A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Fiatal orvosok

2010.03.04. 07:00 Sárdobáló

Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása.

Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tüntetésünk, miért lesz még sok megnyilvánulásunk, miért hiányzik a középkorú orvosgeneráció Magyarországról és miért mennek el külföldre a fiatalok.

Általános orvosképzés

Ma Magyarországon csak úgy válhatsz orvossá, ha a négy itthoni egyetem egyikénelvégzed az általános orvosi képzést. Tévhit, hogy ha valaki orvosit végez, akkor rögtön mondjuk belgyógyász, vagy sebész lesz. Az általános orvosi diplomával hivatalosan még háziorvosnak sem lehet elmenni!

Maga a képzés 6 éves. De személyes tapasztalatom szerint egy évfolyam kb. 30%-a (ha nem több!) 7 év alatt végzi el. Nem csak bukások miatt, hanem az utolsó évet sokan végzik el 2 év alatt (van, aki ilyenkor egyéni, komoly kutatást végez, van aki külföldön tanul stb). Egyébként az utolsó évben tömbös gyakorlataink vannak, amikor felügyelet mellett orvosi feladatokat végzünk. A felügyelet persze nem azt jelenti, hogy fogják az ember kezét, hanem kiadják a munkát, elvégzed, referálsz róla. (Sokan ezt egyéves ingyen munkának tekintik. Van is benne valami, végülis sok helyen napi 8 órát kell dolgozni a gyakorlat alatt és egy fillér fizetést nem kap az ember.)

 

Szakorvosképzés

Ahhoz, hogy valaki szakorvos lehessen (sebész, szülész, gyermekgyógyász stb), 2 év rezidens-képzésen kell, hogy részt vegyen. Majd ezt követi a változó hosszúságú, de általában 3 éves szakorvos-jelölti képzés. Ezután lehet valaki szakorvos, ha leteszi a szakvizsgát. Azaz a diploma kézhezvétele után még 5 vagy 6 évet „tanul”, kötelező gyakorlatokra jár. De ezeken a gyakorlatokon is napi 8 órát dolgozik, mellette ügyelnie is kell, azaz orvosi munkát végez, bár szakorvosi ellenőrzéssel. Hivatalosan. A legtöbben szakorvos-jelöltként már a leszerződnek egy kórházzal, ahol a képzés mellett további ügyeletet vállalnak. Azaz egy átlag szakorvos-jelölt vagy rezidens heti 60 órát dolgozik. Ezért körülbelül 90 ezer forint nettó fizetést visz haza. (Csak összehasonlításként: nemrég volt a BKV sztrájk. Akkor megtudhattuk, hogy mennyit keres egy átlag buszvezető. Ha a nettó bérüket, és az étkezési utalványukat összeadjuk, kb. 160 ezer Ft fizetés jön ki. És arról még nem szóltam, hogy az egész család kap ingyen éves BKV bérletet.)

Az idén hatályba lépett „rezidens-rendelet” lényege

A 2010-ben végző fiatal orvosok szakképzésére új szabályok vonatkoznak (122/2009. kormányrendelet). Lényegében arról van szó, hogy vagy az állam, vagy egy adott kórház fizeti a fiatal orvos szakképzését. Ezért cserébe (a rezidens évek letelte után) 4 évet az adott intézményben kell dolgozni. Ez nem is hangzik rosszul. De jobban megnézve a rendeletet, az is kiderül, hogy ez 9-10 év „röghöz kötést” jelent. (Ezt a szót használja minden fiatal orvos, medikus a helyzet leírására.) Még ez sem lenne nagy baj. (Bár nem láttam még mérnököt, bölcsészt, biológust, akit a képzés, azaz az egyetem után az állam, vagy egy közintézmény kötelezett volna arra, hogy a képesítése megszerzése után 4 évig dolgozzon egy kijelölt helyen.) No de ha valaki mondjuk úgy dönt, hogy mégsem akar belgyógyász lenni, inkább elmegy szemésznek, vagy ne adj úristen inkább PhD fokozatot szerezne, vagy két gyereket szül, azaz megszakítja a képzését, melyet nem folytat 3 éven belül, akkor vissza kell fizetnie a képzés árát! Bizony itt súlyos milliókról beszélünk. Arról nem is beszélve, hogy ha dolgozol egy adott kórházban, de mondjuk nem tudsz beilleszkedni, nem tetszik a hely, akkor csak nagy nehézségek árán tudsz munkahelyet változtatni, országon belül, elvileg.

A rendelet további poénja, hogy csak 2010-ben végző orvosok léphetnek be a képzésbe. Tehát azok, akik mondjuk eddig PhD fokozatot szereztek, vagy szültek, betegek voltak, külföldi tanulmányúton voltak, vagy nem vették fel őket arra a képzésre, amit szerettek volna és mondjuk egy évet mentőztek, azok nem felvételizhetnek!

A rendelet talán egyetlen jó elképzelése, hogy a kórházak, illetve egy monitor bizottság kezébe teszi a rezidens-keretszámok javaslását. Eddig nem a tényleges igények szerint határozták meg, hogy adott évben hány szülész, fülész stb. helyet írnak ki. Idéntől (elvileg) az adott kórházaknak kellett (volna) pályáznia, a ténylegesen üres álláshelyek betöltése céljából rezidens helyekre. Természetesen nincs minden osztály minden szükséges gyakorlat oktatására felkészülve, így a rezidensüket el kell(ene) engedniük akkreditált oktatókórházakba. Ezzel lehetett volna a frissen végzett orvosokat a hiányszakmákba, illetve olyan kórházakba terelni, ahol nincs elég szakorvos. Arról nem is beszélve, hogy már az egyetem elvégzése után biztos állást szerezhet mindenki, aki szakorvosképzésben kezd tanulni. (Eddig aki elvégezte az első két évet, annak utána kellett állást keresnie.)

A rendelet eddigi alkalmazása, ld. kórházak pályázási kedvetlensége

De mi történt eddig? A Semmelweis Egyetem (SE) régiójában az Egészségügyi Minisztérium 715(!) rezidens-helyet támogatna, ha megpályáznák az adott intézmények. (Ebből egy bizonyos számot az állam, a másik részét a képző-befogadó kórházak finanszíroznának.) Ez egyébként egy hihetetlen nagy szám, ha megnézzük, hogy a SE-n kb. 300-an végzünk évente, illetve eddig kb. 300 helyet hirdettek meg. Nagyon szoros versenyek alakultak ki minden évben. Mintha újra kéne felvételizni az egyetemre. Mi történt? Ebben a régióban – hivatalosan eddig nem megerősítve – 199 helyet pályáztak meg a kórházak. Ebből 90-et Budapesten. Tehát látható, hogy a kórházak nem pályáztak! Garantált, hogy egy csomó friss diplomás orvos nem fog munkát kapni. Ennél nagyobb pazarlás nehezen képzelhető el, főleg, hogy az egész rendelet kitalálása arra ment ki, hogy a magyar orvosok ne mehessenek el külföldre (ld. „röghöz kötés”).

A rendelet hatása - eddigi és leendő tiltakozó akciók, bojkott, elvándorlás, pályaelhagyás

Ez ellen a rendelet ellen több megmozdulás is volt, köztük egy ominózus performansz is.

Annak ellenére, hogy mi a rendelet ellen akartunk tiltakozni, hála a mindenható médiának (és szerintem másoknak is) a kedves kívülálló annyit tudhatott meg, hogy a taknyos kis dokik több fizetést akarnak. Ez csak részben igaz.

Nemrég újra mozgolódás indult az egyetemen. Bojkottálni szeretné az évfolyamom a rezidens-rendeletet. Aláírásgyűjtés indult, hogy nem írjuk alá a szerződést, mi ilyen feltételekkel nem lépünk be a képzésbe. Alig 1000 fiatal próbál tenni valamit a saját érdekében.

Úgy érzem, senkit nem érdekel, mi lesz itt 5 év múlva. A kórházak kihátráltak mögülünk, mert nem pályáztak rezidens-helyeket. Pedig mindenki sír, hogy nincs elég szakorvos, aki van, az is öreg, vagy alig tud magyarul. Az Orvosi Kamarát sem nagyon látom segíteni. A Magyar Rezidens Szövetség próbálkozik, minden tiszteletem az övék, hisz a mi érdekünkben cselekszenek, az más kérdés, hogy én magam sem vagyok híve a tiltakozásoknak, inkább a tárgyalóasztalokban hiszek. De ki tudja, hogy a háttérben mi történt már.

Jelenleg a választásokra koncentrál mindenki: a nyugdíjakra, a munkanélküliségre, GDP-re, regisztrációs jegyre. Senkit nem érdekel, hogy 1000 fiatal orvossal mi lesz, pedig 10 év múlva rajtunk múlna a magyarok egészsége. 10 év múlva nekünk kéne a magyar egészségügyet a hátunkon cipelnünk. Nekünk kéne a friss diplomás orvosokat beavatni az addigra kitanult szakmánk fortélyaiba. Nekünk kéne az addigra öreg Gyurcsány, Bajnai, Orbán magas vérnyomását kezelni… De mi nem sokan leszünk itt. A többség külföldre fog menni. Ott sem Kánaán az egészségügy, de mindenképpen jobb a fizetés, nagyobb a megbecsülés és sokkal nagyobb esélye van az embernek olyan szakterületen elhelyezkednie, ami tényleg érdekli.

Akik itthon maradnak, azok között sokan mennek majd paramedicinális területekre, pl. gyógyszercégekbe, autósiskolákhoz. Aki meg itthon orvosként fog dolgozni, az keres (eleinte) 90 ezret, heti 60 óra munka után, olyan körülmények között, hogy nincs kötszer, gyógyszer, lepedő, nem működik ez, nem működik amaz. Az a legritkább, ha működik valami. Emellé jönnek az egyre gyakoribb műhibaperek is.

Mind tudjuk, hogy lehetetlen milliós fizetéseket kapnunk. De nekünk reális elvárásaink vannak. Mindenki szeretne heti 40 órát dolgozni és annyi fizetést kapni, hogy egy állás fizetéséből megélhessen. Azt sokan elfelejtik, hogy míg egy kőműves 18-19 évesen kereső lesz, addig egy orvos legjobb esetben 25 évesen kezdi meg kereső éveit.
A kormány ezzel a rendelettel azt akarta elérni, hogy ne húzza le az orvosképzésre költött milliókat a wc-n. Ehhez képest a rendelettel még több fiatal orvost űz el a pályáról. Évente körülbelül 6 milliárd forintot költ az állam az államilag finanszírzott orvosokra. (kb 1 millió fejenként és kb 1000 orvostanhallgató van évfolyamonként) Ez nem egy nagy spórolás, ha minden egyes elűzött orvos itthoni képzése 6 millióba került.

FB

514 komment · 1 trackback

Címkék: orvos rezidens vendégpost

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr431801833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiexport 2010.03.04. 10:24:01

Már megint az a kibaszott forgóajtó. Azt hiszi a magyar, amikor azt mondják rá, hogy ugyan később megy be a forgóajtón, de előbb jön ki az valami pozitív jelentéstartalommal bír. Nos, ez nincs így. Történt, hogy kicsi országunk lett a legfőbb menedék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2010.03.04. 08:08:44

Nekünk kéne az addigra öreg Gyurcsány, Bajnai, Orbán magas vérnyomását kezelni…

1, Ezeket nem itthon fogják kezelni, hanem valami puccos német vagy osztrák magánklinikán.

2, Ha mégis, akkor én inkább arra szavazok, hogy dögöljenek meg. :D

de mindenképpen jobb a fizetés, nagyobb a megbecsülés

Általános tapasztalatként a 60-70+ éves dokik vesznek emberszámba csak, a többi még ha el is lát, olyan arroganciával és gőggel (próbálj belőle bármi információt kiszedni, esélytelen), úgy hogy a megbecsülést hagyjuk.

A jobb fizetés is érthető, de honnan? A korházak eszméletlen nagy adósággal rendelkeznek, sokan basszák befizetni a TB-t. Amúgy buszsofőrökkel nem érdemes hasonlítgatni a dolgot, tény, hogy állami támogatásból maradnak fent, de nem közalkalmazottak. Ugyanilyen szar a rendőrnek, a tűzoltónak és a tanárnak is. Ezt nem megmozdulások és egyéb diák bulik fogják megoldani.

ARM15 2010.03.04. 08:23:50

Tényleg valami nincs rendben az egészségüggyel. És az is igaz, hogy keveset keresnek az orvosok. Ennyi tanulás után több pénz kellene. Mondjuk a heti 40 óra, szerintem nem reális elvárás, annyit elég kevesen dolgoznak, pláne ha sok pénzt akar valaki (nettó 300-400 eFt szerintem "elég").
Persze át kellene szervezni a teljes egsügyet. A minap voltam orvosnál két helyen is. Ami nagyon fura volt, úgy kezeltek mintha én tennék nekik szívességet, és nem én lennék a "vevő" ők pedig egy szolgáltatás nyújtói. Próbálná megcsinálni ezt egy ügyvéd, hentes, bárki. De kicsit elkanyarodtam.
Szerintem ez egészet új alapokra kellene helyezni. Összevonás, bezárás, vizitdíj... magánbefektetők... Most pl. 10 eFt zsebbe helyezésével lerövidíthető a várólista, a magánbeteget lehet a kórház laborjába küldeni... Ha lenne normális elszámoltatás nem ez lenne. De persze a profok nem szeretnének egy ellenőrt a fejük felé. Nem úgy szocializálódtak.

ralf 2010.03.04. 08:36:43

Sajnos azzal, hogy a felsőoktatás ingyenes, az állam megteheti, hogy "röghöz köti", megakadályozza, hogy a belefektetett pénzt külföldre vigye. A tandíj nagy megerőltetést jelentene, de ha egy vevő vásárol egy szolgáltatást, akkor utána azt tesz vele, amit akar.

Én úgy reformálnám meg az egészségügyet, hogy a TB-kassza nem a kórházakkal, hanem a befizető állampolgárral lenne kapcsolatban: ha a polgárnak valami baja van, eldönti, melyik orvossal gyógyíttatja magát, legyen az magán- vagy kórházi orvos, és az illető orvos (kórház) kapja a gyógyítás díját. Így a gyógyítás szolgáltatássá válna, és aki (orvos, kórház) jól végzi a dolgát, keresne, aki rosszul, az meg éhen hal vagy pályát módosít.
Semmi sem indokolja, hogy a járulékfizetőket rákényszerítsék a rossz és gondatlan orvosok pályán tartására.

CyberPunK 2010.03.04. 08:43:39

@ralf: Ez így rendben is lenne, ha nem lenne szociális ellátás is. Azokkal mi lesz?

ralf 2010.03.04. 08:55:13

@CyberPunK: Ez nem egészen értem. Hogy jön ide a szociális ellátás? Az orvosi ellátást a TB fizeti. Aki szociális ellátást kap, az után az állam fizeti a TB-t, tehát az orvosi ellátását ugyancsak a TB finanszírozza.

CyberPunK 2010.03.04. 09:11:22

@ralf: Tehát ugyancsak ugyanannyi beteg lenne mindenhol, mint eddig, esetleg egy szűk réteg vándorolna fel-alá, hogy jobb orvost keressen. Vidéken van egy-egy kórház/körzet, ott aztán nem fog átvándorolni senki sehová. Ha meg mégis, akkor nem azért szeretnék elpatkolni egy autóbalaset után, mert a legközelebbi intézmény éppen alul van finanszírozva.

A probléma ugyanaz, mint más témában, a cc 1,5 millió elvi adófizető állampolgár. Meg az, hogy a min TB hozzájárulás valami 4-5 ezer forint/hónap.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.03.04. 09:49:11

Nade ezt mind tudják azok akik belefognak orvosiba.Mondhatjuk, hogy aki bekerül tudja mit vállal. Ezek után sírni?
(aki meg kimegy külföldre fizesse vissza a taníttatás költségét)
Persze ez nem jeletni azt, hoyg jó lenne a rendszer, vagy elég pénzt kapnának. Más sem kap elég pénzt.
@ARM15: Annyira nem kanayarodtál el. Hozzátartozik, hogy az ember nem szívesen megy orvoshoz mert sz@rba sem nézik.

PuruttyaIrto (törölt) 2010.03.04. 09:49:29

Igen jó ötlet, köcsög politikusokat egy havi 90 000-et kereső gyakornok kezelje, ne járhassanak magánklinikákra!

Amúgy a legtöbb szakámban az van, hogy külföldön sokkal jopbban fizet. De tény, hogy az orvosok, meg utánuk a tanárok szopnak a legjobban.

Azt mondom menjetek külföldre, amint csak tehetitek, jobb életetek lesz ott.

Magyarnak lenni manapság egyet jelent azzal, hogy Kocsis István kilopja a pénzt paksról a felesége nevén lévő offshore cégbe. Erre legyünk büszkék?

petya.bacsi 2010.03.04. 09:50:17

A felsőoktatás úgy rossz, ahogy van, ez tény. Túl sokan járnak lébecolni oda, hiszen buli az egész. A tanulás csak másodlagos. Azon diákok, akik fizetnek azért, hogy tanulhatnak, azok megbecsülik a fősulit, egyetemet.

Igazából nem értem, hogy mi a gond a röghöz kötéssel. Ha valaki idehaza, államilag finanszírozott (tehát az adófizetők pénzén) képzésen vesz részt, azért ne pattanjon már meg rögtön külföldre, mert "idehaza nincs megbecsülés, idehaza kevés a fizetés, idehaza nincs jövő stb.". Tudta akkor, mikor elkezdte.

Ha meg mégis megpattan, és nem akar itthon gyógyítani, attól szépen vasalja be az állam az utolsó fillérig a képzésének a költségét, aztán mehet Isten hírével. Mert azért ez elég röhejes, hogy addig jó, amíg ingyen tanulhat, aztán meg kimegy, és mások gyógyít.

Az orvosok a gyógyításra tettek/tesznek esküt. Az biztos, hogy a hazai egészségügy (is) romokban van, szomorú, hogy milyen körülmények között dolgoznak nővérek, orvosok, egészségügyi dolgozók, és próbálják kihozni a maximumot. Ezért le a kalappal előttük. De sajnos a mai orvosok nagy része is megérne jó sok külön posztot, amikor úgy beszélnek a beteggel, mint a kutyával, megalázzák, semmibe veszik a beteg érzéseit, szégyenérzetét, tesznek magasról arra, hogy ember stb. És ez nem a kevés fizetés miatt van. Játsszák az Istent, mikor meg ne adj Isten hibáznak, akkor meg jön a duma, hogy emberek, meg tévedhetnek.

Lehet, hogy kevés a fizetés, de az ember kreatív: varr a köpenyre nagy zsebet, amibe a borítékos hálapénz kerül. Kevés orvos háborodik fel, és kéri ki magának, amikor a beteg hálapénzzel szeretné megköszönni az orvos segítségét. A legtöbbjük simán elteszi.

Egy biztos, hogy az egészségügyön lesz mit hegeszteni, és csak remélni tudom, hogy egyszer valamikor magyar fiatalok idehaza találják meg életük értelmét, és talán megérjük azt, hogy a fiatalok nagy része nem külföldtől remél biztos megélhetést.

k.o._laci 2010.03.04. 09:50:21

Vendégpostíró:
MInden szavaddal egyet értek, egy apróság kivétel. Ha többet foglalkoztál volna a BKV sztrájkal olvashatnád hogy a 160ezres fizetés csak x év munkaviszony után jár. A kezdők pótlékokkal együtt kapnak ca. 110ezret. Már nincs meg a cikk, mert elszállt a gépem és eltűntek a firefox könyvjelzők de ha nagyon akarsz utánanézhetsz hogyan alakul 0-10-20-30év munkaviszony után, nagyjából jó ha az inflációt követi a fizetésük.

prof. Perselus Piton 2010.03.04. 09:50:52

Ebből a cikkből is az jön le,mint sok minden másból: az ember nevű állatfajta éretlen a demokráciára...a jogait mindenki ismeri,de a kötelességek és "kitaníttatott a magyar paraszt,ezért itt maradok" teljességgel hiányzik mindenki fogalomkészletéből...

Mindenki,aki külföldre megy,fizesse vissza a taníttatási költségeit,aztán menjen isten hírével...és ne jöhessen vissza,amikor kiderül (mint oly sok esetben),hogy a magyar mentalitása és legfőképpen a munkamorálja alkalmatlanná teszi a külföldi munkára...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 09:51:32

@ARM15: rövid reakcióként én is csak azt tudom mondani,hogy ha a sok sírás-rívás, panaszkodás MELLETT azt lehetne látni, hogy az orvosok - mélységes tisztelet a kevés kivételnek! - SZAKSZERŰEN és EMPATIKUSAN végzik a munkájukat, én lennék az első, aki nagy hanggal verném a palávert, hogy 400%-os béremelést nekik, de izibe'.

egyébként a posztíró kolléga csak azt felejti el, hogy ha kibírja azt a cca. 10-15 évet, amíg paraszolvenciás orvos lehet, utána ugyanúgy nem fogja akarni az egészségügy átalakítását, mint az idősb kollégái!

én fizetős egészségügyet szeretnék, ahol a pénzemért szakszerű ellátást kapok, de ezt épp a fideszes haverjaik, meg a jelenlegi rendszer fenntartásában érdekelt, az orvostársadalom vezető rétegét adó nagyhatalmú sündisznócskák akadályozták meg. REMEMBER!

OkoskaTo:rp 2010.03.04. 09:55:59

Miért is fizessem én az adómból azt, hogy te itthon kb. ingyen elvégzel egy tízéves orvosképzést, majd elmész külföldre hülyére keresni magad? Inkább űzzék el az orvostanhallgatók felét, de a maradék fele (amiért fizetünk) maradjon itthon.

Az ingyenes (fizetés nélküli) gyakorlatot meg jogi úton kellene megtámadni, hiszen legalább a diplomás minimálbért kötelesek lennének megadni érte az orvosjelölteknek. Nyilván arra hivatkoznak, hogy ez az oktatás része, de sajnos a mt. szerint minden vonatkozásában kimeríti a munkaviszony kritériumait.

zenede 2010.03.04. 09:56:20

Szerintem sem fair, hogy az állam pénzén tanulnak, aztán elmennek külföldre dolgozni. Aki nem dolgozza le itthon a képzésének költségeit, az igenis fizesse vissza.
És ne csak az orvosok

Jimbo75 2010.03.04. 09:57:29

@idelle:

Ott a pont. Édesanyámat tegnap kísértem el háziorvoshoz, miután tüdőgyulladást és hörgőgyulladást állapított meg nála az ügyelet szombaton. Háziorvos 2!!! perc alatt kivágta, annyit nem kérdezett tőle, hogy javult-e vmit, hellyel nem kínálta, felírt neki egy köptető oszt annyi, úgyh ennyit a szakszerű és empatikus orvosokról, az ilyen el is húzhat a faszba külföldre.....

B@nális coitus 2010.03.04. 09:57:31

Gratulálok az íráshoz, de sajnos nem tudtam végigolvasni a siránkozásaidat.
1. Amikor az orvosira mentél, gondolom tisztában voltál a lehetőségekkel, körülményekkel.
2. Gondolom nem apuci és anyuci fizeti a milliós tandíj tételeket(hanem az adózók).
3. Örülj neki, hogy a gyakorlatért, amit megszerezhetsz más orvosok mellett, nem kell érte fizetned.
4. Egy buszvezető akár 100 ember életéért is felelhet egy pillanatban, igaz, nem tanult évekig az egyetemen az adófizetők pénzén, de nem kell lebecsülni az ő munkájukat sem.
5. Ja! És nem kell izgulni: a gyerekorvosunknak új BMW-je van, a háziorvosunknak (37 éves) X5-e, a nőgyógyásznak Mercedes SL-je, a másik háziorvosnak E320-asa, stb, stb, stb....

eloszto · http://eloszto.hu 2010.03.04. 10:01:28

"Szerintem sem fair, hogy az állam pénzén tanulnak, aztán elmennek külföldre dolgozni. Aki nem dolgozza le itthon a képzésének költségeit, az igenis fizesse vissza.
És ne csak az orvosok "
Így van, fizessék vissza.

csorsza 2010.03.04. 10:03:42

De ezt mind tudtad, amikor orvosira jelentkeztél, ugye? Nem akkor derült ki, mikor hatodévben először ültél az ügyeleten, igaz?
Meg azt is tudtad, hogy ki kell bekkelni ezt a néhány évet, és aztán folyik majd a zsebedbe a borítékos zseton. Hiszen ezért mentél orvosira, vagy nem? Most meg itt sírsz a keserves sorsodon... Képzeld, a tanároknál, mérnököknél, meteorológusoknál még hálapénz sincs, nekik hogyan lesz meg az Audijuk??

Ne higgye senki, h ha az orvosok nettó 300-zal kezdenék a pályát, akkor nem várnák el/nem tennék el a paraszolvenciát. Ősi törvény, sok pénznél jobb a több.Az orvosok maguk a legnagyobb haszonélvezői ennek a rothadt, kaotikus rendszernek. Rá se néznek a betegre, amíg nem kapnak zsebbe egy kis motivációt...

petya.bacsi 2010.03.04. 10:03:53

@idelle: "én fizetős egészségügyet szeretnék, ahol a pénzemért szakszerű ellátást kapok, de ezt épp a fideszes haverjaik, meg a jelenlegi rendszer fenntartásában érdekelt, az orvostársadalom vezető rétegét adó nagyhatalmú sündisznócskák akadályozták meg. REMEMBER!"

Valahol én is ezt szeretném. De ugye fizetünk az egészségügyért, amit havonta levonnak tőlük. De mégis, mikor az ember ne adj' Isten orvosi ellátásra szorul, akkor semmivel sem kap különb ellátást (sőőt, ugyanúgy megalázzák, kínozzák, lekezelik stb...), mint a potyautasokat.

Evil One 2010.03.04. 10:05:59

Mekkora idióták vagytok... most nem arról van szó, hogy a köcsög elmegy külföldre, meg fujj hálapénz.
Arról van szó, h ha ilyen feltételeket állítanának elém, én is lelépnék a faszba. Aki marad, az azért marad, mert vagy van zséje egyébként is, vagy mert tényleg elhivatott. Ennyi szopással más szakmában is bőven össze lehet grundolni egy X5-öst, ez nem hiszem, h ok lenne a maradásra.
Gondolkozzatok már el. Aztán meg jön a siránkozás, ha a kórház közelébe kell menni.

ebfül 2010.03.04. 10:06:37

Érdekes poszt. Bár a buszsöfőr fizetésének összehasonlítását magam is kihagytam volna. Teljesen érthető az írás, de amíg az eü-ben/kórházakban ilyen feudális rendszer működik (parát is csak a rangidős orvos kap), addig a pénz sem segít sokat. Ez egy másik vetület.
Egy harmadik, hogy a társadalom felé emeltük az orvosokat, az elmúlt 20 évben viszont az EÜ tárca és egyes kormányok sokat tettek azért, hogy az eü-dolgozók (nem csak orvosok) megbecsülését a sárba tiporják. Gondoljunk csak a be nem ígért hűségpénzre, vagy a legutóbbi szösszenetre, miszerint a jobboldali orvos nem kezeli a baloldali pácienst.
Nap, mint nap találkozom olyan kijelentésekkel, hogy az emberek már egyáltalán nem becsülik az orvosokat. A megbecsülés/bizalom kölcsönös, tehát talán az orvosok is tehetnének az elvesztett bizalom visszaszerzésért. (nem magas lóról bezsél a beteggel, korrekt tájékoztatás, stb.)
A fizetés csak egyik jele a munka megbecsülésének, bár nagyon fontos része, hiszen mindenki ebből él.

tom64 2010.03.04. 10:07:29

"Az Orvosi Kamarát sem látom nagyon segíteni."
Ezen nem is lehet csodálkozni,mivel t. Elnök úr tudvalevőleg inkább foglalkozik a Fidesz szekértolásával,mintsem azzal,ami a feladata lenne.

Jimbo75 2010.03.04. 10:09:17

@petya.bacsi:

Plusz, ha úgy nézzük bőven túlfizeted a havi levonásokkal, hiszen mondjuk Én évente egyszer vagyok megfázva és ennyi, ezért fizetek évente több százezer Ft járulékot...
Fizetős EÜ-t és mindenki állja a saját cehjét.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.04. 10:10:15

Lehet arra érvelni, hogy külföldre ne termeljünk orvosokat, akkor fizessék vissza a pénzt, ha kimennek, de ezek az esetek nem tűnnek jogosnak: "No de ha valaki mondjuk úgy dönt, hogy mégsem akar belgyógyász lenni, inkább elmegy szemésznek, vagy ne adj úristen inkább PhD fokozatot szerezne, vagy két gyereket szül, azaz megszakítja a képzését, melyet nem folytat 3 éven belül, akkor vissza kell fizetnie a képzés árát! Bizony itt súlyos milliókról beszélünk."

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:11:32

Én nem értem a hozzászólásokat. OLVASTA ITT VALAKI A POSTOT? A KORMÁNYRENDELET 2009-ES! Nos, miután ezt tisztáztuk, talán mindenki láthatja, hogy a kedves posztoló, aki idén végez, 2004-ben, mikor jelentkezett az egyetemre, KURVÁRA NEM LEHETETT TISZTÁBAN AZZAL, hogy mikor végez, röghöz kötik gyakorlatilag ingyen, ennyi tanulás előtt és után! Ahogy az sem, aki egy évvel előtte végzett, és most nem felvételizhet rezidensképzésbe, pedig, ő is elvégezte az orvosit, még 2009-ben, és akkor még felvételizhetett!

Aki pedig a jelenlegi orvosok empátiájából indul ki, arra meg azt tudnám mondani, hogy előbb az élhető egészségügyi körülmények, a megfelelő kereset, utána jön az empátia. Az orvos nem azért van ott, mert szamaritánus, hanem azért, mert szamaritánus PLUSZ baszott sokat dolgozott érte ő is, (MIÉRT kell feltételezni valakiről élből, hogy ingyenélő, hogy nem tanul, ha egyetemista?) PLUSZ neki is el kéne tartania a családját, ha nem is egy fizetésből, de úgy, hogy kettőből kijöjjenek!

Továbbá szerintem ne jöjjön senki se egy buszsofőr fizetésével, mert annak még nincs jogsija... Egy jogosítványt buszra megszerezni kicsit kevesebb idő befektetett energia, netán véletlen tehetség, mint kijárni az orvosit és elvégezni a rezidensképzést; az odafigyelés pedig minden emberekkel végzett (és nem csak azokkal végzett) munkához kell, szóval a fizetés, amit az orvosok kapnak, ezeknek fényében egyenlő a siralomházzal, ahová mind kerülni fogunk, ha majd nem lesznek orvosok.

A posztolóval egyedül abban nem értek egyet, hogy a kormány célja az lett volna, hogy idekösse az orvosokat Magyarországra. Nem. A kormány célja az volt, hogy elhajtsa őket innen ezzel a rendelettel, ezt bárki látja. Aki kételkedik, próbálja beleképzelni magát a posztoló által leírt helyzetbe.

Evil One 2010.03.04. 10:12:44

@Jimbo75:
Ez jól hangzik. Csak a tb befizetések 90%-át életed utolsó éveiben éled fel. A társadalombiztosítás nem egy rossz dolog, csak itthon nem működik.

CApa (törölt) 2010.03.04. 10:13:21

Emlékszik valaki a "Miért éppen Alaszka?" c. sorozat dokijára?
Az ő képzését (ösztöndíját) egy kis falu fizette, ennek fejében sok-sok évet kellett ott lehúznia, vagy persze vissza is téríthette volna azt a pár milliócskát kamatostul, hogy szabaduljon. Pedig nem éppen Magyarország...

tom64 2010.03.04. 10:13:27

"Fidesz szekerének a tolásával..."
bocs!

Jimbo75 2010.03.04. 10:14:16

@Mufurc Manó:

Pont, hogy a kevéssé élhető egészségügyi körülmények között kellene nagyobb empátia....
Ha ebben az országban csak az tanúsítana empátiát, aki megfelelően keres, akkor még nagyobb szarban lennénk, mint vagyunk.

petya.bacsi 2010.03.04. 10:16:37

@Mufurc Manó: tehát a betegen kell bosszút állni a szar állapotokért. Végül is, igazad van, tényleg így kell csinálni.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.04. 10:16:38

RT @Mufurc Manó 2010.03.04. 10:11:32
"Én nem értem a hozzászólásokat. OLVASTA ITT VALAKI A POSTOT? A KORMÁNYRENDELET 2009-ES! Nos, miután ezt tisztáztuk, talán mindenki láthatja, hogy a kedves posztoló, aki idén végez, 2004-ben, mikor jelentkezett az egyetemre, KURVÁRA NEM LEHETETT TISZTÁBAN AZZAL, hogy mikor végez, röghöz kötik gyakorlatilag ingyen, ennyi tanulás előtt és után! Ahogy az sem, aki egy évvel előtte végzett, és most nem felvételizhet rezidensképzésbe, pedig, ő is elvégezte az orvosit, még 2009-ben, és akkor még felvételizhetett!"

Naszta · http://naszta.hu 2010.03.04. 10:16:40

@OkoskaTo:rp: olvasd el, hogy mit ír az ember. A szakorvosi képzést az állam a kórházakon keresztül fizetné, akik basznak felvenni hallgatókat. Magyarul: a hallgató nem azért hagyja el az országot, mert nem akar itt orvos lenni, hanem azért, mert a kórház igazgatók csesznek kiírni a pályázatot és ezért nincs a számára hely. Függetlenül attól, NEM a kórház fizetné ezt a pénzt is. De ez kiderül a posztból is.

Aki meg dolgozna heti 60 órát nettó 90-ért 6 év egyetem után, csak mert a büszke honfitársak fizették az egyetemet, az egy idióta. A globális világ nem csak az olcsó TV-t és Tesco-t jelenti, hanem a szakember megfizetését is, mert kitalál 6 év egyetem után a reptérre, mert nem hülye. És nem ő a hazaáruló, hanem az, aki nem rakta rendbe az egészségügyet és a felsőoktatást, többek között. Persze ha te tudsz élhető módon nettó 90-ből családot alapítani és megélni mondjuk Budapesten, akkor bekussolok.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.03.04. 10:17:37

az orvosokat fizessék meg, ez stimmt.

Nade:
"Bár nem láttam még mérnököt, bölcsészt, biológust, akit a képzés, azaz az egyetem után az állam, vagy egy közintézmény kötelezett volna arra, hogy a képesítése megszerzése után 4 évig dolgozzon egy kijelölt helyen."
úgy hívják, tanulmányi szerződés.
vagy csinálhtatja meló mellett, távoktatáson, saját pénzből, és akkor senki se szól bele, hova megy utána dolgozni (már ha el tud egyáltalán menni a vizsgákra legalább)

petya.bacsi 2010.03.04. 10:17:53

@Krokodil: nem kötik röghöz, pláne nem ingyen. Lehet, hogy papíron 90 ezret keres. Papíron.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:19:49

@Mufurc Manó: "Aki pedig a jelenlegi orvosok empátiájából indul ki, arra meg azt tudnám mondani, hogy előbb az élhető egészségügyi körülmények, a megfelelő kereset, utána jön az empátia."

aha, tehát amíg nem keresek nettó félmilliót, addig:
- nem kell szaktudás,
- olyan tapló lehetek a beteggel, amilyen csak akarok lenni.

jó egészséget kívánok neked, de ha mégis orvoshoz kellene fordulnod, tapasztald meg a legmélyebb bugyrát a magyar orvosi társadalom poklának!

Skynmi 2010.03.04. 10:19:50

Demoralizáló ilyen környezetben elkezdeni és végigvinni egy életpályát, egyetértek.

Pont ezért az én (beteg) szemszögemből rettegéssel tölt el a tudat, hogy életem vége felé kiszolgáltatottan ilyen emberek kezébe kerül a sorsom egy kórházban.

Levéltetű 2010.03.04. 10:21:03

Nem értem a picsogást. Ha más pénzén tanulok, akkor betartom a másik szabályait. Ha a sajátomén, akkor csak a saját szabályaim szerint tanulhatok. Ennek értelmezéséhez szerintem PhD sem kell.

Különösen irritált ez a rész:
"[H]a valaki mondjuk úgy dönt, hogy [...] megszakítja a képzését, melyet nem folytat 3 éven belül, akkor vissza kell fizetnie a képzés árát! Bizony itt súlyos milliókról beszélünk."

Mert ugye az teljesen rendben van, hogy most én fizetném a képzésedet, és te cserébe az első adandó alkalommal lepattansz az országból, és nem engem gyógyítasz meg, hanem olyat, aki egy petákkal sem járult hozzá a te képzésedhez. Igen, kedves posztoló, eddig is több millióba kerültél nekem, ne tessék most álnaivan ezen meglepődni.

Joejszaka 2010.03.04. 10:21:22

@petya.bacsi:

Kiváncsiságból kérdezem, Te hol tanultál és mit?

Joejszaka 2010.03.04. 10:21:53

@Levéltetű:

Kiváncsiságból kérdezem, Te hol tanultál és mit?

Jimbo75 2010.03.04. 10:22:21

@Skynmi:

Nem kell életed végéig várni, Én 34 évesen sem megyek már orvoshoz, csak ha nagyon muszáj és már nincs más megoldás...

OkoskaTo:rp 2010.03.04. 10:23:26

@Naszta: Te most direkt csúsztatsz. Igen, nyugodtan el lehet innen menni, ha valaki tisztességes fizetésért szeretne orvos lenni. De mindezt még az ELŐTT, hogy az én adómból ingyen kiképeztette magát. Szóval nem 6 év egyetem UTÁN menjen ki a reptérre, hanem előtte.

És azon elgondolkoztál már, hogy vajon a kórházigazgatók miért csesznek kiírni a pályázatot? Ha tényleg olyan nagy lenne náluk az orvoshiány, és úgy vágynának a hozzájuk 10 évre fillérekért röghöz kötött rezidensre, akkor valószínűleg már a jogszabály megjelenésének napján kiírták volna azt a pályázatot.

@Krokodil: Még a jogszabály hatályba lépése ELŐTT fel lehetett volna ülni arra a repülőre, és nem most sírni itt. Csak hát ugyebár akkor még a kutyát sem érdekelte, hiszen lehetett élvezni az ingyenes képzést. Jaaaa, hogy most az állam valamit kér is érte cserébe? Fúúúj, hogy meri???

shenk 2010.03.04. 10:24:00

"Azon diákok, akik fizetnek azért, hogy tanulhatnak, azok megbecsülik a fősulit, egyetemet."

Ezt nem tudom, honnan vetted, nálunk az évfolyam többsége fizet, és szarnak bele az egészbe, egy-két kivételtől eltekintve. Én inkább azt látom, hogy akik "jobb képességűek", azaz bekerültek államilag finanszírozott helyekre, azok hajtanak még jobban, hogy például ösztöndíjat is kapjanak, mert még arra a pár tízezer forintra is nagy szükségük van. Akik meg kicsengetik a félévenkénti 2-3 százezer forintot, azoknak teljesen mindegy, ők csak bulizni akarnak még pár évet...

Evil One 2010.03.04. 10:24:26

@Levéltetű:

Engem meg különösen irritál az, ahogy a kérdéshez álltok, pedig nem vagyok orvos.
Bakker, egyetem, szakvisga és gyakorlat után ha ennyi pénzt ajánlana valaki, pofán röhögném. Mert nevetséges. A jogászoknál van hasonló helyzet, de ott meg túlképzés van, nem hiányszakma.

petya.bacsi 2010.03.04. 10:25:44

@Joejszaka: én nem vagyok orvos, és nem megyek külföldre. Igaz, túlfizetve sem vagyok.

Evil One 2010.03.04. 10:26:06

A tanulmányi szerződés egyébként nem gond, bevállalható, csak emberséges környezetet és fizetést kellene adni a prosztónak, aki volt olyan hülye, hogy orvosnak ment.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:26:20

ja, és még valami: a trágya melót a nővérek végzik, mert ők mossák ki a szarból a magatehetetlen betegeket, szaladnak, ha szól a nővérhívó - megvetés a kevés kivételnek!

sajnos az elmúlt hónapokban volt alkalmam megtapasztalni a nővérek és az orvosok munkáját: amíg az orvosok papírokkal szaladgáltak, addig a nővérek szaros pelenkákkal.

mindezt kórháznak nevezett halálgyárakban, ahol sokszor valóban a legelemibb feltételei sincsenek meg a gyógyításnak.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:26:56

petya.bacsi, Jimbo75: Biztos ti is találkoztatok már fasz emberekkel a munkátok során. Nos az orvosokat se az angyali seregekből sorozzák egyenesen, ezt senki se mondta, hogy nem emberből vannak, tehát embere válogatja. Egyrészt.

Másrészt. Itt most nem a ti személyes orvosok elleni sérelmeitekről van szó. Hanem arról, hogy az orvosok is kihalnak előbb-utóbb (mivel ugye emberek), és ha nem változnak a feltételek, senki se fog orvosnak menni, és esetleg aki most még orvosként végzett, az sem marad itt. Mert hiába vagy szamaritánus, ha nem tudsz enni? Mi motivál akkor arra, hogy kitanuld a szakmát, ha már most, hogy kijött a kormányrendelet, látod, hogy nincs értelme? Ha most szeretnél felvételizni az orvosira 2010-ben? Vagy mi motivál arra, hogy végzett orvosként itt maradj, most, hogy külföldön két kézzel kapnak az orvosok után, és kötelezővé tették a két nyelvvizsgát a diplomához?

Senki nem kárhoztathatja a fiatal orvosokat, ha nem akar itt éhen halni - akkor sem, ha az állam fizette a képzését, mivel nem vagyunk az állam rabszolgái - mivel NEM arról volt szó, hogy bankigazgató fizetést akarnak, hanem arról, hogy:

- megválaszthassák a munkahelyüket országon belül
- felvegyék őket rezidensképzésbe akkor is ha egy éve végeztek, vagy kettő, csak közben az illető, teszem azt elment szülni
- félbeszakíthassák kis időre a rezidensképzést, pl., szintén szülés, betegség, stb, ne lebegjen Damoklész kardjaként a fejük fölött a pénzvisszatérítés
- ne szarért-hugyért helyezkedjen el a rezidens (megjegyzem, 18+6, 24 évesen) tehát huszonnégy évesen az első munkahelyén nettó kilencvenért.

Szerintem olvassátok el még egyszer a posztot.

pancsolt misebor 2010.03.04. 10:27:51

Én is úgy gondolom, hogy azok a rezidensek,akik a külföldi kollégáik fizetését tekintik itthon elérendőnek, nem veszik figyelembe, hogy abban a fizetésben benne van a diákként korábban megfizetett tandíj ára is. Márpedig az orvosképzés feltehetőleg a legdrágábbak egyike.

shenk 2010.03.04. 10:28:38

"Szerintem sem fair, hogy az állam pénzén tanulnak, aztán elmennek külföldre dolgozni. Aki nem dolgozza le itthon a képzésének költségeit, az igenis fizesse vissza.
És ne csak az orvosok"

Ezzel viszont teljes mértékben egyet tudok érteni. Mindig csak az orvosokról van szó, de mások is vándorolnak külföldre szép számmal. 5-10 év alatt, kamatokkal együtt mindenki visszafizethetné a képzése költségeit. Eleve szerződést kellene kötni a főiskolára/egyetemre felvételizőkkel, hogy vagy x évig itthon adóznak, és akkor valóban ingyen volt a képzésük, vagy kimennek, de akkor visszafizetik. Így lenne igazságos.

gabcigirl 2010.03.04. 10:28:56

@petya.bacsi:

Bocs én sem háborodnék fel a hálapénzen ha ennyire rosszul keresnék.

Lógós 2010.03.04. 10:29:22

Drága Orvoskáim!

A szabadságnak ára van!
Mit gondoltatok, hogy az adófizetők pénzén elvégzett egyetem után csak úgy, ripsz-ropsz kiruccanunk külföldre sok-sok lóvét keresni?
Nos, szerencsére ez nem jelenleg nem megy!
Mellesleg nem kell félteni egyetlen maradó orvospalántát sem, szedik ők a zsebpénzt rendesen.
Láttatok már csóró, éhező orvost?
Én még nem!
Hozzáteszem, hogy a felsőoktatást ezért kellene fizetőssé tenni, hogy aki tanulni akar fizesse meg, aztán döntsön, hogy gyarapítja a nemzeti vagyont Mo.-n, vagy egy esetleges jobb élet reményében elrepül a nagy és erős Ááámerikába, Németországba, Svédországba stb...
...majd onnan hazalátogatva fellengzősen lehet lesajnálni a csóró itthoniakat, dicsekedni, hogy milyen jó fizetésünk van, szép, megbízható felszerelésekkel gyógyítunk, vagy éppen építünk, tervezünk stb..."!

evergo 2010.03.04. 10:29:54

"http://www.kitvalasztanal.hu"

Tipikus reakciók, amiket írsz, hadd reagáljak:

"Nade ezt mind tudják azok akik belefognak orvosiba. Mondhatjuk, hogy aki bekerül tudja mit vállal. Ezek után sírni?"
Nem, nem tudják. Nekem elhiheted, én is végigjártam az orvosit. Korábban az orvos egy státusz volt, megbecsult hivatás, amiböl meg lehetett tisztességesen élni. Aztán persze kiderult, hogy nem. Mellesleg ha neked ennyire mindegy, hogy milyen anyagi/idegi/munkaképes állapotban van az az orvos, akire az életed, az egészséged bízod...

"(aki meg kimegy külföldre fizesse vissza a taníttatás költségét)"

NEM! Vagy ha igen, akkor az összes pályaelhagyó fizesse vissza a taníttatás költségét. Kezdhetjuk a politikusokkal, egészen addig a vállalkozóig, aki mondjuk kitanult egy szakmát, de aztán egész másba kezdett bele (akinek nem inge ne vegye magára, ezt csak példaként hoztam fel). Mert bizony nem csak az orvos képzése kerul pénzbe, hanem a jogászé, tanáré, közgazdászé, kereskedöé, mérnöké, kömuvesé, autószerelöé, stb is. Szóval ha követem a gondolatmeneted, akkor viszont nemcsak a kulföldre eltávozott orvosok, hanem az összes többi, nem a szakmájában dolgozó, vagy szakmájában de a magánszférában esetleg kulföldön dolgozó fizesse vissza a képzési költségeket. Neked mi a végzettséged? A szakmádban dolgozol Magyarországon? Ha nem, akkor lehet beállni velem egyutt a pénztárba visszafizetni. Az nem tetszene, ugye?

Csak ennyit akartam reagálni az orvosok ellen irányuló populista, hözöngö kommentedre.

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2010.03.04. 10:30:54

Teljesen igazuk van, hogy elmennek...Nettó 130-ért életeket menteni..

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:31:24

@Evil One: "Bakker, egyetem, szakvisga és gyakorlat után ha ennyi pénzt ajánlana valaki, pofán röhögném. Mert nevetséges."

az, ezt nem kétli senki.

csakhogy, amennyiben a kolléga legalább egy fél mondatot leírt volna arról, hogy miközben ingyér' dolgozik, lelkileg tönkremegy a vívódásban, amit a (menthetetlen) betegek látványa és a tudat jelent, hogy hiába tud egyre többet, még mindig sok az, amit az orvosok nem tudnak, akkor én is együttérzőbb lennék.
és azt is tudom, hogy ezt a melót nem lehet úgy végezni, hoyg felveszed mindenkinek a problémáját. ugyanakkor emberekkel dolgoznak, így elkélne egy kis empátia.
és még valami: ha már véges a tudásuk, akkor mondják azt, hogy ettől a ponttól ők már nem tudnak segíteni, és ha lehet, küldjenek tovább. de ezt egyik sem teszi meg (vagy csak néhány az egész országban), mert büdös lenne azt mondani, hogy nem mindenhatók.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:31:30

@idelle: Szeretem, mikor általánosítanak. Minden orvos szar ember, egytől egyig, és hülyén csinálja a dolgát? Na ne már... Erre valami statisztikai kimutatás alapján jutottál, vagy hogy? Egyébként a posztnak, mint leírtam azóta, nem ez volt a lényege.

Evil One 2010.03.04. 10:32:52

@pancsolt misebor:
Nem a külföldi fizetés a gond, hanem a 90.000 forint. Kilencven. Tetszik érteni? A seggem nem vakarom meg ennyiért, Ilike többet visz haza a postán üldögélve és még ő is bunkó velem, ha odatévedek, pedig nem neki fogom mutogatni az aranyeremet heten évesen. Sőt, egy kibaszott darab kátyú betömése is többe kerül a szar utakon.
Miért utálja mindenki ennyire az orvosokat? Éljetek ti egy olyan országban, ahol csak az megy orvosnak, aki ki tudja fizetni a tandíjat, aztán sipítozzatok, hogy hiába nincs hálapénz és mosolygós a doki, mégis ott pusztultok, mert nincs aki foglalkozzon veletek.

gabcigirl 2010.03.04. 10:34:41

@CApa:

Filmből tanulni az életet...hááát...elég cinkes szerintem...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:35:09

@Mufurc Manó: "Minden orvos szar ember, egytől egyig, és hülyén csinálja a dolgát?"

ez egy gondolatjel: -. ez kettő: - -.

a két gondolatjel között írtak is számítanak, azaz a gondolatjel nem negatív előjelként funkcionál, mintha azt mondaná, hogy amit utána írunk, az nem képezi részét a véleményünknek, vagy azzal éppen nem értünk egyet.

ha ez megvan, léphetünk tovább.

Levéltetű 2010.03.04. 10:35:10

@Evil One: Tanuljon abban az országban, ahol dolgozni akar. Ja hogy az neki DRÁGA lenne, itthon meg ingyenes, mert mi, adófizetők fizetjük ki helyette. Ja, úgy mindjárt más. Igazi gerinces hozzáállás.

Skynmi 2010.03.04. 10:35:52

@Jimbo75: Úgy értettem, hogy addig igen, van esélyem / el tudom kerülni, hogy orvos lásson. De a mai társadalomban, hacsak nem hirtelen szívhalál, agyvérzés nem végez veled, akkor bizony kórházban haldokolsz kiégett és fásult nővérek és orvosok kezei alatt.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:36:02

@OkoskaTo:rp: A jogszabály mikor is lépett életbe? 2009-ben? Hányadéves most a posztoló? Hatodéves? Mikor jelentkezett? 2004-ben? MIRŐL BESZÉLÜNK?! Ha a posztoló tudta volna előtte, lehet itt se lenne, de ha te csak ilyen könnyen elugrasz külföldre, neki is küldj már egy kis pénzt, hogy ott tanulhasson.

csacsacsa 2010.03.04. 10:36:13

Tulajdonképpen ha nem is ilyen durván, de ugyanazt akartam írni mint Levéltetű. Így csak ismételhetem, ha saját pénzén csinálta az egyetemet odamegy ahova akar, ha nem menjen oda ahol szükség van rá, vagy fizesse vissza a költségeket.
Mindig a "Miért éppen Alaszka" sorozat jut eszembe erről.
Amúgy ezt nem csak az orvosképzésre kellene kiterjeszteni. A felsőfokú oktatásban szerzett tudás 95%-ban személyes haszonként jelentkezik, miért kell ezt 90%-ban közpénzből finanszírozni?

cherrymaja 2010.03.04. 10:36:14

Szerintem a legtöbb kommentelő nem nagyon látja, hogy mi megy a felsőoktatásban! Hány évesek vagytok??? Én 22, és mondhatom, nem azzal van baj, hogy orvosokat képez ki az állam nagy pénzen, hanem azzal, hogy ugyanígy államilag finanszírozott a szabad bölcsész, a filmesztéta, a germanisztika-szakos, a média-marketing-kommunikáció-anyámkínja-suakos hallgatók helye is.. tudjátok, mit tanulnak egyes ismerőseim kommunikáción? Graffiti-elemzést! Politológián címertant! Művelődésszervező (azaz lébecolómester) szakon szalvéta- és egyéb evőeszközök szép és helyes elrendezését! Látom, hogy akinek sok államilag finanszírozott éve van, az sokszor direkt csúsztat, hogy ne kelljen hamar dolgozni, és a diákhitelt kizárólag bulizásra veszik fel... ez nem baj? Ezekért nem kár? Orvosból pedig igenis óriási hiány van, a vidéki kórházakban egész osztályokat zárnak be orvoshiány miatt, de rezidenshelyekre nem pályáznak, mert:
- nem akkreditáltak, tehát el kellene küldeni az általuk fizetett munkaerőt máshova dolgozni
- nincs pénzük 5 évig fizetni valakit, aki közben más kórházban gürizik, utána pedig kötelezettséget vállalni arra, hogy 4 évig nem zárják be őket és továbbra is tudnak a kezdő dokinak helyet, állást, fizetést biztosítani.
Tehát nem is pályáznak. Inkább bezárnak egy újabb osztályt.

Ami az autókat illeti, a kölcsön, hitel és lízing kifejezést ismeritek? Mert a legtöbb kezdőnek nem kápéből van ám autója...

És tegye fel a kezét az, aki 10 év kemény tanulás után, úgy, hogy naponta emberek életéért felel, túlterhelt, még nincs családja (mert nincs e pénz, se idő, és a diplomásoknál ez általában nagyon kitolódik) kedves és bájos lenne minden egyes emberhez havi 90 ezres fizuért.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:36:57

@Mufurc Manó: egyébként élhető egészségügyi körülményeket akarsz?
akkor egy beugró kérdés: az alkalmazottaidat minimálbérre jelentetted be?

és egy örök érvényű mondat: SENKIT NEM KÖTELEZTEK ARRA, HOGY ORVOSNAK MENJEN!

Evil One 2010.03.04. 10:37:17

@idelle:
Volt már pár komoly műtétem gyerekkoromban. Csórók voltunk, egy whisky volt a hálapénz, mégis itt vagyok, a doki korrekt volt, értette is a dolgát. Azóta már 70 körül van, még mindig ott dolgozik, mert nincs aki a helyére jönne.
Akkor most mit mondjak? Golyót neki, mert nyugati kocsival járt akkor is, igaz?
Itt nyomorult anyagiakról van szó. Minden rohadt szarságra van pénz, csak az értékes emberekre nincs, pont ezen kell spórolni.

queenlly 2010.03.04. 10:38:15

evergo: éppen ezt akartam elmondani a fenti sok tetűnek, akik a pályaelhagyókat basztatják. Fizesse vissza a tandíjat az összes informatikus, nyelvész, politológus, biológus stb akik államilag finanszírozott nappali képzésen végeztek és utána akár csak egy évre elhúztak külföldre pénzt keresni!!!!

mellesleg az egész cikk arról szól (és ezt a saját bőrömön is tapasztaltam), hogy a jogszabályokat évente változtatják, tehát baromira nem lehet tudni az egyetem kezdetekor, hogy mi lesz, amikor diplomázok.

dckntr 2010.03.04. 10:39:46

@B@nális coitus:
"1. Amikor az orvosira mentél, gondolom tisztában voltál a lehetőségekkel, körülményekkel."

Nem, ugyanis 6 éve jelentkezett az orvosira és azóta változtatták a szabályokat.

"2. Gondolom nem apuci és anyuci fizeti a milliós tandíj tételeket(hanem az adózók)."

Igen, mint minden felsőoktatásban résztvevőnek.

"3. Örülj neki, hogy a gyakorlatért, amit megszerezhetsz más orvosok mellett, nem kell érte fizetned."

Menj a főnöködhöz és mondd neki, hogy nem kérsz ezentúl fizetést, mert neked a gyakorlat megszerzése elég.

"4. Egy buszvezető akár 100 ember életéért is felelhet egy pillanatban, igaz, nem tanult évekig az egyetemen az adófizetők pénzén, de nem kell lebecsülni az ő munkájukat sem."

Igaz, hogy nem tanult az adófizetők pénzén 6 évig, de nincs is meg a szaktudása ahhoz, hogy gyógyítson.A buszvezető lehet hogy akár 100 ember életéért felelős,de a buszvezetést meg lehet tanulni hamarabb, az orvosláshoz több idő kell, a dolog jellegéből fakadóan. Szükség van buszvezetőre is és orvosra is. Nem értem az összehasonlítást.

"5. Ja! És nem kell izgulni: a gyerekorvosunknak új BMW-je van, a háziorvosunknak (37 éves) X5-e, a nőgyógyásznak Mercedes SL-je, a másik háziorvosnak E320-asa, stb, stb, stb...."

És most láttam, hogy egy egész tavaly végzett évfolyam Ferrarival jár.(A Mercedes SL már nem jó). Azután, hogy Mari nénitől kizsarolták a nyugdíját...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:40:39

@cherrymaja: "naponta emberek életéért felel"

ha nem éppen az emberélet számítana a legkevésbé, ugyebár...

marczy 2010.03.04. 10:41:42

A nagy gond az, hogy akik 2004-ben jelentkeztek orvosira, AZOKAT akarják egy 2009-es rendelettel idekötni... Ne csodálkozzon senki sem azon, hogy kézzel-lábbal tiltakoznak! Itt tűzoltás és a szar átgondolatlan bizgatása folyik. Teljesen mindegy, milyen párt színeiről van szó, a szocik ugyanúgy érdekeltek a korrupció és a pararendszer fenntartásában, mint a fidók. Amiatt viszont teljesen jogos a tiltakozás, hogy 2004-ben elkezdték az egyetemet, most végeznek, és a fejük fölött hoznak egy idióta rendeletet. Ez van. Hogy Auschwitz helyett miért nem a Parlamentbe dobtak Cyclon-B-t...

Jimbo75 2010.03.04. 10:42:04

@cherrymaja:

Ami az autókat illeti, a kölcsön, hitel és lízing kifejezést ismeritek? Mert a legtöbb kezdőnek nem kápéből van ám autója...

Igen, de vhogy mégis kinyögi a törlesztést az AUDI A8-ra, hmmm?

Evil One 2010.03.04. 10:43:12

@Levéltetű:

Te akartál orvosnak menni? Nem? Én sem mentem. Na? Ki fog akkor ellátni, ha a hányásodban fekszel az ágyadban? Én nem, csak szólok.

A költségvetésben kb 12000 tétel van, amire egy baszott garast nem adnék ki, pedig költik rá a pénzem. Spóroljunk a rezidenseken, jó ötlet. Az tényleg kevésbé fontos, mint a MÁV-tanácsadók munkája.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:43:15

@csacsacsa: Mert ha valaki elvégez egy egyetemet az adóból, te utána arra kötelezed, amire akarod? Mondd, elolvastad te a feltételeket a posztban, vagy csak fújod ezt az egy mondatot, hogy "fizess, fizess, te állat!"?

csacsacsa 2010.03.04. 10:43:42

@Mufurc Manó: - megválaszthassák a munkahelyüket országon belül

Ne választhassák meg - ha állami pénzen végzi el az egyetemet - irányítsák őket oda ahol hiány van.

petya.bacsi 2010.03.04. 10:44:12

@Mufurc Manó: képzeld, emberekkel foglalkozom. És mégsem üvöltözök velük, ha épp rossz napom van, vagy bunkózom és alázom őket, mert kevés a fizu. Hoppsz.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:44:15

@Evil One: nem véletlenül írtam, hogy tisztelet a kevés kivételnek.

tudom, hogy bennem szarmágnes van, és többek között vonzom a mekkelekeket, de órákon át tudnám mesélni a történeteket a pocsékabbnál pocsékabb orvosokról (Ross doktor a Vészhelyzetből nem számít ide).

miközben van egy-ét zseni, aki az ótvar körülmények ellenére is szentnek veszi a hippokrateszi esküt.

szaboszabolcs 2010.03.04. 10:44:17

Hát őszintén szólva nekem kezd elegem lenni a síránkozásból.

Én például 5 évig tanultam, hogy megszerezzem a diplomámat. Ezt követően doktoranduszként (nem orvosként, hanem társadalomkutatóként) kaptam emlékeim szerint havi nettó 60-80 ezer forintot (ez 2002-től volt így), és persze engem is ingyen munkaerőnek tekintett az egyetem.

ezt követően felvettek tanársegédnek, és most a nettóm éppen 106500 forint (az adócsökkentésnek hála még csökkent a nettóm is 3 ezer forinttal). ja és közben pdh fokozatot is szereztem.

ennek ellenére nem tüntetek, nem mondom azt hogy "akkorénkimegyekküldremertezegynagyonszarország", hanem ezért a kevés pénzért dolgozok. ja én persze itt nincs hálapénz (nemhogy X5-ösöm, de még egy trabantom, sőt lakásom sincs). majd aggódom, ha lesz családom (bár azt is meg fogom oldani valahogy

az egészben csak az a gáz, hogy ha az ember beteg lesz, akkor magasról tesznek a fejére (pedig még orvos is van a családban), és csak a pénzt lesik. érdekes módon én pénz nélkül is állok a hallgatók rendelkezésére (legfeljebb ha a magánügyeikben segítek, akkor kapok utána egy üveg sört. nálam ez a hálapénz.

azért mindenkinek szép napot!

jobbos 2010.03.04. 10:44:24

Álláspontom szerint az orvosokat meg kellene fizetni rendesen, eléggé felelős munkát végeznek.

Másrészt az ingyenes képzésben részt vevőket én is röghöz kötném itthon, vagy megfizettetném a tandíjat ha külföldre mennek. Versenyszférában tökéletesen működik ilyesmi, tanulmányi szerződésnek hívják.

Harmadsorban - bár nem tartozik közvetlen a témához - a tb-t, nyugdíjat kizárólag magánbiztosítókra bíznám, legfeljebb állami tőkegaranciával. Mert szerintem például az is igazságtalan, hogy egy egészséget életmódot folytató ember ugyanannyi tb-t fizessen, mint egy iszákos, dohányos, akinek a kezelésére sokkal több pénz fog elmenni mint az egészségesre.

Naszta · http://naszta.hu 2010.03.04. 10:44:33

@OkoskaTo:rp: hát szerintem meg ez úgy megy, hogy én amikor szakmát választottam, akkor az érdekelt, hogy 20 év múlva is szeressem csinálni. Amikor az ember a repülőre ül fel, akkor meg azért ül fel, mert szeretné azt gondolni, hogy tud egy rohadt tábla csokit venni a leendő gyermekének. Tegyünk már rendet: a 90 ezer vicc.

Ennyiért ne kössön gúzsba az állam. Örüljön, ha valaki ott marad ennyiért. 1 millió szemeszter az orvosin? Ha jól dolgozik egy fél év alatt több adót/kifizetést takarít meg az államnak, mint a teljes tandíja 6 év alatt. Gondolkozz már el róla, hogy mennyi a táppénz! A jól fizetett orvosok az állam elemi érdeke lenne: például ha nem lehetne a roki nyugdíjat kibekkelni. De Mo. még ahhoz is hülye, hogy ezt felfogja.

A felsőoktatás persze lehet fizetős, de ha mondjuk az anyja is csak 90-et keres tanárként, akkor kurvára nem méltányos az ötleted. Mégis, akkor ki kereshet szerinted sokat? Az orvosok nem, tanárok nem, mérnökök nem, jogászok nem? És persze el sem mehet, éhezzen itthon. De szép remény...

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:44:45

@idelle: Az alkalmazottaimat? Személyeskedünk? :D Nincs nekem annyi pénzem, hogy alkalmazottaim legyenek, mocskos ingyenélő rühes egyetemista vagyok, aki elhúz majd külföldre (nem).

Azóta változtak a jogszabályok, a kormányrendelet 2009-es, ha megfigyelted.

petya.bacsi 2010.03.04. 10:45:07

@gabcigirl: ez büntetőjogi kategória. Kenőpénznek hívják.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:45:16

@csacsacsa: Mert te tanulsz olyat hat évig, ami nem érdekel.

OkoskaTo:rp 2010.03.04. 10:47:26

@Mufurc Manó: Arról beszélünk, hogy még 2009 előtt felállhatott volna az asztaltól, ha neki nem tetszenek ezek a feltételek. Aztán befejezhette volna az egyetemet odakint. Jaaa, hogy már igen súlyos tandíjért, és nem ingyen?

"de ha te csak ilyen könnyen elugrasz külföldre, neki is küldj már egy kis pénzt, hogy ott tanulhasson." Jelenleg is küldök neki. Nem keveset. De úgy látszik, a közpénzből ingyenélő közalkalmazotti mentalitást az orvosi egyetemeken az elsőéves tárgyak között adják le.

@dckntr: Hasonlítsd már össze egy bölcsész képzésének árát egy orvoséval... És hogy időközben változtatták a szabályokat? Hát mi lesz azokkal a mérnökökkel, akik a rendszerváltás környékén jártak egyetemre, aztán hipp-hopp, teljesen megszűnt a magyar ipar? Ők kinél sírhatnak, hogy zord az élet? Vagy azok a élelmiszeripariak, akik alól megszűnt a konzervgyártás és a cukorgyárak?

zichy 2010.03.04. 10:47:38

Kedves Minden Kommentelő!
Igazán irritáló az emberek hozzánk-állása.
1) A magyar orvosokat igencsak szeretik külföldön, mert szorgalnasak és jól képzettek.
2) A legnagyobb részük csak átmenetileg tervezi a külföldön való munkavállalást, csak a jövőjét szeretné megalapozni. Mert a mai generáció rühelli a hálapénzt, mégha kénytelen is elfogadni.
3) Az orvos és pénzhiány miatt extrákat ügyelünk (mert az állam azon is spórol, hogy hány orvost vegyen fel, a marhák, úgyis megcsinálnak mindent, plusz egy állást lefednek..)aztán (EU ide vagy oda) másnap ledolgozzuk a napi 8 órát...és még mi mosolyogjunk a sokszor arrogáns, mindentudó betegre, mert mi "szolgáltatunk" (ennyi pénzért). Az Nagy Magyar Állam szolgáltatja a fáradt, kialvatlan, az egészségügyi rendszer körülményeivel mindennap küzdő, de elkötelezett orvosokat.
4) Lehet szidni a privát praxist (ami külföldön természetes), de a legtöbb orvosa heti állami kizsigerelés után csinálja, hogy eltarthassa a családját. Mert nem könnyű...
5) A legtöbb kollégám nem él luxus körülmények között (évi egy horvátországi nyaralás, régi középkategóriás autó, hitel a lakáson, ha van). Nem a felső vezető réteget kell nézni (professzorok, főorvosok, adjunktusok), akiknek ezt az egészet köszönhetjük, mert a milliós paraszolvenciából nem akartak leadni nettó 400ezerre. Hanem akik minden nap dolgoznak, ügyelnek, robotolnak...na bumm. Nem mosolyognak.
6) Persze tudtunk, hogy nem Kánaán, amikor elkezdtük, de reménykedtünk, hogy a 11 év képzés alatt változik valami. Mert ez az Ország érdeke is. De amíg mindenki így áll hozzánk, mint Ti kedves kommentelők, addig EZ VAN. Paraszolvencia, elvándorlás, kiüresedés.
7) Nem tudom az miért természetes, hogy kitaníttatott tanárok (mégha nem is tanárnak, de ÉLNI), nővérek, kutatók mhetnek amerre látnak. Az jó. Mert hozzájuk is PONT ÍGY állnak az emberek. De legalább ők mehetnek. Menjenek.
Az irigy tudatlanok meg maradjanak és kommenteljenek.
Ui: Külföldön dolgozó orvos vagyok, megyek HAZA, viszem a zsét (amit persze le kell adózni, NEKTEK). 14 éve dolgozom, de nem tudtam kimozdulni az örökölt szoba-konyhából...(a tömött zsebeim nem hagytak mozogni..haha)

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:47:41

@szaboszabolcs: Ha társadalomkutató lennél, tudnád, hogy az ősi társadalmakban nem voltak társadalomkutatók, viszont mindenhol volt egy sámán, mert az, ugye, nélkülözhetetlen. Bocs, de te nem vagy az, szóval ha valaki rendbetette az orvosokat, akkor majd jön a te fizetésed is, mert jelenleg elég sok minden szarban van, ezt neked kéne leginkább tudni. Nem vagyok büszke rá, hogy ugyanaz a szakmánk.

csacsacsa 2010.03.04. 10:47:46

@Mufurc Manó: Először is nem írtam ilyet, " fizess te állat". Másodszor, hogy igazodjak a stílusodhoz nem azt akarom, hogy orálisan elégítsen ki a főtéren, hanem végezze a munkáját a tanult szakmájában ott ahol szükség van rá. A postnál maradva kisfalvak háziorvosaként pl.

Egzaktix 2010.03.04. 10:48:01

Legyen fizetős az orvos képzés,és aki így is megszerzi a papírt,oda megy ahová akar.Azért nem nagy biznisz az országnak 20 milláért kiképezni egy dokit,hogy utána külföldön dolgozzon.Van egy ilyen oldala is a történetnek.

StormST 2010.03.04. 10:48:01

Én is sajnálom az orvosokat (azok kivételével, akik bunkón, hányavetin állnak neki, sajnos ilyen tapasztalatom is volt bőven az utóbbi években), de sajnos mindennek több oldala van.

Persze, többet kéne fizetni az orvosoknak. Meg a kezdő mérnököknek, meg a kezdő jogászoknak (nem vagyok jogász, de van a családban, ők a gyakorlat alatt kevés kivétellel minimálbéren bejelentett lóti-futik, akik nem mehetnek külföldre, amikor csak akarnak és sokkal előbb nem lesznek teljes jogú jogászok, mint az orvosok, csak ők akkor egyből mehetnek állást keresni, vagy vállalkozni, mivel nem lehetnek alkalmazottak jogásznál szakvizsgázás után), meg a tanároknak, meg még vagy 300 szakmának.

Röghöz vannak kötve? Kemény dolog. Én is röghöz vagyok kötve, csak épp azért, mert nem akkor váltok, amikor akarok, hanem amikor esetleg tudok, mert egy orvos sokkal könnyebben talál munkát, ha akar, míg én hónapokat/éveket kereshetek állást magamnak. Engem ki sajnál?

Sajnálom én az orvosokat, de az élet nem csak nekik kemény...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:48:08

@Mufurc Manó: "egyetemista vagyok"

minden világos.

"Azóta változtak a jogszabályok, a kormányrendelet 2009-es, ha megfigyelted."

nekem pénzügyi-számviteli diplomám van, amit '93-ban szereztem.
elkezdjem a litániát arról, hogy azóta hányszor változtak az adózási és számviteli szabályok, vagy inkább ne írjak tele 348 képernyőt?

mikka 2010.03.04. 10:48:55

Magyarorszagon ado forintokbol kepzett, szakosodott orvosok dolgozzak le az oktatas koltseget.Egy bolcsesz kepzest ne hasonlitsunk mar ossze egy orvos kepzessel anyagilag..eszkozhasznalatban etc etc. aki hivatastudatbol akar orvos lenni az nem fog tiltakozni nehany ev gyogyito munkaert..A tobbi meg fizesse meg a jegyet " a jobb minosegu elet fele " Szigoruan hangzik elismerem de ez nem az a hely ahol bovebben ki lehetne fejteni a dolgot..

CyberPunK 2010.03.04. 10:49:24

@jobbos: Mert szerintem például az is igazságtalan, hogy egy egészséget életmódot folytató ember ugyanannyi tb-t fizessen, mint egy iszákos, dohányos, akinek a kezelésére sokkal több pénz fog elmenni mint az egészségesre.

Pedig nem! :) Kimutatták, hogy a dhányosok kevesebbe kerülnek, mert bár a gyógyítás többe fáj, de jön be pénz a jövedéki adóból + sokkal kevesebb nyugdíjat kell kiköhögni neki.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:50:17

@zichy: "Mert a mai generáció rühelli a hálapénzt, mégha kénytelen is elfogadni."

komolytalan ember vagy.

Joejszaka 2010.03.04. 10:51:14

@Levéltetű:
@petya.bacsi:

A kérdésre nem válaszoltatok. :)

A szakemberek mobilitása mindenki alapvető érdeke. Ennek nem belátása tipikus szűklátókörűség.

Ha valakinek megvan a képessége, anyagi lehetősege, hogy pl. orvosnak tanuljon, akkor melyik egyetemet fogja választani: a hazait, ami után röghözkötés jár, vagy egyből megy nyugatra?

Mindannyiunknak alapvető érdeke, hogy a fiatalok szeressenek itt tanulni, és önszántukból maradjanak itt.

Ez a kulcsa annak, hogy jól végzik majd a munkájukat.

A szakemberek korlátozása mindig kontraproduktív, legyen szó orvosról, mérnökről, fizikusról. Akkor végzik a legjobban a munkájukat, ha azt szabad akaratukból, kedvükre teszik.

Ha belekényszeríted őket mindenféle értelmetlen kényszerkörülményekbe, majd választanak maguknak olyan országot, ahol szívesen látják őket.

A mi érdekünk, hogy itt legyenek, ezért nem kéne elűzni őket.

Bakker, fel kell fogni, hogy az oktatás _befektetés_. Ezzel az idóta törvénnyel úgy járnak el, mint az egyszeri ember, akik a 9. évben feltöri a 10 éves megtakarítását.

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:51:30

@idelle: Azért még valami örökérvényű: az esküt se lehet megenni.

cherrymaja 2010.03.04. 10:51:33

Mielőtt valaki gúnyolódva megkérdezné: igen, orvostanhallgató vagyok én is. És nem, 18 évesen, tojáshéjjel a fenekemen nem tudtam mindazt, amit most látok, fogalmam sem volt az egészségügyről, mert nincs orvos a családomban (ha lett volna, biztosan lebeszélt volna erről a pályáról), én csak annyit tudtam, hogy szeretem a bioszt és a kémiát, nem ájulok el a vértől, és nem tűnt rossz gondolatnak, hogy emberek megsegítésével foglalkozzak életem hátralevő részében. Szerintetek mi egyebet lát, ért egy 18 éves, a gimi védettségéből a nagy életbe tekintgető gyerek? Addig az volt a legfontosabb, hogy tudja elemezni az Anyegint, tudjam a segesvári csata évszámát, ki tudja számolni két kiskocsi összeütközésekor keletkező érőket, a deltoid átmérőjébeől mit tudom, már mit ki tudja számolni...életszerű dolgok ezek? Nem. Szükségem volt azóta rájuk? Egyszer sem. De ezekhez ért egy 18 éves végzős gimis. Nem a fizetéskalkuláláshoz, GDP-hez, lakáshitelhez, meg a "miből tartom majd el a családomat" kérdéskörhöz. Olyan nagyon messzinek és megfoghatatlannal tűnik olyankor az a 10 év, amikorra majd ezekkel szembesülsz! Szóval kérlek, ne szidjátok azokat, akik későn döbbennek rá a kijózanító valóságra, mert ettől nem rossz emberek ám. És szerintem orvosira kizárólag a majdani hálapénzért senki nem jelentkezik! Amúgy szerintetek mennyit kap egy radiológus, labororvos, aneszteziológus, aki csak a háttérben munkálkodik és nem is találkozik betegekkel?:-D
A sebészek és szülészek arcátlansága pedig engem is felháborít!!! Szintúgy a profoké, akik - gondolom -iszonyatos summákat zsebelnek be, de mindez nem látszik meg sem az oktatás minőségén, sem a gyakorlati oktatások felszereltségén (ill. annak hiányán)!

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:52:41

@idelle:

""Azóta változtak a jogszabályok, a kormányrendelet 2009-es, ha megfigyelted."

nekem pénzügyi-számviteli diplomám van, amit '93-ban szereztem.
elkezdjem a litániát arról, hogy azóta hányszor változtak az adózási és számviteli szabályok, vagy inkább ne írjak tele 348 képernyőt?"

Mondta valaki, hogy a te problémád szart se ér? Csak most itt nem arról van szó.

Naszta · http://naszta.hu 2010.03.04. 10:53:05

@idelle: te meg idióta.

Gondold már végig: bemész minden nap dolgozni és a fizetésedért kuncsorogni kell, vagy éhen halsz (nettó 90-et osszad be Pesten).

csacsacsa 2010.03.04. 10:53:45

@Joejszaka: "Bakker, fel kell fogni, hogy az oktatás _befektetés_. Ezzel az idóta törvénnyel úgy járnak el, mint az egyszeri ember, akik a 9. évben feltöri a 10 éves megtakarítását."

Befektetés igen, de személyes befektetés, személyes megtérüléssel. Tehát legyen személyes befektetés.

evergo 2010.03.04. 10:53:48

@idelle: "SENKIT NEM KÖTELEZTEK ARRA, HOGY ORVOSNAK MENJEN!" na ez egy olyan mondat, ami lezárja a további vita lehetöségét. a szuleimnek a szomszéd pont ugyanezt mondta: Nem kö mindenkinek orvosnak menni.
èn azt gondolom, hogy amikor ilyen kijelentést tesz valaki, akkor gondolja át jó alaposan, hogy vajon miért nincs elég orvos Magyarországon, vajon miért mennek egyre kevesebben orvosnak, vajon miért mennek el egyre többen kulföldre dolgozni-érvényesulni-egyáltalán megélni. Ilyen reagálás után érzem én is azt, hogy jól döntöttem, amikor a saját kezembe vettem a sorsomat. Merthogy ki másra bízzam, ilyen szemléletu emberekre, akik azt tudják csak mondani: SENKIT NEM KÖTELEZTEK ARRA, HOGY ORVOSNAK MENJEN! Nem, köszönöm, nem!

cso zsi 2010.03.04. 10:54:02

Bizonyos szakellátásokban csak kihalással lehet helyhez jutni. (Micsoda hasonlóság a jogászokkal)
Én is keveslem a 90-et. Más meg a bruttó 70-et, mert ahol robotol, ott csak ennyit fizetnek, viszont létfenntartásra sem elég.

A buszvezetés csak részben adottság kérdése.
Alapvetően elő kell teremteni a jogsira a pénzt valamiből, ha nincs meg a kategóriád, a képzés árát ledolgozhatod a cégnél.

Az orvosok hány évenként vizsgáznak újra és újra? Mivel igazolják azt, hogy amit tíz éve tanítottak neki, arra ma is alkalmas?

**kata** 2010.03.04. 10:54:20

Először is, nem! Nem tudta az ember 18 évesen, hogy miről szól az egészségügy. Sajnos, akinek apja-anyja nem orvos, lövése sincs, mi megy ott. Mint ahogy a magyar átlagembernek sem. Mindenki mélyedjen magába! Kezdhetik is!

Másodszor. Hogy lehet az, hogy egy takarítónő többet keres akárhány évesen, mint egy orvos?? Nagyságrendbeli különbségeknek kellene lenniük, nem pedig +/- 10.000 Ft-nak!. Nem beszélve, arról, hogy nekik már rég ketyeg a nyugdíjidejük, és mire egy 30 éves orvosnak, aki netán még PhD-t is csinál, lesz összesen 3 év munkaviszonya, addig pl. a takarítónak akár 14 év!! Vagy legyen szó buszvezetőről. Már nem azért, de szerintem ebben a világban nincs olyan állás, hogy sofőr, ugyanis mindenki az, ébresztő! Ugyan akkora a felelőssége minden volán mögött ülőnek! De hogy a fenébe hasonlíthatjuk össze egy orvos felelősségét egy sofőrével??? Merre billen a mérleg? Míg az orvos ezrek életét menti meg és néha hibázik, addig a sofőr elüt egy embert, de soha nem mentett meg senkit!! Gondolkodjunk már! A társadalomnak tett szolgálatuk közti különbség óriási!! Nem lehet egy napon emlegetni őket, és minden összehasonlítás fals!

Harmadszor. Persze, adófizetők pénzén oktatták. Rendeben, de egyetlen orvosi fizetésből egy szakadt panel részleteit nem lehet kinyögni! Hol éljen az egyedülálló orvos 30 évesen!? Házinénivel díszített albérletben?? Egy asztalosnak persze futja családi házra... (És itt nem az asztalosokat hibáztatom, természetesen.)
És ezek után még mosolyogjanak az orvosok a betegre? Persze, úgy lenne tisztességes. Csak az állandó beléjük rúgás, az agyonhajszoltság, a létminimum mellett biztos minden kedves magyar állampolgárnak az lenne az első gondolata embertársát látván, hogy jókedvre derül!!!? Tényleg így van??? Én nem ezt látom. Senki sem mosolyog. Sem az APEH-nél, sem a postán, sem a bankban, sem az okmányirodában... sőt! Inkább mondanám b.nkónak őket. Aztán utána még ők vannak kiakadva, mikor az orvos a 24. órai ébrenlét után nem mosolyog??????!!!!

Hálapénzes szakmák. Ezek szerint valaki még mindig nem elég tájékozott. Igen. A háziorvos kap, a nőgyógyász, meg a sebész. És van egy rakás, aki néha, véletlenül, vagy soha! Pedig ők is felelősségteljes munkát végeznek. Mondjak ilyet? Patológus. Akinek felelőssége észrevenni pl. a daganatsejtek jelenlétét. Aneszteziológus, aki ha rosszul altat, ha nem tudná kezelni a komplikációkat... Neurológus. ÁNTSZ-ben dolgozók, akik feladata pl. a járványok féken tartása. A labororvosok, akik ha elszúrják a vérkészítményeket, akkor annyi. Az onkológusok. Ja, és persze, ha valaki kap hálapénzt, azt kb. 40-50 évesen kezdi kapni. Vállaljon innentől gyereket??

Valaki még írta, hogy a magyarok alkalmatlanok külföldön... Sose voltam jó történelemből, de ember! Hogy írhatsz ilyet???

Kedvenc közhelyem: az ILYEN látásmód miatt, "EZÉRT tart itt ez az ország"!

Mufurc Manó 2010.03.04. 10:54:58

@csacsacsa: Melyik kis falura gondoltál? Az elgettósodottakra (ez a szakkifejezés rá)? Te szívesen mennél egyébként oda? Van aki odamegy, de van aki nem, azt is odaküldenéd?

Az meg költői túlzás volt, ami hangsúlyozta a mondanivalód lényegét. ;)

szaboszabolcs 2010.03.04. 10:55:00

@Mufurc Manó:
hát az elmúlt években végbement folyamatok hatásai ezen a hozzászóláson is jól érzékelhetőek. ezért szoktam csak nagyon ritkán hozzászólni. innen ugyanis csak egy egészen apró lépés a "tenemisvagyigazivérmagyarhazaárulómennyé...." meghatározás. hát itt tartunk.
egyébként én tényeket írtam le, márpedig azok makacs dolgok.

annyit meg egy tanult ember is elismerhet, hogy egy társadalmi/foglalkoztatási csoportot sem lehet kiemelni a környezetéből. ha majd jól megy a gazdaság, akkor fokozatosan, és egyetemlegesen nőnek majd a bérek. amíg ez nincs így, addig mindenki szív. (bár hiába egyenlő minden állat, azért egyesek egyenlőbbek - csak ez nekem nem tetszik)

továbbra is szép napot!

konyvelomo 2010.03.04. 10:55:31

Sajnos nem orvosspecifikus a kérdés. A magasan és jól képzett munkaerő külföldön keresett és normálisan megfizetett (magyar fizetésekkel mérve pedig busásan megfizetett).
A munka, a feladat elvégzése itt is ott is kb. ugyanaz.

Ha a friss diplomás alkatilag olyan (könnyen kezd új életet ismeretlen, új környezetben) h nem ragaszkodik az anyaföldhöz és nem akar itthon nyomorogni a béréből, vagy trükközni h ezt elkerülje, akkor megy.
Ennyi.

jobbos 2010.03.04. 10:55:36

@CyberPunK: Pedig nem! :) Kimutatták, hogy a dhányosok kevesebbe kerülnek, mert bár a gyógyítás többe fáj, de jön be pénz a jövedéki adóból + sokkal kevesebb nyugdíjat kell kiköhögni neki.

Erre nem is gondoltam, pedig ha jobban belegondolok totál ésszerű.
Jó biznisz a jövedéki adó, de akkoris a fene egye meg őket hogy ilyen drága a benzin :D

2010.03.04. 10:55:40

A vízvezeték-szerelők, géplakatosok, stb., (akik most pl. Angliában melóznak) is fizessék vissza a képzésük költségeit?
Azok is, akik más területen dolgoznak, mint a tanult szakmájuk?

Csak kérdem.

csacsacsa 2010.03.04. 10:55:50

@CyberPunK: "Pedig nem! :) Kimutatták, hogy a dhányosok kevesebbe kerülnek, mert bár a gyógyítás többe fáj, de jön be pénz a jövedéki adóból + sokkal kevesebb nyugdíjat kell kiköhögni neki."

Én teljesen mást olvastam :)

Joejszaka 2010.03.04. 10:56:12

@idelle:
Miért is komolytalan?

Minden szava teljesen igaz.

Evil One 2010.03.04. 10:56:47

@szaboszabolcs:

Nekem is felajánlották a PHD-t, mondtam, h ennyiért, kösz, nem. Te ott maradtál, döntöttél. Egy orvos, ha dolgozni akar itthon, nem dönt, nem kérdezik meg tőle, h akarsz-e még szopni, vagy inkább pénzt keresnél már...
Persze, elmehet kőművesnek, akkor senki nem sír, hogy mennyibe kerül a képzése.

IgG (törölt) 2010.03.04. 10:58:09

Kedves Posztíró!

Amiket itt leírtál sajnos nagyon nem fedik a valóságot!

Nézzük csak a másik oldalt:

Egy orvostanhallgató képzése 30-40 millába kerül és ezt a kedves adófizetők rakják össze, nem te. Vegyünk egy nyugati példát, amelyet itthon is láthatsz testközelből, hiszen szinte mindegyik orvosi egyetemen van külföldi orvosképzés. Vagyis: vagy veszel fel diákhitelt és abból finanszírozol mindent - ekkor oda mész ahova akarsz, vagy az adott ország kormánya/minisztériuma fizet, de ekkor nem ugrálsz, hanem elfogadod a feltételeket.

Testközelből látom az orvosképzést, amely meglepően és híresen jó világszerte (egyedüli negatívum a gyakorlati képzés - volt, mert ezen a téren is hihetetlen a fejlődés).
Sőt, ma már olyan eljárásokat is meg tudnak tanítani, ami Ny-Európában is újdonság. (Tudnék neked olyan műszereket mondani, amik pl. nálunk évek óta megvannak a diagnosztikában, más nyugati egyetemeken pedig még csak most szerzik be.)

Ja és akik kiképzik az orvosokat hasonlóan rosszul keresnek mégis megteszik.

És miért is rossz ez? Orvostanhallgatók nagy része eleve orvos-családból jön, így anyuci apuci árnyékában így is úgy is orvos lesz.
Ezért is nem igazán tanulnak, elképesztő a hozzáállásuk. És miért is nem végeznek 6 év alatt?

1., nem tanulnak
2., külföldi út? ne röhögtess, látom a mostani diákok útjait, bulizásról szól, mikor meg itthon be kellene mutatni, hogy ugyan már milyen tapasztalatokat szereztek, csak pislognak.....
Ja és ezt is az állam fizeti a legtöbb esetben...

És akkor záró akkordként pár szösszenet:

1., Egy orvosképzés összege ha azt magyar tanuló fizeti 850.000-1.200.000.- félévente a többit még mindig az állam fizeti.
Hihetetlen de rengeteg magyar orvostanhallgató van így. (Ahhoz hülye hogy rendesen tanulva bejusson...)

2., Az adófizetők kifizetik a tanulásotok, utána sírtok hogy milyen kevés a fizetés.Aha.
És zsebbe mennyi megy?
2 éves rezidenseknek már autójuk, lakásuk van többnyire.

3., Rengeteg olyan szak/szakma van ami még ennél is több lemondással jár.

4., Magyarországon az orvosoknak lehetne kétszer, ötször több fizetést adni, akkor is csak a markukat tartanák.

5., Az egészségügyben vannak mások is (nem orvosok) akik legalább olyan fontos munkát végeznek, nekik kellene inkább fizetést emelni

6., Egy tűzoltó is ember életeket ment, nekik sem jobb a fizetésük.

szaboszabolcs 2010.03.04. 10:58:58

@Evil One: egy orvostanhallgató meg elmeheet orvoslátogatónak. alacsony presztízs, magas fizetés. ja és persze mehet a piacra dolgozni (az én egykori csoporttársaim is jórészt nem a szakmában vannak)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 10:59:01

@Naszta: "Gondold már végig: bemész minden nap dolgozni és a fizetésedért kuncsorogni kell, vagy éhen halsz (nettó 90-et osszad be Pesten)."

végiggondoltam. annak idején - '94-ben - friss diplomásként, PÉNZÜGYI TERÜLETEN minimálbérért mentem el dolgozni. nem csak annyira voltam bejelentve, hanem annyit is kaptam!

gürcölnöm kellett. sokszor napi 12-14 órát, amíg bebizonyítottam a főnökeimnek, hogy érdemes vagyok a bizalmukra.
az első bérrendezést követően még mindig kevesebbet kerestem, mint a pénztárosunk, középfokú végzettséggel.
évekbe telt, míg nomrális lett a fizetésem. kibírtam.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 11:00:22

@Joejszaka: "Miért is komolytalan?"

olvasd el, és próbáld értelmezni az általam kiemelt mondatot.

érdekelne például, mikor látott utoljára undortól összeránduló orvosarcot, amint a zsebébe nyomta a borítékot.

petya.bacsi 2010.03.04. 11:00:28

@**kata**: "Rendeben, de egyetlen orvosi fizetésből egy szakadt panel részleteit nem lehet kinyögni!"

Más fizetésből sem.

Alvarez 2010.03.04. 11:01:47

@Naszta: " És nem ő a hazaáruló, hanem az, aki nem rakta rendbe az egészségügyet és a felsőoktatást, többek között."

Gondolom itt a Fideszre gondolsz és arra a 2,5 millió faszfejre, aki megszavazta, hogy ne kelljen fizetni és legyen ingyen a betegellátás meg az egyetem.

Joejszaka 2010.03.04. 11:02:34

@csacsacsa:
"Befektetés igen, de személyes befektetés, személyes megtérüléssel. Tehát legyen személyes befektetés."

Szerinted egy építész, egy orvos, egy mérnök munkájából csak ők profitálnak?

Hehehe.

Egy orvos munkájából pl. ezrek profitálnak, pl. akik odamennek és meggyógyulnak.

Egy építész munkájából az is profitál, aki az általa tervezett házban lakik.

Egy mérnök munkájából az is profitál, aki az általa tervezett terméket használja.

És az általuk befizetett adóról már nem is beszélek.

Az országot az emberek munkája teszi élhetőbbé. Ha elüldözzük a legjobbjainkat, akkor megszopjuk. Ennyi.

nothing.at.all (törölt) 2010.03.04. 11:03:07

egyetértek a posztolóval.
mit tehetek érte?
gyűrjem le a gazdasági világválságot, vagy húzzam fel Magyarország gazdasági helyzetét?

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.03.04. 11:03:33

Nem tudom gyerekek, így utólag ez elég röhejes.
2003-2004-ben felvételiztetek, akkor is szar volt az egészségügy és mindenki egy kis aggyal tudta, hogy 10-15 éven belül ebben érdemi változás nem lesz, JÓ ESETBEN.

Ti mégis elmentetek orvosnak, vagy a megbecsülés, vagy az emberek iránti szeretet (amilyen orvosokkal találkozom ez egyre kevésbé valószínű), vagy a fene tudja mi miatt. Biztos volt rá okotok.
Akkor tessék szépen nem pampogni, hanem dolgozni, tudtátok előre, hogy ez lesz.
Amúgy kevés nyomorgó orvost látok valahogy. Ad1; A gyógyszergyárak kurva sok mindent finanszírozgatnak, hogy az ő termékét írd fel.
Ad2; Paraszolvencia.
Emlékszem pár éve, amikor bevezették a vizitdíjat (mielőtt bárki szól, rühellem a szocikat, Gyurcsánnnyal az élen), hogy mégse paraszolvenciából éljenek az orvosok, az egész orvosi kamara ott hőzöngött, hogy itt holokauszt lesz, meg úristen, meg egyáltalán. Nem lett. Aztán mikor megszüntették és annak a háromszáz forintnak a nem adó része már nem ment az orvosokhoz közvetlenül, akkor rögtön szólni kellett az államnak, hogy "te figyelj bocsi, azért a pénz az kéne...".

És most, ezt befejezem, mert egyszerűen a mentalitásotok basz fel, de nagyon. Még akkor is, ha igazatok lenne, akkor is olyan áldozat-hangvételbe adjátok elő a mondanivalótokat, hogy feláll a szőr a hátamon.

Az emberek nagyobbik része nem kevés pénzt beadózik évente az egészségügybe. Nem tartom normálisnak, hogy egy diplomás (orvosi diplomás, nem szabadbölcsész), társadalom számára nagyon hasznos munkát végző ember ennyi pénzt keressen, se rezidensként, se szakorvos-jelöltként, se orvosként. Az, hogy nem tudnak kórházhoz felvételt nyerni megint azért van, mert üres a kassza a kórházaknál. Nem engedhetik meg maguknak, hogy felvegyenek +1 orvost. Mert valahogy nem jut odáig el a pénz, vagy csak szimplán feléli a gazdaságtalan működés.

Szóval, kedves orvosok. Én azt tudnám ajánlani, hogy amikor éppen pénzt kaptok valamilyen okból, akkor ne kezdjetek pampogni. Amúgy meg néha kezdjetek el demonstrálni azért, mert a János-kórház traumatológiája a kapacitásának 10-szeresét kapja meg egy nap és képtelen ellátni a funkcióját.

Esetleg, ha néha az egészségügyben levő áldatlan helyzeteket a beteg szempontjából vezetnétek elő, és nem minden orvosi demonstrációnak a lényege az lenne, hogy "kevés pénzt kapok", akkor talán nem lenne a fasza ki veletek mindenkinek, aki azt a pénzt beadózza az egészségügybe.

Joejszaka 2010.03.04. 11:03:49

@idelle:

Én általában azt látom.

dckntr 2010.03.04. 11:04:01

@OkoskaTo:rp:
"Hasonlítsd már össze egy bölcsész képzésének árát egy orvoséval... És hogy időközben változtatták a szabályokat? Hát mi lesz azokkal a mérnökökkel, akik a rendszerváltás környékén jártak egyetemre, aztán hipp-hopp, teljesen megszűnt a magyar ipar? Ők kinél sírhatnak, hogy zord az élet? Vagy azok a élelmiszeripariak, akik alól megszűnt a konzervgyártás és a cukorgyárak?"

Tudod hova megy a képzés ára? Az egyetemekhez. És ott tudod mire költik a nagy részét? Betegellátásra. Nem az oktatásra. Mindenki azt hiszi, hogy a hallgatók zsebét tömik ezzel a pénzzel.

Mindenki sírhat, hogy megváltoztak a szabályok, de külföldre is mehet, anélkül, hogy fizetne, miután az adófizetők pénzén járt ált. iskolába, gimibe, egyetemre.....

Pszt! 2010.03.04. 11:04:02

Szegény csóró orvosok. Emberfeletti a képzés, a fizu meg nulla. Jaj, de sajnálom őket!
Csak azt tudnám miért tülekednek annyira az orvosi diplomáért. Biztos csak szeretetből.

Evil One 2010.03.04. 11:05:16

@szaboszabolcs:

"elmeheet orvoslátogatónak. alacsony presztízs, magas fizetés"

Tény. Ezzel sokat segít a szakorvos hiányon.

oTTo$$ 2010.03.04. 11:05:22

jo hogy szidjatok az orvos novendeket...
azt majd 10 ev mulva mikor nem kaptok orvost akkor mi lesz?
nem az a 18 eves gyerek a hibas aki elmegy orvosnak azt 30 evesen meg nem tud megelni ezt azert be kene latni..
szanalmas ez a sok igazsagosztas...

Mufurc Manó 2010.03.04. 11:06:39

@szaboszabolcs: Már bocs, de ez nem egy foglalkoztatási csoport kielemése. Egy szem rendeletet kéne visszavonni, amit nem lett volna szabad meghozni. Vannak ugye a jóléti államban, ha nem akarjuk magunkat USÁnak hívni, ami ugye nem az, olyan szolgáltatások, amiket akkor is üzemeltetni kell, ha veszteségesek. Pl a közlekedés. Ha nem jár óránként valami, hiába vannak rajta kevesen, nem lehet rá számítani, akkor szart azért se ér. Az orvosok hogy a fenébe ne tartoznának ide? Ha veszteséges lenne is fenn kéne tartani, de ez a rendelet a legnagyobb hülyeség, ezt mások is körbeindokolták már itt elég jól, mindenféle elméleti megfontolásból.

Másrészt meg annyit, hogy nem én toltam el, mégis mi szívunk, persze, de nehogy már ezt beletörődéssel kellene, hogy nézzük. Nem az a legnagyobb költségvetési kiadás, hogy ORVOSOKAT, könyörgöm orvosokat képzünk (akkor majd én a háztartásban úgy faragom le a költségeket, hogy beszüntetem a kajavásárlást, viszont megveszek mondjuk ugyanannyi tisztítószert). Orvosokra szükség van, és pont, egy fos rendelet eltörlése nem egy foglalkoztatási csoport kiemelése.

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:07:22

@**kata**:

Tévedsz. Ez az ország azért tart itt mert így gondolkodnak mint te. Nem kell magad verni azon, hogy miért nem kapsz több pénzt.Miért ki írja elő, hogy ez így legyen? Nagyságrendekkel?

A magyar orvosok 90% ALKALMATLAN a szakmájára, nincs megfelelő tudása, hozzá állása, intelligenciája ehhez. Az egészségügyünk azért áll mert van 10 % aki igen (ők akiket nemzetközileg is elismernek).

Magyarok külföldön? Meglepődnél azon, hogy mennyire kevesen állják meg a helyüket nyugaton. Bizony ott nincs hálapénz, és keményen kell dolgozni.

Ezrek életét menti meg? Na ne röhögtess....
Igen kevés az olyan orvos, aki ténylegesen ilyen helyzetben van, hogy életeket kelljen mentenie és kemény döntéseket hozzon. Legtöbbször -szerencsére - nem erről van szó.

Tudod van olyan vegyész/gyógyszerész aki feltalált pár gyógyszert, amik tényleg ezrek életét mentik meg, garantálom rosszabb a fizetése mint egy orvosnak.

Miért képzelik azt az emberek, hogy ha valaki orvos akkor már sok pénzt kell keresnie?

Hoppá, orvosi eskü?

Ha nem tetszik a rendszer el lehet menni külföldre. Majd rájönnél hogy nem kolbászból van a kerítés. És ott bizony egy hiba és búcsúzhatsz a praktizálástól.

szaboszabolcs 2010.03.04. 11:07:34

@Evil One: már megint kiforgatjátok a szavaimat. mindössze azt írtam, hogy a diplomát szerzett orvosnak is van választása.

ez tény!

csacsacsa 2010.03.04. 11:08:14

@CyberPunK: Hát ez fejbevágó volt. Nagyon cinikus az illető, de gyaníthatóan nem fikció.

Naszta · http://naszta.hu 2010.03.04. 11:08:22

@Alvarez: többek között. De van a másik oldalnak is elavulhatatlan "érdemei".

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.03.04. 11:09:08

en kifejezetten szeretnem, hogy a fiatal orvosok kozul minnel to bb menjen kulfoldre es ne a mostani orvosmaffiaban szerezze meg a gyakorlatot...

mert kulonben sosem fog az a szervezett bunozoi csoport felszamolodni, amit egeszsegugynek hivunk...

pedig ez nem egeszsegugy, hanem korrupt vedelmipenzszedok tomorulese.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.03.04. 11:09:36

Érdekes! Miért nem sír a szátok, hogy a kőművesek, asztalosok stb stb , akik külföldön dolgoznak, szintén fizessék vissza a tanulmányaik árát az államkasszába? Miért csak az orvos fizesse vissza?

És ne gyertek azzal, hogy az orvos képzése sokkal többe kerül, ugyanis kőművesből meg asztalosból sokkal több van külföldön!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.04. 11:10:09

Nah akkor most előtör belőlem a genya, és nem érdekel ki minek tart ezek után.
Az orvos szakma számomra egyet jelent a pénzéhes gyilkosokkal. Több családtagot és munkatársat vesztettem el az elmúlt években, melyek mindegyike a mai napig élhetne, ha megfelelő orvosi ellátást kap.
A segítségre szoruló nagymamához hívott orvos csak akkor volt hajlandó belépni az ajtón, ha megkapta a 20ezer forintját... addig csak kint ácsorgott várakozva...
Elcseszett műtét után már jobban lévő, de intenzív ellátásra szoruló munkatársat kitolták a folyosóra meghalni...
Panaszokkal már hónapok óta orvoshoz járó alig 30 éves rokon leleteit a gyilkos meg se nézte, másnap reggel meghalt, pedig azonnali kezeléssem még mindig élhetne.

Leszarom, hogy mennyit keres egy orvos. Gyilkosoknak szabadság, fizetés, a hálapénzzel zsarolás lehetősége?

Ezek a csipszarok meg hőzöngenek?
Ha képesek lesznek szolgálni, gyógyítani, nem magas lóról latinul rinyálva, beteget lenézve, hanem alázattal, akkor majd lehetnek igényeik.
Ameddig az adózók (köztük én) fizetem a taníttatásukat, és később ebből kapják a fizetésüket is, igenis szolgálják meg azzal, hogy itthon tesznek az emberek egészségéért, legalább néhány évig.

Nem mondom, hogy jó állapotban van az egészségügy, de hogy a pénzhajhász orvosok rohasztják legjobban az biztos.
(hogy ne is keverjem ide az orvosi ellenálláson elbukott vizitdíjat, meg oltási hisztériát, amiket szükségesnek tartottam és tartok a mai napig)

kisqtya 2010.03.04. 11:10:15

Én jobban megfizetném az orvosokat, de jobban is számonkérném. Én még nem hallottam műhiba miatt elítélt orvosról, ellenben buszsofőrről igen. Ez azt is jelentheti, hogy a sofőrnek nagyobb a felelőssége.
NEm tudom, az orvosok, vagy a rendszer hibája-e, sztem mindkettő, hogy ilyen iszonyat xar és hatékonytalan az EÜ. Én még jó példát nem láttam a környezetemben, csak hogy találgatnak, ide-oda küldözgetik a beteget 30 helyre, és soxor tévúton járnak. CSak egy példa: ha egy 40-50 körüli ember elmegy egy olyan panasszal, ami daganatra is utalhat, miért nem azt zárják ki először??
Még a rendszerváltás előttről van egy jó tapasztalatom, amikor egy családtag súlyosan beteg volt, és az orvosa lelkiiesmeretességén múlott, hogy életben maradt. És nem fogadott el hálapénzt!! Rendszerváltás utáni példa: beteget megműti egy öreg "szaki", előre mondja az összeget, majd elmegy külföldi konferenciára, vagy mind1 hova. Beteg egyre xarabbul lesz a műtét után, nem kap, nem tud enni, legyengül, majd meghal. A többi orvos nem mer(akar) hozzányúlni, azt is a szobatársa vette észre, hogy halott. Itt meggyőződésem, ha rendesen odafigyelnek rá, akkor nem hal meg. Míg a másik példánál az orvos ott virrasztott a beteg mellett este. Ha nincs ott, akkor talán meg is hal..

Evil One 2010.03.04. 11:10:15

@szaboszabolcs:

Nem akarom kiforgatni. Ha a szakmáját akarja végezni, nincs választása. Ha praxist akar szerezni, nincs választása. Ez is tény.

Naszta · http://naszta.hu 2010.03.04. 11:10:28

@idelle: ha nincs hálapénz, az adjunktus keres nettó 150-et. Maradjunk abban, hogy ez is vicc. Pedig ő már bizonyított.

közlekedési bűnöző (törölt) 2010.03.04. 11:10:51

Különbem is!

Mi a faszért fizetné vissza? EU van, vagy mi. Szabadon lehet menni.

kisqtya 2010.03.04. 11:11:36

@maxt: Maximálisan egyetértek! Én is valami hasonlót írtam :)

szaboszabolcs 2010.03.04. 11:13:19

@Mufurc Manó: csak a lényegre válaszolnék. a "néméntehetekrólabüntességkmega..." kezdetű hozzászólások nem vezetnek sehova. egy gazdaság azért megy tönre, ha azt kollektíve tönkreteszik/tönkretesszük. mindenki, aki itt él és dolgozik (mert nem hatékony!!!!!!!!!!)

ebből kiindulva az orvos is a rendszer része, mint ahogy a társadalomkutató, a vízvezetékszerelő, a takarítónő stb...

felhívnám a figyelmet arra is, hogy jóléti kiadásokra a GDP kb. 20%-át költjük jelenleg (ez az OECD tagállamok átlaga!). vagyis nem az arányok a rosszak, hanem a GDP alacsony. vagyis ha hatékonyabb lesz a gazdaság, akkor nő a GDP, és akkor ez a 20% jóval nagyobb összeg lesz. ennyi.

mindenkinek szép napot(a kávészünetemnek rég vége, az óráimra kell készülnöm)

Mufurc Manó 2010.03.04. 11:13:20

@d.z.: Te az orvosokról beszélsz, a posztoló az orvostanhallgatókról. Az két külön fogalom.

csacsacsa 2010.03.04. 11:13:25

@Joejszaka: Első beírásomban az volt, hogy a teljes felső oktatásra legyen érvényes ez az elv. Annyit még hozzátennék - bár ez természetes -, hogy nem visszamenőleg.
Azt az indirekt állításod, hogy az orvosok a Magyarország legjobbjai nem látom igazán alátámasztottnak.

Tibike15 2010.03.04. 11:15:03

Én csak azt nem értem, hogy a szuperbruttó fizetésem 60-70%-t elszedik és még azon kívül ugy fizetem az illetékeket, áfát, súlyadót, kommunális adót és még a többit, ami most nem jut eszembe.

Hogy a bánatosban nem lehet ennyi pénzből kihozni valamit, mindenki aki az államból él sír, mint a fürdős k..va, hogy kevés a pénz, de remélem nem arra gondolnak, hogy keveset adózok ??????

CApa (törölt) 2010.03.04. 11:15:57

@gabcigirl: Szerencsére nem vagyok orvos, de majd máskor kikérem az írásos szakvéleményét egy amerikai orvosi egyetemnek, hogy Te is elégedett lehess...

kriptoliberális 2010.03.04. 11:16:16

1
Köszönet a posztolónak a háziorvosi szakma és szakvizsga ilyentén kezeléséért : "Az általános orvosi diplomával hivatalosan még háziorvosnak sem lehet elmenni!"

még háziorvosnak sem....

Rendkívül kultúrált és kollegiális!

2.
Ha nem tetszik a rendelet tessenek írni beadványt az Alkotménybíróságnak.
Ennyi betűből bőven kifér, és az a megfelelő fóruma

Mufurc Manó 2010.03.04. 11:16:39

@IgG: Látom, reprezentatív empirikus kutatást végeztél a magyar orvosok felkészültségéről, összehasonlítva a külföldi orvosokéval? Láthatnám az adataidat, a mószertant, amivel csináltad, stb, stb?

Donor 2010.03.04. 11:18:31

Úr Isten mennyi önző, rövidlátó nagyokos faszkalapot mint itt....

1.Nem, amikor elkezdte az orvosit még nem lehetett látni hogy ilyen szar lesz belőle, meg ha már elvégeztél 4 évet nem szívesen hagyod abba, mégis sokan megteszik. Sőt sokan megteszik hogy miután elvégezték utána fognak valami egészen másba mert rohadtul nem éri meg orvosnak lenni.

2.Külföldön lehet hogy fizetni kell a diplomáért, de azért rendes fizetés is jár, amiből ki tudja fizetni és még jól is él mellette. Lehet tervezni rá egy életet. Itthon megsúgom még az ingyenes orvosi diploma is súlyos pénzekbe kerül, és kilátástalanság megvetés jár érte. Az a kevés "idióta" aki mégis elvégzi és dolgozik az sem azért mert megéri.

Én most a sima szakközepes végzettséggel 3* annyit keresek laza 40-órás munkával mint feleségem szakorvos jelöltként. Ha pedig szakorvos lesz akkor akár a felét is meg fogja keresni. Ebből akartok tandíjat fizettetni???

Ja és arról ne is beszéljünk hogy amíg ő a diplomát csinálta addig az én 90ezres fizetésemből éltünk.

Szerintetek ezek után tényleg olyan jó üzlet az "ingyenes" orvosi diploma?

Arról nem is beszélve, hogy sem az egyetem alatt sem most a munka alatt nincs szabadideje.
24-órás ügyelet amit VÉGIG dolgozik, utána még ott kell maradnia a délelőtti vizitre, így lazán összejön a 26-27 órás folyamatos munka.

Hálapénzről meg annyit hogy éljen meg az belőle aki szerint kapnak az orvosok.
Van pár olyan szakterület ahol van, de ott is az orvosok 1%-a zsebeli be.
Eleve ez egy megalázása az orvosnak. Nem szokták elfogadni. Az a pár csoki, meg apróság amit esetleg még kapnak, jól esik de ugye azzal nehéz számlát fizetni.

Tehát lehet itt szidni az orvosokat, de amikor az orvos nem foglalkozik veled eleget jusson eszedbe ez mitől van. Segítek. Attól hogy durván túlterheltek és ha veled jópofizik akkor 30 másik emberre nem marad ideje, meg a tonna papírt kitölteni.

Az is egy nagy tévedés hogy te vagy az ügyfél és az orvos a szolgáltató. NEM ilyen felállásban az orvos kizárólag jóindulatból, hivatás tudatból SEGÍT neked. Annak ellenére segítenek, hogy a megbecsülésben a BKV ellenőrök is jobban állnak.

Feleségem már arra is hajlandó lenne, hogy átjöjjön az én munkahelyemre takarítónak, mert azok keresnek annyit heti 40 órában mint ő 60-ban. Nem azért mert nem szereti a szakmáját, de a fizetésekből úgy tűnik ki Magyarországon nincs szükség orvosra.

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:18:35

Norvégia számos orvosi egyetemét megszüntette, mert a képzés okba került, illetve nagyon nehéz bejutni a megmaradt helyekre. Helyette inkább kifizeti a tandíjat a hallgatóinak valamelyik külföldi egyetemen, cserébe azok hazamennek azt ledolgozni.

(lsd. magyar példa: a képzés iszonyatosan költséges)

A másik pedig az: hiába orvosi diplomás valaki attól még nem lesz jó orvos.

Arcuk az van.

Jövő héten akkor demonstráljanak az ápolók, katonák, rendőrök, pedagógusok, tűzoltók, meg a többi mondjuk kutatói szakon végzett diplomás hogy kevés a fizetés.

És az aki nem tudta megtenni hogy tanuljon, mert dolgoznia kellett, hogy megéljen az dögöljön meg?

Csak egy utolsó gondolat:
az ország 90% a nincs megfizetve....

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 11:20:23

@IgG:

VALAKI MONDJA MÁR MEG, MI KERÜL AZ ORVOSKÉPZÉSEN

CIRCA 1 MILLIÓBA EGY FÉLÉVBEN?!!!!!!!!!!!!!!!!

pizsama 2010.03.04. 11:20:55

Hát ha 5 év egyetem (pláne ha fizetős, tehát nem állami), majd 2 év ingyenmunka után elém tolnának egy nettó 90eFt-ról szóló szerződést, hát én se maradnék sokáig ebben az országban!
A sok semmiresejó diplomával rendelkező embert nyugodtan szapulhatjátok, de nehogy már az orvosoktól sajnáljátok a pénzt emberek?
A tanári szakma is amiatt züllött le, mert a nem túl vonzó fizetések miatt már egyetlen épeszű jó tanulónak sem jutott eszébe tanárnak mennie! Szóval, igen is tessék megfinanszírozni rendesen ezeket a szakmákat, különben nem csak pénzügyileg, hanem emberileg is bajban lesz (van?) az EÜ!

**kata** 2010.03.04. 11:21:08

@petya.bacsi: "Más fizetésből sem."
Sajnos azt az orvost, aki egész fiatal korát tanulással töltötte, ez nem igen vigasztalja. Miért is tanultam?

Mufurc Manó 2010.03.04. 11:21:55

@szaboszabolcs: Szerintem te valami olyat látsz a hozzászólásaimba rendre, egy olyan oldalpreferenciát, ami nincs benne. Logikai alapon érveltem.

Szerintem te nem vagy képes az értő olvasásra, mert nem a fizetés emeléséről, vagy ilyesmiről volt szó, hanem egy értelmetlen, anyagi hasznot alig hozó rendeletről.

MVMV 2010.03.04. 11:22:17

Elkeserítő az orvosok helyzete, de még inkább az annak készülőké.

Ha valaki a szakma iránti szeretetből és hivatástudatból orvosnak megy a mai körülmények között, azt meg kell becsülni, és nem elítélni a régebbi, paraszolvenciás nőgyógyászok sztereotípiából kiindulva.

Ehhez képest, mivel találkozik egy medikus minden nap? Olyan emberekkel mint sok itt kommentelő, akik eleve utálják a rossz tapasztalataik miatt, nemhogy a minimális tiszteletet nem adják meg nekik, hanem műhibaperekkel fenyegetőznének legszívesebben.

Persze a sok parasztot is alázattal kezelje az a 30 éves férfi, aki erre tette fel az életét, és nettó 100-at visz haza több ügyelettel, nem?

Ha orvos lennék, már csak az ilyen típusú kommentelők miatt is megérné akár hitelből visszafizetnem a képzési költségeket, aztán elhúzni ebből az országból.

Aki meg betegként itthon marad, majd választhat a putri SZTK között ahol talán félrekezelik, meg a milliós magánklinika között, ahol szintén.

hower 2010.03.04. 11:22:33

@OkoskaTo:rp: Ez nagyon rossz gondolat. Az a maradék fele, amelyik itthon marad, a rosszabbik fele lesz. Persze ezzel helyre is áll az egyensúly: szar fizetésért szar orvost kapsz. Jó lesz...

Azzal miért nem foglalkozik senki, hogy inkább az orvosokat kéne jobban megbecsülni a röghözkötés helyett? Jó szöveg, hogy "ne menjen orvosnak, aki ezt nem szereti". B+, ha ezt a tanácsot megfogadják, akkor nem is fog orvosnak menni senki! Milyen elegáns megoldása a problémának: no doctor, no cry! Eszem megáll...

nothing.at.all (törölt) 2010.03.04. 11:23:01

amúgy meg külföldön egy kezdő orvos is keres évi min. 30 milliót.
abból csak sikerül kifizetni utólag a tandíjat...

sylvii 2010.03.04. 11:23:53

Egyetértek a posztíróval...
Én már 2,5 éve végeztem az egyetemen, azóta dolgozom, a fent megjelölt összeget viszem haza minden hónapban.

Mindenki előszeretettel hivatkozik a borítékra, de az nem merül fek senkiben, hogy ezt nem mindenki kapja... hány patológus, radiológus, labororvos és még sorolhatnám milyen orvos dolgozik és soha senki egy Forintot nem ad neki senki, pedig az ő munkája legalább olyan fontos, mint a nőgyógyászé.

Volt olyan bejegyzés, ami arra hivatkozik, hogy az orvosok esküt tesznek, meg hogy tudták előre, hogy milyen a magyar egészségügy helyzete... az orvosi esküben sehol nem szerepel a szegénységi fogadalmi rész, és az egészségügy helyzete az állandó ígéretek ellenére nem javul, nem is stagnál, hanem romlik.

Én nem vágyom túl nagy dolgokra az életben, de az egy kicsit zavar, hogy közel harminc évesen ha vmi nem várt kiadás közbejön a szüleim segítségére szorulok, mert egyik hónapról a másikra élek, és mire kifizetem a lakáshitelt, a rezsit, a BKV-bérletet és a diákhitelemet... nem igazán marad pénz semmire.

Elhiszem, hogy más is küzd problémákkal, de azzal megoldani ezt a kérdést, hogy ha orvos vagy akkor szenvedj, küzdj anyagi gondokkal, mert az állambácsi támogatta/támogatja az oktatásodat (ami megjegyzem nem állandó bulizásból állt, hanem 6+5 év kemény tanulásból). Ráadásul ha már szakorvos, nem emelkedik meg drámaian a fizetés, kb 5000 Ft-tal kap többet az ember... megjegyzem ennyiért egy mosógépszerelő ki sem jön megnézni,h mi a probléma.

Nyilván az ember itthon akar dolgozni, én is ezért maradtam... de fájdalmas a tudat, hogy 300 km-rel nyugatabbra egy hasonló korú, szakmájú orvos milyen körülmények között dolgozhat és hová és hogyan mehet haza pihenni...

Tibike15 2010.03.04. 11:23:57

@pizsama: továbbra is az a kérdésem, hogy milyen formában képzelik az orvosok a magasabb fizetést?

legyünk nagyvonalúak, "csak" 60%-t szedik el a fizetésemnek és "csak" 30%-a megy el a maradékból áfára, illetékra, súlyadóra egyébre.

Honnan képzelik, hogy többet kaphatnak? Emeljenek adót vagy rúgják ki a fele orvost és a maradéknak lehet duplázni a fizetését, probléma megoldva.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 11:26:42

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

ugyanis

tantermen kívül lényegében semmit nem kap az egyetemtől

köpenyt magának vesz
fonendoszkópot magának vesz
könyvet magának vesz

anatómián kéttucatmagával boncol egy hullát

patológián az amúgy is felboncoltakon tanul

laborban nem használ bonyolult eszközt/vegyszert (általában a klinikai alaklmazás szigorú követelményeinek rostáján kiszóródott elhasznált készüléket használják oktatásra)

bonyolult eszközhöz akkor fér hozzá, ha valamelyik intézet AMÚGYIS folyó kutatási tevékenységébe kapcsolódik be

MI AZ AZ EXTAR KÖLTSÉG AZ ORVOSKÉPZÉSBEN AMITŐL

1 MILLIÓ EGY FÉLÉV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vagy csak azért hogy ne legyen túl nagy az eltérés a külföldi hallgatóktól azok saját, honi képzési díjai kapcsán elkérhető összeghez képest?

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:28:56

@Mufurc Manó:

Képzeld van pár év tapasztalatom ebben, én is dolgoztam kint és látom, hogy mi a helyzet.
És mielőtt bárki azt hinné, hogy kint csilivili minden, lehet hogy dolgozik kint a magyar orvos, de hogy a ranglétrán nem jut előre az biztos. Ahhoz bizony több kell.

Megértem én a hallgatók hozzá állását is, de könyörgöm, ez az élet, meg kell dolgozni a dolgokért. Más 20 év munkaviszonnyal kap ennyit.

És ha nem azt látnám, hogy a hallgatóink hogy lébucolják végig ezt akkor még talán könnyezni is tudnék.

Donor 2010.03.04. 11:29:47

@IgG: Az orvos is megtehette volna hogy elmegy dolgozni hogy megéljen

Anyagilag jobban járt volna bármelyik orvos ha egyetem helyett a mekibe ment volna dolgozni és ott se felelősség se stressz, se ilyen faszkalapok mint te és társaid.

anyu 2010.03.04. 11:33:06

Bocs, de a közgazdász vagy a mérnök is elmegy külföldre ha itt képtelen megélni a fizetéséből. Miért csak az orvosokkal keménykednek ?

Egyébként a nagyon hálapénzes területek orvosai is akadályozzák a reformokat, az nem normális dolog, hogy 50-100 ezreket tezsnek zsebre egy mütétért vagy szülésért, közben le se szarják, hogy a medikusok, rezidensek éhen pusztulnak vagy épp ellehetetlenitik a helyzetüket. Talán először ezt kéne redbetenni...

Evil One 2010.03.04. 11:33:14

@Tibike15:

Mondjuk úgy, hogy egyetlen állami tanácsadói szerződés árából megduplázzuk idén az összes rezidens fizetését? Esetleg így?

G46 2010.03.04. 11:33:32

Üdv!
No, én pájaelhagyó orvostanhallgató vagyok. Úgyhogy van pár orvos ismerősöm, a frissen végzett kategóriából.
1. A háziorvosi szakmára mindenki azt hiszi, h. az ember kikerül az orvosiról, oszt mehet is háziorvosnak, mert azok nem tudnak semmit. K.ra nem így van, Posztoló ezért bátorkodott a "háziorvosnak sem" kitételt megtenni.
2. Igen, a most végzett orvosok útálják a paraszolvenciát, de elveszik. Mert valóban ennyi a fizu. És tévedés, hogy pl. egy háziorvos akkora nagy mellékest tesz zsebre- Idézném haveromat -üzemorvos, felesége háziorvos: ja, hát annyi borítékot kapunk, nem látod, hogy már a 3. házat építjük? (Szolgálati lakásban élnek 3 éve, 5 éve végeztek, 1 suzikijuk van.) Ő mondta, hogy amíg az emberek azt hiszik, h. minden orvosnak az egekben van a fizetése a borítékok miatt, addig nem is lesz változás.
3. Odaadjátok az orvosnak a borítékot- és azt hiszitek, ő csinálja meg a munkát? Talán meglepő, de a főorvos, amit lehet, lepasszolja a rezidensnek, csak a borítékot rakja el... Jó mi?
4. A kommentelők jelentős része mondja, h. de akkor a többi szakma se mehessen külföldre, meg fizesse vissza a képzést. Nem lenne egyszerűbb a TANDÍJ?

Háziorvosom mondta kb. 2000-ben, h. jól tette, h. otthagyta. Akkor azt mondta, hogy kilátás sincs arra, hogy normalizálódjon a hejzet. Ahogy látom, azóta csak rosszabb lett.

**kata** 2010.03.04. 11:33:35

@IgG: Talán, mert egy nívós egyetemen végeztem? Talán, mert az ország egyik legerősebb diplomája az enyém? Talán, mert az orvosoknak több a felelősségük, mint bárki másnak? Talán, mert az orvosok segítenek az embereken? Talán, mert nincs rendes életük, ha elhivatottak? Talán, mert ha ők nem lennének, rengetegen halnának meg? Talán, mert beletartoznak abba a pár %-os értelmiségi rétegben, ahol mindenki többet keres náluk? Szerintem ez megér nettó 90-nél többet! És ha majd nem lesz egy orvos sem az országban, más is így gondolja majd.
Egyébként nem tudom, honnan veszed, hogy az orvosok nagy része alkalmatlan?
A leírtak alapján egyértelmű, hogy nem sok közöd van a rendszerhez, fogalmad sincs, mi hogyan működik!
Olyan dolgokat írsz, amikkel látszik, hogy nincs tapasztalatod.
El sem tudom képzelni, hogy lehet így bármiről is véleményed.
Hallottad már azt a szót, hogy jogdíj?
Hogy a magyar értelmiség súlya/elismertsége külföldön milyen? Vannak kivételek, persze, dehát az évfolyamom fele külföldön van! És megállják a helyüket, ugyanis a magyar oktatás az orvosi egyetemeken igenis erős. Mit gondolsz, mit keresnek itt a külföldiek? Szar diplomáért jönnének, csak azért mert olcsó? Elárulom, nem!

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:33:57

@Donor:

Kedves donor, maradjunk annyiban, hogy én már letettem ezen a területen valamit az asztalra, úgyhogy te vagy a faszkalap nem én. Viszont aki azt hiszi, hogy elmegy külföldre és hipp-hopp jól fog keresni az téved. Külföldön sem a kezdő orvos kell, hanem a tapasztalt, mivel más rendszer, más hozzáállás és felfogás. És bizony az élet is többe kerül, tehát hibás azt nézni, hogy aki hozzánk képest 5-ször annyit keres az milyen jól él, mert az áraik is annyival magasabbak.

Martian (törölt) 2010.03.04. 11:34:30

@maxt: Nem mondom, hogy jó állapotban van az egészségügy, de hogy a pénzhajhász orvosok rohasztják legjobban az biztos.

Ha az általánosításokon túl a post mondanivalójára összpontosítunk, a nettó 90 ezerért való röghözkötöttség ellen tiltakozni nem egyenlő a pénzhajhászással.

CyberPunK 2010.03.04. 11:35:00

@sylvii: de fájdalmas a tudat, hogy 300 km-rel nyugatabbra egy hasonló korú, szakmájú orvos milyen körülmények között dolgozhat és hová és hogyan mehet haza pihenni...

Ez sac/kb mindenkire igaz ebben az országban. Tessék már felfogni, hogy nem az orvosok vannak alulfizetve, hanem egy trágyadomb az egész ország. Mondhatni nem személyes.

sylvii 2010.03.04. 11:37:45

@CyberPunK:

Ne az összeget nézd, hanem azt, hogy az átlagjövedelmek között hányadik helyen áll az orvosi átlagfizetés... Európa nyugati országaiban az első 5-ben van, itthon talán a 40. helyen.

Evil One 2010.03.04. 11:38:15

@IgG:

"És bizony az élet is többe kerül, tehát hibás azt nézni, hogy aki hozzánk képest 5-ször annyit keres az milyen jól él, mert az áraik is annyival magasabbak."

Mondogasd ezt magadnak, attól igaz nem lesz. Mindegy, én feladom, leszarom.
Menjen el minden orvos ahová akar, én majd meg tudom fizetni, h külföldre járjak kórházba. Aki meg itt hajtogatja a hülyeséget, az így járt, majd a gyerekét küldje orvosnak, ha akar valamit, őt már úgysem lesz, aki érdemben ellássa.

CyberPunK 2010.03.04. 11:38:46

@sylvii: Erről statisztikát tudsz linkelni?

Martian (törölt) 2010.03.04. 11:40:11

@szaboszabolcs: jóléti kiadásokra a GDP kb. 20%-át költjük jelenleg

Maradjunk abban, hogy a GPD parasztvakítás, nem mond semmit az ország valós gazdasági állapotáról.

CyberPunK 2010.03.04. 11:40:22

@Evil One: Dehogynem, a sok külföldi orvos jönni fog. A minőség már más kérdés, bár nem hiszem, hogy a mostani halálgyárak statisztikáját nagyon lehet rontani.

pizsama 2010.03.04. 11:40:48

@Tibike15:
Ez már a költségvetést összehozó "okosok" dolga, még azt általad felvázolt dolog is beválhatna, ha nem volna pont hiány a jó orvosokból, de más egészségügyi szakmát is felhozhatnék. Tudom hogy mindenkinek tele a töke egyes közalkalmazottak, meg köztisztviselők here életmódjától, de ebben az amúgy vízfejű állami szektorban nem azokon kéne spórolni akik ÉRDEMI munkát végeznek, és a belüket kidolgozzák! A kedélyesen trécselő/kávézgató hivatali ügyintézőt vagy az egyéb, láthatóan "kolonc" pozícióban vegetáló véglényeket valóban páros lábbal kéne az utcára rúgni! Szóval legyen létszámleépítés az államapparátusban, de nehogy már a DOLGOZÓ orvosok legyenek az elsők!

sylvii 2010.03.04. 11:40:48

@CyberPunK: Egy konferencián hallottam... de utánanézek.

Mufurc Manó 2010.03.04. 11:40:59

@IgG: A pár év tapasztalat sajnálom, de nem tudományosan elismert bizonyíték. Ez tény.

Szerintem itt senki nem mondta, hogy külföldre akar menni, a poszt mintha az ellenkezőjéről szólna.

A hallgatókhoz nem tudok hozzászólni, csak ahhoz, hogy inkább szüntetnék meg a sok büfészakot, ha már mindenáron újabb bőrt akarnak lehúzni az emberről, és villát építeni belőle, de ne a rezidenseket szivassák, mert én ha az élén lennék a dolognak, nevezetesen a kormányban, és esetleg jót is akarnék az országnak, rohadtul nem ezt csinálnám. Ez meg a másik tény.

whereisthedriver 2010.03.04. 11:41:01

Lehet orvosként miiliókat keresni.
De ami a lényeg: tisztességes embernek maradva, nem kizsarolt hálapénzből, megalkuvással és seggnyalással.

Én kétmillió felett keresek havonta, gyakorló orvosként.

Ja, hogy hol? Angliában.

Mindenben egyetértek veletek. Az államnak akkor lesz joga visszakérni bármilyen tandíjat, ha ez egyformán vonatkozik minden diplomásra.
A helyzet valódi megoldása helyett (fizetések, keretszámok, hálapénz rendezése) rabszolgává tenni fiatal orvosokat megalázó és övön aluli.
EzMagyarország, immár 20 évvel a rednszerváltás után.

Ne felejtsétek: kell a jó magyar orvos, jó fizetésért! Ha otthon nem, máshol igen.

Need csak ez az egy életed van.

CApa (törölt) 2010.03.04. 11:41:35

Gondolom a hálapénzes história azért van annyira elől, mert egy átlag dolgozó ember nem találkozik aktív élete során orvossal, csak ha "vágni kell". Azok az orvosok pedig szinte mindig megkövetelik a borítékot.

Más orvosra ritkán van szükség, így nemigen találkozol velük. Jobban jársz ha meggyógyítod magad - legutóbb a párom törött ujjával mentünk sebészetre, de végül magunknak kellett rögzíteni, sebet tisztítani/összefogni, bekötözni is, mert a sebész nem volt képes(!) megcsinálni, azt se tudta hogy fogjon hozzá...

oTTo$$ 2010.03.04. 11:41:52

@CyberPunK: tessek mar felfogni hogy attol hogy azt basztatjuk aki tanul aztan dolgozik es azt mondjuk neki hogy nembaj mindenkinak szar itt attol nem lesz jobb NEKI. es NEKED lesz szukseged orvosra ed NEKI lesz joga eldonteni hogy itt le e vagy sem.
ugy hogy ilyen felfogasassal nem marad orvos, mernok, meg semmilyen normalis vezeto az orszagban.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.04. 11:41:54

@Martian:
Esetleg, ha elolvastad volna a komment többi részét.
Háziorvoshoz sem lehet bejutni, ha nem fizetsz, mert van időpontra magánbetege.
Múltkor fellöktem az időpontost és még rá is köhögtem hamár én éppen 40 fokos lázzal voltam lent 2 percre gyógyszerért és nem időpontra nyuggerbeszélgetésre...

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:42:27

@**kata**:

Olvass vissza és majd rájössz, hogy van amit én is ugyanígy írtam.

Mellesleg benne vagyok a rendszerben. Jobban mint hinnéd.
Általában nálam vizsgáznak az ilyenek mint te.

És hidd el nagyon sokan mondanak le itthon sok mindenről.

Majd ha mutatsz olyan magyar orvost, aki kiment és most intézetvezető (ne 1-2 kivételes példát!) majd akkor elhiszek dolgokat.

Ez a szakma - mint sok más- a tapasztalatról sok munkáról szól. Hja kérem hogy a mai fiatalságnak egyik sem az erőssége az más kérdés.

Egy érdekes statisztika: több magyar diák bukik meg évente mint külföldi. Miért? Mert ők tanulnak és akarnak tanulni és dolgozni. A magyar meg csak követelőzik, de tenni semmit sem tesz- bár ez az egész országra jellemző.

Hogy mi kerül egy képzésben ennyiért? Nem tudom, nem az én reszortom ezt meghatározni, de azért az egyetemek infrastruktúráját fenntartani biztos költséges. Ha pedig meg figyeltétek évről évre bővítik az orvosi képzés kereteit, tehát az állam igyekszik valamilyen téren. De ilyen alapon mindenki fizetésén kellene emelni.

Amíg az ember el van szállva a saját diplomájától addig ne is várja, hogy reálisan megállja helyét az életben.

Mint írtam, sok munka, lemondás és beérik a gyümölcs.De ez mással is így van.

Donor 2010.03.04. 11:43:01

@Tibike15: első körön nem kéne annyit lopni. BKV,MÁV és társai.
Második körben nem hiszem hogy te mint alkalmazott elfogadod a főnöktől a magyarázatot, hogy azért kapsz szar fizetést mert bár a munkád létfontosságú, de kellet az Audira a pénz.
Ilyen munkahelyet ott szokás hagyni és keresni egy jobbat. Az épeszű orvosok pont ezt teszik.

Lehet fizetéseket csökkenteni körülményeket rontani egy darabig, de a leg lelkiismeretesebb orvos is ott fogja hagyni a pályát, ha nem tudja kifizetni a villanyszámlát, aztán amikor szükséged lesz orvosra rinyálhatsz te is, hogy nincs aki ellásson.

Megjegyzem már Romániából sem jönnek orvosok mert ott rájöttek hogy meg kell fizetni az orvosokat ha szükség van rájuk, tehát jobb ha keresel valami javasasszonyt, meg felhívod Gyurcsokot ha valami bajod van mert orvos, ebben az országban egy darab sem fog maradni, főleg hogy most az új nyugdíj rendszer miatt sokan inkább elmennek nyugdíjba.

queenlly 2010.03.04. 11:43:49

@IgG: olyan mértékben felbasz ez a lekezelő, csupán egyik oldalra nyitott, szűk látókörű idiotizmus, ami átsüt a hozzászólásaidból, hogy csak egyre válaszolok, amit nem nehéz tételesen megcáfolni:
KÉPZETLEN, tehát még a 2év rezidensit sem elvégzett orvosi diplomásokat keresnek Angliába, Írországba, Svédországba, Dániába, Finnországba (ottani) versenyképes fizetéssel 2-3 éves szerződésekkel még a szakképzésbe is beléphetnek a célországban. szóval mielőtt balfaszságokat írsz, legalább guglizz néhány álláshirdetést.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 11:44:34

@IgG:

"Majd ha mutatsz olyan magyar orvost, aki kiment és most intézetvezető "

ANNYI PÉNZÉRT SZÍVESEN _NEM_VAGYOK_

INTÉZETVEZETŐ

CyberPunK 2010.03.04. 11:45:00

@oTTo$$: De azt is tessék felfogni, hogy ha nincs rá több pénz, akkor hiába írom, hogy kurvára megértem a problémát, és örülnék, ha jobb lenne a helyzet, de miből?

Én befizetem rendesen a TB-met, abból többet nem szedtek ki, szóval akkor honnan osszanak ki pénzt?

Komolyan, kurvára érdekelne egy ilyen megvalósítási ötlet is.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 11:46:06

@IgG:

"több magyar diák bukik meg évente mint külföldi. Miért?"

MERT HA MEGSZÓRNÁK ŐKET, NEM JÖNNÉNEK IDE TANULNI, VINNÉK MÁSHOVA A PÉNZÜKET

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 11:47:12

@IgG:

"több magyar diák bukik meg évente mint külföldi. Miért?"

MERT A SOK VÉN SZAR PROFFESSOR EMERITUS ALIG TUD ANGOLUL ÉS NEM KÖTÖZKÖDIK A FIZETŐS KÜLFÖLDIVEL

Evil One 2010.03.04. 11:48:01

@IgG:
"több magyar diák bukik meg évente mint külföldi. Miért? "

Milyen külföldi? Olyan országban, ahol az egyenletrendszerek egyetemi anyagnak számítanak, vagy olyanban, ahol a képzés nem azt jelenti, hogy fejpénz miatt szopatják a hallgatót?
Komolytalan az egész álláspontod, úgy, ahogy van.

Donor 2010.03.04. 11:49:00

@IgG: Hú ezt a sok baromságot honnan szedted?
A lakást (30nm garzon) nagyanyámtól örököltük, a 10éves astrát pedig az én fizetésemből vettük, nem a rezidensi alamizsnából.
Gazdag orvoscsaládokban lehet hogy így van ahogy mondod, de az inkább apuci pénze, meg apuci csókos állása miatt lehet. De ugye nem is őket sajnáltuk mert nekik levajazott helyük van valami jól fizető magánklinikán.

queenlly 2010.03.04. 11:49:19

@a nyugalom megzavarására alkalmas: bizony ám! és milyen mázli, hogy közeli rokonom oktat az orvosin ezért pontosan tudom, hogy KERETSZÁM van arra hogy hány külföldit lehet MAX megbuktatni.
@IgG: asszem neked erőse keserű a szőlő, mert vagy nem sikerült a magánszféra, vagy nem sikerült az egyetemi oktatgatás-kutatgatás ahogy szeretted volna :)))))))))

Rui Blaaz 2010.03.04. 11:49:23

túl gyorsan jönnek a kommentek, így nem tudok hozzászólni :-)

Alvarez 2010.03.04. 11:50:04

@G46: ha a magyar orvosi kamarán múlna, akkor biztos nem normalizálódik a helyzet. a jelenlegi fentartásában ugyanis pont az orvosok az érdekeltek. Te tiltakoztál azellen, hogy a vizitdíjat megszűntessék?

A korházigazgatók és főorvosok rabolják le a magyar egészségügyet, na ők tényleg elmehetnének külföldre, de jó messzire. Csak sajnos nem mennek.

Levéltetű 2010.03.04. 11:50:36

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Miért is kellene en bloc leszarni mindenkit, akivel nem értesz egyet? Mert te azt mondod? Ja... Az nagy érv ám.

is 2010.03.04. 11:51:30

volt itt egy Molnár Lajos. aztán volt egy népszavazás. ha a posztíró NEM-mel szavazott a vizitdíj kérdésre, onnantól rendben van, és kb. azt a másik 82%-ot szidja, akik beletaszították ebbe a helyzetbe. azok fogják most megválasztani a FIDESZ-t, aki SEMMIT nem fog csinálni a pénzügyi rendbetételért, mert az kórházbezárás, az a profok hatalmának megtörése, az vizitdíj. 2014-ig semmi vigasztalót nem tudunk mondani.

Evil One 2010.03.04. 11:52:03

@CyberPunK:

Mondtam már, egyetlen MÁVos végkielégítésből 2000 rezidens kaphatna egy hónapban kétszer annyit, mint amennyit most keres.

Hol van a pénzed, hol van a pénzed. Hát itt.

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:53:04

@queenlly:

Szerintem meg te vagy az idióta.
Na nézzük csak: én is voltam rezidens szarabb fizetésért, dolgoztam külföldön. Pár ország képzési és EÜ rendszerét is ismerem.

Nekem az egyetlen dolog ami nem tetszik:

Miért várja el valaki, hogy ha friss orvosi diplomája van akkor rögtön jó fizetést kapjon?

A csúsztatás pedig ez: ma itthon a hallgatók 99% a nem azért akar orvos lenni, mert gyógyítani akar. Hanem mert jó pénzt remél.

Külföldi példákat meg felhozók: igen 2 millát lehet keresni , de mennyit is kell fizetni a szolgáltatásokért? Hollandiában egy zárcseréért kapásból 140 eurot kértek (5 perc munka). Én is le tudom cserélni, de nem lehetett, mert akkor a biztosító vágja ki a balhét.

Amúgy meg az egész ország kakiban van már egy ideje.

Mindegy.

ui: jelenleg én is rosszabbul keresek mint kint, de ez van és én sem tudok még egy panel lakást sem finanszírozni, egykorú barátaim közül van aki friss diplomásként havi 1,2 millát keresett - most szerintem olyan 5 körül. Más területen másak a bértáblák.

CyberPunK 2010.03.04. 11:55:25

@Evil One: Na, akkor meg tessék szépen kivonulni az utcára akasztani politikust.

petya.bacsi 2010.03.04. 11:55:27

@**kata**: én is tanultam, és engem sem vigasztal.

nem csak az orvosok tanulnak, hanem rajtuk kívül több ezer ember is. és ők sincsenek megfizetve.

de ugye az orvosok az istenek, amikor meg hibáznak, akkor meg azzal védekeznek, hogy emberek.

Evil One 2010.03.04. 11:55:48

@is:

Bizony, a fidesz már nyolc éve bassza el az egészségügyet. Takarodjál már el te is, még nincs választási kampány. A vizitdíjat meg kend a hajadra.

jo.e 2010.03.04. 11:56:19

Kinek kéne még visszafizetni a képzést, ha külföldre megy? Vagy csak az egyetem ér? A szakmunkásnak mér' nem? Vagy a focistának (na jó neki csak a 8 általánost :)) ) Vagy mindenkinek... Hol húzzuk meg a határt?
Egyébként meg ha minden orvos kap hálapénzt, akkor meg minden vállalkozó és minden minimálbéres adócsaló és ne merjen felböffenni "az én adómból" kezdetű mondatot! Na, ez hogy tetszik?
Szerintem egyébként a kezdő orvosok legnagyobb "ellensége" nem feltétlenül az állam, hanem a saját "elitjük" és a "feudális" hierarchiájuk.
Az én javaslatom legalább kb. 500e Ft br. fizetés + fővesztés terhe melletti maszekolás a kórház műszereivel, gyógyszereivel, stb. Nem hiszem, hogy drágább lenne a tb-nek, mint a mostani állapotok.

stormgren 2010.03.04. 11:56:22

Kedves Mindenki!

A hozzászolások kb. felét tudtam elolvasni (ha nagyon kilógnék az aktuális gondolatmenetből, akkor elnézést).

Sokszor felvetődött, hogy aki az "ingyenes" állami képzésben tanult és elmegy, az fizessen vissza mindent. Én sosem voltam külföldön és nem is fogok kimenni (teljes munkaidős, bejelentett alkalmazott vagyok itthon plusz küzdök azon, hogy a vállalkozásom elsózzon ezt-azt külföldre), de ezzel együtt nem vagyok ilyen határozott ebben a kérdésben.
Mert ki az az "állam", aki fizetett? Megmondtátok többen: a kedves adófizetők. Nade ők se megy arctalan tömeg. Amikor én az "ingyenes állami" egyetemre jártam, akkor is mindig úgy gondoltam, hogy ezt tulajdonképpen a rendesen adózó szüleim, testvérem, stb fizetik, csak kerülő úton megy a pénz. Ők fizettek / fizetnek éppen eleget és nyilván nem azért, hogy a gyerekük a végén nyomorogjon. Szerintem tehát a számla egyenlege, amivel képzésemért tartozok eme kedves Államnak, egy nagy nulla.

S.

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:56:32

@queenlly:

Nagyon meg vagyok elégedve a helyzetemmel hidd el és elég jól haladok. :))))))))))))

sylvii 2010.03.04. 11:56:37

@CyberPunK:

Nem pont az a statisztika, amit én korábban láttam, de szerintem ez is beszédes...

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/tabl2_01_32_02i.html

Evil One 2010.03.04. 11:56:52

@CyberPunK:

Szívesen, a hétvégén ráérek, hozz még pár százezer embert.

queenlly 2010.03.04. 11:58:09

@IgG: nem azt várja el te IDIÓTA hogy diploma után jó fizetést kapjon, hanem, hogy VALAHA esélye legyen rá. Ha olyan penge vagy a külföldi képzési rendszerekben, akkor tudhatnád, hogy a tandíjhitel rendszerek lényege, hogy szakorvosként vissza tudja fizetni. Én szakorvosként még egy combosabb OTP hitel részleteit sem tudnám úgy törleszteni, hogy éhen ne haljon a családom.

**kata** 2010.03.04. 11:58:10

@IgG: Ez rendkívül érdekes, ugyanis nem úgy tűnik, hogy ismernéd a rendszert. Pl. láttam már más kommentben is, sok külföldi országba keresnek kezdő orvosokat. Itt van mindjárt Norvégia, ahol lehet, hogy többe kerül az élet, de arányaiban még mindig jobb. Ezt nem tudtad? Ezt sem?
Az ilyenek, mint én, nem vizsgáznak nálad, mert ezek szerint már sikerült kikerülni ezt a lehetőséget! Mázli, nem mondom!
Egyébként hogy jön ide az intézetvezető titulus külföldön?? 25 évesen nem mindenki kezdi azzal, márpedig családot fenntartani már akkor is kéne valamiből. Miről beszélsz?
Hogy több magyar diák bukna meg, mint külföldi?? Nem tudom, melyik egyetemen vagy, de nálunk biztos nem! Vagy a statisztikával van problémád, hogy arányaiban több a magyar diák, ezért lenne több a bukásuk száma?? Nevetséges!
Miből gondolod, hogy a magyar kezdő orvos nem akar dolgozni?? Mást sem csinál éjjel nappal, plusz a két-három mellékállás! Nézz körül, mielőtt ilyeneket mondasz!!!
Nem teljesen értem, hogy orvos vagy-e, mert elég ködös a ráutalás, de nem hiszem. Ha az is vagy, miért írsz valótlan dolgokat? Vagy nem látod, mi történik, vagy nem vagy orvos!

Mellesleg a szakmán belül sajnos valóban nincs összetartás, köszönhető ez pl. néhány "intézetvezetőnek"!

petya.bacsi 2010.03.04. 11:58:15

@sylvii: "Én nem vágyom túl nagy dolgokra az életben, de az egy kicsit zavar, hogy közel harminc évesen ha vmi nem várt kiadás közbejön a szüleim segítségére szorulok, mert egyik hónapról a másikra élek, és mire kifizetem a lakáshitelt, a rezsit, a BKV-bérletet és a diákhitelemet... nem igazán marad pénz semmire."

Rajtad kívül a fiatalok 90%-a ugyanúgy él. Diplomával vagy anélkül.

Rókakígyó 2010.03.04. 11:59:20

Kishazánkban ennek a témának két rétege van: Az egyik az, ami miatt nem látunk nyomorgó orvosokat, sőt.A másik miatt meg télleg elhúz aki csak tud. A törvénykezést azért nem lehet módosítani, mert az orvosi pálya csúcsán lévők nagyon magas, és nagyon fix jövedelemmel rendelkeznek, aminek csak egy pici része a fizetésük. A fiatal dokiknak is van plusz bevételük, amiről természtesen hallgatnak, de azért megvan és ezért nem nyomorognak az orvosok. Egy tanár ennyiből már igenis. Az elhúzás oka pedig a hivatalos legális szabályozás, aminek módosítását a toporvosok a hatalmas jövedelmük érdekében mindig megakadályoznak. Ne felejtsük az egyik legerősebb lobbi hazánkban az orvosoké. Alapvető érdekük a hálapénz fenntartása és a közös vagyon magánhasználata, ami jelentős anyagi előnyt biztosít nekik. Nyilván a fitalokra szarnak, mert rájuk is szartak anno. De van annyi erejük, hogy minisztereket váltsanak le, ha a pénzüket veszélyben érzik.

IgG (törölt) 2010.03.04. 11:59:44

pffff

azért nem semmi statisztika.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 12:00:26

@IgG:

A BELETÖRŐDÖTT MEGKESEREDETTSÉGBEN

MERT KINT NEM LETTÉL RÖGTÖN INTÉZETVEZETŐ

:DDD

TE KÉPMUTATÓ HAZUG ALAK

Rui Blaaz 2010.03.04. 12:00:45

tisztelem az orvosokat és csak röhögni tudok az önmagukat piedesztálra emelő buszvezetőkön (karosszéria-lakatosokon, kistérségi szakértőkön, helyettes államtitkárokon, tanácsadási tanácsadókon stb.).

ilyenkor egyszerűen senkik vagytok.

MINDEN nyugati - és talán sok keleti - civilizált országban az orvosok a bérpiramis csúcsán helyezkednek el, talán a fogorvosok és portfólió-menedzserek mögött, de FELTÉTLENÜL a buszvezetők előtt. vajon miért???

komolyan nem értem, hogy meritek magatokat egy átlagos orvoshoz hasonlítani... ja, én sem vagyok orvos, mert az Üllőin az első boncoláson elájultam. nem túl hősies. viszont most van pénzem. mégsem érzem, hogy meg kellene vennem bárkit kilóra.

vadkelet

CyberPunK 2010.03.04. 12:01:59

@sylvii: Korrekt, én kérek elnézést. Mondjuk az érdekelne, hogy az EU-ban mennyire van állami kézben az egészségügy, és hogy működik a TB mint olyan.

@Evil One: Engem annyira nem érdekel a politikusok akaszgatása. A következő se lenne jobb.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 12:02:33

@petya.bacsi:

JA.

A BÖLCSÉSZ.

DE KÉRDEZZ MEG EGY MÉRNÖKÖT - JA HOGY ODA SE MENNEK SOKAN,

MEG ORVOSIRA SE

MERT MINDKÉT HELYEN _TUDNI_ IS KELL.

CSAK HÁT AZ ELŐBBIT MEG IS FIZETIK.

Mufurc Manó 2010.03.04. 12:03:01

@IgG: Bírom, amikor a fiatalságot szidják úgy egészében, "bezzeg az én időmben stílusban", mert ez minden aktuálisan középkorú generációra jellemző, ezért kéne talán már elfelejteni.

Egyébként a legkönnyebb a tutiból dumálni, hogy végleg elvesszek a szlengtengerben, valószínűleg még egy teljesen más hozzáállású, berendezkedésű rendszerben hoztad össze magadnak, amid van.

Nah, elugrom az orrcseppemért. Azért gratula a kedves posztolónak, hogy feldobta a témát, volt itt minden, bérkommentelő, szövegértést nélkülöző egyed, érzelmi alapon ítélő választópolgár, hazudós áltársadalomtudós, gyorsan előrángatom a saját mutyim én is asszem, szóval elkezdek beszélni arról, milyen szar pl. a bolognai rendszer, mert az fontosabb, aztán a sok bába közt valahogy elveszett a gyerek.

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:05:29

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Nem vagyok megkeseredett, a munkám miatt kell most itthon lennem. Intézetvezető? Miért kellene annak lennem?

Na akkor most lássuk csak a te érveidet a témában!

hmm eddig értelmeset még nem mondtál

Evil One 2010.03.04. 12:05:42

@CyberPunK:

Hiszek a természetes kiválasztódásban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 12:05:59

@petya.bacsi:

JA HÁT HA NEM A BME-T SIKERÜLT ELVÉGEZNED

AKKOR SZOPTAD.

A TÖBBI SZINTE MIND GAGYI.

Rui Blaaz 2010.03.04. 12:06:53

ugyanakkor, ha valamelyik (általam tisztelt) dottore nem magánpraxis keretében a markát tartja, utalgat avagy erősen sugall, meleg kézfogásban részesítem és megkérem, adjon egy alapítványi számlaszámot.

a [jó orvos - szar ember] halmaz sem csekély elemszámú, valóban

Levéltetű 2010.03.04. 12:06:53

@G46: A tandíjat már egyszer leszavazták kedves szociális/ szocialista honfitársaink. Mert mennyivel jobb már, ha mások fizetik a mi taníttatásunkat. Az úgy igazságos, tudod.

Donor 2010.03.04. 12:09:40

@IgG: Tudod én végigszenvedtem feleségemmel az egyetemét így első kézből tudom hogy nincs igazad. És pontosan látom, hogy az előttem szólókat idézzem:"csúsztatsz és hazudsz"

Ha valóban benne vagy a rendszerben akkor te vagy az aki fenntartja érdekből ezeket az áldatlan állapotokat. Ugyanis az oktatók sem szentek. Pofára osztályoznak, hiába tanul az ember, zsebere dolgoznak a jól fizető külföldieket korrepetálva, miközben saját feladatukat magasról leszarják.
Miközben a haver prof. fiát akkor is áttuszkolják ha félrészegen megy be vizsgázni, addig a lelkiismeretes tanulókat agyon szívatja.

Külföld. Feleségem mint ápoló NEM ORVOS többet keresne külföldön mint itt osztályos orvosként a rezidensi után. Vannak ismerőseink akik kimentek és pontosan látjuk hogy mennyivel több marad nekik a magasabb árak mellet is.

Szóval tartom a faszkalapot és emelem egy rosszindulatú köcsög tanárral, akik miatt feleségem évfolyamában 3 jól tanuló diák lett öngyilkos a túlterhelés és stressz miatt, nem pedig a bulizás miatt.

**kata** 2010.03.04. 12:09:44

@petya.bacsi: "nem csak az orvosok tanulnak, hanem rajtuk kívül több ezer ember is. és ők sincsenek megfizetve."

El sem hiszed, hogy az ilyen kijelentések ellen mennyit magyaráztam már arra alkalmatlan embereknek!!
Az egyetemek közül - mint az köztudott - az orvosi a legnehezebb, ott kell a legtöbbet tanulni. Értsd: LEGTÖBBET! Nekem a büfé-ruhatár szakosok ne jöjjenek azzal, hogy nekik is kell. Persze, kell. De közel sem annyit!!
Ezt úgysem érti az, aki nincs benne. Tudom jól. Még a legközelebbi nem orvos ismerőseim sem tudják felfogni. Akkor miért éppen te tudnád??

Kik nincsenek megfizetve? Aki nem állami cégnél dolgozik, hanem egy pl. multinál, a legalja munkát végezve a 2xesét kapja az orvosénak. Tájékozódni kéne!

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:11:35

@queenlly:

Ha nem lennél türelmetlen akkor te is leszel jobb helyzetben.
És leszel hidd el!!!

Én mikor elkezdtem ugyan ilyen voltam mint ti.
De azért a reális hozzá állást is csak idővel szerzi meg az ember.

ha pedig különböző rendszereknél vagyunk:

Azért kell külföldre olyan sok orvos, mert ott nincsenek elegen ill. a képzési hátterük nem minden esetben van meg.

A fizetések pedig tetszik nem tetszik kereslet kínálat függvényei.

Kint kevés orvos van ezért jól megfizetik, de ez minden!!!!!!!!!! szakmára igaz.

A régi berögzött rendszer nekem sem tetszik, mert nem engedi hogy fejlődjön, változzon az egész és persze a fiatalok nem tudnak jól haladni az elején.

de

ez a szakma a tapasztalatról szól.

felelőssége meg mindenkinek van.

sylvii 2010.03.04. 12:11:46

@Levéltetű:

Az tényleg jó lenne, hogy gazdag szülők hülye gyereke járhatna csak az orvosira és aztán ő gyógyítana Téged?
(a tandíj 1 millió/félév...)

Che Pel (törölt) 2010.03.04. 12:11:57

Hát én biza' egy teljes szobányi zsebkendőt telesírtam! Nem a papírt, a másikat (abba több anyag fér)!
Rájöttem, hogy az orvosok rettentő szánalomra (és immár a sajnálatomra is) méltó tagjai társadalmunknak. Csak most már még kevésbé értem, hogy a mi háziorvosunk (és családja) hogyan tudott egy komplett utcát felvásárolni (Bp-n belül) és miként volt képes 2-3 évente a legújabb luxusautókkal virítani? Amikor nyugdíjba megy (hamarosan), meg fogom kérdezni Tőle, hogy abból kis pénzecskéjéből hogyan sikerült így gazdálkodnia? Ha megtanulom Tőle a varázslatot, itt megesküszöm, hogy közkincsé teszem.

Csak csendben jegyzem meg, miközben itt bohóckodunk, addig emberek halnak meg, meg mert az orvos úgy gondolja, hogy ennyi pénzért nem adja a tudása legjavát! Talán ezzel kellene inkább foglalkozni...

Donor 2010.03.04. 12:12:17

@Donor: Egyébként én is unszolom asszonyt hogy menjünk ki. Az én szakmámat is jobban megfizetik (pedig én jól keresek itthoni viszonylatban) Svédországban és még a nyelvtanfolyamot is fizetné a kinti munkaadóm.

petya.bacsi 2010.03.04. 12:12:18

@**kata**: megint az "isten vagyok" komplexus.

Mufurc Manó 2010.03.04. 12:12:56

@petya.bacsi: Nincs igazad, de ha igazad lenne is, irigyled tőlük, hogy szarul élnek? Te is elsírhatnád a bánatod egy másik posztban, ha már így utalgatsz rá folyamatosan, azért van az internet, szóval ne röhögtess... bérkommentelő?

pizsama 2010.03.04. 12:13:11

Na jó van, akkor viccet félretéve, itt egy kérdés:
Melyik úton lehet ma könnyebben és gyorsabban sikerre és vagyonra szert tenni ma Magyarországon?
1. sok tanulással, szorgalommal, munkával, kötelességtudattal
2. politikai kapcsolatokkal, ügyeskedéssel, kiskapukkal, gátlástalansággal, hazudozással, csalással, törvényszegéssel, stb.

G46 2010.03.04. 12:13:15

@Alvarez: igen, én tiltakoztam. Anyám laborasszisztens, nagyon benne volt a vizitdíj-ellenes kampányba. Egy hónapja azt monjda, akkor volt rend, amíg volt vizitdíj... Haverom is u.ezt mondta, addig nem jöttek ökörségekkel az emberek hozzá.

MIÉRT NEM RÚGJÁK KI A KÜLFÖLDIEKET? c. kérdésre a válasz: a külföldi tandíjat fizet, teccikérteni? Párom vizsgáztatta őket év közben gyakorlaton, ki voltak adva előre a kérdések- 10-12- úgy a 30% volt 1-es. Aztán megíratták még 1*, ugyanazok a kérdések, a fele meginn bukott... Szal nem igaz a k.nagy motiváció külföldiéknél sem. Az izraeliek nagyon szorgalmasak, az arabok meg nagyon nem- nem is rakják őket egy csoportba.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 12:15:16

@Joejszaka: "Én általában azt látom."

nem lehet, hogy az a grimasz a "csak ennyi" érzésnek szól?

Donor 2010.03.04. 12:15:16

@Evil One: Én meg feleségül vettem egy orvost, szóval nekem nincs gond az EU-vel :)
Feleségem belgyógyász, van egy agysebész rokon is, meg urulógián is van ismerős, szóval velem már nem tudnak kicseszni :D

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.04. 12:16:06

Azért menekülnek az országból, mert a töketlen politikai elit nem köti őket röghöz. Csak akkor járjon az ingyenes oktatás, ha szerződésben vállalják, hogy utána legalább 10 évig Magyarországon kell praktizáljanak, és nyomatékból jelzáloggal látni el a szüleik házát, eszükbe ne jusson már lelépni...

petya.bacsi 2010.03.04. 12:16:46

@Mufurc Manó: Én nem sírok. Nem vagyok bérkommentelő, csak az orvosokat nem tudom sajnálni. Akiket láttam, akiknél jártam, nos egyik kutya, másik eb. 80% csak a pénzt akarja, a maradék 20%-ra tudom azt mondani, hogy igazi orvos, aki az eskü szerint dolgozik.

MVMV 2010.03.04. 12:17:07

Ezt a nagybetűkkel író szerencsétlent miért nem moderálja már ki valaki?

A nagybetű a blogokon kiabálás te idióta. Ezért IRL már 100x agyonvertek volna.

**kata** 2010.03.04. 12:18:03

@petya.bacsi: "megint az "isten vagyok" komplexus."

Ez pedig a reménytelen kategória. :(

Figyelem! Az ország 80%-a ilyen, senki ne lepődjön meg! Próbálok én sem...

Mufurc Manó 2010.03.04. 12:19:51

@Che Pel: Egyszerűen válaszolok a kérdésedre.
Orvos nem egyenlő orvostanhallgató, olvashattad volna a posztot.
Háziorvos nem egyenlő minden orvos, ezt is fejtegették már fentebb eleget, ki mennyit keres.
Egyik fajta ember nem egyenlő másik fajta ember.

Bogarásszad.

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:19:53

@Donor:

El sem hiszed, de ha a diákokat megkérdeznéd elég jó szívű vagyok. A hozzáállásom az, hogy mit tud a diák és nem az hogy mit nem. És bizony volt már bajom belőle, mert egy prof. lányát megbuktattam.(3. évesen nem tudni mondjuk az általános vérképet elég gáz, nem beszélve hogy alapjaiban gőze nem volt semmiről)

A jobb egyetemeken nincs fejkvóta a külföldiekkel szemben, eleve azt látom, hogy nem késnek, rendre mindent megcsinálnak és bejárnak. A magyarok meg pont ellenkezőleg.

A poszttal és sok hozzászólóval az a bajom, hogy attól mert valaki orvos még nem különb más embernél/diplomásnál.

És mondjuk azok az emberek akik radioaktív kutatásokat végeznek és mondjuk 40 évesen meghalnak, azokat megfizetik?
Kezdő fizu nettó 93 ezer.... (Van ilyen!)

Donor 2010.03.04. 12:21:35

@IgG: Olyat tudok neked mutatni aki kint intézet vezető volt, hazajött mert jó magyar és itthon nem kap munkát, mert túlképzett.
Szerinted jelenleg hol dolgozik? Természetesen Németországban, véletlenül sem itthon.

Mufurc Manó 2010.03.04. 12:22:08

@MVMV: Azért, mert szólásszabadság van. (Hehe.)

Donor 2010.03.04. 12:25:40

@is: Én a vizitdíj ellen szavaztam. Azért mert fizetem a TB-t rendesen.
Szivasen fizetnék az orvosnál, de akkor adják vissza a befizetett adómat.

Ez volt a probléma a vizitdíjjal hogy csak egy újabb bőr akart lenni. Ha ugyan ilyen arányban csökkentették volna az adót akkor valóban igazságos lett volna, de ebben a formában csak az amúgy is rossz egészségi állapotát rontotta volna tovább a dolgozó lakosságnak.

petya.bacsi 2010.03.04. 12:28:03

@**kata**: a legtöbb orvos meg ilyen mint Te - minden személyeskedés nélkül.

cynicalbitch 2010.03.04. 12:29:21

@Donor: "Én a vizitdíj ellen szavaztam. Azért mert fizetem a TB-t rendesen."

na ja.

csakhogy jelenleg cca. 3,2 millió ember dolgozik, amelyből cca. 800 ezer közszolga és kb. 1,4 millió minimálbérre van bejelentve.

tehát kb. egymillió ember tart el tízmilliót.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 12:30:25

@IgG: Most jövök gyakorlatról, a külföldi csoportom (izraeliek) fele itt sem volt. Mondjuk akik itt voltak, azok megköszönték, mert érdekesnek találták. A magyar gyakorlatomon 16-ból 14-en voltak ott. Ők járnak pontosan, és a külföldiek késik el a gyakorlat idejének 15-20 %-át.
Ez csak egy a sok példából, hogy mért nem érdemes úgy általánosítani a tapasztalataidat, ahogy az előző kommentjeidben tetted.

Corry 2010.03.04. 12:31:22

Ok, én értem, hogy mindeki haragszik az egészségügyre, nomeg a köcsög orvosokra, ha éppen olyannal futott össze.

Egy dolgo néha viszont elfelejtődik a kommentekben. Ezek a fiatal emberek akik ezt a posztot írták még nem az egészségügy. Ők még tanulók, néha még akkor is ha már a diplomájuk megvan. Ők csak LESZNEK az egészségügy majdan. Csak az a nem mindegy, hogy hol.

Egyébként ha valaki veszi a magyar, szlovák, cseh költségvetéseket, az tűnik fel először, hogy a szlovák és cseh költségvetéshez képest a magyarban kevesebbet áldonznak egészségügyre, és többet a mindeféle egyéb szociális kiadásokra. Már nem emlékszem arra, hogy honnan szedtem az összehasonlítási számokat, ezért ha valaki tételesen meg tud cáfolni, ám tegye.

Donor 2010.03.04. 12:32:44

@petya.bacsi: tegyük mérlegre a dolgokat.
Én tanultam és buliztam 5 évet a szakközépben bukással együtt és 10éve nettó 90-ért mentem el dolgozni, jelenleg 350ezret kapok kézhez.

Feleségem tanult 16évet EU szakközép, Egyetem,Rezidensi, szakorvosi, nem volt ideje bulizni, ellenben folyamatosan tanult, dolgozott, streszelt, és kap MOST 90-et, de ha sokáig ott lesz és elismert orvos lesz akkor ennek a dupláját is megkeresheti talán. (180<350 csak emlékeztetőnek)

Ehhez hozzájön hogy laza nyugis melóm van, és ha megemlítem hogy a reptéren dolgozok mindenki el van ájulva hogy milyen komoly munkám van. Felesem szétdolgozza magát, és ha kiderül hogy orvos mindenki a hálapénzzel jön.

Szerinted érdemes orvosnak lenni?

Che Pel (törölt) 2010.03.04. 12:33:45

@Mufurc Manó: Köszönöm nagyívű válaszod! :) Majd elgondolkodom rajta.
De azt azért be kell látnunk, hogy orvostanhallgatóból lesz az orvos (háziorvos is). Belőlem (mérnök-közgazdász) nem nagyon lesz már háziorvos. Mindenesetre, több orvos összevetése után is azt mondom, hogy amíg a gyógyszergyárak fizetik az orvosokat, és az orvosoknak az az érdekük, hogy sok legyen a beteg (zsebboríték), addig nem nagyon fog megváltozni az ország egészségi állapota... Nem ez az érdek...
Arról most nem kezdenék diskurzust, hogy jómagam is ismerek olyan embert, akinek a családtagja azért halt meg, mert az orvosnak (kórházi) nem TUDTAK elég pénzt fizetni ZSEBBE. Nyilván ilyet bizonyítani nem lehet... De igazad van: "Egyik fajta ember nem egyenlő másik fajta ember." Ne általánosítsunk! De amikor már sok esetről van szó, egy bizonyos mintát már ki lehet venni...

Donor 2010.03.04. 12:33:53

@Evil One: Egyébként meg 8 év előtt a Mikola is csak rontott az egészségügyön, de akkor azt hittük annál már nem lehet rosszabb....lett.

Levéltetű 2010.03.04. 12:37:00

@stormgren: Jó érv. Legközelebb mi lesz? Neked nem is kell adóznod, mert úgy gondolod, hogy anyád már adózott helyetted is?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 12:37:23

Amúgy a poszt a rezidensek helyzetéről és arról a rendeletről szól, amivel egy minimum 6 éve pályát választó munkájának feltételeit akarják most 9 évre (="röghözkötés") megváltoztatni.
Arra talán kevesen figyeltek fel, hogy az állam a hiányszakmák esetén is csak havi 20.000-t ad az oda jelentkező rezidenseknek. Tehát, szemben az eddigi rendszerrel, ahol 2 évig az állam fizette a sok kommentelő által irigyelt 90E nettót, mostantól ezt a kórházaknak kell kigazdálkodni. Ezért van az, hogy a SOTE régiójában csak a végzős hallgatók kb. 60%-ának lenne helye.
A kórházak pedig nem azért nem vesznek fel mindenhová 1000 rezidenst, mert olyan jól állnak emberanyaggal, hanem azért, mert az elmúlt évek eü. finanszírozása (volumenkorlát stb) miatt a legtöbb helyen nem tudnak állást fejleszteni.

Donor 2010.03.04. 12:38:50

@petya.bacsi: de azok nem tanultak és nem dolgoztak annyit mint egy orvos 30 éves koráig.
Én 19 éves korom óta önellátó vagyok, pedig nem erőlködtem, csak rendes produktív munkát végzek.

oTTo$$ 2010.03.04. 12:39:46

@CyberPunK: hat ugy tunik keves az a tb amit befizetsz (befizetunk ). es itt a tortenet vege.
KEVES ehez a joleti szocialis rendszerhez Mo. tejlesitmenye.
nincs varazslat nincs lehetoseg. erosebb nagyobb gazdasag kell aztan lehet orvos utan kiabalni addig meg tessek nyomorogni es, vagy azert kibalni hogy legyen konnyebb vallakozni.

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:40:44

@Donor:

Én meg olyat tudok mondani, hogy hazajött külföldről, mindenki istenítette, kinevezték. És szart se ér mert kint sem állta meg a helyét, azért jött haza....

Most példázhatunk pro és kontra úgysem lesz vége.

Ahhoz hogy jó legyen a fizetés, mindenkinek többet kellene keresni, hiszen így több lenne befizetve a közösbe, ahonnan az orvosok is kapják a fizut.Ennyi.

petya.bacsi 2010.03.04. 12:41:01

@Donor: Nézd: a gond az, hogy egy-két jómadár egy komplett szakmára tud nagyon csúnya és sokszor igazságtalan jelzőket aggatni. Beszélhetnénk a "poénoskodó" tűzoltókról - olvass el pár fórumot, és sajnos megy az általánosítás már ott is, holott csak 2-3 tűzoltóról szóltak a híradások.

Ahogy fentebb írtam 8-2 arányban az előítéletet erősítő orvossal találkoztam. A maradék 2 így kisebbségben maradt, bár ha belegondolok nem, mert a beteg továbbadja az infót, és lehet, hogy a 2 jó orvosnak lesz munkája, és pénze, a maradék 8 pokrocdoktornak meg nem, mert nekik is hírük megy, hogy lehúzósak, meg hogy aláznak, üvöltöznek, istent játszanak a saját kis rendelésükön.

Jó volna, ha a munkának lenne becsülete, és mindenki jól meg lenne fizetve, de ne tegyünk már úgy, hogy az orvos az isten, aki juj de sokat tanul, és brühühü mennyire nincs megfizetve.

Minden állás, pozíció fontos, és a legtöbb állás felelősséggel is jár.

Az egészségügyet (és persze a bennük dolgozó néhány orvos hozzáállását) sürgősen fejleszteni és javítani kellene, mert lassan ez már tarthatatlan lesz, amit a dolgozó és a beteg is meg fog sínyleni.

Aggie 2010.03.04. 12:41:32

Aki Angliaban szeretne elhelyezkedni orvoskent, annak szinte anyanyelvi szinten kell angolul beszelnie - ez egy IELTS 8-9-es szint, amivel koszonoviszonyban sincs az otthoni felsofoku nyelvvizsga, arra meg jocskan ra kell tanulni!
A millios fizetes lehet, hogy igaz, de az elet sem annyiba kerul, mint Mo-on.
Mondjuk 2800 fontbol mire kell kolteni - ennyit nettoban egy kezdo orvos keres:
- lakasberlet, ha egyedul van az ember, akkor eleg egy garzon is 700 - 1000 font havonta, ha csalad is van, akkor ez elmegy 1500 fontig (atlagos kornyeken, semmi extra)
- ingatlanado (100 - 250 font havonta - lakasmerettol fugg)nagyjabol meg 2x ennyi a rezsi
- berlet: 100 font havonta /fo
- havonta 1 repjegy Mora es vissza 100 Font/fo, ha nagyon olcso, inkabb 200 az atlag, ha hetvege is beleesik - ez is fejenkent, termeszetesen
- ha gyerek van, akkor ovoda 500 font havonta - ez a minimum, ha beteg kulon babysitter melle 8 font/ora,
- ha rendes iskolaba akarod jaratni a gyereked, akkor oda tandij is kell 1000 font/ho/gyerek.
- havonta 1x fodrasz, vagas hajfestessel 100 font
- egy tiltott helyen parkolas 120 font
- kavezoban egy pohar kave 2,50 = 750 forint.

Mindenkire rabizom, hogy szamolja ki, mennyire nyereseges kulfoldon elni...
Az orvosok nagy resze azert indul egy Mo-rol, mert nem akar beallni abba a felfeudalis rendszerbe, ami Mo-on az eu-et jellemzi.

Biztos, hogy baj-e, ha a fiatal orvosok az otthoni halapenzes vilag helyett Ny-Eu-i szokasokat veszik at a palyajuk elejen? Szerintem nem! Mindenki haza megy egy ido utan, meg akkor is, ha rosszabb korulmenyek varjak - es viszi magaval azokat a normakat, amiket kulfoldon megszokott. Peldaul azt, hogy kedves a beteggel, elozekeny - gondolkodjatok!

**kata**:
van egy jo hirem: a nyugdijba beleszamitanak mar az egyetemi eveid is!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.04. 12:41:36

@a nyugalom megzavarására alkalmas: nyugi, jó. Érvelj. Százszor leírtad, hogy hazudik és csúsztat, ezt már tudjuk. Talán a gondolataidat is kifejthetnéd.

csubus 2010.03.04. 12:42:52

A posztban: "Azaz egy átlag szakorvos-jelölt vagy rezidens heti 60 órát dolgozik. Ezért körülbelül 90 ezer forint nettó fizetést visz haza."

Ez tényleg alamizsna se. Engem viszont érdekelne az is, mennyi lenne az a minimum, amit kívánatosnak tartanátok?

Itt nyilván szakmabeliek véleményére lennék kíváncsi.

gauche caviar 2010.03.04. 12:43:51

na, az orvos vs társadalom összes többi tagja viták is igen szépen hoznak.

adjunk többet az orvosoknak, csak a "miből"-re kérnék egy választ...

Szeptim 2010.03.04. 12:44:23

Jobban árnyalta volna a képet, ha leírod hogy mi a helyzet, ha külföldre megy.
Pl: németország
Nem rezidensként kezd, hanem kezdő orvosként és kb. 2000-2200 eurót (~500-600 eFt) kap kézhez.
Ja és csak nagyon ritkán kell túllépnie a napi 8 óra munkát.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 12:44:34

@oTTo$$: "KEVES ehez a joleti szocialis rendszerhez Mo. tejlesitmenye."

jól beszélsz.

először is kevesebbet kellene lopni a közösből.
aztán többet kellene belerakni.

aztán a hülyék helyett normális, HOZZÁÉRTŐ emberekre kellene bízni az ország vezetését.

aztán felébredek.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 12:44:57

@Corry: Amit kérdeztél:

Forrás: Lege Artis Medicinae, 2010 január

4. TÁBLÁZAT
Egészségügyi közkiadások (a GDP százalékában) a visegrádi országokban, 2007-ben
SK PL CZ V3 HU HU–V3
Korrigálatlan 6,5 4,6 7,1 6,1 4,9 –1,2
Korrigált 6,9 4,0 7,0 6,0 3,9 –2,1

A V3 nem német rakéta, hanem az első 3 ország átlaga

Remélem, nem csúszik szét a böngészőben.

Üdv

Donor 2010.03.04. 12:44:57

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Azért egy akármelyik műszaki főiskolával már elég jól meg lehet élni ha van esze az embernek és nem csak végigseggelte a diplomát. Tehát számít a tehetség, az elkeserítő az hogy orvosoknál az sem számít.

petya.bacsi 2010.03.04. 12:47:17

@calam: nem tud érvelni, csak fröcsögni.

mondocska 2010.03.04. 12:47:26

..már elég hosszú a komment sor, lehet senki nem olvassa, de nem tudom megállni, hogy ne írjak pár sort:

1. elég szomorú volna, ha azért menne minden fiatal orvosi egyetemre 18 évesen, mert abban van a jó pénz. Elég anyagias világot élünk, de itt (tapasztalataim, és reményeim szerint sem)nem ez a helyzet. Túl hosszú idejű a befektetés, hogy a mai gyors nyerészkedési vágyak motiválják.

2. Igen, mint mindenütt, itt is a kereslet határozza meg az értéket. Ma van ellátás, majd holnap nem lesz, akkor majd emelkedik az értéke. Itt csak egyet felejtenek el sokan. Míg tanarat (bizonyosat)is lehet akár 3 év alatt, kőművest 2 alatt, és még sorolhatnám képezni, addig orvost nehezen. Mint a poszt is bizonyítja, 11 év minimum. Mi lesz addig?? Majd sírunk ugye?? Nem csoda, ha elmennek oda, ahol van kereslet, és értéke a munkájuknak.

3. Kint 10x a kereseti lehetőség, 2x, 3x a megélhetés lehet számolni. És ugye nem intézményvezetőnek készül aki orvosnak megy. Szimplán szeretne gyógyítani. Ahhoz meg nem kell vezetői poszt.

4. Mint volt gyakorló orvos (ráadásul az utált és sokat citált nőgyógyász)bizton állítom, és kérem, hogy a paraszolvenciát TESSENEK MÁR VÉGRE KIIKTATNI az érvrendszerből. Nincs jövője, jelene is alig (a korábban említett 1% elég jó közelítés).

5. Egyébként pedig olvasva a kommenteket igenis menjen el minden orvos. Legyen nagy pofon ennek a társadalomnak, mert a tudást és felelősséget abszolute nem becsüli. Ha majd érzi ennek hiányát, talán másképp áll a dolgokhoz.....és majd talán még fizet is érte

ennyi...jól kimérgelődtem magamat

Levéltetű 2010.03.04. 12:48:02

@sylvii: Tehát jobb az, ha ugyanazt a milliós tandíjat én fizetem ki, aki nem profitál a tanulmányaidból? Én fizessem ki akkor is, ha két év után úri passzióból mégsem végzed el az egyetemet? Én fizessem ki akkor is, ha diploma után rögtön megpattansz egy olyan országba, aminek lakói nem járultak hozzá a taníttatásodhoz?

Nem az ösztöndíj eltörléséről volt szó, ne keverjük a szezont a fazonnal.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 12:48:42

@Dr. Morcz: Mégis szétcsúszott, a lényege az, hogy Szlovákia és Csehország elég sok %-kal többet költ, Lengyelország meg kb. annyit, mint mi.

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:49:16

@Dr. Morcz:

Szerintem egyeteme válogatja.
5 éve nálam is ez volt.
3 éve fordult a helyzet.
Mondjuk tény és való hogy az elején kirostálódnak akik nem ide valók, vagyis csak az marad aki akarja csinálni.

Igazad van nem kell mindig általánosítani, egyszerűen nekem ez a tapasztalatom.

De azért azt fenntartom, hogy csak mert orvos valaki ne várja el hogy sokat keressen.

Amúgy meg a magyar államot is meg kell érteni.
(Szar de ez van)
Igyekszik lehúzni e legtöbb bőrt mindenkiről, mert így olcsóbb. Igazából ha megnézzük sír itt mindenki mert ez a jó szokás, ahhoz képest meg az utcán járva azt kell látnom hogy van itt pénz.

nyanyanya 2010.03.04. 12:50:58

Udv. Par honapja lattam mar, hogy 1.000.000/felev az orvosi. Akkor leesett az allam, mostmar nem okoz meglepetest. Viszont erdekelne, hogy mi a feneert kerul ez ennyibe??

Donor 2010.03.04. 12:51:40

@IgG: A várakozásnak is vannak határai, pl a villanyszámla.
Senki nem akar kezdőként hatalmas fizetéseket, de ahol egy kezdő szakmunkás (én) többet keres mint egy évek óta ugyan abban a korházban gyakorlatilag önnállóan dolgozó orvos, az elég szánalmas, ezt beláthatnád.

petya.bacsi 2010.03.04. 12:51:48

@mondocska: "Ha majd érzi ennek hiányát, talán másképp áll a dolgokhoz.....és majd talán még fizet is érte"

Az egészségügy már most is fizetős. Már a dolgozó rétegnek, ami egyre szűkül, sajnos...

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 12:51:51

@petya.bacsi:

MERT TALÁLKOZTÁL "A LEGTÖBB" ORVOSSAL UGYE?

INKÁBB A _TE_

HOZZÁÁLLÁSOD TŰNIK ÖNTELT OSTOBÁNAK.
AKKOR MEG MILYEN REAKCIÓT VÁRSZ?

TE SZERENCSÉTLEN KOMPLEXUSOS HÜLYE

Dr Kangörény 2010.03.04. 12:52:42

"De mi nem sokan leszünk itt. A többség külföldre fog menni."

Na, ezért akarják bevezetni a röghözkötést, mert mást sem hallani évek óta, mint ezt.

Annyira érdekes, hogy az ország szar gazdasági helyzetével senki a világon nem foglalkozik, mindenki csak követeli a neki "járó" jussokat. Azzal senki nem foglalkozik, hogy miből???

IgG (törölt) 2010.03.04. 12:53:22

@Donor:

ezt a te sem-et nem értem

mondocska 2010.03.04. 12:53:26

@petya.bacsi: talán majd az is fizet(ne) érte aki ma nem...értelmezésem szerint, mivel valóban, elég kevesen dobják össze a rávalót.

Etika 2010.03.04. 12:54:00

Üdv mindenkinek! Az élettársam radiológus rezidens, kedden reggel kapott fizetést: 78.000Ft! Alapítsunk családot?

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 12:54:31

@mondocska: "Egyébként pedig olvasva a kommenteket igenis menjen el minden orvos. Legyen nagy pofon ennek a társadalomnak, mert a tudást és felelősséget abszolute nem becsüli."

sokaknak az is elég nagy pofon, hogy fehér köpenyes emberek, akiket doktor vagy főorvos úrnak kell szólítani, különben megsértődnek, úgy tesznek, mintha tennének valamit, de valójában nem.

tudás és felelősség? mintha kint lenne a rendelők és kórházak ajtaján, hogy olyat tilos bevinni az intézmény területére.
és NAGY CSODA, ha néha egy-egy bátrabb orvos becsempészi mégis...

petya.bacsi 2010.03.04. 12:54:33

@a nyugalom megzavarására alkalmas: leülhetsz egyes.

Olvasd el mit írtam. Nem írtam azt, amit te írsz, de ha szövegértési nehézséged van, azért ne engem utálj. Sok olvasással ez korrigálható.

evergo 2010.03.04. 12:56:02

@Lógós:

Vajon te fizettél a képzésedért? Vagy te is az adófizetök (én, te, mäsok,...) pénzén végezted el amit elvégeztél? Ja és itthon dolgozol, vagy kulföldön? ès mennyiben gyarapítod te a nemzeti vagyont? Ja, és ha a mi helyunkben lennél, mondanál e egyértelmu nemet egy egzisztenciálisan és megbecsultségben is jobb, akár kulföldi ajänlatra?
Nem várok öszinte választ, csak gondolkozz el és válaszolj magadnak.
Gúnyos hangvételu kommenteket bárki tud írni, azonban ez a legkevésbé sem konstruktív.

Mellesleg egy jó adag irígységet vélek felfedezni a kommentedben. Nos akkor, tessék, lehet utánam csinálni, lehúzni éveket az egyetemen, utána a szakképzésben. Ja, hogy az úgy nehéz. Ja, az. Hát minden döntésnek vannak konzekvenciái. De persze jóval kevésbé rizikós irigykedni és fanyalogni. Hát ennyi volna a véleményem...

petya.bacsi 2010.03.04. 12:56:49

@mondocska: az kellene. Azért egyre viccesebb lesz, hogy a dolgozó rétegre egyre nagyobb terhet raknak, hogy mások helyett is fizessünk (a legtöbb nyugdíjas dolgozott, így ők megérdemlik ezt, hiszen megdolgoztak ezért)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 12:57:49

@Etika: "Alapítsunk családot?"

a 78ezertől függetlenül is azt javasolnám, hogy semmi esetre sem. csak macerával jár.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 12:58:26

@IgG: A tapasztalatom szerint a kezdő orvosok többsége nem várja el, hogy sokat keressen. De nézz rá a Rezidens Szövetség anyagaira, ők csináltak erről felmérést is. Inkább olyasmit szeretnének tudtommal, amit életpálya-modellnek nevezhetnénk.
Meg azt, hogy ha mondjuk nő a kezdő orvos, akkor ne a 24+9 éves kor után lehessen szülnie, ha már olyan genya, hogy otthon is maradna a gyerekével.

Donor 2010.03.04. 12:58:53

@IgG: Akkor ismét elmondom. Kezdő orvosként ha nincs nagy hátszele az embernek a legnagyobb szorgalom és tehetség mellet is kilátástalan a helyzet.
Nem simán rossz, meg nehéz megélni hanem egyszerűen nem lehet. És akkor még tovább rontják.
A jelenlegi silány színvonala a diákoknak is erre vezethető vissza, mert jó képességű ember manapság nem rontja el az életét azzal hogy orvosnak megy.

Mufurc Manó 2010.03.04. 12:59:10

@Che Pel: Igen-igen ne általánosítsunk, de itt most nem az orvosi visszaélésekről van szó, hanem a rezidensképzés ellehetetlenítéséről.

A visszaélés is akkor visszaélés sajnos, ha bizonyítod, amit írsz; ha megtörtént igen, sajnálatos.

De attól még vannak normális orvosok, és szerintem abban egyetértünk, hogy nem az a megoldás, hogy kiirtják, ellehetetlenítik a szakmát, mint ahogy ez a rendelet teszi?

Etika 2010.03.04. 13:00:04

@idelle:
Nemsokára én is végezni fogok, gondolom ugyanennyi lesz a bérem. Arról nem is beszélve, hogy az évfolyamunk nagy része olyan szakterületet választ, ahol a legkevesebb az esély, hogy beperelnek.

Donor 2010.03.04. 13:00:35

@cynicalbitch: Éppen ezért kellet volna a vizitdíj bevezetése MELLET a dolgozók adóját csökkenteni. Tehát ismétlem: Így lett volna igazságos.

mondocska 2010.03.04. 13:01:38

@petya.bacsi:
A baj, hogy folyamatosan minden poszt, illetve hozzászólásaik eredménye: rossz, átgondolatlan, ad-hoc megoldásokkal operáló állami rendszer (képzés, egészségügy, nyugdíj) be kellene már látni végre, hogy tervezni csak hosszútávra lehet, mert egyébként minden csak drágábban, és kevésbé hatékonyan látható el. Óriási probléma az eü helyzete, de csak egy szegmens ez is. Aránytalanságok vannak, amiket meg kellene mihamarabb szüntetni, vagy különben jönnek a hét szűk-bő esztendők, és mikor kinek lesz jobb. Személy szerint utálom a hinta-palintát, jobban kedvelem a folyamatos suhanást.

sylvii 2010.03.04. 13:01:56

@Levéltetű:

Szerintem egy országnak érdeke, hogy legyenek orvosok, működjön az egészségügy... orvos képzésre költeni kell - vagy az egyetemek fenntartásával és a képzés fizetésével mint nálunk, vagy a hallgatók tandíjának fizetésével mint Norvégiában...

De jelen helyzetben az nem várható el, hogy én vagy a családom több milliót beleöljek a saját tanulmányaimba és aztán havi nettó 90 E Ft-ot keressek... se a saját, de a még a gyerekeim életében sem térülne meg a befektetés.
És a tankönyvek költségéről még nem is beszéltünk...

Igaz, erre szokták mondani, hogy az orvosi egyetem és munka 'úri hobbi'...

petya.bacsi 2010.03.04. 13:02:12

@Donor: "Kezdő orvosként ha nincs nagy hátszele az embernek a legnagyobb szorgalom és tehetség mellet is kilátástalan a helyzet."

Ez sajnos tényleg így van :( De erre más példát is tudnék mondani.

IgG (törölt) 2010.03.04. 13:03:36

Anno amikor fiatal voltam nekem is sírt a szám. Aztán a tapasztaltabbakat látva befogtam, mert annyival ők sem kaptak többet, mégis sokkal többet tudtak.
Rezidensként az emberek azt csak hiszik hogy tudják a dolgokat.

Kint külföldön meg csak kerekedett a szemem amikor az első fizetést megkaptam, nettó 2500 eurot. (Kevesebbet mint amit egy állampolgár kap náluk!)

És akkor kerekedett csak igazán amikor jöttek a számlák

26 nm minigarzon (semmi extra): 750 euro/hó
ottani extra adók (ezt a város határozza meg, nincsenek benne a normál adóban): 250 euro
rezsi: 280 euro/hó (az elején)
bérlet: 70 euro/hó

Ezen kívűl kötelező orvosi vizsgálat (3 havonta 1 évig): 390 euro cakkom pakkom

És ehhez jön a többi.Napi 3,5 órát utaztam, nem lehetett késni, napi szinten beszámoló/elszámolás. És mindent papírozni kellett, mindenért én nekem kellett felelősséget vállalni.

Való igaz, hogy itthoni szemmel ez jónak tűnik, de erre kint sem lehet házat, lakást venni.

(egy 54 nm es panel 160 ezer euro volt)

Szeptim 2010.03.04. 13:04:28

@Etika: Az olyan 300-400 forintos órabér. Asszem most McDonaldsban jobban lehet keresni.

Egyébként egy fentebbi hozzászólásomban írtam, hogy mennyit keresne Németországban.

Elképesztő, hogy itthon jónéhány aktatologató hivatalnok az orvosok fizetésének 4-5 szörösét keresi.

Mufurc Manó 2010.03.04. 13:04:37

oTTo$$: "erosebb nagyobb gazdasag kell aztan lehet orvos utan kiabalni addig meg tessek nyomorogni es, vagy azert kibalni hogy legyen konnyebb vallakozni."

IgG: "Ahhoz hogy jó legyen a fizetés, mindenkinek többet kellene keresni, hiszen így több lenne befizetve a közösbe, ahonnan az orvosok is kapják a fizut.Ennyi."

Olyan jól összepasszolnak a véleményeitek a gazdaság állapotáról. Itt voltatok ti az elmúlt nyolc évben, hogy azt ki lopta le? A gazdasági válság nem 2002-ben kezdődött. Miért érzem úgy, hogy nem öltönyös-nyakkendős orvostanhallgatók voltak?

Corry 2010.03.04. 13:04:49

@Dr. Morcz:

köszi a megerősítést, garantáltan nem innen vettem az adatokat, mert én a szociális "háló" ra is utaltam. Tehát akkor mégse emlékeztem olyan rosszul.

Volna egy kérésem, mert nem tudom értelmezni a táblázatot, pedig megpróbáltam.

Nem tudnád úgy megadni, hogy a sorokat és az oszlopokat felcseréled? Köszi :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 13:07:16

@Etika: bármennyire is rosszak az általános tapasztalataim az orvosokkal kapcsolatban, mégis azt gondolom, hogy sokkal jobban (normálisabban) kellene megfizetni őket.

csakhogy a szakmáért leginkább az orvostársadalom vezető rétege tudna lobbizni, azonban pont ők azok, akiknek ez nem érdeke - ahogy többen is leírták már.

azon sem szabad csodálkozni, hogy a társadalom a paraszolvenciával azonosítja az orvosokat, mivel komoly baj esetén a végpontokon igenis elvárt a boríték. miközben felelősségteljes területeken (pl. labororvos) szóba sem kerülhet, pedig valóban életek múlnak egy-egy döntésen.

Donor 2010.03.04. 13:08:01

@IgG: te kértél példát :) én írtam, most meg nem tetszik?

Levéltetű 2010.03.04. 13:08:52

@Etika: Akkor örömmel tölt el a tudat, hogy a fizetésem utáni levonásokból több radiológust is eltarthatok.

Martian (törölt) 2010.03.04. 13:09:15

@maxt: sem nekem, sem az ismerőseimnek nincs ilyen tapasztalata... sajnálom, hogy neked az alja jutott.
De ebből a kisebbségi százalékból nem jogos általánosítani olyan orvosok problémáját megítélendő, akik a hierarchia alsó fertályán éhbérért, röghöz kötve dolgoznak egy átgondolatlan törvény miatt.

Che Pel (törölt) 2010.03.04. 13:10:40

@Mufurc Manó: Igazad van! Ez a poszt valóban nem az orvosi visszaélésekről szól. Kicsit off volt, bocsi!
Én nem tudom megítélni, mi van a rendelet hátterében, most csak egy véleményt olvastam a posztoló szemszögéből... Ráadásul egy érintett véleményét (amely innentől kezdve szubjektívnek tekintendő). Nyilván neki fájnak ezek a dolgok, de minden éremnek két oldala van... Abban egyet érthetünk, hogy nem egészséges szétverni a magyar orvosképzést, de szerintem nem ez az egészségügy rákfenéje (mint már arra az előbbi hozzászólásomban is jeleztem). Az érdekeltségeket kellene gyökeresen megváltoztatni... Amíg az nem változik, addig maradnak a felszíni sírások (vagy sírásók?).

Etika 2010.03.04. 13:11:06

Talán erős lesz ez, de valahogy így érezzük: Ha csak egyetlen órára minden orvos sztrájkolna, egyetlen órára bezárna a kórház, és az első beteg meghalna, az talán megértetné sok emberrel, hogy mi fontos igazán. Persze ez teljesen etikátlan volna.

Donor 2010.03.04. 13:11:39

@petya.bacsi: nem írtam hogy az orvosok istenek, vagy valami kiemelkedőt érdemelnek, de a jelenleginél többet, és eléggé piszkálja a csőröm amikor így lekezelik az orvosokat hogy "ő választott, meg biztos zsebbe kap, meg milyen szemetek" amikor ez egyáltalán nem így van.
Pláne nem azoknál az orvosoknál akikről ez a cikk szólt.

IgG (törölt) 2010.03.04. 13:12:43

@Mufurc Manó:

Képzeld, pont a válságkor jöttem haza, elég éles váltás volt!

Itthon a rendszerváltás óta szar, mert eddig egyik kormányunk sem hosszú távon gondolkodott.
Magyarország nagyon jó adottságokkal rendelkezik, csak sajnos mégsem megy jól a szekér.
És ebben mi is hibásak vagyunk. A magyar mentalitás híresen nem jó és ezt érzem is.

Minden gyanúsítgatás ellenére nekem sem kurva jó most, de ez van. Lesz jobb, hiszem és teszek érte.

Amúgy kint sem sokkal jobb. Mindenki azt hiszi kolbászból van a kerítés.
Külföldön nem szokás a kismamáknak otthon maradni, szülés után max 3 hónap és menned kell dolgozni, különben ugrott a pénzed. És nem igaz, hogy megengedhetik maguknak, hogy a férj eltartsa a családot. Külföldön az alap iskolákért is fizetsz és amúgy mindenért. Semmi sincs ingyen és ezt nekünk itthon nehéz megszokni.Más a hozzáállásuk és ez a legnagyobb különbség.

indapass2009 2010.03.04. 13:14:52

Azt nem értem, hogy az orvosok miért sirnak állandóan több pénzért? Miért nem tüntetnek azért, hogy privatizálják az egészségügyet? Akkor a piac döntené el, hogy mennyit ér az orvos. Vagy mégis egyszerűbb lenne a másik út, ahol kunyizni lehet az államtól az adófizetőktől elrabolt pénzt?

kertesz 2010.03.04. 13:15:21

Látjátok a fáktól az erdőt?

Szakorvos vagyok, Magyarországon. 1998-ban végeztem, 2003-ban tettem belgyógyászati szakvizsgát. Sőt, mivel érdekelt, hogy miért fizetnek olyan keveset nekem, még egy közgazdasági kurzust is elvégeztem 1999-2001 között.

Hátszelem nem volt, a szüleim nem orvosok, és nem gazdagok, sőt, a kapcsolatrendszerük sem túl fejlett...

Szóval, úgy érzem, lehetne egy-két szavam a témában...

1, Az orvosképzésről.
A magyarországi orvosképzés viszonylag olcsó, cserébe elavult, és harmadévtől felfelé, a klinikai tárgyak időszakában szinte semmit nem kér számon.

(Mielőtt valaki a szememre vetné, hogy rég voltam diák, most is készülök egy szakvizsgára, és belekukkantottam az egyetemi gyakorlatokba. Csak annyit mondok, a patch-clamp tecnika már tíz éve sem volt a legmodernebb, mégis hallottam 2009-ben valakit büszkélkedni vele...)

Volt szerencsém 3 hónapot az Egyesült Államokban tölteni, egyetemen és kórházban (saját költségemen kerültem oda, a képzés költségeitől kegyesen eltekintettek, cserébe éhezhettem, nézelődhettem, kérdezhettem és részt vehettem :))), 1997-ben, és láttam, hogy hogyan és mit tanulnak ott... a szorgalmas kínaiak, indiaiak, lengyelek, oroszok és románok. Fegyelmezettek, nem puskáznak vizsgákon (-az első próbálkozás egyben az utolsó is, kicsapják őket), és MINDIG ott vannak a gyakorlatokon. És beszélnek ANGOLUL.

Magyarországon nagyon sokan azért nyúzzák el 7 évig az egyetemet, mert képtelenek egy idegen nyelvet rendesen megtanulni.

2, Az orvosok alacsony fizetéséről.
A közgazdasági képzés alatt az árak rugalmatlanságáról beszéltek nekünk. Nem értettük. Aztán a tankönyv (Samuelson: Közgazdaságtan, nézzetek utána a google-ban) szépen levezette, hogy mit is ért alatta. Az iskolapélda a búza ára és az orvosok fizetése volt!!!

Szóval, a csávó (Nobel díjas) azt írta, hogy egy ország egészségügyi szolgáltatás igénye viszonylag állandó, így, ha sok az orvos, szétosztható közöttük a munka, és kevesebbet kell fizetni nekik, míg ha kevés az orvos, kénytelenek szinte bármennyit megadni érte, mert gyógyulni mégiscsak KELL.

Valahogy úgy van ez, mint a víz. Ha tóparton, forrás mellett élsz, kiröhögöd a palackos vízzel házalót, míg ha sivatagban haldokolsz, az egész vagyonodat odaadod egy palack vízért.

A közgáz-kurzus arra volt jó, hogy mindenféle statisztikai kimutatásokat kellett bogarászni (már aki vette a fáradtságot)és találtam egy olyan statisztikát, ami az orvos/lakosság sűrűségét mutatta (orvos/1000 fő). És mit ad isten, a régi kommer országok toronymagasan vezették ezt a listát. Ha jól emlékszem, Szovjetunió/Oroszország után mi voltunk a másodikak a legtöbb orvossal.

Nézzétek Amerikát, Németországot, Angliát. Azokban az országokban van magas orvosi fizetés, ahol a helyi egyetemek kibocsátása kicsi. A többit (a keményebb munkákra) majd megtermeli a többi hülye állam. Pl. Magyarország.

Szóval, ennyi az egész. Túl sok orvost képzünk, vagy túl kicsi az ország.

3, és ha már említettem a kicsi országot, akkor TRIANON. És jön majd zsidózás és komcsizás is! :)

Igen. A kolozsvári orvosi egyetem 1918-ban Szegedre menekült. A pozsonyi orvosi egyetem Pécsre menekült. Debrecen orvosképzése 1912-ben kezdődött, és az első évfolyam 1918-ban végzett. Mekkora pech! :) De nem volt akkora probléma, az orvosképzés akkor is nagyon drága volt, nem is volt több végzős az egyetemeken, mint 10-30 fő... Az ország katasztrofális egészségügyi állapota miatt mindenhová kellett orvos.

A 30-as 40-es évek komoly érvágást jelentettek, a numerus clausus amúgy is 1920-tól érvényben volt, szóval rengeteg jól képzett zsidó orvos hagyta el idejében Magyarországot, vagy tűnt el a 40-es években, és menekült sok magyar orvos is a diktatúra elől...

4, a komcsik:
Az 50-es évekre komoly orvoshiány alakult ki a fenti okok, és a 4 egyetem ellenére, és a komcsik vas és acél orszához illően oldották meg a problémát...

Mert probléma az volt. Brutális mennyiségű tbc-s, malária(!!!), halálos, vagy nyomorékká tevő gyermek-betegségek, stb. Szörnyű korszak volt.

Megnövelték az orvosképzést (nem hallottak árak rugalmasságáról, kellett az orvos, punktum) és kb 15-20 év alatt hatalmas eredményeket értek el. A várható élettartam elkezdett nőni.

A 70-es évek volt az aranykor. Az orvosok száma akkor érte el azt a szintet, amikor már mindenhová jutottak bőségesen + a fertőző betegségeket kiirtották...

A komcsik következő logikus lépése az orvosegyetemek kibocsátásának korlátozása lett volna-- de nem voltak hülyék.

A hetvenes évek végére a nagy orvosegyéniségek, akik emlékeztek a "cselédkönyves" rendszerre, kihaltak.

A "tömegtermelt" orvosokban már nem volt meg az a szellemi (ugye G46, a "pájaelhagyás" valamiért nem helyes???) és erkölcsi tartás ami a régieket jellemezte. Nem volt már fontos az összetartás, az orvosok nem dönthettek magukról, saját számukról.

6 A paraszolvenciáról
Az ötvenes években természetes volt, hogy zsebbe dugtak pénzt- mindenki azonnal orvost akart, és pénzt adott a gyorsaságért.

Közgazdasági szempontból teljesen érthető. Akinek van pénze, az hamarabb orvoshoz jut, még egy kommunista országban is...

A hetvenes évek végétől már nem volt nehéz orvost találni... A pénz innentől kezdve a JÓ/HÍRES orvosokat kereste.

Innentől már ismerős a paraszolvencia mindenkinek. A jó sebész tudja a saját "árát" a kutyaütők között is, és meg is kéri... Szóval, megintcsak közgazdasági evidencia.

Belgyógyászként láttam, hogy hová megy a pénz: aki sugallja, érezteti, hogy tud valamit.

A sebészek és nőgyógyászok túlfizetése is teljesen természetes, és valami ősi van benne.

Mégiscsak jó pénzt adni egy olyan embernek, aki megkéseli nagymamit, legalább tudja, hogy hova szúr. És ugyanúgy, a frissen születendő gyerek mellett gyorsabban nyílik a pénztárca, csakhogy minden rendben legyen... :)))

7, a külföldi utakról
Aki átkozódik, hogy a fiatal orvosok elmennek ("az én adómból fizették a képzését"), vagy megpróbálja "röghöz kötni" őket, mint a kórházak, súlyosan téved.

Az átkozódók azért mert, nem a mozduló fiatalokat kéne szidni, hanem a pazarló államot, amiért fölöslegesen képzi az orvosokat.

A röghöz kötő kórházak pontosan az ellenkezőjét érik el, mint szeretnék.

A tehetségesek, nyelveket beszélők még hamarabb lelépnek az országból, és már a rezidensképzést is igyekszenek majd külföldön megoldani.

A csekélyebb értelműek, nyelveket nem beszélők meg itthon húzzák az igát. És morognak.

8, Az igazán tehetségesek pedig szarnak minden rendszerre. Megtalálják a boldogulás lehetőségét (akár úgy, hogy nem dolgoznak orvosként, akár úgy, hogy függetlenné teszik magukat a jelenlegi állami egészségügytől) és élvezik Magyarországot. Volt olyan haverom, aki hazajött Amerikából-úgy, hogy a helyi szakvizsgája megvolt- mert rájött, hogy itthon olcsóbban tudja taníttatni a gyermekeit.

Így megy ez !

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.03.04. 13:15:37

@Etika: "Ha csak egyetlen órára minden orvos sztrájkolna...és az első beteg meghalna"

óóó, ezen már rég túl vagyunk. az első százezer, orvosok közreműködésével meggyilkolt beteg testét már rég megették a kukacok...

mondocska 2010.03.04. 13:16:05

@IgG: A Te tapasztalataid számodra biztos meggyőzőek, és olyanok amilyenek. Ellenben nagyon sok embernek sikerült megtalálnia a számítását kint, annak ellenére, hogy valójában ott sincs kolbászból a kerítés. Te hazajöttél....sokan nem fognak...és ez a legnagyobb baj...ezt később, csak az anyagi juttatásokkal nem lehet majd helyrehozni.

gumo 2010.03.04. 13:20:05

Most végző orvosoknak ezt tudom javasolni:

1. Minisztériumtól certificate of good standing
2. Erkölcsi bizonyítvány
3. Angliában GMC regisztráció
4. Interjú, munkába állás
5. Papírmunka (bankszámla, NI number, WRS, P46)
6. Foundation year 1-2.
7. Szakorvosi
8. Idővel (kb. 10 év) consultant, locum

Rezidensként (F1/F2) évi 25-30000GBP a fizetés, ezen felül az ügyelet 30-35GBP/óra. Szakorvosként a fizetés évi 50-100k, az ügyelet 60+ GBP/óra. Főorvosként, locumként határ a csillagos ég.

Angol adórezidensként a magyar adót már nem kell fizetni, az angol adókulcsok pedig egész kellemesek. A magyar képzési díjat vissza kell fizetni, aztán a sok okos oldja meg belőle a problémáit magának, vagy csináljon orvosok számára is élhető körülményeket.

A repülőjegy angol fizetésből pedig nem nagyobb tétel, mint egy Budapest-Békéscsaba buszjegy a magyarból.

Donor 2010.03.04. 13:22:18

@csubus: Egy rezidensnél aki betanulási időben van, annál még talán elfogadható a 90nettó alapbér, de egy önállóan dolgozó, osztályos orvosnál egy normális munkaterhelés (azaz ne legyen 24órás ügyelet, csak 12) és így 120-150nettó elfogadható lenne. Persze röghöz kötés nélkül. Ugyanis ha röghöz is kötik, vagy tandíjat is fizetni kell, akkor az a minimum, hogy annak a költségei is megjelennek a fizetésben.

Persze nem okolom a kórházakat, egyszerűen nincs keretük erre. A túlterhelés is azért van mert kevés az orvos, de nincs pénz felvenni újakat.

Levéltetű 2010.03.04. 13:22:36

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Ezt a nagybetűs szarjankót nem lehetne kimoderálni, vagy kitiltani?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.04. 13:23:10

@Martian:
Szeretem a fantasy-t, de ez van, ezzel találkozom, ezt tapasztaltam.
Ha bajom van, és bemegyek az orvoshoz, akkor lásson el, és vállalja a felelősséget a munkájáért, és ne tartsa a markát
Akkor persze jó volt amikor a vizitdíjat is arra használták amire a legkevésbé való: körbeküldözgettek az össze havernál fizetni, aztán megkaptam ugyanarra az influenzára ugyanazt, mint korábban.

Hogy mi az alja?
Mi a teteje?

Ez látszik belőle. Kész!
Ha bajom van csak egyetlen dolgot szeretnék: szakember segítségét. Valami törvénynek nevezett doplog ezt nekem biztosítja, mivel elég sokat pumpálok a rendszerbe azért, hogy 2 évente rám szánjon 5 percet valaki.

Régen az orvos családi barát, bizalmas volt, ma meg a kaszás, aki akkor is megöli a beteget a rossz kezeléssel, ha a család teljes megtakarítását a zsebébe ürítettük!

petya.bacsi 2010.03.04. 13:23:35

@kertesz: "Fegyelmezettek, nem puskáznak vizsgákon (-az első próbálkozás egyben az utolsó is, kicsapják őket), és MINDIG ott vannak a gyakorlatokon. És beszélnek ANGOLUL."

Ezt kellene itthon is meghonosítani. Szigorúbb felsőoktatás, normális képzés (és anyag leadás), és aki puskázik a normális képzés ellenére, az repül. Nyugaton pár helyen már így működik a képzés...

Levéltetű 2010.03.04. 13:23:45

@Etika: Nem erős, dehogy. Remélem neked lesz épp akkor infarktusod. Vicces lesz. mi?

belepofázó 2010.03.04. 13:24:02

Én ugyan nem orvos vagyok, mindössze diplomás eü-s, de szerintem a túlképzéssel is gond van, a hivatástudattal is zömében gond van, a kórházak jelenlegi katasztrófális anyagi-erkölcsi helyzetével is gond van, az adminisztráció>gyógyítás körül is problémás minden...tehát alapjaiban kellene megrengetni az egészet; a külföldre távozóktól meg visszakérném a tandíjat. Hamarabb kell gondolkozni, még 18 évesen, amikor eldönti valaki, hogy orvos lesz-e. Lehet, hogy csak tényleg 250 fiatal való a pályára az 1000 helyett, máris jobb dolga lenne a maradéknak. Többiek meg mehetnek BKV-snak, kőművesnek, meg miegyéb....
Ha minden hited a gyógyításban van az emberekért, azaz mások hasznára kívánsz élni, akkor be lehet fogni a szád, és tenni a dolgod.

Jaffar 2010.03.04. 13:24:53

@IgG: Ezt hiába is írod. a Zemberek csak azt tudják hajtogatni, hogy bezzeg nyugat európában mér x ezer ejuró a fizetés. Meg önekik milyen könnyü. Jah biztos, ezért él arrafelé a lakosság 45-50%-a bérlakásban, nálunk meg kb 15% ez az arány. A témához pedig.

Majd akkor foglak sajnálni, ha megváltozik a "hálapénz rendszer". Az orvos egy kórházban rád sem néz amíg nincs boríték. A sebészekre különösen igaz ez. Viszont amíg INGYEN tanulsz, addig igenis legyél idekötve. Pont ezért lenne jó, ha fizetös lenne. Abba lehetne több féle konstrukciót kialakítani. Pl az állam fizeti, de ennek fejében x évig itthon kell dolgozni. Amint megszünne a hálapénz és ki lenne fehérítve ez az ágazat is, mindjárt több jutna az orvosoknak/egészségügyi dolgozóknak is. Hidd el, a betegek nem sajnálják a pénzt az egészségre. Viszont azt igen, hogy lehet, hogy a boritékba belerakott 50e Ft-ra az aktuális orvos azt mondja, hogy "Csak ennyi?". Saját fülemmel hallottam, mert van egy sebész ismerösöm. Szal nem rinyálni kellene, hanem a dolgokon alapból változtatni. Csak ha ez meglenne, akkor az orvosoknak nem minimálbér után kellene adózni, hanem a tényleges után. Ilyenkor mindjárt ugrana a mellékes fele, amit persze már nem fogadnak el. Ugyanez igaz minden területre. Minden kell ingyé, de az,hogy én adjak a közösbe a szükséges minimálison túl, az már nem döfi.

**kata** 2010.03.04. 13:26:53

@Aggie: Sajnos nem jó hír, ugyanis 1998 óta nem számítanak bele az egyetemi évek a nyugdíjba. Sem a PhD. Aki ez előtt végzett, annak persze igen, de "sajnos" én ennél fiatalabb vagyok.

Donor 2010.03.04. 13:29:36

@mondocska: Én is mindig ezt mondom. Fel kéne állnia az összes orvosnak egyszerre és beadni a lemondását. Újra szerződés csak normális fizetés mellet. Megoldódna 3 nap alatt az összes problémájuk. Pénz is lenne erre, csak kevesebbet tudnának lopni az adónkból. Csak sajnos gyenge az orvosok érdekképviselete illetve az orvos társadalom nem egységes.

Dr.Traktor 2010.03.04. 13:31:13

Nem olvastam végig 300 kommentet, csak anyit böknék ide, hogy - bár némi szimpátiát érzek aposztíróval- én basszus ebben a retkes országban SZEGÉNY orvost még nem láttam ellenben bunkót meg nemtörődömet eleget.

Viszont az ápolók nővérek és egyéb kisegítő személyzet hihetetlenül szarba van véve anyagilag IS.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 13:38:04

@kertesz:

Én még mindig azt kérdezem,

MI KERÜL FÉLÉVENKÉNT 1 MILLIÓBA

AZ ORVOSKÉPZÉSEN?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 13:39:36

@Dr.Traktor:

"SZEGÉNY orvost még nem láttam"

ÉS PONTOSAN MIT IS JELENTENE A SZEGÉNY?

HA A HÍD ALÓL MENNE DOLGOZNI AZ MÁR

ELÉG SZEGÉNY

LENNE?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.04. 13:39:54

@whereisthedriver: á, biztosan nem tudsz ennyiből megélni, írta valaki, hogy ott az árak is sokkal magasabbak! Ennek ugyan ellentmondani látszik, hogy a FODRÁSZNŐM vett magának egy lakást egy éves kinti meló után, de szerintem akkor is inkább annak van igaza, aki szerint szar dolog kimenni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 13:44:16

@Corry: Ezek itt a korrigált adatok arról, hogy 2007-ben az egyes visegrádi országok a GDP %-ában mennyit fordítottak eü. kiadásokra:

Szlovákia 6,9
Lengyelo. 4,0
Csehország 7,0
Átlaguk 6,0
Magyaro. 3,9

Ez azért beszédes...

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 13:45:39

@petya.bacsi: Olvasd el, amit IgG-nek írtam a nálunk tanuló hallgatókról...

IgG (törölt) 2010.03.04. 13:46:37

@Jaffar:

Jaja.

Nézzük csak fáj a fogad:
felhívod a dokit, kapsz egy időpontot.
Ez kb 2 hét. Ez persze neked nem jó.
Kapsz hamarabb.

Költség: időpont kérés 10-50 euróig, gyorsabb intézés+30 euro

Időpontra odamész. Behívnak. Megvizsgálnak:
70-200 euroig

Diagnózis után kezdenéd a kezelést: újabb 50-100 és ki tudja mennyi euro.

És ezt irigylik itthon....
Itt egy közepes családi ház 18-26 milla
Kint 370-440 ezer euro (99900000-118800000.-)
Ők sem tudják megvenni....

Amúgy meg előbb utóbb majdnem mindenki hazajön, mert egy ottani nyugdíjjal itthon lehet karajkodni, kint meg nem.

IgG (törölt) 2010.03.04. 13:49:23

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Épületek, tantermek fenntartása (fűtés stb.), taneszközök, emberi háttér (takarítónőtől kezdve minden)(megsúgom egy alap mikroszkóp 2 milla körül kezdődik...) és még ki tudja mi.

Ezt az egyetemek kalkulálják ki és ők döntik el, hogy mire költik. Szerintem ahol tudják ezekkel az összegekkel töltik ki a pénzügyi lyukaikat, illetve ezekből fejlesztenek.

Bolcsesz79 2010.03.04. 13:49:45

Megdöbbentő a kommentelők többségének ostobasága. Mindenekelőtt jelzem, hogy nem vagyok orvos, de teljesen egyetértek az írással.
Ha az orvosokkal meg akarjátok fizettetni a képzésük költségét, akkor minden egyetemi és főiskolai képzésért kérjünk pénzt, vagy kérjük vissza azt, ha az illető netán külföldre távozik diplomázás után.
Amennyiben pénzbe fog kerülni a képzés, még kevesebb értelmes orvosunk lesz. Ki fizetne ennyit egy egyetemért, amivel utána annyit sem kereshet, hogy valaha "visszakeresse" a saját oktatására ráfordított pénzt?
Szerintem az orvosnak készülők többsége nem azért megy egyetemre, hogy külföldön majd nagy pénzt akasszon, hanem azért, mert gyógyítani szeretne. Talán furcsa, de emellett meg is szeretne élni. Azt pedig ennyi pénzből nem lehet. Arról nem ők tehetnek, hogy senki nem volt képes ezt a rendszert rendbe rakni, ezért szar körülmények között, szar pénzért, őket lenéző beteget kell gyógyítaniuk Magyarországon. Mindezt úgy, hogy közben a politikusok a seggüket meresztik a parlamentben és szétlopnak mindent.
Aki pedig azt mondja, hogy ne menjenek ezek az emberek orvosnak, ha egyszer tudják, hogy szar jövő vár rájuk itthon, az mit tanácsol, honnan lesznek akkor orvosaink?
Az is érdekelne, hogy közületek, akik azt írják, hogy az orvosok a mi adóforintjainkon tanulnak, hányan fizetnek adót és mennyit?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 13:51:25

@IgG: Kint sincs Kánaán, bár a helyzet országonként változik. Németországban pl. többek közt azért keresnek kezdő orvosokat, mert a németek elmennek a skandináv országokba a magasabb pénz miatt. De azért az, ahogy te állítod be a dolgokat, nem magyarázza, hogy egyik vidéki orvosegyetemünk egyik klinikájáról mért ment el az orvosok 30%-a Dániába. Biztos nem mazochizmusból.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 13:52:47

@IgG:

ezek minden iskolában

költséget jelentenek

AZ ORVOSKÉPZÉSEN

MI KERÜL 1 MILLIÓBA FÉLÉVENTE?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 13:54:10

@IgG:

A 20 ÉVES MIKROSZKÓPOK ÁRÁT RÉG LEÍRTÁK

AMORTIZÁCIÓBAN. HA VALAMI BAJA LESZ, AMÚGYIS KIFIZETTETIK A DIÁKKAL.

SZÓVAL MI KERÜL

1 MILLIÓBA FÉLÉVENTE?

Levéltetű 2010.03.04. 13:55:15

@Bolcsesz79: "Ha az orvosokkal meg akarjátok fizettetni a képzésük költségét, akkor minden egyetemi és főiskolai képzésért kérjünk pénzt, vagy kérjük vissza azt, ha az illető netán külföldre távozik diplomázás után."

Jogos lenne, de most spec az orvosokról van szó.

"Amennyiben pénzbe fog kerülni a képzés, még kevesebb értelmes orvosunk lesz. Ki fizetne ennyit egy egyetemért, amivel utána annyit sem kereshet, hogy valaha "visszakeresse" a saját oktatására ráfordított pénzt?"

Bölcsész létedre nem erősséged a gondolkozás. Ha kifizeti az egyetemi költséget, mehet amerre lát. Ha az állam (én és a többi adófizető) fizeti ki, akkor igenis maradjon itt. Megvan?

Evil One 2010.03.04. 13:56:28

@Dr.Traktor:

Ez teljesen igaz, a nővérek is megalázó körülmények között mossák a szart a beteg alól.

IgG (törölt) 2010.03.04. 13:57:15

@Dr. Morcz:

Ez igaz. De nem mindig a pénz számít. Szerintem sok múlik a vezetőkön is, értsd van aki nyírja a beosztottjait és van aki normális.
De felénk is igaz!!! Vagyis innen mennek nyugatra az orvosaink és majd jönnek keletről, mert vannak olyan országok ahol nálunk is kevesebbet keresnek.
Amúgy ha nagy EU-s statisztikákat meg elemzéseket nézne valaki - már ha hozzáfér...
akkor ez az egész EU-t érintő probléma. Ugyanis nincs elég orvos, ápoló, egészségügyi dolgozó, mindenütt hiány van. A világ ma olyan, hogy mindenki jogász, meg közgazdász végzettséget akar és ez a rész telítve van.
A norvégok meg azért idegesek, mert sokan az USA-ba mennek. Mellesleg az izraeli diákok többsége sem haza megy vissza - mert nem jók ott sem az orvosi fizetések, hanem pattan Svédországba, Írországba, Angliába és az USA-ba.

Evil One 2010.03.04. 13:58:12

@Bolcsesz79:
"Aki pedig azt mondja, hogy ne menjenek ezek az emberek orvosnak, ha egyszer tudják, hogy szar jövő vár rájuk itthon, az mit tanácsol, honnan lesznek akkor orvosaink?"

Hiába írod, nem értik. Mert a burzsuj orvosok, mert hálapénz, mert vizitdíj, mert ők sem keresnek sokat, mert a hallgatók csak buliznak.
Nem értik, nem is fogják, nem is képesek rá.

Kelly és a szexi dög 2010.03.04. 13:58:15

Haverom Szegeden kezdte az egyetemet, aztán Ausztriában folytatta, ott is szerzett diplomát két éve.
Most vett Bambergben 250.000 euroért igen szép házat, orvosként 6.000,- eurot keres, pedig most kezdte.
Aki kezdő orvosként itthon marad, az előtt le a kalappal, de én meg nem értem miért teszi...

flea 2010.03.04. 14:00:34

Kb. a feléig bírtam.

Szerintem a buszsofőrös összehasonlítás sok szempontból rossz, azt ki lehetett volna hagyni. A többivel viszont egyetértek.
Ezenkívül egyetértek azzal is, hogy ha valaki államilag finanszírozott képzésben vesz részt, akkor legyen felelős azért, hogy minimum a képzésére fordított összeg (plusz jegybanki alapkamat) visszakerüljön a költségvetésbe. Na de nem ám úgy, hogy befizettetjük vele, mint a hülye gyerek, hanem úgy, hogy számon tartjuk, mennyi adót fizetett be a képzés után. (És valószínűleg lehetne az EU-s országokkal kötni olyan viszonosság elvén működő kétoldalú egyezményeket, hogy akit A ország kitanít és utána B országban dolgozik úgy, hogy még nem térült meg a képzése, annak az adójából B ország megfizeti A országnak a képzési költségeket. Ha meg valaki messzebb megy, legfeljebb attól beszedni a teljes képzés díját... ha ugyan tudod! Ha EU-n belül oda mész, ahova akarsz, az már azért annyira nem röghöz kötés...)

oTTo$$ 2010.03.04. 14:03:01

@Mufurc Manó: olvasd vegig nem az orvosokra erttetem hoyg nyomorogjanak hanem mindenkire :-)
aki uyges az ugyse nyomorog.

flea 2010.03.04. 14:03:38

@flea: "kb. a feléig"... mármint a kommentáradatot. A posztot nyilván végigolvastam :)

oTTo$$ 2010.03.04. 14:04:01

@a nyugalom megzavarására alkalmas:
az hoigy egy jo prof/ szakember 1 oraja
50-100-1000 ezer HUF!!! bezony annyit er a piacon

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:04:31

Amúgy nem rossz ez a helyzet az államnak.

Miért is?

Aki dolgozik, adót fizet és nyugdíjat.
Na mármost ha szar az eü (és ebben minden benne van) akkor ugye nem sokáig élnek az emberek.
Ezt tudjuk ugye hogy a várható életkorban igen csak le vagyunk maradva.

Ergo minél több ember hal meg í nyugdíjkorhatár előtt annál több pénz marad az államnak, mivel a befizettet nyugdíjat nem kell kifizetni.

Lehet ez is a cél.

RHD 2010.03.04. 14:06:03

Orvos vagyok. Kulfoldon. Szakvizsga utan mentem ki. Fizetesem majdnem 10x-ere nott egyik pillanatrol a masikra, munkakorulmenyeim javultak, nem ugyelek. Kerdesem most akkor minden rendben van mert lehuztam otthon 8 evet diploma utan es megadtam az allamnak ami jar (azok szerint akik visszafizettetnek a koltsegeket) Nem az lenne jobb ha eszembe sem jutna elmenni? Van itt aki szerint ugysem allom meg a helyemet (mar lassan hat eve....) es nem jutok elore (hova? mar szakorvos vagyok onalloan dolgozom mi kellene meg). A paraszolvencia eszembe sem jut (azoknak akik azt mondjak hogy nekunk semmi sem eleg).
Elolvastam az osszes kommentet es erdekes modon nem az orvosok voltak azok akik neha minosithetetlenul acsarogtak vagy alltalanositottak. Talan megsem 90% az alkalmatlan, penzehes gerinctelen stb kozottunk. Talan csak ugyan olyan emberek vagyunk mint a tobbiek, probalunk boldogulni az eletben.
(Bocs az ekezetek miatt)

harcsabajuszos 2010.03.04. 14:07:44

@IgG: Blabla.
Az egyik 4oes ismerősöm épp most tanul nővérnek, mert a krízisben elvesztette jól kereső sales munkáját a németeknél. A munkaügyi kamara támogatja a több éves képzést, plusz 6 európát kap óránként gyakornokként, ahogy pelenkázza a rákosokat.
Bőriparban és kémiai eladásokban dolgozott eddig, s már több ajánlata van, mert jó kedélyű és szorgos arc.
Bárki megpróbálhatja, szabad a vásár.
Aki teheti ne panaszkodjon, hanem tanuljon nyelvet és csomagoljon.

deborah 2010.03.04. 14:08:18

@IgG: Ezt a fogorvosos sztorit meg a házárakat melyik nyugati országból vetted?

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:08:22

Amúgy meg nem ez a szörnyű.

hanem az, hogy semmirevaló celebjeink és külföldön magukat agyondugató modeljeink szinte a legtöbb magyar átlagembernél többet keresnek. Na ez a szörnyű

álarcos bosszúálló 2010.03.04. 14:10:16

Mikor én kezdtem az orvosit 1998-ban, minket is azzal hitegettek, hogy hosszú idő az a 6 év, valami majd csak változni fog. Változott: egyre jobban szétbarmolják ezt az eddig sem túl jó rendszert. Én követem Fletó tanácsát, veszem a kalapom és elmegyek innen a családommal együtt, valahová, ahol jobban meg lehet élni. Nem mellesleg a volt évfolyamom jelentős része már külföldön dolgozik, összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között. Az ilyen rendeletekkel tényleg csak elűzik még azt is aki itthon képzelte az életét.
Ja még valami: 5. éves koromban az aneszteziológia gyakorlatvezetőm már azt rebesgette, hogy ukrán, meg román orvosoknak tartanak magyar nyelvórákat....ez a szép új világ

szaboszabolcs 2010.03.04. 14:12:00

@Mufurc Manó: most jöttem vissza óráról, és látom nagyívű hozzászólásod (már elnézést a tegeződését, de én nevemmel vállalom a véleményem, te meg nem. így ha nem baj nem magázlak). egyébként meg az ismeretlenség mögé bújva sem illik ordenáré módon kinyiltakoztatni (legalábbis az én ezt tanultam a szüleimtől. bár ez gyerekszoba kérdése)

szóval én úgy érzékeltem, hogy egy komplex problémát véleményezünk (vagy legalábbis próbáljuk értelmezni), melynek a lényege: rossz helyzetben van az ország - (nyilakat tudok beszúrni,tekintsd annak) alacsonyak a fizetések - az orvosok fizetése is alacsony - az egyetem elvégzése után (ingyenmunkaerőként hasznosítva őket) szakorvosi vizsgát tesznek - és mivel alacsonyak a fizetések sokan elhagyják az országot.

ezt a problámát próbálta egyszerűen kezelni a kormány, mégpedig azzal a módszerrel, hogy kvázi röghöz kötik őket (viszont továbbra is van hálapénz - vagyis a fizetés voltaképpen a hitavalos többszörösen, hiszen mégiscsak megvan a legtöbb orvosnak az egzisztenciája 30-35 éves korára).
Ebben az esetben szerintem a probléma alapja nem a "röghöz kötés", hanem az alacsony fizetés. ha ugyanis a hosszú és költséges képzés után külföldre megy minden orvos, akkor tényeleg összeomlik a rendszer. most viszont nem tudunk bért emelni, mert nincs miből!!!! (mint írtam: a GDP alacsony, ami ráadásul tavaly mintegy 7%-kal csökkent is. Figyelem: idén kb. 10%-kal kevesebb pénz áll rendelkezésre az állami redisztibúciós rendszerben, mint volt 2008-ban! Ebből nem lehet fizetést emelni!)

én erkölcsileg nem minősítettem ezt a "röghözkötő"intézkedést, de persze kétségtelenül nem látom annyira elfogadhatatlannak (valamit valamiért). főleg azért, mert ha most szabadon mindenki lelép (pedig mi közösen fizetjük a képzését), akkor összeomlik a rendszer. ez a 22-es csapdájának klasszikus esete.

ja és még valami: a többi szakmánál azért más a helyzet, mert ott vagy a piacon rendeződik a helyzet (pl. egy mérnönknek van elég lehetősége ebben az országban), vagy nincs olyan érdekérvényesítő képességük, mint az orvosoknak. ezt próbáltam szemléltetni a saját példámmal (tudod: egyetemi diploma - phd - egyetemi oktatás - éhbér. de én ezt is vállalom.)

továbbra is szép napot (és megint elment a kedvem a kommenteléstől 1-2 évre)

u.i: a sok elütésért elnézést kérek. sajnos annak idején megtanultam vakon gépelni, és most már szokásból is így írok. sajnos sok elütéssel. de ennyi pénzért..... :)

evergo 2010.03.04. 14:12:25

@IgG:

hát kedves IgG, nem tudom ki vagy, de ahogz itt osztod az igazságot, úgy tunik neked fogalmad sincs arról, amiröl beszélsz. komolyan. nyilvánvalóan utálod az orvosokat, ez lejön, de hogy mi alapján is állítottad fel ezeket a nagyszeru érveket? Hm. Mellesleg az orvosi eskut talán hagyni kellene, nem? Az hogy kívulröl szemlélödve alkotsz feluletes véleményeket egy hivatásról és muvelöiröl az még hagyján, de hogy ezeknek az embereknek a meggyözödéséröl és a szakmai hitvallásáról nyilatkoztatsz ki, na az mindennek a teteje.

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:12:26

@Oreg:

Én nem mondtam az ellenkezőjét.Sőt. Azért támogatja minden állam az eüs-képzéseket mert igénye van rá.Lsd. norvég példa.
Én nem panaszkodom. Több nyelven beszélek, dolgoztam kint és fogok is kimenni. Nekem ezzel semmi bajom. Most a melóm miatt vagyok itthon.

De én is a legaljáról indultam és szívtam amennyit csak kellett. Csak könnyebb követelőzni mint tenni valamit.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.03.04. 14:12:49

A sok rosszindulatú, kicsinyes hsz-hez annyit: nem azon kéne lovagolni, hogy DE EZ AZ ÁLLAMNAK VISSAZJÁR ÉS POFA BE, hanem HA MÁR ITT TART AZ ÁLLAM, TEREMTSEN NORMÁLIS KÖRÜLMÉNYEKET. Mert a posztból nekem nem az jött le, hogy a szemét állam nem enged külföldre, hanem az, hogy úgy tart itthon, hogy közben hatékony munkát nem lehet végezni, nincs normális munkatempó, támogatás, ésatöbbi.

harcsabajuszos 2010.03.04. 14:12:59

@IgG: Blabla.
Az egyik 4oes ismerősöm épp most tanul nővérnek, mert a krízisben elvesztette jól kereső sales munkáját a németeknél. A munkaügyi kamara támogatja a több éves képzést, plusz 6 európát kap óránként gyakornokként, ahogy pelenkázza a rákosokat.
Bőriparban és kémiai eladásokban dolgozott eddig, s már több ajánlata van, mert jó kedélyű és szorgos arc.
Bárki megpróbálhatja, szabad a vásár.
Aki teheti ne panaszkodjon, hanem tanuljon nyelvet és csomagoljon.

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:14:02

@deborah:

Franciaország, de Hollandiában is futottam bele ilyen rendelőbe.

k.o._laci 2010.03.04. 14:15:15

De rosszul vagytok:)

SZerintem felesleges minden port az orvosokon leverni, az eü úgy szar ahogy van és nem csoda ha nem vonza az embereket, hanem taszítja. Az állami finanszírozott képzések valamilyen formában történő számonkérését nem tartom butaságnak, de akkor ez ne csak az orvosokra vonatkozzon. Azt majd az illetékes magyarázza meg hogy a vizitdíjból befolyó összeg mire lett volna elég, én magam híve vagyok annak hogy részben fizetős alapokra helyezzék az eü szolgálatásokat és aki nem veszi igénybe ne ugyanannyit fizessen mint aki 2 naponta orvosnál ül. Csak ez szvsz. nem ezen a 300 forinton múlt, hogy a Hospinvest féle sikertörténetek után sokan hallani sem akarnak akár egy részleges privatizációról ... hát nem tudom, valahol érthető. E tekintetben nincs végleges álláspontom, hogyan lehetne helyrehozni a jelenleg teszthalálban lévő eü rendszert.

Furcsa hogy egy ilyen téma a legsötétebb politikai postok hangulatát is überelni tudja.

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:16:20

@evergo:
Ha visszaolvasol akkor láthatod hogy szakmán belül vagyok.

deborah 2010.03.04. 14:18:32

@IgG: Hát én ezer éve élek Hollandiában és ilyenről még sose hallottam. Az ingatlanok átlagos ára meg 250 ezer euró körül van.

harcsabajuszos 2010.03.04. 14:20:28

Bocsánat, ez a motor frissítésnél beújrázta az előző hozzászólásom.
Akiket az állami képzés költsége aggaszt, soha ne legyen nagyobb problémájuk.
Tetszett volna méltó gazdasági körülményeket teremteni, ahol mindenki befektetett tanulásának megfelelően élhet, ahelyett, hogy ellopták az országot. Az nem állapot, hogy a seggéből élő fiatalkorú kőkorszaki szinten élő nemzetiségi többet vihet haza 5 gyerekkel, mint aki életét a tanulásra áldozta és hasznos munkával rendelkezik.
Így a nemzet fekélyének szavaival, el is megy minden értelmes állampolgár, az utolsó pedig kapcsolja le a villanyt.

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:21:35

@deborah:
Attól függ!!

Nézzük csak Arnhemben 150.000.- ért is kapsz normális kis házat, Amsterdamban ez kb 3 szor annyi.

Franciaországban pedig Lionban (pontosabban mellette) 450 re tartották átlagosan a kertes házakat.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 14:23:40

@oTTo$$:

CSAKHOGY AZ EGYETEMI OKTATÓ KÖZALKALMAZOTT

KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLÁVAL

NO MEG A TÖBBI EGYETEMEN TALÁN NEM PROFOK OKTATNAK?

NO MEG HÁNY ÓRÁT IS TART A PROF ÉS HÁNYAT AZ ADJUNKTUS VAGY ÉPP DOKTORANDUSZ?

SZÓVAL

MI KERÜL AZ ORVOSKÉPZÉSEN

FÉLÉVENTE

1 MILLIÓBA?

IgG (törölt) 2010.03.04. 14:27:53

@a nyugalom megzavarására alkalmas:

Ha ennyire nem felelnek meg a válaszok, akkor az Oktatási Minisztérium, vagy az illetékes egyetemek megmondják neked.

Bolcsesz79 2010.03.04. 14:29:02

@Levéltetű: megvan, persze. Ha ez a verzió lépne életbe, akkor egy dolog történne: senki nem menne orvosnak/nem maradna az országban.

Bolcsesz79 2010.03.04. 14:30:54

@Levéltetű: még annyit mondj, hogy mivel tartanád itt őket? Ez az egyik olyan szakma, ami nagy eséllyel használható külföldön is, tehát elég könnyen el tudnak menni innen az orvosaink.
Egy tanárnál pl. nem ilyen egyszerű a helyzet.

flea 2010.03.04. 14:36:19

@Bolcsesz79: Angliában angoltudással tanárként is viszonylag könnyen el tudsz helyezkedni. Persze egyáltalán nem garantált, hogy nem olyan iskolába kerülsz, ahol a gyerekek háttere a mélyszegénységben élő magyar állampolgárokéhoz hasonlatos...
Az orvos- és tanárképzés között elég lényeges különbség, hogy orvosira senki nem megy azzal, hogy ha elvégzi, valami mást fog csinálni, míg a tanárszakokon már beiratkozáskor is max. 10% gondolja úgy, hogy ő majd iskolában fog dolgozni. (Nyelviskolák nem érnek.)

Állítsuk meg a ......... 2010.03.04. 14:37:57

Az én édesapámnak nem pont sztrájkidőben volt infarktusa és mégsem fogadta a kardiológia csak a belgyógyászat , aztán onnan akarták vagy 5-6 óra múlva házimentővel átszállítani , akkor már nappal kathéreztek volna , de már késő volt.
Most nekem azt mondták májusra lenne időpont a beutalómra , szintén a kardin.
Nyasgem kedves orvosok!

A naponta ellátott állítólagos 250 betegszám ugyebár abból adódik , hogy idejárnak hozzánk románok + ukránok (őket előreveszik), más megyékből(szintén hálapénzesek) , ahol pedig lenne kardiológiai ellátás , de mi ebben a városban ide tartozunk a saját városunkban mégis mi kerülünk hátrányos helyzetbe

Édes élet.....hmmmm

Donor 2010.03.04. 14:42:13

@petya.bacsi: Nem tudom melyik orvosira jártál, de nálunk sem lehet puskázni, eleve ez nem olyan szakma ahol lehet. Legfeljebb egy két ZH-t lehet így megúszni, de szóbeli vizsgán esélyed sincs.

ókút 2010.03.04. 14:42:21

@jóéjszaka:minden szavaiddal egyetértek,amennyiben mindenki a saját pénzén tanul!ha nem akkor gondoljuk át,mielőtt írogatunk!

evergo 2010.03.04. 14:43:04

@IgG:

"Mellesleg benne vagyok a rendszerben. Jobban mint hinnéd. Általában nálam vizsgáznak az ilyenek mint te." Ha nälad vizsgäznak az olyanok mint Kata, vagy akär én is, akkor meg lehetne egy kis önkritikät gyakorolni, mint oktató-vizsgáztató. Mert akkor ez a te munkäd is minösíti. Nemdebär.

"Majd ha mutatsz olyan magyar orvost, aki kiment és most intézetvezető (ne 1-2 kivételes példát!) majd akkor elhiszek dolgokat." Ez meg olyan elitista szar szöveg. Hidd el, vannak jó, keményen dolgozó, tisztességes orvosok az intézetvezetökön kívul is. Csak lejjeb kellene engedned az orrod és mär lätnäd is.

"Ez a szakma - mint sok más- a tapasztalatról sok munkáról szól. Hja kérem hogy a mai fiatalságnak egyik sem az erőssége az más kérdés." Ez a bezzeg az én idömben jellegu szöveg kicsit gäz, milyen jogon jelented ki, hogy a fiatalok nem dolgoznak, nem teljesítenek. A bukäsi statisztikät meg honnan vetted? ès melyik orszägokkal összehasonlítva? Svédország, ahol szinte nem is buktatnek, mert ilyen jellegu az oktatäs? vagy honnan?

"Amíg az ember el van szállva a saját diplomájától addig ne is várja, hogy reálisan megállja helyét az életben." èn úgy lätom te a sajät pozíciódtól vagy elszällva.

"Mint írtam, sok munka, lemondás és beérik a gyümölcs.De ez mással is így van." Ez igaz, mint jó tanács aranyat ér. Ha csak ilyen kommunikäciót olvastam volna a kommentjeidben, akkor most jó véleménnyel lennék irányodban.

"De én is a legaljáról indultam és szívtam amennyit csak kellett. Csak könnyebb követelőzni mint tenni valamit." Képzeld nem vagy egyedul a szívással és mindenki az aljáról indul. Azok a szerencsétlen medikusok is, akikröl ez a poszt szól. Csak azok talán még rosszabb körulmények közé vannak beszorítva, mint egykoron te lehettél. Ök nem látják, hogy lenne jövöjuk itthon.

Tarkin kormányzó 2010.03.04. 14:44:34

Hát, én arra emléxem, hogy nagybátyámat meglátogattuk Svájcban, mert kórházban volt. A kórház előtt felűnt egy rakás, ott is menőnek számító autócsoda. Porsche, nagy BMW, nagy Mercedes és egy Ferrari. A sorban lévő üres helyeken fel volt festve a rendszám. Gondolom, hogy nem a krónikus betegek dedikált helyei voltak. Ez egy közkórház volt, nem szépségklinika! Ja és volt ez 1986-ban!!!
A helyzet az, hogy igenis járna az orvosoknak a megbecsülés és igen, kurvára járna nekik LEGALÁBB HAVI 2 MILLIÓS BRUTTÓ! Ugyanis ha valakiknek, hát nekik aztán van felelőség a nyakukban! Jó persze, tudjuk, hogy a műhibapereket rendszeres megnyerik, de gondoljuk csak végig, nem lehet, hogy a heti 60 órában és az azt követő nyomorgásban egyszerűen elfáradnak? Mondok egy példát. Ha egy multicég mindenféle felelőség és elvárás alól felmentett IT vezetője kaphat havi 3 millió bruttót, akkor az orvosoknak kötelezően jár! (mielőtt meggyanusítana valaki, semmi nem áll távolabb tőlem, mint a gyógyítói szakma)

Levéltetű 2010.03.04. 14:46:37

@Bolcsesz79: Reális, legális jövőképpel, és a körülményekhez mért magasabb fizetéssel. Az illegális gyakorlatokat pedig letöltendő börtönnel, ÉS a taníttatási költségének megfizettetésével büntetném. Kb. ennyi.

Donor 2010.03.04. 14:50:03

@Dr.Traktor: A gazdag orvosok általában saját praxissal rendelkeznek, vagy magas szintű vezetők egy intézményben.
Menjél be egy belgyógyászati osztályra ott kérdezd meg az éppen munkában lévő orvosokat, mert én köztük csak csórót láttam.

Blackrock (törölt) 2010.03.04. 14:52:59

Egyet magyarázzon el nekem valaki, miért van az, hogy addig megfelel az orvostanhallgatóknak Magyarország, amíg tanulnak. Nem is akárkiktől. Nappali tagozaton. Aztán amikor végeznek, akkor jön a "nekem-elegem-van-ebből-az-országból"...Miért nem tanul inkább külföldön?

hower 2010.03.04. 14:55:43

@a nyugalom megzavarására alkalmas: esetleg: "nem tok se óvasni se irni de a kepszlokot mán megtalátam"? ;)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 14:56:53

@Blackrock:

Az Ernst&Youngos, GEs, Microsoftos stb. közgazdász, jogász, mérnök

MIÉRT AZ ÁLLAM PÉNZÉN TANUL

AZ ADÓMENTES MULTINAK?

Donor 2010.03.04. 14:57:27

@Levéltetű: És az megvan hogy nem fizetek olyan tanfolyamért amivel annak az árát sem keresem meg?

Meg lehet fizettetni az orvossal a képzése árát. Én támogatom azt a nézetet hogy mindenki fizessen azért amit igénybe vesz, de akkor ne csodálkozz ha az orvos ezt a fizetésében is érvényesíti.

Különben ha az adómat megtarthatnám, akkor most 30 évesen elmehetnék nyugdíjba és még az orvosi kezelésemet is tudnám fizetni zsebből a hátrelévő életemben. Amikor meg túl sokat kéne költeni akkor meg szerintem kár erőltetni az életet. Mi a francnak nekem pészméker meg ilyesmi ha ilyen selejt vagyok akkor szelektálódjak.

juhaszcs 2010.03.04. 14:58:03

Szarjatok sünt,ebben az országban mások sem keresnek jobban nálatok!
Ne képzeljétek már istennek magatokat!

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 15:00:45

@juhaszcs:

ne hasonlíccsuk má

szakmunkásokéhoz

az orvosi munkát

(bár egy jobb maszek szakmunkás is drágább órabérért dolgozik mint egy orvos)

hower 2010.03.04. 15:02:06

@juhaszcs: Azért van, aki jobban keres. Ha vennéd a fáradságot és elolvasnád a posztot, még ott is találnál ilyet megemlítve. Leülhetsz.

Donor 2010.03.04. 15:02:12

@flea: Ez úgy működik a valódi kapitalizmusban (mert itt nincs olyan), hogy vagy diákhitelből fizeti az iskolát és amikor dolgozik akkor visszafizeti...és persze egy részét leírhatja az adóból, vagy szerződik a leendő munkahelyével aki fizeti helyette a röghöz kötésért cserébe.
Ha pedig nagyon jó képességű akkor kap állami ösztöndíjat.
De persze megint visszajutunk oda, hogy ezt csak úgy lehet megcsinálni, ha a várható fizetéséből ez finanszírozható, mert jelenleg ez nem így van.

Bergeroth 2010.03.04. 15:04:17

Van pénz ebben az országban dögivel, jutna is mindenkinek. Persze úgy nem, ha ellopják bizonyos cégek, emberek, és magánzsebekbe vándorol évi sok-sok-sok száz és száz millió/milliárd forint.
Egyre inkább kezdem én is azt érezni, hogy itt egy tudatos akció folyik a Magyarországi magyar emberek elpusztítása ellen. Persze csak finoman, óvatosan, szép lassan adagolva, nehogy feltűnő legyen a dolog. Másra már sajnos nem tudok gondolni ez ügyben, csak erre.
Az egész az afrikai éhezőknek juttatott pénzekre hasonlít. Oda is teljesen felesleges segélyeket küldeni, mert mire eljut a célig az a bizonyos pénzmag, addigra annyi kézen megy keresztül, hogy jó ha a 10%-a eljut oda, ahová szánták (volt erről egy rádiós beszélgetés régebben).
Úgyhogy ennyit erről.

Levéltetű 2010.03.04. 15:04:47

@Donor: "És az megvan hogy nem fizetek olyan tanfolyamért amivel annak az árát sem keresem meg?"

Ki a tököm teszi kötelezővé? Nem muszáj orvosira menni. Hidd el, mindketten jobban járunk.

Donor 2010.03.04. 15:05:24

@IgG: rátapintottál a lényegre, sajnos bennem is pontosan ez a gondolat merült fel, hogy szándékosan rombolták le az egészségügyet, és ezért nem érdekli őket az orvosok sorsa, mert ők csak veszteséget hoznak. Fiatal adófizetőknek nincs szükségük túl sok orvosra, amikor pedig csökken a munkaképesség hulljanak csak el a drágalátos rabszolgák.

Basszus, ha nem rühellném a jobbik demagógiáját isten bizony rájuk szavaznék :DD

Donor 2010.03.04. 15:08:12

@deborah: tényleg rohadt drága kint a lakás, de a bérlet megfizethető abból a fizetésből.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.03.04. 15:08:12

Sacc/kb 1 és 5 millió közé tenném a havi paraszolvenciát a szülészeten, sebészeten, onkológián, etc.

Ennek fényében elég vicces QQ ez a poszt.

Jaffar 2010.03.04. 15:08:44

@Bolcsesz79: Ezt írtad :
"Megdöbbentő a kommentelők többségének ostobasága. Mindenekelőtt jelzem, hogy nem vagyok orvos, de teljesen egyetértek az írással.
Ha az orvosokkal meg akarjátok fizettetni a képzésük költségét, akkor minden egyetemi és főiskolai képzésért kérjünk pénzt, vagy kérjük vissza azt, ha az illető netán külföldre távozik diplomázás után."

Lehet, hogy számodra megdöbbentö, de IGENIS KÈRJÈK VISSZA és IGENIS FIZESS A FÖISKOLÀÈRT/EGYETEMÈRT. Az állam milyen jogon "ad" nked x millió forintot és a szakmunkásnak meg nem? Pláne, ha utána még le is lépsz itthonról.

Fekete Dália 2010.03.04. 15:11:02

Az orvosin van olyan , hogy 3-as átlagnál már fizetőssé válik a képzés , ugye nincs?
Akkor mit akartok?
Egyébként az hogy egy doktornő 30 évesen vagy azon túl szül , az a saját döntése a 80-as 90-es években sem maradtak otthon sokáig a gyermekükkel , mert akkor kiestek volna a tudományos munkából , ott a bölcsi vagy babycsősz.

Valóban nem kell hasonlítgatni.
Mert egy 20-30 éves munkaviszonnyal rendelkező sofőr béréhez ne viszonyítsunk egy kezdő orvosét , aki felügyelet nélkül még döntéseket sem hozhat.

Donor 2010.03.04. 15:11:17

@álarcos bosszúálló: Románok nem jönnek ide...alacsony a fizetés :)

baloo112 2010.03.04. 15:15:31

Sziasztok!

En kb 8 ev alatt adtam fel.
Halapenzt nem fogadtam el inkabb masodallasba jartam. Nem volt hetvegem, nem pihentem, egyetemi tanersegedkent. Jo klinika, jo szakma.
Most skandinavia.
Persze sokba kerul a lakber, meg minden de: heti 4o orat dolgozok. Nem orditozik velem se fonok, se beteg. Van penz a szamlan a honap vegen. Toparti hazban lakom, van kandallom is, minden hetvegen sielek most eppem. Mert megtehetem.
Hogy jo? Olvasva mindenkit asszem neha nagyon.
De Mo is nagyon tud hianyozni.
En ugy kepzelem hogy hazamegyek.

flea 2010.03.04. 15:16:50

@Donor: igazad van, bár hozzátenném, hogy pont az angol orvosi fizetésekből simán vissza lehetne egy diákhitelt is fizetni... aki meg nem tud 25 éves korára megtanulni angolul, az lehetőleg gyógyítani se próbáljon meg :/

Ebben a konstrukcióban még az is megvalósulhatna, hogy a magyar felsőoktatás piacképesebb része (orvosi, műszaki, biztos van még) akár növelhetné is a kapacitását az ilyen módon rendesen befolyó bevételekből...

Tudom, álom...

Fekete Dália 2010.03.04. 15:18:35

A leendő orvosok közül azok , akiknek apuka ill. anyuka , vagy mindekettő orvosként egyetemen dolgozik , na az nagyon jól tudja , miért került ilyen helyzetbe az egészségügy , talán kérdezzétek meg otthon a vezető tisztségeket betöltő szülőket.
Annyit mondok , hogy a fél egészségügy már el adva.

Fekete Dália 2010.03.04. 15:20:08

el van adva a vezetőitek által

Donor 2010.03.04. 15:21:34

@pcr: Erről pont nem az orvosok tehetnek, hanem azok a politikusok akik megmondták hogy egy korház mennyi beteget láthat el. Több pénzt pedig egyszerűen nem adnak. És ugyan erre vezethető vissza hogy a műtő előtt sorállás van a haldokló betegekből.

ebfül 2010.03.04. 15:22:14

1.Nem tudom miért érdekes, hogy egy ház/lakás mennyibe kerül külföldön? Ott sokkal mobilisabbak az emberek és egyáltalán nem úgy gondolkodnak a bérleményről, mint itthon. Nem szégyen, sőt!
2. Azt mondjátok, hogy túlképzés van. Mégis a vidéki orvosi rendelők meg kórházak panganak az orvoshiánytól, mert egy fiatal orvos nem tudja megvenni a praxist, vagy eleve nem is akarja.

nyanyanya 2010.03.04. 15:26:29

@oTTo$$: A problema, hogy a kritikan aluli orat ado prof is ugyanugy megkapja, mikor ra ketlem hogy igenyt tartana az ember...

ebfül 2010.03.04. 15:27:04

Azoknak, akiknek pedig gondjuk van az adófizetői forintjaik hova költésével:

Az miért nem zavarja őket, amikor a hentes, a fodrász, a műkörmös, a mérnök, stb. megy el külföldre? Ők is itt tanultak az egyébként minimálbérből élők soha be nem fizetett adójából.

Donor 2010.03.04. 15:28:28

@Levéltetű: Erről van szó. Nem kötelező orvosira menni és nem is mennek. Aztán meg verheted az asztalt hogy szemét orvosok nem látták el apádat.

Donor 2010.03.04. 15:29:34

@Bockó: még szerencse hogy ilyen jól tudsz saccolni és hanyagul kifelejted a maradék orvosok 90%-át aki nem nagyon kap ilyesmit.

Levéltetű 2010.03.04. 15:33:17

@Donor: ...aminek garantálása az állam feladatának kellene lennie. Így van. Tehát, ha az állam (önkormányzat) nem tudja kellőképpen ellátni a feladatát, akkor vagy több forrást biztosít, vagy privatizálja a szektort, vagy népszerűséget veszít. Több lehetőség nemigen van, a mostani kormány a 3. megoldást választotta.

Donor 2010.03.04. 15:33:24

@flea: igen az angol fizetésből vissza lehet fizetni, de gondold meg. Azzal nem lesz több orvos itthon ha angliának képezzük ki őket.
Mert ugye ha kifizettetik az orvossal a képzését, akkor szó szerint rákényszerítik hogy elhagyja az országot, hiszen helyi fizetésből a megélhetés is nehézkes, nem még diákhitelt fizetni.

**kata** 2010.03.04. 15:35:23

@Jaffar: Azt a vacak pár milliós diákhitelt nem tudom visszafizetni egy élet alatt sem, a többi hitelről már nem is beszélve! Hogy tudnám a saját képzésemet visszafizetni??? Ebből a pénzből?! Amiről anno fogalmam sem volt, hogy ennyi lesz? Még, ha akarnám, akkor se!
(A diákhitelt mellesleg orvosi könyvekre és kollégiumra költi a többség.)

Értitek?? Kedves szűklátókörű honfitársaim!

Egyébként mi az már, hogy a szakmunkás nem kap x millát? Ki akadályozta meg, hogy elmenjen sok millát kapni = orvosi egyetemre?? Abszurd.

Csak azt tudom ismételni, hogy gondolkozzatok, mielőtt véleményt alkottok!
Az itt kommentelők többsége nem tudja, miről beszél!!! Hogy lehet arról véleményetek, amit nem ismertek? Nem ellentmondás ez?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2010.03.04. 15:35:36

@Donor: Nyilván. Viszont korrekt lett volna, ha legalább érinti a postban ezt a témát is. Az orvosok ugyanis nem hülyék, ez tartja itt őket.

Donor 2010.03.04. 15:41:49

@Bockó: Mint egy orvos férje pontosan tudom hogy nem ez tartja itt.
Én állandóan unszolom hogy menjünk ki, de jobban szereti a hazáját annál hogy külföldre menjünk.
Viszont az még bekövetkezhet, hogy ha beindítom saját cégemet, hogy alkalmazom a feleségemet, és akkor megint egy lelkiismeretes orvossal lesz kevesebb.

Parajpuding 2010.03.04. 15:41:51

1. ha tisztában vagy a problémákkal és a fent leírt dolgokkal - valószínüleg nem utólag tudtad meg, ha igen megérdemled -, akkor ki a fene kényszerít, hogy orvos legyél?
2. Ahhoz képest, hogy sok-sok évig "tanuljátok" ezt a szakmát, hogy lehet, hogy egy fiatal orvos még annyit sem tud, hogy a falapocot nem teszi le a retkes íróasztalra, mielőtt belenyúl vele a páciens szájába (tisztelet a kivételnek, de úgy vélem a mai fiartalok többsége "ilyen" orvos)
3. A legtöbb nem hivatástudatból tanulja ki ezt a szakmát, hanem nagymellény szerzésének céljából.
4. Igen bennfentes doki ismerősöm szerint az egyetemen az első 2-3 évben az emberek azt tanulják, hogy ők az istenek
5. Tökéletesen egyetértek a finanszírozási, röghöz kötési kitételekkel. Ha milliókba került a képzésed, garancia kell, hogy itt és orvos legyél. Ha meg nem, pengesd vissza a pénzünket kispajtás.

Az orvosi szakma éppoly lezüllött mára, mint maga az egészségügy, meg sok más. Tudod: sokminden nem pénz, hanem hivatástudat kérdése. Sőt a beteghez, emberhez való hozzáállás sem pénz kérdése. Mára a lelkiismeretesség és empátia (többek között) kiveszett az orvosokból (ápolószemélyzetből is)
A hippokrátészi eskü csupán felejtendő formalitás.

Állítsuk meg a ......... 2010.03.04. 15:42:24

@Donor:
Volumenkorlát:)
Azt is orvosok találták ki , pl eü miniszter.
Nem a volumenkorlátról beszéltem hanem arról , hogy 3 hónapos várakozólista van , mert hamarabb fogadják a román, ukrán , vagy más megyéből származó beteget , mint a hazait.
Hálapénzért meg mindenkit soronkívűl.
Én találkoztam olyannal ,aki 200-300 kilométerről jött ide és egyből volt neki CT-je.

Levéltetű 2010.03.04. 15:43:23

@**kata**: Miért, szakmunkás vagy? Ki gátolt meg, hogy szakmunkás legyél? Akkor ráadásul nem kellett volna diákhitelt felvenned. Te nem is tudod, milyen szakmunkásnak és nem-diákhitelesnek lenni, akkor hogy lehet róla véleményed? Nem ellentmondás ez?

flea 2010.03.04. 15:46:15

@Donor: ha az itthon kiképzett, majd Angliába elhúzó orvos nem nettó veszteség, akkor akár a képzési volumen is növelhető (legalábbis amíg van elég érdeklődő és megfelelő képességű jelentkező), és eleve jobban megvannak a pénzügyi feltételei annak, hogy az itthon maradók is európai viszonylatban versenyképes fizetést kapjanak. És ott van az is, hogy a külföldre menők nagy része (jelenleg legalábbis...) vissza akar térni, a kinti megtakarításait pedig végső soron itthon fekteti be. (Addig pedig ugye fizeti vissza a diákhitelt, ami nem nagy különbség ahhoz képest, amennyi szja-t fizetne, ha maradna. Egyedül a fogyasztása, amit elveszít az állam, viszont ezzel szemben is állnak hasznok: pl. a munkanélküliség csökkenése.)
Ha Magyarországon csak néhány alapdologhoz normálisan állna hozzá az állam, kevesebben döntenének - már jóelőre, vagy néhány év elteltével - a külföldön maradás mellett. Tudna ez működni...

ebfül 2010.03.04. 15:46:21

Azt lehetlőleg senki se felejtse el, hogy a külföld nem magától gazdagabb, hanem mert jobb a foglalkoztatás és több a befizetett adó, aminek az újraelosztásakor az eü-nek is több jut.

Iovianus 2010.03.04. 15:49:28

Miért mondtok úgy véleményt, hogy nem tudjátok mi az orvosi pálya? Hogy nem kerültetek még súlyos betegséggel kórházba?Hogy csak hallotok az egészségügyről, de műtét közben aludva nem hallod, hogy nincs szike, nincs normál varrófonál, nincs ez, nincs az.
Az orvosi műszerek árát nem mi határozzuk meg, hanem a nyugati cég akitől vesszük. A képzés pedig azért ennyi, mert az orvosi egyetemnek vannak gyakorlóklinikái, ahol a betegellátás mellett gyakorolni mehetek a medikusok. Ezeket a klinikákat részben az egyetem tartja el, fizeti.

Én is elmegyek néhány év múlva ha tehetem. Mint ahogy rengeteg közgazdász, mérnök is elmegy. Nem csak a pénz miatt, hanem a meg nem becsülés miatt.

Egy orvostanhallgató gondolatai.

Harley 2010.03.04. 15:49:38

Már miért ne mennének el ? Milyen jogcimen tartsuk idehaza az okos képzett fiatalokat ,lehet az az vizvezeték szerelő ,orvos , atomfizikus ,fodrász ? Hiszen nem lehet mindenki,főleg a becsületesből , sikkasztó főtiszt , tolvaj politikus,hogy jólesően hátradőlve,tömött zsebbel, szemlélje az ország vergődését .De viszont tudnak felelősen mivel regnáló kormányfők éppen , tanácsot adni ,hogy akinek nem tetszik el lehet menni külföldre. Nos mi a gond ,hisz csupán megfogadták az ország ( akkori ) első embere ,biztosan jó hazafiként adott tanácsát,hol itt a gond ? Miért maradjon itthon a jó képességü tehetséges fiatal ,ki mondhatja hogy mazochistaként éljen egy olyan országban ,ahol kinek pédát mutani kéne ,rosszabb az utszéli haramiánál ? Nyelveket kell tanulni ,hogy ne legyenek hátrányos helyzetben a külföldi munkavégzésnél ,és azonnal el innen ! Ja hogy lesznek akiknek ez nem tetszik ,no és kit érdekel ,persze majd jönnek hogy haza ,meg hazafiasság .Persze vannak történelmi példák ,amikor Kossuth is kitartásra biztatta a hátrahagyott honvédeket ,hogy az utolsó csepp vérükig védjék meg a hazát ,amig Kossuth hazafiasan elfutott . Na és a kórus aki hibáztatta Görgelyt ,hogy nem ölette le az utolsó emberig seregét ,a sokszoros túlerő ellenében ? Nos ebben a hazában ,nem jár jutalom a kitartásért ,a küzdőket mindig cserbenhagyták ,elárulták ,most sincs másképp . Ugyhogy fiuk -lányok ne hallgassatok a huhogók kórusára ,de azt sose feledjétek ,hogy honnan származtok !
Jó példával elöljárva , megfogadtam az emlitett kormányfő szavait ,és elküldtem az egyetlen gyermekemet ,külhonba , aki közgazdász diplomával , két év után anglia egyik legnagyobb lézersebészeti klinikáján nyert ügyvezető igazgatói posztot . Kérdezem itt magyarországon mikor tölthet be egy 29 éves fiatal diplomás ilyen állást ? Választ ismerhetjük , soha .

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.04. 15:49:40

én csak azt nem értem, hogy miért verik magukat a földhöz. 6 éve is ugyanez volt a helyzet, ahogy 20 éve is. sajnos. nem ezt igérték, igen, stb, stb, blablabla, sajnos, sajnos, de akkor is ez van. ezt lehetett előre látni.. az orvosok elméletileg okos, értelmes emberek (háát.. na.. elvileg), nehezen hiszem, hogy tényleg bármelyikük is elhitte, hogy itt bármi tényleg jobb lesz..

miért nem mentek el közgazdásznak, vagy pláne mérnöknek? de ha meg hivatástudatból választották az orvosit és csinálták végig, akkor mire verik magukat most? nekik legalább lesz munkájuk. és akárki akármit mond, nem fognak éhen sem halni.

tapasztalatból mondom, hogy úgy általában az orvosok fantaszikus, hogy milyen álomvilágban élnek és milyen torzan látják a valóságot néha. elhiszem, hogy belterjes világban élnek, és idejük sincs másról akárcsak tudmást venni.. de azért nem kellene mindenki mást lenézni a magas lóról. első kézből tudom, hogy az orvosi semmivel sem nehezebb, mint egy komolyabb mérnök szak. csak más. és attól végképp nem lesz kiváló ember valaki, mert végigstréberkedi az orvosit.

mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem.

ragyoganap 2010.03.04. 15:50:40

Hali!
Kolbaszbol van-e a kerites? 4 honapja vandoroltunk ki. Nokent egyedul el tudom tartani a cssaládom, ferjem tanulgatja a nyelvet. Havi egymillat keresek, tenyleg nem sporolunk, elunk mint Marci, harmadat igy is felre tudjuk tenni.
Szakorvosi diploma nelkul jottem ki, 2 ev gyed utan. a fonokeim bizalmat szavaztak nekem. Honap elejen eloleptettek.
A betegek itt aranyosak, vegtelenul udvariasak. A kollegak legtobbjet szinten birom. Egyetlen reszeg, agressziv beteggel találkoztam itt, az is magyar volt.
Es nekem soha tobbet senki nem fogja mondani,hogy fogjam be a szam,mert milyen sok lehet a paraszolvenciam. Nekem meg egyszer egyetlen beteg sem fogja mondani, hogy "Megvettelek, mert kifizettem a vizitdijat."
3-4 havonta hazajarunk, es mostmar olyan dolgokra telik, mint azelott sose.
Fain erzes.
Itt is heti 60 orat dolgozom, de ezert egy het piheno jar. Nem kovetkezo 60 ora.
Es a fizumbol vigan visszafizetem a diakhitelem,aminek aran meg tudtam szerezni az orvosi diplomam.
Kedves kollegaim, teljesen felesleges ilyen forumokon irogatni. En is evekig csinaltam ezt a szelmalomharcot. Semmi nem fog valtozni. Senki nem fog tenni semmit. Teljesen felesleges, senki nem fog tenni semmit ertetek. Aki teheti, menjen kulfoldre. Majd jonnek Magyarorszagra a kinai orvosok :)
Bocs az ekezetek hianyaert.

ebfül 2010.03.04. 15:54:45

@Bukowszky:
"mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem."- ezek alaján sajnos te is álomvilágban élsz...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.04. 15:58:14

egy pilótának teljesen természetes, hogy maga fizeti a képzése minimum 10, de akár 20-30 millió forintos költségét. és ettől még simán éhenhal, az égvilágon semmi nem garantálja, hogy valaha bárki alkalmazza. sőt.

a légitársaságok egyre inkább elmennek abba a szörnyű irányba, hogy undorító trükkökkel gyakorlatilag olyan helyzetet teremtenek, hogy a pilóták fizetnek azért, hogy dolgozhassanak. mert hát ez csupa öröm és móka és kacagás, kész vidámpark, miért is szednének érte belépőt. röhej. de ez van. sajnos sok kilátástalan helyzetben lévő munkanélküli pilóta belemegy ebbe a játékba, hogy legalább a tükörbe tudjon nézni: elmondhassa, hogy igen, nagygépes pilóta lett. még ha csak egy nyári menetrend idejére is.

természtesen nincs semmiféle rezidens rendszer, sem támogatott, sem fizetős, minden tanfolyamot, minden csepp repülőbenzint ki kell fizetni, a millió egyéb költségről nem is beszélve.

őszintén szólva én igencsak irigyelem a kezdő orvosokat!

ebfül 2010.03.04. 15:59:38

A lényeg pedig, hogy amíg az államkasszát jól kisepregették tisztelt vezetőink, addig is jól bedobták a népnek a cirkusz legújabb műsorszámát: betegek kontra orvosok. Hajrá!

Levéltetű 2010.03.04. 16:01:21

@ragyoganap: Örülök, hogy segíthettem.

papillon 2010.03.04. 16:01:33

@Parajpuding: Nem egészen tűnt el a hivatástudat, de megnyugtatlak, hogy ez már a hatvanas évek elején is kb ennyi volt. Mellesleg akkor is sokan elhúztak, pedig az még "disszidálás" volt. Jól meg is találták a számításukat,amiből arra következtetek, hogy a magyar orvosképzés mégiscsak jó volt. A fizetéshez pedig az összes eddigi kormány (rendszerváltás előtt és után) igencsak cinikusan állt hozzá. "Az orvosok úgyis jól keresnek a betegekből, minek nekik még fizetni is." Ezzel évtizedekre bebetonozták a hálapénzt. De hát ez az országra más vonatkozásokban is jellemző. Mutasson már nekem valaki valami vízvezeték szerelőt,vagy más lakásra kijövő iparost, aki számlát adna.

ebfül 2010.03.04. 16:01:52

@Bukowszky: Látod? Pedig a pilótát sem kötelezi senki, hogy pilóta legyen...

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.04. 16:08:46

Ha az orvosokkal visszafizettetnék az oktatás költségét, akkor mindenkivel fizettessenek vissza mindent. Bölcsöde, óvoda, közoktatás, felsőoktatás, valós kezelési költségek, rendőri szolgálat településenként, tűzoltás. A nyugdíjast, rokkantat szintén nem finanszírozzuk, mert má nehogy má azzzénadómbóbazzzeg. Mindenki fizessen mindenért amit igénybe vesz, és annak a teljes valós árát, így működik a fejlett társadalom. Sőt most gyorsan fizessük vissza az államadósságot is, mert ugye azt is mi éltük fel és ugyan milyen jogon hagyunk a következő generációkra adósságtengert?

Azzzénadómbónemábazzeg polgártársakat meg műtse otthon az egyénileg finanszírozott családi Mengele.

ebfül 2010.03.04. 16:10:20

@papillon: Nem minden orvos kap hálapénzt, sőt!
Egy műtétnél pedig a vaksi főorvos úr, aki kapja a pénzt, viszont azt sem tudja már, hogy hova vág, nem osztja szét a kollégái között. Ráadásul az átlag ember azt sem tudja, hogy hány és milyen orvosok vesznek részt, sokszor "láthatatlanul", a gyógyításukban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 16:10:46

@pcr:

AZÉRT VAN EGYRE NÖVEKVŐ VÁRÓLISTA

MERT VOLUMENKORLÁT VAN!!!!!!!!!!!!!!!!

Te agyatlan barom.

flea 2010.03.04. 16:11:14

@Nödön: "a külföld se magától gazdagabb"

Ja, a britek is például a jó adópolitikájuktól gazdagabbak, annak, hogy végigrabolták évszázadokig az egész világot, csak elhanyagolható hatása van. LOL.

ebfül 2010.03.04. 16:16:55

@flea: Jaj, hagyjuk már ezt a "végigrabolták az egész világot" témát! Uncsi és demagóg.
De ha mégse hagyjuk, akkor ne felejtsd ki a sorból a németeket, hollandokat, franciákat, mongolokat, ősmagyarokat, stb. se ki a sorból.
Egy biztos, Angliában egy magyar orvos a többszörösét keresi az otthoni szakorvosi, ügyelet nélküli nettó 120 ezrének és akármilyen sz@rul áll is most a Ł, még mindig jobb a vásárlóértéke, mint a Ft-nak.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 16:18:27

@Nödön:

Most is rabolják.

Az Észak-atlanti régió a kínai, indiai, latinamerikai nyomormunkásokból

él jól.

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:18:42

@szaboszabolcs: Az a te dolgot, hogy megy el a kommenteléstől a kedved, és mennyi időre. Az én anyakönyvezett nevem Mufurc Manó, és ha Tóth Mamlenka lennék, se tudnál rólam többet, épp elég, hogy én önazonos vagyok magammal; és látom ez itt egyedül úgyis csak téged aggaszt.

A gazdaság a nyolvanas évek óta szar helyzetben van, extrém lejtmenet volt a rendszerváltás pár mutató szempontjából, igen, közben is elmentek orvosok, de attól EZ az intézkedés NEM megoldás, hanem olaj a tűzre.

Ha megfigyelted volna ugyanis, amit a többiek írtak, látnád, hogy keresnek orvosokat szakvizsga NÉLKÜL is külföldre. (Ami nem véletlen, mert rengeteg külföldi hallgató van például a SOTÉn. Nem azért vannak itt, mert ez egy szar egyetem, hanem az ellenkezője miatt: mert külföldön is elismert diplomát szereznek vele, angol, és német diákokról beszélek most, csak azért nem mondok pontos adatot, hány százan vannak/évfolyam, mert nem tudok. Igenis, van igény szakvizsga nélküli orvosokra külföldön (ezt aláhúztam), mert a külföldiek is sokszor a klinikumot se itt töltik, és mégis megéri nekik átjönni pár évre.)

Ezek fényében kérdem én: HOGY KÖTÖD RÖGHÖZ, HA NEM IS JELENTKEZIK REZIDENSKÉPZÉSBE? Sehogy. Lelép rezidensképzés nélkül, vagy elhelyezkedik nem orvosként a szerencsétlen, ami neki meg nekünk se jó, és egy az egyben ugrott az egész pénz, ami adóban a képzésbe ment. De hangsúlyoznék neked még valamit, amit szintén sokan megtettek: ugorjon. Képezzenek annyi orvost, amennyit csak kell. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy itthon maradhassanak gyógyítani, és akkor majd itthon maradnak.

(Hogy most szarban van a gazdaság? Te hogy fogadsz el egy rendeletet egy OLYAN kormánytól, amelyik nyíltan megmondta a választások után pár hónappal, hogy csak rálapátolt erre a szarra az előző ciklusban? Most én tartsak előadást arról, hogy nem mi vagyunk a kormányért, hanem fordítva, akkor is ha jellemzően főnökösködő, kisstílű, hazug, nyomulós, hataloméhes emberek mennek politikusnak, mert ez az attitűd kell oda? (Bár személyesen egyet se ismerek, szóval az esetleges kivételektől elnézést.) ENNYIRE nyíltan ne akarják már kicsinálni az egészségem, meg az ő jövőjüket!) Vagy, ha ez egy átgondolatlan szakpolitikai döntés volt, mert én jobbat csináltam volna ennyi erővel? Akkor meg azért menjenek a halálba a rendeletükkel, mert szar az egész, úgy, ahogy van.

Csak magamat tudom ismételni - felőlem meg akár külön palotában is lakhattál eddig, ha ezt nem érted - olvasd el figyelmesebben az írást, mert bár nem a kimunkáltság csúcsa a poszt, de a lényeg benne van.

Ha valóban PhD hallgató vagy, azokra az évfolyamtársaimra hasonlítasz, akik benyomják egyik könyvet a másik után, ott feszítenek minden előadáson, de még életükben egy fél értelmes gondolatuk nem volt - akkor viszont feleslegesen vagy ott, mert az egyetemi tanárság a kutatásról, és a kérdések feltevéséről szólna. De persze ezt a kommentemet is félremagyarázod majd pusztán érzelmi alapon, amiért meg mertem kérdőjelezni a minden kommentben hangoztatott titulusodat.

Ha ennyire megpróbálod megmagyarázni, hogy a kormány intézkedése a kommentekben ezerszer elhangzottak fényében miért JÓ, akkor vagy hülye vagy teljesen, vagy kapsz érte pluszpénzt. Ez a többire is vonatkozik egyébként, akik hasítanak az ész nélkül hangoztatott üres szólamokkal, amikből nem idéznék.

A GDP pedig tényleg lószart se ér, hogy finoman fejezzem ki magam. Én meg most megyek, tartok én is egy órát... Kínai, de legalább foszforeszkálnak a mutatói, esetleg még kávét is iszok utána.

ebfül 2010.03.04. 16:23:47

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Ja, az amcsik meg kiírtották az őslakosokat és a niggerekből élnek. Az eszetekbe sem jut, hogy esetleg nem lopkodják úgy szét a saját államkasszájukat, mint itt az elvtársak. Vagy, hogy jobban létező jogállam van (még ha nem is tökéletes) és létezik az elszámoltatás?

És a svédek/norvégok? Ők kiket raboltak végig?

Levéltetű 2010.03.04. 16:26:23

@Arzén Vendel: "Ha az orvosokkal visszafizettetnék az oktatás költségét, akkor mindenkivel fizettessenek vissza mindent."

Semmi gond.

"Bölcsöde"
Oké. ha a gyerek kijárta a bölcsit, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"óvoda"
Oké. ha a gyerek kijárta az ovit, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"közoktatás"
Ez kötelező. Tudod mit jelent?

"felsőoktatás"
Oké. ha a gyerek kijárta a főiskolát vagy egyetemet, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"valós kezelési költségek"
Hm. Ez is egy oktatási szint? Ilyennel még nem találkoztam.

"rendőri szolgálat"
Ez oktatás? Nem, ez sem. Ne keverjük a dolgokat.

"tűzoltás"
Detto. Ez is egy olyan szolgáltatás, amit az állam szervez, és senki sem ágál, ha erre költik az adóját. Vagy netán hallottál valakit erre panaszkodni?

"nyugdíjast"
A nyugdíjas lét is egy oktatási forma lett újabban? Nem. Ez Biztosítási rendszer. Tudod, olyan társadalombiztosítás, vagy minek hívják. Az nem oktatás. Nem biza.

"rokkantat szintén nem finanszírozzuk"
Ezt meg hol a túróban sikerült olvasnod?

"Sőt most gyorsan fizessük vissza az államadósságot is"
Bezony, ez lenne az optimális, mert amíg ezt nem rendeztük, kamatot kell fizetnünk, és még ráadásul gazdaságilag a külföldi befektetőktől függünk. De nem várom el, hogy a színvonalas kirohanásod után még ennek felfogására is maradjon szellemi kapacitásod.

ebfül 2010.03.04. 16:26:46

De ha tényleg azt képzeli valaki, hogy külföldön azért jobb az élet, mert végigrabolták a világot, annak javaslom, hogy menjen el az érintett országok egyikébe és keressen egy jó képzett magyar orvost, aki majd kezeli a problémáját. Fog találni, biztosan tudom.

ebfül 2010.03.04. 16:32:31

@Levéltetű:
Persze, de nem is reklámozza senki, hogy egy tűzoltó/ rendőr/ rokkant/hentes/informatikus mennyibe kerül az adófizetőknek. Csakis azok a szemét orvosok, azok viszik el a milliókat! Nem is a kedves exminiszterek szervezik ki a szolgáltatásokon keresztül az adóforintokat, élükön Hordágy Mágnes, meg Frász Jenő.

Levéltetű 2010.03.04. 16:36:41

@Nödön: Hű, lemaradtam valamiről? Rendőrök és tűzoltók is tömegesen mennek külföldre, mert ott jobban lehet keresni?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:37:08

@Parajpuding: Az a kedvencem, amelyik idejön, nem gondolkodik, bele se néz a kommentekbe, csak beszarja a válaszát. Hát szerintem csomagold össze, és vidd vissza, ahonnan hoztad, és akkor írj be, ha megnézted, mások mit gondolnak, hátha okosabb leszel.

flea 2010.03.04. 16:39:08

@Nödön: demagóg vagy nem demagóg (amúgy az), sokkal több köze van az egykori gyarmatosító országok jólétéhez, mint a gazdaságpolitikájuk bármely elemének.

Az ősmagyarokon azért már túlhaladt a történelem egy ideje, meg ők csak portyáztak, nem gyarmatosítottak. :)

Na de off félre, Angliában az orvosok kiemelkedően jól keresnek. Angliában egy pályakezdő háziorvos évi bruttó £150000-et keres (százötvenezret, nem elírás, 300-as árfolyammal számolva 45 millió forintot). Az élet is sokkal drágább persze, de távolról sem ennyivel. Az adó meg ezen a szinten kezd olyan lenni, mint Magyarországon.

Levéltetű 2010.03.04. 16:39:33

@Mufurc Manó: És minden irónia nélkül persze magadat képzeled okosnak, ugye?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:39:35

@Bukowszky: "mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem. "

Ilyen kijelentéseknél kalkulálod, hogy az illetőket meg kell tanítanod fénnyel táplálkozni? Te is ezt csinálod?

ebfül 2010.03.04. 16:40:38

@Levéltetű: Még nem, de a hentesek igen, meg a vendéglátósok, fodrászok, autószerelők. Csak hogy egy párat említsek.

És ha már tömeges kimenetel: azt is megnézhetné valaki, hogy milyen sokan jönnek is vissza, mert sokan nem örökre tervezik.Így lenne korrekt a kép. Csak az én környezetmből 4 orvos is hazajött tavaly 2-4 külföld után és nyilván nem azért, mert idehaza jobb lett a helyzet.

Jaffar 2010.03.04. 16:41:03

@**kata**:
Már ne is haragudj, de amikor pl az ausztrál barátnömnek mesélte, hogy nálunk INGYÈ van a felsöoktatás, akkor nem hitte el. Ö személy szerint 100.000 ausztrál dollár hitelt vett fel az ö állatorvosi egyetemére, aztán majd, ha praktizál, akkor kezdi el törleszteni. Szó szerint fogjátok be és kussoljatok, mert nektek megadatott a lehetöség a késöbbiekben SOKKAL TÖBBET keresni, mint az ´talg. Jah, hogy sokat kell dolgozni érte meg tanulni is kell? Valamit valamiért. Sírni mindig könnyebb.

Levéltetű 2010.03.04. 16:41:57

@flea: És ezt a fizetési színvonalat nem kis mértékben köszönhetik Thatchernek. Nekünk is kéne egy hasonló kaliberű reformer.

Jaffar 2010.03.04. 16:41:59

*meséltem
`mint az átlag

ebfül 2010.03.04. 16:42:50

@Nödön: Az informatikusokat, meg a nyelvtanárokat kihagytam. Meg a mérnököket, építészeket. Csak róluk kevesebbet hallunk. Mert mindig csak ezek a szemét orvosok!

cambridge.on 2010.03.04. 16:43:15

@RAMBO: Tessék mondani,mi volt az említett hölgy másodállása(fekvése)?Nekem is volt egy hölgy ismerősöm,akiről a háta mögött suttogták,hogy nyolc hónap alatt kereste meg a vendéglővel összekötött panzió árát Floridában.
Ezt inkább elhiszem,tapasztalataim szerint a fodrásznők nem a fizetési lista tetején állnak.
Ezt olyannak lehet csak beadni,akik nem láttak még külföldet belülről!
Külföldön,értem ezalatt a világ nyugati felét,de még az arab országok egy részét is ide lehet sorolni,akinek munkája van az különösebb gond nélkül megélhet.Ez óriási különbség,a hazai viszonyokhoz képest.Nem kell rettegni a hó elejétől,amikor is jönnek a számlák.A fizetés pedig,hetente,vagy két hetente megérkezik a számládra.
Emiatt is nyugodtabbak,pl. az orvosok,nincsenek túlterhelve.Vizitdíj van a legtöbb helyen,de a hálapénz szinte ismeretlen.
Az orvos elvándorlás nem magyar sajátosság.
Kanadában rengeteg indiai orvos praktizál.A kanadai orvosok az USA-ban keresik a jobb megélhetést,a németek a skandinávoknál.
Csak nem mindegy,ki fizeti ki képzésüket!
A röghözkötöttség a jobbágyok esetében sem vált be,egyszerűen elszökdöstek.
Ennyire legalább azért illene az Eü.Minisztériumban is emlékezni a történelemben tanultakból!
Ami nem vált be a középkorban,miért lenne jobb megoldás a XXI.-ik században,orvosok esetében?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:43:34

@Levéltetű: Nálad okosabbnak az biztos, ha még Arzén Vendel iróniáját se érted *térdét csapkodva röhög*.

Levéltetű 2010.03.04. 16:43:51

@Nödön: Ne csigázz. Akkor miért.

"entesek igen, meg a vendéglátósok, fodrászok, autószerelők."

Helyes. Legalább megtanulnak számlát adni.

sylvii 2010.03.04. 16:44:23

@Jaffar:

Nézd meg a közalkalmazotti bértáblát és mondd meg, hogy szerinted mikor fogok annyit keresni, hogy megtérüljön a befektetett pénz és energia?

Ja, és nálunk nincs paraszolvencia...

Levéltetű 2010.03.04. 16:44:58

@Mufurc Manó: Örülök, ha feldobhatom mások napját.

ebfül 2010.03.04. 16:45:08

@flea: OFF: az igaz, hogy nem gyarmatosítottak, de rabolni raboltak. KIcsit bénák voltunk már akkor is, na. ON.

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:46:05

@Nödön: A végigrabolásra meg elméletek vannak, attól, hogy te kiforgattad és neked tetsző országokra vonatkoztattad, csak ott nem végigrabolásnak hívják, hanem centrum és perifériális országoknak, stb, stb... Majd azért néha járjál valami értelmes egyetemre, vagy gimnáziumba esetleg, ha olyanod lesz egyszer.

ebfül 2010.03.04. 16:48:02

@Levéltetű: Ezt most komolyan kérdezed? A család miatt.

flea 2010.03.04. 16:51:17

@Mufurc Manó: az ilyen tipikusan magyar, ahogy a fő témában nagy vonalakban egyetértő emberek elkezdenek személyeskedni. Ne már, ******.

(Erről is jut eszembe, ami mostanában nagyon sokszor: az "azért tart itt az ország..." c. mondat egyetlen helyes befejezése, ez ni:
www.gallup.hu/Gallup/release/zimbabwe_090605.htm
)

ebfül 2010.03.04. 16:52:46

@Mufurc Manó: SZtem te félreértesz. Nem én kezdtem a végigrablásos témát. Pont azt szeretném hangsúlyozni, hogy nem az ún. rablástól megy egy országnak úgy,ahogy megy. Azt meg tudom, hogy a magyarok nem rabolták végig Európát. Csak az irónia nem megy át kommentben mindig. Egyébként meg nem kértem a személyeskedő és kéretlen tanácsodból. Ennyi lenne az érvrendszered?

ebfül 2010.03.04. 16:56:29

@Mufurc Manó: Irígykedsz, mert neked meg csak a 8 általános van meg? Az első kettőt jártad 4-szer?

szaboszabolcs 2010.03.04. 17:07:17

@Mufurc Manó:
1, nem pdh hallgató vagyok, hanem pdh fokozatom van (persze ez nem jelent semmit, csupán a szövegértési problémákra utal. mármint a tiédre). ráadásul ezt is csak azért írtam le, hogy legyen viszonyítási alap (orvos fizetés vs. más hasonló végzettségű fizetése). az óratartásra is azért utaltam finoman, hogy nem csak az orvosoknak kell dolgozni ebben az országban, hanem azon kívül van még kb. 3,8 millió foglalkoztatott (és az átlagbér nemzetgazdasági szinten bruttó 200 ezer forint körül van – bár ez még a szuperbruttósítás előtti állapot). az egyetemi oktatók helyzetéről (na meg az oktatásról és kutatásról) most inkább nem írok részletesen, pedig láthatóan el vagy tévedve ezen a téren (is).

2, érzelmi alapú véleményalkotással vádolsz, miközben én tényeket írtam, te meg minősítesz (érvek nélkül), ráadásul minősíthetetlen stílusban. ez nem bátorság, vagy vagányság. ha még valakinek más a véleménye, akkor sem tartom bértollnoknak, hülyének, hazaárulónak stb.

3, mint bármilyen más esetben, a mindenkori kormány döntéseinek bírálatát csak tények és érvek alapján lehet elkezdeni (mint ahogy az is elég nagyvonalú állítás, hogy a magyar gazdaság az 1980-as évek óta vállságban van. a gdp lószar - sic! - minősítése meg igen komoly szakmai hiányosságokra utal) aztán vagy tetszik az embernek, vagy nem (nekem pl. többnyire nem, de attól még nem írok le blődségeket). Egy kormány sem akarja megölni (kicsinálni) az embereket. aki ilyet ír, annak üldözési mániája (Kádár szóhasználatával élve maniája) van.

4, én nem írtam azt, hogy ez a jó megoldás. mindössze azt próbáltam jelezni, hogy az éremnek van másik oldala is (magyarul nincs tele a padlás pénzzel). A jelen helyzetben tehát nincs pénz béremelésre! Ha valaki azt állítja, hogy van, az nem mond igazat.

Most én is írjam ide, hogy abcúg?

szabidoki 2010.03.04. 17:50:06

Ugyanmár, emberek, tegye mindenki a szívére a kezét, és vallja meg őszintén, ha van két lehetőséged,
a, 6 év kőkemény tanulás itthon szopok 9 évig, éhbérért, 60-70 órát dolgozok hetente, megbecsülés semmi, a főnökök szopatnak, a betegek ugatnak, követelőznek, a felszerelés ótvar;
b, elhelyezkedem külföldön, ahol 40 órás munka mellett keresek annyit, hogy abból kényelmesen elélek, korrekt csapatmunka van, mindenki udvarias, normális
Te mit választanál?
Na ugye? Akkor minek az ugatás?
Persze lehet acsarkodni, hogy "fizesse vissza a képzési díjat a szemét orvos, ha elmegy külföldre!", csak azt kell látni, hogy a külföldi fizetésből akár vissza is lehet fizetni a pénzt (nyilván nem egy összegben, de egy épkézláb hitelt simán lehet fizetni belőle, de akkor az a nagy harci helyzet, hogy lesz egy icipicivel több pénz az államkasszában, de orvos az nemigen marad. Sőt, az értelmesebbje nem a szakorvosi 9 évét fogja megszakítani a külföldi munka kedvéért, hanem rögtön az egyetem után lelécel. A vége az lesz, hogy alig marad orvos az országban, amikor meg kitör a lázadás, akkor kell majd külföldről hazacsalogatni az embereket - nyilván nem kis pénzért. Persze ha nektek ez kell...

petya.bacsi 2010.03.04. 17:54:46

@Donor: nem vagyok orvos, de azért ott ne is lehessen puskázni. mert akkor még elszaporodnak a mellbimbó levételek anyajegy helyett :S

Mufurc Manó 2010.03.04. 18:23:03

@szaboszabolcs: Kedves Szabolcs!

Arra miért nem írtál semmit, amit írtam, hogy így nincs értelme az úgynevezett "röghözkötésnek"? Ja, hogy igazam van? Ja, hogy csak azért jöttél ide, miután elég sok minden tisztázva lett, hogy neked, mint PhD-akárkinek ne csorbuljon a tekintélyed?

El vagyok tévedve az egyetemi oktatás terén? Isten mentsen meg attól, hogy több időt töltsek ott, amennyit feltétlen szükséges, az alapján, amit eddig láttam belőle... De köszönöm, hogy megelőlegezted a bizalmat egyetlen tévesztésemért: mellesleg PhD hallgatók is oktatnak, szóval nem tudom, miről beszélünk, tárgyi tévedés nem történt, csak a TE titulusodat nem használtam pontosan (ugye "doktorizás" előtt vagy után, elnézést, te bizonyítod újra és újra, hogy ez neked fontos).

Igen, minősítek és személyeskedek, ha felb*sszák az agyam azzal, hogy elkezdenek személyeskedni (én ez alatt azt is értem, hogy megpróbálsz nekem olyan véleményeket, pártállásokat tulajdonítani, amit köszönöm, nem vallok a magaménak). Mellesleg vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek a végzettségednek. (Amennyiben te vagy az okleveles geográfus, a Google szerint, fogadd gratulációmat ahhoz, hogy társadalomkutatóként aposztrofáltad magad. Azzal a szociológia foglalkozik, a közgazdaságtan, a politológia, a szociálpszcihológia, stb. Megjegyzem, így túl az egyetemi diplomán illik megtisztelni a magyar nyelvet a nagy mondatkezdő betűk használatával, mondjuk, szerintem túl az első osztályon is.)

Amit a gazdaságról tanultam, az egyetemen tanultam, és továbbra is állítom, hogy a magyar gazdaság a nyolcvanas évek óta egy bizonyos növekedési tempónál nagyobbat nem tud felvenni, a rendszerváltás utáni (utáni) enyhülés óta pedig csak rosszabbodott a helyzet. A GDP egy módszertanilag helytelen mutató, ami azért maradt használatban, mert különben nem lenne mihez hasonlítani az eddigi adatokat. Ismeretelmélet, módszertan. GDP-vel önmagában leírni egy ország gazdaságát, költekezését, igen merész vállalkozás már csak ennek tükrében is. Szóval én fenntartom a GDP - lószar analógiát ebben a vonatkozásban mindenképp.

És végül, még mindig a gyengébbek kedvéért, fáradtan, ezért kisbetűvel: NEM béremelésről volt szó. Nézd vissza a posztot. Egyébként jó lenne ha eldöntenéd, hogy azért akarod röghöz kötni a magyar rezidenseket (ha már így beálltál a javaslat mögé, hogy ó, nézzük meg a másik oldalát is, mert tudod, vannak dolgok, amiknek csak egy oldala van, és az kellemetlen szagú, és barna, mint például annak is, hogyha pofán vernek valakit), mert nincs pénz, vagy azért, hogy ne menjenek el, mert aszerint váltakoznak a nem létező érveid, ahogy a szél jár... Innentől kezdve nem a becses végzettséged miatt, hanem azért buktál meg az érveléseddel, mert ilyen nem létezett. Javaslom, majd ha nem valaki másnak a bőrére megy (meg a tiédre), akkor kezdd el gondolkodás nélkül keresni az "érem másik oldalát".

Ende

Jaffar 2010.03.04. 18:36:30

@sylvii: Akkor válassz mást, nem kötelezö orvosnak menni. Söt, amint azt sokan ajánlják, menj ki bátran külföldre. Csak elötte fizesd vissza a tandíjadat, amit a mindenki adójából fizettek.

cambridge.on 2010.03.04. 18:53:01

@szabidoki: A szívem szakad meg a sok nyomorgó orvosról olvasva.Mindenki más dőzsöl,degeszre keresi magát,csak a szegény orvosok vannak alul fizetve!Az életben másképp tapasztaltam.
Ne legyél elszállva ,hogy nélkülözhetetlen vagy!
Olvasd vissza,jó pár hozzászólással ezelőtt írták:ukrán és román orvosoknak magyar nyelvtanfolyamot tartanak.Fenyegetés?
Nem,lehetséges megoldás egy égetővé váló problémára.
Természetesen én szeretném,ha magyar orvos látná el a gyermekeimet.
Ha marad,ha nem, akkor (vissza)csalogatás nem lesz az biztos.Jó ideig nem is lesz mivel csalogatni tömeges méretben.
Lehet másoknak csábító,ami neked nem elfogatható.Le kellene szállni a magas lóról.
Az sem feltétlenül baj,ha egy orvos világot lát.Néhány közülük,hazatérve ,értelemszerűen emelné a gyógyítás színvonalát.

szabidoki 2010.03.04. 19:31:02

@cambridge.on: erősen kétlem, hogy ide nagy számba jönnek majd ukrán meg román orvosok, egész egyszerűen azért, mert kb. ötször megtanul elfogadhatóan angolul, mire magyarul még alapfokon sem, és erre ők is hamar rá fognak jönni. Persze nem elképzelhetetlen, hogy egy-két szerencsétlen idejöjjön, főleg akinek mondjuk magyar a férje/felesége, de nem hiszem, hogy sokan lesznek. A lehetőség egyébként már évek óta rendelkezésre áll náluk is, mégsem tömegelnek errefelé a román meg ukrán orvosok (pár határon túli magyar átjött, de ők sincsenek sokan) - szerintem aki ott menni akart, az inkább megtanult angolul, aztán kiment Angliába.
Légy erős, nem hiszem, hogy én személy szerint nélkülözhetetlen lennék a magyar egészségügyben, nyilván senki nem az, a probléma inkább ott van, hogy Magyarországon egyre kevesebb az orvos, és aki marad, azok között is rengetegen a nyugdíj előtt vannak kicsivel.
Azt is fel kéne fogni lassan, hogy egy fiatal, nyelvet beszélő orvosnak nem akkora gond, hogy külföldön keressen munkát, ma már egyrészt a lehetőség is adott, kereslet is van, az egészségügyi kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amivel még küldik is az embert, ellenben ha majd kezdik bezárni a nagyobb kórházakat is, akkor már késő lesz felébredni. Már most is elég sok gond van, meg kell nézni pl. hogy a megyei kórházakon kívül melyik kórházban van kisszakmás ügyelet (szemészet, fül-orr-gége, szájsebészet, bőrgyógyászat, urológia, stb), vagy egyáltalán kisszakmás osztály. Egyre-másra zárják be őket, mert 1. a főorvos meghalt/nyugdíjba ment; 2. a kezdő orvos/fiatal szakorvos külföldre ment dolgozni, és örülnek, ha valaki heti 1x4 óra szakrendelést tart. Persze ha ez kell a magyarnak...

alszakall 2010.03.04. 19:35:33

@cambridge.on: Az esetleges ukran/roman orvos neked lesz gond: mert a piaci torvenyek alapjan marad a fanatikusok mellett az, aki nem eleg jo mashova. Ezek hianyszakmak, az en teruletemen pl. kb 50 consultant (foorvosi) allas betoltetlen az Egyesult Kiralysagban, az utolso ajanlat 5 000 euro/het volt. Svedorszag mar par eve rakapcsolt, tobb nemet korhaz is hirdet otthon. Mi lesz itt?

qaspar 2010.03.04. 20:56:18

Szisztok!

Nagyon felháborítónak tartom az orvosjelölt rinyálását, mivel ingyen, vagyis mások pénzén tanul hosszú évekig. Amikor orvosnak jelentkezett, tudta, hogy hány évig kell tanulnia, mennyi ideig kell rezidensként dolgoznia, hogy szakorvos legyen. Ő választotta. Most meg azon sír, hogy nem kap annyi fizetést a sok tanulásért mint egy buszsorőr? Miért nem annak ment? De a sok hálapénzt azt elvárja az élete végéig. Itt az országban olcsón, szinte ingyen, mert még tandíjat sem kellett fizetnie, kitanulta az orvosi ismereteket, most meg nagy hanggal, hogy nincs megfizetve, lelép külföldre! Hát én az ilyen emberekre egy nagyot köpök! Csak kihasználták az ingyenes oktatást leszarják a hazaikat és mennek a nagy pénz után. Miért nem mentél egyből Londonba, vagy Párizsba, esetleg az USA-ba tanulni horribilis tandíj fizetése mellett! Szar ember vagy!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 21:26:36

"Adatlap

qaspar 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban"

Apám, te is jól kezded a blogos karrieredet. Olvass már bele, a bejegyzésbe, legalább az első bekezdését olvasd végig, és rájössz, hogy nem a rinyálás a célja.

szabidoki 2010.03.04. 21:26:49

@qaspar: te miért nem mentél orvosnak? Akkor most te is mehetnél külföldre "az állam pénzén" dolgozni, hiszen szerinted ingyen van a képzés. Vagy arról van esetleg szó, hogy annyira hülye vagy, hogy még a szakmunkásképzőt is alig tudtad elvégezni?
Persze ha annyira zavar, hogy most sok orvost gyakorlatilag elüldöz az állam, két dolgot is tehetsz:
egyrészt elkezdheted követelni a kormánytól, hogy lépjünk ki az EU-ból, és bontsák fel a kétoldalú szerződéseket a diplomák kölcsönös elismeréséről;
másrészt lobbizhatsz a kormánynál azért, hogy tegyenek rendet az egészségügyben - sokminden más mellett ez a bérek rendezését is jelenti. Hőbörögni teljesen felesleges, nem vezet sehová.
Esetleg el is lehetne gondolkodni, hogy miért is jutottunk el idáig, hogy alakult így a helyzet, és biztos, hogy az orvosok hibásak ebben, vagy esetleg a mindenkori kormányzatnak lett volna dolga rendberakni a problémás területeket, mint pl. az egészségügy?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 21:31:32

@cambridge.on: Kb. 10 éve még elég rendszeresen voltak nálunk honosító vizsga előtt külhoni magyarok. Aztán mostanában elmaradtak, részben nyugatabbra mentek, részben rájöttek, hogy saját országuk kezdi jobban megbecsülni őket (anyagi értelemben és emberileg is, l. még 23 millió romén), mint Mo.
Amúgy vidéken elég gyakori, hogy kisebb orvosi szakmákban (fül-orr-gégészet, ideggyógyászat) az egész osztályon nincs magyar orvos, inkább arab stb. Ez első hallásra úgy hangzik, mintha igazad lenne, de abba azért gondolj bele, hogy a bevándorlók közül ki fog Mo-ra jönni a sokkal kisebb fizetés és a jóval nehezebb magyar nyelv mellett: a legjobbak, vagy mégsem.

cambridge.on 2010.03.04. 22:34:10

Az ukrán,román orvosok tömeges méretekben való magyarországi megjelenését eredetileg nem én írtam,én csak hivatkoztam rá.
Beteg szintjén volt alkalmam finn,német és kanadai egészségügyi ellátást megtapasztalni.
Nem csak a hazai állapotokról van ismeretem.
A kanadai klinikákon tömegesen jelentek meg indiai származású orvosok.A Németországban agyvérzéssel kórházba került kollégám életét szerb orvos mentette meg.
Mindenkinek lehetősége van kipróbálni magát az általa legjobbnak vélt helyen.
Amivel egyik helyen sem találkoztam,fölényes,a beteget lenéző orvossal.
Ez csak pénz kérdése lenne?Nem hiszem.
Finnországban szinte minden nővér beszél angolul,az orvosokat nem említem ,mert náluk temészetes a nyelvtudás.Ismerősöm említette itt még az utcaseprő is beszél angolul.De ez más lapra tartozik.Magyarországon sem tiltották eddig sem a nyelvtanulást. Én,ha bemennék bármilyen rendelésre csak angol nyelvismerettel,milyen ellátást kapnék?
Felelőtlenség kijelenteni,a rezidensek rossz körülményeiért csak az eü.
kormányzat a hibás!
Nagymértékben igen,de nem teljes egészben.Az osztályokon tapasztaltak,az előrelépés (anyagi és szakmai)hiánya ugyanúgy az elvándorlást segítik elő!A kényszeű röghözkötéssel nem értek egyet,ahogy írtam ez nem vált be a középkorban sem ,mint kollektív büntetés.
Nem lehet azzal sem egyetérteni,hogy a magyar adófizetők pénzén kiképzett orvos,vagy leendő orvos a lehető leghamarabb eltávozik és máshol kamatoztatja a tudását.Ott ahol egy centet (euró-dolár mindegy) sem áldoztak az orvos tanítására.
Befektetés nélkül aratják le a hasznot.
Ez sem tartható hosszútávon,magyar szempontból azt hiszem érthető.
Az nem tárgyalási alap,hogy:nélkülünk meghaltok,ezért csak nekünk lehet igazunk!
Erre írtam,le kellene szállni a magas lóról!
A megoldás nem csak az orvosok érdeke, az egész országnak érdeke fűződik hozzá.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.04. 23:35:17

Magyarországon az emberek jelentős része adócsaló. Rengeteg a táppénzcsaló. Nagy tömegek keresnek törvénytelen kiskapukat. Divatos be nem tartani a törvényeket. Ideológiát is gyártanak annak megmagyarázására, hogy miért sértik meg a törvényeket. Adót, TB-t nem fizetni sokak szerint nem bűn.

Közben pedig itt sokan felháborodnak, ha egy orvos (kőműves, építész, rézfánfütyülő bagolyöntő) elmegy küldföldre. Pedig joga van hozzá és semmilyen törvény nem tiltja, hogy ott boldoguljon a diplomájával, ahol akar. Függetlenül attól, hogy szerezte a diplomáját.

Nem éreztek itt egy kis ellentmondást?

Levéltetű 2010.03.04. 23:38:20

@ribizlifozelek: Nem, mert nem csalok adót. Senki sem mondta hogy törvénytelen lenne kimenni. Most azon megy a rinyálás, hogy az ingyenes (=más fizeti) képzést követően nem mehetnek rögtön külföldre megtömni magukat.

szabidoki 2010.03.04. 23:46:16

@cambridge.on: fordítva ülsz a lovon. Senki nem mondott olyat, hogy nélkülünk meghaltok, ezért csak nekünk lehet igazunk.
Arról beszélünk, hogy a jelen magyar valóság erősen arra ösztönzi a kezdő, vagy fiatal orvosokat, hogy külföldre menjenek dolgozni, és itt nemcsak a gazdasági válság meg az alulfinanszírozott egészségügy az oka ennek, hanem ez láthatóan szándékos kormányzati politika. Ennek előbb-utóbb az lesz a vége, hogy egyre nagyobb területek maradnak ellátatlanul, mert sem háziorvos, sem sztk, sem kórház nem lesz, csak mondjuk egy megyével arrébb.
Persze ha ez neked jó így, akkor semmi gond. Ha mégsem tökéletes ez a lehetőség, akkor olyan lehetőségeket kell teremteni, hogy megérje itthon maradni dolgozni.
Lehet persze pampogni, hogy a szemét orvosok elmennek külföldre, de látni kell, hogy ma már az orvosszakma is a munkaerőpiacon van, és az a helyzet, hogy tőlünk nyugatabbra vagy északabbra lényegesen csábítóbb ajánlatokat kínálnak, mint itt, ergo sokan el fognak menni. Ez ugyanolyan, mint amikor te a teszkóba mész bevásárolni, mert ott olcsóbb a krumpli.
Amúgy szerinted kinek a felelőssége az egészségügy jelen helyzete? Kinek kellene rendberakni? Nekem? Ki hozta és hozza a szabályokat? Én? Az orvosok elmondják, hogy szerintünk mi lenne a megoldás, de ebből semmi nem valósul meg, csak megkapjuk, hogy pénzéhesek vagyunk, mikor válságban az ország. A bérrendezés nemcsak azért lenne jó, mert akkor nekem nem kéne félni a gázóraleolvasótól, hanem akkor esetleg ki lehetne rúgni a bunkó, hálapénzt követelő kollégát, mert lenne alkalmas jelentkező a helyére.
A "fizessevissza" logika alapján meg mindenkitől vissza lehetne kérni a diplomája árát, aki nem a szakmájában dolgozik, de ezt mégsem hallom emlegetni, vajon miért?

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.05. 00:03:22

@Levéltetű:

Te nem csalsz adót. Ebben teljesen igazad van.

Viszont a cikk sem igazán arról szólt, hogy a fiatal orvosok nem mehetnek külföldre :)

Én csak arra az óriási ellentmondásra utalok, hogy rengetegen iszonyatosan felháborodnak egy törvényes dolgon, miközben törvénytelen dolgok felett szemethunynak és normálisnak tarják.

Mellesleg az én adómból is fizetik az orvosképzést (is). Üzenem mindazoknak, akiket az én pénzecskémből képeztek: tőlem mehettek ahova akartok! Jó szerencsét!

Levéltetű 2010.03.05. 00:51:30

@ribizlifozelek: "Viszont a cikk sem igazán arról szólt, hogy a fiatal orvosok nem mehetnek külföldre"

Dehogynem. Amiatt sír a szájuk, mert "röghöz kötöttek" lesznek.

"törvénytelen dolgok felett szemethunynak"

Még egyszer, ki? Én biztos hogy nem. Sőt törvénytelenség épp az orvosokkal kapcsolatban merült fel a hálapénz kapcsán.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.05. 01:06:33

@Levéltetű:

"Ebben a régióban – hivatalosan eddig nem megerősítve – 199 helyet pályáztak meg a kórházak. Ebből 90-et Budapesten. Tehát látható, hogy a kórházak nem pályáztak! Garantált, hogy egy csomó friss diplomás orvos nem fog munkát kapni. Ennél nagyobb pazarlás nehezen képzelhető el, főleg, hogy az egész rendelet kitalálása arra ment ki, hogy a magyar orvosok ne mehessenek el külföldre (ld. „röghöz kötés”)."

Különben nem szerencsés általánosítani a hálapénzzel kapcsolatban. Hányszor kap egy kórboncnok hálapénzt?
A hálapénzre utazó orvosok összeszorítják a szájukat és kibekkelik, amíg eljutnak a megfelelő helyre.

Maga röghözkötés vitatható, de nem egyértelműen rossz dolog - ha rendesen csinálják. De itt pont arról van szó, hogy rosszul csinálták meg.

Mellesleg milyen ócska hely lenne a világ, ha senki sem állni ki a saját (vélt vagy valós) igazáért, csak nyelne keserűen 8-)

TLR4 2010.03.05. 08:45:59

Felháborító ez a hozzáállás, hogy fizessék vissza stb. Az orvosok többsége végelkeseredésében hagyja itt az országot, nem akarnának kimenni. De mégis ki kell, ha nincsen más út(nincs hely, munka, fizetés). Mikor valaki 18 éves korában jelentkezik orvosi egyetemre, még nem tudja, hogy mi vár rá, sem az egyetemen, sem utána (megjegyzem ezt még harmadéven sem tudják, negyedéven már talán sejtik). A tudomány szeretete az, ami az elején az orvosokat a pályára viszi. De azért ez nem jelent ingyen munkaerőt. Az orvosokat az állam azért képzi ki, hogy legyen megfelelő mennyiségű orvos, aki el tudja látni a magyar lakosságot. Akik őrködnek a magyarok egészsége felett. DE ha nincs annyi rezidens hely, amint ahány embert felvettek az orvosi egyetemre, akkor miért nem vesznek fel kevesebbet? És valóban, aki elmegy PhD-zni, hogy magasabb szinten művelje azt a tudományt, amin később a gyakorlata alapszik, vajon miért kell, hogy fizessen? Vagy ha valaki gyermeket szeretne szülni (fogy az ország lakossága, ez is az ország érdeke lenne). Ezt elősegíteni kell, nem megakadályozni. Hiszen mindez az ország érdekében történik. Ha pedig azt megakadályozzák, akkor miért ne lehetne kimenni? És igenis, ez a rendelkezés tényleg nemzetellenes cselekedet. Az ország alapvető érdeke egy nagyon erős értelmiségi réteg (benne orvos, tanár, mérnök, bölcsész) és ma éppen ezzel ellentétes folyamat zajlik. Azokat a rétegeket bántják a legjobban (anyagilag, erkölcsileg), akiken a jövő Magyarországa alapszik, az értelmiségen. Magyarország a jelenlegi helyzetéből- csakis ez a réteg az egyetlen, amelynek irányításával- elmozdulhat egy szebb jövő felé. Kizárólag magasan kvalifikált emberek képesek erre, és ebben hatalmas szerepe van az egészségügynek, oktatásnak. Nézzük meg, hogy menyire becsülik meg itthon a frissen végzett orvosokat, tanárokat? Nézzük meg, hogy mennyire züllesztik le a felsőoktatást Magyarországon tudatosan? Már lassan mindenki bejuthat egyetemre (ahelyett, hogy elmenne pl. villanyszerelőnek, asztalosnak, mert abból is meg lehet élni). Sokkal többre menne ezaz ország, ha egy értelmiségi elitet képzenénk, és mindenki a képességeinek megfelelően kerülne be a felsőoktatásba. És aki bekerült a felsőoktatásba és el is végezte azt, becsüljék meg igenis! Keressen már többet egy frissen végzett orvos,tanár mint egy buszsofőr, aki egész fiatalkorában kevesebbet tett le az asztalra, mint aki végigtanulta azt! Nem a buszsofőröket, szakmunkásokat akarom bántani, keressenek ők is annyit, amiből meg tudnak élni...de a tudást fizessék meg!
Tehát csak a legjobbak lehetnének tanárok stb., utána pedig tiszteljék őket, mert megérdemlik. Úgy mint régen, kb. 20 évvel ezelőtt. A társadalomból kiveszett ez a tisztelet, és nem az értelmiség minősége miatt, hanem ezt a média és a politika generálta; hiszen a Mónika-show délután megy a TV-ben, a szülők nem foglalkoznak a gyermekeikkel, és sikerült elhitetni egyes drága politikusoknak azt az emberekkel, hogy az oktatás, egészségügy nem több, mint szolgáltatás stb (ez pedig egy hatalmas baromság, sokkal több annál). Néhányan már ezt a problémát felismerték, de mivel a médiában csakis a botrányos dolgokat mondják be, mit is várhatnánk?!Az emberek azt hiszik el, amit hallanak a híradóban, olvasnak bizonyos szennylapokban. De gondolkodni azt már nem tudnak. Sikerült ezt elérni 20 év alatt. Gratula.
Egy leendő orvos

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 10:12:31

@TLR4:
Nem attól lesz valaki értelmiség, hogy végigrinyálja a felsőoktatást, majd veri a s*ggét a földhöz.
Ha valaki elvégez egy egyetemet, azt csak magáért teszi. Nem várja ováció és vörös szőnyeg (milliomos lét, pezsgős fogadás) amikor kilép az ajtón.
Azt ugyanúgy el kell érni, mint annak, aki már fiatalon munkára kényszerül, hogy túléljen, és nincs olyan családi hátszele, hogy eltartsák a tanulmányok végéig.
Nem fer?
Honnan nézzük?
A magyar értelmiség legnagyobb része leszerepelt, mert önös anyagi érdekeit minden más elé helyezte, a valódi szellemi nagyságok szava pedig az ország sorsára nincs hatással.
(De még egyes ügyekre sem, ha csak azt nézzük Bagdy Emőke miért adta vissza igazságügyi szakértői papírjait...)

A változtatás nehéz folyamat, és nem sírni kell, hanem vállalni a terhet, ha valóban az ország sorsa érdekel.
Nem a külföldi körülményekre irigykedni, hanem megvalósítani idehaza. Nem röghöz kötöttségként megélni, hanem szolgálatként az ország számára. (ha ennyire fontos neked, mint értelmiségnek ez a romhalmaz)

És végezetül két apróság:
1. Nem attól lesz valaki értelmiségi, hogy bármilyen beszélgetést meg tud akasztani oda nem illő idegen szavak értelmetlen egymás után rakosgatásával. (az ilyen típusú egyetemet végzett eldurrant embereket rendszerint megmosolyogjuk) Értelmiségnek maximum papírjai alapján tekinthető, de valódi gondolkodásra és problémamegoldásra bármely olvasott ember képes. Hiba magas lóról beszélni.
2. Az értelmiség ismeretlen forrásból származó rózsaszín köddel veszi körül magát, ami miatt nem érti az ország működését, a társadalom felépülését és szabályait, ennélfogva képtelen olyan döntések meghozatalára, mely az országot lakóival együtt kezelve hozhatná jobb helyzetbe. Szép dolog az ország sorsa iránt aggódni, de el kell dönteni mit tudunk ezért tenni.
Becsületesen adózni, és kizárni a hálapénzt?
Sok saját gyereket csinálni? (ha már orvos inkább intézze úgy, hogy másokat megment)
Vagy elmenekül, itt hagyja az országot, de ezerrel "önigazol" hogy nem tud megélni...

Nem az elmúlt 20 évet kell szidni.
Az csak megmutatta mennyire működésképtelen a rendszer, ami a megakasztott gazdaságban és társadalomban az egészségügyi ellátást biztosította. Az ország mindent megtesz a felzárkózásért, az orvosok meg még mindig habos felhőkre képzelik magukat az intellektusukkal, és azon acsarognak (amit az ország legnagyobb hibájának tartok) hogy "mi jár" nekik ahelyett, azzal foglalkoznának "ami a kötelességük".

Jah és egy apróság:
Ha egy orvos végre felelősségre vonható lenne, és évtizedekre elzárhatnák emberölésért, akkor meglenne a tisztelet, mert nem kockáztatná, hogy épp egy zöld zászlós demonstráció alatt nyomásgyakorlásként embereket öljön továbbküldözgetéssel, meg géplekapcsolással.

Gondolkodj el az életeden, hogy miért lettél orvos? Szolgálatkészség és alázat vezetett, hogy másokat segíts, vagy csak a szellemi önkielégítés, és a jó (hála)pénz vezetett?

Jaffar 2010.03.05. 13:12:37

"DE ha nincs annyi rezidens hely, amint ahány embert felvettek az orvosi egyetemre, akkor miért nem vesznek fel kevesebbet?"

Látod ez jogos. Viszont az már qrvára nem, hogy te ingyé akarsz tanulni, de tenni érte az már smafu. Ha kimész külföldre (kivétel tanulmány, cserediák etc), akkor igenis fizesd vissza a beléd feccölt adómilliókat. Ez így van rendjén. Nyilván, ha eleve fizetös lenne a rendszer, akkor csak a tényleg odavalók kerülnének oda és nem csak azok, akik a hálapénzes buliban akarnak résztvenni. Majd akkor háborodj fel, ha saját pénzedet invesztálod a tanulmányaidba. Tuti akkor lenne minöség is, és kikopnának a léhütö tanárok a lébecoló diákokkal együtt. A maradék pénzt meg inkább fordítanák szakmunkásképzésre, vagy munkaügy által finanszírozott utánképzésre. Ugyanis diplomásból tömegtermelés van, de szart se érnek (TISZTELET A KIVÈTELEKNEK).

andaluzkutya 2010.03.05. 13:40:13

Én úgy érzem, a diploma után ledolgozott öt év a szakvizsgáig a fenti megmosolyogtató fizetéssel talán elegendő ahhoz, hogy törlesszem adósságomat az adófizetőkkel szemben. Ez alatt elláttam gyakorlatilag önállóan több, mint ezer fekvő és legalább ugyanennyi járóbeteget. A heti átlagos munkaóra jóval több volt, mint 60 óra (ami persze szabálytalan, de nem hiszem, hogy túl sok minden van az egészségügyben, ami szabályos).
Most szakorvosként kapnék kb. brutto 10e Ft-tal több fizetést. És ha szorgalmasan dolgozok, és osztályvezető főorvos leszek, akkor a hivatalos nettó fizetésem elérheti akár a 170e Ft-t is. Ha ez nem életpálya modell, akkor ugyan mi?:) (Azoknak, akik azt írták, hogy más országban is mennyit dolgozik egy rezidens: ez így igaz, ezzel nincs is bajom, abból tanulunk. De szakorvosként a munkakörülményeiben és a fizetésében is LÉNYEGES javulás lesz, itt meg semmi.) Az egyetlen lehetőségem a rendes megélhetésre itt, ha kitágítom a zsebem (ami szerintem nem etikus), vagy mindenféle másodállásokat vállalok (akkor meg a családomat nem látom, és akkor majd lehet mondani, hogy persze, hogy az orvos gyereke a leghülyébb az iskolában, mint ahogy annak idején mi is mondtuk)
Ezért nem dolgozom már itt, hanem éppen nyelvtanfolyamra járok, és elmegyek egy normális országba, ahol a fizetésemből meg tudok élni a családommal együtt. Nekem ennyi bőven elég.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 14:00:44

@andaluzkutya:
170ezer forint? Ennyit az országban dolgozók legnagyobb része életében nem kap egy havi munkáért. A szabályos munkaidő, az szintén nem nagyon létezik máshol sem, hiszen másnap már be sem kell menni,ha nincs ledolgozva a főnök által mondott (és nem a szerződésben szereplő) munkaidő.

Hogy törlesztés a gyakorlat?
Innen már csak egy lépés, hogy fizessenek a diáknak is, hogy bejár órára, elvégre az is munka...

Tanulj nyelvet, menj, légy boldog, de képmutató ez egy ilyen költséges képzés után sértődöttségből bemondani, hogy megélhetés...
Ebben az országban sokkal kevesebből is meg kell élni embereknek, akik nem tudnak nélkülözni 10ezer forintot egy orvoslátogatásért (hogy hajlandó legyen megvizsgálni), és még 10et a gyógyszerekért.
Ilyen az átlag életszinvonal határon belül.
Ne a szappanoperák milliomosainak csillogó világához mérd a kis életedet, hanem a mai magyar realitáshoz.

szabidoki 2010.03.05. 14:33:01

@Jaffar: azért kell némi zavar az ember valóságérzékelésében, ha mindenhonnan az jön, hogy kevés orvos végez, és még azok is mennek külföldre, te meg azért kiabálsz, mert sok a diplomás :)
@maxt: tegyük egyenesbe ezt a kereset dolgot, mert láthatóan nem vagy tisztában a realitásokkal. Itt megtalálod a legfrissebb KSH jelentést a magyar bérekről:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/let/let20912.pdf
Ebben szépen leírják, hogy a fizikai munkások átlagos nettó bére most havi 91 800Ft, a szellemi foglalkozásúaké 157 700 Ft. Namármost ha kezdő orvosként annyit keresek, mint egy átlagos rakodómunkás, az egészen egyszerűen nevetséges, és mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha valakinek van lehetősége ehelyett 3-4000 eurót, vagy 2500 fontot keresni, nem fog sokat töprengeni, hogy melyiket válassza. Hiába ugatjátok a holdat, hogy "fizessevissza!!!", még ha vissza is fizetjük a költségeket, az nem fogja megoldani az egyre súlyosabb orvoshiányt, ezt tessék felfogni végre!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 14:44:15

@szabidoki:
Igazad van!
A KSH, az KSH...
Mondjuk én nem onnan tájékozódom, hanem a környezetemből. A statisztikával tényleg nem vagyok tisztában, a realitással ellenben azt hiszem igen. Hidd el, hogy ezek a számok nem közelítik a valóságot, mindegyik érték a realitás fölötti.
(Annak tartom a külföldi összegeket is, bár erre csak közvetett módon van rálátásom, a kint munkát vállaló barátaim révén)

ccke 2010.03.05. 14:47:03

A véleményem röviden, egyszerűen:
-Kell a társadalomnak orvos? ha igen, ki kell taníttatni
-Ha tanult, dolgozzon is? ha igen, ki kell fizetni(persze mindenki úgysem megy el, tehát valamilyen ellátás ezért pénzért is lesz)
-Úgy dolgozzon, hogy mind szakmailag, mind emberileg jól végezze a HIVATÁSÁT, hogy legyen ideje/energiája a gyorsan fejlődő orvostudományban eligazodni, legyen ideje/energiája meghallgatni azokat, akik hozzá fordulnak segítségért...? Ha igen, akkor bizony tisztességesen meg kell fizetni!
Ha a tisztességes fizetéséért sem végez tisztességes munkát, akkor meg el kell küldeni a vérbe!

andaluzkutya 2010.03.05. 14:54:28

@maxt: Ez nem sértődöttség, ez egy racionális közgazdagsági döntés. Itt nem tudok megélni, tehát valamit csinálnom kell annak érdekében, hogy megtudjak élni. És nem azért, mert drága a kötelező a Ferrarira, vagy az X5-re. Lakáshitel (nem Budán, nem luxusvilla), rezsi, és nem maradt pénz. Már a rezsire sem. Ennyi.
Lehetőségek:
Borítékra hajtok: mint már írtam, etikátlannak tartom, és felfordul tőle a gyomrom.
Másodállás, harmadállás, sokadállás: ezt csináltam eddig, viszont így nem ismerem meg a gyerekeimet, az meg nem olyan jó. Szerintem.
Szappanoperát nem nézek. Betegekkel annál többet beszélgetek, hidd el, ismerem a magyar szociális helyzetet. A legalját meg a legtetejét is. Tudom, hogy van, aki sokkal kevesebbet keres. Mégse én voltam nyaralni a múlt nyáron, hanem a szomszéd kőműves a Kanári-szigeteken az egész családdal.
A szakorvos képzés alatt meg DOLGOZOM, a képzés annyi, hogy havonta egyszer az ember bemegy a klinikára, és ott mondanak valamit. A többi napon ugyanolyan munkát végeztem, mint a szakorvosok. Ha valamit nagyon nem értettem, vagy nem tudtam vele mit kezdeni, akkor megkérdeztem a főorvost, hogy akkor szerinte ez hogy van. Ezzel az erővel azt is mondhatnád (bár lehet, hogy mondod is), hogy egész életemben gyakorlaton vagyok, mert az orvosnak egész életében tanulnia kell (többek között a tapasztalataiból is). Úgyhogy ne akarjak már fizetést.

A korábban emlegetett Hippokratészi esküben meg nincs benne, hogy a seggemen kell maradni, csak annyi, hogy a tudásom legjavát nyújtva gyógyítom a betegeket. Ha ennek a feltételeit nem látom biztosítottnak, azzal szegem meg az eskümet, ha itt maradok.

Rita_Bp 2010.03.05. 16:33:25

@Parajpuding:
Az első 2-3 évben azt tanulják az orvostanhallgatók, hogy ők az istenek? Tényleg? Akkor én biztos a Marsra járok egyetemre, mert én nem tanulok ilyesmit... Sőt. Elsősként ingyen(!) bejárok dolgozni egy klinikára. Ahol nagyjából semmibe vagyunk nézve, nekünk kell teperni, hogy tanulni akarunk és betegekkel szeretnénk foglalkozni. Igen, az igaz, hogy ezt hivatástudatból kell csinálni, csak éppen abba belegondoltatok már, hogy én például, mint nő esetleg gyereket is szeretnék majd valamikor? Mivel 6 év az egyetem és utána még rezidens is maradsz egy darabig, erre 30 éves korom előtt valószínűleg nem kerül sor. Ez nem is lenne baj, ha addigra sikerülne megteremtenem az egzisztenciámat... havi 90.000-ből ez nem fog sikerülni, hacsak nem lesz olyan férjem, aki ezt megteszi helyettem...

Rita_Bp 2010.03.05. 16:41:03

Annyival kiegészítenem az előző kommentemet, hogy természetesen még nem orvosi melóért teperünk, hanem az ápolóknak segítünk, de sokszor ők is úgy viselkednek velünk szemben, mintha üveges lett volna az apánk.

szabidoki 2010.03.05. 17:21:46

@maxt: nyilván neked több adatod van, mint a KSH-nak, azért tudod jobban, ki mennyit keres :)
Elég riasztó egyébként, hogy a fizikai munkások 91800 Ft-os átlagfizetése azt is jelenti, hogy mivel milliós nagyságrendben vannak emberek minimálbéren (legalábbis papíron), rengeteg fizikai melós lényegesen többet keres 91800 Ft-nál, mivel csak úgy jön ki ez az átlag.
Szerinted ez jól van így? Reális az véleményed szerint, hogy ugyanannyit keres pl. egy asztalos, meg egy orvos, aki ügyel éjszaka, hétvégén, 32 órákat melózik egyben?
Elképesztő, mennyire elvesztették sokan a valóságérzékelésüket veled együtt! Tényleg azt hiszed, hogy vonzó életkilátás egy kezdő orvosnak, hogy kicsivel kevesebbet keres, mint egy átlagos fizikai munkás? De fordítsuk meg a kérdést, ki fog szerinted orvosnak tanulni, ha ezek a kilátások? Ki fog itt gyógyítani pár év múlva? Nem tartom valószínűnek, hogy ezért az összegért tömegével jönnének ide az ukrán meg a román orvosok.

fruzinka 2010.03.05. 18:35:23

üdvözletem a sok buta kommentelőnek (na egye fene, a kevésbé butáknak is:))
én csak egy kis matematikát szeretnék csempészni a nagy szócsatába (bár bevallom, nem értek hozzá, mivel magam is csak egy semmire kellő szar kis orvosjelölt vagyok...)
na szal ugyebár állambácsi évi 1milliót szán elvileg az orvostanhallgatóknak fejenként. az ugye a 6 évre 6 millió. Mo-n laknak 10 millióan, abból kb 3 millió fizet adót (na jó lehet icipicivel több, de akkor sztem egyesek nem tudnának követni)... na szal ha viszünk bele egy kis logikát, akkor az állam rám költött 6 millió forintját 3 millió dobja össze, ami akárhogy is csűröm-csavarom 2 azaz kettő forint fejenként...(és jelzem 1-1 forinttal azért beleszállnak mondjuk a tengerbiológus képzésbe is, pedig nincs vmi sok tengerünk...)szal ha én véletlenül úgy döntenék majd a távoli jövőben h nem szeretnék éhen halni, és elhúzom a belem külföldre, akkor nálam a 2 forintokért sorba lehet állni (de vigyázat, csak 3-tól kerekítjük 5-re)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 19:19:24

@andaluzkutya:
Még mindig nem értem a problémát.
Sok a gyakorlati idő... ez van... Az én szakmám is megkövetelte a gyakorlatot, ráadásul fizetés nélkül. Csinálhattam a szakmámat felügyelet nélkül, fizetség nélkül, rossz körülmények között ingyen. Nem volt élmény, de tényleges gyakorlatot szerezem. Talán a különbség, hogy én csak magamat veszélyeztetem, ha hibázok, te nem!
Lehet kőművesként egyszerűbb életed lenne és magasabb életszínvonalad. Talán próbáld ki!
(megjegyzem ismerek olyan fizikai munkást, aki levelezőn végzett el több egyetemet, de a mai napig az eredeti szakmájában dolgozik. Van családja, van tudása, de pontosan tudja mi az amire tényleg szüksége van... ennél többet nem akar...)

@szabidoki:
Bocs, mint mondtam a valóságot ismerem, realitásérzékem megvan. Nem nekem lebeg lila köd a szemem előtt, hogy egy méregdrága egyetem mindent megold. (jah és hogy a tandíj jár... csak úgy...)
Hogy nem lehet megélni, az tény. Ezzel senki nem vitatkozik. Az is tény, hogy pocsékul fizetik az orvosokat, de ez nem tegnap óta van így. Tudtad, mikor elkezdted a tanulást.
Ez egy ilyen sz@r ország. Ez van.
Hozd ki belőle a maximumot.
Gyomor kérdése, hogy ki mire jut...

flea 2010.03.05. 19:35:46

@fruzinka: ezen az alapon bárki akár lophatna is közpénzt mindaddig, amíg max. 6 millió értékben teszi.

Matematikából jeles (talán), logikából elégtelen, leülhet.

(Pedig még egyet sem értek az orvosokat, orvoshallgatókat szidó kommentekkel.)

TLR4 2010.03.05. 21:55:55

@maxt:"Nem attól lesz valaki értelmiség, hogy végigrinyálja a felsőoktatást, majd veri a s*ggét a földhöz."

Csak tudd, hogy nem rinyálok, sosem tettem ezt, pl. köztársasági ösztöndíjas vagyok stb., de attól még lehet elkeserítő véleményem a magyar társadalomról, az orvosi fizetésekről, és a megbecsültségről, és igenis, ki kell állnom azokért az emberekért, akiket ez a rendszer sújt.

Amúgy meg nem ingyenes a felsőoktatás, ez hatalmas tévedés, mert pl. a tankönyv kb. 50-100 ezer forint volt évente, és ehhez jön hozzá a többi költség.

Azt meg, hogy mitől lesz valaki értelmiségi, azzal kapcsolatban eléggé képben vagyok, nincs szükségem magyarázatra.

Amúgy meg a képzés költsége filléres azokhoz a milliárdokhoz képest, amit a MÁV-nál, BKV-nél, útépítéseknél stb. lenyúltak az elmúlt években. És amennyi adót elcsalnak Magyarországon azok a kedves vállalkozók, ügyvédek stb.... Félreértés ne essék a hálapénz ehhez képest szintén filléres kategória. De érdekes, ezeken nem háborodik fel senki, ezt a dolgot teljes megnyugvás övezi.

"Sok saját gyereket csinálni? (ha már orvos inkább intézze úgy, hogy másokat megment)"

Erre nem válaszolok, mert ez olyan szinten elképesztő, mintha mi nem lennénk emberek?!
Amúgy tudásvágyból mentem az egyetemre, és azért, hogy a tudásomat az emberek segítésére fordítsam. De altruista és hülye nem vagyok.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 22:14:40

@TLR4:
Gratulálok! (tényleg)
Bízom benne tudod kamatoztatni itthon is az összeszedett tudást.
A mávos-bkv-s gondolatmenetre reagálva:
Remélem pszichológiát is tanulsz, és tisztában vagy az önigazolás fogalmával.
Mások becstelensége nem ment fel, ezt ne feledd!

Emberségedet senki nem vonta kétségbe, bár altruizmus nélkül erre a pályára lépni....
Tapasztalataim szerint vagy másokon segítesz, vagy magadon... döntened kell mi a fontosabb...
(és ezt a döntést az orvosok nagyrésze rég letudta, és nem a betegek javára :/)

andaluzkutya 2010.03.05. 22:41:15

@maxt: azt várod, hogy az orvos áldozza fel magát az "egészségügy oltárán?"

Tapasztalataim szerint, aki magával nincs rendben, az másokkal is csak maszatol. A gyógyításhoz egészséges orvosra van szükség. Az általad említett két dolog pont hogy nem zárja ki egymást, hanem az első feltételezi, hogy a másodikon már túl vagy.

fruzinka 2010.03.06. 11:37:57

@flea: "ezen az alapon bárki akár lophatna is közpénzt mindaddig, amíg max. 6 millió értékben teszi."
azt a milliót javítsuk ki milliárdra, és stimmel, h van aki annyi közpénzt lop...(+ még 1-2 0)

flea 2010.03.06. 12:25:30

@fruzinka: Tudom. És? Helyeseljük?

fruzinka 2010.03.06. 12:36:39

@flea: és tudtok ellene tenni?(na ugye h nem)
(amúgy nem értem h mért csinálnak úgy az emberek, mintha csak az orvosi lenne államilag finanszírozott és csak az orvosok mennének ki külföldre...)

Pampogo 2010.03.07. 00:07:00

Orvostanhallgató volnék. Először a "fizessétek vissza szemét orvosok" táborához szólnék. Nos akkor számoljunk először egy kicsit: egy kezdő orvos fizetését az állam 95-100 e Ft körül tartja havonta (netto), a kezdő orvosként minimum megérdemelt 150000-200000-hez képest. Igen, ki merem így mondani, mivel a MINIMUM MEGÉRDEMELT ennél még magasabb lenne, ilyen béren, mint itthon még afrikai országokban tartanak orvost (pl. Szudánban)!! (Valamelyikőtök tartott már el családot 95000-ből? Biztos érdekes élmény lehet, hogy nincs pénz a gyereknek kaját venni hó végén.) Na visszatérve: a kezdő orvost az állam felé ilyen módon ért hátralék évente legalább 1 milliió forint-a szakképzés ideje (ami kb 5 év) ez az összeg 5 millió forintra rúg. Pontosan ennyibe kerül, vagy ennél kevesebbe a SZAKORVOSKÉPZÉS egyetemi diploma átvétele után. Vagyis vissza is fizetjük ezzel a képzés összegét, mire szakorvosok leszünk. Ha mégis ezen felül "vissza kéne valamit is fizetnünk", csak úgy menne, hogy a többi szakma képviselői is megteszik távozás esetén? És mi lesz, ha visszafizeti az orvos? Mert részletekben nagyon szépen vissza is lehet nyugati fizetésből téríteni, tegyük fel meg is tesszük. Fejenként 5 Ft-ot jelentene nektek minden orvos. De attól még nem itt fog gyógyítani. A pénz itt lesz, az orvos nem. Az orvos kiment, hogy eltartsa a családját, és megkapja az erkölcsi megbecsülést. Ilyenkor, kedves fröcsögők, ha megbetegszetek, orvos híján foghatjátok a kis ötforintosotokat, és seggetekből anusperselyt alkotva felküldhetitek az érméket a barna barlangba. Meg hőböröghettek is mellé, hogy nincs aki ellássa a hozzátartozótokat. Egyébként sajnálatos látni, hogy segítségetekkel is célt ért a politika és a média: sikerült az orvosok ellen fordítani a társadalmat. Másrészt itt is látszik, hogy igen keveset értetek legtöbben ahhoz, amiről nagyon okosakat írtok. Ezzel a hozzáállással csakis kizárólag magatokat szivatjátok meg, ti maradtok orvos nélkül körülbelül 2 éven belül. Úgyis megmondta qrcsnyferi: el lehet menni, tessék...mi csak megfogadjuk. Hirtelen nem jut eszembe olyan évfolyamtársam, aki itthon marad majd 90000-ért heti 60 órát, heti 4 ügyeletet és másodállást végezve őket lenéző és ócsárló betegeket gyógyítani, és 50 évesen feldobni a pacskert. Ami még szomorú hírem számotokra: mivel alkotmányellenesnek lesz nyilvánítva a röghöz kötő rezidensrendelet, még a visszatérítéstől is elestek. Szóval kívánom, hogy éljetek egészségesen és minél tovább, sose legyetek betegek, mivel nem lesz nemsokára, aki ellásson titeket. Akkor lesz majd nagy meglepi és huhu és észbekapás. De hogy tiszta vizet is öntsek a pohárba: mi sem akarjuk ezt így, hátrahagyva barátokat és családot külhonba távozni, de a kényszer nagy úr. Itthon érezhetően nincsen ránk szükség.

ui.: a kommentezők normálisabbjának írom: Minden vágyam lenne itthon maradni, de ilyen körülmények között nem fog menni.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 11:54:43

@Pampogo:
Gyilkoskám menjél csak! Szeretném, ha tényleg az maradna itt, aki akar és tud gyógyítani, nem az, aki ilyen ótvar hozzáállással rinyál.
Semmi köze a médiának az orvosok gyűlöletéhez.

Gyerekként nem is volt bajom. Megbetegedtem, elmentünk, elláttak, meggyógyultam.

Az utóbbi két évben 5 rokonom és barátom esett a gyilkosságaitok áldozatául. Rosz diagnózis, rossz kezelés, leszart kórlap, csak a rinyálás, meg a szemtől szembe megmondott százezres igények....
Nem a média, hanem a szándékos gyilkosságok ami miatt az emberek gyűlölik az ovosokat!
Normális, hogy valakit kitolnak a folyosóra meghalni, mert nem érkezéskor kapta a doki a borítékot? (mert épp nem volt miből?)

Rosszabbak vagytok mint a politikusok, csak még a pofátok is nagy hozzá....
Erkölcs, értelmiség? Eskü?

Majd ha képesek lesztek elvégezni a munkátokat lesz megbecsülése. A hála-pénz is kisebb probléma, ha a hála adatja, és nem a kényszer, előre, bizonytalan ellátásért, gyilkosságért.

Pampogo 2010.03.07. 14:13:12

@maxt: akkor te meg tartsd el a családodat 95000-ből légyszives. Fog szerinted sikerülni, barátom? Elárulom, még magadat sem fogod tudni. Szóval dolgozz annyiért orvosként, mint egy szorgalmasabb takarítónő. Hidd el, kurvára demoralizáló lesz. Az ilyenek miatt, mint te, nagyon jó kedvvel fogok elmenni, ha nem javul a rendszer semmit, mire végzek. Egyébként meg gondolkozz el, miért fordult az eü. ellátás "gyilkosságba". A huszonötödik munkóra után éppen nem olyan biztonságos egy műtétet elvégezni, demoralizáló munkakörülmények között, másodállás mellett. Amikor "gyerek voltál" és "semmi gond nem volt", de már akkor is basztak megbecsülni az orvosokat. Azóta még a pohár is betelt sokaknál. Nem vitatom, vannak nem a pályára való orvosok, de sok olyan is, aki ebben a rendszerben kiégett és tönkrement, akiből egy jobb rendszerben kitűnő orvos lehetett volna. Ez már sok évtizede így megy, és nem is lesz előreláthatólag másképpen. A média meg nagyon is játszik. Az a politika eszköze, hogy ahelyett, hogy javítának a körülményeken, és rendeznék az egészségügyet, kialakítják az orvosok vs. betegek mocskolódó harcot. Ez ennél csak rosszabb lesz, készülj fel. Ez az, amiben én biztosan nem kívánok részt venni.

Pampogo 2010.03.07. 14:32:55

@maxt: Még valami. Honnan tudjuk, mi az egyes történeteid valósságtartalma? Ha meg ez történt, amit leírtál: "Normális, hogy valakit kitolnak a folyosóra meghalni, mert nem érkezéskor kapta a doki a borítékot? (mert épp nem volt miből?"...miért nem történt büntetőjogi feljelentés? Van betegjogi képviselő a világon, ahhoz kell fordulni, vagy egyenesen a bírósághoz/rendőrséghez. Még én is így tettem volna ilyen esetben. Miért nem történt meg? Neveket és konkrétumokat is megtudhatnánk a történetről? Mert addig lehet kitaláció is akár, amit hallottál valahol, és közel sem így történt. Nem kételkedem, vannak ronda dolgok, de a hálapénzt is a politikának köszönd. Én nem abból akarok élni. Ha meg gyűlölöd az orvosokat, akkor élj egészségesen, vagy lásd el magad, ha mégis megbetegszel.

Pampogo 2010.03.07. 14:44:21

@maxt: Szóval akár hogy is nem tetszik, hivatástudatért és altruizmusért még nem adnak kenyeret és tejet a boltban, és még a lakáshitelt sem lehet törleszteni belőle.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 14:45:59

@Pampogo:
Képzeld magamat lárom el, ha megbetegszem. Nem megyek orvoshoz, mert veszélyesebbnek tartom, mint amit egy betegség tehet velem. Kezelem magam, nagyjából kitapasztaltam, és utánnaolvastam milyen esetben mit tehetek magamért, mert a hozzád hasonlók számára közömbös, hogy mi történik velem.

Apropo hazugság:
Ha orvosnak tanulsz, akkor nyilván tisztában vagy vele, hogy hogy lehet kellemetlen dolgokat némi papírmunkával elsikálni. Igen! Hamisítás!
És hamisított eredményekkel és eltüntetett leletekkel hogy jelent fel az ember?
Persze tipikus netes (és politikus) taktika:
Ha nincs érv, nincs mentség, akkor a másik hazudik.
Kösz a bizonyítványt magadról!
Befejeztem!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 14:47:29

@Pampogo:
Jah és egy apróság:
Tavaly éltam havi 80ból is, csak miheztartás végett.
Nem könnyű, de lehetséges!

Pampogo 2010.03.07. 15:07:58

Nem azért mentem orvosnak, mert közömbös, hogy kivel mi történik. Nem azért rágom át magam néha a 3000.ik oldalon mert úgy szeretek a szobámban ülni. És hiszed vagy sem, ITTHON szeretnék dolgozni, HÁLAPÉNZ NÉLKÜL. De ez nem fog teljesülni, ahogy a dolgok most állnak. Sajnálom, hogy az elmenekülésben látom az alternatívát. Magadat lehet el tudod nagyon-nagyon szűkösen tartani 80ból, de a családodat nem. Az orvosi hivatás meg lehet, neked 80-at sem ér, nekem viszont többet. Neked hiába magyarázom: az eü. rendszer rendezésésvel gatyába lehetne rázni ezt a szarhalmot, ami itt megy. De még nem volt kormány, aki ezt kötelességének érezte volna. Ezért fogok kimenni, ha ez addig sem változik. Téged is bánt, ami itt megy, és engem is. Én utálom, hogy már most utálnak azért, mert ORVOS leszek. Más országban megbecsülnek ezért. Utálom, hogy szarba nézik a hivatásomat. Próbálj meg így eredményesen dolgozni, hibák nélkül. Ezért kéne nagyon a változás! Nem mi okoztuk ezt, nem mi kértük. Jó egészséget kívánok!

gumo 2010.03.07. 15:47:54

@maxt: Abba belegondoltál már esetleg, hogy miért alakult ez így?

Elég egyszerű a magyarázata: Magyarországon orvosként lassanként már csak az tud megmaradni, akinek van mellékes bevétele. Ez pedig többnyire a hálapénz vagy az állami rendelőben folyó magánrendelés. Ők viszont mennyiség után kapják a pénzt, értsd: az eredmény másodlagos.

Azok az orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt, vagy szakosodásukból kifolyólag nem kapnak, esetleg nem fizetőképes térségben dolgoznak, azok nem sokáig fognak a helyükön maradni, mert hát enni nekik is kell.

Ha nagyon nem akarnak kivándorolni, akkor maradnak Magyarországon, csak éppen gyógyszerügynökként, titkárként, szakfordítóként, vagy akár hómunkásként, mert az is jobban fizet kevesebb munkával, mint az orvosi pálya.

A másik lehetőség pedig a kivándorlás. Ettől persze legtöbben ódzkodnak, senkinek nincs kedve otthagyni a családját/barátait, ezért sokan halogatják. De akik túl vannak rajta, azok tudják, hogy igazából nem olyan nagy ügy. Pár hét alatt jobb egzisztenciát lehet teremteni, mint otthon évek alatt, és sokkal könnyebb az élet. Kapcsolattartáshoz meg van telefon, van repülő, van pénz a repülőre, és van idő meglátogatni a barátokat. Erre egyre többen rájönnek, és egyre kevesebben maradnak otthon.

Aki pedig orvosként otthon marad és a pályán marad, azon ne lepődj meg, ha tartja a markát és/vagy nincs ideje a betegre. Ez több évtizedes kontraszelekció eredménye. Tetszettek volna rendes fizetést adni az orvosoknak és normális munkakörülményeket teremteni...

oprhan_annie 2010.03.08. 21:40:24

@Parajpuding: Mégis milyen pénzedet, te szarházi?
Ki kényszerít, hogy orvos legyek? ÚÚÚÚÚÚ, öregem, csak legyen az ilyen egyszer beteg, mint Te vagy bazmeg, el is játszom az istent! Akkor aztán megnézheted magad!

Szarházi köcsögláda hogy rahadnál meg redvás aljanép!
Tudod ki gyógyítsa ezeket a szemétládákat!

oprhan_annie 2010.03.08. 21:47:24

Ne haragudjatok, elnézést, begurultam és ide nem illő modorban reagáltam egy hozzászólásra, és igaz, a többit nem nagyon olvastam, de ez nagyon megütötte a szemem.
Csak annyit szerettem volna, hogy egyszerűen elképesztő, hogy ez a sztereotípia él és táplálkozik rólunk a köztudatban. És hogy a kórházban meg mindenki a képembe vigyorog, ez a nevetséges.

Pampogo 2010.03.09. 01:49:55

@oprhan_annie: Hát, valahol érthető...de inkább finomabban egy fokkal, mert még ez is adja a lovat alájuk;-) Ez a rendszer nagyon elhibázott, de egyszer remélem eljön a "nagy ébredés napja", méghozzá minél hamarabb. Ha meg a kórházban a képedbe vigyorognak, vigyorogj bátran vissza...legjobb fegyver. Bár lekopogom, eddig csak normális beteggel találkoztam. A legtöbb ember ha abba a helyzetbe kerül, hogy orvoshoz fordul, azért összeszedi a modorát. Sőt, vannak nagyon pozitív tapasztalatok is, pedig még nem vagyok orvos. Én ezeket a betegeket sajnálom, ők sem ezt érdemlik.

flea 2010.03.09. 11:18:06

@Pampogo: kilógsz te ebből az országból az empátiáddal, sok bajod lesz még belőle. ;)