A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 9.: Korom és duda

2010.01.02. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Dr. Sz. Zoltán tanszékvezető egyetemi docens, az irodalomtudományok kandidátusa szenvedélyesen grillezett. Ő maga szokta boldog-boldogtalannak mesélni, hogy odahaza, Pécsett, a Mecsek oldalában álló családi házának kertjében, szép idő esetén gyakran hódolt a kulináris élvezeteknek. Nem csak amolyan egyszerű, összecsukható-szétszerelhető, eső esetén a házba visszavihető grillezővel rendelkezett: hanem kertjében kemenceszerű, kéménnyel ellátott, fehérre meszelt téglaépítmény állt. Leginkább disznóhúst sütött. Eredetileg a marha volt a kedvence, mint minden igazi ínyenc, de a kergemarhakór elterjedésével inkább a disznót választotta. A szárnyasokat sosem tekintette valódi, férfinak való grillételnek, de amióta a madárinfluenza is felütötte a fejét, végleg lemondott a kétlábú teremtmények elfogyasztásáról. Lassan-lassan kezdett eluralkodni rajta a félelem, hogy hamarosan a sertéseket is megtámadja valamilyen rettenetes kórság, és emiatt kénytelen lesz vegetáriánus módra pirított zöldségeken – ad absurdum: répán – tengetni életét.

Mindezt történetünk szempontjából azért volt szükséges előrebocsátani, mert különben nehezen lenne érthető, miért állt az ezredforduló táján egy októberi délutánon a Királyhágóról Kolozsvárra vezető országút melletti miccs-sütő kormos füstje mellett, grillsütő-villával a kezében, aggodalom felhőzte homlokkal. Az aggodalom a koromnak szólt, amely lassan, de biztosan kezdte belepni a grill-rácsra helyezett kolbászkák – a román nyelvből származó erdélyi magyar szóval: a miccs – felületét, melyeket a roppant kedvesen mosolygó, de némileg tapasztalatlannak tűnő személyzet mondhatni felelőtlenül magára hagyott. Dr. Sz. Zoltán egyetemi docens ugyanis nem miccs-sütéssel kereste a kenyerét, ezt szögezzük le, mielőtt bárki hamis következtetéseket vonna le az imént ábrázolt tényállásból. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem germanisztikai konferenciájára igyekezett kollégáival, amikor az utazástól elcsigázott testét a helyi konyha különlegességeivel kényeztetni óhajtván rövid ebédszünetet iktatott be a Királyhágóról lefelé vezető országút melletti falatozónál.

A konferenciára tartó társaság egyetemi oktatókból és hallgatókból állt, akik Dr. Sz. Zoltán egyetemi docens szervezésében (vagy mondjuk inkább úgy: vezetésével) egy mikrobuszba zsúfolódva igyekeztek megközelíteni a nevezett tudományos ülésszak helyszínéül szolgáló, általában kincsesnek nevezett várost. Velük utazott két német diáklány, akik az Erasmus-program keretében egy félévet Budapesten töltöttek, és megragadták az alkalmat, hogy egy füst alatt Dél-Kelet-Európa – ahogy a térséget Németországban politikailag korrektül nevezni szokták, ha éppen nem egyszerűen Balkánt mondanak – egy további egzotikus országát is megismerjék.

Nem tudták, mi vár rájuk. Az, hogy az utak rosszak, az emberek pedig szerényen öltözöttek és aligha nevezhetők a kurrens francia parfümök konzumenseinek, nem volt meglepetés számukra. Mindez a modern média korában nem újság, mindenki tudja, aki gyakran kapcsolja be a televíziókészülékét. De amit a Királyhágón átjutva láttak, meghaladta minden elképzelésüket. A szerpentin egyik kanyarjában miccs-sütők sorakoztak, mellettük parkoló hiányában egyszerűen az úttest szélén álltak a vendégek gépjárművei, tovább szűkítve a szélesnek amúgy sem nevezhető országutat. Zebra sehol, a helybéliek halálmegvető bátorsággal cikáztak az elsuhanó autók között, melyek vezetőinek láthatóan eszükbe sem jutott fékezni. Csak dudálni. Mindenki tudja ugyanis, hogy a kanyarban emberek szaladgálnak az úttesten, hát dudál. Vigyázat, jövök! Szaladj, vagy elütlek! Így lehetne dekódolni a járókelőknek adresszált rezonanciaüzenetet.

A német diáklányok székükbe dermedve figyelték, ahogy Dr. Sz. Zoltán egyetemi docens a megrendelt, a személyzet által a grill-rácsra helyezett, lassan, de biztosan azonban szénné égő miccs feletti aggodalmában saját kezébe vette a kezdeményezést és a grillsütő-villát, menteni a menthetőt, cselekedve mindezt a dudálva száguldó autók között szlalomozó bennszülöttek élénk – na, erre mondják mifelénk is: balkáni – fóliája előtt.
 

2 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr361442782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.01.02. 19:15:34

és vajon mit szólna Sz. Zoltán, ha tudná, hogy kedvenc állata milyen kórt terjeszt mostanában?

molaris 2010.01.03. 13:23:50

@calam (acok):
Örökké élni úgysem lehet.
És itt jön Churchill, és örök igazsága.:D:D