A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Sziget - 1. epizód: Baljós Árnyak

2009.05.26. 07:00 Vörös BLORóka

Placebo, Lily Allen, The Offspring, Faith No More, The Prodigy, Fatboy Slim…

Aki használ tömegközlekedést, vagy a nyárra korán tervező típus, az már tudja, hogy ezek a szavak előadókat takarnak, és az elóadók az idei Sziget Fesztivált. A következőkben írok néhány keresetlen szót annak a fesztiválnak az idei zenei kínálatáról, amely 16 év alatt Diákszigetből kinőtte magát Európa egyik legjobb ár-érték arányú zenei kultúreseményévé.

Persze blogunk profiljából adódóan nem ússzuk meg egy kis bevezetéssel, ugyanis muszáj megemlíteni, hogy az idei „0. nap” programját az antirasszizmusnak szentelik. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudom, de a média ezirányban tájékozottabb fele egy „10 órás hatalmas koncert-folyamként” ír a jelenségről. Izgatottan várjuk a fejleményeket, ugyanis a téma már most is megosztja a „szigetelőket”: egyesek szerint ez a legjobb ötlet a post it feltalálása óta („hé, kenjünk rosszul ragadó ragasztót egy sárga cetlire, hátha jó lesz valamire!”), mások szerint viszont felesleges baromság, sőt, egyenesen ártalmas lesz.

Na de hogy a közepébe ne vágjak, ok nélkül kihagytam a Tankcsapdát, amely 20 éves születésnapját fogja ünnepelni a „-1. nap” során. Aki úgy döntött, hogy sárban, porban és dübörgésben akarja kipihenni a, nos, a sarat, a port, a dübörgést meg a töméntelen mennyiségű alkoholt („ottalvós hetijegy”), az velük ünnepelhet. Ha akar.

Rengeteg szót fecséreltem el, és még semmit nem mondtam a beharangozott nagy együttesekről, így most álljon itt egy rövid összefoglalása azoknak, amelyeket én érdekesnek és meghallgatnivalónak tartok – tehát egy teljesen szubjektív összegzés jön.

 

Augusztus 12. szerda (kép: Snow Patrol)

Snow Patrol: Ez a glasgow-i együttes itthon nem örvend akkora népszerűségnek, mint a Radiohead vagy a Coldplay, stílusilag viszont az észak-írek nagyon hasonlót alkotnak. Minden jel arra mutat, hogy nagyon jó kis koncert várható már az első napon.

Lily Allen: A londoni születésű 24 éves Allen az utóbbi évek egyik legfelkapottabb („legkúlabb”) popénekesnője. Nem igazán az én műfajom, de egy-két mézes rézangyal után 3 sör társaságában remek kikapcsolódást ígér. Ráadásul 3 mellbimbója van - ezt kár lenne kihagyni!

  

 Augusztus 13. csütörtök (kép: Bloc Party)

Die Toten Hosen: A düsseldorfi csapat már 27 éve rontja a levegőt ezen a néven, ráadásul idén apró hazánkba jönnek. Akinek a punk-rock jelent valamit, annak kötelező!

Bloc Party: Brit indie rock!! Tényleg nem tudok többet mondani, szintén kötelező darab mindenkinek, aki szereti a gitár meg a dob (meg egy kiáltozó fekete) hangját.

Fatboy Slim: Az önmagát is előszeretettel parodizáló brit DJ (emberi nevén Norman Quentin Cook) az egyik legjobb elektronikus zenét műveli a Mississipitől keletre. Aki tavaly járt a Balaton Soundon, az tudja, aki nem, az nem feltétlenül: óriási buli lesz!

 

Augusztus 14. péntek (kép: The Prodigy)

Pendulum: Akit a „dark drum’n’bass ausztrál nagymestere” legutóbbi fellépésnek elmaradása a palló szélére űzte, az nyugodtan visszajöhet, vagy ugorhat, ha épp úszni vágyik, a lényeg: idén jönnek (remélhetőleg), és megmutatják a tutit!

The Prodigy: Aki 3 éve látta őket a Szigeten, azért fog kijönni rá, aki nem, az meg azért. A def-techno brit istenei idén is megáldanak minket, lassan már olyan közhellyé válnak, mint a The Killers – azért minden évben itt koncertezni már gáz, nem?

 

  Augusztus 15. szombat (kép: Placebo)

Számomra ez lesz a pihenőnap, a vasárnapi megmérettetés előtt, de azért két brit zenekart itt is megemlítek.

The Subways: Rock

Placebo: Új-glam (ne kérdezzétek, mi az)

 

 

 

 Augusztus 16. vasárnap (kép: The Offspring)

Disco Ensemble: A finn zenekar a neve ellenére nagyon is hallgatható hardcore-pop zenét játszik; nyelvrokonaink tavalyi albuma otthonukban a toplistáik élén végzett, épp ezért, ha valakinek, nekünk tetszeni fog!

The Offspring: Őszintén szólva a személyes kedvencem, a kaliforniai punk rock egyik félistene. A tavalyi Volt fesztiválos koncertjük után bizton állíthatom: a 25 éve összeállt, akkor még zenélni sem tudó srácokban még van energia! A 90-es évek végén és a 2000-es évek elején igazán befutott zenekar pár évre üresjáratba tette magát, csak hogy aztán 2008 nyarán egy régi és új elemekkel ötvözött albumot adjanak ki. A siker a számok minőségét tekintve garantált, kötelező program!

Faith No More: Ugyan a legendás zenekar újraalakult, és 16 év után visszalátogat kicsiny hazánkba, én valószínűleg teljesen készen leszek az Offspring koncert után, úgyhogy nem is látom értelmét, hogy írjak róluk. Aki szereti, az úgyis meghallgatja, aki meg nem, az is. Ez már csak így megy az utolsó nap utolsó nagykoncertjén.

Aki idáig eljutott az olvasásban, azt valószínűleg érdekli a zene, vagy a Sziget. Ha az előbbi, az remek, igyekszünk majd több ilyen jellegű eseményről beszámolni! Ha az utóbbi, akkor élvezni fogja sorozatunk következő írását is, amely a Sziget civil rendezvényeivel kapcsolatos információkat próbálja majd összefoglalni – Krokodil kollega tolmácsolásában.

3 komment

Címkék: sziget placebo the offspring fatboy slim lily allen faith no more the prodigy

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr301143849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.26. 13:30:02

A Sárdobáló kommuna kint lesz a Szigeten, gyertek ti is kedves kommentelők:)

Pietro Stracchi 2009.05.26. 22:11:13

3 mellbimbó az barátok köz(öt)t is 3 mellbimbó.