A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Bauer Tamás szereti az MSZP-t, avagy miért ne szavazzunk az MSZP-re?

2009.03.14. 12:00 Horváth Andor Márton

Bauer Tamás a csütörtöki Népszabadságban kijelenti: két dolgot tanít a Fidesz. Szerintem azonban Bauer próbálja megtanítani nekünk ezt a két dolgot. A két dolog: legközelebb (is) az MSZP-re kell szavazni, és a Fidesz felelős elsősorban a növekvő magyarországi cigányellenes rasszizmusért.

Elsősorban arra építi érvelését, hogy a Fidesz nem képes normális kommunikációra. Ez a válságkezelés kapcsán azt jelenti, hogy szerinte a Fidesszel sem most, sem később nem lehet „az ország számára szükséges gazdaságpolitikai változtatásokról párbeszédet folytatni.” Ezt Orbán Viktor hozzáállásából szűri le. Azért kritizálja Orbánt, mert kereken elutasítja a Reformszövetség teljes csomagját. A szerző a Fideszt azzal vádolja, hogy délibábot kerget, és az ellentétel nélküli adócsökkentés, a fájdalommentes reformok irreális képével kecsegteti a választókat.

Alapvető hiba ebből a szempontból megítélni a Fidesz képességét a kormányzásra és a reformok bevezetésére. A Fidesz ugyanis nagyon egyszerű stratégiát követ: mindenben az MSZP ellentétje akar lenni a választópolgárok szemében. Ezzel akar tudniillik választást nyerni egy olyan párttal szemben, amely az ország nagyobbik részének szemében minden hitelét elvesztette. Ennek a stratégiának megfelel, hogy a magát jobboldalinak nevező, valójában oldalváltogató Fidesz mindenkivel szemben elutasító, akivel az MSZP szóba áll. Ez az oka a Reformszövetség, az MDF és Bokros Lajos elutasításának is a Fidesz részéről. De vajon abból, hogy a Fidesz ellenzékben kategorikusan elutasítja a kormánypárthoz nála közelebb állókat, következik-e, hogy nem vezetne be reformokat? (Azt, hogy a párt valódi szándékairól semmit sem lehet tudni, a szerző később maga állítja, ezzel megdöntve saját érvét a Fidesz reformszándékaival kapcsolatban.)

Bauer azt állítja, hogy „az emberek” a Fidesz részéről sem fogják elfogadni a reformok negatív mellékhatásait. Ezt a véleményét egy közvéleménykutatásra alapozza, amely néhány százalékpontos csökkenést mutatott a Fidesz népszerűségében, amikor kiszivárgott, hogy lehetséges, hogy a párt talán reálértéken fagyasztaná be a nyugdíjakat. De vajon abból, hogy a Fidesznek csökkenne a népszerűsége a megszorítások hatására, következik-e, hogy az MSZP népszerűsége nem csapna át (ellen-re)forradalomba, ha hétévnyi késlekedés után mégis elkezdené bevezetni a reformokat? Dehát ez az érv a szerzőnek sem volt fontos, ugyanis rögtön elkezdi védeni Gyurcsányt, mondván, hogy egyedül a parlamenti támogatás szükséges a reformintézkedések sikeréhez.

Ebben is téved. A parlamenti támogatás közvetlenül ugyan elég a reformok elkezdéséhez, ám az országgyűlési frakciók rokonszenvéhez a közvélemény támogatása is szükséges. Ugyanis a közvélemény az állampolgárok véleménye, azoké az állampolgároké, akiket az országgyűlés képviselni hivatott. Bauer szerint az kell, „hogy frakciók álljanak a reformlépések mellé, kialakuljon a szükséges reformlépések parlamenti támogatottsága, mégpedig óhatatlanul a Fidesszel szemben.” Késő már ilyen véleményt hangoztatni. A kormány eddig sem kezdett neki a reformoknak, ezután már ideje sincs, és ha mégis nekikezdene, akkor sem hinné el senki, hogy bármi jó származhat belőlük, ha a Gyurcsány-kormány vezeti be őket. Bár Bauer szerint a miniszterelnök személye nem kulcskérdés, az ország nagyobbik hányada szerint az. Érvelésének végén eljut a ma Magyarországon döbbenetes konklúzióra: „a szocialista párt nem feltétlenül a helyes irányú lépések akadálya, és ő – csak ő [!] – lehet az a partner, amelynek megnyerésével a szükséges lépések mögé többség teremthető.” Erre nem lehet mit mondani. Majd meglátjuk. Nem szándékozom a Fideszre szavazni, de szerintem kormányra kerülnek, és ezáltal fogja az ország megtenni a szükséges lépések jó részét. Elég baj az, hogy ehhez a Fidesz kell.

Most jön a cikk második fele. Ebben a szerző vádja a következő: „Pedig éppen ő [Orbán] az, aki ekképpen szabad utat enged az uszításnak.” Nos, ahogyan Gyurcsány csak a szélsőjobbos hisztéria – a folyamatos veszélyérzet – fenntartása révén legitimálhatja, hogy még mindig nem mondott le a miniszterelnökségről, úgy veszítené el Orbán nemcsak a szélsőjobboldali, de a jóérzésű nemzeti érzelmű szavazóinak a nagy részét is, ha nem volna ilyen gusztustalanul megengedő a szélsőjobbal szemben. A két nagy parlamenti párt vezetőinek nincsenek valódi elvei, ezt jó volna belátni. Gyurcsány hazudott, elkúrta, ígért, nem csinált semmit; Orbán volt mindenféle oldalon, volt antirasszista, ajnározta Bayer Zsoltot, nem nyitotta ki a titkosszolgálati aktákat. De Bauernak más a baja vele. Az a baja, hogy a pártjával együtt kiállt a miskolci rendőrkapitány mellett. Azonban elfelejti, hogy a rendőrkapitányt ugyan a rendőrség függesztette fel, de kormányzati nyomásra folytatták le a hihetetlen sebességű vizsgálatot, amelynek eredményeképp visszahelyezhették eredeti posztjára. Egyik kutya, másik eb.

Ideje volna, hogy Bauer Tamás észrevegye: ma Magyarországon egyik parlamenti párt sem hiteles, a parlamenten kívüli leghangosabbikkal (Jobbik) pedig az a baj, hogy túlságosan is hitelt lehet adni az ígéreteinek. Az SZDSZ haldoklik, meg is érdemli. Az MSZP elvesztette a támogatottságát. Erős párt kell, erős támogatottsággal. A szerző véleményével szöges ellentétben: csakis a Fidesz lehet megfelelő partner a reformokhoz. A kérdés pusztán annyi: mennyire lesz túlnyomó a Fidesz többsége a Parlamentben a következő választások után? Az áldott, reformképes MSZP pedig most – mennél tovább húzza a választásokat, annál inkább – azon dolgozik, hogy meglegyen a kétharmados narancssárga többség.

8 komment · 1 trackback

Címkék: politika mszp orbán fidesz magyarország gyurcsány cigány rasszizmus bayer zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr51001140

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.03.20. 17:17:58

Orbán és a szocialista restaurátorok Orbán Viktor március 15-én történelmi ívű beszédet tartott: kiiktatta az elmúlt hét évet a rendszerváltás történetéből. Mondván, ez a "szocialista restauráció" időszaka volt. Vajon mi volt a szocializmus r…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.14. 12:32:11

azért nem tudom, tényleg, hogy miért lenne annyira hiteles a fidesz reformelkötelezettsége. Tényleg pofátlanul mondanak önmaguknak is ellent. Orbán azt mondta azt általad is hivatkozott titkos beszélgetésen, hogy a nygudíjak esetében a svájci indexálásról át kell állni. Tegnap Szijjártó azt mondta hogy a kormány el akarja venni a svájci indexálást, amit a Fidesz nem fog engedni.
Akkor most mi a fasz van?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.03.14. 12:54:33

Nem mondom, hogy hiteles volna a Fidesz reformelkötelezettsége. Szó szerint azt írtam: "egyik parlamenti párt sem hiteles." De muszáj reformokat csinálni, és az MSZP-oldal nem fogja megcsinálni őket. A Fidesz-oldalról meg elhamarkodott dolog azt állítani, hogy inkább választaná az államcsődöt, mint a reformokat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.14. 13:14:47

@Horváth Andor: persze, csak a Fidesz-oldalnak komoly szerepe volt abban, hogy nem lettek reformok az elmúlt 3 évben. (azt írtam: komoly szerepe)

Vidéki 2009.03.14. 13:26:36

Bauer szövegét a Népszabadságban felesleges lenne tárgyilagos elemzésnek tekinteni, inkább az elfogult, elvakult, egyoldalú politikai propaganda termékének.
Maga az általa használt kifejezés: ”reform” sem jól definiált.
Akármilyen (akár kedvezőtlen) változtatást is el lehet keresztelni reformnak, a papír nem sértődik meg.
A kormányfő tavaly tavasszal az SZDSZ „reform” tevékenységét a „reformdüh” és „reformblabla” szavakkal jellemezte.
A szerző ezt írja:
„Ma Magyarországon egyik parlamenti párt sem hiteles.”
Ez egy súlyos általánosítás.
Ha pártjainkat (képviselőinket) a mennyországi angyalok karának legjobbjaiból válogathatnánk ki, akkor is lenne sok olyan propagandista, aki pokolból szalajtott ördögökként mutatná be őket nekünk.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.14. 16:27:24

@calam: a fidesznek 7 éve semmilyen beleszólása nincs az ország ügyeibe. pont.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.14. 18:09:47

@Krokodil: remélem te sem vagy ennyire egyszerű. Pl a 2/3-os törvényeken keresztül van beleszólása, a népszavazásokkal, valamint a közhangulat irányításával nagyon is komoly szerepe van.

Bell & Sebastian 2009.03.15. 00:37:52

Nem Bauert kell olvasni, inkább Tölgyesit. :)

Amúgy politikailag teljesen értelmetlen, értelmezhetetlen az az elképzelés, hogy Orbánnak még ellenzékben is, -a Kormányon keresztül-, a zembereket kötelessége támogatni.

Eléggé világosak a céljai, technikái:
-Edd meg amit főztél! (fenékig, pajtás!)
-Letörted a tüntetéseket? Jövőre találkozunk!
-2/3 kell! Leásunk az alapokig, hogy a kártékonyak egyszer 's mindenkorra kiessenek.
-Idejeelőtt bármely konkrétum nem hasznos, egyenesen káros!

Cigány-ügyben meg tessenek Furcsán Nyerenchez és a kiművelt MP3 hallgató Gusztos csodarabbi-dinasztiához fordulni. Vidéken a véleményt már önvédelmi fegyverre cserélték, ami teljesen PC.
(nem pofázni, csinálni, kedves ballibek, mert rátok romlik)

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.03.20. 17:17:39

"Nos, ahogyan Gyurcsány csak a szélsőjobbos hisztéria – a folyamatos veszélyérzet – fenntartása révén legitimálhatja, hogy még mindig nem mondott le a miniszterelnökségről"

Hol mondott ilyet, hogy ezért marad? Hol mondott olyat bármely szövetségese, hogy csak emiatt tart ki mellette? (Az általad linkelt Charta, nem vitte vissza az SZDSZ-t a koalícióba, ellenben kritizálta a kormányt a Miskolci rendőrkapitány kapcsán, nem ez tartja hát fennt). Gyurcsány általában a lemondás miatti bizonytalanság válságot súlyosbító hatásával, további tervezett intézkedéseivel vagy Orbán visszajövetével szokott érvelni. Bizonyítani illene, hogy ezek miért számítanak kevésbé, mint a szélsőjobb fenyegetés.

Amúgy Bauer érdekesen vesézte ki Orbán legutóbbi nagyívű bejelentését, miszerint az utóbbi hét év, nem része a rendszerváltásnak, mert "szocialista restauráció".

fideszfigyelo.blog.hu/2009/03/20/orban_es_a_szocialista_restauratorok