A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Bolsevik tempó

2010.01.31. 07:00 R_John

Olyan igazi ízes kommunista módon szalajtották haza Mádi László fideszes politikust, mert azt találta mondani óvatosan, szakmai körben, hogy esetleg, talán, alkalomadtán be lehetne vezetni az ingatlanadót. Ugyanez az ötlet szerepelt már a Fidesz korábbi, Jövőkép című tanulmánykötetében is. Valójában abszolút nem érdekel, hogy Mádi lesz-e képviselő vagy sem. Az érdekel, hogy mi is történt. Ez pláne azért is érdekes, mert a jobbos média egy része is kétkedve fogadta a hírt.

Ugyanis kiderült, amit eddig is sejteni lehetett, hogy valamilyen módon a Fideszt is izgatja valamiféle vagyoni típusú adó bevezetése, csak eddig a nagy hazugozáshazaárulózás közepette, nem volt mód arra, hogy kiderüljön, a kormányra készülő párt is ezt akarja. Lehet már hallani a sipákolást, hogy de a Fidesz milyen jól is tette, hogy levette a listáról, hiszen az érdek, hogy a komenista erőket el kell távolítani a hatalomból, előrébb való, mint a tiszta beszéd. Négy éve hallgatjuk a rémunalmas mantrát, hogy hazudtak a szocik, meg a Gyurcsány és mindenki. Valójában nyilvánvaló, hogy ez lehet a Fidesz egyik apró őszödi beszéde. Hiszen ha tudjuk, hogy ők is tervezik, illetve ötlet szintjén felmerült, akkor miért is ne lehetne erről  beszélni?

Ennél azonban még fájdalmasabb, hogy Mádit egy pillanat alatt kirúgták - mindösszesen egy ötletért, gondolatért. Molnár Oszkár körül hetekig ment a homályos duma, hogy miért is nem teszik ki a pártból, pedig ő igazán durván undorító rasszista és antiszemita szöveget engedett meg magának. Molnár esetében hetekig tartott a kibaszás a pártból, akkor is csak úgy, hogy halkan nem indították el őt, most másodpercek alatt megszületett a döntés. Milyen értékek vezérlik azt a pártot, amelyik hetekig sunnyog Molnár ügyében, most pedig pillanatok alatt dönt?

Rögzítsük: az a párt, ahol nincs helye vitának, kritikának, aki mégis próbálkozik ilyennel és azonnal kirakják, az egy bolsevik párt. A cél: a közösség minden előtt. Aki szólni mer, röpül. Aki kérdez, leveszik a listáról. Senki nem tudja, ki, miért, hogyan, de lekerül. A vezető, a vezér és az ideológia fontos, semmi más, pláne nem az általuk annyira óhajtott őszinte beszéd. Ismerjük ezt az összetartást: a kommunista pártból.

*

Orbán nem először csinál ki embereket, azért mert mertek kritizálni. Az amúgy jó szakember Chikán Attila rúgta ki az általa az USA-ból hazahívott Mátyás Lászlót. Mátyásnak az volt a feladata, hogy vezesse a Gazdasági Minisztérium alá tartozó Gazdaságelemző Intézetet. Egy interjúban elmondta, hogy szerinte szükséges egy ötven milliárd forintos kiigazító csomag, ezért mennie kellett. Történt hasonló más gazdaságkutatóval is - a rendszerváltás előtt. Akkor a Pénzügykutatási Intézetet zárták be bosszúból a Fordulat és Reform publikálása miatt.

Urbán László pénzügyminiszter-jelölt egyszerűen csak nem lett miniszter, mert beismerte, amit mindenki tudott, hogy a választási program nem azonos a kormány programmal.

*

Ezeket csak súlyosbítja, hogy néhány hete Esztergomban Meggyes Tamás bekussoltatta a helyi képviselőket, nehogy vitatkozzanak, mert azok akár kampányolhatnának is az önkormányzati vita során. Igazi demokrata módjára járt el Meggyes, tudjuk, hogy az ellenfél adminisztratív módon történő elhallgattatása, vegzálása a sötét Kádár-korszak kedvelt módszere volt. Orbán Viktort, egy ennyire súlyosan a képviseleti demokráciát sértő rendelkezés nem zavarja, Meggyes továbbra is jelölt lehet.

Az igazi kérdés, hogy Orbán a kétharmados többség birtokában meddig merészkedik el ezek után.

249 komment · 4 trackback

Címkék: orbán fidesz reggel

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr911713913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tessék felvállalni a szükséges rosszat! 2010.02.01. 17:03:23

Bár nagyon adja magát, hogy az állítólagos FIDESZ indulót tűzzem tollhegyre (az megvan, hogy az azt előadó Mujahid Zoli mivel került be utoljára a bulvárhírekbe?), most mégis inkább bátorítani szeretném a FIDESZ-t, hogy ne legyen már olyan gyáva. Hogy ...

Trackback: Nyakó Istvánt kizárták az MSZP-ből! 2010.01.31. 14:21:26

Nyakó Istvánt kizárta soraiból az MSZP a tegnap azonnal hatállyal összehivott vezetői megbeszélés során. Minderre annak okán került sor, hogy az őszödi beszéd 1300. napja alkalmából rendezett balliberális beszélgetésen egy szere...

Trackback: Meggyes igen, Mádi nem? 2010.01.31. 10:35:31

Az 'M'-betűs politikusaival sok gondja akad a Fidesznek. Mádi, Mádly, Meggyes, Molnár. Molnár Oszi kigolyózva, mert zsidózott. A gumikalapácsos cigányok még belefértek a programba, de a zsidózás betette a kiskaput a pártnál. Támogathatta őt a teljes Fi...

Trackback: A FIDESZ kirúgja Matolcsyt és Orbánt 2010.01.31. 09:51:31

Legalábbis nem tudok másra gondolni azt a hírt olvasva, miszerint azonnali kirúgás volt a jutalma Mádi Lászlónak, mert egy szakmai fórumon azt merte mondani, hogy  Az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és a társadalo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2010.01.31. 13:16:29

@ezer1:
"na ne hülyítsük egymást !
ne akarja elhitetni velünk senki, hogy a nagyértékű újonan épült ingatlanokba 50eFt jövedelmű nyugdíjasok laknak"

Erről van szó.

sárkányfő 2010.01.31. 13:19:50

@Kalmár: Ha nem csak az utolsó pontot olvastad volna el, hanem a 4.-et is, akkor nem írtál volna fölöslegesen egy kommentet.

tcom 2010.01.31. 13:21:57

@v.l:

Én azt látom, hogy 20 év kormányfői/jelöltjei:

MSZP: Németh, Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai.
Fidesz: Orbán, Orbán, Orbán, Orbán, Orbán.

Nem tudom miért ilyen bonyolult ezt megérteni, hogy a fenti lista kicsit komcsirendszer szerű. Hogy az önjelölt zseni nem enged senkinek sem próbát. Ráadásul Orbán nyiltan üzen belső ellenfeleinek, ha mondjuk Kósa kacérkodik a min.elnökséggel. A diktátor összes jellemzői.

v.l 2010.01.31. 13:22:53

@EMU: "Többek között ezért egyre drasztikusabbak az adók."

Szerintem meg az összefüggés úgy indult:
- volt egy egypárti rendszerünk, ahol hazudtak, hülyének nézték az embereket, és nem hagyták őket gazdaságilag megerősödni, mert az a hatalom rovására ment volna
- kialakult az a rendszer, ami arról szólt, hogy az államot kijátszuk, mert nem hagy minket (meg)élni
- jött a rendszerváltás
- nem oldották meg a fenti problémát, ugyanolyan szar, csótány adórendszert akartak üzemeltetni, miközben az elkerülő technikák a mindennapok részét képeztek jó ideje
- nem jöttek a számok, tovább tekerték a százalékokat
- és jön a végtelen ciklus

A megoldás úgy indul, hogy a szar, csótány adórendszert kidobjuk. Az adórendszer tele van igazságtalanságokkal, ezeket nem kompenzálni kell (újabb és újabb foltozgatásokkal, kedvezményekkel, csavarásokkal), hanem kivágni alapjaiból az egészet.

törppapa 2010.01.31. 13:23:45

A történet lényegével senki sem foglalkozik.Minden normális testületben, csapatban alapszabály, hogy testületen belül lehet vitatkozni - akár szinte vérre menően is - de ha egyszer a testületi döntés megszületett, akkor kifelé mindenkinek ahhoz kell tartania magát. Aki kifelé magyarázza a bizonyítványt, hogy "én nem így szavaztam", az nem csapatjátékos, semmi keresnivalója semmilyen testületben!
A média hozzáállása ehhez az egész történethez a "nyuszi, van sapkád?" tartalmú viccre hasonlít. Jó csámcsogást!

sárkányfő 2010.01.31. 13:24:58

Egyébiránt, sajnálom, de a véleményem az, hogy részint zsigeri reflexből, részint fideszimádatból utasítják el sokan a vagyonadót. Utóbbi orvosi eset, szakemberekre hagyom, előbbit viszont gondoljátok már át: Senki nem azt mondja, hogy az össz-adóterhelést kéne növelni, hanem a meglévő adóterhelést kéne igazságosabbra átstrukturálni.

Ez nektek is jó, hacsak nincs a budai hegyekben vagy a Balaton partján családi házatok havi 90 nettóból. Éééértitek?

v.l 2010.01.31. 13:25:11

@tcom: nem tudom, szerintem a fidesz jelöltjei közül egy sem viselt '89 előtt vezető állami beosztást, az mszp-nél meg kb. mindegyik. az, hogy változatos (minden 4 évben más levitézlett káder volt a soros, tisztára, mint az enszben b+), az nem erény a szememben.

csintapala (törölt) 2010.01.31. 13:25:30

@pakesz: nem 125 Lóerő, hanem kiloWatt! Nézz meg egy Passat CC árlistát. 2 féle motorral is megveheted, ami 125kW-nál kevesebb. És normális felszereltséggel bizony 10-15 milla között van, "luxusautó".

Lehetne még találni többet is. Az új E classe mercihez is van pont 125kW-os motor, meg az 5-ös BMW-hez is, ezek méregdrágák és ugyen belesnek a vagyonadóba, de a legalsó kulccsal.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy ugynakkor lehet egy 10 éves 1-2 milliós használt autó is 125kW, azt mi a farokért kell megadóztatni ugyanúgy, mint egy új E classe mercit?

sárkányfő 2010.01.31. 13:26:42

@törppapa: lemaradtál, már arról megy a vita, hogy jó-e a testületi döntés vagy sem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.31. 13:27:47

Istenem, ez de szar elfogult poszt, Calam!

Hát szerinted mit csinálna holnap a maszop, ha ma azt mondaná pölö Botka László, h szükséges bevezetni a svéd modellt?

Röpülne még akkor is, ha éppenséggel az egyik legnépszerűbb emberük.

Aki kampányban szembemegy egy fontos kérdésben a párt hivatalos álláspontjával, az mehet a francba egy másik pártot keresni magának, nincsen ebben semmi gáz, ez egyáltalán nem belső demokrácia kérdése.

Ha Mádit nem rúgták volna ki, akkor most Calam elvtárs azon lovagolna, h hát a Fidesz mégis ingatlanadót akar, ha meg kirúgják, mert nem akarnak ingatlanadót, akkor meg antidemokratikusak. Bravó!

Nah, ezért is mennie kell Mádinak, mert egy ilyen ostoba helyzetbe hozta a pártját a kampány kellős közepén.

törppapa 2010.01.31. 13:29:37

@ó jaj
Nem nem maradtam le. Pont azért írtam, mert a kiinduló pont rossz, a maga bolsevistázásával!
Ez tényleg sárdobálás, ahogy a címe is jelzi!!
Undorító!

BushDoctor 2010.01.31. 13:31:33

@szárny: Te meg durván félrebeszélsz. Az igazi bolsevik ugyanis mind kapolyit mind gyurcsányt kivégeztetné. Szóval ne "igazizzal" mert nagyon mellényúlsz!

öregmogyi 2010.01.31. 13:34:24

@ó jaj: @ó jaj: érzékenyen érint, mert speciel egy budai bérházban laknak a szüleim.
25-30 milla egy 80nm-es lakás (de vannak nagyobbak is), és a fél ház még öregekkel van teli. Ők az én, és a szüleim barátai. Az ő gyerekeikkel nőttem fel. A szüleim meg velük élték le az életüket. Ezt a közösséget szétrobbantani elég nagy genyaság lenne. (bár elhiszem, hogy a sok panelpatkány most árörvendően vihog)

A lakás amúgy 94-ig önkormányzati volt. Aztán szaré-hugyé eladták az embereknek... de cserébe a felújítást már a lakók fizették. (fizetik) Ezek a kiadások minden évben vita tárgyai. Na most erre jönne még valami adó.

Én csak azt mondom, hogy nehogymá ezeket az embereket egy kalap alá vegyük azzal, aki most vesz egy ilyen házban lakást.

A kormány is érezte ezt, ezért húzott egy viszonylag magas értékhatárt. De annak meg semmi értelme, mert pár budai kerület miatt az ország 90% nem fizet. Szóval kéne még pár szorzó abba a képletbe és lehetne ezt értelmesen is csinálni...

sárkányfő 2010.01.31. 13:34:37

@törppapa: ja, hogy undorodni jöttél ide, nem vitázni. Akkor nem zavarlak.
Csak aztán óvatosan, a pártok jönnek-mennek, de az undor maradni fog, ez egy ilyen műfaj.

v.l 2010.01.31. 13:34:42

@pakesz: "soroljal mar fel nekem egyetlen egy olyan autot is, ami eleget tesz ennek a feltetelnek
azaz 90 LE -nel tobb es 15 milla..."

xc60, xc70 mindkettő létezik 163 lovas diesel motorral, biztosan 10 milla feletti alapárral -ez értelmes mennyiségű extrával gyorsan nő 15 millió közelébe.

EMU 2010.01.31. 13:35:06

@v.l: Minden mondandódban találnék sántaságot, de a legdurvább az a tudati berendezkedés, hogy veszel egy házat 30 millerért, aminek a fele hitel. Na így nem kellene gondolkodni, nincs az az elfuserált rendszer, ahol az állampolgároknak így szabadna alaphangon hozzáállni az élethez. Ebből, így, valóban kurva nagy pofára esések lehetnek, pedig erre aztán senki nem kényszerít senkit. Ha ennyi pénzed van, akkor vegyél egy 15 milliós lakást, vagy 2 millió környéki hitellel 17-ért, azt a többi az maradjon meg álom szintjén. Miért akar valaki 30 milliós házban élni, ha 15 milliója van? Ez normális szted? Jó, hogy megszoktad, de akkor is...

Exe Géza · http://igyjartal.blog.hu/ 2010.01.31. 13:35:36

@tcom: Nem sokat tudsz a diktatúrákról. A diktátorok nem üzengetnek, hanem minden üzengetés nélkül megöletik a potenciális ellenfelet. Hitler Röhmnek nem üzengetett semmit, hanem elfogatta és megölette. Sztálin Kirovnak nem üzengetett semmit, hanem lelövette egy bérgyilkossal.

Jó lenne felfogni (bár tudom, eszetek ágában nincs felfogni), hogy Orbán nem csupán azért maradt a helyén mert Orbán a helyén akart maradni, hanem azért mert minden egyes elnökválasztáskor magas fölénnyel megszavazták, hogy maradjon a helyén, mi több, ezzel minden választási vereség ellenére egyetértett a Fidesz szavazótábora. Ez pedig nagyon is demokratikus legitimáció. Volt a magyar politzikában olyan párt, ahol a tagság és a szavazóbázis ellenében választottak elnököt: ez az SZDSZ. Meg is lehet nézni, hogy hol vannak.
Jelenleg meg az MSZP őskorifeusai toltak egy leamortizálható senkit az élre, anélkül, hogy különösebben megkérdezték volna róla, akár a tagságot, akár a savazóbázist. Nyilván ballibéknél ez a demokrácia csimborasszója.

EMU 2010.01.31. 13:38:34

@csintapala: Kisvállalkozásokat leszarom, csak az elmúlt 3 hónapban kb. 8 hazai kisvállalkozó kisiparossal volt dolgom, az a véleményem, dögöljenek éhen. Majd ha megtanulnak dolgozni és szolgáltatni, akkor sírjanak. Egyelőre bolhacirkusz amit művelnek, gusztustalan, szélhámos banda. Ne az adó miatt sírjanak, hanem amiatt, hogy képtelenek becsületesek és szorgalmasak lenni. Úgyhogy felőlem az iparuk örökösével együtt éhen pusztulhatnak fedél nélkül, nyugodtan. Persze tisztelet a kivételnek, csak már volna vele is dolgom egyszer a büdös életben, és nem csak ezzel a sok léhűtő szeméttel.

BushDoctor 2010.01.31. 13:38:46

@Kalmár: igen, nincs széthúzás, ezt kivánja a Párt, a Nemzetvezető (aka I. Zember király) és a Haza!
Egy biztos : a fidesznél nincs betegebb bolsevik jobboldali párt (sic!) az egész vén európában az egyszer biztos. Nemhiába sziocializálódtak a fijúk a kádár érában, volt honnan meriteniük és sikerült alaposan megtanulni a leckét.

öregmogyi 2010.01.31. 13:40:09

@tcom: a kérdés az, hogy a TAGSÁG részéről felmerült-e csere gondolata! (nem)
Akkor lenyugodhatsz kisbalos... Az hogy az újpesti focidrukkereknek nem tetszik a Vasas edzője a kutyát nem érdekli! Fölfogod?

Inkább foglalkozz azzal, hogy Csótányka törvényeket hozott a választók félrevezetése miatt. Hisz "meg kellett nyernie a választást, mert az szolgálta az ország érdekeit" ... Látod! Ez a diktátori hajlam... bele is buktatok :-)

EMU 2010.01.31. 13:40:20

@Kalmár: Miről beszélsz? Mitől érzéketlenség, hogy el kell költözni? Ha a víz öntené ki őket, arról sem vennének tudomást? Változnak az idők, változnak a körülmények, az érzéketlenség az, ha erről valaki nem vesz tudomást.

sárkányfő 2010.01.31. 13:41:41

@öregmogyi: Szóval a szüleid egy 25-30 millás lakásban élnek? Ne haragudj, de ettől kezdve úgy istenigazából nem tudlak sajnálni. Tehetős család vagytok, jó nektek.

"A lakás amúgy 94-ig önkormányzati volt. Aztán szaré-hugyé eladták az embereknek... de cserébe a felújítást már a lakók fizették. (fizetik) Ezek a kiadások minden évben vita tárgyai. Na most erre jönne még valami adó."

Ne viccelj már mogyi, így nem tudunk komolyan venni. Ugye egy percig sem gondolod komolyan, hogy a valóban szeré-húgyé, kárpótlási jegyekért eladott, vagy inkább elajándékozott kéglik értéke összemérhető a felújításokkal...
Amúgy mi köze az államnak ahhoz, hogy te a saját lakásodat felújítod, karban tartod? Magadra költöd, a saját kéglid értékét és kényelmét növeli.

A valódi ár 10-20%-áért megvették, most meg fáj az ingatlanadó... sajnálom, nem tudok együtt érezni.

Alamio 2010.01.31. 13:42:36

@vincemate: Miért kéne nekem megmagyaráznom? felnőtt, szavazóképes polgár vagy, elvileg rendelkezel némi éleslátással (Sajnos ezek szerint mégsem). Akkor legyen itt: kampány van, a különvéleményeknek nem kampányban, és főleg nem kampányban nyíltan van a helye. Az MSZP, SZDSZ, LMP, vagy a Jobbik is kitenné partvonalon kívülre azt, aki a megbeszélt kampánystratégiát felrúgja- ez politikai analfabetizmus az adott politikus részéről. Ugyanis minden különvélemény egy támadási felület- ahogyan ezt ez a blog is bebizonyítja. Ti itt most éppen ennek a döntésnek tapsikoltok igazolván: a különvélemény tilos, hiszen az MSZP-közeliek lecsapnak rá, mint tyúk a forró takonyra.

pakesz (törölt) 2010.01.31. 13:42:39

@v.l: bocsi gyenge vagyok...
szoval 90 LE nel kevesebb es 15 millat eleri az erteke :)
a szovegkornyezetbol meg a valaszbol azert lehetet volna latni hogy mire is gondoltam :)))

EMU 2010.01.31. 13:42:44

@Kalmár: 50 milliónál és 30 hitelnél ugyanez van. Tényleg nem értetted vagy pontosan tudod, hogy ez is igazságtalan faszság? de megértettem, magyar ember 15 milliós hitel nélkül karácsonyfadísz. Világos. Kötelező az eszetlen eladósodás, mert máskülönben identitását veszíti.

beszélő 2010.01.31. 13:42:58

A legkevesebb, hogy Mádi urat levették a listáról.Nem kötelező a párt irányvonalát képviselni - kívül tágasabb.
Remélem a FIDESZ ha hatalomra kerül, hasonló karakteres megoldásokat talál a most pozícóba helyezett MSZP-s káderok eltávolítására.
Csak ötletként mondom, nincs az a bonyolult ügy amikor ne lehetne egy vezetőt fegyelmivel kidobni.
Ha meg 100 %-osan HIBA NÉLKÜL kiszolgálja a FIDESZ politikát akkor maradhat.
De nagyítóval kell figyelni minden megnyilvánulását.

törppapa 2010.01.31. 13:43:21

@ó jaj
Szerinted az vita, hogy a lényegről, amit írtam, semmit sem mondasz, csak személyeskedsz?
Amúgy meg a pártoktól függetlenül az ilyen sárdobálóktól undorodom, és ebben igazad van: ezektől mindig is undorodni fogok!

v.l 2010.01.31. 13:44:41

@EMU: "Na így nem kellene gondolkodni, nincs az az elfuserált rendszer, ahol az állampolgároknak így szabadna alaphangon hozzáállni az élethez."

ja, de ez már kialakult helyzet, ehhez nem lehet "nem igazodni".

jelenleg teljesen átlagos dolog az, hogy valaki szeretett volna bp egyik külső kerületében családi házat, és a felét hitelből vette, és majd 15-30 év alatt kifizeti a banknak. (gyk: 30 millióért bp-n nem sok családi házat lehet venni, talán nagyjából rákoskert külsőn, 100 méterre a bp táblától)

lehet azt mondani, hogy akkor adja el, fizesse vissza a hitelt, de az "visszás", hogy emiatt a többmilliós buktámat (mert ez a művelet 7-számjegyű veszteséggel fog számomra zárulni) meg viseljem egészséggel.

ezer1 2010.01.31. 13:46:01

@öregmogyi:
na látod erre utal a Mádi amikor széleskörű társadalmi eggyeztetésről beszélt
bizom abban, hogy tényleg eljön az az idő amikor ilyen politikusok fogják előkészíteni a törvényeket
de erre most semmi remény nem ilyen idők jönnek

sárkányfő 2010.01.31. 13:46:24

@törppapa: Nem személyeskedtem, ne láss már mindenben ellenséget.
A vita lényegéhez jó párszor hozzászóltam, olvass vissza. A Fidesz hülyét csinált magából, Mádit kirúgják, Orbánt - Matolcsyt ugyanezért nem rúgják ki, továbbá az ország érdeke a vagyonadó lenne.

pakesz (törölt) 2010.01.31. 13:47:01

@ó jaj: pedig mijjen csudijo lenne, ha azok akik eddig is kaptak ezentul is kivetelezettek lehetnenek nem?
aztan a melos meg dogoljon meg, hiszen hat o is eddig fizette a zadot hat mit sir a szaja? hat fizessen tobbet!!! ja hogy o vilageleteben nem tud osszesporolni 30 millara valot hogy megvegye a hazat? nem gond de adoztatni ot kell hsizen mar megszokta, megis a 30+ -os ingatlanosok akik eddig sem adoztak miert adoznanak? hat az mekkora g3ciseg lenne man!!!

BushDoctor 2010.01.31. 13:47:14

lesz ingatlanadó csak "polgári épületérték hozzájárulási dij" lesz a neve és bekerül az alkotmányba, miszerint "IX. Rőt Bajusz, az első magor adószedő volt az első aki a paraszt háza után 2 krajcárt befizettetett", ennélfogva mint igaz magyar nemzeti, keresztény (és fehér is, de ezt nem mondjuk csak a polgári páholyos összejöveteleinken ugyanolyan halkan mint a "zsidó" szót) és polgári hagyomány, s mint követendő és dicséretes.

sárkányfő 2010.01.31. 13:47:36

@törppapa: Olvass már vissza, egy csomót írtam a lényegről.

BushDoctor 2010.01.31. 13:48:45

@beszélő: volt egy ember, úgy hivták Joszip Viszárovics Sztálin. Tetszene neki az elképzelésed a karakteres megoldásokról, a 100% megbizhatóságról és a leszámolásról !

öregmogyi 2010.01.31. 13:48:50

@ó jaj: nem a saját lakásukról beszéltem baszki, hanem a lepukkant, életveszélyes házról! Többek között ezért adta el az önkormányzat ezeket a házakat. (elfejetetted? vagy nem is éltél akkoriban)

"... Tehetős család vagytok, jó nektek."

te nem vagy eszednél. Anyám tanár, apám nyugger villamosmérnök. Arról nem tehetnek, hogy 75-ben oda kúrták be őket. Sosem voltunk tehetősek.

sorokinV 2010.01.31. 13:48:56

@pakesz:

Ez az! Meg kell mindenkit büntetni, aki többet ért el az életben, mint a félhülye melós!

EMU 2010.01.31. 13:51:10

@v.l: "jelenleg teljesen átlagos dolog az, hogy valaki szeretett volna bp egyik külső kerületében családi házat, és a felét hitelből vette" - tiltakozom, nem átlagos, nekem és környezetemnek például eszébe sem jutott, aki viszont ezt tette, annak elment az esze. Fel lehet ébredni, és elgondolkodni, hogy mennyire átlagos is ez bárhol bármikor. A cumira nem húzták senkinek a fejét. És igenis volt ellenszere az ilyen agyatlan megszédülésnek. Józan észnek hívják.

Közöd?? (törölt) 2010.01.31. 13:52:05

@sorokinV: szánalmas egy fasz vagy ha a félhülye melós nem lenne akkor akik többet akarnak az életben sehol sem lennének!

pakesz (törölt) 2010.01.31. 13:52:39

@v.l: "lehet azt mondani, hogy akkor adja el, fizesse vissza a hitelt, de az "visszás", hogy emiatt a többmilliós buktámat (mert ez a művelet 7-számjegyű veszteséggel fog számomra zárulni) meg viseljem egészséggel."

ki mondja azt hogy be kell buknod?
viseld egeszseggel a hitel, de mivel te burzsuj vagy (budapesti haztulajdonos) fizessel adot
mi a baj ezzel?
mellesleg fogsz :)))
legalabbis 15-30 eves idotartamban a 2/3 -a biztos hogy ingatalanados lesz

mellesleg sirt a szad akkor is amikor kiderult most hogy a gaz valojaban draga?
menjel az ombuccmannhoz hogy hat a 200 m2 hazacskamat ugy epitettem hogy mestersegesen alacsonyan fogjak tartani a gaz arat es akkor mi tortenik velem? hat fizessenek a bunk0 panel pr0lik hat ok mar ugyis megszoktak en meg majd vigyorgok hogy hat a 200 m2 es hazamnak a futese annyi mint a 35 m2 es panel!!!
(ez a gazaras analogia volt!!! kb annyival emelkedett az elmult 3 evben a gaz eves koltsege mint az ingatlanado!!!)

EMU 2010.01.31. 13:53:57

És ez vajon hány Mádi megnyilatkozással ért fel? www.hirszerzo.hu/cikkprint.67072

pakesz (törölt) 2010.01.31. 13:54:15

@sorokinV: husi!!!
a szovegkornyezet egyertelmuve teszi hogy a melos alatt egyetemi tanarokat is ertek :)
ma van a melos aki be van jelentve(+mernok az Audinal +kozalkalmazottak) van a vallakozo
megkovetlek amugy en leadozott berbol elot akartam mondani

pakesz (törölt) 2010.01.31. 13:56:32

@EMU: OTT A PONT!!!
amikor 20 eve idejottek nyugati gazdag rokonok hat el sem tudtak kepzelni hogy csaladi haz
azt mondtak hogy ott kint csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, orvosok mernokok ugyvedek es gyarigazgatok

ja hogy az ittenieknek mas az elgondolasuk, mit tegyek hat bolsik!!!

v.l 2010.01.31. 13:58:13

@ó jaj: "Ugye egy percig sem gondolod komolyan, hogy a valóban szeré-húgyé, kárpótlási jegyekért eladott, vagy inkább elajándékozott kéglik értéke összemérhető a felújításokkal..."

felvilágosítalak: de. összemérhető.

egy 80-90 éves, "békebeli" társasházban az esetek 98%-ában teljesen elavult műszaki berendezések vannak. komplett lehetne cserélni gáz-víz-csatorna-villany hálózatot. ennek csak a közös tulajdonrészt érintő kiadási oldala milliós tétel lakásonként. már egy 60-as években épült ("csak" 40-50 éves) téglaházban is lehet a teljes gépészetet kidobni, annyira elavult (ha éppen nem hibás is mellé).

ha azt szeretném, hogy a 90 éves házban levő lakásom műszakilag csak a közelébe kerüljön egy vadi újnak, akkor az értékének a felét minimum rá kéne költenem. ennyit ez nyilván nem ér meg (ráadásul pl. hőszigetelni az egész házat egyben lenne érdemes, tehát minden lakónak be kéne szállnia - ez 50 lakásnál irreális), ezért szépen, lassan avul tovább, amit nagyon muszáj, azt apránként megcsináltatja az ember, de komplett felújítás talán sosem lesz.

sárkányfő 2010.01.31. 13:58:48

@öregmogyi: Sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod, de olyan épület nincs, melyben a lakások magántulajdonban vannak, de a folyosó, a tető, és az épület külső felülete az önkormányzaté.
A szüleid bizony a ház résztulajdonosai, illetve a saját lakásuk kizárólagos tulajdonosai.

Arról csakugyan nem tehetnek, hogy 75-ben "oda kúrták be " őket, de a kéglit már nem volt kötelező megvenni. Fillérekért. És az állapotát akkor is látták.
Sokan máig nem vették meg. Akinek volt pénze, megvette, mert piszkosul megérte, és ezt te is nagyon jól tudod.

Na most mi köze az államnak ahhoz, hogy egy lakóközösség felújítja a saját házát? Amúgy ha a ház valóban életveszélyes, akkor a felújítás költségei (milliók, sok) mellett eltörpül az ingatlanadó.

Értsd már meg, hogy ha nem bír fenntartani valaki egy számára túl nagy lakást, akkor ne reflexből az államot hibáztassa.

beszélő 2010.01.31. 13:59:21

@ezer1: Alom- álom.
Az MSZP nem hogy mellőzte a széleskörű társadalmi egyeztetést de széles ívben le......-a a szakmai grémiumok véleményét.

Ennek az eredménye a gazdasági és erkölcs csőd, a kilátástalanság és letargia általános terjedése, amely táptalaja a radikális eszmék és cselekedetek kialakulásának és terjedésének.
Abban reménykedem, hogy az új garnitúra fontosnak tartja majd a párton kívüli vélemények érvényesülését is.
Bár ez terminológia, már mint a széleskörű társadalmi egyeztetés nagyon pártállami drapéria szöveg érzetét kelti.
Aki ezekkel a frázisokkal operál úgy tűnik már nem tud szabadulni az átkosban magára szedett
szóhasználattól.

sorokinV 2010.01.31. 13:59:37

@Közöd??:

Most mit durrogsz? Amit írtam az nem zárja ki, hogy a félhülye melós is fontos szerepet visz a társadalmi munkamegosztásban.
Ellenben ha kicsit megerőlteted magadat és a faszozáson túl megpróbálod felfogni azt a mintegy másfél mondatot, amit írtam, akkor ráébredhetsz, hogy a jobb/nagyobb teljesítmény büntetését szorgalmazók ellen szóltam. Mert amellett, hogy szart szippantani nagyon fontos munka, nem szabadna mindenféle proli indulatra alapozva büntetőadót kivetni az olyan szerencsésekre, akik eleget tanultak és dolgoztak ahhoz, hogy házat, kocsit vegyenek maguknak!

sorokinV 2010.01.31. 14:02:35

@pakesz:

"amikor 20 eve idejottek nyugati gazdag rokonok hat el sem tudtak kepzelni hogy csaladi haz
azt mondtak hogy ott kint csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, orvosok mernokok ugyvedek es gyarigazgatok"

Te jártál már külföldön? Ott szerinted nincsenek kertvárosok? Vagy esetleg több millió gyárigazgató van ott?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.01.31. 14:02:37

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=70): csalódtam benned. Azt hittem, mire felkelek már bekommenteled, hogy milyen szar ez a poszt, erre tessék. Megebédeltem, kicsit mosogattam, és csak akkorra értél ide.
Ráadásul a "szar" és az "elvtárs" szót sem használod kellő mennyiségben és ritmusban. Legközelebb együtt írjuk a kommentet, jó?

öregmogyi 2010.01.31. 14:06:21

@ó jaj: ha eddig fent bírta tartani, és egy ilyen "gazdagokat" megszivató dolog miatt nem bírja majd, akkor mégis kit kéne hibáztatni?
Te meg értsd meg, hogy valamit lehet ésszel (példul figyelembe vesszük, hogy mikor lett tulajdonos), és lehet ész nélkül csinálni.
Az külön pikantériája a dolognak, hogy a komcsik (akinek ez az egész kavarodás köszönhető) érvelnek most az egy kalap alá vonás mellett.
Várjanak még pár évtizedet! Ha már elkúrták.

sárkányfő 2010.01.31. 14:07:12

@v.l: Nem cáfoltál, ha egy felújítás a kégli értékének felét teszi ki, akkor még így is nagyot kaszált aki megvette szaré-húgyé.

Amúgy:
1. Amikor azt írtam, mogyi még nem írta, hogy életveszélyes a ház. Azt viszont írta, hogy 25-30 millát ér a kégli. Ennyi azért nincs egy átlagos felújítás, ezt te is tudod, továbbá az államot lehet pumpálni, vannak felújítási pályázatok, amikkel csökkenthető a privát költség.

2. Ha életveszélyes, akkor akár valóban lehet extra drága a felújítás, de akkor miért vették meg a házat? Hogy többe kerüljön a felújítás, mint a kégli? Ne vicceljünk már. Tudjuk jól mekkora kaszálás volt megvenni negyedáron a kégliket.

beszélő 2010.01.31. 14:10:28

@BushDoctor: Csak jelzem, hogy amikor az új elnök a Fehér ház kertjében leteszi az esküt, akkor már gyakorlatilag a régi garnitúra embereinek már a telefont sem kapcsolják.
Hogyan lehetne megbízni azokban a káderokban akik az MSZP (MSZMP) emlőin szocializálódtak, és most a kulcspozíciókba ejtőernyőzve, ötödik hadoszlopként ott fűrészelik a FIDESZ politikáját ahol tudják.
Ez több mint röhejes.
Ha a FIDESZ ezt hagyja, csak négy évig fog kormányozni.

EMU 2010.01.31. 14:12:39

@sorokinV: Nem arról van szó, hogy külföldön nincsenek kertvárosok, de azért arra meg te vehetsz mérget, hogy az ott élők messze nincsenek így eladósodva. Hogy a családod otthonának a fele fedezet nélküli hitelből legyen (ugyanis a ház értéke az kamu fedezet, mert most hogy úsznak a fedezetek, az otthonok úsznak), ez sehol nem létezik, ez a felelőtlenség csimborasszója, ráadásul ebbe sehol nem kényszerítenek. Külföldön nem kétkezi meg irodai alkalmazottak, kisvállalkozók meg egyik napról a másikra élő kisvállalkozók élnek kertvárosokban, és nem véletlenül.

sorokinV 2010.01.31. 14:13:01

@ó jaj:

Nem kaszálás volt az, hanem az IKV-nak nem volt pénze használható állapotban tartani az ingatlanjait, az államnak emellett hirtelen bevételre volt szüksége, ezért lehetősége volt az ingatlanban lakóknak megvásárolni az ingatlant. Gyakorlatilag mindenki így jutott saját ingatlanhoz a 90'-es évek elején.

sárkányfő 2010.01.31. 14:13:06

@öregmogyi: nem vagy konzekvens. Ha valóban életveszélyes a ház, akkor kisnyugdíjas szüleid nem tudják állni a felújítás sok milliós költségét. Te is tudod. Ebben nem tétel az ingatlanadó.

Bár konkrétan életveszélyes házban szerintem senki nem él magától, én biztos nem hagynám, hogy életveszélyben éljenek a szüleim, szóval kicsit túlzol szerintem. És meg se vették volna, ha statikailag nem megbízható az épület.

Valszeg csak le van pusztulva, mint oly sok ház az országban Így minden ingatlanadóval együtt is óriási biznisz volt a szüleidnek "megvenni", vagy inkább megkapni a kéglit, szóval inkább rebegj hálát, ne háborogj. nehogy már az állam legyen hibás, amiért nektek drága felújítani a saját lakásotokat.

v.l 2010.01.31. 14:13:30

@pakesz: arról beszélünk, aki betervezte, hogy tudja fizetni a hitelét, majd valaki kitalálja, hogy fizessen még az államnak is pluszban - na ez már nem volt benne az eredeti tervében, így már nem tudja fizetni a hitelt + az új adót, ergó ki kell szállnia a hitelből. ennek tranzakciós költségei vannak + ki kell szállnia az ingatlanból is (ennek még durvább tranzakció költségei vannak), na ez nem korrekt, hogy ezt elvárják, hogy fedezze/viselje maga.

"legalabbis 15-30 eves idotartamban a 2/3 -a biztos hogy ingatalanados lesz"

épp ez a probléma: hitelt az emberek 15-30 évekre vettek fel (hogy ez mennyire vad dolog, az más kérdés; én még 5 évre se nagyon mernék). ehhez képest 6 hónap alatt szerettünk volna új adónemet bevezetni. a 15-30 évvel senkinek nem lett volna problémája, igaz, bevétel sem lenne belőle, ugye...

a gázáras analógiád két okból rossz:
- ha a házam sok energiát fogyaszt, lehet korszerűsíteni; sem a hitelemből nem kell kiszállnom, sem pedig a házamat eladnom; az ingatlanadóhoz nem tudom "hozzáigazítani" a házat: nem bírom fizetni, el kell adnom, ez pedig hitel esetén ugye húzós lesz
- azt, hogy a gázon van támogatás, mindenki tudta, ha máshonnan nem, akkor onnan, hogy a villanyáram mennyivel drágább; valamilyen szinten arra számítani, hogy egy támogatás, kedvezmény fennmarad, nem ugyanaz, mint arra számítani, hogy random, eddig nem ismertetett feltételekkel, random, előre nem tervezhető, de a megélhetésem szempontjából számottevő kiadással járó adónem nem tűnik fel pikk-pakk a láthatáron.

EMU 2010.01.31. 14:14:43

@ó jaj: Negyed áron? Előbb tized, mint negyed. De az jó, ezzel érdemes is volt adott esetben élni, csak most utólag ne sírjunk már, mint egy asztalos kisiparos, akit munkára hív egy kuncsaft.

sárkányfő 2010.01.31. 14:15:33

@sorokinV: Ez igaz, csak húgyé-szaré adták el, még sokkal kevesebbért, mint amennyit a leromlott állapot csökkentett a lakások értékén. Ezért volt kaszálás.

v.l 2010.01.31. 14:17:38

@EMU: "Hogy a családod otthonának a fele fedezet nélküli hitelből legyen (ugyanis a ház értéke az kamu fedezet, mert most hogy úsznak a fedezetek, az otthonok úsznak), ez sehol nem létezik"

De, szerintem nézzél egy kicsit utána, hogy az USA-ban hogy is ment ez a (nem véletlenül kialakult) válság előtt.

Ha valakinek csak 50%-nyi mértékben volt hitelből a családi háza, akkor az egy tehetős amerikai állampolgár volt.
De voltak ott is 0% kezdőtőkés konstrukciók, és pont ezekből lett a baj.

sárkányfő 2010.01.31. 14:17:44

@EMU: Ez változó volt. Aki pénzért vette meg, az negyed áron kapta meg, aki kárpótlás jegyért, az még sokkal olcsóbban.

Én is ezt mondom, ez ajándék volt, nem sírni kell, hanem örülni. És nem háborogni, hogy a felújítást ettől kezdve saját zsebből kell állni.

EMU 2010.01.31. 14:21:52

@v.l: Hagyjuk USA-t, indifferens, mi van ott. Amúgy meg ha annyira tetszik neked, akkor vegyük át az egészségügyi rendszerüket is. Amúgy ott sem volt kötelező hülyének lenni. Másrészt meg rossz példa abból a szempontból is, hogy nem idegen valutában adósodtak el, hanem a saját pénzükben. Másrészt marha jó példaként citálod, rajtunk kívül az egyetlen mélyet szopó ország családi ingatlanok ügyében. Közelebbi, mondjuk európai példát azért evidensebbnek gondolnék. Vagy miért nem egy afrikait, mert ott pláne nincs ilyesmi.

sorokinV 2010.01.31. 14:24:31

@EMU:

Nos, amit írtál, abban több van tárgyi tévedésből, mint névelőből!
1, Miért nincsenek ennyire eladósodva? Egyrészt lakásvásárlási/építési hitel a világon mindenhol ismert és a világon mindenhol hasonló gondokkal küszködnek mint nálunk. Másrészt, ha nincs válság, akkor a vásárolt/épített ingatlan mindenhol fedezi a hitelt, főleg Maon ahol nem szálltak el az ingatlanárak, mnint USA-ban.

2, Hitel felvétel nem felelőtlenség. A politikusok és a "független" értelmiség szeretné más nyakába varrni a saját hibáját. Ha csak egy kicsit jobban végzik a munkájukat, akkor nem úsznak el a devizahitelek (sőt, nem devizában adósodik el a társadalom) és kevesebben veszítik el a munkájukat. Ahol tetten érhető a felelőtlenség, az az elmebeteg autóhitelezési gyakorlat volt a válság előtt. Gyakorlatilag már a csövesek is vehettek suzukit hitelre. Itt sem a társadalom butasága okozta ezt, hanem a leasingcégek és a forgalmazok telhetetlensége!

3, Külföldön egyrészt sokkal magasabb a kertvárosi családi házak aránya, mint nálunk. Másrészt a jövedelmi viszonyok miatt nem szükségszerű, hogy a társadalomnak csak egy egészen minimális szegmense juthasson saját lakáshoz. Egy jól dolgozó szaki, egy kisvállalkozó a világon mindenhol (-3.világ) megengedhet magának egy családi házikót. Csak nálunk találták ki, hogy ez az elképesztő luxus. Megjegyzem - nálunk lassan a televíziót és a bkv bérletet is a luxuscikkek közé sorolják.

törppapa 2010.01.31. 14:25:54

@ó jaj
Jó, akkor beszéljünk a "lényegről". Az önkormányzatok azért adták el bagóért a lakásokat, mert szabadulni akartak tőle. Annyira azért voltak szakemberek, hogy tudják: sosem lesz pénzük a felújításra. Én mérnöki diplomával a zsebemben voltam annyira óvatos, hogy elolvastam a ház műszaki állapotáról szóló jelentést. Nem vettem meg. Csak sajnos az elmúlt évtizedek arról szóltak, hogy hogyan lehet átverni a tájékozatlan embereket.
Amúgy meg: Mindenki elfeledkezik arról, hogy az állam bácsi disznóságait a civil soha nem tudja igazán kivédeni. Az én munkában töltött éveim alatt azért volt messze az európai átlag alatt a fizetésünk, mert azt mondták, nálunk olcsó a kenyér, tej, lakás, ingyenes az iskola meg az orvos. Aztán szép lassan mindezeknek "piaci" értéke lett.
Csak mi kapjuk a nyugdíjunkat az akkori alacsony fizetés után! Na, ezt védd ki!

pakesz (törölt) 2010.01.31. 14:26:15

@v.l: jo oksi meltanytalan meg minden
es az nem meltanytalan hogy valaki aki eddig is az adot fizette arra ravertek meg annyit?
aki kb 400 bruttora be volt jelentve 2006 -ban kb 100 -al kevesebbet kapott az adovaltoztatasaok miatt

meltanytalansag mindig is lesz, most az a kerdes hogy ki fizesse az arat...
a te kiesett ingatlanadodat szerintem ne a berbol es fizetesbol elok fizessek

nekem tenyleg midnengy 3 honap es viktorka eloall a farbaval :)

ezer1 2010.01.31. 14:28:16

elgondolkoztató, hogy mennyien ágálnak az érték alapú ingatlan adó ellen,-aFIDESZ-nek kb "2,5 millió szavazója van- ennyien élnek 30milliót meghaladó ingatlanokba ?
nagyon csóró családom van !
közel-távoli rokonaim közül senkinek nincs ilyen, pedig mindenki a sajátjába lakik és még hétvégi házak is vannak !

v.l 2010.01.31. 14:32:12

@EMU: te példáloztál azzal, hogy külföldön mi van. szerintem inkább azért mégiscsak a magyar adottságokból kéne kiindulni, itt pedig tudjuk, hogy az elmúlt 10 évben csúnya hitelgyakorlat volt. nem lehet azt mondani, hogy fiúk, akkor most ti beszoptátok. azért sem, mert az a rendszer, ami egy (többek között) ingatlanpiaci válság idején extra adóval rontja a válságot (ugye adják el a hitelezett drága ingatlanaikat a szegény hülyék, de kinek? a kutya nem fogja ezeket megvenni -> újabb ingatlanpiaci válság), az azért öngyilkosság kategóriájába esik.

EMU 2010.01.31. 14:34:21

@sorokinV: Helyes, akkor igazad van, minden fasza így, akár az Usában, tessék vigyorogva fizetni a hiteleket, az Usában is ezt teszik. Majd hozzád irányítok mindenkit, aki panaszkodni mer. Vagy menjen minden bedőlt hiteles egyből az Usába, kicsit körülnéz, azt megnyugodhat, hogy ott is élnek hülyék. Vágom mit mondasz, jó ez így, mert az Usában is szar. Gratulálok a pengeéles sorvezetésedért.

EMU 2010.01.31. 14:36:00

@v.l: Mivel példálóztam, melyik külfölddel?

öregmogyi 2010.01.31. 14:36:42

@ó jaj: amikor a lakók megvették a házat, akkor egy lakás 2-3 milliót ért. (95-ben határozottan emlékszem, hogy egy szomszédunk 3-ért adta el a 90nm-es, parkra néző, panorámás lakását)
Vagyis a felújítás/eladás különbözete még nem tűnt egyértelmű haszonnak. És bár az akkori vételár kevés volt (és tíz éves részletben kellett fizetni) még így is volt olyan aki nem tudta vállalni. És sokáig ment a vita, hogy belevágjanak-e.
Tehát lehet, hogy röhögünk a 10ezres csekkeken, de akkoriban sokan nem nevettek.

Aztán persze öt év múlva már 15M volt egy olyan lakás... mostanra meg 30M.
Most lehet a fejünkhöz vágni, hogy ezzel "mekkorát kaszáltunk", de akkoriban ezt ki tudta?
És a többi lakás ára is fölment, tehát ha eladják, akkor is csak hasonló árban tudnak (a környéken) lakást venni. Vagyis lett egy "vagyontárgyuk", amit nem tudnak pénzzé tenni - de azért ők "a burzsujok".

Más:
a felújítás költsége szétmegy 15 lakásra. (ez egy bérház ugyanis... nemtom ez világos volt-e eddig)

sárkányfő 2010.01.31. 14:38:31

@törppapa:

1. Az, hogy az önkormányzatok miért adták el a lakásokat, nem befolyásolja azt a tényt, hogy vevői oldalról mekkora üzlet volt, felújítással együtt is.

2. Az egy vicc, hogy a bagóért eladott lakást "tájékozatlan emberek átverésének" hívod. Átverés? Inkább ajándék. Az nem igaz, hogy az eladott lakások összeomlás előtt voltak. A tied lehet, de a többségnek a mai napig nagyon megéri.

Amit a második felében írtál nem tudom kivédeni, és nem is értem, miért vársz el tőlem ilyesmit... a munkában töltött éveid alatt egy hibás gazdaságpolitika folyt, és az ország ma is fizeti évtizedes-évszázados lemaradásának az árát, a helyes és értelmes építkezés-fejlődés és modernizálás elmaradásának az árát... ezért drága a tej és alacsony a nyugdíj...

sorokinV 2010.01.31. 14:38:54

@EMU:

Neked is csak azt tudom tanácsolni, hogy inkább olvasd el kétszer a vonatkozó kommentet, mielőtt nekiállsz hőbörögni!

Alamio 2010.01.31. 14:39:48

@BushDoctor: Legalább a nevét bírnád leírni!
Az ilyenektől megyek a falnak. Nézz utána, ha máshogy nem megy.
Tartalmilag: Az említett Sztálinnak milyen módszereire akarsz emlékeztetni? Ott nem pártból kizárás volt, hanem jágcsákány Trockij fejébe. Mexikóban, mert oda is utánamentek. Hát ez tényleg Orbán stílusa lenne... Tudom, csak a bal az igaz-és-demokrata, Orbán meg szemét-populista-fasiszta-diktátor. Szemben az igazmondó Gurcsánnyal, és fényestekintetű Gordonnal. Eddig mindig az éppen soros balos arc volt jobb fej nála, meg eukonformabb, meg slágfertigebb (még Horn is). Már unalmas, emberek. Eltelt 8 év, és az a téma, hogy a Fidesz akar-e vagyonadót? Szánalom. 8 éve nem ez a párt kormányoz! Bármiért felelőssé tenni őket ami ma a gazdaságban van, na AZ a populizmus, és felelősségáthárítás.

PubiX 2010.01.31. 14:40:52

Szerintem meg simán műbalhé az egész! Egy olyan bolsevik pártban, mint a Fidesz, elképelhetetlen, hogy az egyik alapító atyának önálló gondolata legyen, pláne, hogy azt egyeztetés nélkül el is mondja. Mádi elment nyugdíjba, OV-ék pedig megüzenték a többieknek, hogy hogyan kell látni... Vagy csak egyszerűen hangsúlyosították ebben a túl nagy csendben a szerebncsétlen ostoba választóknak, hogy ők még a saját kutyájuk kölkét is elrúgják a húsosfazéktól, ha olyat talál mondani, ami a nyájas választóknak nem tetszik...
Műbalhé!!!
Mellesleg ez egy kétnapos poszt ugyanerről:
napizeje.blog.hu/2010/01/29/hazugsagcunami_utan_jonnek_a_mubalhek

EMU 2010.01.31. 14:41:15

@sorokinV: nem hőbörgés volt, megértő belátás. Usa. Csak ez fog lebegni innentől a szemem előtt, ha egy szerencsétlen félnótás nem bírja fizetni a 30 milliós házára felvett 20 milliót, mert az úgy kellett neki, mint egy falat kenyér.

sivatagi n. 2010.01.31. 14:42:11

Vicces, mikor egy bolsevik blog egyik fő bolsevikja bolsevikozik :)

Hasonlóan álszent, mint Nyakó performansza: ők nem támogatják azt az ingatlanadót, amit ők találtak ki...

csintapala (törölt) 2010.01.31. 14:43:51

@EMU: "Kisvállalkozásokat leszarom, csak az elmúlt 3 hónapban kb. 8 hazai kisvállalkozó kisiparossal volt dolgom, az a véleményem, dögöljenek éhen."

Szerintem meg ne általánosítsunk. Van sok tisztességes kis és középvállalkozás, akik nyögik az adóterheket de még tartják magukat, hogy ne legyen belőlük meg az alkalmazottaikból eltartott munkanélküli.

Nekem meg a közigazgatásban lébecoló közalkalmazottakkal van tele a tököm, mert ők ugyan pénzt nem termelnek, de legalább kapnak a közösből, és kb 3x annyian vannak, amint amennyire szükség lenne. Lenne itt bőven hol "optimalizálni", nem a vállalkozásokat kell a végtelenségig szopatni, azok már most is véreset szarnak az adóterhektől.

sorokinV 2010.01.31. 14:44:18

@EMU:

No mindegy! Feladtam! Nem velem van vitád, hanem a szövegértelmezéssel. Ugyanis minden, amire kifakadtál, az a saját agyszüleményed!

v.l 2010.01.31. 14:48:24

@EMU: "Mivel példálóztam, melyik külfölddel?"

"Nem arról van szó, hogy külföldön nincsenek kertvárosok, de azért arra meg te vehetsz mérget, hogy az ott élők messze nincsenek így eladósodva. Hogy a családod otthonának a fele fedezet nélküli hitelből legyen (ugyanis a ház értéke az kamu fedezet, mert most hogy úsznak a fedezetek, az otthonok úsznak), ez sehol nem létezik, ez a felelőtlenség csimborasszója, ráadásul ebbe sehol nem kényszerítenek."

sárkányfő 2010.01.31. 14:51:29

@öregmogyi:
Az infláció miatt ami akkor 2-3 millió volt, ma már kb. a háromszorosa. Továbbá inflációtól is függetlenül az ingatlanok felértékelődtek. Már Budán, nem a falvakban, mert ott leértékelődtek.
A felértékelődés további hasznot hajtott a szüleidnek, mivel a felértékelődés mértéke nagyobb, mint a felújítás költségének felértékelődése.

Továbbra is: nem volt kötelező megvenni. Nem értem miért emlegeted. Meg akartátok venni, olcsón, és megvettétek. Hogy még az az olcsó is sok volt? És? Mintha sajnálnom kéne valakit, aki ma hozzájut egy új Mercihez egy milláért, mondván, hogy neki még az az egy milla is sok.

Csak az vette meg, aki hasznosnak tartotta. Saját döntés. Idővel ezen a nagy többség jól járt, mivel a lakások többsége nem leértékelődött, hanem fel. Sőt, nem csak idővel, hanem a vétel pillanatában is megérte.

Nem vágom a fejetekhez, hogy mekkorát kaszáltatok, ez szimpla tény. És nem csak a mai árakhoz képest volt kasza, hanem az akkoriakon is...

Igen, vagyontárgyatok van, és nem idézőjelben, hanem tényszerűen. Pénzzé lehet tenni. Nem igaz, hogy nem lehet. Én tudok olyan vállalkozóról, aki úgy indult, hogy eladta a saját lakását, albérletbe költözött, és a pénzt elkezdte forgatni. Ma gazdag ember. Nagyon gazdag.

De nem muszáj vállalkozni. Mint ahogy Budán élni sem. El lehet adni, lehet ugyanekkorát venni féláron Pesten, és ott a tiszta nyereség a zsebedben. Van tőke, szabadon lehet vele élni. Hagyjuk ezt a "nem jártunk jól" mesét, védhetetlen.

Értettem, hogy bérház, eddig is így válaszoltam.

EMU 2010.01.31. 14:52:54

@csintapala: "Szerintem meg ne általánosítsunk. Van sok tisztességes kis és középvállalkozás" - hol, merre? Ugyanis én nem emlékszem egyre sem, sőt ismerősi körből sem bírtak olyat ajánlani, akinek ne lett volna büdös a munka, de már önmagában a hellyel-közzel pontos megjelenés is. Nem én általánosítok, a hazai kisiparosok állítottak ki magukról egy általános bizonyítványt, ami arról szól, hogy az ügyfél lenyúlásán és átbaszásán kívül semmi más nem érdekli őket, csak a sírás-rívás, hogy de szar nekik. Bár igaz lenne, hogy szar nekik, akkor kicsit nyugodtabb lennék, mert pontosan azt érdemlik. Károgó, csaló léhűtők. Hogyne, annyi rendes becsületes van közöttük, csak 20 év alatt eggyel sem találkoztam, de ez az én hibám minden bizonnyal. Az ország legkártékonyabb rétege.

EMU 2010.01.31. 14:54:40

@v.l: És ezt mire fel írtam? Miért is az én példálózásom? Valaki előjött ezzel, arra válaszoltam. Akkor ki példálózott vele? De mindegy, ahogy csak gondolod.

v.l 2010.01.31. 15:05:01

@EMU: én meg csak azt írtam, hogy amit írtál (hogy kb. csak a magyarok olyan hülyék, hogy a házat >=50%-ban hitelből veszik), az szimplán nem igaz, mert másfelé is dívott ez a szokás (sőt, szerintem Amerikában már réges-rég divat volt, amikor nálunk még nem).

v.l 2010.01.31. 15:07:27

@EMU: az az igazság, hogy én ismertem egy csomó ember, aki ilyesmiben utazott a 90-es években, és azt látom, hogy a becsületesebbje döntően nem bírta a versenyt, és feladta a vállalkozását, míg a csaló, a kókler, az meg megmaradt, túlélte. így nem csoda, hogy ez lett az eredmény.

bass.gitár 2010.01.31. 15:17:33

Tartsunk névsorolvasást a Fideszben! Van még becsületes ember a pártban? Nagyítót elővenni! Ha találtok kirúgni!!!

EMU 2010.01.31. 15:18:37

@v.l: engem az Usa mintáddal messze nem győztél meg, kétlem, ahogy eddig is, hogy bizonyos státusz alatt ilyen mértékű hiteleket adtak volna olyan egzisztenciával bíró emberek kezébe, mint nálunk. Ezt erősen kétlem, ahogy nem is tudok ilyenről. Hogy targoncavezetők, kisiparosok meg irodai asszisztensek házakat vehettek volna hitelből, ez nekem új. Ilyen csak itt volt.

v.l 2010.01.31. 16:15:32

@EMU: nézelődjél:

www.wikinvest.com/concept/Subprime_lending

"As of December 31, 2007, average loan-to-value ratios for several of the nation's top lenders were 80% or higher."

persze ez már nyilván a válság kibontakozásakor lett ekkora, de indulásból sem 20% körül voltak.

itt vannak régi angliai számok:

www.mortgages.co.uk/mortgage-trends/year/average-loan-to-value-06-07.html

"The average loan to value ratio fell from 87.08% in 2006 to 85.15 in 2007"

Megfigyelo 2010.01.31. 18:00:51

A poszt utólsó mondatához: "Az igazi kérdés, hogy Orbán a kétharmados többség birtokában meddig merészkedik el ezek után."
Ez a kérdés már rég nem kérdés, nyilvánvaló, hogy minden elképzelhető és ma még teljesen elképzelhetetlen hatáton túl fog menni, és senki és semmi sem fogja megakadályozni a dúlásban.
"Lasciate ogni speranza!"

progresszív 2010.01.31. 18:30:56

Jó kis elemző összeszedő cikk....
Köszi

Astronomy Domine 2010.01.31. 18:52:51

@Vidéki:

"a Fidesz álláspontja nem egyezik hajszálpontosan a „Jövőkép” brossura szerkesztőinek álláspontjával."

Ezt mondd meg esetleg Viktornak is, neki nagyon tetszett :o))))

Astronomy Domine 2010.01.31. 18:55:16

@csintapala:

"Lehetett volna jól csinálni a vagyonadót, de elkúrták ezt is."

Tök nagy szerencséd, hogy nem vagy fidesz-képviselőjelölt, páros lábbal lennél most kirúgva :o)))))

csintapala (törölt) 2010.01.31. 18:56:34

@Megfigyelo: "Ez a kérdés már rég nem kérdés, nyilvánvaló, hogy minden elképzelhető és ma még teljesen elképzelhetetlen hatáton túl fog menni, és senki és semmi sem fogja megakadályozni a dúlásban."

Ahogy a tolvaj mszp bandát sem, ők már eddig is bizonyítottak.

werno 2010.01.31. 18:59:26

@beszélő: lehangoló a sok hozzád hasonlatos agymosott zombi

molaris 2010.02.01. 03:08:50

Calam!!!!
Nem akarlak bántani, így csak egy jó tanács: olvass olyanokat, akik megfontoltan, tárgyi felkészültség birtokában írnak.
Pl.: Kolbenheyert

Bell & Sebastian 2010.02.01. 07:29:19

Nagyfokú politikai felkészültségről tanúskodó, cseppet sem elfogult, hatásvadász elemeket nélkülöző, absztrakciós- és elemző készséget egyformán tartalmazó humanista alapállásból íródott cikk.
Egy "cigó" van csak benne, de az az egy is hogy feldobta a mondanivalót, nahát!

Ajánlott játék:
Gumikalapáccsal a fel-felbukkanó szörnyecskékre.

k.o._laci 2010.02.01. 09:48:23

"négy éve hallgatjuk a rémunalmas mantrát, hogy hazudtak a szocik, meg a Gyurcsány és mindenki."

Rémunalmas vagy sem, de igaz.

Amin pedig nem kell csodálkozni, kampány van. A Fidesz nem akar egy újabb Mikolát vagy Kövér féle köteles beszédet a választások előtt. Molnár Oszi által felvetett témákat a Veres Jani nője is elkotyogta már, csak az nem volt annyira izgalmas antiszemitizmus, rasszizmus szempontjából. Hozzáteszem lehet az emberek nagy részét manapság jobban érdekli a vagyon adó, évi plusz 100.000-200.000 Ft. kiadás mint az hogy mit mondott Molnár. A balosoknál nyilván más a sorrend, ezt is megértem. Nem vagyunk egyformák.

k.o._laci 2010.02.01. 09:50:47

Vagyonadó pedig előbb utóbb jönni fog valamilyen formában, ezt mindenki tudja.

greybull 2010.02.01. 10:56:24

@törppapa: igazad van. amúgy mindenki tudja, hogy kell valamit kezdeni ezzel a 90%-ban szociprolibüdösköcsög nyugger bagázzsal.

Blackrock (törölt) 2010.02.01. 12:43:06

@Alamio: a szomorú az, hogy a Fidesz 8 azaz nyolc éve ül a parlamentben és semmit nem csinál...majd azzal takaródzik, hogy nem ő van kormányon. Kérdem én, akkor minek vannak az országgyűlésben? Mi a fasszal foglalkoznak 8. éve???
Önkormányzati szinten egyébként nagyon nagy a fideszes túlsúly, tehát egy szavatok sem lehet.

@greybull: veled is kéne valami kezdeni, mondjuk bedugni egy szép nyugodt klinikára, hogy ne itt rontsd a levegőt.

Bell & Sebastian 2010.02.01. 14:32:30

@Blackrock:

Honnan és mit tetszett szopni anyatej helyett? - vetődik fel bennem önkéntelenül a kérdés, ennyi okosság olvastán.

Vlagyimir Iljics Lenin és/vagy Nagyezsda Krupszkaja, esetleg Grigorij Zinovjev?

csintapala (törölt) 2010.02.01. 14:37:33

@Blackrock: miért, a kormányon lévő többségi szoci brigád mit csinált az elmúlt 8 évben? Ők csináltak valamit, bármit, ami előrébb vitte az országot és a benne élőket? Nem, pedig nekik még a többségük is megvolt hozzá. Mindennel megbuktak, ha éppen jót akarnak, azt se tudják megcsinálni rendesen.

A fidesz egymaga kisebbségben lévő ellenzékként mi a fenét tudott volna csinálni? Meg kellett volna szavazniuk amivel nem értettek egyet? Megszavazták maguknak így is mindent a többségben lévő elvtársak.