A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Felirat és értelem

2010.01.25. 07:00 Horváth Andor Márton

Jön a KISS Magyarországra. A nagymúltú rockbanda érkezését hatalmas várakozás kíséri. Az ember onnan jön rá, hogy valami lényeges fog történni, hogy sétál az utcán, és egyszer csak szembe jön vele egy SS-jelvény. Az együttes plakátján ugyanis az eredeti logó szerepel, melyben a két S-betű villámhoz hasonlít, csakúgy, mint Hitler magánhadseregének jelében.

Mivel Németországban tiltott jelkép az SS-szimbólum, az ott terjesztett lemezeken és plakátokon az S-betűket tükrözik, így Z-betű lesz belőlük. Ez nagyon szép, törvénytisztelő magatartás. De amikor a probléma először felmerült, vajon miért nem váltotta le egyszerűen az együttes a logóját? Nem feltétlenül törvényileg kell tiltani az ilyen jelképek használatát, hanem társadalmilag kell elítélni. A popkultúra nem alacsonyabb értékű, mint a magaskultúra. Márpedig a kultúra minden résztvevőjének tisztában kell lennie a felelősségével. Nekem nincs KISS-számom, és emiatt a jelkép miatt nem is lesz. Sok emberben ennek az együttesnek a plakátjai rémületes emlékeket idézhetnek fel, amelyeknek persze semmi közük az együtteshez. De ahogyan Németországban is a "Deutschland, Deutschland über alles" helyett a Deutschlandlied harmadik versszakával éneklik a himnuszt, úgy nem építjük bele szimbólumokba az egyébként nagyon izgalmas és érdekes formájú horogkeresztet vagy az SS-jelvényt sem.

Kérdés, hogy jogos-e a kifogásom az együttes ellen. Ők nyilván nem akartak megsérteni senkit, és az elvárható mértékben történelmileg műveltek, és belátják a Második Világháború alatt elkövetett bűnök jelentőségét. Ha azonban így van, akkor az emberiség buta, és úgy is kell kezelni. Akkor Németországnak van igaza, és inkább automatikusan le kell tiltani a saját fejét verő neonáciról készült videót a YouTube-on (aminthogy Németországban le is van tiltva), mintsem rábízni a társadalomra a kulturális szelekciót. Akkor értelme van elővenni a magyar törvénykezést, ugyanis az SS-jel nálunk is be van tiltva, kérjük mi is akkor törvényességi alapon a KIZZ-logót. De a gyanúm az, hogy ennek az együttesnek mégsincs fogalma a történelmi események jelentőségéről és a kultúráról. Ha egy bulizenekar is reagál arra, ami a világban történik, akkor nem lehet nehéz észrevenni valamit, ami az egész történelmet alapvetően változtatta meg.

26 komment

Címkék: németország reggel ss náci

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr181699664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 07:48:38

Jaj már. Ki fog a Kiss -ről Hitlerre asszociálni?
Converse -ről sem a kommunizmus jut eszébe senkinek szvsz

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.01.25. 08:05:14

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Azt hiszem, az a lényeges különbség a Heineken/Converse/stb. és a KISS között, hogy az ötágú csillagot az európai eredetű civilizációban hagyományosan számtalan helyen használjuk (pl. az EU-zászlóban vagy az amerikai egydollároson), míg a horogkeresztet vagy az SS-szimbólumot szinte sehol. Mondjuk a finn légierőnek eredetileg szimbóluma volt a szvasztika, de ez nem olyan dolog, ami nap mint nap mindenki szeme elé került gyerekkorától.

sixx · http://comment.blog.hu 2010.01.25. 09:23:49

a legnagyobb probléma persze az az okfejtésben, hogy ha utána tetszene nézni a dolgoknak, a zenekar négy alapító tagja brooklyni zsidó volt, kötülük kettő még most is tag (Gene Simmons és Paul Stanley) elég hülye vicc lenne tőlük az SS-re utalni.

yafet 2010.01.25. 09:35:57

Azonnal fel kell oszlatni és elítélni.
Továbbá mindazokat is akik '88-ban születtek, vagy H.H. a monogramjuk, vagy éppen S.S., vagy Némnetországnak drukkolnak a foci-vébén, vagy esznek sertéshúst.... vagy...vagy....

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.01.25. 09:54:33

@Horváth Andor Márton: Az ötágú _vörös_ csillag ugyanannyira tiltott törvényileg mint a másik négy .Nem véletlenül van a hangsúly a vörösön,se a Converse,se az EU zászlóban nem hagyományosan vörös a zötágú,ne csúsztass.A Heineken pont vörös,de nemhiszem ,hogy nagy problémát kellene okoznia így sem,mint ahogy a KiZZ logónak sem.
Normális ember helyén tudja kezelni a dolgokat.
Csak ugye..ha teszem azt a másik háromra(négy-sarló+k) hajazna egy márka logója...no..ott előjönne a kettősmérce,ami sok baj okozója mindég is,ugye,nem egyenlő bánásmód feszültséget kelt.Te is kikéred magadnak a KiZZ logótot a Heinekkent meg nem,mert?Csak.Ugyi.
Mondom ,onnan indulj ki ,hogy _törvényileg_mind az öt ugyanannyira tiltott.Az ,hogy mi mennyire elfogadott,milyen a megítélése ebből a szempontból nem számít.
Most az van ,hogy így van kezelve az a törvény,lehetne másképp is,szigorúan kettős mérce nélkül.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 10:34:09

@Horváth Andor Márton: A Converse logo konkrétan egy 5 ágú vörös csillag :)

Kiss: www.smorty71.com/images/blog/kiss_tourbook.jpg

Converse: grahamten.files.wordpress.com/2009/05/converse-logo-56904d179d-seeklogo-com.gif

Én még véletlen sem a nácikra asszociáltam a Kiss logóról.
Hanem úgy nézem Converse váltott, nekem még ami régi cuccom van vörös csillagos, Google már alig talált ilyet.

Horog keresztet valamelyik keleti vallás a jó szimbólumként használja, állítólag tőlük lopta Hitler

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.01.25. 10:41:41

@blas: Nos, éppen az a helyzet, hogy szerintem a törvény nem feltétlenül jó. Nem kell ennyire részletekbe menni, és én ezeknél a részleteknél inkább precedensekre hagyatkoznék, mint konkrét megfogalmazásokra.

Lehet, hogy a vörös csillagot is hasonlóképpen kéne száműzni a világból. De elgondolkoztam ezen, és azt hiszem, hogy az ember a formára érzékenyebb, mint a színre. Például a Heineken-vörös sem ugyanaz a vörös, mint mondjuk a szovjet zászló alapszíne. Szerintem éppen emiatt a színközömbösség miatt bagatellizálódott el az ötágú vörös csillag, éppen emiatt nem ijeszt meg senkit semmiképpen, hogy egy Heineken-sörön éppen egy ilyen csillagot lát. Viszont hiába brooklyni zsidó valaki, a KISS-tipográfia olyan eszközt használ figyelemfelkeltésre, amilyet nem volna szabad. És nem betiltani, lefejezni kell szerintem senkit, éppen ezt fogalmaztam meg: hangsúlyozottan nem törvény kell, hanem a társadalom intelligens hozzáállása. Bizonyos betűformákat, szimbólumokat nem használunk, de például a '88-as születésűek diszkriminációjára ugyebár soha, senki nem gondolna, merthogy annak semmi köze az egészhez. Esetleg a '38-as születésű Adolfoknak lehetne némi kárpótlási juttatást adni, amiért ilyen szüleik voltak.

Bell & Sebastian 2010.01.25. 10:44:17

@Horváth Andor Márton:

Csak azért, hogy megpukkadj. Nagyapám az öccse gyászjelentéséből nem kis erőfeszítés árán kikaparta a Hakenkreuz -ot.

Hosszú, fáradságos utánjárással beszereztem az eredetit. Mert így teljes a dokumentum és hogy jövök én ahhoz, hogy ítélkezzek felette?
Nagyapám jobban járt, mivel nem lépett a yugó partizánok aknájára (a Dontól szakadt éppen el rugalmasan), szép kort ért meg, de az életminőségét ne firtassuk! Az áldozatok után, a hátrahagyottaknak megítélt életjáradékot se nagyon!

Az SS nem volt Hitler magánhadserege, (inkább egy modern hadsereg előképe, ha már történelmi távlatból értékelünk, de ez addig nem megy, míg az antifasiszták túlreprezentáltak maroknyi élcsapatuk létszámához képest, meg aztán nem mellékesen hatalmon), a Kiss zenéje már '80 -ban is gáz volt minden rockernek. Biztosan erre célozgatnak, nem kevés öniróniával! :)

kolbenheyer 2010.01.25. 10:58:49

@Horváth Andor Márton:
Szerintem ennek semmi köze a színérzékenységhez.
Mivel a kommunizmus sokkal tovább volt hatalmon, mint a nácizmus, és sokkal enyhébb válfajai is ismertek, no meg létező államok zászlaiban is ott van: ezért nem veri ki nyugaton a biztosítékot.
Mi meg majmolunk, szokás szerint.
Tőlem legyen a Heineken logójában (bár parasztságnak tartom), de akkor a KISS-be is kár belekötni. De én elfogadom a (túl)érzékenységet, azaz betartatnám a jelenlegi törvényt, de akkor tényleg mindenkivel szemben: pusztulj, Heineken!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.25. 13:03:18

@Bell & Sebastian: Family Guy -ban szeretik, olyan rossz nem lehet. Vagy pont azért szerepel mert rossz ,)

logikaibukfenc 2010.01.25. 13:11:46

hehehe
a kommunizmus soha sem fog megszűnni sehol, soha.
csak akkor ha egyetlen ember marad életben.

Bell & Sebastian 2010.01.25. 13:34:36

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

Érzek itt némi ellentmondást, igen termékeny csapatról van szó, csak stúdióalbumból több mint 20 van nekik. Most látom, a basszeros magyar, sőt tud is magyarni!
Rock 'n roll + haverok + buli + DrPepper.
A hűség a becsületem! Szalonna-nácikkal nem szűröm össze a levet! :)

Ein Volk, ein Wagen! Aushalten, Brüder! Jimmy ewig!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.25. 23:36:36

@kolbenheyer:
"Mivel a kommunizmus sokkal tovább volt hatalmon, mint a nácizmus, és sokkal enyhébb válfajai is ismertek, no meg létező államok zászlaiban is ott van: ezért nem veri ki nyugaton a biztosítékot."

Én ezt a magyarázatot tartom a legjobbnak. Ezzel egyúttal a jelenlegi rendet, akkor is, ha egyes jobberek kettős mércét üvöltenek.

Bell & Sebastian 2010.01.26. 00:27:00

Nem szeretnék igazságtalan lenni, ha valaki nem ismerné ezt a supershow-bandát, itt egy muster:

KISS
www.youtube.com/watch?v=C8LSQNdkXPY&feature=related

Itt pedig a jövő reménységei ugyanebben a stílusban:

MUSE
www.youtube.com/watch?v=j8WP7aOD_9Q&feature=channel

Érezni a különbséset? És hallani? :)

logikaibukfenc 2010.01.26. 00:30:16

rock a blogban ?
ér párhuzamot vonni ?
én másik síkon evezek szóval értelmünk nem fog találkozni soha

van egy külföldön híres ( minden nap koncertet adó ) adó banda amelyik énekesének magyar a neve, ami hirtelen nem jut eszembe.
adták a vele készült riportot a tévében régen, én neten láttam nemrég
és alig, mert megkönnyeztem ahogy magyarul énekelt
a felirat a múlté
a piktogram, a jelkép a jövő.
könnyen érthető lesz mindenkinek.

én a graffitis tegeknek nem látom az értelmét.
esztétikailag semmi kifogásom velük, de nem bírom kivenni a tartalmát vagy a mondanivalóját.
de ez csak az én hibám , ha nem bírok szabályt vagy mintát felfedezni.
amiben igen, az jó vagy rossz, hibás vagy hibátlan. de a véleményem úgyse........

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.01.26. 00:37:41

@sixx: Hosszan gondolkoztam azon, miért tartom teljesen érdektelennek a zenekar-tagok származását. Íme néhány kérdés:

Ha zsidó vagyok, szabad horogkeresztes zászlók alatt menetelnem?
Ha zsidó vagyok, a zenekarom logójába szabad beépítenem a horogkeresztet?
Ha zsidó vagyok, a zenekarom logójába szabad SS-jelvényt építenem?

Szerintem mindháromra a válasz: nem. Szerintem a náci zsidó sem jobb, mint a náci nemzsidó. Esetünkben persze nem erről van szó: az említett zsidó és nem zsidó együttes-tagok szerintem továbbra is egyszerűen kulturálatlanok.

logikaibukfenc 2010.01.26. 00:51:39

Ignite a fókuszban 2008.06.05.
10,729 views
on youtube

Ignite - A Place Called Home (Hungarian version)

kolbenheyer 2010.01.26. 07:46:39

@peetmaster:
Csakhogy én a tévedésre adtam magyarázatot, és semmiképpen sem mentséget.
A kettős mérce pedig Magyarországon kútmérgezés. Isszuk is a vizét.

Bell & Sebastian 2010.01.26. 09:25:32

@logikaibukfenc:

Vártam már, hogy előkerüljön.
Egy kozmopolita sohasem fogja megérteni, mi ebben a jó. Itthon jelentős rajongótábort gyűjtöttek, a cél szent, a szándék nemes.
Hallgassa az akinek nálamnál nagyobb szüksége van rá.

"Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri
Balsorsa minden nyűgét s nyilait;
Vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,
S fegyvert ragadva véget vet neki?
(Hamlet)"

Téglás Zolié a jó választás. Na persze, Kaliforniából könnyű magyarkodni, hogy végül rosszmájú is legyek.

www.igniteband.com/

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.01.26. 10:22:21

"Mivel Németországban tiltott jelkép az SS-szimbólum,"

Magyarországon is az.
Amúgy ezeket a festett idiótákat már rendszerváltás előtt nyomatták, a Kommunista Ifjusági Szövetség Ifjusági magazinjában is jelent meg poszterük ilyen runa-szerű betűkkel. Amúgy bóhocok nem nácik, az egyikük még magyarul is tud egy kicsit - magyar származású.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.01.26. 11:08:05

"Nekem nincs KISS-számom, és emiatt a jelkép miatt nem is lesz."

Így is kell!
A legjobb, ha a nevének írásmódja alapján ítéljük meg egy zenekar zenéjét! Mindennel így kellene eljárni!
Legmélyebb egyetértésem neked H.A.M.
Bár engem egy kicsit zavar az a H.A. a nevedben, sok álmatlan és rettegő éjszakát okozott már nekem!

Bojkottálni azonnal az összes olyan kulturális alkotást amiben nácifasiszta szimbólumok fellelhetőek!
Minden jóérzésű emberben mély és ősi félelmet keltenek az ilyen szimbólumok és a közvetítő közegek!
Betiltani a svasztikával díszített indiai termékeket!
Az indiaiak kulturálatlanok és nem tudják, hogy a svasztika emberek millióinak halálával függ össze!
Betiltani a 14-es és a 88-as számokat!
Rettegve szállok fel a 14-es és 88-as buszra, azonnal rámtör a nácifasiszta horror emlékképe amint meglátom a Móricz Zsigmond u. 14-88-ig utcatáblát! Ez tűrhetetlen, hogy a világon egyre terjed a nácifasiszta szimbólumok használata.
Be kell tiltani minden szót amelyikben az A és a H betű egymás mellett szerepel!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 12:11:11

OMG, mekkor fasság ez a poszt! Andor túlszárnyaltad önmagad! Grats.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.26. 14:45:41

@kolbenheyer: ez csak Magarországon etc. kettős mérce. Nyugaton csak a nácik irtottak, a szocdemek nem, meg még a Heineken se.

kolbenheyer 2010.01.26. 15:28:33

@peetmaster:
Mit tegyünk? Itt élek, és még maradnék egy ideig.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.01.26. 21:05:19

@kolbenheyer: de ha akarunk közeledni a Nyugathoz, akor a ... öö... történelemképüket is át kell venni :)

logikaibukfenc 2010.01.26. 22:20:48

kérdés, hogy ki akar közeledni a nyugathoz ?

én például nagyon nem
én hiszem, hogy a magyarok jobbak annál, hogy majmolják őket. csináljunk olyat amire ők irígyek és kész.