A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Mi az, hogy egy magyart honosítani kell?

2010.04.22. 18:00 Horváth Andor Márton

Tölgyessy Péter vasárnap az MTV-ben említette, hogy elképzelhető, hogy a Fidesz a kettős állampolgárság kérdését könnyített honosítás formájában oldaná meg. A Fidesznek ebben az esetben messzemenően igaza volna - csakhogy a dolog koncepciója alapvetően nem stimmel.

Annak idején már a népszavazási kérdés sem volt egyértelmű, és én pontosan a kétértelműség miatt szavaztam nemmel akkor. A kérdés így hangzott:

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Egyrészt: a Fidesz valóban az MSZP-SZDSZ által vezetett Országgyűlésre akarta bízni a honosításhoz esetleg szükséges, "megalkotandó" törvényt? Másrészt: mit jelent, hogy "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvénnyel? A parlamentnek kellett volna eldöntenie, hogy a népszavazási kérdés értelmében elég-e a "Magyar igazolvány", vagy mégis törvényt kell alkotni? A kérdés nyelvezetéből nem volt világos, hogy megengedő vagy kizáró vagyról volt szó, márpedig itt nem szaknyelvre, hanem az ország lakossága által világosan érthető megfogalmazásra volt szükség. Márpedig ez a megfogalmazás nem volt világos.

És van egy másik probléma is. Mit jelent az, hogy honosítania kell magát egy magyarnak? Magyarország feladata, hogy a saját állampolgárainak és rajtuk kívül a magyaroknak hazát adjon. Tulajdonképpen főként az utóbbi miatt hívják hazánkat Magyarországnak. Tehát ha egy határon túli magyar úgy gondolja, hogy mostantól magyar állampolgár is akar lenni, ez nem ugyanaz a honosítás, mint ha egy más nemzetiségű vendégmunkás szereti meg az országot, és akar itt letelepedni. Ez hazatérés, közelebb húzódás az anyaországhoz, tudomisén, de nem honosítás. Ugyanis az illető magyarnak már korábban is volt itt hona, állampolgárságtól függetlenül.

Ebből a szempontból kellene a törvényt is megalkotni. A kettős állampolgárok jogi státusza fontos kérdés, de semmi köze nemzetiségekhez: csak az állampolgársághoz van köze. Az azonban joggal elvárható, hogy egy magyarnak itthon ne kelljen ugyanazokon a teszteken átmennie, amelyeken egy más nemzetiségűnek.

Ha egy német magyar állampolgár szeretne lenni, akkor jogos a kérdés, hogy be tud-e illeszkedni, van-e nyelvismerete és akár alapműveltsége, amellyel Magyarország kultúrájába integrálódni tud, és valódi részévé válhat a közösségnek, ha akar. Ha viszont nem egy német, hanem egy tetszőleges állampolgárságú, de magyar nemzetiségű ember szeretne magyar állampolgárságot, akkor nem lehet kérdés, hogy részévé tud-e válni a közösségnek. Ugyanis minden magyar, aki akarja, mindenképpen része a közösségnek.

Ennél fogva hogyan is kérhetnénk nyelvvizsgát egy határon túli magyartól? Persze, valamilyen kérdőívre vagy beszélgetésre szükség van, hiszen nem lehet csak úgy bejelentkezésre bepottyantani valakit az országba. Például szükség lehet felvilágosításra a magyarországi közigazgatási rendszerről, adózásról, kormányzásról, törvényi sajátosságokról. Ilyen felvilágosítás vagy beszélgetés során természetesen kiderül, ha az illető valójában nem is magyar - de a beszélgetésnek nem szabad, hogy ez legyen a célja.

Az egész kettős állampolgárság-kérdésnek ez a legfontosabb problémája: ha magyar vagy, milyen jogon kérdőjelezem meg a magyarságod, milyen jogon kérdezem meg, milyen állampolgár vagy?

S az érem másik oldalát sem szabad kifelejteni. A magyar állampolgárság azért a legfontosabb, mert itthon az embernek a magyar állam garantálja, hogy nem fog a nemzetisége miatt hátrányos megkülönböztetést elszenvedni. És ez mindenkire igaz itthon, akármilyen nemzetiségű, akár sváb, akár török, akár magyar (akár olyan magyar, aki cigány is), akár olyan magyar, akit nem is érdekel a nemzetisége, mindegy. Az állampolgárság fő funkciója pedig az, hogy innen egy magyar állampolgárt soha nem lehet elküldeni. Egy magyarnak pedig elsősorban azzal tartozunk, hogy soha nem küldjük el innen. Anélkül, hogy megkérnénk, hogy ragozza el az "elküldeni" igét.

283 komment

Címkék: magyar fidesz magyarország kettős állampolgárság

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr801938498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nzoltan 2010.04.23. 09:02:05

Érdekes téma. A határon túli magyarságnak lehet adni állampolgárságot, de fenn áll a veszélye a magyar lakta vidékek elrománosodásának, elszerbesedésének, stb.... fergyorsulására. A napokban a Duna tévében éppen arról volt szó, hogy a dél-erdélyi magyarok száma az elmúlt két évtizedben a felére esett vissza.

Év voltam lenn a Vaskapunál Orosfalván(Orsova), ahol 78-ban még katolikus templomot emeltek. Akkor a magyar lakosság 80 százalékot tett ki, most már a 8 százalékot sem éri el.
Mielőtt azt gondolnák a hitetlenkedők, hogy arra mindig is sok volt a román lakos, az eredeti település elárasztása előtt így nézett ki a település:
www.profila.hu/site_media/upload/200/L_-27005200.jpg
Mintha csak egy mai magyar dunamenti kistelepülésen jártunk volna.
Ma már ebből semmi sincs, csak panelházak, amiből kályhacsövek lógnak ki.
Onnan nem messze pedig található Herkulesfürdő, ahol egy régmúlt mersebeli városka áll császári fürdővel, könyvtárral, kaszinóval, kisebb palotákkal. Most már az enyészeté. Amit a románok megkaparintanak, az tönkremegy.

jet set 2010.04.23. 09:06:51

@WonderCsabo: Én is nemmel szavaztam, de elvi okból. Milyen jogon utasítanánk el egy erdélyi románt, egy felvidéki szlovákot vagy egy horvátországi horvátot? A Nagy-Magyarország lakosságának fele nem magyar nemzetiségű volt. Ők nem kellenek? Ezért is bomlott fel az ország, mert akkor sem érdekelte a magyarokat a kisebbségek helyzete. Ha ugyanezt folytatjuk, akkor semmivel sem vagyunk jobbak, mint a szolvák vagy román nacionalisták.
Azt kellene elérni, hogy mindenki a szülőföldjén boldoguljon, ne érje hátrány azért, mert magyar, román, cigány vagy zsidó.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 09:07:33

Dolgozzon, fizessen adót itt, ne legyen más állampolgársága,beszélje a nyelvet. Ennyi. Akkor kaphat állampolgárságot,szavazati jogot. Ha ez nem tetszik, maradjon ott ahol volt és kussoljon. Szívem szerint a határon túl magyarokat sem támogatnám pénzzel, én határon belüli vagyok és itt sem fenékig tejfel.

nyílméregbéka 2010.04.23. 09:09:44

Ne felejtsük el azért, hogy azon a népszavazáson az "igen"-ek voltak többségben.
És azt se, hogy akiket "romániai magyar"-ként láttunk sokáig, azok többnyire az áttelepült, ügyeskedő, csaló vállalkozók, vagy a zsebtolvaj, batyus, mosdatlan magyar nemzetiségű román cigányok voltak (Rostás Mircea meg hasonló nevekkel). Ilyenekkel volt tele a Moszkva tér, a Nyugati, a Blaha.
A becsületes, igazi, határon túli magyar emberekből 1. viszonylag kevés volt, 2. ők többnyire a szülőföldjükön maradnak/-tak.
Szóval az átlagembernek a határon túli magyar ezt a sumák, élősködő réteget jelentette, mert ezt láttuk az utcán, az életben!! Bevallom, hogy én is! És ezért nemmel szavaztam. És csak a népszavazás után egy évvel ismertem meg székely embereket, jártam is Erdélyben, és azóta is iszonyúan szégyellem magam, ha csak a szavazásra gondolok! :-( Mert ŐK teljesen megérdemelték volna az állampolgárságot!

DE: valami garancia azért kellene, hogy a bűnöző, tb-nyugdíj-csaló réteget kiszűrjük. - Ennek ellenére ha holnap újabb népszavazás lenne, igennel szavaznék, bevállalnám a kockázatot az általam megismert székelyekre tekintettel.

rest69 2010.04.23. 09:18:57

az állampolgárság már nagyon-nagyon régóta rendezett dolog, nincs ebben semi kérdés.
A határon túli magyarok megkapják a magyar állampolgárságot, MERT MAGYAROK, és ezzel befogadóországi és anyaországi kettős állampolgárok lesznek. Nincs ebben varázslat.
A kérdés meg ugye így hangzik: "...magyar igazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon..." Ezt, ha tényleg nem érted, szívesen elmagyarázom, mit is jelent.
Azt, hogy vagy elfogadja az új törvény (aminek megalkotására az OGYt kötelezte volna) a Maygar Igazolvány meglétét, vagy a már említett új törvény meghatároz egyéb módot, amivel igazolnia kell, pl azzal, hogy a tv. megállapítja hogy az kap a jogszabály alapján magyar állampolgárságot, aki tud 2 percig önismétlés nélkül, magyarul káromkodni. Akármit.
Egyébként meg kettős állampolgárok milliói élnek a világban, és pl. amikor az ember Svájcban születik, automatikusan megkapja az ottani állampolgárságot, és a szülő utánit is. De valahogy nem kezdik el az újszülöttet kérdezgetni hogy hogy is van a himnusz. AZ állampolgárság egy biztosítéka annak, hogy sosem leszel hontalan. Nincs ebben semmi miszticizmus

lószúnyog 2010.04.23. 09:23:58

Véleményem szerint a magyar nyelvet nem Pesten beszélik. Vagy a zsepi, ubi, depi, pali, lenne a MAGYAR nyelv? Hűha? Vagy esetleg az esső?(így ejtve két s-sel!)É akkor még a KECSÖP-ről nem is beszéltem :-)
A határon túl máshogy beszélnek, csakúgy mint határokon belül is vannak különbségek.Szerintem ez szép, érdekessé, izgalmassá teszi a nyelvet.
Más téma: a szülőföldön maradás támogatása szerintem nagyon jó dolog lenne...ha ez egy átgondolt, korrupciómentes, átlátható támogatás lenne.Támogatni kellene a magyar nyelvű oktatást, könyvkiadókat, újságokat,színházakat, rádió-és televízió csatornákat.ÉS ami a lényeg, a magyarországi befektetőknek a határon túliakkal együttműködve (nem támogatás, hanem üzlet) vállalkozásokat kellene létesíteni odaát, és ezzel munkahelyeket lehetne teremteni. Ugyanis a baj azzal van, hogy hiába magyar valaki, ha munkahelyén az állam nyelvét kell, hogy beszélje, és ha előzőleg magyarul tanult akkor nagy nehézségek árán tud majd megnyilvánulni idegen nyelven (és most a szakmai nyelvre gondolok). És ennek következményeként a gyermekeit már román, ukrán, szerb, stb iskolába fogja iratni, hogy nekik könyebb legyen. Ők majd olyan társaságban nőnek fel, olyan párt választanak maguknak, és gyeremekük talán már nem is fog tudni szót érteni a nagyszülőkkel!
Az lényeg tehát abban van, hogy egy végiggondolt támogatásra van szükség, amit nem nyúlnak le a határon túli politikai szervezetek és azok jeles embereinek vállalatai, alapítványai, stb.
A magyar állampolgárság a külhoni magyaroknak egy gesztus, egy kiengesztelés, egy olyan ajándék amit kiérdemeltek azzal, hogy mai napig kitartottak, ha gyilkolták is, ha golyófogónak is használták őket, ha bebörtönözték is őket, stb.
Ami a szavazati jogot illeti; ha jól tudom, ahhoz állandó, bejelentett magyarországi lakcím és személyi igazolvány kell. Vagyis aki nem él itt az nem szavaz. Aki viszont más f""szával veri a csalánt azok épp a külföldre vándorolt magyarok, akik odakintről Amerikából, Ausztráliából megmondják, hogy nekünk itt élőknek mi lesz a jó, és aztán mossák kezeiket. Már magyarul is elfelejtettek sokan közülük, de a lakcímkártyájuk azért megvan! Szuper, remek.
Tehát ha ezzel nincs semmi baj, és a határon túliakkal meg igen, akkor kizárólag az miatt alacsonyabb rendűek a határon túliak mivel őket az ország hagyta ott, és nem ők az országot, mint kedves amerikás magyarjaink?

BISMARCK 2010.04.23. 09:27:28

@Kedves Nard:

A sors igazsága az lett volna, ha te ezzel az egoval a Vajdaságban születsz, besoroznak a szerb hadseregbe és mehetsz harcolni Szerbiáért vagy a Székelyföldön látod meg a napvilágot, románul nem nagyon tudsz, mert románt nem is igen látsz, de besoroznak a román hadseregbe 18évesen. Akkor is ilyen nagy lenne a pofád?

Artie 2010.04.23. 09:28:56

Magyarnyelvvizsgát annak kéne lerakni, aki kitalálta a "magyar igazolvány" elnevezést. Nem zavar senkit, hogy az helyesen "magyarigazolvány" lenne?...

Ezek szerint nem. Ennyit tudunk, és még büszkék is vagyunk rá!

Sobrijóska 2010.04.23. 09:31:30

@Senkifia: igen, akár egy kis testvéri tasli beleférhet, ha utána azért a bátyó leül a kisöcsivel homokozni :-).

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 09:33:10

Sztem itt alapvető fogalmakat kellene előbb tisztázni.
Magyar nemzetiségűnek lenni a nemzethez tartozást jelenti. Ez sztem mindenki számára üdvözlendő.
Magyar állampolgárnak lenni a magyar államhoz tartozás.

Praktikusan az az ember legyen állampolgár, aki ki akarja venni a részét az ország gazdasági, társadalmi politikai életéből.
Tehát itt dolgozik, vagy itt vállalkozik, adót fizet, itt szavaz az ő érdekeit képviselő pártokra, jelöltekre.

De azt, hogy valakit a nemzethez tartozás bizonyítékául állampolgársággal ruházzunk fel úgy, hogy közben nem itt él, nem tagja a gazdasági, politikai közösségünknek nem szerencsés.
Ha meg beleszólást engedünk neki, az sem etikus.

Tehát sztem ez egy elhibázott téma. Ezeknek az embereknek nem állampolgárságra, hanem kulturális összetartozásra van szükségük.

Azt viszont attól nem kapják meg, hogy "másodrendű" állampolgárai lehetnek Magyarországnak.

Alf (törölt) 2010.04.23. 09:39:31

@lószúnyog: A mi időnkben az általad felsorolt dolgok sem voltak elegendőek, HIV teszt, egyéb orvosi tesztek is voltak, magyarként 3 évet vártunk az állampolgárságra...

2010.04.23. 09:41:17

@Senkifia: Ez ferdítés. Az LMP azt mondja, hogy ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, akkor a bevándorlás TÉNNYÉ fog válni. Nem ők fogják direkt idefuvarozni a sokszázezer menekültek a saját teherautóikon, jönnek majd azok maguktól. Vagyis 2 opció van:
1. tenni a környezetért
2. felkészülni a menekültáradatra, törvényeket hozni, hogy ne akkor kelljen rögtönözni mikor már tele a tábor.

Az állampolgársággal kapcsolatban: senki ne kapjon alanyi jogon. Az állampolgárság, a hivatalos idetartozás a közös értékekre, közös történelmi tudásra épít. Aki de születik, itt iskoláztatják, itt nő fel, arról elhisszük hogy többé kevésbé sikerült elsajátítani ezt, állampolgár lehet. A többieknek sajnos előbb bizonyítani kell egy vizsga keretében.

2010.04.23. 09:43:24

Kedves Bismarck, az élet nem habostorta. Kinek így dobta a gép, kinek úgy.

walter77 2010.04.23. 09:43:24

@Kedves Nard:

még jó, hogy nem te döntesz ebben a kérdésben...

@BISMARCK:
Egyetértek. Nard kollega nem így vélekedne, ha kapott volna a képébe egy két sallert.

walter77 2010.04.23. 09:49:58

@Bretschneider:

"Aki de születik, itt iskoláztatják, itt nő fel, arról elhisszük hogy többé kevésbé sikerült elsajátítani ezt, állampolgár lehet. A többieknek sajnos előbb bizonyítani kell egy vizsga keretében. " - ELHISSZÜK ????
Már meg ki hiszi el??? TE? Mért Te ki vagy?

Bizonyítani egy vizsga keretében? Mit, hogy majd fizet adó, amikor itt dolgozik? Vagy hogy beszél magyarul? Az elsőt ugye nem lehet. A második meg szintén marginális, mert ha már jártál állampolgári eskütételen, akkor láthattad volna, hogy csak a határon túli magyarok tudják elmondani az eskü szövegét, és csak ők tudják elénekelni a himnuszt. És nem azért, mert vizsgáznak belőle.

Ps.: Nekem és az ismerőseimnek sem kellet vizsgázni, tekntve, hogy magyar nyelvű iskolába jártunk egédz életünkben

lószúnyog 2010.04.23. 09:50:52

@Alf: A tesztekre már pontosan nem emlékszem, mindre, de tudom, hogy úgy kezeltek mintha nem hinnék el, hogy ismerem a szappant meg a meleg vizet, meg egyáltalán működik egészségügyi ellátás az országban ahonnan jöttem!
A honosítási eljárás elvileg 12 hónap, de a gyakorlatban ez több, mivel az állandó hiánypótlásokkal kitolódik.Úgyhogy van olyan is, hogy valaki két évet vár rá.
A külhoni magyaroknak magyar állampolgárságot kell adni, az itt élő bevándorolni és letelepedni kívánó magyaroknak pedig kedvezményes (VALÓDI kedvezményes, könnyített) eljárást kellene biztosítani.
Nekem akkor lett elegem az egészből, amikor még tart. engedély ügyben sorakoztam a Hivatalban, és reggel korán ott voltam. Étlen, szomjan sorakoztam órákon keresztül. Amikor már csak két ember volt előttem megjelent egy ügyvéd fickó, kb. 5 mappával, és 5 kínai fickóval, és természetesen soron kívül bementek előttem...
Nekem folyamatban van az áp-i ügyem. Várok türelmesen. 10 évet vártam, mostmár kibírom ezt a pár hónapot. IGAZ, hogy emiatt nem lehetek évek óta sem ügyvédjelölt, se bírósági fogalmazó, se közszolgálati jogviszonyt nem létesíthetek, nem vásárolhatok ingatlant, stb. De adózni adózhatok, tb-t fizethetek. Nekem itt csak kötelezettségeim vannak, jogaim nincsenek.
Széééép. Szeretem :-)

walter77 2010.04.23. 09:54:16

@Kedves Nard:

Az adócsalás jelenségének úgy általában nem sok köze van a kettős állampolgársághoz.

Alf (törölt) 2010.04.23. 09:58:21

Amúgy az erdélyi, szlovákiai magyaroknak nem kell az állampolgárság, aki át akar települni, végigcsinálja, a munkakereseés, egyéb nehézségek mellett ez is egy gond lesz, amit ki kell pipálnia.

A sok megaláztatás után amit magyarságáért kapott, életének elkövetkező részében kárpótolja a sok megaláztatás, amit "románságáért", "szlovákságáért" kap az "anyaországi " magyaroktól.

Hontalan marad egész életére. Az állampolgárság is csak egy papír, mint a tb kártya.

A szavazás és a jelképes állampolgárság egy gesztus, a nemzeti összetartozás jelképe, amely a LEGTÖBB országban automatikusan jár a nemzet bármely tagjának.

Magyarország ugyanakkor nem olyan, mint a legtöbb ország, hanem erősen frusztrált, a szolidaritást kevéssé ismerő nép lakóhelye, akivel évtizedeken keresztül megpróbálták elfelejtetni, hogy nemzetének egyharmada a határok túloldalán él.

Én romániában születtem, több megaláztatás ért határontúli mivoltomért magyarországon, mint magyarságomért romániában. Megszereztem a magyar állampolgárságot, 11 évesen.

Nem haragszom a nemmel szavazókra, ők kimondták szavazatukkal, amit eddig is tudtam: Semmi közünk egymáshoz.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 09:58:47

@walter77:

Úgy értettem, hogy igénybe venné az itteni szociális hálót úgy, hogy nem tett az országhoz semmit. Értsd, nem itt fizet adót.

Drótmalac · http://blob.blog.hu 2010.04.23. 09:59:14

Román állampolgárságot minden magyarnak!

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:03:39

@Kedves Nard: nem tudom, te hol élsz, de magyarországon a magyar állampolgárok sem vehetik igénybe a szociális hálót, ha nem fizetnek TB-t.

Ha meg fizetnek, akkor a nem magyar állampolgárok is igénybe vehetik.

A kettőnek SEMMI köze egymáshoz.

Szűcslaci 2010.04.23. 10:03:56

Sárdobáló elvtárs, megtagadtad a véred, megtagadtad a hazád a te kis NEM szavazatoddal. Ne szégyelld magad, nem segít az rajtad. A magyarok azok magyarok, legyenek akárhol, beszéljenek bármily gyengén is magyarul. S ha rajtam múlik, százszor is, ezerszer is megszavazom, hogy állampolgárok legyenek. Magyarabbak ők, mint bármelyikünk, aki itt maradhatott ebben a tolvajbödönben. S sokszorosan inkább megérdemlik az állampolgárságot, mint mi, kiknek az ölükbe hullott.

Sesut 2010.04.23. 10:04:00

Nagyon sok a sztereotípia mindkét oldalról. Nyilvánvalóan nem igaz, hogy ha könnyebb lenne magyar állampolgárságot szerezni az erdélyi stb. magyaroknak, akkor mindenki idejönne, és mi tartanánk el őket. De azért azt se gondoljuk már, hogy ők "dolgosak", ahogy fent írták. Igen, vannak dolgosak is, meg olyanok is, akik bizony visszaélnének a kínálkozó lehetőség előnyeivel, és a kötelezettségek alól igyekeznének kibújni. Igen, ott is vannak ügyeskedők (mint ahogy itthon is), és igen, ott sem mindenki az. Ez az egész állampolgárság kérdés pont azért nehéz, mert nem lehet csupán gazdasági alapon vizsgálni, viszont ugyanolyan hiba lenne csupán érzelmi alapon milliók életét érintő döntéseket meghozni.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:04:37

@BISMARCK:

Általános Forgalmi Adó. Azt még a külföldi turista is fizeti, ha itt vásárol bármit. Ez alapján a Hannoverben vett cigarettám miatt Németországban adózom? :) SZJA-t nem fizet a román.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:05:54

@Alf:

Ha nem itt él, nem itt fizet adót, TB-t, nem beszél magyarul, ne akarjon állampolgár lenni, ne akarjon szavazni.

lószúnyog 2010.04.23. 10:06:26

@Alf: Én ugyanezt tudom elmondani. Nem panaszkodom, csak tényt megállapítok. Engem is sokkal több megaláztatást ért, és ér a mai napig is, itt Magyarországon, mint amikor hazamegyek Szerbiába a szüleimhez. (akik mellesleg sosem jönnének át, csak szeretnék ha végre elismernék, hogy ők is magyarok). Csak csendben jegyzem meg, ha egyik másik itteni NAGY magyarnak át kellett volna élnie csak egy évet a szerbiai háborús, embargós, NATO bombázós, nincstelen életből már rég felpattintották volna ereiket. De biztosan mondják, hogy ez van, ezt adta a gép. OK. Rendben. De akkor ti kinek a pártján álltok? A gép oldalán? Vagy végre odamentek az elhagyott kistestvérhez, hogy: Gyere, Pityu, te a testvérem vagy. Bármikor jöhetsz hozzánk. Te itt ITTHON vagy.DE tudnod kell, hogy vannak játékok, amelyekkel még nem játszhatsz. ENNYI. Ennyi kellene semmi több.

walter77 2010.04.23. 10:07:32

@Kedves Nard:

De ilyen egyszerűen nincs. Mert ahhoz hogy valakinek egyen egészségbiztosítása, ahhoz valamilyen járulékot kell fizetnie. Ha valaki nem dolgozik, akkor neki nincs csak éppen annyi, mint bármelyik túristának. Ha van neki, akkor úgy van, hogy a családjából valaki átvállalja. Nem egy ismerősömnél, a gyerek aki itt él, dolgozik, adózik, az fizeti a járulékokat, hogy a szülei ide jöhessenek kórházba. Vagy akinek ez sincs az meg simán fizet, mint egy szolgáltatásért.

Másfelől olyan is van, hogy valaki csak fizet, de nem él itt és nem dolgozik. Az állampolgárság megszerzéséhez jó ha van mukaviszonyod, így van amikor valakit fölvesznek egy munkahelyre, de valójában nem dolgozik ott, viszont az összes járulékot amibe a munkáltatása kerül, azt ő maga fizeti ki a munkáltatónak, aki befizeti ezeket egy az egyben az állambácsinak. Ez nem egy gyors folyamat, így akár milliós tételig emelkedhet az az összeg amit kifizet valaki az államnak adók és járulékok formájában, mielőtt még állampolgárrá válna.

hipolit 2010.04.23. 10:09:25

Jartamban keltemben eddig nem szorultam sokszor segitsegre, azt a keveset viszont legtobszor romanoktol kaptam. Ramvillantott a kamionos hogy menjek utanna merre keverdunk ki a dugobol, (eleg volt neki a roman rendszam, nem szamitott , hogy akcentussal beszelem a romant), kioktatak merre van elfogadhato hotel, gondjaim felol erdeklodtek ha netan megaltam egy perc pihenore az ut mellett.
Viszont fenyegettek mar vizbedobassal magyar nyelven horvat setahajon , mert rossz helyen altam ( magyarorszagi turista urak szerint), es voltam mar kerdore vonva a budapesti rendororson a mernok letemre kidolgozott kezeim miatt( ahova egy sehall se lat nenike miatt kellett befaradjak, aki hatolrol zetutotte a kocsimat).
Irom ezeket annak ellenere hogy nekem sincs inyemre a balkanizmushoz valo alalmazkodas, de fenmaradasunk erdekeben tanulni kellene egy kis toleranciat elsosorban magyarnak a magyarral szemben.

BISMARCK 2010.04.23. 10:10:21

@Kedves Nard:

Tehát szerinted az állampolgárságot a személyi jövedelem adóhoz kell kötni?
Ezek szerint akik minimálbére vannak, vagy van 4 gyerekük és pont úgy jön ki, hogy nem fizetnek SZJA-t azok nem lehetnek magyar állampolgárok?

lószúnyog 2010.04.23. 10:10:32

@Kedves Nard: Azt sajnoshálaistennek nem te döntöd el, hogy ki mit akarhat :-)
Legfeljebb majd a politikusaid, akiket TE megválasztasz, majd úgy döntenek, hogy ismét arcul csapják a határon túliakat, és te meg elégedetten dőlhetsz hátra a foteledben, hogy megmentetted az országot az ingyenélőktől azok számára akik igazán rászorultak, mint pl. a BKV-sok.
:-)

lószúnyog 2010.04.23. 10:13:29

@BISMARCK: szerintem Nard jól rátapintott a lényegre. Én javasolnám is, hogy mindenki állampolgárságát vizsgálja felül az erre külön, sok pénzből felállított Hivatal. Minden adóévben. És aki nem fizetett be SZJA-t, attól el kellene venni az állampolgárságot. :-)
Lesz itt rend! :-) Azt a leborult szivarvégét!

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:14:32

@Kedves Nard:

TB-t csak az fizet, akinek van jövedelme, vagy csekken befizeti.

SZJA-t az fizet, akinek van jövedelme.

Ezeknek nincs köze az állampolgársághoz, a magyarországi 54%-os foglalkoztatottsággal ugyanis a munkaképes lakosság 46%-a nem fizet sem tb-t, sem szja-t.

Tb-t és szja-t fizet ugyanakkor sok magyarországi munkavállaló, aki nem állampolgár.

A szavazati jog nem kell az állampolgársághoz kapcsolódjon.

Ha ennyire keveset tudsz, legalább ne akarj okos lenni.

walter77 2010.04.23. 10:17:27

@lószúnyog:

Jaja. Ezt lenne fontos felfogni, hogy aki akar az áttelepül önerőből. Aki meg otthon maradt eddig az ezután sem fog átrohanni rögtön.

Csakhát azt nehéz megérteni egy etnikailag tiszta országban, hogy milyen is a kisebbségi létmód, és ha még a veled egynemzethez tartozók is ferdeszemmel néznek rád meg veszélyforrásként kezelnek, akkor az nem jó érzés...

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:17:30

@Alf:
"A szavazati jog nem kell az állampolgársághoz kapcsolódjon."

Ezt hogy érted? Csak az állampolgárok szavazhatnak.
Akkor most létre kell hozni egy másodrendű állampolgári státuszt, akik nem szavaznak, csak állampolgárok?

Ez nem arculcsapás?

Móg 2010.04.23. 10:23:15

udv.nektek
Amikor ebből a kérdésből ekkora csinnandatrát csináltak és népszavazásra vitték,eldőlt,hogy jól nem lehet kijönni belőle.A kérdést a napi acsarkodások szintjére züllesztették.Elképesztő,hogy egy olyan gesztus kapcsán amely lehetőséget adna az együvé tartozás érzésének,valamilyen nemzeti egység kialakulásának megteremtésére a pártok harsogva bizonygatják,hogy mi vagyunk a magyarabbak,sőt mi vagyunk a magyarok,sőt aki ugy szavazott az nem is magyar,ÁRULÓ.
A parlamentben kellet volna rendezni ezt annyi köritéssel,mint az adótörvénnyel kapcsolatos 1200. inditványt{persze akkor oda a piár hatás.amiről hovatovább azt gondolja az ember,hogy ez vált céllá}Ha akkor ez nem ment a parlamentben ki kellet volna várni az idejét.
Egyszerüen törvényt kellet volna hozni amely pozitivan diszkriminálja a magyar származásuakat,azzal,hogy számukra a végletekig leegyszerűsiti az eljárást.Igy intézve valóban mondhatta volna a magyar kormmány vagy az államfő,hogy ez magyar belügy.Mindazok után ahogy ezt a kérdést Mo.-on kezelték és kezelik semmilyen erkölcsi alapunk nincs számonkérni ha az érintett országok hivatalossága sőt, a Mo-i állampolgárok egy része is,a saját érdekei szerint elferditve demagóg módon viszonyul a kettős állampolgárság intézményéhez

lószúnyog 2010.04.23. 10:23:46

@Walter Melone: Minden szavazó állampolgár, de nem minden állampolgár szavazó.

Itt erről van szó.

DE arra senki sem reagált amit írtam: HOgy az miért nem azavr senkit, hogy az amerikás magyarok szavazhatnak njú jorkból? What is this KEREK? :-)

BISMARCK 2010.04.23. 10:25:04

@Walter Melone:

Önkormányzati választáson pl. az a német is szavazhat akinek itt van háza és ide van bejelentve, pedig nem magyar állampolgár.

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:27:27

@Walter Melone: én észtországban élek, és szavazhattam a helyi önkormányzati választásokon, pedig nem vagyok állampolgár.

ugyanakkor minden észt automatikusan megkapja az észt állampolgárságot, éljen bárhol a világon.

lószúnyog 2010.04.23. 10:34:57

@Alf: És ők nem félnek attól, hogy felisszák előlük az iskolatejet az Oroszországban élő észtek ha berajzanak mint a sáskák?
Csak mert a határon túliak erre készülnek! Ott guggolnak a határoknál, és amint jöhetnek jönnek majd mint a sáskák és lelegelnek mindent, elpusztítják amit csak tudnak, megeszik a csecsemőket...De ha mégse akkor is kiolvassák a könyveket a könyvtárból,hű... még képesek lesznek beülni egy-egy színházi előadásra is, húúú, ésés meglátogathatják bármikor ezen túl az itt élő rokonaikat. Hát ez már tényleg nem embernek való horror.

walter77 2010.04.23. 10:37:04

@Alf:

Ahogy ezt tették a szerbek is...

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 10:40:46

@Alf: ott is adózol? fizetsz helyi egészségügyi hozzájárulást? egyebeket?

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:43:56

@BISMARCK:

Ebben biztos vagy?

A törvény ugyanis így szól:

"A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgár választó (aktív választójog) és választható (passzív választójog). 2004-től a választópolgár akkor is leadhatja szavazatát, ha a választás napján külföldön tartózkodik. Nincs sem aktív, sem passzív választójoga annak, aki jogerős ítélet alapján a cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság, illetőleg a közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll, szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti"

walter77 2010.04.23. 10:43:58

@lószúnyog:

Volt ez a cik a délmagyar.hun.

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/gyalog_vizum_nelkul_europaba/2131929/

Nem is a cikk az éredkes most, hanem az a néhány hozzászólás, ami már annak akapcsán lett ilyen paranoiás, hogy nincs már vízum!

berkeczi 2010.04.23. 10:44:03

Az a gond, hogy már most honosítani kell a magyart ahoz, hogy magyar állampolgár legyen akkor is ha magyar nemzetiségü az illető. Sajnos tudom én is átmentem ezen a procedúrán és most a barátnőm is ebben a cipőben van. Tehát a Fidesz amit mond az azt jelenti, hogy minden így marad és nem fog semmi változni. Eggyetlen megoldás lenne az amit a Jobbik akar és sok határontúli magyar is, vissazadni(nem megadni) a teljesjogú Magyar állampolgárságot szavazati joggal is amivel akkor élhet ha Maygarországon lakhelyel rendelkezik az illető határontúli magyar.

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:44:45

@úriparaszt: nem, nem attól függ, hanem csak attól, hogy erre a lakcímre vagyok bejelentve. Bejelentés fél óra, utána kapsz személyit.

Tb-m most nincs, mert épp saját vállalkozás beindításán ügyködünk.

de ez független attól, hogy szavazhatok-e.

BISMARCK 2010.04.23. 10:45:58

@Walter Melone:

Tóth Zoltán mondta v a Ma Reggelben v az ATV-n.
Ha valaki, akkor ő autentikus forrás, én nem kételkedem benne.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 10:51:26

@Alf:

De, pedig úgy kellene. Különben mehetnék szavazni Ugandába is.

@berkeczi:

Lószart adni nekik, nem választójogot. Ha magyar földet nem akarnak eladni külföldieknek (jobbik), akkor választójogot miért? Ja, mert abból nekik lenne hasznuk? Hogyne.

greybull 2010.04.23. 10:52:02

Csak ismétlem magam: BEFOGADNI, BEFOGADNI, BEFOGADNI!!!!.
Gondolkodjunk: aki egyáltalán arra gondol, hogy magyar (mondom: MAGYAR) állampolgárságot szeretne - mégha ezt mondjuk valami kis mutyi megfontolásból fogja is tenni - de ott valami mégiscsak lesz mocorogva, szégyenlősen, hogy PONT magyar áp-t szeretne, ez lélektan, sőt mélylélektan. Tegyük fel, hogy megalakul Székelyföld Magyar Állam! Tegye a szívére itt mindenki a kezét: nem szeretné megkérni a székelyföldi magyar állampolgárságot? Én rögvájszt mennék a budapesti Székelyföld Magyar Állam nagykövetségére és "kezsit-lábát" megcsókolnám a hivatalnoknak, amikor kezembe nyomná a csillagösvényes székelyföldi útlevelet. Ha ingyen lenne, én akkor is fizetnék érte, sőt adóm - nem 1, de több - százalékát is ÖNKÉNT átutalnám a Székelyföld Magyar Állam APEH-jának. Önként, világos?
Behaviorizmus urak, és mindjárt tisztább a képlet!
Wellington hadserege - amivel Blücherrel együtt - jól eltángálta Napoleont lényegében csavargókból, bűnözőkből, naplopókból kényszerrel összeszedett - látszólag - egy semmirevaló társaság volt. De ők győztek. Mert amikor tenni kellett a dolgukat, hát tették, méghozzá kiválóan.
Na kérem: ezért nem érdekel engem, hogy kiféle, miféle, keféle aki magyar állampolgár akar lenni, ha valami - akár többszörösen áttétételes - kötődése van Mo-al. BESOROZNI, DE IZIBE!!!!

lószúnyog 2010.04.23. 10:52:19

@Walter Melone: tehát, csak a lakóhellyel rendelkezők szavazhatnak, azaz a külhoniakat nem illeti meg ez a jog.
Ezt mantrázom itt tegnap este óta.

Walter Melone (törölt) 2010.04.23. 10:52:43

@BISMARCK:

utánanéztem. Az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon szavazhat, a magyar parlamenti választásokon azonban nem.

"70. § (1) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt megillet az a jog, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint országos népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen.

(2) A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú magyar állampolgárt és az Európai Unió más tagállamának a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárát megilleti az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásán választható és - amennyiben a választás, illetve a népszavazás napján a Magyar Köztársaság területén tartózkodik - választó legyen, valamint helyi népszavazásban és népi kezdeményezésben részt vegyen. Polgármesterré és fővárosi főpolgármesterré magyar állampolgár választható."

BISMARCK 2010.04.23. 10:54:08

@Walter Melone:

Ezek szerint Tóth nem mondott hülyeséget:)

Alf (törölt) 2010.04.23. 10:55:06

@Kedves Nard: "Különben mehetnék szavazni Ugandába is."

Megfontolandó :)

lószúnyog 2010.04.23. 10:59:35

@walter77: áh, én nem húzom fel magam az ilyesmin.
Régebben idegesebb típus voltam :-) Pl. amikor a falunkban bombáztak a NATO gépei, és törtek az ablakok, hullottak a cserepek, stb. és a sötét, áramnélküli szobában próbáltuk kitalálni, hogy vajon mit találhattak el a "demokrácia hívei", akkor másnap hallottam és láttam a tv-ben (TV2 riportja, a híradóban), hogy nálunk sokkal jobban féltek a határ másik oldalán pl. Szegeden, mivel látták (értitek LÁTTÁK) a bombák fényeit. A szívem szakadt ekkor több darabba, mikor belegondoltam, hogy nekik tényleg milyen rossz lehetett.
:-D

cantatrex 2010.04.23. 11:00:32

Kedves MIndenki! Szerintem jobb, ha most lezárjuk ezt a témát, mert nagyon elszomorító egyesek hozzáállása! Én kérek elnézést minden határon túli MAGYAR EMBERtől, az összes MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR nevében. Őseink sírnának, ha ezt olvasnák!

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 11:02:48

@cantatrex:

Az én nevemben ne kérj elnézést. Nem tartozom nekik semmivel, se bocsánat se elnézést kéréssel.

lószúnyog 2010.04.23. 11:10:39

@cantatrex: Kedves Tőled, és tudom, hogy még sok ilyen gondolkodású ember él Magyarországon.
Látom azt, hogy ez az ország mennyire megosztott. Látom, hogy a politika megosztja a társadalmat. Hogy ez mekkora butaság, remélem sokan látják. Hisz mindannyian azt akarjuk. Tanulni, dolgozni, lakást venni, gyereket vállalni, felnevelni, normális nyugdíjas éveket. DE képesek a politikusok megosztani a társadalmat, és gyűlöletet szítani.
DE ugyanez figyelhető meg a határon túli politikában is. Nagyon szomorúnak tartom, hogy mindig csak a megosztás, áskálódás, irigykedés van terítéken.
Ezzel ítéljük halálra a nemzetet.
Ha megpróbálnánk úgy magyarok lenni, hogy nem firtatnánk más magyarságát, ha nem néznénk le cigánysága miatt, ha nem irigyelnénk zsidósága miatt, ha nem közösítenénk ki azokat akik Magyarországra akarnak bevándorolni...talán nem itt tartanánk.
A jólét hiánya, a rossz közérzet beteg (testi és lelki) polgárokat, nemzettársakat, és végső soron beteg országot eredményez.

VÁLTOZTATNI kell ezen, míg nem késő.

Alf (törölt) 2010.04.23. 11:11:34

@Kedves Nard: Ez az, hölgyem, "a románok" azok nem románok, hanem romániai magyarok...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 11:16:38

@Alf:

Román állampolgárok. Román állampolgár ne akarjon beleszólni az itteni politikába, én sem szavazhatok (nem is akarok) a román választásokon. Baromság. A külföldön élő magyarok magyarságtudata a távolsággal egyenes arányban növekszik.

BISMARCK 2010.04.23. 11:20:21

Nem érdemes Kedves Nard-al foglalkozni, vagy provokátor vagy bolond.

lószúnyog 2010.04.23. 11:20:22

@Kedves Nard: Mondottam volt...nem tudsz abba beleszólni (bármennyire fájdalmasan is érint ez), hogy ki mit akarjon.
Román állampolgárok bizony ma is szavazhatnak, és fognak is szavazni vasárnap is.
Csak LASSAN mondom, hogy te is értsd :-)

nyílméregbéka 2010.04.23. 11:22:32

@Alf: de Alf, itt nekünk a 40 év alatt azt sulykolták hivatalosan, hogy aki Romániában él, az román, aki Csehszlovákiában, az csehszlovák stb. ... Az én generációm ebben nőtt fel. A 90-es években pedig, mint fentebb írtam, egy csomó suttyó jött át "hozzánk", "tőletek" (természetesen tisztelet a kivételnek), akik miatt sokan a becsületesekre is ferdén néztek.
@lószúnyoggal értek egyet, jobban meg kell(ene) ismernünk egymást, én pl. csak felnőttként találkoztam székelyekkel, és ez 180 fokos fordulat volt nálam. És ez minden ismerősömmel így volt, ők is az utóbbi 10-15 évben járnak Erdélybe, hívnak magukhoz vendégeket onnan, és gyakorlatilag bármit megtennének értük. (pl.: névházasság ;-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.23. 11:23:04

@Kedves Nard: Es magyarorszagon elo es adozo roman, nemet vagy amerikai beleszolhat-ea valasztasba?

Arra is emgya hoborges. Magyar magyarnak a farkasa, es ez a szegyen.

Tutdod en itt a kiralysagban magyar allampolgarkent, magyar allando lakcimmel is szavazhatok, parlamenti kepviselok kivetelevel az eu es a helyi valasztason. na ez az eletben nem lesz otthon.

Ritkan mondok ilyet, de egy ennyire szethuzo , kulfoldieket szinte egyaltalan nem befogado ,frocsogo nep mint a sajatom, elobb utobb halalra van itelve.

Nem az ertekeinket kell feladni, hanem az emberi aljassagot , etikatlan viselkedest a sutba dobni.

Engem spec nem zavar, ha sokszinu a nemzet, ha mindenki tevekenyen kiveszi a reszet a munkabol , es emberileg etikusan viselkedik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2010.04.23. 11:23:58

A romaniai magyar meg romaniai magyar, elso helyhatarozo, masik meg a nemzetiseget jeloli.
Ahogyan jelenleg az en statuszom is angliai magayr, ennyi.

Mike750901 2010.04.23. 11:24:06

Szeretem mikor az erdélyi magyarok engem mint "sült magyart" "letáposoznak".. és ezt nem kevésszer pejoratív értelemben teszik, gondolják. Egyébként pont tegnap Marosvásárhelyen mondta egy ottani magyar nemzetiségű ismerösöm, hogy ez erdélyi magyarok egy része sem helyesen írni, sem helyesen beszélni nem tud megyarul, tisztelet a kivételnek, bár egyes oktatási intézményekben tanítják nekik a magyar nyelvet, irodalmat, történelmet.. De én erről az egészről azt gondolom, hogy az igaz, hogy nem a külhonba szakad magyarok kérték, hogy horvát, szlovák, vagy román, ukrán osztrák, szlovén, szerb stb. állapolgárok legyenek, hanem hoztak egy döntést, emiatt nem kellene esetleg Londonban, Párizsban "reklamálni"? Ebből a szempontból én azt mondom, persze járjon nekik a magyar állapolgárság, de nem aki életvitelszerűen nem él itt, nem fizet ide adót, tb-t, nyugdíjat stb. ne is jöjjön ide szavazni se, mert én is csak kikapcsolódni járok erdélybe és nem beleugatni az ottani történésekbe...egyébként ha jól tudom a románok pl. többször kijelentették, hogy kettős állapolgárság náluk nem elfogadott, tehát aki megkapja a magyar állampolgárságot, annak le kell mondani a románról..
Azért nem semmi, hogy milyen messzemenő hatása van annak, hogy 1848-ban nem tudtuk lerázni magunkról az osztrákokat és érdekes módon soha sehol senki nem reklamált még "Bécsnek" a múlt jelenbeli következményei miatt..

molaris 2010.04.23. 11:26:47

@Horváth Andor Márton:
"Magyarország feladata, hogy a saját állampolgárainak és rajtuk kívül a magyaroknak hazát adjon."
Ez a mondat elég messzire vezet, ha logikusan folytatjuk a gondolatsort.
Félek, Te sem gondoltad végig.
Bevonulási induló, a Vezér fehér lovon, virágkoszorú, stb.

molaris 2010.04.23. 11:29:31

@Mike750901:
"..egyébként ha jól tudom a románok pl. többször kijelentették, hogy kettős állapolgárság náluk nem elfogadott, tehát aki megkapja a magyar állampolgárságot, annak le kell mondani a románról.."

Valahogy a keleti határszélen a románok is máshogy gondolják/gondolták.

lószúnyog 2010.04.23. 11:31:52

Ha már ott tartunk, hogy ki kinek a sorsába pofáz bele.
Szabad legyen megjegyezni, hogy Magyarország hibája miatt kerültünk más állam hatalma alá.
Konkrétan a határon túli magyar politikába állandóan beleártja magát a magyarországi "elit". Megosztja őket!
És akkor még nem beszéltem a Vármegyés srácok "áldásos" ténykedéséről. Konkrétan arról, hogy átjárnak Szerbiába magyarkodni, meg buzerálni az ottaniakat, rázogatni a pofonfát. Amikor meg elkezdődik a pofozkodás, rögtön húznak vissza Magyarországra, és az ottaniak meg isszák a levét.
Mi ez ha nem belepofázás?

Mike750901 2010.04.23. 11:35:08

@molaris: ..igen és ebben az a furcsa, hogy a Románia viszont gondolkodás nélkül megadja a nem EU tag Moldávia minden kérelmező állampolgárának a román állampolgárságot mindenféle korlátozás, lemondás stb stb nélkül.. az EUS tagország állampolgárait megillető minden elönnyel, román útlevéllel.. Ezt hívják kettős mércének nem? :)
Egyébként azt elmondhatom, hogy a székelyföldi magyarok többsége, egy - két kivételtől eltekintve, a magyar állapolgárság megadását gesztusként értékeli..., és nem "visszaélni" szándékozna vele, csak szívét melengető érzés lenne számukra, hogy ide tartoznak,... hivatalosan is..

walter77 2010.04.23. 12:00:41

@Mike750901:
@molaris:
Szerintem Romániában létezik a kettős állampolgárság. Ukrajnában nem fogadják el.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:02:05

@lószúnyog:

Sajnos ez belepofázás. El is ítélem. Ennek az országnak sem kéne más dolgába beleszólni. A 128 vármegyések meg különösen szánalmasak.

walter77 2010.04.23. 12:04:05

@lószúnyog:

Hát igen. Nem érdemes idegeskedni rajta. De akárhogy is általában fölhúz az a jelenség amiről te is beszéltél, a májerkedés othhon majd gyors visszahúzás ide...

Meg persze az is, amikor egy Kedves Nard-hoz hasonló alkat magyarságtudatról akar kioktatni...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:08:44

@walter77:

Nem akartalak kioktatni, én leszarom a magyarságtudatot. Sőt, szégyellnivaló magyarnak lenni. De hát ez van.

úriparaszt · http://varanus.blog.hu 2010.04.23. 12:10:57

@Alf: látod ez a hiba szerintem. szavazati jogot csak annak adnék, aki a közös terhek viselésébe is betársul. először a kötelesség utána jog.
sajnos ez itt (Mo) sem így megy, az utcán csak minden 5-6. ember akit sorstársamnak nevezhetek, hisz 20%-nál kevesebben fizetünk rendesen adót, tb-t.
ha levonom a nyugdíjasokat, tanulókat, gyerekeket, akkor is elkeserítő az eredmény.
amíg ezt nem sikerül rendberakni, amíg nem változik a közös felelősségérzet, addig -bármilyen szomorú - a külföldön élő magyar nemzetiségű emberek állampolgársága nem kérdés.
mindehhez legelőször politikai reform kellene, arra pedig mostanában nincs (eddig se volt) esély.

walter77 2010.04.23. 12:29:43

@Kedves Nard:

" én leszarom a magyarságtudatot" és "szégyellnivaló magyarnak lenni" ezek szerintem kizárják egymást.

Ha leszrod, akkor indiferens számodra, azaz nincs jelentősége, hidegen hagy, közömbös vagy vele. Ha ez így van, akkor nem is érezhetsz ezzel kapcsolatban semmit, se keserűséget, se büszkeséget, se szégyent, semmit.

Ha szégyenled, akkor zavarnak dolgok, amiket magyar tettek, és szeretnéd, ha a magyarok másmilyenek lennének. Azaz nem szarod le.

De te tudod.

Alf (törölt) 2010.04.23. 12:47:06

@Kedves Nard:

Az a helyzet, hogy tipikus példáját mutatod hozzászólásaidban annak, hogy milyen nagyobb problémák vannak magyarországon.

Nem csoda, hogy azok vannak, hiszen meglehetősen frusztráló a XX. századi magyar történelem.

Te, és sokan az országban megvetik a magyarságtudatot, anyagi alapon képzelik el csupán a működő közösségeket, teljesen materialista - és kapitalista - szemléletük kizár mindennemű szolidaritást egyéb alapokon.

A cél a boldogság, az anyagi jólét, bizonság.
Amit nem veszel észre, az viszont az, hogy azok a közösségek (nemzetek)élnek anyagi jólétben és biztonságban, amelyek szolidárisak a nemzet tagjaival. Így a magyarság szégyellése csupán egy béklyó, egy olyan frusztráció, amely a nem magyarokkal való viszonyodra is kihat.

Nagyon igaz a mondás, meg kell tanulnod magadat szeretni, elfogadni ahhoz, hogy másokat is tudj szeretni, elfogadni.

Ha saját magaddal nem vagy egyenesben, nem fog sikerülni szomszédaiddal sem, csak szőröstalpú ugandai füldműveseknek fogod tekinteni a tőled pár kilométerre élő népeket is.

A szolidaritás fogalma teljesen értelmét vesztette a kárpát medencében, és kelet-európában általában. Remélem, változni fog, de első lépésben mindenki tisztába kell tegye magát.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 12:50:34

@walter77:

Én csupán a saját megélhetésemet védem. Nem akarom hogy külfödiek szóljanak bele a politikai életbe (ami kihat a gazdaságra), és dolgozzam a segélyükért, támogassak egy más országot a munkámmal. Szégyenlem azt például hogy az innen elmenekült magyar származású tudósokra büszkék (noha azért menekültek el innen, mert itt lehetetlen bármit is kivitelezni), meg a 6:3-ra. A múltban élnek, és nem képesek előre nézni és leszarni azt ami lényegtelen és visszatartja őket.

lószúnyog 2010.04.23. 13:08:10

@Kedves Nard: Aham. Ezt meg is értem, és jól is teszed.
DE az nem zavar, hogy a magyar orvosok, a magyar állampolgárok társ. biztosításának terhére maffiózókat látnak el?

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:09:24

@Kedves Nard: senki nem beszélt arról, hogy segélyeket kellene osztani vagy szavazati jogot olyanoknak, akik nem fizetnek adót, vagy nem laknak az országban.

Az egész egy magyar útlevélről szólt, és egy jelképes közösségtudatról.

Arról, hogy ha érkezik egy hagyományörző néptánccsoport székelyföldről, akkor a magyar rendőr ne szállítson le mindenkit a buszról és táncoltasson meg az út szélén.

De féltsed csak a kis megélhetésedet, nem a határon túli magyarok fogják elvenni azt tőled, hanem azok a nemzetek, amelyek összetartanak...

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:10:29

@Alf:

Fura a franciák egész jól nyomják, náluk elutasítóbb nemzetet nemigen lehet találni.

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:12:31

@Kedves Nard: a franciák nem elutasító, hanem összetartó nemzet, kedves.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:13:52

@Alf:

Elutasítják a külföldieket, és igen kényesek arra, ha beleszólnak az ügyeikbe.Igen ebben összetartóak.

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:21:40

@Kedves Nard: tévedés, nem utasítják el a külföldieket - rengeteg bevándorló él franciaországban, (többségében régi francia gyarmatokról) - hanem franciásítani akarják őket, korlátozva a multikulturalitást.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:27:39

@Alf:

Van elég sok bajuk azokkal, megbánták mint a kutya aki hetet ellett!

srajos 2010.04.23. 13:34:01

kell az ordognek az allampolgarsag..... mindenfele jottment leromanoz.....

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 13:44:47

@srajos:

Így van. A jöttmentek meg lerománozzák az idejövő jöttmenteket!

Alf (törölt) 2010.04.23. 13:55:47

@Kedves Nard: Talán nem kellett volna a fél világot gyarmatosítani, kiszipolyozni és azon meggazdagodni. Valamikor visszaüt, ha csak a saját boldogulásodat tartod szem előtt.

:^)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.04.23. 14:13:34

@tildy:): Kedves Ildikó, nem az a lényeg, hogy hogyan van ejtve, hanem az, hogy hogyan van leírva.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 14:16:47

@Alf:

A magyarok meg mindig jó érzékkel álltak a rossz oldalra és nyaltak rossz segget.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.04.23. 16:01:10

@cantatrex:

Ez mennyire demagóg fosduma...Nem mintha nem lenne épp elég balfasz az országban, importáljuk is?

cantatrex 2010.04.23. 16:33:43

@Kedves Nard: Pont a te fajtád nem hiányzik ebbe az országba, a magadfajtát kellene exportálni!!

TrackerXX 2010.04.23. 16:39:14

@Kedves Nard:

Tökéletes definíció. :) Én a magam részéről szívesen felajánlok egy közepesen elhasználódott magyar állampolgárságot bármelyik jelentkezőnek. Még annak az agyhalott kreténnek is, aki a nem-mel szavazásért lecsonkaországi köcsögözte a honi magyarokat. Hogy teljes legyen a képzavara, adnék neki soronkívül egy állampolgárságot,hogy beállhasson köcsögnek csonkaországban. LOL

Celtic 2010.04.24. 18:03:32

@úriparaszt: Pontosan. Ezert nem mentem szavazni. Jo szivvel se igennel, se nemmel nem tudtam volna szavazni. Igazi bianko kerdes volt, hogy aztan majd a torvenyben mi lesz, meglatjuk. Ha annyira akartak ilyen torvenyt, nyujtsak be a tervezetet, targyaljak le, de ne az allampolgart kerdezzek, hogy akar-e ilyen torvenyt. Ha azt kerdezik, akarom-e, hoyg megkapjak az allampolgarsagot, meggondolom es valoszinuleg igennel szavazok.
De ezt mar leirtam parszor.

Celtic 2010.04.24. 18:09:06

@Móg: +1. Ezt mondom en is. Amikor meghallottam, hogy ebbol nepszavazas lesz, ilyen kerdessel, mar akkor latszott, hogy se pro, se kontra nem lehet jo vege.