A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Reggel – a kakas kukorékol, mégsem moderálják – 2009. december 5.

2009.12.05. 09:00 Horváth Andor Márton

Tegnap este Danival bekapcsolódtunk abba a vitába, amely kolbenheyer saját megtámadtatásáról beszámoló cikke nyomán keletkezett. Az új kérdés, amelyet a blog pár hete körbe-körbe jár, az internetes-blogos szólásszabadság témaköre, hát erről szól ez a mostani vitaindító.

Nekünk a vita a mindenünk. Szeretünk egymással, kommentelőinkkel is vitatkozni, szeretjük a jó érveket, a nagy lelepleződéseket, az igazság kiderítésének különféle módjait. A viták, az igazság kiderítésének módjai, az érvek legtöbbször nem tökéletesek. A cél a konszenzus, melynek minőségét blogunk szabadság és demokrácia iránti elkötelezettsége szavatolja.

Ennek megfelelően a szólásszabadság elérésének módját sem kívánjuk pusztán belső, önkényes elhatározással véglegesen definiálni. Célunk – ahogyan azt a kommentben is leírtam –, hogy belátható időn belül használható meghatározást tudjunk adni az internetes társadalom szólásszabadságára. Ebben azonban messzemenően számítunk mérsékelt kommentelőink tanácsaira, érveire, javaslataira.

A kirekesztő rasszista, homofób kommentek elleni harcra alapvetően négyféle mód kínálkozik:

  1. vita,
  2. moderálás,
  3. kitiltás meghatározott időtartamra, és
  4. kitiltás örökre.

Az 1. megoldásról számunkra kiderült: önmagában semmiképp nem elég. A 4. megoldás – úgy tűnik – többek szerint aggályokat vet fel. Mi a magunk részéről mind utáljuk a "Moderálom" gombot, a közelmúltig szinte soha nem is használtuk. A kitiltás ráadásul egy vitapartner elvesztésével jár – ez pedig a vita szempontjából a legmélyebb csalódás, és mindig súlyos veszteség. Mi nem akarunk fölöslegesen sokat rendőrködni, de egy laza rend fenntartását mindenképp célnak tekintjük.

Hát felteszem a kérdést: az olvasók – és persze a szerkesztők, ha itt akarjuk folytatni a vitát – mit tartanának a legmegfelelőbb megoldásnak? Mi csupán a kolbenheyer által megfogalmazott alapelvhez ragaszkodunk szilárdan: ezen a blogon nem lesz cigányozás, zsidózás, és nem tűrjük szó nélkül azt, aki csak sérteget és fenyeget. Hogyan szerezzünk úgy érvényt ennek az alapelvnek, hogy az mindenkinek megfeleljen?

64 komment

Címkék: vita

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr101572836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.12.05. 09:33:21

Én azt hiszem a kolbenheyer topikjában már leírtam az észrevételemet.
Én úgy gondoltam, hogy azt utóbbi időben nem a megfelelő bölcsességgel és mértékkel használtátok ezt a radikális eszközt.
Ezzel kiteszitek magatokat annak, hogy a ti véleményetektől eléggé eltérő, de nem a szavak primitiv szintjén sértő gondolatokat másutt fogják leírni. Ez nektek nem jó, szerintem.

A "dögöljön meg minden..." tartalmú beszólások nekem sem hiányoznak. Viszont ahol nem ez van, hanem eltérő vélemény, arra ha szabad javasolnom, alakítsatok ki egy munkamódszert és ha többen úgy látjátok, hogy törölni kell, töröljétek. Az egyikőtök érzelmi felindulásában elvégzett törlése rossz fényt vet a blogra. Ez legfőképpen a cigányozás zsidózás témakörét érinti, ahol sok mindent eléggé nehezen lehet megfogalmazni enélkül. Hangsúlyozni szeretném, hogy itt arra szeretnék utalni, hogy minden embernek mást ebben a témakörben az ingerküszöbe, érthető módon. Itt azt kéne nézni, hogy mit akart kihozni az illető a dologból, mert lehet ez a vélemény negatív is, ami ha kulturált körülmények között marad, akkor szerintem maradnia kell. De ez már a Ti döntésetek, amivel szabályozni tudjátok, hogy kik olvassanak Benneteket és kik kommenteljék írásaitokat.

Corry 2009.12.05. 09:42:51

Na itt van egy, kolbenheyertől:

"Az egyik, azóta már kitiltott hozzászóló persze rögtön megjegyezte: attól még, hogy szőke vagyok, lehetek zsidó."

Én direkt kerültem a témát, de továbbra sem értem, hogy kolbenheyer miért írta be magáról, hogy ő szőke és magas? Mit is akart ezzel mondani?

Duffman 2009.12.05. 09:45:18

Legal note:

Az internet a jog által szabályozatlan terület, mivel a jogalkotó az elmúlt 20 évben nem jutott el oda, hogy az újsághoz vagy tv adáshoz hasonlóan erre kiterjedő szabályozást alkosson. Ennek megfelelően sz egyetlen alkalmazható jogszabály, ami iránymutatást ad az internet szabályozását követően az maga a Magyar Köztársaság Alkotmánya.

A sajtószabadság alapvető fontosságú jog, alapelvnek is mondhatnánk. Az elmúlt évszázadok nagy újítása volt, hogy az emberiség eljutott a szabad sajtóig, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a jog sem abszolút, vannak más alapelvek, amivel ütközik. Amikor valakit le cigányoznak, zsidóznak és azt embertelen, lealacsonyító gyalázkodó módon teszik az az emberi méltóság olyan súlyos sérülése, ami lehetővé teszi a sajtószabadság (mely korlátozható alapjog) korlátozását. Természetesen lehet rajta vitatkozni, hogy ez a határ hol húzódik. Ennek eldöntése nehéz kérdés, igazából a jogalkalmazóra tartozna. Ez az internet esetében kivitelezhetetlen, képzeljétek el ha minden becsületsértés miatt feljelentést tennénk...

Anyway, tisztelem a szólásszabadságot, sajtószabadságot, de tisztelem az emberi méltósághoz való jogot is, így aki sokadszorra sem veszi észre, hogy amit tesz az nem csak nem politikailag korrekt hanem tulajdonképpen jogellenes is annak sajnos mennie kell a blogról. Igazából az egész internetről, de mi az internetnek csak ezen nanonyi töredékét szabályozhatjuk.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 10:23:00

"De mi az internetnek csak ezen nanonyi töredékét szabályozhatjuk."

Szerencsére.

Duffman 2009.12.05. 11:37:58

@Bell & Sebastian: Kérlek Bell, kifejtenéd hogy a fentiek alapján miért nem tartod szerencsésnek ha szintén a fentiek alapján bizonyos esetekben moderáljuk a blogot? (most komolyan, tényleg érdekelne)

Corry 2009.12.05. 12:03:12

@Duffman:
szerintem ezt Te félreolvastad. B&S ahhoz, hogy Ti moderáltok, vagy senem, egy fikarcnyi érzelmi töltést nem adott hozzá és nem is vett el, max. annak örült, hogy a tevékenységeteket a nanonyi töredéken tudjátok kifejteni és nem az egészen... De lehet, hogy én tévedtem.

vincemate 2009.12.05. 12:28:44

@Corry: Elég régi kommentelő vagy, te is tudod, hogy a kolbenheyer írásánál történt kommentirtás teljesen példátlan ezen a blogon. Nyilván nem arról van szó, hogy ezentúl aki leírja, hogy cigányok, azt ki fogják tiltani örökre. Csak a kolbenheyer írásához érkezett és aztán törölt kommentek nagyobb része egyszerre volt kirekesztő és személyeskedő (még volt szerencsém a nagyobb részüket olvasni, talán neked is). Márpedig mivel itt nem elméleti vita folyt, hanem konkrétan kolbenheyerrel történt ami történt, szerintem megérthető, ha kivételesen vastagabban fogott a radír.

Amúgy nyilván kétélű fegyver a komment törlése/kitiltása, hiszen ezzel legalább annyira a saját véleménnyilvánításukat is korlátozzák: egy idő után nem lesz mire reagálni, márpedig ez a szőnyeg alá söprése a dolgoknak. De szerintem ki lehet alakítani valami ésszerű politikát, elég széles a skála a "lángszórót a cigányokra" és a PC-mennyország között.

Corry 2009.12.05. 12:33:23

@vincemate: Persze, tudom, pont ezért tűnt fel nekem az, hogy olyan kommenteknél is fenyegettetek, ahol régebben nem tettétek volna. Én ezt az élmény frissességének tudtam be ezért is javasoltam a necces esetekre a több szem elvet.

Duffman 2009.12.05. 12:36:18

@Corry:
Hmm, értem mire gondolsz és télnyleg lehet, hogy félreértettem. Úgy logikáztam, hogy Bell azért tartja szerencsésnek, hogy csak itt tudunk moderálni, mert a moderálási technikánkat nem tartja megfelelőnek. Ezért kérdeztem, hogy miért nem tartja jónak? Ha valamit félreértettem, akkor 1000 bocsi:)

vincemate 2009.12.05. 12:46:25

@Corry: Igen, ez lehet, de szerintem teljesen érthető, hogy nem ugyanaz, amikor valaki egy valahol a világban történt rablás kapcsán elmeséli, hogy a cigányok stb., mint amikor valaki ezt olyan kontextusban teszi, hogy "kit érdekel, hogy téged megvertek, bezzeg a nagynénémet a cigányok, stb". De ha jól értem, alapvetően kivételesen egyetértünk.

Amúgy, bár megtisztelő a T/2, de én továbbra sem vagyok Sárdobáló-szerző. Legfeljebb "sárdobáló-közeli"...:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 13:03:59

@Corry: én is ezt próbáltam a tegnap esti kommentemmel mondani. A testközeliség miatt hamarabb indult be a Moderál gomb, mint más esetekben - legalábbis ezt gondolom.

@vincemate: még lehetsz! :)---->érted, ugye?

vincemate 2009.12.05. 13:08:47

@calam (c.vince.c.d): "még lehetsz! :)---->érted, ugye?" Most fenyegetsz? Mindjárt szólok valakinek, hogy moderáljon ki téged! XDXD

Corry 2009.12.05. 13:22:31

@calam (c.vince.c.d):
Nem akarok tippeket adni, de szerintem pl. Lombroso -tól nyugodtan elnézést kérhettek a kommentjének törlése miatt. Arra a kommentre emlékszem, ő egy saját esetét mesélte el kulturáltan, ahol egy másik csapat bánt el vele. A történet már a dolgok párhuzamossága miatt is maradhatott volna és meg kell mondjam, hogy okosabb embereknek gondollak benneteket, mindsem ebben az esetben az észérvek helyett a DEL gomb lenne a megoldás.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 13:39:14

@Corry: én nem olvastam Lombroso kommentjét, majd megnézem, és meglátom, mit írt.

vincemate 2009.12.05. 13:39:40

@Corry: Lombroso épp a mások bajára tökéletesen érzéketlen komment mintapéldája. Ha valaki elmeséli neked, hogy ellopták a pénztárcáját, akkor erre azt válaszoni, hogy "na és? az enyémet is lopták már el" nem annyira kultúrált. Nem kell sajnálkozni, de ez a másik véglet.

Emellett rasszista szöveget is nyomott, bár abban igazad van, hogy csak emiatt ezt egy másik posztnál vszeg nem szedték volna ki. Ráadásul azt is sugallta, hogy a cigányokkal kapcsolatban a Sárdobáló elfogadja, ha bűnöznek, másokkal kapcsolatban meg nem. Ez pedig nem igaz, ld. az ottani kommentemet.

Corry 2009.12.05. 13:54:20

@vincemate: Tudod, ezért érdekes és érdemes blogot írni, hogy az ember többféle reakcióval találkozik, hiszen azért publikálta kolbenheyer az esetét, hogy levonja a tanulságot és vitatkozzon és megbeszélje a reakciókat.
Mindazt amit ide leírtál, le lehetett volna írni lombroso-nak is, azt hiszem le is írtátok, a reakció innentől kezdve a blog üzemeltetőire van bízva, én csak a saját verziómat írtam le. Továbbra is tartom a fentebb leírt DEL gombos véleményemet róluk.

ralf 2009.12.05. 14:00:45

Én is alapvetően vitapárti vagyok, egészen odáig, hogy kész vagyok vitára olyasvalakivel is, akinek valami vad agymenése van, de legalább véli tudni, miért van igaza, azaz - akármilyen béna - de érveket sorakoztat fel. Azzal, aki egy véleményre annyit reagál, hogy persze, mert te zsidó/komcsi/fideszes/cigány, avagy a felsoroltak bérence vagy, nem lehet vitatkozni, tehát - trágárságtól függetlenül - nem vitapartner, hozzászólása csak helykitöltés, elvesztése pedig nem fáj.

Mondom ezt úgy, hogy egy másik fórumon kerültem vitaszerű vitába nem egy jobbik-szimpatizánssal is.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 14:51:27

@Duffman:

Szívesen.

Rákaptatok, mint siheder gyerek a pinára.
A szabály és törvény mit old meg? Talán az erkölcs előrébb való. Arról meg nem sűrűn hallottam.
Posztot írni, - pár ember kivételével -, nem kellene, ehhoz túl gyakran verődik az orr.

Pontosan úgy masíroztok a főnök után, mint a kívülről vezérelt ultranacionalisták.
Ha volt is értelmes vita, annak abban kéne tükröződnie, hogy itt-ott finomodott a véleményetek. De nem. Radírt nekik!

Amit az alaphelyzetről gondolok, azt K. kitörölte korábban, még mielőtt, szóval...

A börtön falait a jog tégláiból építik. De csak a raboknak a rabtartóik. Nektek egyszerűen nincs emberismeretek, tapasztalatotok, türelmetek ehhez. Tankönyvszagú az egész, a liberális oktatás csődje, a célorientált tanítás zsákutcája. Azért azt látni kellene, valójában ki áll kétlábbal a földön.

Poroltás után - hosszú takarítás! (elsütöm másodjára is)

eastern sugar 2009.12.05. 15:23:34

lehet hogy most kapok egypár jobbhorgot, de bellnek igaza van. akkor is ha kissé túl szélsőségesen fogalmaz. nektek is van igazatok abban, hogy ha az ember egyenként akar vitatkozni ezekkel a kommentekkel, akkor az rohadt idegesítő szélmalomharc, meg majd a széljobberek egymásnak adják a kilincset hogy szétcigányozzák a fórumot. így viszont struccpolitika. akkor is ha kolbenheyer akit ismerek és tisztelek egyébként, személyesen érintett. az élet nem pszichoanalitikus dívány, hogy egy ilyen fostalicska közhellyel éljek, és attól hogy a fórumra nem engedik beírni a köcsögebb véleményeket és tahóságokat, attól még azok vannak. döntsétek el, hogy ez most itt egy baráti kocsmaasztallá válik-e vagy marad nyilvános fórum, ami *mindenki* számára elérhető.
és nem akartam sem személyeskedni, sem sértegetni, na.

Duffman 2009.12.05. 15:27:38

@Bell & Sebastian:
"A szabály és törvény mit old meg? Talán az erkölcs előrébb való. Arról meg nem sűrűn hallottam."

Kinek az erkölcse? A tied? Az egyém? A pápáé? Az afgán gyerek erkölcse, vagy a mexikói drogdíleré? Igen, sokak szerint létezik egyetemes erkölcs, csak hogy azt megragadni elég nehéz. A törvények, szabályok az erkölcs vetületei, választott országgyűlés hozza őket. Persze, nem tökéletesek, sőt. De ez van, és az hogy a saját szabályaid (nevezheted erkölcsnek) szerint élsz az nem megoldás a problémára. (mellékesen sztem az emberi méltóságot porba tiporni egyáltalán nem erkölcsös dolog, szted?)

"Pontosan úgy masíroztok a főnök után, mint a kívülről vezérelt ultranacionalisták.
Ha volt is értelmes vita, annak abban kéne tükröződnie, hogy itt-ott finomodott a véleményetek. De nem. Radírt nekik!"
Ha arra gondolsz, hogy sokaknak nagyon hasonló világnézete, álláspontja van bizonyos kérdésekben, akkor igazad van. De azért ne ítélj el minket, mert kitartunk a nézeteink mellett. Az "értelmes vita" pedig elég szubjektív nem gondolod? És igen, ennek ellenére nekünk döntenünk kell egy ilyen szubjektív kérdésben is. Mert felelősséggel tartozunk azért, hogy bizonyos emberi jogokat betartsunk és betartassunk a Sárdobálón. De ez sosem könnyű döntés.

"A börtön falait a jog tégláiból építik. De csak a raboknak a rabtartóik."
Ha jól értem ezt a költői képet, akkor itt te vagy a szabad ember a börtön falain kívül. Csak vigyázz, lehet hogy amit eddig börtönnek hittél valójában vár és mi bent vagyunk te pedig kint, magányosan.

"Nektek egyszerűen nincs emberismeretek, tapasztalatotok, türelmetek ehhez. Tankönyvszagú az egész, a liberális oktatás csődje, a célorientált tanítás zsákutcája. Azért azt látni kellene, valójában ki áll kétlábbal a földön."

Javíts ki ha tévedek, de egyrészt ennek semmi köze a poszthoz amihez a kommentet írtad, másrészt a úgy gondolod, hogy elszakadtunk a valóságtól akkor kérlek segíts, mutass tényeket, statisztikákat, képeket, videókat, akármit, csak ne alátámaszthatatlan értékítéletekkel dobálózz.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 16:19:43

@Duffman:

Vita a vitáról.

A börtönös-téglás mondás angol, a túlszabályzásról szól, ami nem illik a hétköznapi liberalizmusba, abba, ami két feljelentés közt eltelik.

Ha csak az Alkotmányt veszem elő, lassan nincs olyan pontja, amit meg ne hágnának (a hatalmi ágak) - naponta többször is. Ez a vulgár-liberalizmus.

Az erkölcs definícióját majd mindenki megkeresi magának. Az enyém euro-magyar, azaz görög római, zsidó-keresztény. Egyik sem liberális, sőt!

A világnézetetek hasonlósága nagyrész kimerül a Valahová igazodj! parancs végrehajtásában.
Hajlíthatatlan prekoncepcióval csak felállni lehet (csata előtt). Ha látom a hajlandóságot, vitatkozzunk, benne van a pakliban a vereség.
De általában nincs rá igazi igény a részetekről, derogál tán.

A zöldfülűségről írtaknak csak van köze a poszthoz, ha tekintélyelvű a blog.

Az érvek alátámasztására beidézett képek, hangok betűk mit is bizonyítanak? Azt, hogy valamikor valaki így meg úgy gondolta, azaz csak tényközlések alátámasztására jó.

Új és más szempontrendszerrel rostálva az is lehet, hogy kiejtjük már az elején. Jó példa erre a sok fölösleges cigányügyi poszt, ahol a cigányok születés-szabályozásához, gádzsó-családtámogatáshoz el sem értünk álhumanitárius okokból.

Összefoglalva: ez egy olyan blog, amely íróinak többsége azt a hamis világképet dédelgeti, amely éppen most jelentett csődöt és omlik ránk.

A kitiltott hívószavak, (cigány, buzi, zsidó, náci, fasiszta), használata szükségesek, (de nem elégségesek), a konzílium megtartásához, de egyben megad(hat)ják a megoldás kulcsát is.
(Ha Kazinczy élne még, biztosan lennének píszíbb ötletei helyettesítésükre.)

Barbie és Ken világa ki a faszt érdekel 10 év felett?

eastern sugar 2009.12.05. 16:22:36

@Bell & Sebastian: én eddig azt hittem, hogy te valami kedvesen kattant troll vagy

Bell & Sebastian 2009.12.05. 16:29:28

szükségesek = szükséges

vincemate 2009.12.05. 16:29:39

@Bell & Sebastian: "A kitiltott hívószavak, (cigány, buzi, zsidó, náci, fasiszta), használata szükségesek, (de nem elégségesek), a konzílium megtartásához, de egyben megad(hat)ják a megoldás kulcsát is.
(Ha Kazinczy élne még, biztosan lennének píszíbb ötletei helyettesítésükre.)"
nem hiszem, hogy ki lennének tiltva ezek a szavak. a kérdés, hogyan, mire használod őket. de persze ezt te is tudod.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 16:41:22

@pavlovna:

Nem ezzel a megjegyzéseddel lépted át az ingerküszöbömet - jó értelemben persze.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 16:47:52

@vincemate:

Ki hol tartja a kezét a gazdaság ütőerén, úgy júdeázik. Ez a szopásra bevezetett legújabb definícióm.

Vannan biztató jelek azért!
De nem a mindenki számára látható politikai küzdőtéren, inkább lenn, a mélyben. Oda viszont le kell süllyedni elébb!

Duffman 2009.12.05. 16:48:53

@Bell & Sebastian:

Ez kicsit sok volt (még feldolgozás alatt), de íme egy igen egyszerű kérdés:
a te "euro-magyar, azaz görög római, zsidó-keresztény" erkölcsöd megengedi, hogy feláldozzuk az emberi méltóságot a sajtó szabadságának oltárán? Mert én nem hiszem. Azt hiszem a vita köztünk abban van, hogy hol húzzuk meg a határt, meddig engedjük elmenni az embereket. Ha tévednénk, (megint) kérlek, javíts ki.

ja és
"Ha csak az Alkotmányt veszem elő, lassan nincs olyan pontja, amit meg ne hágnának (a hatalmi ágak) - naponta többször is." A "ha nekik szabad, nekem is szabad" érv gyenge lábakon áll szerintem:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 16:51:47

@Duffman: azért az emberi méltóság vs. sajtószabadság vita nem egyértelmű. Ugyanis szabadság nélkül mit sem ér a méltóság, méltóság pedig nincs szabadság nélkül.

Duffman 2009.12.05. 16:55:52

@calam (acok):
A sajtószabadság korlátozható az emberi méltóság nem. Csak ennyit mondtam. Ha a kettő ütközik az emberi méltóságnak kell győznie.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 16:56:16

@pavlovna:

Újraolvasva már kétértelmű. Jóbarát, ez a lényeg.

Corry 2009.12.05. 17:12:11

@pavlovna: A szétcigányozókkal nem kell foglalkozni, törölni kell, de úgy, hogy a blog tulaj nem áll neki vitatkozni, hanem töröl és kész. Illetve ha nekiállt vitatkozni akkor viszont ne töröljön.
Egy dolog, azért kimaradt valahogy. A blogon a blogíró egy témát szolgáltat és törli a szerinte nem odaillő kommenteket. Van olyan blog, ahol a blogíró nem is vesz részt a kommentelésben.
Oda akarok kilyukadni, hogy az esetleg szívtelen stb. kommenteket a többi kommentelő is helyrerakhatja, illetve ez meg is szokott történni.
És egyébként az emberfia véleményt alkot, nekem is megvan a véleményem a blogotokról, más blogokról , rólatok egyenként, illetve gondolom sokatoknak rólam is. De ez így is van jól.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 17:16:31

@Duffman:

Ahogy mondani tetszik, alaposan félreértetted, de nem utoljára.

Aki örömlánynak áll, azt előbb, mint utóbb...
Azért a kommentelők rugdosása és karanténba blokkírozása itt lassan népi szokássá vált, gondolom a főnök nyomdokain. Máshol még a seggberúgás is jobban esik.

Nincs ilyen kijelentésem (Alkotmány). Arra vonatkozott, hogy a fejétől bűzlik, ennyi erővel oldjátok meg az iwiwen.

A végső érvem a témaválasztás. Hátulról fényképezett kecskék képére még jóhogy a zoofilok jönnek, nemis kiscserkészek, áhitatos csodálattal szürcsölve a kinyilatkoztatást.

Alaphelyzet I.
Fúrótorony az Északi-tengeren, kommentelgető magyar távol a családjától. Hogy jutott oda?
Megválaszolja magának, csak sok a bazdmeg benne. Radírt neki!

Alaphelyzet II.
ELTE - laptop - nagyember a TV -ből magyaráz. Szülők büszkék, ösztöndíj zsebben, este kocsma.
Valami barom anyázik, pedig milyen szép az élet! Radírt neki!

Radírt nektek! Az élet nem szép!

Duffman 2009.12.05. 17:25:11

@Bell & Sebastian:

Eldöntendő kérdés, kérlek Igennel vagy Nemmel válaszolj:

"a te "euro-magyar, azaz görög római, zsidó-keresztény" erkölcsöd megengedi, hogy feláldozzuk az emberi méltóságot a sajtó szabadságának oltárán? "

Bell & Sebastian 2009.12.05. 17:49:52

@Duffman:

Látom, ráharaptál erősen a gumicsontra, elmélettel alátámasztva a ballépés mát nem is annyira az?

Ez a _te_ kérdésed.
Az _én_ válaszom: az emberi méltóságom _naponta többször_ esik áldozatul az internet (nem a sajtó) szabadságának oltárán, és nem zavar, az eszközeim is korlátosak tenni ellene.

Azaz a válasz: igen.

(Ez nem _a_ sajtó, ez interaktív vélemény-blog!)

Sajtó esetében meg ott a kódex.
Das saufen reguliert die Welt! Nézd józanul.

Bell & Sebastian 2009.12.05. 18:12:30

Na jó, mára ennyi.

Az igazi baj, hogy a haverok tudják, kik rejtőznek a nickek mögött, mi meg nem.
Kikapni égés. Elhiszem.

Akarsz róla beszélni?

eastern sugar 2009.12.05. 18:54:22

@Bell & Sebastian: most mi a kétrételmű? igazat adtam neked, mert elég merészen - kicsit túl mesrészen - megfogalmaztál valamit úgy ahogy szívem szerint én is mondtam volna, ez pedig meglepő volt, mert az eddigi kommentjeid számomra érthetetlen micsodák voltak fura linkekkel megtűzdelve,de persze ezt a hajszínem is okozhatja. remélem nem léptem át semmit:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 18:58:57

@pavlovna: ismerjük egymást. Menj a picsába

Corry 2009.12.05. 19:17:38

@calam (acok): Ejnye fiúk, ti moderáltok és beszéltek a méltóságról...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 19:24:56

@Corry: egyrészt, nem ti beszéltek, hanem valaki közülünk.
Másrészt pavlovnával együtt nőttünk fel. Azt hiszem 14-15 év barátság után lehet ilyet mondani.

Corry 2009.12.05. 19:34:10

@calam (acok): Jó, elfogadom, tehát logikus és korrekt volt a picsázásod ROTFL:-)))))))

egyébként meg az is egy érdekes kérdés, hogy így nickek mögé bújva mennyire derül ki, hogy pl. pavlovnával együtt (aki valszeg egy hölgy lehet) jártatok oviba...

eastern sugar 2009.12.05. 19:45:51

elmondanád hogy miért menjek a picsába?!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 19:58:06

@pavlovna: a hajszíned behozása miatt. De ezt majd élőben megbeszéljük, mielőtt még elszabadulnának a hajszálak:)

@Corry: oviba nem jártunk együtt. és ne legyél álszent, kérlek. Régi barátaiddal szemben máshogy viselkedsz, mint idegenekkel szemben, akivel nincsen közös történeted.

eastern sugar 2009.12.05. 20:03:03

semmi baj azzal ha elküldesz a picsába, pont mivel ismerlek, de nálad ez már erős reakció annyira hogy meglepődjek, hogy egy ártalmatlan kis hülyeség mért baszta fel ennyire az agyad. semmi plusz jelentősége nem volt azon kívül, mint hogy egy régi kedves szereotípiát is behoztam, de most azért kell komolyan venned mert nem tettem utána szmájlit? engem érdekel, légy szíves, kíváncsi vagyok rá.
vagy most az a baj hogy egyetértettem bellel?...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.12.05. 20:04:59

@pavlovna: tudod, hogy bármivel egyetérthetsz. Legfeljebb leülünk a Dongóba vagy ahova akarod és majd jól megbeszéljük.

eastern sugar 2009.12.05. 20:06:36

@calam (acok): egyem meg a szíved:D de esküszöm nem értem, hogy mi az isten baj van most a hajszíntémával, azon kívül hogy rohadtul jelentéktelen. majd beülünk a dongóba, de előbb mondd meg nagy vonalakban hogy mégis miről van szó:)

Corry 2009.12.05. 20:32:57

@calam (acok): Jóvanna. De a korektség kedvéért szóltam, amióta tudom, hogy ismeritek egymást az után következő rész már nem komoly. Jó sörözést :-)

m.logic 2009.12.07. 08:47:25

"ezen a blogon nem lesz cigányozás, zsidózás, ..."

Remélem hozzáteszitek a magyarozás tiltását.

kolbenheyer 2009.12.07. 08:50:34

@m.logic:
Mihelyt valaki ilyet tesz, igen. Példák?

m.logic 2009.12.07. 10:53:27

@kolbenheyer:
Példák magyarozásra:

Az a rasszista turul.
A fasizmust idéző árpádsávok.
A megfélemlítő gárdisták.
A magyar társadalom felett a nácizmus bélyege lebeg. (Majdnem szó szerint, Zoltai Guszti)
Depressziót sugalló Himnusz, cseréljük le.
Felejtsd már el Trianont!
Megérdemeltük a vereséget a háborúban.
Bűnös magyarság.

Stb.

eastern sugar 2009.12.07. 12:04:13

@m.logic: már ne is haragudj, de miféle hülyeség ez? én magyar vagyok de mégsem (nohát!) szeretnék a gárdistákkal azonosulni, és mivel felteszem, ezzel nem vagyok egyedül, ezért talán ne nevezzük "magyarozásnak" azt, hogyha valaki megfélemlítőnek nevezi a gárdát. különben ha volna szervezett cigánygárda, nyilván azokat is utálnám, de ez nem jelentené azt, hogy minden cigányt utálok.
azt tessék elfogadni, hogy *van olyan*, akinek az árpádsávok igenis a fasizmust idézik. minthogy használták akkor is. igen, eredetileg nem erre használták, de ha részt vettél már életedben egy történelemórán is, akkor biztos te is sejted, hogy nem a piros-fehér csíkok önmagukban emlékeztetnek a fasizmusra, hanem karszalag formájában, fekete wegyenruhával meg vasalt bakanccsal.
az, hogy magyarország fölött a nácizmus bélyege lebeg, miért a magyarokat sérti? ez a nácikat nevezi bélyegnek, magyarországot, a magyar társadalmat pedig fenyegetettnek állítja be, tehát nem szidja a magyarokat.
az egyetlen valóban kollektív bűnösségről vagy ha úgy tetszik rsszizmusról /bár nem vagyunk rassz/ szóló pont a bűös magyarság a felsorolásodban, meg a felejtsd el trianont.
és mi az hogy a rasszista turul? na ne, na ne. ilyen baromságot ki mondott? így ebben a formában? nekem egy madár az ne legyen már rasszista...bár az egyik ismerősöm papagája remekül tudja mondani, hogy "mondok egy cigányviccet". /komolyan./ az hogy nemzeti jelképeket szokás ilyesmire használni, az azért nem egyedülálló magyar szokás, de aki használ ilyen szóösszetételt, az valóban egy csöppet kretén.
végezetül ne haragudj, ha tahó lettem volna vagy elragadott volna az indulat. ne vedd személyeskedésnek.
p.s.: ma reggel a sarki bolt előtt fel akart szedni egy tarsolylemezes-árpádsávospólós arc, aki egy "jobbtaxi" feliratú kocsit vezetett, akkora nagymagyarországgal az oldalán, hogy csak na, és szeretett volna elhozni munkába. :D:D

molaris 2009.12.07. 14:36:14

Egy liberális lapon ez a jegszebb:
A kirekesztő rasszista, homofób kommentek elleni harcra alapvetően négyféle mód kínálkozik:

1. vita,
2. moderálás,
3. kitiltás meghatározott időtartamra, és
4. kitiltás örökre.
Gratulálok. És ki is dönt a fenti pontokban?
Na, kapjátok be, vagy moderáljátok.
Tetszés szerint.

molaris 2009.12.07. 14:36:53

Jav.:jegszebb==legszebb

kolbenheyer 2009.12.07. 20:35:47

@m.logic:
Ezek ezen a blogon jelentek meg? Mert, ha nem, akkor mégis hogy képzeled a moderálásukat???
Ha a Zoltai Gusztit akarod olvasgatni, máshol keresd, mi nem szerződtettük. :-))))))))))))))

kolbenheyer 2009.12.07. 20:38:53

@molaris:
Figyi, ha nem tudod továbbolvasni a posztot, akkor tekerj lejjebb kicsit az egérrel (az a hosszú zsinóros kis izé ott a kezed mellett), és akkor menni fog. Ott a válasz a kérdésedre.
Amúgy meg olyan vagy, mint az ovisok, akik tanultak a nagytesótól egy csúnya szót, és most próbálgatják. A te korodban elég gáz ez a szöveg. Kinyomjuk a honlapotokra is?
:-))))))))))))))))))))

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.08. 00:57:42

@molaris: Ugyan, ez azt jelenti, hogy tényleg nem olvastad tovább, amit írtam. De hogy ne bánkódj, hogy ez most nem sikerült: a kérdéseidet feltettem a szabadkőművesnek, akiről már volt szó; pár napon belül megszerkesztem az interjút, és akkor milyen érdekes lesz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.16. 08:06:43

@Duffman: Többi komment olvasása nékül mondom, hogy eddig elképzelhetetlennek tartottam hogy TaTa86-ot (összes kommentjével együtt) egy posztból kimoderálják, de mivel csak akkor bukkantam a cikketekre, mikor már csak az őt gyalázó kommentek maradtak bent nem is olvastam tovább.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.16. 08:30:33

@calam (acok): És majd jól megmondod neki a tutit, hogy rosszul látja?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.12.16. 08:39:30

A liberális diktatúra sem jó diktatúra...