A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 39.: Empiriokriticizmus

2011.02.26. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Az egész élet pillanatok alatt lepergő filmje nyilvánvaló hülyeség, de az életveszély hihetetlen asszociációs láncokat képes kicsikarni a túlterhelt agyból. Legalábbis nem látszott más ésszerű magyarázat arra, hogy Julinak éppen az a vicc jutott eszébe, amit gyerekkorában nem értett, később pedig nem tartott különösebben mókásnak: „Bemegy az egyetemista a könyvtárba, és azt mondja: – Lenintől kérem az Egymillió pici Krisztust!” Elképesztő, hogy miközben az aranyeső ágaiba kapaszkodott kétségbeesetten, és próbálta a fejét kiemelni a vízből, hogy levegőt vehessen, mielőtt a légszomjtól eszméletét veszti, az agya egy hátsó része pontosan tudta, hogy a vicc arról a Marx-idézetről jutott eszébe, amit a gimis történelemkönyvében olvasott, miközben a szerencsétlen Timi felelt: „Minden eszme kétszer kerül hatalomra, először mint tragédia azután mint komédia.” Már éppen azon volt, hogy beugorjon, hogy jutott el Marxig, de ekkor valami úgy megszorította a karját, hogy felüvöltött volna, ha nincs víz alatt az egész feje. Majd egy óriási rántás, és a vízből kikerülve hatalmasat nyelt a levegőből, de rögtön köhögni kezdett, olyan erősen, hogy valamelyik hörgőjében megpattanhatott egy kis ér, mert vért érzett a szájában. A sógora rázta: ő szorította a karját, ő húzta ki a vízből. Juli tenyere vérzett, úgy kapaszkodott az aranyesőben, és vérzett a homloka is, amit a sodrás belevert a padka kövébe. De élt.

Juliék akkor költöztek ki Szentendrére, amikor negyedszer esett teherbe. Szinte senki sem hitte el nekik, de akarták a negyedik gyereket, hátha lány lesz a három fiú után. Az is lett, de még milyen! Egészen addig próbált távolságot tartani az anyukájától, akihez igen szenvedélyes kapcsolat fűzte, és éppen ebből a szenvedélyből lett egy kicsit sok. De négy gyerek mellett nem lehet megspórolni a nagyi segítségét, ő meg kerek-perec kijelentette, hogy nem hajlandó hetente többször beautózni a Kavics utcába, nekik kell kiköltözniük Szentendrére. Szerencsére Misi fizetésével könnyen vettek telket és építettek hitelből házat. És valahogy a szenvedély is csitult, úgy látszik, a négy unoka mindenkinek jót tesz. Juliék fenn laktak a templomhegy mögött, a szülei meg lenn a Bükkös partján. Ezért aztán meg is lepődött, amikor az anyja rémült hangját hallotta a telefonban, jöjjön gyorsan, mert a pincét már elöntötte a víz, és hamarosan a földszintre is befolyik az utcáról. Árvíz Szentendrén? Amikor leért a Bükköspartra, már nem csodálkozott, az utcán hömpölygött a víz, mint egy jobbfajta csőtöréskor. A földszintről felcipeltek mindent az emeletre, és mire végeztek, csakugyan befolyt a víz a hallba és a konyhába. Elég nagy hülyeség volt kilépni a kapun, mert az addigra derék-magasan száguldó víz azonnal elkapta, megpörgette, a fejét beleverte a kőbe, és csak azért nem sodorta el végleg, mert meg tudott kapaszkodni az árokszéli aranyesőben.

Juli a gyerekek előtt egy japán műszaki cikkeket importáló vállalat vezérigazgatója mellett dolgozott, a marketing-osztályt vezette. Jó szeme volt, így már első nap feltűnt neki, hogy valahányszor belép a vezér dolgozószobájába, az automatikusan lefordítja az egyik bekeretezett fényképet az asztalán. A másik kettőn ott mosolygott a teltkarcsú felesége, illetve a csupán telt lánya, de a harmadik lefordítva feküdt, amíg valaki más is volt a szobában. Aztán egyszer, amikor a japánok voltak itt tárgyalni, a főnök megkérte Julit, hogy hozzon ki egy dossziét a szobájából. Juli beszaladt, leemelte a polcról a vaskos kék kötetet, de aztán megtorpant az asztal előtt: a harmadik képen a vezér volt látható egy repülőből kiszállva, zöld mintás szoknyában. Juli semmire nem emlékezett a tárgyalás további szakaszából, alig bírta kivárni a végét, rohant a számítógépéhez és elkezdett guglizni. Pár perc alatt megtalálta. 2004-ben a főnök Mauritusra repült nyaralni a feleségével, és az akkor hároméves lányával. Még a repülőtéren voltak, amikor a szigeten végigszáguldott a cunami. Mindenki az emeltre menekült, a földszint nagy üvegablakait a víz betörte. A főnök feleségét a tömeg felnyomta az emeletre, de a kislánya elszakadt tőle. A vezér visszaugrott a földszintre, megfogta a kislányt, és egy tűzlétrán felmászott a többiek után. Még aznap hazarepültek, és mivel mindenüket elvitte a szökőár, a rajtuk lévő ruhák pedig tönkre áztak és szakadtak, kölcsönkapott göncökben. Neki csak szoknya jutott. A kép már Ferihegyen készült.

Juli reszketett a sógora által köréje tekert pokróc ellenére. És nem csak azért nevetett, mert még élt, hanem azért is, mert végre rájött, hogy jutott az eszébe a víz alatt Marx. Minden kétszer. Bár, hogy melyik a komédia, azon még eltűnődött.

Kolbenheyer kommentpolitikája

 

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr942607696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.