A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Mi lett volna, ha? (I. rész)

2009.08.30. 08:40 Vörös BLORóka

Az 1918. augusztus 30-án meghiúsult merénylet után Lenin, akinek orvosai sok-sok vita után mégis kivették a golyót a nyakából egy életveszélyes műtét során, úgy döntött, hogy mindent feltáró vizsgálatot indít, hogy kik állhattak a merénylet hátterében. A nyomozás, melyet kritikusok szerint a Vörös Hadsereget irányító Lev Trockij erősen befolyásolt, novemberre meghozta eredményét: Josif Dzsugasvilit (aki saját magát acélnak, azaz Sztálinnak nevezte), aki akkor Caricin (későbbi Trockijgrád, ma Volgográd) városát irányította, elítélték és november 8-án mint a „nép ellenségét és ellenforradalmárt“ kivégezték. 

Lenin felépülése az orvosait, sőt, egyes források szerint saját magát is meglepte. Miután visszatért az aktív politizáláshoz, tovább folytatta a hadikommunizmus kiépítését, egészen 1921-ig, amikor is a felkelések és a párton belüli viták eredményeként az Új Gazdaságpolitkát (NEP) kiáltotta ki a szocializmus irányába való út következő lépcsőjének: ahogy mondta, lépjünk vissza egyet, hogy aztán kettőt léphessünk előre.

Mivel Sztálin halálával a grúziai bolsevik mozgalom elvesztette az egyik legbefolyásosabb támogatóját, végül a forradalom szovjet közbeavatkozás nélkül zajlott le, és így egy szociáldemokrata (mensevik) kormány irányíthatta a független országot.

Mivel a '20-as évek során a NEP-nek a pozitív hatásai - a mezőgazdasági termelés megugrása, egészen a forradalom előtti mértékre, sőt azt meg is haladva - mellett negatív eredmények is születtek az ipar lassú regenerációja miatt - a parasztok által termelt termények felhalmozódtak a kevés vásárolható késztermék miatt - az ipar megreformálása is megkezdődött. Az átalakítások hatására a '20-as évek végén a Szovjetunió nem várt stabilitással várhatta a gazdasági világválságot: nyugati közgazdászok még a '60-as években is úgy hivatkoztak a történtekre, mint a „Szovjet csodára“. Miközben minimális veszteségekkel zárta az állam a világválságot, a sikert sok helyen egyértelműen a szovjet politika győzelmének tekintettek és ez többek közt Németország politikai palettáját is drasztikusan érintette.

Az 1930-as német választások után, melyben az NSDAP 18,3%-os eredménnyel és 107 hellyel a Reichstagban a második legerősebb német párt lett, egy nem várt koalíció köttetett: az addig kormányzó szocialisták (SPD, 143) és a Zentrum (68) megállapodott a kommunista (KPD, 77) és a demokratikus (DStP, 20) párttal, ezzel kormányzó többséget alkotva. A szociáldemokraták és a kommunisták közt korábban létező ellentétek a remek szovjet gazdaságpolitika és a növekvő náciveszély hatására megszűntek, és a főleg zsidó szavazóbázissal rendelkező DStP is hasonló megfontolásokból ment bele a koalícióba. A Szovjetunió sikereire támaszkodva a KPD kapta a gazdasági és pénzügyi tárca vezetését és Ernst Thälmann meglepő sikereket ért el a gazdaság rehabilitálásában. Ennek köszönhetően nyerte meg a '32-es elnökválasztást az azóta elhíresült mondásávál: „Wer Hindenburg wählt, wählt Hitler, wer Hitler wählt, wählt den Krieg“ (Aki Hindenburgra szavaz, az Hitlerre szavaz, aki Hitlerre szavaz, az a háborúra szavaz). Győzelme megpecsételte a nemzetiszocialisták sorsát. A választás másnapjára egy héttel, március 21-én országszerte megemlékezéseket és ünnepi felvonulásokat tartottak a 1848-as berlini forradalom emlékére. Az ünnepség előestéjén több NSDAP-s alapszervezet vezetőjét letartóztatták, illetve az SA fontosabb tisztjei közül is sokat börtönbe vetettek. Ennek következményeképp a másnapi ünnepségen a fejétől fosztott náci vezetés nem tudott elég gyorsan reagálni, és ahogy Thälmann terve beteljesült, az ünnepség csúcspontján bejelentették a náci párt betiltását és a tömeg elé vezették a frissen letartóztatott Adolf Hitlert, akit ott helyben agyonlövettek. 

Utólag történészek ezt a nyilvános kivégzést tartják a demokrácia összeomlásához elkerülhetetlenül vezető eseménysorozat elindítójának. A lövéseket követő káoszban verekedések és később lövöldözés tört ki a volt SA tagok (a szervezet az NSDAP betiltásával együtt illegalitásba vonult) és a szocialista ünneplők között, több száz halálos áldozatot követelve. A rendet végülis sikerült részben helyreállítania a rendőrségnek, azonban Thälmann kijárási tilalmat vezetett be, ami további elnyomott feszültséghez vezetett. Március végére nyilvánvalóvá vált, hogy a rendet nem tudják tartani a kommunista erők, a fegyveres felkelések napi szinten törtek ki az ország különböző pontjain. Thälmann segítségért fordult Franciaországhoz, amely azonban megtagadta azt, jelezve ellenszenvét a kommunista hatalommal. A Szovjetunió azonban válaszolt a segélykérésre, és a Litvinov-paktum érvényében Lengyelország engedélyezte a Vörös Hadsereg átvonulását egy „felszabadító“ kampányra.

A megtorlás gyors volt és véres: április közepére a legtöbb korábbi SA tagot letartóztatták és gyorsított eljárás során halálraítélték a frissen létrehozott „Ellenforradalmi Bíróságok“. Az igazi fordulópont akkor történt, amikor korabeli leírások szerint egy fosztogató orosz brigád betört a koalíciós Zentrum párt székházába - állítólag nem tudván, hova mentek be - és az ott lévőket letartóztatták. Thälmann ekkor felemelte hangját és nyilvános beszédet tartott Wilhelm Marx kancellár védelmében, akit az elfogottakkal együtt szintén a Bíróság elé vittek. Azonban a Berlini Elleforradalmi Bíróság tagsága közel 70%-ban szovjet kommunistákból állt, és az ügyet kapó bíró is szovjet volt. A Trockij közvetlen parancsnoksága alatt álló pártkatona halálraítélte a kormány fejét, ezzel megbénítva a végrehajtó hatalmat Németországban.

Thälmann „hűtlenségét“ azzal bűntette a főparancsnok, hogy háziőrizetbe helyezte, majd állítólag halálos fenyegetések árán érte el azt, hogy előbb kinevezze őt kancellárnak, majd öngyilkosságot kövessen el (a holttest három évtizeddel későbbi exhumálása ezt cáfolni látszott: több helyen betört koponyával, és egyértelműen fémtárgyból származó rozsdanyomokkal torzítva találták meg a csontokat). Mindez azonban nem változtatott a tényen, hogy hivatalosan Lev Trockij lett Németország kancellárja, aki a Vörös Hadsereget felhasználva teljhatalmat ragadott magához.

Lenin többszörösen is helytelenítette az eljárást, azonban a korosodó párttitkár beszámíthatóságát nem hivatalos beszédeiben Trockij már többször kétségbe vonta, így Lenin megálljt parancsoló üzenetei „eltűntek a lengyel ellenállók karmai közt“. Az árulás tényén elkeseredett Lenin elrendelte Lengyelország betagozását a Szovjetunióba, majd a Német Szovjetköztársaság elleni offenzíva elindítását, így 1932. augusztus 31-én éjszaka orosz csapatok (az akkor átalakított hadsereg, melynek Leninhez hű részét utólag Uljanovistáknak nevezték el) léptek át a lengyel-német határon, ezzel effektíve elindítva a második világégést.

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr451347619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2009.08.30. 09:36:39

Ha már relativizálunk... Lenin túléli, Sztálin meghal. Trockij elteszi az útból Lenint és magához ragadja a hatalmat. Hitler lenyomja a Szovjetúniót, mint egy bélyeget és náci bábkormányt hoz létre. A megszerzett olajmezőkkel feltölti a készleteit és a teljes orosz ipart felhasználva önti a hadi felszerelést. Mivel az oroszok kiestek a játékból a teljes milliós német haderőt átvezényli a nyugati frontra és játszva kizavarja a nyugati seregeket európából. De most nem habozik és nem engedi, hogy kimentsék a csapatokat úgy, mint Dunkerque-nél. A tengerbe tolja a szövetséges haderőt. Most már nem áll meg és a meggyengült Angliát lerohanja, akik két héten belül kapitulálnak. Lezárja az Atlanti óceánt és megállítja az amerikai utánpótlást szállító hajókat. Ezzel párhuzamosan munkatáborokba szállítja a maradék zsidót/cigányt/buzit. A német tudósok nem mennek amerikába és befejezik az atombombát, űrrepülőt, rakétaprojecteket. Ezzel a fegyverarzenállal felszerelkezve bebetonozza hatalmát... Az arab államokat is a markában tartja, részben, mint szövetségeseket. Izrael felejtős, helyette palesztin állam van. Stb...

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.08.30. 10:01:21

kedvenc játékom a 'mi lett volna, ha?' :)

klingsor von ungerland 2009.08.30. 10:27:55

@DeMarco:
Újabb provokáció, grat.
Milyen német tudósok? Heisenberg otthon maradt. A zsidók húztak el hazaárulni. Te is csomagolsz?

ralf 2009.08.30. 13:37:21

Én nagy sci-fi-mán vagyok és az egyik kedvenc történettípusom a alternatív történelem. Várom a folytatást.

DeMarco! A te történeted is érdekes, csak kevésbé van kifejtve. A németek győzelmét már többen megírták.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 14:35:12

If...

Miután nem nyílt szét a Vörös-tenger (a távirányítóban kimerült az elem), a Fáraó mindenkit visszazavart a piramisokhoz robotolni és mégnagyonjobban szárba szökött az illegális szabadkőművesség eszméje.
Az érdeklődés teljes hiányára való tekintettel változtatás nélkül leperegtek a történelemkönyvek lapjai, Keresztelő Szt. Jánosostól, Jézusostól, kommunistástól, nácistól, kapitalizmusostól, Magyar Bálintostól, és minden világválságostól, az ezekhez köthető háborúkkal együtt...

Aztán párezer év után:

www.youtube.com/watch?v=e_glMo9FtYQ&feature=related

Tanulság:
A bemenet nem predesztinál, a fekete doboz -ban történő folyamatok is irrelevánsak, egyedül az output számít!

DeMarco 2009.08.30. 14:55:17

@klingsor von ungerland: Milyen provokáció? Ha a vörösök nyernek az nem provokáció, csak akkor ha Hitler nyer?? Ccc... Alternatív történelmet vizionáltunk "mi lett volna, ha.." gondolattal és ebbe minden belefér.
Mellesleg a zsidó tudósok is németek voltak és német egyetemeken tanítottak. Ráadásul a terveket és eszközöket is vitték a szövetségesek, azokat próbálták ki, dolgozták át, fejlesztették tovább.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 15:05:14

@DeMarco:
Legalább figyelj arra, amit írok. A posztíró komcsi, leszarom, vele nincs vitám, még böfög néhányat, aztán annyi.
Te viszont eljátszol itt a német győzelemmel, aztán elkezdesz széplelkűsködni, hogy a német tudósok Amerikában, meg a zsidók is németek. Na ez a provokáció: vagy merd kimondani, hogy kinek kellett volna nyernie, vagy ne tégy úgy mintha.

DeMarco 2009.08.30. 15:22:59

@klingsor von ungerland: Mi van, bezárt ma a kuruc? Elég érdekesek a hozzászólásaid a posztokban amikhez hozzászóltál. Ami azt illeti sokkal inkább te tűnsz provokátornak...
Vagy legalábbis elég nagy zavarban lehetsz.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 15:28:55

@DeMarco:
Hú, ez kemény érvelés volt.
A zavartság azt jelenti, hogy összefüggéstelenek a gondolatok. Nos, a tieid valóban azok, de próbálj ilyet keresni az enyémben.
Kiabálsz itt a normális többségről, meg a jobboldali győzelemről, de rögtön megijedsz, ha végig kell gondolni a következményeket.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 15:29:17

@klingsor von ungerland:

Kezdem érteni, mit is tetszik mondani.

Ha a németek nyernek, pontosan ugyanebben az EU -ban ülnénk némiképpen gazdagabban, (de már az oroszokkal), összefogva az USÁ -val NATO keretek közt a cionista Dél-Amerikát bombázgatnánk minden vasár- és ünnepnap 10.00 -tól délután 15.30 -ig, arabot meg csak akkor látnánk a TV -ben, amikor a Schumacher autóját tankoló overallos fiú lángra kap és letépik róla a bukósisakot.

klingsor von ungerland 2009.08.30. 15:35:56

@Bell & Sebastian:
Ilyesmit, bár továbbra is utálom a szóvirágokat.
Na ehhez finnyás a velencei oroszlány.

DeMarco 2009.08.30. 15:39:07

@klingsor von ungerland: Rád nem hatnak az érvelések és szerintem nem is érdekelnek. Csak hogy leszögezzük, nem ijedek meg semmitől, főleg nem tőled. Elmondtam a véleményemet ahogy Bell & Sebastian is és Heima is elég markánsan, érthetően. Tessék értelmezni őket. Mivel mindegyikük világos, tiszta gondolatmenetet vázolt fel, talán nem lesz nehéz követni...
Ami ezt a posztot illeti miért kellen bármit "kimondani, következményeket elemezni". Mindenki maga gondolja végig, hogy "mi lett volna, ha.." Például nagyot tévedsz, ha azt gondolod, hogy sugallni akartam kinek kellett volna győznie. Ez már megtörtént és a múlt. Most csak játszottunk kicsit, ennyi erővel írhattam volna azt is, hogy mi lett volna, ha Brútusz nem szúrja le Cézárt. Csakis azért válaszottam Hitlert, hogy ellensúlyozzam a posztot író oroszos véleményét. De feleslegesnek érzem ezt elmagyarázni, sztem rajtad kívül mindenki megértette...

Bell & Sebastian 2009.08.30. 15:39:58

@klingsor von ungerland:

Semmi baj sincs vele, ha összeakszkodsz vele, a torkodon akadhat..., én szóltam!

(meglehet, tisztában van vele, csak vendég itt, mint jómagam, így aztán van egy határ...)

klingsor von ungerland 2009.08.30. 15:45:13

@DeMarco:
Mi volt az érv? A kuruc? Az érdekes hozzászólások duplán leírva?
Miért bújsz mások háta mögé? Ha Bell-lel vagy heimaval van bajom, megírom nekik.
Hát ez az. Ellensúlyozol vagy nem? Ha igen, akkor Németország győzelme a nácizmus győzelme, ahogy a posztban a komcsik törnek előre. Most akkor mit mondasz? Győzzenek a nácik? Mert amíg csak kenegeted a dolgot, addig ...

@Bell & Sebastian:
Majd kiköpöm. Én nem vettem észre, hogy te bármilyen határt tisztelnél a saját egódon kívül. Rendszeresen lábtörlőnek használod a posztírókat. Megérdemlik, bár felesleges, hiszen javíthatatlanok.

Bell & Sebastian 2009.08.30. 15:52:39

@klingsor von ungerland:

Önvizsgálatra késztet. Szűkítem a határt. Komolyan. Megszólalt a lelkiismeretem.

DeMarco 2009.08.30. 15:54:39

@klingsor von ungerland: Mákod van, délelőtt egy nemzeti parkban összemocskoltam a bicómat, úgyhogy lépek letakarítani és ha már nekiállok, akkor a kocsit is lemosom, úgyhogy nem leszek jó darabig. De most egyébként sincs kedvem parttalan vitába belemenni. Fikázd a többieket...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.08.30. 16:54:58

bevezették a free wifit a bolondok házába:D

molaris 2009.08.30. 18:00:56

@Vörös BLORóka:
Láttad a: IV. birodalom c.- mű filmet?

klingsor von ungerland 2009.08.30. 18:18:20

@DeMarco:
Fuss csak, ha már azt sem tudod, mi a vita. Heima legalább azt tudja ...

heima (törölt) 2009.08.30. 18:29:19

háh, hogy kerültem én ebbe a topicba?

DeMarco 2009.08.30. 19:40:01

@klingsor von ungerland: Klingon, nem kenyerem a futás... Az Enterprise áll a kihívások elé.
Sajnálom, hogy az igazság fájt neked, de nem számítottam másra tőled.
Mindenesetre most már nagyjából gép előtt vagyok, ezért ha még alkalmasnak érzed magad vitára, akkor csak nyugodtan...
De szerintem nyugodtan maradj meg a jól beválr kurucodnál, ott vannak a szintednek megfelelő partnerek.

DeMarco 2009.08.30. 19:43:04

@heima: Bocs, én példálóztam veled. Egyszerre követtem a három uccsó írást, de nem akartam háromfelé irogatni, pláne a melegeknél ahol amúgy is egyetértettem veled és irigylem a türelmedet, ahogy nem sajnáltad a karaktereket a bővebb magyarázatokra.

klingsor von ungerland 2009.08.31. 12:15:59

@heima:
Csak az, hogy nem kedvelem a hátad mögé bújókat. A műveletlen mekdonalc-huszár fut folyton oda.

blaise88 2009.08.31. 13:32:30

büdös prolik.
mind

szmoker (Homo Trollicus) 2009.08.31. 15:43:10

@blaise88: végre egy értelmes, építő hozzászólás :)

klingsor von ungerland 2009.08.31. 20:12:23

@DeMarco:
Ha majd egyszer értelmeset írsz, akkor reagálok is.
"Klingon, nem kenyerem a futás... Az Enterprise áll a kihívások elé." Uff, ezt a humort. Jó, az hogy nem tudsz olvasni, meg nem is szoktál, már kiderült a hozzászólásaidból.
"Sajnálom, hogy az igazság fájt neked, de nem számítottam másra tőled." A Bell mondtatainak sincs semmi értelme, de ő az a fajta gyakorló elmebeteg, aki szórakoztató. Na te a másik fajta vagy.
Oszt volt-e Meki a nemzeti parkban?

Bell & Sebastian 2009.08.31. 22:28:02

@klingsor von ungerland:

Ne húzgáld a bajszom, mert szólok a bátyámnak! :)

A szóvirág nélküli változat:
- Kell egy pofon, baszki?

klingsor von ungerland 2009.08.31. 22:33:33

@Bell & Sebastian:
Ez most a Sebastian volt. A skizofrén pofából a Bell szórakoztatóbb.

Bell & Sebastian 2009.08.31. 23:02:36

@klingsor von ungerland:

Előbb utóbb rájövök, mire fogadtak fel, kivárom, nyugi!
(legalább van végre kicsi izgalom, kezdett már untatni a blog)

Ha soknak találod a szöveget, vagy bonyolult, húzhatunk belőle, de ha mindenre Heil Hitler! -t válaszolnék, az meg a nyálas közönséget untatná.

Nézzünk új témát. Idézek magamtól:


"2009.08.13. 23:48:26
Magyarország kicsi, itt mindenki mindenkit ismer.
(a kínai bölcsesség szerint) Ergo: gyors eredmény várható.

A kérdés feltevésének úgy több értelme lenne:
- Ki a megrendelő? (Nem feltétlenül azonos a tettessel!)

Orosz, szlovák, izraeli, román vagy honi cigány?
Sohasem fog kiderülni, legfeljebb a felszíne. Az FBI segítség meg nevetséges. Hacsak nem dezinformálni jöttek, vagy Ládás Billyt keresik Ózdon.

Egy biztos: ezek terrorgyilkosságok. Azt meg az USA/Izrael szokta generálni, lúzerek feláldozásával.
Internacionalista segítségnyújtás ez a jó elvtársaknak, a rossz, igazi (oroszbarát) szocik ellenében.

A válasz a Jobbik/Magyar Gárdára, anticionizmusra, olyan bankár-pénzen vett, magas kamatot generáló."

Csak mert napok óta nem cigányoztunk itt.

Bell & Sebastian 2009.08.31. 23:09:44

@klingsor von ungerland:

Megjegyzés: nem, a kutya/iPhonos köcsög volt.

DeMarco 2009.09.01. 00:50:07

@klingsor von ungerland: Örülök neki, hogy ilyen sikerem van nálad! Már volt értelme bevezetni a netet a neurológiára, így te is tudod olvasni...
Sajnos ma sem volt szerencséd, egész napos áramszünet miatt nem volt net az egész városban, így a melóhelyen és otthon sem. De nem is baj, a klingonok nem értenek a szép szóból, túl erőszakosak, de egyben mulatságosak is. Rajtad is jókat röhögök. Lazulj el, nem ám valami bajod lesz a nagy görcsölésben...

blaise88 2009.09.01. 01:00:29

@Bell & Sebastian: most komolyan, te tényleg egy skizofrén állat vagy? nincs két összefüggő mondatod, baszod. De a zsidózás az mindig jön, bezzeg ha nem róluk van szó...

DeMarco 2009.09.01. 01:04:35

@klingsor von ungerland: Holnap kezdődik a suli, bepakoltál már a táskádba? Ott majd szórakoztathatod a tanárnénit...

Win Elen 2009.09.01. 10:32:08

adjatok meg egymasnak az msn cimeteket, vagy a telefonszamotokat, aztan ott mehet a szemelyeskedes. Egyszerubb :) Legalabb a vehemens szartaposasban masra nem froccsen a belsar :)

Szerintem, akarhogy varialjuk a tortenelmet a nagy volumenu esemenyek (haboruk, tudomanyos felfedezesek, tarsadalmi atalakulasok stb.) igyis ugyis bekovtkeznek. Ahogy a poszt is tartja. Csak mas-mas szereplokkel, mas idoben, mashogyan. Ugyanis ha az emberen kivuli dolgokat nezzuk, azok fuggetlenek es jelentos mertekben allandoak, mert azok letezesere semmilyen hatasunk nincs - sot mi is annak kovetkezmenyei vagyunk. Ebbe isten is kenyelmesen elfer. Barmilyen tudatos hozzank hasonlo gondolkodo leny csak ezekbol epitkezhet. Ha ezek a lenyek csak a kivancsisagukban hasonlitanak a tudomany alakulasa mar akkor is majdnem teljes egyezest mutat. Viszont ha az antropikus elvbol indulunk ki, akkor a pszichologiai hasonlosagok is kozel azonosak lesznek, tehat a tarsadalmi motivumok is ugyanigy mozognak.

De nem is kell mas lenyt feltetelezni, mivel az emberrol beszelunk, igy az antropikus elv el is vetheto, es e nelkul is teljesul az utobbi hasonlosag. Hiszen barhogy nezzuk az esemenyek mogott mindig emberek bizonyos es teljes csoportja all.

Egyik lehetseges es legvaloszinubb verzio. Persze letezhet mas aspektusa is a dolognak. Mert ha vannak olyan emberek, akik "konfliktus kerulok", mentesek az olyan emberi tulajdonsagoktol, amik a nagy "toresek" mogott allnak, akkor ezek az egyedek, egy olyan homogen csoportot is letrehozhatnak, ami a haborukhoz hasonlo csucspontoktol mentes. Bar ebben a modellben is hasonloak lesznek a tudomanyos es tarsadalmi teren tett eszrevetelek... szerintem. (jol leegyszerusitve)

DeMarco 2009.09.01. 10:47:06

@Win Elen: Ha ez igaz lenne, akkor az azt jelentené, hogy a történelem menete előre meg van írva és nem számítana az akarat, a képzelőerő, az egyén. Én ebben nem hiszek. Szerintem az egyén nagyon fontos és néha bizony sorsfordító is. Egy-egy fontos találmány, gondolat teljesen más irányba lendíti ki a fejlődést. Egy fontos döntés egészen más következményekkel járhat a világ alakulására. Egy felfedezés néha egész iparágakat indít el, míg másokat elavulttá tesz.
Egy "konfliktus kerülő" csoportot felfalnának azonnal a konfliktust nem elkerülő csoportok. Erre jó példa a II.Vh. kezdete...

Win Elen 2009.09.01. 11:27:12

@DeMarco: pontosan, ez az a bizonyos masik aspektus. Ezt tamaszthatja, illetve tamasztotta ala a kvantumfizikaban a hatarozatlansagi elv. Viszont a "teljesen mas irany" sokkal inkabb valoszinutlen, mint amit a tortenelemben megfigyelheto esemenyek fraktalszeru hullamzasa altal elorevetit nagyvonalakban tapasztalhato rendszer. Ennek a rendszernek nem kell kizarni az egyeni rahatast. Az individum lehet fuggetlen. Csak a dolgokat ilyen mertekben nezve eredmenyesebb nomotetikusan vizsgalni azt. Mert az egyen altal elinditott hatas, merteke es mennyisege, mar nem az egyen befolyasa ala tartozik. Es kenyelmesen elfer egy nagyobb rendszerben. Ezt tamasztjak ala azok a megfigyelesek, amik egymastol teljesen kulonbozo - a szonak a gyakorlati ertelmeben veve, egymasra hatast nem gyakorlo - kulturakban is kozel megegyezo viszonyulasokrol/ertekekrol arulkodnak. A mozgato erok alatalaban ugyanolyanok, a kulso szemlelonek megis nagyon masnak tunhetnek. De ezek az elteresek nem kell hogy kizarjak az azonossagot (rendezetlennek tuno rendezettseg). Termeszetesen egy nagyon melyen fekvo azonossagot. Ez mar metafizika, en meg mukedvelo vagyok. Szoval ez megint csak: szerintem :)

DeMarco 2009.09.01. 13:20:43

@Win Elen: Van igazság abban amit állítasz. Ezt bizonyítják azok a régészeti leletek amikből megállapítható, hogy egymástól teljesen elzárt kultúrák is képesek voltak egymástól függetlenül feltalálni bizonyos dolgokat a fejlődés egy fokán. Ugyanakkor sztem még ha nagyban nézzük a rendszereket, akkor is kiviláglik néhány zseni akik tudtak forgatni a történelem kerekén. Ilyennek tartom én Konstantinus császárt, Kolumbuszt, Galileit és még jó pár hozzájuk hasonló embert. Előbb-utóbb lehet, hogy nélkülük is bekövetkeztek volna a változások, de ez egyáltalán nem biztos. És nem becsülném le a vakszerencsét sem, ami bizony kellett néha...

klingsor von ungerland 2009.09.01. 16:21:58

@Bell & Sebastian:
Csak igyekezz, ha szórakoztatsz, még beszélgetek is veled.
Az idézeted viszont nem szórakoztat, mert már olvastam (én utánanézek annak, akivek szóbaállok). Evidencia Bell-féle szóvirágokban. Ezeket a témákat inkább SEbastian fejtse ki a maga darabos stílusában.

klingsor von ungerland 2009.09.01. 16:25:11

@DeMarco:
Szerintem az humorizáljon, akinek van humora. Na az se te vagy. Viszont, ha tényleg ennyire nem tudsz se írni, se olvasni, akkor hamar megunlak. Eleve a butaságod és a seggnyalásod miatt figyeltem fel rád. Azóta bizonyítottad a feltevéseimet.

Bell & Sebastian 2009.09.01. 18:30:16

@klingsor von ungerland:

Nincs rajta mit fejtegetni, haladunk a végkifejlet felé. Szerintem neked az a választott küldetésed, hogy itt rendet tegyél. Próbálkozz csak tovább!

@blaise88:

Zsidózás csak akkor van, ha belelátod, azaz mindig.

klingsor von ungerland 2009.09.01. 18:36:46

@Bell & Sebastian:
Langyos.
Rendet nem itt fogok (fogunk) tenni.
Addig viszont libsikkel nem foglalkozom (majd a Sonderbehandlung.
Másokra utazom. Rate mal!

Bell & Sebastian 2009.09.01. 18:57:15

@klingsor von ungerland:

"Bis wann wächst der Penis und wie groß sollte er sein?"

DeMarco 2009.09.01. 19:28:35

@klingsor von ungerland: Te egyre mókásabb vagy. Már többször hiányoltam a homo jobbicust, hát most megkaptuk egy élő példányát, ráadásul a kockábbik fajtából, aki bár értelmeset nem tud mondani, de ellenben csapkod össze-vissza maga körül. Nagy sikered lehet a nőknél... :)))

klingsor von ungerland 2009.09.01. 19:51:36

@DeMarco:
Ehhez képest a haverjaid, akiknek azért nagyobb az agytérfogatuk, mint a tiéd (mogyorónyi), elég hosszan el tudnak vitatkozni velem. Nem csoda, ha felnézel rájuk. Velük ellentétben azt sem vetted észre, hogy nem össze-vissza csapkodok, hanem nagyon is célzottan.
De a legeslegjobb, ahogy képtelen vagy felismerni, ki vagyok. :-)))))) Homo jobbicus?! :-)))))))))) (tudod, egyébként ez a nagyzolási mániád, ahogy próbálsz műveltnek tűnni néhány szóval,az a legszánalmasabb)
A nőknél? Annyira egyszerű hímagyad van!

Bell & Sebastian 2009.09.01. 19:51:54

Az Egyesített Legfelsőbb Páholy összfegyvernemi jelrendszerének megfelelően a német-kemény "sz" hangot jelző "ss" betűk visszacserélése "ß" -re ráutaló magatartás a cselekvés gondolatának manifesztálódásához vezető ösvény előtti leguggolásra, (imígyen csupasz rendzsámtábla-tartóval lekuporandó), de egyben az amúgy jogos kérdés feltétel nélküli feltevésének is:

- Édes picsám, most hová szarjak?

(hogy konkrét legyek, 's hamarébb végezzek, mintsem hogy jönnének a legyek)

klingsor von ungerland 2009.09.01. 20:00:54

@Bell & Sebastian:
Wir kennen keine Grenzen, nur den Himmel. Das einzige Mass des Schwanzes ist das Unmass.

DeMarco 2009.09.01. 20:26:00

@klingsor von ungerland: A "haverjaim" akik egyébként nem a haverjaim nem vitatkoznak veled. Csak kioktatnak, hátha felfogsz belőle vmit. Nekik lényegesen nagyobb türelmük van hozzád, mint nekem. Engem csak szórakoztatsz, bár egyre kevésbé.

klingsor von ungerland 2009.09.01. 20:29:15

@DeMarco:
Azt hiszem egyre kínosabb vagy nekik. Ezt a nyálcsöpögtetést ...
Szerintem se kínlódj ezzel a gépelgetéssel. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Eriggy csak, van még éjjel-nappal nyitva tartó Dönci.

DeMarco 2009.09.01. 21:04:35

@klingsor von ungerland: Ami azt illeti kínos te magad vagy.
Mivel tartalmatlan hozzászólásaidhoz nincs már mit hozzátenni és tekintettel arra, hogy vendég vagyok a blogon, ezért a továbbiakban úgy teszek ahogy a mentálisan sérült személyekkel szoktak: Persze, persze...úgy van...csak nyugodj meg...
Amint képesnek gondol a pszichológusod arra, hogy újra emberek közé menj és értelmesen kommunikálj velük, úgy majd egyszer nézz vissza a kurucról.
Bár te szeretted volna elérni, de agresszív beszólásaid egy cseppet sem dühítettek fel, ellenkezőleg végig jókat röhögtem rajtad.
Ez kicsit off lett, bocs.

klingsor von ungerland 2009.09.01. 21:06:44

@DeMarco:
És még mindig nem értesz semmit. :-)))))))))))

DeMarco 2009.09.01. 21:08:00

@klingsor von ungerland: Ebben azért nem lennék annyira biztos a helyedben...

klingsor von ungerland 2009.09.01. 21:12:13

@DeMarco:
Dehogynem. Minden szavad bizonyítja.
:-))))))))))))))

Bell & Sebastian 2009.09.01. 22:33:01

@klingsor von ungerland:

Bár én csak a Jerry vagyok a párosból, az a nagy veszélye a saját gyártmányú elméletnek, hogy a kiagyalója túlságosan belészeret, nem veszi észre a hibáit!

(Amúgy meg, a földindulás mindent elsöpör. Jót és rosszat egyformán!)

klingsor von ungerland 2009.09.02. 16:50:03

@Bell & Sebastian:
Azt hiszem, most csak a címzést rontottad el. Írd meg heimának, hátha rád hallgat.

Naná! És hátha akkor rájövünk, hogy nincs is jó meg rossz.

There is no spoon.

eastern sugar 2009.09.07. 03:32:38

mi a jó kurva ég folyik itt?!

klingsor von ungerland 2009.09.07. 21:11:36

@pavlovna:
Megalakult a helyi náci pártsejt, mégis mi lenne? Én vagyok a Blockführer.