A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XVIII.: A fehér ember terhe

2009.04.28. 07:00 kolbenheyer

Jared Diamond-ról írtam már, és még fogok is. Most egy olyan könyvét ismertetném, melyben biológus létére a történelemszemléletünk formálására tesz kísérletet. Mit tehet hozzá a biológia a történelem jobb megértéséhez? Meglepően sokat. A Háborúk, járványok, technikák című könyv (Typotex, Budapest, 2001, az angol eredeti: Guns, Germs and Steel, Norton, New York, 1997, melyből ismeretterjesztő filmsorozat is készült) a cajamarca-i csatával kezdődik, ahol Pizarro 106 gyalogosa és 62 lovasa legyőzte Atahualpa kb. nyolcvanezres seregét, megpecsételve az Inka Birodalom sorsát. Mi okozta az európaiak elsöprő fölényét? Többek között az, hogy rendelkeztek óceánjáró hajókkal, acélfegyverekkel és lovakkal. Másrészt az amerikai indiánokat ismeretlen, új betegségek tizedelték meg, melyek az európaiakra alig hatottak. Diamond szerint a technológiai fölény legfontosabb oka egyszerűen az, hogy Eurázsiában hatezer évvel korábban kezdődött az élelemtermelés, ami a komplex társadalmak kialakulását lehetővé tette (az ún. Termékeny Félholdon Kr.e. 8500 táján, míg az Andokban és Mexikóban csak 3500 körül). A biológus kérdése tehát az, hogy mi a korai földművelés, a sikeres állattenyésztés és az aszimmetrikus immunitás oka?

A földművelés minden civilizált régióban egy-egy alapvető élelemnövényre épül: a Közel-Keleten a búzára (és más gabonafélékre), Dél-Kínában a rizsre, Amerikában pedig a kukoricára. Felfedezhetünk-e biológiai különbségeket ezek között a növények között? A gabonafélék nagy magvú fűfajták, a mediterrán környezet enyhe, csapadékos teléhez és hosszú, forró nyarához alkalmazkodtak. Önbeporzóak, ezért könnyen nemesíthetőek, hiszen nem kell tartani a vad rokonok beporzásától, ami visszavetheti a nemesítési folyamatot. Ezzel szemben a kukorica nemesítése rendkívül nehéz, többször megakadó folyamat volt, nem véletlen, hogy őse, a teosinte alig emlékeztet a nemesített növényre. Mediterrán környezetben tehát sokkal egyszerűbb növényeket nemesíteni. A Földön azonban csak egyetlen nagy területű mediterrán régió van: ez a Földközi-tenger medencéje. Itt él a világ 56 nagy magvú fűféléjéből 32. A többi mediterrán régió (Kalifornia, Chile, Dél-Afrika és Dél-Nyugat-Ausztrália) túl kicsi: sem elegendő nemesítendő növény, sem elég nagy lélekszámú populáció nem élt itt. Később, az Európából importált nemesített növények hasznosításával virágzó agrárvidékekké váltak. De elkezdeni a földművelést Eurázsiában volt a legkönnyebb.

A világ állattenyésztését mind a mai napig öt faj dominálja: a juh, a kecske, a szarvasmarha, a sertés és a ló. Mindegyik faj eurázsiai. A nagy növényevők jelentős része nem háziasítható. Ha egy állat lassan nő, nem szaporodik fogságban, agresszív, hajlamos a pánikra vagy nincs hierarchikus csoportszerkezete (amiben az ember átveheti a vezérállat szerepét), akkor nem lesz belőle háziállat. Miért nem élnek a többi kontinensen ilyen fajok? Afrikában az ember és a nagy növényevők evolúciója több millió évig párhuzamosan haladt, így az itteni élővilág alkalmazkodott az ember jelenlétéhez, túl agresszívvé vagy túl óvatossá vált. A zebrából nem lett Afrika lova, és az elefánt is legfeljebb megszelídíthető (bár inkább csak Ázsiában), de nem tenyészthető. Amerika állatai viszont az embertől függetlenül alakultak ki, az ember csak sikeres vadászként érkezett meg. Túl sikeresként: szinte az összes nagytestű növényevő kihalt az ember megjelenése után közvetlenül. A legnagyobb amerikai háziállat a láma: sem a hús- és tejhozama, sem az izomereje nem vethető össze a szarvasmarháéval és a lóéval. Az eurázsiai térség az, ahol az állatok nem adaptálódtak az ember ellenében, de az nem is irtotta ki őket domesztikálásuk előtt.

A földművelés és az állattenyésztés esetében is fontos tényező még, hogy mindkét „találmány” viszonylag könnyen elterjedt az eurázsiai kontinensen, míg Amerikában mind a kukorica, mind a láma útja rögösebb volt (a láma ma sem él Mexikóban). Ennek oka pedig Diamond szerint elsősorban a kontinensek főtengelyének iránya. Eurázsia alapvetően kelet-nyugati kiterjedésű, azaz azonos klimatikus övben terjedhetnek a nemesített növények és háziasított állatok. Amerika ezzel szemben észak-déli tengelyű, a növényeknek és állatoknak új és új éghajlati körülményekhez kell adaptálódni. Ez szerepet játszik a harmadik biológiai előny, a járványok esetében is. Az első kérdés természetesen az, hogy miért voltak halálosak az európai betegségek Amerika és Óceánia lakóira, míg ez fordítva nem igaz (nincs bizonyíthatóan újvilági eredetű járványos betegség)? A fertőző mikrobák valószínűleg állati eredetűek: az állattenyésztés során kerültek át az emberre. Az állattenyésztő kultúrák azonban immunizálódtak is egyben, lassan kiválasztódtak az ellenálló gének. A korai földművelés, az ebből adódó nagyobb népsűrűség és a könnyebb közlekedés miatt ráadásul Eurázsiában jobban el is terjedtek. Amerika lakói viszont az európaiak megjelenésével egyszerre szembesültek a kórokozókkal, és jórészt bele is haltak az első találkozásba. A Mississippi-völgye halott táj volt a spanyol konkvisztádorok megérkezésekor, ők maguk sem tudták, hogy biológiai fegyvereik megelőzték őket.

Az európai fölény alapvető okai tehát a földrajzi és biológiai környezetben keresendők. A 19. századi imperializmust áthatotta még az a gondolat, hogy az európaiak felsőbbrendűségük miatt jogosultak a világ leigázására, sőt ez egyfajta civilizatórikus erkölcsi kötelességük is. Ennek apoteózisaként olvasták Kipling The White Man’s Burden (A fehér ember terhe) című versét. Mi már nyugodtan letehetjük ezt a terhet, nem kell civilizálnunk a vadakat: egyszerűen jó helyre születtünk.
 

13 komment

Címkék: történelem biológia európa kolbenheyer olvas jared diamond

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr921089926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Win Elen 2009.04.28. 08:17:13

Felkeltetted az erdeklodesemet ezzel a konyvvel. Igen erdekes, es fontos nezopontbol mutatja meg a tortenelem alakulasat. Kivancsi lennek, hogy ez mennyiben valtoztatja meg az amerikai oslakosok serelmere bekovetkezet/elkovetett genocidumot. Mivel ha a jarvanyok voltak a leginkabb felelosek az ottaniak kihalasaert, akkor ha leszamitjuk ezt a tenyt, el lehet jatszani a gondolattal, hogy milyen lenne most a tarsadalom osszetetele. Bar a teknikai foleny, es a mogotte dolgozo gyarmatositasi szandek vegett szerintem hasonloan alakult volna a maihoz. Rabszolgasor stb. De akkor ezek a nepcsoportok, mar csak szambeli jelentoseguknel fogva, talan kicsit mas iranyba tereltetk volna a tortenteket. Bar a helyiek az import europaizalodas soran valoszinuleg asszimilalodtak volna lassan.

A masik. Jol lathato, hogy az egyre fejlettebb es nagyobb szamu tarsadalmak a civilizalodasert mennyire uralmuk al vontak a terneszetet. Tobbet vettek el, mint amire alapvetoen szukseguk lett volna. Ez a tendenci pedig a mezogazdasaggal kezdodott, jelentosebben a foldkozi tenger meditteran teruletein, es valt mara az egesz vilagon trendde. Az arat pedig most fogjuk megfizetni. Ezert a ma modernek hivott civilizacio, szerintem a jovoben materialista-civilizacio neven lesz emlegetve. Mert bar nem vagyok ellene a fejlodesnek, sot. (es nem csak kenyelmi szempontok miatt) De eddig leginkabb ez kizarolag emberkozpontbol, nem globalisan zajlott. Ha valami rossz volt, az csak azert szamitott annak, mert a tarsadalom meghatarozo reszenek az volt. Hogy hosszutavon a kornyezetben mekkora kart tesz, es azon keresztul vegul nekunk nem kulonosebben volt nezopont. Ez csak az ingerszint elerese utan, es mint politikai kampany eszkozkent, csak mara valt fontosabba. Politikai szinten persze csak erintoleg, hisz a kornyezet erdekeben kivant reformok, a mai tarsadalmak eletszinvonalat vetne vissza jelentosen, azaltal hogy az egesz vilaggazdasagi modellt kerdojelezne meg, es tuntetne el. Fuggo viszonyba kerultunk a sajat civilizacionktol, melyre nincs eronk hatast gyakorolni, hogy normalis mederbe keruljon. Igy a vilag esemenyit elnezve vegulis az latszik, hogy magatol roppan ossze. Csak par valsag kell meg hozza.

Bocsanat, hogy elkalandoztam, de remelem elfert itt. A konyvet meg beszerzem, illetve Diamondnak is utana nezek, ha mar igy preferalod :)

kolbenheyer 2009.04.28. 09:19:06

@Win Elen:
Diamond tényleg zseniális. Ha a töris rész érdekel, nézd meg az Összeomlást is, tervezem annak ismertetését is. Ha meg a biológia, akkor a Harmadik csimpánzt.

Az első felvetésedre. Azért az Andokban fennmaradt jelentős indián népesség, sőt Mexikóban is. Ez nem változtatta meg a gyarmatosítás menetét. Észak-Amerika más ügy. Bár a kihalás ott is inkáb az élőheléyek elvételének és megsemmisítésének következménye volt. A híres prériindiánok kevesen voltak, a nagyobb létszámú keleti földművelő csoportok pedig inkább a betegségektől, az áttelepítéstől fogytak el.

A másodikra ilyen röviden nem tudok válaszolni. Környzetevédelem ügyében azobnban érdekes pl. Lomborg álláspontja, aki túlzónak tartja a jelenlegi közbeszédet pl. a felmelegedésről, és továbbra is olyan problémákra koncentrálna mint az élelmezés és a betegségek ellenei küzdelem.

molaris 2009.04.28. 09:49:03

@kolbenheyer:
Az is érdekes, hogy az eurázsiai részen is elsősorban a nagy folyók völgyei, és azok kultúrája dominál.

kolbenheyer 2009.04.28. 09:51:40

@molaris:
Már amikor. Se a földművelés, se az állattenyésztés nem ott kezdődött, az iparosodás pedig pláne nem.

Win Elen 2009.04.28. 10:32:10

@kolbenheyer: alapvetoen en is az eszak-amerikai videkre gondoltam...

En Lomborg felvetesen tul megyek. O inkabb a jelen problemait akarja kezelni. En ugy latom, hogy a jelen problemak, tunetek. Lehet oket kenegetni. De sokat nem valtoztat a dolgon. Ez kicsit olyan, mint az amugy szocialisan fontos segelyrendszer nem konzekvens kivitelezese. (csak attol nem valtozik semmi). Eleve tulnepesedtunk. Ha kepesek lettunk volna egyensulyban mukodni a termeszettel, nem lettunk volna ennyien. Nem az a baj, hogy a bolygo nem tud eltartani ennyi embert, hanem hogy amiert el tud tartani, azert csunyan be kellett avatkazni. Ugyanakkor kellenek a hibak, hogy legyen mibol tanulni. A valtozas, meg ha rossznak is tunik, hosszutavon nem feltetlen az, es ha az is, akkor is helyre jon elobb vagy utobb

molaris 2009.04.28. 13:50:05

@kolbenheyer:
Ur, Babilon?
Memphisz, Théba?

Tigris- Eufrátesz?
Nílus?
Mert én ezekről tudok mint bölcsőkről ahol elindult a mostani értelembeni emberi lét.

Ratius 2009.04.28. 13:55:23

Nagyon jó összefoglaló.
Meg is veszem a könyvet.
Kösz!

kolbenheyer 2009.04.28. 22:07:26

@molaris:
Ezzel mit akarsz? A földművelés és az állattenyésztés nem a folyóvölgyekben kezdődött. Ennyit mondtam, de ez nem is tartozik ide.

@ParadiseLost:
Én olvasnám, ha ismerném. De majd fogom.

molaris 2009.05.02. 12:15:20

@kolbenheyer:
A szocializáció a közösségek terméke. És ezek a közösségek települtek ide. Csak ennyit akartam jelezni. Ennek az volt az oka (a szocializációnak), hogy a több ember együtt már kiváltotta, a számuk okozta probléma megoldásának kényszerét.

kolbenheyer 2009.05.02. 15:29:43

@molaris:
Ennek fuss neki még egyszer, mert értelmetlenek a mondataid.
Az élelemtermelés a termékeny félholdon indult meg (É-Mezopotámia, D-Anatólia, Szíria, Palesztína). A folyóvölgyekbe több ezer évvel később települtek csak az emberek, a sivatagosodás miatt.

Bell & Sebastian 2009.05.03. 21:12:03

A fehér (európaiak) több évezredes előnye (biológiai, társadalmi, kommunikációs, szervezési, egészségügyi, gondolkodási, hitbéli, stb...) területeken nem olvadtak el a napon párszáz év alatt.
Csak feloldódik, elvándorol, fogy a népesség. Exportálódik.
Egyben importálnak a helyükre neo-rabszolgákat a limesen túlról. (Globalizáció)

Ha az a kérdés, hogy a fehérek a fejlődésben elöl állnak-e (a többi rasszhoz képest), a válaszom igen, de ez konkrét egyedek esetében nem biztos hogy igaz.

Bell & Sebastian 2009.05.03. 21:20:45

@ParadiseLost:

Jó neked, Te már félig-meddig szabad vagy.
Csak ne nyalogatnád a citromot előttünk annyit!
(Liba van ott, vagy csak pulyka szocializálódott a kukoricához?)