A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Beszédes csend

2009.02.28. 07:30 R_John

Öt nappal a rémes tatárszentgyörgyi gyilkosság után nem maradt más, mint a kétségbeesés és tehetetlenség. Meghalt egy fiatal cigány apuka és az öt éves kisfia, a család többi része pedig megsérült, házuk leégett. A különböző véleményformálók megnyilvánulásai kiábrándítóak. Senki nem mond ki semmit egyértelműen, a Klub Rádió műsorában az erősödő szélsőjobbot okolják a történtek miatt, pedig a cigánygyűlölet a szocialista pártból is fakad. Nincs igazi különbség a két tábor előítéletessége között. Csak ezt Orosz József nem akarja tudomásul venni.

Az áldozatok hozzátartozói feljelentették a rendőrséget, a mentőket és a tűzoltókat is. Az eddigi információk elég ellentmondásosak, az mindenesetre valószínűnek tűnik, hogy a hatóságok nem jártak el szakszerűen. Hagyták a nyomokat összemaszatolni, későn érkeztek a mentők a helyszínre (egy órával a bejelentés után), a rendőrök nem nagyon akartak sokáig tudomást venni a töltényhüvelyekről, benzines palackról, a tűzoltók szerint elektromos tűz volt. Az ügy hatóságok általi kezelésében teljes az irracionalitás. Az egész számomra teljesen megfoghatatlan, mintha eleve nem akarták volna teljesen komolyan venni az egészet. Az ügy kezelése az állam részéről csak kérdéseket vet föl, mintha eleve el akarták volna kenni az egészet, eleve nem lett volna fontos, hogy kiderüljön az igazság. (Napokkal később kiderül, hogy valami mégsem volt rendben, ejnye-bejnyét is kapott a helyszíni főnök. Közben a rendőrség bűncselekmény-sorozatról beszél cigányok ellen.)

Most kivételesen nem szabadultak el az indulatok, mindenki csöndben ül tovább a kis pozíciójában. Nincsenek éjszakába nyúló több száz kommentes viták. Végül is csak egy borzasztó, megrázó állatias gyilkosság történt, két cigánnyal szemben. Ők nem voltak híresek, mint Marian Cozma, a szintén brutális és felfoghatatlan gyilkosság áldozata. 

Az ügyben három nagyon jó megszólalás történt, az egyiket Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tette a parlamentben, a másik egy levél a köztársasági elnökhöz, a harmadik pedig egy nyilatkozat.

Kállai nagyon okosan és pontosan beszél a parlamentben az indulatokról, valamint a jövőről, amit nem szabad megvárni, meg kell előzni a még nagyobb bajt. Ehhez az kell, hogy ne maradjon ilyen a helyzet:

"Tagadhatatlanul nagy szerepe volt ebben a politikai elit gyakran képmutató és kétértelmű politikai nyilatkozatainak.
Hozzájárultak a súlyos társadalmi helyzet kialakulásához az elvtelen hallgatások, a
népszerűséget nem veszélyeztető „beszédes csendek” is."

Úgy tűnik, ez a tragédia sem hoz el semmilyen változást a társadalomban, egy-két nap szomorkodás után marad minden a régiben. Maradnak a "beszédes csendek", a mellébeszélések, a cigánybűnözésről szóló diskurzusok, minden. Közben esik szét a társadalom szövete és ezért mi vagyunk a hibásak.

Az  egész ügykört csak még fájdalmasabbá teszi Sólyom László hozzáállása. A köztársasági elnök mindig és hangosan szólal meg, ha neki fontos témáról van szó, kisebbségvédelmi ügyekben viszont rendre csöndben marad. A Hollán utcában is csak ímmel-ámmal jelent meg, az elmúlt egy évben a  cigányok ellen elkövetett támadások után csöndben maradt. Most megszólalt, de amit mondott az teljesen semmit mondó, sajnálkozó. Az elnök felelőssége hatalmas, tekintélyét azonban csak a bánáti bazsarózsa érdekében veti be, több százezer magyar mellett nem áll ki.

Pedig ezekkel a támadásokkal mindannyiunkat bántanak, az egész magyarságot.

32 komment · 1 trackback

Címkék: politika magyarország cigány

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr21965934

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.02.28. 10:39:49

Cigányútra tévedtünk"Tatárszentgyörgyön agyonlőttek két cigányt, egy ötéves kisfiú is sörétet kapott, hátulról.Esélye sem volt a menekülésre. Ehhez hasonló eset már többször is előfordult, az elkövetők szándéka akkor is egyértelmű volt, kilétük pedig…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stoney Hill Billy 2009.02.28. 09:31:56

a vonalas kommereket egy dolog köti össze a jobbszéllel: ugyanúgy rühellik a cigányokat meg a buzikat

Acmee 2009.02.28. 09:59:13

Egy dolgot elfelejtesz!

Minket, magyarokat (+ a magyarként élő cigányokat) pedig az zavar, h:

1. Olyan környékeken, ahol a kisebbség a többség, nincs közbiztonság. Tudom, rendőr mesélte, itt nálunk egy városrészbe be sem mernek menni, csak a rohamosztagosok.

2. Nem hajlandóak a társadalmi normákat betartani, ezzel tulajdonképp magukat minősítik társadalmon kívülinek.

3. A mi befizetett adónkból játszóterek, utak, szórakoztató központok (színház, gyermekházak) építése helyett a cigányság (és itt tennék különbséget a cigány és a "magyar cigány" között) hónapról hónapra megélésébe öntjük a pénzt, ellentételezés nélkül. (Nem azt mondom, hogy nem kell adni nekik. Épp ellenkezőleg, segíteni kell, de nem úgy, hogy közben semmit nem várunk el "cserébe". Falukban, városokban pl. marha sok közmunka elvégzésére lenne lehetőség, amely nem egyenértékű a segély mértékével, de mégis valamelyest ellentételezi, ráadásul a "dolgozó" közvetlen környezetén látja a változást.)

4. A cigányok nagyon kis százaléka próbál meg integrálódni a társadalomba. Nagyobb részük semmit nem tesz érte, a maradék pedig kifejezetten ellenségesen áll hozzá az ilyen próbálkozásokhoz.

Nem kellene nektek is egyből "rasszistát" kiáltani. Felröppentek olyan hírek is, hogy uzsorásbosszú lehet a háttérben, amiről ugye a hatóságok (a mostani "ügymenetet" figyelembe véve) simán hallgathatnak (politika kezére játszás). Szerintem ennek a gyilkosságnak a "beállítása" direkt a közvélemény lecsillapítására tett kísérletnek betudható. Azt viszont feltétlenül bebizonyította, hogy a hatóságoknak hinni nem lehet.

Corry 2009.02.28. 12:24:40

Megpróbálom összesedni pár mondatban a gondolataimat:
1. először is az ilyen halálesetek engem nagyon megráznak, és mivel nekem is vannak gyermekeim, szám szerint négy, most ennek a kisfiúnak a halála nagyon megrázott. Természetesen az apáé is, de a kisfiúé főként.

2. Ha valaki olvassa másutt is, amit írok, mindenütt 5 év uránbányát javasoltam a gyilkosoknak. Ezt a véleményemet hideg fejjel is vállalom, persze tudom, hogy ez lehetetlen, ezért megelégednék ezzel is:
www.mcso.org/index.php?a=GetSubModule&sm=Jail_Facilities&mn=Our_Jails

3. Ugyan cigány emberek voltak az áldozatok, én jobban örültem volna, ha nincs körülötte rasszista lárma. A pécsi esetnél is az egyik gyanúsított roma önkormányzati tag, ez még természetesen nem bizonyosság, de adódhat úgy is, hogy felesleges dolgokról beszéltek a kisebbségi politikusaink.

4. És ez nagyon fontos: tapasztalhatjuk, hogy vannak olyan állami szervek, hivatalok satöbbi, amelyeknél mutatkozik a diszfunkcionalitás csírái, avagy néha sajnos már rosszabb is a helyzet.
Ezek a szervek nem a rasszizmusuk miatt diszfunkcionálisak, hanem úgy egyébként is, tehát itt is jobb lenne a kivülállóknak bölcsebben nyilatkozniuk. Az, hogy a család sok mindenkit feljelentett, teljesen jogos és remélem, hogy mindenki megkapja megfelelő büntetését az ügyben.

Az pedig, hogy sz ügyben csend van, részben jót jelent, mert ezt nem akarja igazán senki, még azok se akik úgy egyébként nem szívlelik a cigányokat.

Az lenne a jó, ha a _mostani_helyzetből_kiindulva_ olyan módon változtatnánk a közbeszéden, stb. amelynek a végén lehetne egy normálisabb együttélésről beszélni.(Bocs, ez a vége rövid volt, de a részletek kifejtése gy egytüttgondolkodás eredménye kéne legyen)

kolbenheyer 2009.02.28. 14:01:49

@Corry:
Azért mára kiderült, hogy ez a 13. (!) ilyen támadás volt, és a fegyverek részben azonosak. Egyre valószínűtlenebb az uzsorás-szál, és egyre valószínűbb a rasszista. Sajnos. Ezért nincs helye a csendnek.
Ráadásul a rendőrség diszfunkcionalitása itt több, mint baj. Te el tudsz képzelni egy 13-szoros soroaztgyilkossági kísérletet (legtöbbször nem halt meg ember szerencsére, csak 4 vagy 5, elfelejtettem), ami csak így utólag derül ki? Én még mindig nem rasszistázom a rendőrséget, de ekkora bakit nem lehet elkövetni!

Corry 2009.02.28. 14:11:39

@kolbenheyer:
Sok minden derült ki mostanában így utólag, rendőréknél. Ez a 13 esettől függetlenül is baj.
Én úgy látom, hogy a rendőrség egyrészt szenved a közszférában megszokott motiválatlanságtól (fő az, hogy eltöltsük valahogy a munkaidőt, tisztelet a szép számú kivételnek). Emellett erős a politikai ellenszél is, továbbá az igazságszolgáltatást sem látom a helyzet magaslatán, mert ez is kiderült az elmúlt időkben.
Én továbbra is úgy gondolom, hogy ez inkább a magyar közállapotokkal, mintsem az áldozatok etnikai hovatartozásával hozható összefüggésbe.

Mindemellett, most ez is kiszabadult abból a bizonyos palackból, ezért várom a tettesek letartóztatását és abban is reménykedem, hogy utána erőt vesz magán az igazságszolgáltatás és releváns, visszatartó erejű büntetést kapnak azok, akik ezt megérdemlik.
Amint megvannak a tettesek, én is véleményt fogok mondani.

kolbenheyer 2009.02.28. 15:04:17

@Corry:
Persze, épp ezt mondom én is: nem gondolom, hogy eleve rasszisták, de az, hogy ilyen orbitális hibákat csinálnak most különösen rosszkor jön, hiszen egy puskaporos hordón ülünk.

kolbenheyer 2009.02.28. 15:08:15

@asmodean:
Legalább végre társalkodópartnerre találtál. Tükörbe néztél, és nem tetszett? Törd össze a tükröt ...

asmodean 2009.02.28. 15:21:07

@kolbenheyer:

Hát ez nagyon szép mondás volt, mindjárt meg is hatódom nagyságod előtt és elpityeredek.

Corry 2009.02.28. 15:48:22

@kolbenheyer: Egyről beszélünk, csak én azt is mondom, hogy az se jó ha a megélhetési cigánypolitikusok (is) tovább feszítik a húrt.
Valahogy neki kéne állni és kialakítani valamiféle párbeszédet, de erre most még talán szándék sincs.

osborne 2009.02.28. 16:52:47

"nincs igazi különbség a két tábor előítéletessége között."

pont

Bell & Sebastian 2009.02.28. 17:55:50

Talán vegyünk be még két lehetőséget

1., a kézi vezérelt rendőrség különítményét
2., titkosszolgálati manipulációkat

Valakiknek "élettérre" lenne szüksége, de az Ország még nincs teljesen a földig lerombolva.
Nem lennék meglepve, ha MOSZAD-KGB vetélkedőt analizálnának. (100 év múlva)

Bell & Sebastian 2009.02.28. 20:43:33

@asmodean:

Kassa bombázása, újabb hullám...

heima (törölt) 2009.02.28. 20:46:43

szilvássy kiküldte az embereit cigányt ölni hogy lehessen rasszistázni érdemi kormányzás helyett, mit kéne ezen ragozni

osborne 2009.03.01. 00:10:24

@heima: nem a Laborc? Azthittem Szilvásy Dubaiban kezelteti nyavajáit két teniszmeccs közben.

phaidros 2009.03.01. 00:45:56

@kolbenheyer: "Egyre valószínűtlenebb az uzsorás-szál, és egyre valószínűbb a rasszista. "

Mert e két okon kívül nem is lehet más? Mint pl. a két gránátos, ahol személyes ellentét volt (és a hírek szerint romák, de ez mellékes - az indok az érdekes) egy olyan család ellen, amelynek családfőjéről elterjedt, hogy fehér volt mint a hó, aztán kiderült, hogy "igény azért lehetett rá".

Ha az elkövető fehér volt (ebben, vagy bármilyen más ügyben, amikor cigány az áldozat), akkor az nálatok automatikusan rasszista indok lesz? Ott nem fordulhat elő személyes ellentét?

Eyszerűsítem a kérdést: cigány ölt magyart = "egy magyar állampolgár megölt egy magyar állampolgárt, rendőrségi ügy, mit kell túllihegni" , magyar ölt cigányt = "rasszista támadás"?

Igen, szörnyű, ha megölnek egy családot, amik a felgyújtott házból menekülnek. Igen, szörnyű, ha egy öregasszonynak kinyomják a szemét, szétverik a fejét, és megerőszakolják. Igen, szörnyű, ha nyugdíjasokat agyon lehet verni otton, miközben a jogvédők az indulatok miatt rasszistáznak.

Az utolsókat leszarjátok, az első miatt sírtok. Én meg sírok mindkettő miatt.

Ez a különbség, Ti meg álszent megélhetési rasszistázók vagytok.

phaidros 2009.03.01. 00:47:39

Anno a gránátosok miatt ugyanez ment. Mortimer miatt szintén. Bocsánatot fogtok kérni, mint TGM, ha kiderül, hogy előítéletesek voltatok?

Bell & Sebastian 2009.03.01. 01:00:06

Felhívnám a figyelmet a három égbekiáltó bűnre:

-Gyilkosság
-Özvegyek és árvák nyomorának nagyobbítása
-Munkások bérének ki nem fizetése, visszatartása

Csak azért mondom, mert a rasszizmus nem szerepel. Járulékos kár.

kolbenheyer 2009.03.01. 09:48:57

@phaidros:
Hát legfeljebb téged szarlak le, de nem az áldozatokat. Láss a saját valagadba, ne az én lelkembe. Megélni ma inkább rasszizmusból lehet, de én nem vagyok olyan ostoba, hogy az interneten való irkálást "megélhetésnek" képzeljem.
Amúgy meg attól rasszista egy támadás, ha ez az oka, ha csak pénzt akar valaki, az nem rasszizmus, még ha másik csoporthoz tartozik is az áldozat. Érteni kéne a szavakat.
Itt pedig a rasszista szál azért valószínű, mert 13 ilyen eset volt az ország különböző részein, részben azonos fegyverekkel. Kinek van baja több száz kilométeres távolságokban egy rakás szegény cigány családdal?

lac1 2009.03.04. 07:33:45

@kolbenheyer:

Hol a link a 13 támadásra? Én ugyan nem nagyon hallottam róla...
Mert ha esetleg a buta viktóriát vagy a hasonszőrű cigányjait akarnád idézni azzal ne is fáradj, az számomra nem mérvadó, de szerintem senki máséra sem.

kolbenheyer 2009.03.04. 09:23:15

@lac1:
Bazdmeg, megint átverte a magyar rendőrség a köztársasági elnököt meg engem is? Kösz, hogy szóltál, már majdnem benyeltem ezt az egész nyomozósdit. De most már tudom, neked hála, hogy a cigányok megszállták a végrehajtó hartalom szerveit és dezinformálják a honos szittyákat.

phaidros 2009.03.04. 10:32:16

@kolbenheyer: engem leszarhatsz, leszarom. :)

De kétségtelen, hogy se a kettős mérce, se a Ti, sem a baloldali sajtó nem emlékeztetek meg sosem az áldozatokról, csak arról értekeztetek mindig ezen ügyek kapcsán, hogy jajj, emiatt a rasszizmus terjed.

Amikor Bayer megírta Olaszliszka után, hogy ezek után miért is kéne megállni bárkinek is ha elütött egy cigányt, tekintve hogy az agyonverést kockáztatja, akkor rögtön jött a kiforgatás, hogy Bayer azt mondja, gázoljuk el a cigányokat. Ez a módszeretek.

Sosem írtok megemlékezést, de felháborodtok, hogy mások meg erről a tatárszentgyörgyi esetről nem írnak úgy, ahogy szerintetek kellene. Holott Ti csak a rasszista indítékot előlegezitek meg mindig, és eddig mindig ráfaragtatok.

Lehet egyébként, hogy rasszista támadás volt ez is, honnan tudhatnám? Tényleg lehet. Volt már rá példa: a cigányok részéről Szögi Lajos agyonverése a gyerekei előtt. A többi nagy port felvert ügynél sorban kiderült, hogy roma volt az elkövető is. Most Ti akarjátok ezt a rasszista indokot, vagy mi?

Mert rasszizmus valóban van az országban. Rasszista indokból cigányok ellen elkövetett gyilkosság eddig nemvolt, csak fordítottja.

Most ha valóban fehér lesz a gyilkos, és mondjuk ő is egy uzsorás volt, akkor mibe, hogy a gyilkos faji hovatartozása miatt rasszista gyilkosságsorozatról lesz szó?

Egyébként szerintem a szlovákok csinálják, ugyanúgy mint Csehországban.

Kúrcsány Ferenc 2009.03.05. 14:22:15

"Öt nappal a rémes tatárszentgyörgyi gyilkosság után nem maradt más, mint a kétségbeesés"

Van a fene kétségbeesve...

DrPepper 2009.03.05. 14:23:59

A jelenlegi bizonytalanság egyértelműen az MSZP/SZDSZ érdeke. Miért? Nyugodtan mutogathatnak a szélsőjobbra és rasszistázhatnak, anélkül, hogy bármit is bizonyítanának, miközben megpróbálják megszerezni a cigány szavazatokat. Közben a módszer nyilvánvaló bárdolatlansa miatt szimpátiát generál a szélsőjobb iránt.

Mi derülhet ki?
1. Az elkövető cigány: nyilvánvaló PR öngól.
2. Az elkövető nem cigány, de indítéka nem rasszista: kb. ugyanaz.
3. Valóban rasszista bűntényről van szó: ez a szélsőjobb elleni legális fellépés lehetőségét, és ellehetetlenítését jelenti, amit az MSZP a legkevésbé sem akar.
4.-nek ott a szlovák szál, amit az MSZPs Tóta W. dobott be a köztudatba, és valószínűleg nem több porhintésnél.

NB: Szerintem az elkövetőket sohasem találják meg.

lac1 2009.03.05. 18:51:04

@kolbenheyer:

A rendőrségben te csak ne nagyon higgyél...
Főleg nem úgy, hogy a gyurcsányinak mondják, az meg neked.

De ennek ellenére várom a 13 esetről a linket, mert én EL FOGOM HINNI, ha látom. Nem hinném, ha az egyik ilyen eset ilyen port vert fel, akkor a másik 12 már nem... Ugye ezt te sem hiszed el???

De egy érdekes momentum a korrekt és szavahihető rendőrségről amúgy kissé OFF témájú:

1994. évi törvény (rendőrségről) 59 par. (4) bek.:

""(4) Tilos a tömegoszlatásra lőfegyvert használni.""

www.complex.hu/external.php?url=3

hir3.hu/hirkep/3/18640_hir.jpg

Lőfegyver:Lőfegyver: a tűzfegyver, valamint az a légfegyver, amelyből 7,5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd anyagú lövedék lőhető ki;
wiki

Tehát a kis elkanyarodás után nyugodtan kijelenthetem, hogy ilyen rendőrségnek én nem hiszek semmit el. Majd ha látom.

kolbenheyer 2009.03.05. 21:24:11

@phaidros:
Jó, akkor most már bevallom, hogy én egyszemélyben szerkesztem az egész ballib sajtót, sőt a Bayer-ellenes cikkeket mind személyesen én írom. Ha valaki megemelékezést ír, azt inkább lenyelem. Annak idején én egyedül tüntettem a Moszkva téren, és ezért aztán én faragtam rá akkor is, meg mindig, én ilyen ráfaragós vagyok. De leginkább: szerfelett vágyok rasszista indokokra, szenvedélyemmé vált.

Hogy te mekkora egy ostoba suttyó vagy ...

phaidros 2009.03.06. 09:58:59

@kolbenheyer: "Hogy te mekkora egy ostoba suttyó vagy ..."

Rejtett (?) frusztrációt érzek az egyébként szabványosan toleráns baloldali liberális kommunikációdban. :)

Ne keseredj el, előfordulhat hogy felnősz, és értelmes ember lesz belőled. Statisztikai esélyed megvan rá. :)

lac1 2009.03.06. 13:26:23

@phaidros:

a frusztráció az egy eleve rejtett viselkedésmód/érzés (?) mivel a lélekben és gondolatban nyilvánul meg.

Amúgy egyetértek.

phaidros 2009.03.06. 14:48:14

@lac1: jogos. Mindenesetre logikára hivatkozni, de csak saját logikát elismerni, majd az illetőt felcimkézni, és személyeskedni eléggé kisszerű, legyen akármi az oka. A meg nem értett zseni fájdalma süt át. :D

lac1 2009.03.06. 16:07:00

@phaidros:

Most úgy csinálsz, mint ha meglepődnél...