A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 104.: Tiszta vér

2013.08.24. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


P1040129.JPGElég sűrűn járok Erdélybe, és egy csomó ottani barátom véleménye ez. – mondta Csabi, közben sercintett egyet és a vagon lépcsőjére csulázott. A Bautzen-be tartó vonat nagyon hangos volt, rémesen zakatolt, főleg itt kinn a vécé mellet, de a focidrukkerek közé nem akartunk, nem mertünk beülni. Undorodva néztem Csabi buborékos csuláját, és tudtam, hogy most egy fél óráig őt kell hallgatnom. – Az ottani kezelési módszerek sokkal ésszerűbbek, és célravezetőbbek, mint nálunk. Az eredményt ott is az összetartás hozta meg, mármint a székelyek összetartása- a parazitákkal szemben. Egy kis csíki faluban többször is belebotlottunk a helyi önkormányzat teherautójába, mely a cigány portákon itt is ott is letett egy kupac tüzelőt. Kérdeztem helyi barátomat, hogy mi ez?  Mire mosolyogva elmondta, hogy tudod nálunk más a cigányok segélyezése, mint nálatok. Itt pénzt egyáltalán nem kapnak, csak ha családi szinten 180 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni. A 180 napot összehordhatják többen egy háztartásból, de ez a minimum követelmény, hogy egyáltalán kaphassanak valamit. Így aztán amikor az idénymunkák elkezdődnek a földeken, a cigányok szépen elindulnak napszámba, mint a többi rendes, dolgos ember. Ott nincs tele a kocsma, léhűtő, segélyből játékgépező, késelő cigányokkal.

Aztán meg a székelyek megvédik egymást, ha kell. Például, ha a cigány elköti a székely biciklijét a templom elől, akkor a székely fél tucat komájával bemegy a cigány portájára. A minimum az, hogy elhozza a biciklijét, de ha szükséges, úgy elverik a cigányokat, mint szódás a lovát. Alap, hogy az a cigány munkát senkitől se kap, ugrik a 180 nap, nulla segély. Ennyi. Lehet cihelődni. Tetszik a polgármesterek hozzáállása is. Akár naponta is kaphatnak valamit a cigányok, de szigorúan csak "természetben". Egyik nap kenyér, másik nap cukor-liszt, harmadnap egy zsák pityóka. Az önkormányzat is ellátja munkával őket, és azok szorgalmasan festik is az iskolát, takarítják az árkokat, gereblyéznek a templom kertben. A pénzből kifizetik a villanyszámlájukat, mint más tisztességes ember. Alapvetően másként néznek ki, mint az itteni züllött fajtársaik, nem ér derékig a szar a portájukon. Amit még tapasztaltam, hogy a megfelelő bánásmód miatt, sokkal udvariasabbak, például tudnak köszönni, ha bemennek barátom boltjába, és lássatok csodát, nem mernek a boltban lopni! –

Csabi egy pillanatra abbahagyta, mert hátulról meglökte az ajtó, pontosabban az azt kitaszító kopasz kigyúrt Cottbus-drukker. Picit tántorgott, nem csak a vonat zakatolásától, a nyakába tekert sálba kapaszkodott mindkét kezével, szája bal sarkán vékony nyálcsík csorgott, mint aki most ébredt, szeme véreres volt. Ahogy ellépett Csabi mellett, az folytatta: – Nagyon tetszik ez a rendszer. Tetszik, mert értelmes, mert igazságos, mert humánus, mert láthatóan eredményes. Láttam a cigánygyerekeket suliba menet. Láttam cigányt templomba menni. Látom az összetartás erejét, és látnám nálunk is! Példának biztos hogy nem rossz. Ha már mi vagyunk itthon egy-két ezer éve! – Csabi feje nagyot koppant a mocskos vonatablakon, ahogy a kopasz Cottbus-drukker megfordulva, visszkézből pofon vágta. Felhasadt a felsőajka, az arca tiszta vér lett. – Schmutziger Ausländer! Geh nach Hause, raus hier! Nimmst unsre Jobs weg, kriegst auch noch Sozialhilfe! Kannst nicht deutsch sprechen? Dann raus mit dir! – Végre sikerült elráncigálnom a kopasz hadonászó karjainak hatósugarából. Csabi csak támolygott, de nem csak a hirtelen ütés kábította el. – Nem értem. – motyogta – Mi a baja? Én nem cigó vagyok!

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr305360579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.