A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A kommunizmus kísértete

2009.05.11. 17:35 kolbenheyer

A hazai jobboldal állandó traumája, hogy hogyan lehetnek „ezek“ még mindig itt? Hogyan lehetséges, hogy húsz évvel a rendszerváltás után még mindig a volt állampárt emberei kormányoznak? Hogy lehet az, hogy a magyarok jelentős része nem tartja ezt problémának, sőt kifejezett nosztalgiát érez a Kádár-rendszer iránt? Ezt a sok kérdést most nem fogom mind megválaszolni, de megnyugtathatom az olvasót, hogy nem különös magyar tulajdonságról van szó: Németországban a helyzet sokkal rosszabb. Nekik nem csak fogatlan munkásőrnyugdíjasaik vannak, hanem igazi, hívő kommunistáik is. A szerecsen mosdatása, azaz a kommunista múlt szépítése ott folyik csak nagyüzemi körülmények között. Legutóbb a Süddeutsche Zeitung-ot szemléztem, most szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ba néztem bele. Richard Schröder teológiaprofesszor veszi számba a múltszépítés minősített eseteit. Sose hidd el senkinek, ha Magyarországra azt mondja, ilyen ország nincs még egy.

A német nyelv szépségeinek egyike az összetett szavak barokkos burjánzása. Az még magyar füllel is rendben van, hogy a jogállam az a Rechtsstaat. De ezután jön a java, mert mi a jogállam ellentéte? Unrechtsstaat. Jogtalanállam. A mai német közélet egyik vitája az, hogy minek nevezzük az egykori NDK-t. A jobboldal prominensei az Unrechtsstaat kifejezést aggatják rá, ami természetesen nem tudományos meghatározás, de ragyogóan leírja a lényeget: fosztóképzővel kezdődik. A volt állampárt (Német Szocialista Egységpárt, SED) és a nyugati szocdemekből kiváló balosok egyesülésével létrejött és előretörő Balpárt (Die Linke) vezetői ezt a bizonyos jogtalanságot akarják cáfolni. Ismerős?

A nosztalgia legalapvetőbb eleme természetesen az elveszett biztonság siratása. Akkoriban mindenkinek volt munkája, és a munka törvénykönyve megvédte a dolgozókat. Persze, olyannyira volt munka, hogy a sok dolgos munkáskéz által előállított termék a világpiacon eladhatatlan volt, a külkereskedelmet csak a hitelek tartották fönn egy darabig, majd az ország szépen csődbe ment. A dolgozók jogait pedig természetesen az alkotmány is védte: volt sztrájkjog és szólásszabadság, ugye? Vagy mindenki elfelejtette 1953 Kelet-Berlinjét es 1956 Budapestjét? Aztán ott volt a kitűnő iskolarendszer. Amelyben persze csak a mai létszám töredéke jutott érettségihez és diplomához. Mondhatjuk, hogy mit is ér a mai érettségi és diploma. Mert az akkori sokat ért? Miben is? Természetesen az egészségügy is kitűnő volt, és ingyenes. Csak az nem fér a fejembe, hogy akkor miért csökkent a várható élettartam, és miért nő (Magyarországon is!) a rendszerváltás óta?

Elméletibb, fanatikusabb és számomra egyben visszataszítóbb is az érvek azon csoportja, miszerint az a rendszer nem is volt olyan szörnyű, illetve hogy tulajdonkeppen egy legitim próbálkozás folyt, csak sajnos kudarcot vallott. Természetesen az 1980-as évek NDK-ja már nem egy sztálinista munkatábor, Kádár Magyarországa pedig kifejezetten üdülőtelep ahhoz képest. De mihez képest? Volt talán demokrácia? Tiszteletben tartották az emberi jogokat? Lehetett szabadon utazni? Ja, hogy ezek nem is olyan fontosak a mindennapi élet nehézségeihez képest? Ezt talán döntsék el azok, akik megélik, és nem azok, akik csak visszaemlékeznek rá. Mert érdekes módon 1989-ben az emberek bizony szabadságot akartak: a diktatúrából nézve ezek nagy dolognak számítottak. Aki viszont társadalmi kísérletbe szeretne kezdeni, az talán kérdezze meg először a kísérlet alanyait. A korabeli német vicc szerint, ha a szocializmus tudományos kísérlet, akkor először egereken kéne kipróbálni.

A széplelkek pedig azt siratják, hogy akkoriban még nem minden a pénzről szólt. Hanem? Azért értetlenkedem, mert nekem azt tanították, hogy a tudományos materializmus szerint a lét határozza meg a tudatot, és a marxizmus célja a proletariátus felemelése, in concreto az életszínvonalának javítása a kizsákmányolás megszűntetése által. Na ez az, ami nem sikerült. Csak, könyörgöm, azt nem mondjuk ezután, hogy a kommunizmus csak az elvekről szól, és nem az anyagiakról.

Miért tragikus ez a vita? Mert a volt szocialista országok lakói úgy érzik, arra kényszerítik őket, hogy az egész múltjukat, ifjúságukat megtagadják, sőt még felelőssé is teszik őket a kommunista bűnökért, de legalábbis a rendszer elviseléséért (“Hogy tűrhettétek ezt?”). Sőt még ki is röhögik őket a bénaságukért (“Igaz autót azért nem bírtatok csinálni.”) Mindezzel szembesülve fordulnak a múlthoz. Pedig akár büszkék is lehetnének. Hiszen 1989-ben forradalom zajlott. Németországban látványosabban, tüntetésekkel, fáklyás felvonulásokkal és menekülők tömegeivel. Magyarországon kevésbé, bár a Hősök terén Nagy Imrét búcsúztató tömeg, vagy a Parlament előtt a köztársaság kikiáltásakor mutatta, hogy itt is van változtatási szándék. Persze, utólag tudjuk, hogy a szerencsés nemzetközi helyzeten, a szovjet nyomás enyhülésén múlt minden. De ezt akkor nem tudták az emberek. Akkor még igenis bátorság kellett ahhoz, hogy kimondják: rendszerváltás kell. Antall Józsefnek erre a mondatára haragszom a legjobban: “Tetszettek volna forradalmat csinálni”. Csináltunk. Különben nem tartanánk itt sem. És én a magam részéről büszke is vagyok rá.

19 komment

Címkék: történelem német demokrácia kommunizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr671114187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.05.11. 18:23:12

Az én kedven Ossy-s történetem Hamburgban játszódik, amikor meglátogattam a cégünk anyuciját és a taxisofőr vitt be a városba. Egy autó bevágódott elénk erre a taxisofőr rávágta, hogy biztos egy Ossy lehetett. A vicces az volt, hogy a sofőr pedig török volt. :-)

Bizonyára láttad kint a Das Leben der Anderen, a mások élete című filmet. Annak vége felé van egy jelenet ami nagyon tanulságos: a volt NDK író bemegy az erre a célra létrehozott hivatalba és megnézte a róla szóló aktákat. Megnézte, hogy a HGW XX/7 ügynök ténykedett a házánál, utána odament a kartonozóhoz és kerek perec megmondták neki, hogy a Wiesler százados volt, aki megfigyelte.
Na ezt csináld utána 20 évvel a rendszerváltás után, Magyarországon. A volt ügynökök röhögnek a markukba, sőt még az operatív tiszteket fővárosi képviselőnek is megválasztják.

Az igazi kommunistákkal véleményem szerint nincs gond, mert még lehetnek akár tiszteletre méltó is. Az MSZP-nek semmi de semmi köze nincs az igazi kommunistákhoz, ott a régi nomenklatúra szerinti rózsaszínek vannak. Egy gyermeki példát hadd hozzak: olyanok, mint a volt évfolyamtársam, aki vasárnap ministrált hétfőn pedig örsvezető volt úttörőéknél.

A németeknél még egy dologban más a helyzet: ott egyszerre indultak, egy világháború utáni lerombolt országból (a lerombolás tényét nézem most, az oka egy másik téma), de ugyanonnan indultak, de más lett a végeredmény, ezért zrikálja a németek egyik fele a másikat.

vicc on:
Örülök viszont, hogy a németeknek ennyi szép pártjuk van, de nincs SZDSZ-ük, akik nyilván ott kitalálnák, hogy a volt NDK-sokat szegregálják és törvényeket hozatnának a halmozottan hátrányos, dolgozni már a szocializmusban elfelejtett NDK munkás felzárkóztatására ...
vicc off

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.11. 19:26:46

Csak egybe kötnék bele: "csak a mai létszám töredéke jutott érettségihez és diplomához."
Ez ugyanis helyes volt. Nem kell minden fasznak diploma, hiába ez most a tendencia, a felsőoktatás (pláne az ingyenes) legyen a tehetséges és komolyan tanulni akaró fiatalok (és kevésbé fiatalok) kiváltsága. A többi vagy lazsál közpénzen, vagy (aki ugyan komolyan gondolja a társadalmi nyomás miatt, de nem alkalmas a főiskola elvégzésére) szenved, miközben neki és a társadalomnak is jobb volna, ha elmenne egy tisztességes szakmát tanulni, amivel megbecsült szakmunkás lehetne.

Bell & Sebastian 2009.05.11. 19:26:49

Kolbászmájer!

He Te vagy ERGÉ alteregója, most rögtön tökönszúrom, sőt körülmetéltetem magam!

Ez egy marhajó írás!

Bell & Sebastian 2009.05.11. 19:29:49

@bm613:

Mi van itt ma? Ez is tetszik.

Bell & Sebastian 2009.05.11. 19:48:01

@Corry:

Kétszer tévedsz:
-Mindenki ministrált és őrsvezetett egyszerre!
(falun biztosan)
-Van SZDSZ -ük, onnan a választási törvényünk.
(hogy látens, az egy más tészta)

Corry 2009.05.11. 22:05:32

@Bell & Sebastian:
Én nem ministráltam és örsvezető sem voltam.
Falun.

De abban igazad van, rossz a példa, mert ugyanezt felnőttekkel kellett volna mondanom. És nem az egyszerű emberről lenne itt szó, hanem a (z MSZMP) párttagokról, akik utána a rendszerváltás után vallották be, hogy mennyire de nagyon keresztények. Egész egyszerűen, mert akkor más másfelől fújt a szél. Magyarországon ezzel a "tisztességes és becsületes" réteggel voltak és vannak a gondok.
Akik meg ma Németországban kommunisták, azok hisznek benne, különben "nem érné meg" párttagoknak lenniük, mert nagyon nem arról fúj a szél most.

Corry 2009.05.11. 22:28:15

@Corry: Remélem sikerült bemutatnom, kik azok az "ezek" akiknek tényleg nem kéne már ott lenni. De ha már Németország és párhuzam, a kérdés adott: ott a volt NDK pártkáderek ilyen szép karriert futottak be bárhol is, mint magyar elvtársaik?

Bell & Sebastian 2009.05.11. 23:21:09

@Corry:

Elmondom, mi a különbség a szász és a bajor mentalitás között.

Szászországban az út szélén rengeteg szilvafa terem vadon. Menetrend szerinti járat megáll préripuszta kellős közepén, utazóközönség fára mászva legeli, az, aki otthon hagyta a protkóját, csak a zsebeit tömi. Sofőr dudál, mindenki beszáll, utazás folytatódik.

Bajor kiszáll, lefényképezi, megkóstolja és az első faluban vesz a zöldségesnél sokkal rosszabbat.

Corry 2009.05.12. 08:04:27

@Bell & Sebastian:
Ez a különbség évszázados, avagy a szászok illetve a bajorok ossy illetve wessy -ségéből jön??


Egyébként ez az ossy dolog nekem már megragadta a fantáziámat. Nálunk is vannak szerintem ossy-k csak nem így hívjuk őket.

Bell & Sebastian 2009.05.12. 09:37:19

@Corry:

Gondolj az igények-skálára. Ha egyet kielégítettél, jön az alatta lévő.

Aki jóllakott, ráér gondolkodni.
Aki többet gondolkodik, könnyebben lakik jól.
A végletekig leegyszerűsítve, a fejlődés létráján nem mindenki áll egyazon lépcsőfokon.
Sem egyének, sem csoportok. A népvándorlás iránya ma is keletről vezet nyugatra, a jobblét mentén.

Bell & Sebastian 2009.05.12. 11:15:59

@Corry:

Ja, mégegy paradoxon:

A legősibb kultúrával rendelkező népek a leglustábbak. (mai fogalmaink szerint)
Valóban azok?

Corry 2009.05.13. 09:06:55

@Bell & Sebastian:
A történelmi léptékű érvelésedet értem, de az ossywessy dolog még nagyon nem az (mármint történelmi léptékű, hanem a közelmúlt termése).

kolbenheyer 2009.05.13. 09:56:04

@Corry:
ossi és wessi: i-vel, nem y-nal
Amúgy meg az igazi kommunistákkal szerintem nagyon nagy gond van. Nagyon veszélyes az a szemlélet, hogy a piac ördögi, mindent oldjon meg az állam, és senkinek nincs egyéni felelőssége, mert a társadalom tette ilyenné. Ezek ma nyugaton menő politikai gondolatok, mondjuk újbaloldalnak hívják magukat, de attól még kommunisták. És persze elhatárolódnak Sztálintól, de nem veszik észre, hogy ha teljesen alárendelik a tulajdon nélküli embert az államnak, azzal újra csak diktatúrát építenének.

Corry 2009.05.13. 10:51:40

@kolbenheyer:
Én a magyar ha kell vörös, ha kell kapitalista, ha kell katolikus, ha meg az kell akkor ateista, attól függ merről fúj a szél féle "élelmes" és "mindenhol van ismerősöm" emberek még rosszabbak.

Az általad említett komenisták egy véglet, jól ellensúlyozza liberó álláspontot, hogy az állam rossz tulajdonos. Kioltják egymást és éljen az arany középút.

Bell & Sebastian 2009.05.13. 13:19:25

@Corry:

Földrajzi, kultúrális, gazdasági, vallási különbségek okozzák, hogy csak a lényegesebb tényezőket említsem.

Corry 2009.05.13. 23:03:09

@Bell & Sebastian: Azért az NDK esetében a 40 év "A mások élete" milliőjű, HoneckersmárolBrezsnyevvel időszakot is be kéne kalkulálni valahogy :-)
m.blog.hu/to/toriblog/image/brezsnyev/DSCN6141.JPG

Bell & Sebastian 2009.05.14. 00:47:29

@Corry:

Igazi karakterváltozás csak a 3. generációt követően figyelhető meg. 40 év kevés.

Csakúgy nálunk.

Corry 2009.05.14. 08:00:34

@Bell & Sebastian:
Abban nincs például vita köztünk hogy a DDR-ék a saját német stílusukban csinálták a kommanizmust is. A Stazi is német precízséggel működött, sajnos.

Azt is elfogadom, hogy a 19. század közepe táján egyesült Németországot jócskán különböző népek lakták és lakják.

De azt sem szabad lebecsülni, amit a kommanizmus jelentett. Nem okozott ugyan igazi karakterváltozást, mert gondolom ez alatt azt érted, ami a külső szemlélő számára is nyilvánvaló. Példul az átlag magyar is látná a német és német közti különbséget, erről szó nincs.
De akkora változást már okozott, hogy a németek, otthon, egymást közt már érzik ezt a különbséget és innen jött az ossiwessi.
Ez lecsapódott a filmekben is, ott voltak a Trabis filmek, jókat lehetett rajta röhögni, de félek, hogy az endékásoknak nem volt annyira vicces.
Ahogy itthonról nézem, a németeknél a "DDR ist kult" játszik most, sorra gyártják a régi NDK termékeket.
Én is haszonélvezője voltam a dolognak, mert az ETERNA nevű volt endéká lemezkiadónak nagyon jó komolyzenei felvételei voltak, amit most CD-n kiadnak, mindenkinek ajánlom figyelmébe, csak arra vigyázzatok, hogy a postán Németországba szállítsák ki és onnan hozzátok el, mert egyébkén ide szállítani öléggé drága:-))))

Bell & Sebastian 2009.05.14. 23:40:20

@Corry:

Túlzottan sem a hegyvidéki, sem a síkvidéki némettel nem szimpatizálok, svájcban vagy ausztriában jobban érzem magam.

Karakterváltozás alatt a sztereotipikus tulajdonságokat értem. Pl.: a hét főbűn valamelyikét, amelyekből egy németnek bőven van!

Az átlag NDK -s nagyon elégedett volt a szocializmussal, innen a nosztalgia.

Az iparról annyit, hogy a 30 éves ruszki cuccaim ma is működnek, az NDK design-műanyag gyorsan leamortizálódott.

Amit németben ne keress: báj, kellem vagy szellem. De nagyszerű végrehajtók, csak legyen, ki rángatja a gyeplőt!

Maradok javíthatatlan Bohémia rajongó, ott laknak az igazi bohémek. Vagy valahol a Monarchiában...