A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A kormány hazudott

2010.11.12. 07:00 kolbenheyer

Idézni csak klasszikusoktól érdemes. A címben idézett mondatot Orbán Viktor mondta 1990-ben, amikor az Antall-kormány által eltitkolt benzináremelés a taxisblokádhoz vezetett. Mivel fiatalkori önmagunkkal csak Karinthy-novellákban szokás találkozni, ezért kénytelenek vagyunk mi kimondani: ez a mostani kormány bizony hazudott, mi több, folyamatosan hazudik.

Hazudott, amikor az igazságérzetre hivatkozva terjesztette be a 98%-os büntetőadóról szóló törvényt. Ma már tudjuk, hogy a nyitva álló végrehajtási és igazságszolgáltatási lehetőségek helyett azért választotta a jogellenes törvényhozásit, hogy egyrészt tesztelje, meddig mehet el, másrészt leplezze valódi szándékát: sarccal foltozza be a maga ütötte költségvetési rést.

Hazudott, amikor a válságra hivatkozva vetett ki átmeneti ágazati különadókat. Ma már tudjuk, hogy ezeket tartós adófajtáknak tervezi, mégpedig az előbb említett okból.

Hazudott, amikor a nyugdíjrendszer kiszámíthatóságát ígérte. Ma már tudjuk, hogy négy-öt év alatt fel akarja élni a magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott vagyont. Ezzel hosszú távra megsemmisíti a lehetőségét annak, hogy a felosztó-kirovó helyett másfajta, fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki. Nem mellesleg a felhalmozott vagyon nem az államadósság csökkentésére, vagy valamilyen nagy reform átállási költségére megy majd el, hanem csupán a mindennapi folyó kiadásokra.

Hazudott, amikor adócsökkentést ígért. Ma már tudjuk, hogy mivel a költségvetés kiadási oldala nem fog csökkenni, sőt, ezért a bevételek szintje is marad, legfeljebb más címen fizetik meg a polgárok. Az adóátrendezésnek kétségkívül nyertesei lesznek az adózó gyerekes családok, bár a válságadók sújtotta ágazatok áremelései, valamint a magánnyugdíjuk elvesztése hosszabb távon nekik is veszteség.

Hazudott, amikor olcsóbb államot ígért. Ma már tudjuk, hogy továbbra sem számol le azzal az illúzióval, hogy többet költhetünk el, mint amennyit megkeresünk. A költségvetés kiadásait az egész ciklus alatt nem tervezi csökkenteni.

Hazudott, amikor az Alkotmánybíróság jogkörének megnyirbálását az igazságtétel vágyával és a demokrácia megszilárdulásával magyarázta. Ma már tudjuk, hogy erre azért volt szükség, mert csak a jogtalan válságadókkal, és a magántulajdonnak számító magánnyugdíj-pénztári megtakarítások elvételével képes a költségvetési egyensúlyt biztosítani.

Hazudott, amikor a konszenzusos demokrácia garanciális intézményeinek, az Alkotmánybíróság és a népszavazás hívének mutatta magát. Ma már tudjuk, hogy ezeket csak eszközként használta ellenzékben, kétharmados többséget szerezve azonban eldobni készül őket.

Hazudott, amikor Sólyom László tekintélye mögé bújva kritizálta a bőven kritizálható Gyurcsány-kormányt. Ma már tudjuk, hogy az öntörvényű elnököt is megalázó körülmények között cserélték le a nemzet sportbohócára.

Hazudott, amikor nemzeti együttműködésről szónokolt. Ma már tudjuk, hogy első dolga a választási szabályoknak a kisebb pártok rovására történt módosítása volt. Azt is tudjuk, hogy mindent megtesz a nem általa vezetett önkormányzatok ellehetetlenítéséért.

Hazudott, amikor húsz éven keresztül az alkotmányos jogállam őrének mutatta magát. Ma már tudjuk, hogy nem riad vissza a visszamenőleges hatályú törvényhozástól, az ad hoc-alkotmánymódosítástól, a III. magyar köztársaság hitelének tudatos és rosszindulatú aláásásától.

A kormány hazugsága nem csak önmagában, erkölcsi értelemben baj. Hanem azért is, mert lehetetlenné teszi, hogy őszintén, érvekkel vitassunk meg két, nagyon súlyos kérdést.
1. Felelős gazdaságpolitika-e a jelenlegi adóátrendezés a változatlan állami kiadások mellett, diszkriminatív adófajták kivetése és a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások felélése? Szerintem lehet érvelni a gyerekekért kapható adókedvezmény, sőt az ideiglenes válságadók mellett is. De a kormány nem ezt teszi.
2. Felelős politika-e a költségvetési egyensúly fenntartásának kétes minőségű terve miatt alapjaiban megingatni az alkotmányos jogállam alapintézményeit? Olyan látszatot kelteni, hogy a AB felesleges, hogy a tulajdonjog nem alapjog, hogy a többségi felhatalmazás technikai legitimitása morális fölény? Szerintem lehet új alkotmányt írni, lehet változtatni a III. köztársaság intézményrendszerén, ha érvekkel támasztjuk alá. De a kormány nem ezt teszi.
Már-már attól tartok, hogy Orbán Viktor éppen azt teszi, amitől a legjobban fél: hosszú távra játssza el a Fidesz esélyeit. A baj az, hogy a helyzet ennél sokkal súlyosabb.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

349 komment · 3 trackback

Címkék: gazdaság orbán fidesz demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr922442000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjuk békén Béla bácsit! 2010.11.12. 22:01:23

Újra címlapon Biszku Béla neve, továbbra is a felelősségre vonását követelik. A kérdés régóta foglalkoztat, így gondoltam, írok róla.

Trackback: Más tollával 2010.11.12. 20:46:18

Egészen furcsa nyilatkozatot adott a miniszterelnök Németország egyik vezető napilapjának, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Egyrészt a Bajnai-kormány tollaival kezdett ékeskedni, másrészt nemzetközi kalapemelésre méltónak tartott olyan intézkedések...

Trackback: Az ígéret szép szó...(?) 2010.11.12. 18:01:41

Egyik kutya, másik eb -már ami a politikusaink ígérgetéseit illeti.Nem is olyan rég írtam a tűzoltók kifizetetlen túlóráiról. Most íme Orbán Viktor levele 2009. novemberéből, melyet a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságnak írt, ígérve mindenféle szépet és jó...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soproni1 2010.11.12. 21:57:57

@kisa:

Üzentünk már hadat Usának . Nem ma kezdtük.

panteon 2010.11.12. 21:58:51

@Battlestar Galactica: "Olyat, ami mondjuk hasznot hoz, vagy más módon csökkenti a folyó kiadásokat."
Na végre egy világos irány amit követni kell. :-)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.12. 21:59:01

@panteon: Ennyi erővel a bankbetétedet is elvehetik, és majd törvénybe fektetik, hogy mikor, és mennyit kapsz belőle vissza!

pokesz70 2010.11.12. 21:59:52

@Alf:

Alf, az a baj, hogy azok a dolgok, amik neked tetszenek, azok csak a fidesz kommunikációjában léteznek. A valós intézkedések valós hatásai pont nem abba az irányba mutatnak, amikről Te is írsz.

Pl. fenntartható gazdaságról beszélsz. Valóban, az egy olyan cél, amiért érdemes intézkedéseket hozni. De pontosan mit tett a fidesz ennek érdekében? Azt minden, a gazdasághoz értő szakember elmondta már, hogy a jelenlegi struktúra nem fenntartható. A diszkriminatív adókat nem lehet hosszú távon érvényesíteni, mert nem fogják tudni vagy akarni kifizetni. Ugyanakkor bizonytalan helyzetet teremtenek a befektetőknek, akik azt utálják a legjobban. Inflációnövelő hatása lesz, munkahelyek sokasága kerül veszélybe, befagyaszthatja a hitelezést (a KKV-k halálával lenne egyenlő) és visszahúzza a gazdaságot. Én pl. egy olyan cégnél dolgozom, amelyik az érintett ágazatokban szereplő vállalatoknak dolgozik beszállítóként. Az adók hatására már most jelezték, hogy jövőre sokkal kevesebb megbízásunk lesz és azt is csináljuk olcsóbban. Ha ezek a pluszpénzek (+ a mnyp-i vagyonok, bár Strasbourgban azt simán vissza kell majd perelni) arra kellenének, hogy olyan struktúrális reformokat indítanának el, amik hosszútávon tennék fenntarthatóvá a nagy ellátórendszerek finanszírozhatóságát, akkor még csak-csak, szódával elmenne. De ezeket a pénzeket a mindennapos költségekre fogják fordítani. Pedíg a mnyp-i pénzeket csak egyszer lehet ellopni (valószínűleg egyszer sem, majd meglátjuk).
Olyan ez, mint amikor apuka feltöri a gyerek malacperselyét, mert kell a pénz cigire. De ő legalább nem papol fenntarthatóságról meg igazságosságról.

soproni1 2010.11.12. 22:01:18

@panteon:

Egyszerűbben: A közszféra 2/3-át elzavarni !

Az állam ne legyen a gazdaságban jelen !

panteon 2010.11.12. 22:03:24

@butus: Hát még az is előfordulhat.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.11.12. 22:03:39

@soproni1: bízom benne, hogy az önkormányzatokat is beleértetted!

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:04:28

@panteon: Akkor tárd elénk, kérlek!

Én csak azt tudom, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján 65 leszek, amikor nyugdíjba mehetek. Magyarországon a férfiak várható átlagéletkora 68 év, de ha a felmenőimre gondolok, akkor még a 65-öt sem élem meg. A kinyiffanok nyugdíjig, a fiam megörökli azt a gigavagyont, amit félre raktam kötelező jelleggel, állam meg röhög, hogy a nagykasszából egy fillért sem kell adni nekem! Sem a fiamnak. Talán az özvegyemnek, ha lesz, de a fiam az kussoljon! Ha még is olyan szerencsém lenne, hogy megérem és elhiszem a 68 évet, akkor egyben jogom van kivenni és magamnak beosztani. Ha ellopják, akkor meg jogom lesz kiszolgáltagtottan várni a királyi postát és vegetálni... Komoly, nem?

De most te jössz az érveiddel, hátha visszalépek Ormány Viktor pillérébe!

panteon 2010.11.12. 22:05:42

@soproni1: Az állam nem azért van, hogy megoldja az emberek problémáit.
Csak ne tegyen keresztbe,az emberek céljainak elérése érdekében.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:06:51

@butus: Tudom. Meg is baszott az egyik a múltkor... :)

60 ezerre

soproni1 2010.11.12. 22:09:22

@butus:

Az önkormányzatnál 3/3-ad elbocsájtást javaslok.

A másik léhűtő brigád .

soproni1 2010.11.12. 22:10:59

@panteon:

Szívemből szóltál ! Ha Te akarsz valamit elintézni, akkor sosem dolgozik épp az illetékes.
Ha büntetni akarnak, rögtön van 5 aláíró .

panteon 2010.11.12. 22:11:03

@Battlestar Galactica: Ha Te így éled az életed, hogy "Ha..." akkor szar lehet.

kisa 2010.11.12. 22:11:41

@panteon: "Törvényben lesz lefektetve, hogy mikor mennyit kell a kormánynak visszefizetni."
Erre van forrásod, vagy csak úgy gondolod, mert mondták?
Mondták azt is, egyébként, hogy megvédik a manyupokat:
a Sólyom László köztársasági elnök másképpen dönt, akkor a Fidesz fog az Ab-hez fordulni - mondta a párt elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.
"Szijjártó Péter közölte: ha kormányra kerülnek, "egy bővebb eszköztárral is küzdeni fognak a magyar emberek nyugdíjának ellopása ellen", ezért már most arra hívják fel minden olyan cég figyelmét, amely részt akar venni a "magánnyugdíjpénztárak privatizációjában", hogy egy Fidesz-kabinet meg fogja szüntetni azt a "tarthatatlan helyzetet", hogy az embereket kizárják a saját, nyugdíjcélú megtakarításaik feletti rendelkezésből."
www.hirextra.hu/2009/12/17/a-fidesz-szerint-solyomnak-az-ab-hez-kellene-fordulnia/
Nem tűnik fel a kettősmérce?

panteon 2010.11.12. 22:15:18

@kisa: Persze, hogy van forrásom.Különben nem mondanám.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:16:31

@panteon: Nem vagyok Dzsedi lovag, nem látok a jövőbe. Jobban szeretem, ha én irányítom a sorsom. Miért olyan szar ez?

kisa 2010.11.12. 22:18:06

@panteon: még egyszer, a lényeget:
"Fidesz-kabinet meg fogja szüntetni azt a "tarthatatlan helyzetet", hogy az embereket kizárják a saját, nyugdíjcélú megtakarításaik feletti rendelkezésből."
Szerinted a fidesz-kabinet éppenpont most mit csinál?
1. Elvonja a következő 14 hónapra - de lehet, hogy örökre - a befizetésemet.
2. Ellehetetleníti a manyupokat.
3. Ezzel kizárnak engem a saját,nyugdíjcélú megtakarításaim feletti rendelkezésből.
Vagy te nem így látod?

kisa 2010.11.12. 22:18:38

@panteon: Akkor linkeld, lszi, mert ez így hasraütés.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:22:56

És még az sem tetszik túlságosan, hogy egy kiflitolvajra bízták a kormányzati kommunikációt MNYP ellopásának ügyben, de hát gusztus kérdése.

Poszt!!! ezt tessék törölni, "Mer' a nagy testvér figyel !"

Komolyan tiszta 50-es évek vazze! Csóri Hofi, mennyi témája lenne!

döncike1 2010.11.12. 22:27:01

@Kalmár: "Ezért kell a világpiacon másnak fialó MNYP pénzeket itthon munkába állítani."
ekkora baromságot magadtól voltál képes leírni? Az MNYP pénzek nagy része államkötvénybe volt befektetve, na ez majd ezután nem lesz, hanem a piacon kell eladni, ha egyáltalán valaki meg veszi

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:27:34

@soproni1:
4 évig valószínűleg kibírjuk (kivéve, aki nem).
Viszont aki 13 évig gyűjtött a nyugdíjra, amit most ellopnak tőle, és volt mondjuk 25 éve a nyugdíjig (ugye akkor is mindenki azt mondta, hogy akinek kevesebb mint 20 van, NE válassza a mnyp-kat), annak marad 8 éve - a szükséges minimum 20 helyett.
A nyugdíj az átlagembernek akkor is csak az éhen halás elkerülésére lett volna elég 2020 táján, ha az állam nem lopná el a pénzét - így valószínűleg már a tisztességes éhen haláshoz is kevés lesz.

És hát az embernek nincs olyan sokszor 4 éve az életben, pláne hogy 5x4-et már elbasztak belőle az utóbbi 20 évben.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:30:45

@atom63:
Kire gondolsz?
Orbán expárttitkár apjára?
Járai Zsigára?
Pintér Sándorra?

döncike1 2010.11.12. 22:35:22

A magyar államkötvényeket meg külföldi mnypk veszik, hát majd nem fognak na akkor lesz baj se magyar se külföldi.

pakesz (törölt) 2010.11.12. 22:37:04

@Battlestar Galactica: en is pont e miatt vagyok felhaborodva
hogy nem a gyerekem kapja meg a penzemet abban az esetben ha meghalok, hanem a tobbi ven nyugger aki tulelt engem
inkabb a gyerekem kapja azt a penzt ne mas akinek amugy is megvan az orome hogy tulelt engem

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:37:46

@panteon:
Lehet törvényben lefektetve, hogy mennyit kell visszafizetni, ha nem lesz miből...

A mnyp-knél legalább biztosan lehet tudni, hogy megvan a pénz.
A kormánynál meg azt, hogy nem lesz meg.

lanyi 2010.11.12. 22:40:04

Pár ember üsszeül húsz éve és eldönti az alkotmánybíróság hatáskörét...
Ez tényleg oké?
Parlamenti keretek közt szabályozzák az alkotmánybíróság hatáskörét...
Ez mié nem oké?
Tizenéve kötelezték az embereket hogy lépjenek be a magánnyugdíjrendszerbe...
Ez oké?
Az emberek eldönthetik belépnek...
Ez akkó mié nem oké?
(megjegyzem 100 év kevés lenne a felosztó kirovó rendszer kiváltására)
Eddig minden terhet az emberek viseltek.A bankokat konszolidálták a multik kedveztényeket kaptak...
Ez oké?
Most ezek is kiveszik a részüket a nehézségekből...
Ez mié baj?

Nem értelek benneteket...

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:40:13

@pakesz: Nem baj tesó! Majd visszavesszük ezektől a tolvajoktól 5 évre visszamenőleg 98%-osan, ha egyszer eltakarodnak!

Nincs vége az operának, amíg a kövér nő ordít! :)

panteon 2010.11.12. 22:40:39

@kisa: Én azt látom, hogy nincs pénz az állam müködésére, mert ha tetszik ha nem, nagyon sokan ebben az országban sokkal nagyobb lábon éltek. élnek, mint tehetnék,most pedig benyújtották a számlát, és valakinek fizetni kell! Ki fog fizetni? Az adózó! így vagy úgy de a pénzt össze kell szedni mert sokkal nagyobb szarban lehetünk. Ha nem a nyugdíjjal trükköznek akkor mással... nem mindegy?
Magánynyugdíj pénztár, ugyan már!! Olyan nagyszerű szakértők vannak ott is, hogy halálos nyugalommal belesétáltak a veszteségbe a válság kialakulásakor.Csak nem attól várja valaki a megváltást?! Tényleg valaki elhiszi, hogy az a 7% vagy mennyi, amennyi oda megy az fényes nyugdíjas éveket fog hozni?
Ha most amíg az ember dolgozik, nem tesz félre évente legalább 400.000 ft-ot (CHF-ben, vagy bármiben),ugyan olyan helyzetben lesz mint most a nyugdíjasok.Ha ez a nyugdíjlevonás nem lenne kötelező, senkinek egy buznyákja nem lenne nyugdíjas korára.Az embernek magáról, magának kell gondoskodni, nem jött-ment kormányoknak.Most mindenki azért sír, mert valaki elhíresztelte, hogy "jajistenem hova vezet ez?! Demokrácia vége, meg nyugdíj = éhhalál." és máris megvan ami a Magyar embernek kedves: Lehet sírni, nyafogni, elégedetlenkedni.

pokesz70 2010.11.12. 22:41:37

@Kalmár:

A magánnyugdíjpénztárak tulajdonosai a tagok, vagyis mi. A biztosítócégek csak működtetik a rendszert. Ebből kifolyólag nem törték össze magukat, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki belőle, de még így is úgy állnak most, hogy a válság ellenére infláció feletti a hozam. Az állami rendszerben nem "dolgozik" a pénz, hiszen a most befizetett járulékok bekerülnek a nyugdíjkasszába és kiutalják a jelenlegi nyugdíjasoknak. Ha ő vesz belőle kiflit, és kifizeti az áfát -- nos, ennyi a maximum, amit ezek a pénzek "kidolgoznak" az állam számára.
A baj csak az, hogy az egész nyugati világ számára teljesen evidens, hogy a kedvezőtlen demográfiai tendenciák miatt az elosztó-kirovó rendszerek nem fognak tudni működni kb 30 év múlva. Ezért térnek át mindenhol az egyéni számlás rendszerekre, akár az állam, akár a magánszféra szervezésében. Tudjuk, hogy 30 év múlva nem lesz annyi aktív járulékfizető, hogy képesek legyenek eltartani a sokkal több inaktívat. Ezért már most, előre el kell kezdeni gyűjtögetni, hogy ne a jövőbeli aktívakat (a saját gyerekeinket!!) terheljük ezzel. Ez bizony a tücsök és a hangya tipikus esete. Orbán az a tücsök, aki nem kéri az alamizsnát a hangyától, hanem az igazságosság nevében elveszi azt. Neked meg nincs hová fordulni jogorvoslatért, legalábbis ebben a hazában. Szerencsére a magyar útlevél egyben európa úniós útlevél is egyben, talán majd a tágabb otthonunk megvéd minket.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 22:42:52

@panteon:

nem ez a gond. "Humoros", hogy épp az a Fidesz fordít 180 fokot a dolgokon, aki állandóan azt szajkózta előtte, kiszámíthatóság kell, jogszabályokban, stb. Ezt én nem tudom elfogadni kiszámíthatóságnak. Volt egy 12 éve működő rendszer, ami ennyi idő alatt már elérte azt a státuszt, hogy rögződjön a társadalomban. Függetlenül attól, jó volt-e vagy rossz.
Az elmúlt 20 évben jó néhány hasonló pálfordulás volt. A baj az, hogy az ilyen intézkedések mossák alá a társadalmi morált. Ez az, amit észre kellene venni. Nálunk anyagilag jobban álló országokban nem változtatják így ész nélkül a szabályokat. Ezért is vannak előrébb, mint mi.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 22:44:20

@pokesz70:

nagyon jól mondod, tökéletesen igazad van!

soproni1 2010.11.12. 22:44:42

@A.. Közbiztonság Szilárd:

Szerintem az utóbbi 20 évben volt pár nagyon jó év. 1996-tól 1997-ig, majd 2003-2007-ig hihetetlen jó évek voltak.
Sőt ez az év is szenzációs volt árbevétel és nyereségesség szempontjából. Persze szar, hogy sokat kell dolgozni, de ezt a kevés évet kibírjuk. Talán már okosabb az ember, amikor nagyon megy, nem számít rá, hogy jövőre is ilyen jól fog menni, ezért tartalékol, nem eladósodik. Így túl lehet élni kevés ősz hajszállal is.

panteon 2010.11.12. 22:46:17

@A.. Közbiztonság Szilárd: Ja meg azt is lehet tudni, mennyit buktak a válság elejétől kezdve.
Könyörgöm 7 rohadt % megy oda (vagy mit tudmén mennyi..)! Nyugdíjas korodra 2 kiflit nem veszel rajta! Most buktak a nyugdíjpénztárak a válsággal, majd buknak az EURO bevezetésnél, stb. 2 kiflit nem fogsz venni a magánynyugdíj befizetéseiden...

starace 2010.11.12. 22:48:07

@Alf:
"Pl ott van Patai Mihály, a budapesti értéktőzsde elnöke, az unicredit bank vezérigazgatója, neve felmerült miniszterelnök jelöltként 2009-ben az mszp-ben. A Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztense is volt egy ideig. Ja és az 56os megtorlásokat levezénylő Biszku Béla lányának a férje is.
Hogy szabadulsz meg az ilyen arcoktól?
SEHOGY."

Pl. ott van Stumpf István, a kádári rendszert "demokratikussá" hazudó ún. 'Hazafias Népfront' elnöke, a kommunista egypárt ifjúsági szervezetének (DEMISZ) elnöke (alelnök: Gyurcsány!).
Ja, és a III/3-at működtető, Orbán Viktort gumibotoztató, szovjetbérenc kádári belügyminiszter, Horváth István lányának férje is.

"Hogy szabadulsz meg az ilyen arcoktól?
SEHOGY."

panteon 2010.11.12. 22:54:05

@S_a_n_y_A: Ott azért vannak előrébb mert teljesen más a társadalmi morál.
A Magyar sír,nyafog, örökké elégedetlen és mindíg mástól várja a megoldást.
Máshol az emberek teszik a dolgukat, na meg nem ennyire hülyék egy országot vezetni mint a Mi kormányaink. Érdekes, hogy egy átlag felett fizető állásra, diploma kell megy nyelvvizsga, de egy országot irányítani elég egy érettségi.(Amit néhányan az Ecserin vettek), és ezeknek az embereknek csak egy valami fontos: az Ő jóléte. Jól működő rendszer?! Hol láttál Te ilyet ebben az országban?

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:55:00

@panteon:
Sajnos, ki kell hogy ábrándítsalak: NEM buktak. A PSZÁF honalpján meg lehet nézni az egyes mnyp-k hozamát, mindegyik infláció fölött teljesít (és 4,5% az a 7%, amire te gondolsz, mármint a működési költségük).
De ez még mindig jóval magasabb hozam így is, mint az állam zsebében, ahol kereken 0.

A mnyp-befizetéseimen bizony tudnék venni, mert azok nem vesznek el, sőt, biztosítást is kötelező volt rájuk kötnie a mnyp-knek arra az esetre, ha bármelyik becsődölne, az állami nyugdíjból viszont tényleg lehet, hogy egy kiflire sem fog telni, nemhogy 2-re.

tapasztalteladó 2010.11.12. 22:56:02

@panteon: fingod sincs a mny működéséről,igaz?buktak,valóban,DE 1 év alatt visszahozták+idén infláció feletti hozamot produkált a leggyengébb is.járj utána.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 22:56:22

@lanyi: Szerencsére csak viccelsz, érzem. Ha még sem viccnek szántad volna, akkor ezé:

20 éve azé' találták ki a 2/3-ot, mert azt hitték, hogy az azt fogja jelenten, hogy a nép 2/3-ának képviselete esetén lehet csak ebbe a legmagasabb rendű jogszabályba belenyúlni, kvázi konszenzus esetén. Nem gondolták volna, hogy a lehetséges szavazatok 1/4-ével valaki 2/3-ot fog szerezni 20 év múlva. Azt meg különösen nem gondolták volna, hogy a szíjjas ezt úgy fogja kommunikálni, hogy brutális példa nélküli népfelhatalmazás, de ez most nem tartozik ide.

Okos közgazdászok megmondták vala, hogy ha nem változtatunk a nyugdíjrendszeren, és nem vezetünk be egyre nagyobb mértékű öngondoskodást, akkor beledöglünk mind a 10 milliónyian, mert a keresők előbb utóbb már nem tudják fizetni a nyugdíjakat. Gondolom ezé' csináltál Bokrosék, de lehet, hogy nem értettek hozzá, és te látod helyesen.

Bár nem emlékszem, hogy a magyar kormány melyik bankot konszolidálta, de ha konszolidálta is, legalább nem lett belőle '33-as méretű összeomlás. Ez nem baj, és az sem ha jobban kiveszik a részüket az ország talpra állításában, az már viszont igen, hogy valami fasszopó bejelentette, hogy az átmeneti adók maradnak minimum az első (és remélem egyben utolsó) ciklusuk végéig és ennek örömére a tőzsde megint bezuhant! Ezek olyanok, mint a Lúdas Matyi! 3X adják vissza a tőzsdemoguloknak a kampányukhoz nyújtott segítséget felelőtlennek tűnő be/kijelentéseikkel! Ha ott ülnék a tűzközelben, akkor ilyen fasza tippekkel én is gennyesre keresném magam pár határidős ügylettel, de ez a játéktér is az övék!

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:56:57

@starace:
Ha jól tudom, már nem a férje.
A rendszerváltás után már nem mutatott jól a papírjaiban.

Ja, és ez a Stumpf, aki most alkotmánybíró, na, az is elkaszálta a visszamenőleges adót.
Pedig ő aztán eléggé Fidesz-párti.

pokesz70 2010.11.12. 22:57:27

@panteon:

Az eddigi rendszer ún. hárompilléres volt. Az első pillér az állami, amibe a fizetésed után 1,5% járulékot fizetsz, a második a magánnyp, amibe 8%-ot. A harmadik az önkéntes, ezzel most ne foglalkozzunk.
Mivel ez egy vegyes rendszer, mindíg is lesz ún. állami nyugdíj. Ha én 30 év múlva nyugdíjba vonulok 70 évesen, az eddigi rendszer alapján az állami nyugdíj 75%-át kapnám + ami összegyűlt a magánynyp-i számlámon (+ ha volt önkéntes, akkor az is, de azt tényleg hagyjuk).
Ha csak az állami rendszer marad meg (+ önkéntes), akkor ugyan megkapom majd az állami nyugdíj 100%-át, de az vagy tuti semmire sem lesz elég, vagy az akkori aktívak fognak beledögleni a közterhekbe.
Melyik tűnik működőképesebbnek egy olyan világban, ahol várhatóan 1 aktív 4-5 inaktívat kell majd, hogy eltartson?

S_a_n_y_A 2010.11.12. 22:57:33

@panteon:

Sajnos nem Te vagy az egyetlen, aki ennyire fars nézeteket vall a nyugdíjpénztárakról. Nem állítom, hogy szentek, de én nagyobb biztonságban érzem ott a pénzem, mint a magyar államnál.
1. Igaz, hogy az alapok veszteségek voltak az elmúlt 2-3 évben. Másik oldalon viszont a magyar állam majdnem csődbe ment. Melyik alternatíva a szimpatikusabb?
2. A nyugdíjbefektetési alapok csak nagyon mérsékelten hozamorientáltak. A portfólió-kezelő menedzserek keze belső szabályzatokkal nagyon meg van kötve, mit vehetnek és mit nem. Rögzítve vannak az értékpapírok arányai, tehát például az alap pénzének hány százalékát fektethetik részvénybe, amit kockázatosnak tekintett, hány százalékot államkötvénybe, ami biztonságos befektetésnek tartott, és így tovább. Ráadásul az utóbbi 2 évben már Te választhattál portfóliók között kockázattűrő hajlandóságod alapján.

Utána kellene nézni a dolgoknak, nem pedig gondolkodás nélkül elfogadni azt a szennypropagandát, amit a Fidesz ömleszt az emberekre. Persze, nem véletlenül jutottunk oda, ahová jutottunk, Magyarországon túl sok ember csak a másikkal való vitatkozásra képes, józan paraszti ésszel gondolkozni? Felejtsd el.......

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.12. 22:59:30

@panteon:
Nem elég, miniszternek már kötelező a diploma.
Dojcs Tompika (aki annyira hülye, hogy nem tudott leállamvizsgázni közvetlen az egyetem végén) pl. már kinevezett miniszterként tudta csak megszerezni, ő volt a "leendő sportminiszter" pár hónapig - ami szintén a világ röheje volt.

Szerinted melyik prof. merte volna megbuktatni?

pokesz70 2010.11.12. 23:05:35

@S_a_n_y_A:

Pontatlan a fogalmazás, szerintem fontos, hogy mindenki pontosan értse. Ha tényleg elszipkázza a kormány a teljes mnyp-i vagyont, akkor sem lesz "a pénzed az államnál". Nem lesz többé olyan, hogy "a Te pénzed". Bekerül egy nagy közös kalapba és abból kapják a jelenlegi nyugdíjasok a nyugdíjat. A Te pénzedet (vagyis amiből Te kapod majd a nyugdíjadat) a következő generációnak kell majd kitermelnie. Tehát az állami és a magán pénztárak közötti különbség nem mérhető a hozamban, hiszen az egyik esetben van saját számlád (ami egyáltalán hozhat hozamot), a másikban nincs (tehát nem is hozhat).

Húsleves 2010.11.12. 23:08:09

@Battlestar Galactica:
"20 éve azé' találták ki a 2/3-ot, mert azt hitték, hogy az azt fogja jelenten, hogy a nép 2/3-ának képviselete esetén lehet csak ebbe a legmagasabb rendű jogszabályba belenyúlni, kvázi konszenzus esetén. Nem gondolták volna, hogy a lehetséges szavazatok 1/4-ével valaki 2/3-ot fog szerezni 20 év múlva."
Akkor mit gondoltak? A többi szabályt is azok alkották.

soproni1 2010.11.12. 23:08:29

@A.. Közbiztonság Szilárd:

Mádl Ferenc vizsgáztatta ...

Tompika játszik a csigácskával !

kisa 2010.11.12. 23:08:32

@panteon: 8 %. Amit elvileg 40 évig fizet a delikvens.Azért annyi idő alatt a hozamok is hozzájönnek ám!

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:10:31

@panteon:

"A Magyar sír,nyafog, örökké elégedetlen és mindíg mástól várja a megoldást."
Nos, ebben teljesen egyetértek Veled. Igen, ott megtanulták az évszázadok alatt, hogy a tőkéssel, a gyárossal, a tulajjal szemben csak együtt lehet elérni valamit. Béremelés, munkaidő csökkentés, körülmények javítása, csak így megy. Össze kell fogni, másképp nem megy. Na ebből aztán nálunk semmi nincs.

"Máshol az emberek teszik a dolgukat, na meg nem ennyire hülyék egy országot vezetni mint a Mi kormányaink."
Nem annyira hülyék, hogy akármilyen söpredéket kormányra juttassanak. Illetve, van eszük ahhoz, hogy képesek közösen alapelvárásokat kinyilvánítani a politikai vezetés felé. Az egyik blogon, még a választás előtt írta valaki, adófizető állampolgárként egyetért és elvárja az elszámoltatást, de elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a Fidesz csinálja azt. Teljesen igaza van, olyan független testület kellene, ami majd a Fideszt is elszámoltatja. (tegyük félre a gyakorlati aggályt, hogy ugyan kik lehetnének ilyen személyek). Miért nem tud minden magyar így gondolkodni? Lám, mi lett az elszámoltatásból is. Néhány kis hal a látszat kedvéért, Hagyót kivéve. Mennyit lovagolt a Fidesz a 4-s metrón választás előtt? Hallottunk valamit is azóta róla?

2010.11.12. 23:10:47

@panteon: A mostani rendszerben a fizetésed 8%-a megy a mnyp-ba, 1,5 az államhoz,+a munkáltatótól 22%.A mnyp-nak csak a nyugdíj egy harmadát kell fedeznie, a többi továbbra is az államtól jön.
Egyébként:
-mnyp számla: csak az enyém ('97 óta van rajta annyi pénzem, hogy egy tecsós akcióban talán még 3 kiflit is vehetek)+ha meghalok a gyerekem örökli.
-tisztán állami rendszer: az én mostani befizetéseimből fizetik a mostani nyugdíjakat,és -amennyiben lesz annyi aktív befizető- a majdani fiatalok befizetéseiből kapom én a nyugdíjat. egyes számítások szerint 2050-re 1 aktív keresőre 3 eltartott jut Mo-n.Mi itt a kérdés szerinted?

Battlestar Galactica 2010.11.12. 23:13:01

@Húsleves: Azt nem tudom, de biztosan nem azt, hogy egy 10 milliós országban 2 millió szavazattal azt lehet teli torokból kiabálni, hogy "én vagyok a többség, 2/3-os brutális felhatalmazással"!

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:13:22

@pokesz70:

Nyugi, nem kell magyaráznod. Tudom nagyon jól, ne félj, csak a MNYP-nél van nevemre vezetett számlám.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 23:17:33

@kisa: Ha jól emlékszem, az hiszti volt és nem világválság, mint 2008-ban. Egyébként igazad van, azt tényleg a mi pénzünkből húzták ki a szarból.

pokesz70 2010.11.12. 23:19:43

@Húsleves:

Sokféle demokratikus jogrend létezik. 89-ben a kerekasztal lovagjai úgy szabályozták a rendszert, hogy az valóban konszenzus-kényszert jelentsen a mindenkori hatalom számára. Azért, mert a kerekasztal lovagjai, ill. a mögöttük lévő pártok lényegében csak két dologban tudtak igazán egyetérteni: a féldiktatúra helyett legyen demokrácia, a szocialista gazdasági modell helyett pedíg piacgazdaság. E sokszínűség miatt alakították így ki a rendszert.
A lényeg a rendszeren van. Önmagában az AB hatásköre, sőt önmagában a léte vagy nem léte sem mond el semmit a demokrácia erősségéről. Az egészet kell nézni. A jogbiztonság azt jelenti, hogy minden esetre legyen valamilyen fórum, ahol jogorvoslatra van lehetőség. Ez jelentheti a bíróságok különböző szintjeit és fajtáit, beleértve az AB-t is. Bárki bármit tesz, legyen egy fórum, ahol megkérdezheted, hogy ez így szabályos-e. A fidesz most ezt a folytonosságot bontotta meg azzal, hogy bizonyos témákat a senkiföldjére helyezett, ahol semmilyen lehetőség nincs arra, hogy az e témákban foganasított intézkedéseket, jogszabályokat felülvizsgáltathassuk. Legalábbis itthon.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:20:47

@A.. Közbiztonság Szilárd:

"az embernek nincs olyan sokszor 4 éve az életben, pláne hogy 5x4-et már elbasztak belőle az utóbbi 20 évben. " el, nem is kicsit!

Battlestar Galactica 2010.11.12. 23:25:27

@kisa: Lehet, hogy nem vagyok teljesen képben, meg már kicsit régen is volt, de ott az állam a saját bankját húzta ki a fosból az önmagát gerjesztő betétesek tőkekivonási hulláma által keltett össszeomlási árnyából, nem?

Amiről mi beszéltünk korábban az meg az volt, hogy az összes felelőtlenül hitelező bank által kidurrant lufi után kellett rekonstruálni a világgazdaságot és ebből igen is vegyék ki a bankok a részüket. És az előttem szóló a multikat is említette, akik meg azért vegyék ki a részüket, mert brutális adókedvezmények árán telepedtek meg és tették tönkre az ország kiskereskedelmi hálózatait.

Ez kicsit más szerintem.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:29:12

@panteon:

"Könyörgöm 7 rohadt % megy oda (vagy mit tudmén mennyi..)! "
Ha nem tudod, miért nem nézel utána? Ez elég fontos dolog, ennyit meg kellene, hogy érjen, vagy mégsem? Pontosan ezért tud az összes korrupt tróger politikus Magyarországon vígan elélni, mert simán lehet az emberek fejét minden hülyeséggel tömni, még arra is lusták, utánanézzenek, igazat mondtak-e nekik.
Ja igen, egyébként mit gondolsz, az állami kezelésű nyugdíjrendszer ingyen van? Ott is vannak apparátus, amit fizetni kell.

Húsleves 2010.11.12. 23:31:15

@Battlestar Galactica:
"Azt nem tudom, de biztosan nem azt, hogy egy 10 milliós országban 2 millió szavazattal azt lehet teli torokból kiabálni, hogy "én vagyok a többség, 2/3-os brutális felhatalmazással"
Aha, és szerinted ők erre nem gondoltak ugye? És amikor itt te dobálózol a 10 millióból kettővel, akkor miért felejted el beírni hogy a többi alternatívára 10 millóból hányan szavaztak? És miért felejted el azt az apróságot, hogy vannak akiket 1. nem érdekel a politika 2. nem szavazatképesek 3. nem tudnak dönteni 4. másokra bízzák 5. nem érnek rá, stb.? És szerinted ugye ezekre sem gondoltak akik a választási szabályokat alkották? Ó, hát azoknak semmi fogalmuk sem volt ezek szerint a világ működéséről. Nem csoda, hiszen ugyanazok voltak, akik korábban tudományos szocializmusról írogattak, és azon szocializálódtak, hogy a szavazásra jogosult emberek mind elmennek választani (mivelhogy akkor kötelező volt elmenni választani a párt és a hazafias népfront pontosan 1 vagy 2 jelöltjéből).

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:34:02

@Battlestar Galactica:

"És az előttem szóló a multikat is említette, akik meg azért vegyék ki a részüket, mert brutális adókedvezmények árán telepedtek meg és tették tönkre az ország kiskereskedelmi hálózatait."
Bocs, de ez már megint az a k*va f*sza kelet-európai történet. Előre gondolkozni, az nem megy, utólag meg már úgyis hiába kapkodsz a veszett fejsze nyele után.
Én azt mondom, minek kellett egyáltalán kereskedelmi vállalkozásoknak adókedvezményt adni? Termelő cég, gyár, ilyesmi az oké, jöjjön csak. De kereskedő?
Ideje lenne elkezdeni megpróbálni ELŐRE végiggondolni, mi lesz a leghelyesebb.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:40:54

@A.. Közbiztonság Szilárd:

"4 évig valószínűleg kibírjuk (kivéve, aki nem)."
Nyugtával dicsérd a napot..... de nem akarom az ördögöt a falra festeni....

Húsleves 2010.11.12. 23:44:12

@pokesz70: az elveket én is ismerem, ettől függetlenül nem értek egyet az AB túlzott jogkörével. Ezzel persze lehet egyet nem érteni, de sok helyen úgy kommunikálják, mintha csak kétféle vélemény létezne 1. valaki ellenzi, hogy az AB-hez hozzányúljanak, 2. van aki nem ellenzi. Kimaradnak azok, akik kifejezetten elégedetlenek az alkotmánnyal, pedig ilyen is sok van. Nekem ugyanis nem tetszik az olyan alkotmány, amelyik jóváhagyja, hogy a bankok a szerződéseket egyoldalúan módosítgathassák, és még lehetne bőven szemezgetni. Ezenkívül nem tetszik az AB jogköre sem, főleg Sólyom László előadása nyomán (amit a tévében láttam). Sólyom elmondta, hogy az AB bíráskodás már nem igazán jogi, hanem erkölcsi alapon működik. Ezzel tehát gyakorlatilag azt is elmondta, hogy az ő, és néhány más "kiválasztott" erkölcseit fölé helyezi a népakaratnak. Hát erre pont Sólyom Lászlót nem tartom alkalmasnak, egy ilyen sértődős, hisztis, öntörvényű ember, aki nem fog kezet hivatalos eseményen neki nem tetsző kitüntetettel vagy politikussal, aki felment TB költségére saját zsebére dolgozó orvost, meg a hasonlók. Általánosan tehát: nem értek azal egyet azzal, hogy az AB jogköre szélesebb, mint a közvetlen népszavazásé.

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:46:04

@kisa:

"a Fidesz-kabinet meg fogja szüntetni azt a "tarthatatlan helyzetet", hogy az embereket kizárják a saját, nyugdíjcélú megtakarításaik feletti rendelkezésből."

Ez nálam nagyon magas pontszámot ér!!! Mert igen, a Fidesz-kabinet védőszárnya alatt aztán hihetetlen mértékű rendelkezésem lesz a saját nyugdíjcélú megtakarításaim felett....
A legdurvább, hogy Magyarországon ilyen arcátlanul belehazudnak a választók pofájába.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 23:47:18

@Húsleves: Én csak anyit mondtam, hogy szerintem jó erkölcsbe ütköző, de ha nem az, akkor legalább is kibaszott arrogáns a 8 millió választópolgárból 2 millió szavazatával a háta mögött azt kommunikálni, hogy "mögöttem a nép, és brutálisan gigamán többség áll mögöttünk". Az meg egyszerűen aljasság, hogy a népfelhatalmazásra hivatkozással a következő megmérettetés előtt úgy alakítják át a választási rendszert, hogy egy csomó versenytárs, és ezzel képviseleti lehetőség csomó ember számára ellehetetlenüljön. Miért nem az önkori választások után csinálták, hogy mindenki készülni tudjon rá? (ez költői kérdés volt, nem kérek rá választ!)

kisa 2010.11.12. 23:48:01

@Battlestar Galactica: Jah, így már világos. Én amúgy csak konkrét infot akartam adni, hogy mikor, hogy volt.
Amúgy tényleg más.

kisa 2010.11.12. 23:50:45

@S_a_n_y_A: Szerinted a multi kereskedőknek nincsenek magyar beszállítóik?Nézz már szét egyszer egy teszkóban vagy osanban!

S_a_n_y_A 2010.11.12. 23:52:03

@kisa:

"a Sólyom László köztársasági elnök másképpen dönt, akkor a Fidesz fog az Ab-hez fordulni - mondta a párt elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.....
www.hirextra.hu/2009/12/17/a-fidesz-szerint-solyomnak-az-ab-hez-kellene-fordulnia/
Nem tűnik fel a kettősmérce?"

Túl keveseknek, sajnos.

Battlestar Galactica 2010.11.12. 23:59:38

@kisa: Erről jut eszembe! A múltkor láttam egy statisztikát, hogy melyik lánc hány %-ban árul magyar terméket. Az Aldinál ez ha jól emlékszem 58 volt. A kurva anyjukat, ezek is csak piacot venni jöttek ide a szar termékeiknek! De meg is érdemeljük mi magyarok az ilyen láncot a nyakunkba, ha nem kezdünk el protekcionista viselkedést és hagyjuk tönkre menni az ilyen láncot! És ez nem nacionalizmus, ez önvédelem!

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:02:12

@soproni1:

"Szerintem hülyeség most anyázni. Szinte mindenki rájuk szavazott, mindenhol ők győztek.
4 év múlva ezeket is el lehet zavarni"

Teljes őszinteséggel mondom, egyre kíváncsibb leszek, kihúzzák-e addig. Amilyen ütemben elkezdték fűrészelni az ágat maguk alatt... Orbán durván tesztel, ki mit bír, de úgy mindenkit. Külföld , belföld, törvényes keretek felrugdosása, nyílt semmibe vétele. Nagyon kíváncsi vagyok, ki lehet-e egyáltalán hátrálni ezekből a szitukból. Remélem, hogy nem.
Nem csak az MSZP-ben vannak arcok, akiknek el kellene tűnniük örökre a magyar közéletből.

kisa 2010.11.13. 00:07:57

@Battlestar Galactica: Hát, speciel nekem az Aldi az egyik kedvencem.
Ugyanis olyan kurvajó helyzetben vagyok, hogy 1 km-en belül van egy penny,egy spar, egy lidl, egy match és egy aldi. Namármost teljesen kialakult, hogy mit hol veszek - mertmivel az árérzékeny kategóriába tartozom -, aldiban a gyümölcslevek jók, lidlben a teák ésígytovább.
Leszarom, hogy melyik hány% magyar terméket tart. Főleg, mivel a magyar kakaó, tea és bivalytej-termelés mostanában gyengélkedik.

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:14:35

@Őrnagy Őrnagy:

"A jobbik is utcára készül. Menjetek együtt velük. .... Kéjes örömmel nézem majd, ahogy ütnek a rendőrök. "

Azok a rendőrök, akiknek épp készülnek megszavazni fizetésük visszamenőleges megadóztathatóságát? Az igen kényes szitu lesz...

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:16:52

@Boli:

"Szóval, végre megszabadulunk a hazudós és lopós coci bagázstól és erre a nyakunkba kapunk egy olyan rablóbandát, amelyhez képest az előzőek amatőr zsebmetszők voltak. Oszt még ha ezt szóvá is mered tenni, mint pl. a fenti felsorolás, akkor te vagy a ballib."

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:18:01

@Boli:

"Szóval, végre megszabadulunk a hazudós és lopós coci bagázstól és erre a nyakunkba kapunk egy olyan rablóbandát, amelyhez képest az előzőek amatőr zsebmetszők voltak. Oszt még ha ezt szóvá is mered tenni, mint pl. a fenti felsorolás, akkor te vagy a ballib."

Magas pontszám, nagyon magas pontszám!

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:21:44

@Prof. William:

"Fú boli ez még Fletó legutóbbi beszédét is űberelte pofátlanságban... 8 év kontra szűk 8 hónap? Ez igen? "

Igen, sajnos igen. Olyan ez, mint a magyar futball. Mindig azt gondolod, ezek már annyira szarok (=MSZP), hogy ezután már csak jobb jöhet. De aztán az élet mindig rád cáfol.

A.. Közbiztonság Szilárd 2010.11.13. 00:26:50

@Battlestar Galactica:
Na ja, de a nagy Fidesz-seggnyaló Lázárék CBA-ja csak a 4. lett, és a Tesó is megelőzte.

Egyébként olyan bolt nincs, ahol 100% magyar termék lenne, beleértve a sarki zöldségest is. Az 58% nem is olyan rossz arány.
(Meg hát miért nem állítanak elő a magyarok olyan minőséget olyan áron, hogy megérje? Mondjuk nápolyit én is az Aldiban vagy a Lidlben veszek, saját márkás termékeik - azt hiszem, fizikailag ugyanaz a termék/gyártó, bár más a címkéje a 2 boltban -, és messze a legjobbak, amiket Magyarországon kapni lehet. Ropog az ostya, nem folyik szét, de nem is kőkemény a töltelék stb.)

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:31:32

@torró:

"És lehet hogy én vagyok hülye, de úgy látom most a "Sárdobáló" is hazudik. Hogy most Ő sem érti a történteket, vagy szándékosan?
Írja le hogy Ő most hogyan hozná helyre ezt a tönkre tett országot.És akkor leborulok előtte!"

Bocs, ez tipikus Kelet-Európai f*szság. Ezt például nagyon sürgősen mindenkinek el kellene felejtenie ebben az országban. Nem a Sárdobáló, az én vagy a Te dolgod kitalálni, mit kellene a tennie a kormánynak. Az az ő dolguk, mi úgysem tudunk okosabbak lenni náluk. A mi dolgunk egyrészt, hogy értelmes politikusokra szavazzunk mindenféle hulladék helyett, másrészt számon is kérjük rajtuk, mit csinálnak.

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:39:12

@Rá Dios:

"Orbán Viktor éppen azt teszi, amitől a legjobban fél: hosszú távra játssza el a Fidesz esélyeit."

Na és. Ez nem baj. A baj az, hogy az ország esélyeit játssza el. "

Így igaz.........

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:44:31

@bucek, : @BéLóg:

Elnézést kérek, hogy közbeszólok, de egyáltalán mi a francért akaszkodtatok össze a minibálbéren?
Olyan mindegy, mennyinél húzzák meg. Mindenki tudja, hogy az a vállalkozó, aki nem akar, nem fogja magasabb bérre bejelenteni magát. A cégek meg megint kijátsszák, ha akarják, kevesebb órára bejelentéssel.

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:49:15

@Kalmár:

"Tarthatlan pályán volt az ország 8 évig. Annyival túl ment az ország lehetőségein az Mszp-Szdsz kormány, hogy az elképzelni nem tudtuk...."

Az lehet. De a Fidesz is folyamatosan ugyanezt teszteli.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.11.13. 00:52:38

mi van, fizetés nap volt a fideszben?

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:52:56

@blokkos:

"Nem, nem hazudott senki. Aki nem mondta el előre, mi a program, az nem hazudott, csak hallgatott, mint szar a fűben. Aztán most, amikor beleléptünk - mert voltak, akik nem érezték előre a szarszagot- már büdös.
Tetszettek volna idejében gondolkodni!"

Úgy bizony!!!

S_a_n_y_A 2010.11.13. 00:56:58

@Alf:

"Rohadt vicces, ne haragudjatok.

Sok dologgal nem értek egyet, schmitt egy idióta, hoffmann róza is, de a gazdasági irányvonal egész más minőségi kategória.
A szocik ehhez képes szánalmas amatőrök voltak, akiknek fogalmuk sem volt arról, mit csinálnak. "

Te miről beszélsz???????????

S_a_n_y_A 2010.11.13. 01:09:46

@butus:

"Kedves Mindenki! Én pont most gondolkodtam azon, hogy kiveszem minden pénzemet a magyarországi bankokból, és elmegyek a bécsi út másik végére, ott helyezem el a megtakarításaimat. Ugyanis, ahol el lehet venni a magánvagyont, hívják azt magánnyugdíjnak, és lehet hozni törvényt 5 évre visszamenőleg, letojva nagy ívben az alkotmányt, ott bármi megtörténhet! "

Nem vagy egyedül ezzel a gondolatsorral! Sosem értettem, miért hoznak olyan döntéseket, amelyeknek annyira előreláthatóan ilyen hozzáállás lesz a következménye. Persze ezt nem mindenki teheti meg, csak aki jól áll anyagilag.
Következésképp, mi marad az államnak: szopatni, akit még lehet, nevezetesen a csórókat. Csak hát ebben az országnak a csórók vannak többségben. És ők is szavazzák be a parlamentbe a sok selejtet.
Egyszóval, mi a végső következtetés? A nép, az istenadta szopatja saját magát.......

S_a_n_y_A 2010.11.13. 01:11:56

@bucek:

"Van egy ilyen nagy Fidesz-hívő barátom is aki Ovi képével kel és ébred és én megkérdeztem,hogy na akkor hol a nagy fideszes öntudat akkor most majd becsülettel adózol?A választ kitalálhatod..."

S_a_n_y_A 2010.11.13. 01:17:15

@bucek:

"Van egy ilyen nagy Fidesz-hívő barátom is aki Ovi képével kel és ébred és én megkérdeztem,hogy na akkor hol a nagy fideszes öntudat akkor most majd becsülettel adózol? A választ kitalálhatod..."

Nekem is van a környezetemben valaki, igen kemény nagy Fidesz rajongó. Barátomnak azért nem mondanám. Még a választás előtt összekülönböztünk pártszimpátia miatt. Kósa-Szíjjártó nyilatkozat után kérdem, mi a véleménye? "Euróm van a bankban, én jól jártam vele." Anyád!!!.........

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.13. 01:41:21

@Alf: bazira nem tudjuk, hogy alkotmányos-e. az AB előtt van ez is,és ha következetes lesz a döntés, akkor megsemmisíti ezt is.
amúgy nem tudom mit értessz azon, hogy visszamenőéegesen. a holokauszttagadás csak a Btk. módosítása utáni tagadásra vonatkozik

kisa 2010.11.13. 09:32:39

@Battlestar Galactica: Te legalább normális vagy, és nem próbálod menteni a menthetetlent.
Nem mintha sok választásod lett volna. :-(

kisa 2010.11.13. 09:50:29

Kedves Sárdobáló, veszem ám, hogy stratez, molaris és az én hsz-m eltűnt. Nem kár egyikért sem. :-)

kolbenheyer 2010.11.13. 09:52:37

A én posztjaimnál a poszt végi linken olvasható szabályok alapján moderálás van.
A tiédet csak azért vettem ki, mert önmagában nem volt értelme. Bocs.
A vita amúgy meglepően színvonalas, pár darab szemetet kellett csak kidobni.
Célomat elértem. :-)

kisa 2010.11.13. 10:23:25

@kolbenheyer: Persze, hogy nem volt,mivel frappáns válasznak szántam Molarisnak. Semmi gond, megértem, és igazad van. :-)
Befejeztem az OFF-ot. :-)
@igyirnankmi.blog.hu: A válasz nagyon egyszerű, most olvastam én is, ha kolbenheyer engedi, majd dobom a linket is (mivel blogról van szó):
jogalkotásról szóló T/1381 sz. javaslat (szerző: dr Navracsics Tibor)
"2§
(2) Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé."
Érzi az az ember, hogy nem kóser, amit csinálnak.
Kár, hogy ez még csak javaslat, valszeg nem is lesz belőle törvény mostanában.
www.parlament.hu/irom39/01381/01381.pdf

BéLóg 2010.11.17. 16:58:21

@dídzséPampalini: nagypofám!
Pontosan jól kalkulász. Ellenben én megnéztem a tavalyi adóstatisztikákat, és közlöm veled, hogy egyike bagyok annak a MINDÖSSZESEN 171ezer (picit tévedhetek, fejből írom) embernek, akik Magyarországon az SZJA tömeg 80%-át befizették.

Tudod, ilyen hülyéknek mint te már sokszor elmondtam. ha nekem van tíz tyúkom akik napi tít tojást tojnak, neked meg van egy, aki egyet, én egyetértek, hogy az enyémből mondjuk kettőt, hármat odaadjanak. Én ugyan tíre ganézok, tizet etetek, marad hat tojás, te meg egyre, meg egyet, oszt' lesz neked 3, 4.
De amikor az ilyenek mint te azzall jönnek, hogy rohatt tíaztyúkos, azonnal elvenni tőle 8 tojást, akkor ezek a tyúkosok azt mondják, hogy ti meg kapjátok be, és nyolcat megesznek ebédre.

Ha lenne egy kis eszed, megnézhetnéd a neten azt a szösszenetet, hogy "kifizetiasört", amiben megint csak le van írva, hogy ez a kurva nagy kommunista "fizessenekagazdagok" szemlélet nyomorba dönt.
S ha megtehetem, sürgősen gyártok csakazértis 4 gyereket valahogy (csak lehet valahol lombikikreket mesterségesen csinálni), aztán még annyi adót sem fogsz kapni "tőlem" mint eddig.

Ostoba, demagóg.

Egyébiránt, egy-két "ehető" vélemény mellet még mindig hiányolom, hogy a kormány mégis hogyan és mikor hazudott. Még a legjobb beszólás az volt, hogy hisz' nem mondtak semmit előtte.
ERGÓ a sárdobáló hazudott.

BéLóg 2010.11.17. 17:06:15

@bucek: Nin cs terepjáróm, nem a Rózsadombon lakom. Unalmas ez az "akijólkeresazszemét". Nem tudom te mit cvsinálsz, én elég jelentős értéket állítok elő egy cégnek. Ezért megfizetnek.
Én csak annyit mondok, két gyereked után az ADÓKEDVEZMÉNYT a fecóbácsiék vonták meg. Abból, amíg még nem jártak a gyerekeid főiskolára, MOST vígan etethetnéd őket. Nem mérsz egyenlő mércével.
Ha eddig nem voltál a szoci rendszer haszonélvezője, a szádat viszont befogtad, utcán nem láttalak, most jobbikra nem szavaztál, milyen jogon pattogsz a jelenlegi rendszer ellen?
Te talán se jól, se rosszul nem jársz. Én azt állítom, a milliókörüliek nyerni fognak.
Jövő iylenkor neked is felajánlom előre bocsánatkérésemet, ha tévedet. Talán te is megteszed, ha nekem leesz igazam.

BéLóg 2010.11.17. 17:09:14

@bucek: van egy kis önkéntességi alapon működő érdekeltségem bizonyos nagycsaládos körökben. ŐKET fogom elsőnek megkérdezni.

PomPomPinpong (törölt) 2010.11.18. 06:35:02

@BéLóg: Na, hogy az olyan hülyék is megértsék, mint te! :P

Először is süt rólad, hogy a háztájihoz olyan hülye vagy, mint Mohamed Bagdadban a pálinkafőzéshez. Ugyanis 10 tyúk 10x annyi ganét és 10x annyi tojást is termel, de max. kb. 2x annyi melót jelent. A példa emiatt sz@rt sem ér, így ne menjünk ezen a vonalon tovább okos(tíz)tojás! :P

Gyártsál nyugodtan még 4 gyereket, csak kérlek, hogy ne te neveld fel, mert hülyéből te is bőven elég vagy, nem kell szaporodnod tovább! De, ha legyártod őket (nálunk nemzésnek hívják, de hát ugyebár intelligenciája válogatja, magas fizetés mellé nem feltétlenül jár ész is), akkor legalább örülni fogsz, mert én "kevesebb pénzt kapok" majd tőled. Lol. Rohadtul nem kell a nyomorult pénzed! Nekem nem, másnak lehet. Ugyanis nem én kapnék belőle, hanem minden olyan intézmény, ami adóforintokból van fenntartva.

Az ostoba és demagóg szöveget a kormány politikusai nyomják. Leginkább az arányos adózás elve miatt. Ugyanis, aki 10x annyit keres, annak az életszínvonala min. 20x magasabb! Ha a megkeresett összeghez állítjuk fel az arányokat, akkor igazad van, ha az életszínvonalhoz, akkor meg nincs. Viszont, ha szerinted igazad van, akkor nincs helye a válságadóknak sem, mert Vityád pont azt szajkózza, hogy aki extra profitot vág zsebre, az járuljon hozzá most jobban a gazdasági válság idején az államkassza gyarapításához.

Vagy ez, vagy az. A kettő együtt nem megy, mert ellentétes a gondolkodás!

Én pont azért fogok jövőre kevesebbet kapni, hogy te többet kaphass (pedig a fizetésem ezek szerint köszönő viszonyban sincs a tiéddel)! Miért? Mert pont egy olyan cégnél dolgozom, akiket megsarcolnak azért, hogy te adókedvezményt kaphass (a cafeteria rendszer megadóztatásának változásairól meg ne is beszéljünk)! Te és nem a minimálbéresek! Te, akinek persze meg kell kapnia a pénzét a saját gondolkodásmódod szerint. Te, akinek valószínűleg 10-ed annyira sincs szüksége rá, mint a minimálbéreseknek, akik ezután kevesebbet kapnak majd (nem vagyok minimálbéres, de átérzem a helyzetüket, veled ellentétben).

Ráadásul nem érted a gazdasági körforgás elméletét sem. A pénz minél több emberen át forog körbe, annál többet ér. Ha pár embernél felhalmozódik, akkor annak a nagy része kikerül a körforgásból, kvázi megtakarításként, mivel nem kerül vissza a gazdaságba, hanem csak pihen egy számlán. Viszont bármi legyen is a te munkád, csak akkor tudsz érte ellenértéket kapni, ha van aki megfizeti. Ha összpontosítod a pénzállomány nagy részét pár embernél, akkor a kutya nem fogja megvenni az általad termelt értéket, így az neked hosszabb távon bevételcsökkenést eredményez. Arról nem is beszélve, hogy a mindennapi kényelmed nagy részét bizony az általad ezek szerint lenézett alacsonyabb jövedelműek állítják elő, csak tojsz a fejükre nagy ívben az egoizmusod miatt.

Végezetül: ha valóban 10x annyi munkával keresnél 10x annyi pénzt, akkor egy szavam sem lenne. De mindannyian tudjuk, hogy ez az esetek 90%-ban nincs így! Ezért hamis és hazug Vityád állítása többek között, hogy mindenkinek jobb lesz! Nekik biztosan. Ezek szerint neked is. A többségnek viszont nem.

Ráadásul most, hogy az alkotmánybíróság hatásköreit megnyirbálták, kíváncsi leszek, hogy mennyire fog sírni a szájuk, ha a következő választást esetleg elveszítik. Én biztos, hogy ellenük szavazok majd, mert ugyanúgy nem képesek (ill. nem is akarnak) hosszú távon gondolkodni, mint az alattvalóik.