A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A kollektivizmus négy halálos bűne 1.: Piacellenes etatizmus

2011.04.15. 07:00 kolbenheyer

A mai Magyarországon kollektivista ellenforradalom zajlik – mondhatnánk, ha lett volna bármikor is individualista forradalom. De nem volt, legalábbis a 20. században nem, pedig a nyugati civilizáció mindhárom alappillére – az antikvitás, a kereszténység és a felvilágosodás – az egyént emelte a közösség elé és fölé: az egyén hírnevét, az egyén lelkét és az egyén szabadságát. Ezt romboljuk most le, amikor a közösség oltárán feláldozzuk az egyént. Ez köti össze ugyanis a következőkben ismertetett négy problémakört: a kollektivizmus négy halálos bűnét.
1. piacellenes etatizmus (04.15.), 2. romantikus etnicizmus (04.16.), 3. álszent moralizmus (04.18.), 4. többségi zsarnokság (04.19.)

Magyarországon húsz éve piacgazdaság van, vagy inkább lenne. Mert ma Magyarországon sokan még mindig az államtól várják, hogy meghatározza az árakat, szabályozza a tulajdonviszonyokat, és kizárólagosan gondoskodjon a polgárok jólétéről. Ma Magyarországon elfogadott, sőt elvárt, hogy az állam döntse el, mennyibe kerül a gáz, hogy az állam meghatározza, ki vehet termőföldet, és az állam adjon mindenkinek nyugdíjat. Mindezt a közösség nevében: erős állam, nemzeti szolidaritás. A magántulajdonos ugyanis ügyeskedő csaló, a külföldi ráadásul kizsákmányoló is, az öngondoskodás pedig úri huncutság. Ezzel a szemlélettel azonban három súlyos probléma van: ostobának néz, elszegényít és megöli az egyéni szabadságot.

A piac fölényét minden alternatív gazdaságszervezési elv fölött háromszáz év szakirodalma írja le. Soha senkinek nem sikerült koherens piacellenes elméletet alkotnia, ami kiállta volna a tudományosság próbáját (Marx műve megjelenése pillanatában is cáfolható volt elméletileg, sikerét nem bizonyító erejének köszönhette). Mivel az önérdeket még soha senkinek sem sikerült kiküszöbölnie, eleve fölényben van az a gazdasági elv, ami ezt figyelembe veszi. A magántulajdon a legfontosabb ösztönző erő a termelékenység növelése érdekében. Az államosítás mindenképpen fékezni fogja a növekedést. A piacon kialakult ár az egyetlen igazolható mérőszám arra nézve, mit és mennyiért érdemes termelni. Minden beavatkozás torzítani fogja a tudásunkat arról, hogy megéri-e költeni valamire. Egyedül a piacon dönthet az ember szabadon arról, hogy mit vásárol. Hogy mindez nem „teljes” szabadság? Meglehet, de a kritikusnak azt is meg kellene mondani, hogyan érhető el teljesebb szabadság, és kinek kellene megfizetnie ennek az árát.

Minden gyakorlati példa azt igazolja, hogy a piaci viszonyok teremtik meg a jólétet. Minden jelentős gazdasági hatalom piacgazdaság (igen, Kína is, persze ez bonyolult, de ne csapjuk be magunkat). Amikor az állam államosít, akkor ezt a mi pénzünkből teszi. Mihelyt elszakad egymástól a megrendelő és a fogyasztó (előbbi az állam, utóbbi mi vagyunk), vagy megdrágul minden (egy bürokrata kevéssé érzékeny a közpénz elköltésére), vagy zuhan a minőség (nem magának vásárol), esetleg mindkettő: valahogy mindig a kórházi vécében fogy el a legtöbb vécépapír, és ott nincs sose, amikor kellene. Ha az állam árakat szabályoz, akkor becsap minket: ha egy termék annyit „ér” a piacon, akkor valakinek azt meg kell fizetnie, mondjuk adóforintokból. Ha meg nem ér annyit, akkor találnánk mi is olcsóbb forrást. Minden, amibe közpénzt ölünk, potyautasokat termel. Amiért mindenkinek fizetnie kellene, és amit mindenki igénybe vehet, az értéktelen: akkor is működik, ha én nem fizetek. Ingyen BKV, ingyen iskola, ingyen kórház, ingyen nyugdíj. Pedig az alapszabály az, hogy mindenki a magáét fizeti. Ha valaki segítségre szorul, annak megfizetheti a közösség a hozzáférést, no de mindenkinek én fizessem?

A felelősség a szabadság másik arca. A kettő nincs meg egymás nélkül. Aki nem felelős, az nem szabad. A kollektivizmus bűne a rossz szülőé: nem engedi gyerekeit felnőni. Miért kellene mindennek közösnek lennie? Mindenki dönthesse el maga, hogy drágállja-e a gázt, és inkább mással fűt. És mindenki gondoskodjon a saját öregkoráról. Mert aki mindezt nem teszi, az hiteltelenül lép fel a közösség érdekében. Az nem tudja, mitől akarja megóvni társait, és mit kínál nekik. Az nem törölheti le magáról a gyanút, hogy saját kudarcát akarja megfizettetni a közösséggel, vagy éppen irigységüket vásárolja meg mások sikerével. Mert a közös valójában mindig valaki másé volt eredetileg: valaki másnak a munkáját, megtakarítását veszi el és éli fel az, aki maga nem dolgozott vagy nem takarított meg. A szabadságuktól megfosztott egyének pedig alattvalók. Akinek nincs tulajdona, az a közösségtől függ. Aki nem dönthet szabadon a piacon, az nem tud élni szabadságával a politikában sem. A kollektivizmus kollektív lustaságot és kollektív felelőtlenséget szül: amikor azért folyik a küzdelem, hogy ki vehessen ki többet abból a közös kasszából, amibe senki sem akar befizetni. Ezt egyes helyeken úgy hívják: lopás. Kollektív lopás, az első halálos bűn. Ne lopj!

Kolbenheyer kommentpolitikája

28 komment

Címkék: piac állam kollektivizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr162826952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jgs 2011.04.15. 18:32:30

'Mert a közös valójában mindig valaki másé volt eredetileg: valaki másnak a munkáját, megtakarítását veszi el és éli fel az, aki maga nem dolgozott vagy nem takarított meg.'
ezt kellene aranyba foglalni...

foxbat 2011.04.16. 11:18:26

Hát igen ez ilyen egyszerű: aki hazudik az lop is. Aki lop, az rabol is. Aki rabol az öl , és ezért a hazugot akár ki is végezhetjük.

nandras1951 2011.04.16. 20:47:24

A szerző meglehetősen könnyedén jelenti ki, hogy "Marx műve megjelenése pillanatában is cáfolható volt elméletileg, sikerét nem bizonyító erejének köszönhette". Arra persze nem pazarolja az idejét, hogy ennek a "cáfolatnak" a lényegét legalább egy-két mondatban összefoglalja. Másfelől összekeveri a piacot és a magántulajdont, az utóbbi ellenpólusának az állami tulajdont jeleníti meg. Ezt körülbelül I.V. Sztálin "Rövid tanfolyamának" (Az SZK(b)P története (Rövid tanfolyam) 4. fejezet "A dialektikus és történelmi materializmusról") a színvonala.

Ide idézek egy szerzőt, akinek kevésbé "marxista-leninista" (azaz sztálinista) a módszertana, mint a blog szerzőjéé. Igaz, ő egyszerűen marxista. Ezt írja a piaci kudarcokról (azaz azokról a gazdasági szituációkról, amikor a piac nem képes hatékonyan szabályozni):

-------------------------------

A normálisan működő piac szüli a piaci kudarcokat

A mikroökonómiában meglehetősen alaposan körbejárják a (tökéletesen versenyző) piac azon hatását, hogy a keresletet és a kínálatot az egyensúly felé tereli, vagyis a piaci mechanizmusok az árak alakulásán keresztül úgy alakítják a piaci állapotokat, hogy a keresett termékekből többet, a kevésbé keresett termékből kevesebbet termeljenek. Mindezzel kapcsolatban beszéltünk a piac öntisztító szerepéről, illetve a piaci koordinációról.

Mondhattuk volna azonban azt is, hogy a piac szabályozza a termelést. A probléma mindössze az, hogy a piac utólagosan, „post festum” szabályozza a piacot. Előbb jelentős feleslegnek kell keletkeznie a piacon a kevésbé kelendő áruból ahhoz, hogy a termelők visszafogják termelésüket. Máskor érzékelhető hiánynak kell kialakulnia, hogy a termelőket ösztönző áremelkedés beinduljon. Ennek alkalomadtán igen súlyos következményei lehetnek, amelyekről majd a makroökonómia ciklusokról szóló fejezeteiben olvashatunk.

Ha tüzetesebben szemügyre vesszük a piac termelésszabályozó mechanizmusát, akkor olyan további hatásokat fedezhetünk fel, amelyekről eddig nem esett szó.

A relatív túltermelés kiváltotta árcsökkenésre a termelők alapjában kétféle módon reagálhatnak:

· Akik nem vállalják az adott termék megnövekedett kockázatát, azok elhagyják az ágazatot, eszközeiket (tőkéjüket) más ágazatba fektetik, illetve a csődbe jutottak a vállalkozással is felhagynak, kilépnek a termelők közül.

· Mások viszont az áresést költségcsökkentéssel vagy ami általában ugyanaz, műszaki fejlesztéssel próbálják kompenzálni. Természetesen ebbe is bele lehet bukni, de szép sikereket is el lehet érni.

A hosszú távú ágazati kínálat vizsgálatakor arra az eredményre jutottunk, hogy hosszú távon a vállalatok 0 gazdasági profitot realizálnak. Rövid távon ez azonban nem így van. Éppen a műszaki fejlesztés első sikeres alkalmazói (a gazdaságtörténet tanúsága szerint ezek általában nem azonosak az első alkalmazókkal) jelentős gazdasági profitot fognak elérni - természetesen csak rövid távon. Hosszú távon azonban – feltevésünk szerint – érvényesül a piac kompetitív jellege. Mivel a műszaki fejlesztés sem lehet – ismét feltevéseink szerint – monopolhelyzet forrása, azért hosszabb távon a többi vállalat is birtokába jut ennek, vagy más, ezzel egyenértékű (azonos gazdasági hatású) fejlesztési eredménynek. Paradox módon ennek nem az lesz a következménye, hogy a többiek is gazdasági profithoz jutnak, hanem az, hogy az úttörők is elvesztik azt („az összetétel csapdája”!), így ismét az tud eredményes lenni, aki új fejlesztésbe vág bele. A piac tehát folyamatosan ösztönzi a műszaki fejlődést.
Látjuk, hogy a verseny (aminek megjelenítése az általunk eddig tárgyalt modellekből szinte teljesen hiányzik) állandó mozgásban tartja a piac szereplőit, elsősorban az eladó-termelőket. E mozgás „két dimenziós”:

· Egyrészt a termelők eszközeiket, tőkéjüket a különböző javakat termelő ágazatok között mozgatják, áramoltatják ide-oda (a piac utólag szabályozza a termelést);

· másrészt az ágazaton belül maradók technikájukat, technológiájukat fejlesztik, hol úttörőként, hol az úttörők követőiként (hiszen a piac ösztönzi a műszaki fejlődést).

E mozgások célja a minél nagyobb – legalább rövid ideig elérhető – pozitív gazdasági profit.

Nyilvánvaló azonban, hogy mind az ágazatok közötti mozgásnak, mind az ágazaton belüli fejlesztésnek transzfer költségei vannak. Ezeket a transzfer költségeket az átlagos szinten termelők, akiknek a gazdasági profitjuk 0, nem tudják megfinanszírozni, mert e költségek vállalása gazdasági profitjukat egyből negatívvá, a vállalkozást veszteségessé tenné. Vagyis a piac törvényei szerint annak van reális esélye pozitív gazdasági profit szerzésére, akinek már előzőleg is pozitív gazdasági profitja volt. Természetesen itt nincs szó abszolút, determinisztikus folyamatokról, hiszen nagy szerepe van a véletlennek, a szerencsének is, de azért tendenciájában nyilvánvaló, hogy a gazdaságilag eredményes piaci szereplőknek nagyobb az esélyük arra, hogy továbbra is eredményesek legyenek, míg a lemaradóknak egyre növekvő az esélyük arra, hogy hátrányuk behozhatatlanná váljon, hogy a versenyből végleg kiessenek. Vagyis a piac hosszabb távon differenciálja a termelőket, az eredményeseket egyre jobb helyzetbe, a lemaradókat egyre rosszabb helyzetbe hozva.

A „normális” piac működésének tehát három hatása különböztethető meg:

· utólag szabályozza a termelést;

· folyamatosan ösztönzi, kikényszeríti a műszaki fejlődést;

· differenciálja a piac (aktív) szereplőit.

A piac fentebb jelzett hatásai átalakítják magát azt a közeget, amiben a piac működik. Emiatt megváltozik maga a piac is.

A piac által kikényszerített műszaki haladás nem csak a költségeket csökkenti, hanem szükségszerűen differenciálja a termékeket is, hiszen a differenciált termék is alkalmas a vevők megnyerésére - a termékdifferenciálódás a műszaki fejlődés egyik fontos megjelenési formája. De nem csak a termékeket differenciálja, hanem a szükségleteket is, hiszen a magasabb technikai színvonal olyan szükségletek kielégítését is potenciálisan lehetővé teszi, amelyek korábban fel sem merülhettek (például a rádiózás technikai fejlődése „fejlesztette ki” a TV iránti – kielégíthető – szükségletet). A szükségletek differenciálódása a műszaki haladás reális indítéka, nélküle a műszaki fejlesztés nem érné el gazdasági célját – még a fejlesztés transzfer költségei sem térülnének meg. Tehát a „normális” piaci működés következtében tarthatatlan lesz mind a piac statikusságáról, mind a homogenitásáról alkalmazott korábbi feltevésünk. Azonban nem ez a legfontosabb.

A termékek és szükségletek differenciálódása egyre bonyolultabbá teszi mind a termelési, mind a fogyasztási folyamatokat. A munkamegosztás is egyre szövevényesebb formát ölt. Ha az árutermelés korai időszakaiban még egy-egy termelő többé-kevésbé elmondhatta, hogy ő valami konkrétat (cipőt, kenyeret, könyvet stb.) állított elő, akkor a fejlett technika mellett ez ki van zárva. Mindenki csak részese lehet a közös termelő folyamatnak. Társadalmivá válik a termelőfolyamat, de ezzel társadalmasodik a szükségletek világa is.

A szövevényessé váló gazdaságban nő azoknak a szükségleteknek a száma, amelyeket nem lehet, vagy nem célszerű egyénileg kielégíteni (például egy ipari lakótelep – „bérkaszárnya” már elképzelhetetlen kerti kutakkal, vezetékes víz nélkül), azaz mind jobban előtérbe kerülnek a közjavak illetve a közjószágszerű magánjavak, így tehát ezek a jelenségek egyáltalán nem kivételesek, hanem a piac működésének szerves következményei.

A bonyolult termelői szervezet (s az úgyszintén mind összetettebbé váló fogyasztás) egyre több externál (külső, piacilag nem kezelhető) hatás forrásává válik. Egy-egy technológiai-gazdasági megoldásnak mind kevésbé lehet lokalizálni hatásait. Azok a legváratlanabb helyeken bukkannak elő.

Még fontosabb a piac termelőket differenciáló hatása. Ennek logikailag egyértelműen monopóliumhoz kellene vezetnie. A dolog azért nem ilyen egyszerű. A piac működése ugyanis nem csak a termelők differenciálódását okozza, hanem a termelés növekedését is. A növekvő és differenciálódó termelés mellett új termelők sokasága léphet be a folyamatba, s így a termelők számának csökkenése sokkal kevésbé valószínű, mint e szám növekedése. A termelők számának valószínű növekedése azonban nincs ellentmondásban azzal, hogy a piaci részesedést tekintve monopolizálódási folyamatok induljanak meg. Miközben a piaci kereslethez képest jelentéktelen méretű vállalatok akár gomba módra szaporodnak, az összkereslethez hozzámérhető vállalatok száma csökkenhet - növekvő méretek mellett. Ha tiszta monopóliumok nem is, de oligopól vállalatok mindenképpen uralkodó helyzetbe kerülnek. Tehát az oligopolista-monopolista verseny sem véletlen kivétel, hanem a piaci működés természetes fejleménye. Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kis létszámú oligopól piac, ha nem képes természetes monopóliumot kiválasztani magából, akkor nyílt vagy titkos kartell-szerződések fogják gyakorlatilag monopolisztikussá tenni.

-----------------------------------

Lehet cáfolni!

kolbenheyer 2011.04.16. 22:13:11

@nandras1951:
A minősítgetés leginkább a minősítgetőt minősíti.
Miben tévedett Marx? A munkásosztály létszáma nem nőtt, bére és életszínvonala nem csökkent.
Nem keverem a piacot és a magántulajdont, bár igaz, hogy a kettő nem elválasztható: állami tulajdonú vállalatok nem folytatnak piaci versenyt.
Mit kellene cáfolni?
A piac utólag szabályoz, az állam meg sehogy. Mert amikor tervezni kezd, akkor azonnal elveszti a költségfelmérés képességét, és eleve képtelen az igények felbecsülésére.
A műszaki fejlődés és a differenciálódás piaci kudarc? :-)

nandras1951 2011.04.17. 00:51:36

@kolbenheyer:
Marx "tévedését" illetően ajánlom
www.kommunista.net/blog/ismet-egy-regi-cikk-a-munkaspart-elmeleti-folyoiratabol-ami-mar-nincs

A keverést illetően talán nem fogalmaztam elég pontosan, a lényeges keverés:

Állami tulajdon >< közösségi (vagy társadalmi) tulajdon

ez az amit Sztálin apánkhoz hasonlóan kever a blog írója.

A piaci kudarc a (nem marxista) közgazdaságtan bevett kifejezése. Azon gazdasági szituációkat jelenti, ahol az egyéni racionális döntés nem vezet társadalmi hatékonysághoz, ezért a piac rosszul koordinál. John Nash ("Egy csodálatos elme") ennek a vizsgálatáért kapott közgazdaságtani Nobel-díjat. A legfontosabb piaci kudarcok:

- oligopoliumok és monopóliumok (korlátozott piacok)

- externál (külső) hatások (amikor egy gazdasági tevékenység nem szándékolt befolyással van egy másik gazdasági tevékenységre - például környezetszennyezés)

- közjavak és vegyes javak (közjószág szerű magánjavak és magánjószágként viselkedő közjavak)

A műszaki fejlődés és a differenciálódás nem maga a piaci kudarc, hanem piaci kudarcok forrása (ez van az idézett cikkben leírva).

kolbenheyer 2011.04.17. 08:35:42

@nandras1951:
Elolvastam, nem találtam benne cáfolatot. Marx rossz előfeltételezésekből rossz (= nem létező) módszerekkel rossz eredményekre jutott.
Elméletileg más a közösségi tulajdon, mint az állami. Csakhogy a proletárforradalmak mindenhol állami tulajdont csináltak. Másrészt meg semmi kifogásom a valódi közösségi tulajdon ellen, de úgy tűnik az emberiség többségének van.
Lehet, de se Nash, se más nem arra az eredményre jutott, hogy akkor a piacot kellene leváltani. A posztban is leírtam: nem tökéletes, csak épp nincs jobb.

nandras1951 2011.04.17. 11:43:05

@kolbenheyer:

"Kolbenheyer rossz előfeltételezésekből rossz (= nem létező) módszerekkel rossz eredményekre jutott."

Ilyeneket bárki tud írni/mondani. Legalább a vezetékes víz (magánjószágként viselkedő közjószág!) relatív (és esetenként abszolút) elnyomorító hatását cáfold meg (például úgy, hogy az összes díjhátralékosok számláit piaci nyereségedből kiegyenlíted)!

A kapitalizmust is hiba lenne annak első alakja, a szinte nyomtalanul eltűnt "mediterán kapitalizmus" alapján megítélni, és nagy hangon kijelenteni, hogy "a nyílt erőszakon alapuló archaikus és feudális gazdaságok nem tökéletesek, csak épp nincs jobb".

Az eredeti (ortodox - ha úgy tetszik) marxizmus nem a piac megszüntetéséről szólt, hanem a kizsákmányoló tőkés magántulajdon megszüntetéséről (ezért írtam, hogy összekevered a piacot a magántulajdonnal). Ha a piac folyton újra szüli a kizsákmányoló magántulajdont (és ráadásul a saját kudarcait is), akkor el kell azon gondolkodni, hogy tényleg nincs e nála jobb? Ugyanakkor Marx határozottan leírta a Tőke előszavai egyikében:

"Nem kívánok recepteket (Comte-féléket?) adni a jövendő lacikonyhája számára."

kolbenheyer 2011.04.17. 14:35:59

@nandras1951:
Valóban bárki tud, te is megtetted, és ennyi.
Amit én írtam, az nem az én egyéni véleményem, hanem az általam olvasott szakirodalomé.
A vizen nincs mit cáfolni, mert egész egyszerűen elképesztőnek tartom, ha a mai piaci rendszerekben tapasztalható életminőséget valaki elnyomorodásnak akarja beállítani.
A kapitalizmus nem tervezett rendszer, aminek ilyen meg olyan megnyilvánulásai vannak, hanem a bővölő árutermelés önzsbályozó természetes kerete. A kommunizmus egy rossz terv gonosz kivitelezéssel. Marx előszava gyenge védekezés: ha a történelem felismert törvényeit írja le, akkor arra is kell lenie válasznak, hogyan valósulna mindez meg. Nincs válasz.
Hogyan versenyeznek a köztulajdonban álló vállalatok? Pontosabban: miért nem teszik?

hepcia 2011.04.17. 14:53:54

@nandras1951: az eredeti cikk amire reagálsz nem erről szól

Tgr 2011.04.17. 19:01:16

"Soha senkinek nem sikerült koherens piacellenes elméletet alkotnia, ami kiállta volna a tudományosság próbáját."

Mikor sikerült bárkinek bármilyen közgazdasági elméletet alkotnia, ami kiállta a tudományosság próbáját? Egyáltalán, mi a tudományosság próbája egy közgazdasági elméletnél?

A gyakorlat mindenesetre azt mutatja, hogy a piacnak mindenhol szüksége van jelentős állami szabályozásra, és a közgazdaságtudomány számos ága (pl. kognitív közgazdaságtan, információs asszimmetria elmélete) alátámasztja ezt. Hogy mekkora szabályozásra van szükség, azon lehet vitatkozni, de nincs nyilvánvaló lineáris összefüggés a szabályozás mértéke és az életszínvonal között.

Ami a piac korlátozásánál sokkal veszélyesebbnek tűnik (és inkább a demokrácia, mint a kollektivizmus bűne), az a piac működése iránt tanúsított teljes ignorancia. Egy dolog, ha úgy gondolom, hogy a nyugdíjat az államnak a keresetek egy részének újraelosztásával kell fedeznie, és egy másik, ha azt hiszem, hogy a nyugdíj a fán terem, és ha kevesebbet kapok, az azért van, mert a kormány gonosz, és megtartja magának.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.04.18. 14:57:08

Szerintem bődületes tévedés azt hinni, hogy a mindenható piac szabályozása megold minden problémát. Miért nem?

1. A piaci cégek ugyanolyan lusta, semmirekellő ügyintézést mutatnak egy megfelelő piaci méret fölött, mint a rossz állam. Ugye mindenki volt már Elektromos cég, T-udomisén, Gáz-izé stb. ügyintézésen? Ezek a cégek ott próbálnak meglopni, ahol tudnak, ügyintézőik pedig ugyanolyan felelőtlen, hozzá nem értő, lusta attitűdöket mutatnak, mint bármelyik állami intézményé. Miért? Mert így több a profit, és az alkalmazottak sem érdekeltek jobban.

2. A döntéshozók multiknál is éppen olyan korruptak, mint az állami engedélyező hatóságoknál. Megfigyeltem, hogy gyakran szpáhi birtokként kezelnek egy-egy beszerzési igazgatói posztot. Sukuróra, Sávolyra ugye nem állami cégek építettek volna? Nem állami autópálya cég épít Magyarországon háromszor annyiért kilométerenként utat, mint Horvátországba, nem állami cég újít fel hidat, nem állami cég fúrja a 4-es metrót, igaz? A Ganz sem állami cégként lopta el a beszállítói pénzét, ugye?

Az államnak nem lenne kötelező lopnia. A magánszektorban sem lopnak kevesebben, mint az államiban. Tehát az alapképlet, hogy piac=tisztesség ÉS állam=korrupció egyszerűen nem igaz. Így minden ebből levezetett következtetés téves.

kolbenheyer 2011.04.18. 17:08:56

@Tgr:
1. Adam Smithtől kezdve soroljam? Mondjuk az, hogy a tapasztalat visszaigazolja?
2. Szüksége biztos nincs, legfeljebb ez a kialakult szokás. Lineáris összefüggés csak akkor létezik, ha valaminek egyetlen oka van.
3. Igen, és éppen ez az ignorancia vezet a tapasztalható korlátozásokhoz. Aki azt gondolja hogy a kényszerből befizetett pénz újraelosztása hatékonyabb, mint a saját kontóra történő takarékoskodás, az elég ignoráns.

@RAMBO:
1. Senki nem mondta, hogy a piaci szereplők tisztességesek. Épp ellenkezőleg, és ezért kell piac, mert csak ott mondhatsz nemet a legtisztességtelenebbnek.
2. Ezek épen ellenpéldák, hiszen az állami megrendelés miatt szökik egekbe a korrupció.
3. Az államnak nem kötelező lopnia, de teszi, mert egyszerűbb. Az alapképletet nem állítottam, és le sem vezettem belőle semmit.

nandras1951 2011.04.18. 18:57:39

@kolbenheyer:

"Adam Smithtől kezdve soroljam? Mondjuk az, hogy a tapasztalat visszaigazolja?"

Adam Smithnek a Nemzetek gazdagságában legalább három, egymásnak ellentmondó értékelmélete van. Melyiknek a sorlásával kezded?

kolbenheyer 2011.04.18. 19:55:20

@nandras1951:
És ez mennyiben cáfolja azt, amit a piac működéséről írt? Csak mert itt erről van szó ...

nandras1951 2011.04.18. 23:05:23

@kolbenheyer:

Hát nem tudom. Tgr azt írta:

"Mikor sikerült bárkinek bármilyen közgazdasági elméletet alkotnia, ami kiállta a tudományosság próbáját?"

Erre volt az a válaszod:

"Adam Smithtől kezdve soroljam? Mondjuk az, hogy a tapasztalat visszaigazolja?"

Nekem itt úgy tünik, hogy "bármilyen közgazdasági elmélet"-ről van szó, és nem a piacról.

Egyébként Smith "láthatatlan kéz" elméletének - bármennyire is bánt ez Téged - a piaci kudarcok igenis a cáfolatát adják. A "láthatatlan kéz" mégsem tudja a "magán bűnöket" minden esetben "közerkölccsé" nemesíteni. Az általam idézett tankönyv-részlet pedig megmutatja, hogy ezek a piaci kudarcok nem véletlen kisiklások, hanem a piac normális működésének szükségszerű következményei - méghozzá egyre bővülő formában.

kolbenheyer 2011.04.19. 08:26:22

@nandras1951:
Én a piacról írtam, ehhez szólt hozzá Tgr, erre reagáltam. Abszolút nem érdekel, hogy ezen kívül Adam Smith miről írt és miről nem.
Nem látom be, hogy adnák: a piac működése nyilvánvalóan vezetett az anyagi gyarapodáshoz. A piaci kudarcok lehetnek részei a rendszernek, de létük önmagában nem bizonyítja, hogy a piacot mint olyant le kellene cserélni valami másra. Ahhoz az kellene, hogy bizonyítsa valaki, mitől működne a gazdaság piac nélkül.

nandras1951 2011.04.19. 09:39:25

@kolbenheyer:

A piac EGYESEK anyagi gyarapodásához és MÁSOK relatív és abszolút elnyomorodásához vezet. Te kijelentetted, hogy ez nem igaz, és természetesen semmilyen érvet nem fogadsz el, ami azt bizonyítja, hogy de bizony igaz.

A piaci kudarcok (tudom ismétlem magamat - de muszáj, hiszen Te is) nem egyszerűen részei a rendszernek, hanem egyre táguló, a rendszert elnyelő részei. És teljesen érdektelen, hogy e vitában ki győz (nem azt írtam, kinek van igaza!), ha a piaci kudarcok elpusztítják a piacot. Márpedig azt teszik.

Metafóra következik: ha egy gyógyszerről kiderül, hogy mellékhatásai pusztítóbbak, mint az általa gyógyított kór, akkor nagyon helytelen ADDIG NEM BESZÉLNI EZEKRŐL A MELLÉKHATÁSOKRÓL ÉS ESETLEG FELHAGYNI A SZER HASZNÁLATÁVAL, AMÍG VALAKI EL NEM MONDJA, HOGY HOGYAN GYÓGYÍTHATÓ AZ EMLÍTETT KÓR AZ ADOTT SZER NÉLKÜL. Ugyanis ha elhallgatják a szer halálos voltát, és agyonreklámozzák a gyógyító hatását, akkor esély sincs rá, hogy elkezdődjön az igazi gyógyszer (ha úgy tetszik - hú és ha! - kollektív) keresése.

Egyébként ez a közeg, ahol avitánk folyik - az internet - sok példát mutat arra, hogy lehetséges gazdaság, ahol nem a piac a fő koordinátor (mert én és a marxisták általában nem a piac teljes kiiktatását szorgalmazzuk, hanem a fő koordinátori szerepét tagadjuk - az antisztálinista marxisták az állami-bürokratikus koordinációt ugyanúgy nem fogadják el fő koordinációnak) - példa (szerintem meggyőző) a szabad szoftverek fejlesztése.

kolbenheyer 2011.04.19. 14:22:43

@nandras1951:
Nem én jelentem ki. Az elmúlt háromszáz év jelenti ki Nyugaton.
A piac látványosan él és virul.
A szabad szoftverfejlesztés a piac rugalmasságának példája.
Nem tudok tőmondatoknál többet reagálni nyilvánvaló képtelenségekre. Ha unod, hagyjuk abba.

nandras1951 2011.04.19. 18:48:38

@kolbenheyer:

"A piac látványosan él és virul."

Miként azt a mostani válság is bizonyítja.

"A szabad szoftverfejlesztés a piac rugalmasságának példája."

Valóban - miért, hogyan?

Egyáltalán nem unom.

kolbenheyer 2011.04.19. 20:56:17

@nandras1951:
A piac léte és virulása nem jelnti azt, hogy nem lehet válság. Sőt. Csak azt, hogy a válságok elmúlnak, mint a mostani is éppen múlik. Meglepően gyorsan.
Azért, mert a piac tud reagálni az internetre mint médiumra. A tervezés nem tudott semmilyen új kihívásra reagálni.

nandras1951 2011.04.20. 09:14:59

@kolbenheyer:

Igen, a Nagy Válság is elmúlt - 1945 szeptember 2-án több, mint 50 millió halott árán.

Adja a jó isten, hogy igazad legyen - én mint közgazdász, nem vagyok olyan biztos benne, hogy a mostani válság most múlik. A Nagy Válság is úgy nézett ki, hogy 1932-ben elmúlik, de azután mégsem. Csak az államok aktív háborús gazdaságpolitikája tudott neki véget vetni - a piac nem.

kolbenheyer 2011.04.20. 12:25:04

@nandras1951:
Ez szerintem túl merész következtetés. Abból még, hogy a háborús konjunktúra fújta el végleg a válságot, nem következik, hogy emiatt tört ki a háború, és az sem, hogy háború nélkül ne múlt volna el a válság.
Másrészt az állami szerepvállalás akkor is vitatott volt. A New Deal enyhítette vagy mélyítette a válságot?

nandras1951 2011.04.21. 12:22:16

@kolbenheyer:

Érdekes a viszonyod a valósághoz - ha Téged igazol (Téged látszik igazolni), akkor abszolút érv a rá való hivatkozás, ha Ellened szól, akkor "abból még nem következik". Mert ugye, "ha a nagyanyámnak áramszedője lett volna, akkor trolibusz lett volna" :-)

Tény, hogy egy 1932 év eleji kisebb konjunktúra után a németországi válság mélyebbre zuhant, mint valaha, és semmiféle jel nem mutatott a múlására. Majd amikor Hitler átvette a hatalmat és elkezdte hatalmas háborús közmunkáit (az autobahn-ok építése fél méter vastag beton alapozással) a sokmilliós német munkanélküliség néhány hónap alatt néhány tízezresre csökkent.

Tény, hogy 1933-ban az USA-ban semmiféle jele nem volt a válság múlásának, majd, amikor a New Deal keretében megkezdték a nagy transz-amerikai autóutak építését, a soktíz milliós munkanélküliség egy éven belül néhány százezresre csökkent. (Ami M. Friedman általad - megjelölés nélkül - idézett kételyeit szerintem nem támasztja alá - hát persze "ha a nagyanyámnak áramszedője lett volna ...")

Tény, hogy Magyarországon még 1937-ben sem volt nyoma a válság elmúlásának, majd a Darányi féle Győri (fegyverkezési) Program meghirdetése után néhány hónappal a több milliós munkanélküliség néhány tízezresre csökkent.

A válságot e tények szerint valóban nem a háborús konjunktúra fújta el (én ilyet nem is állítottam), hanem az ÁLLAMILAG gerjesztett mesterséges konjunktúra (vagyis NEM A PIAC ÖNGYÓGYÍTÓ MECHANIZMUSAI-azok a tények tanusága szerint nem működtek) - ami a legtöbb országban az akkori politikai helyzet miatt háborús konjunktúra volt.

A háború nem a válság miatt tört ki, hanem a válságnak és a háborúnak közös oka volt - az első háború, és az azt kirobbantó problémákat elvarratlanul hagyó, viszont új sebeket feltépő Párizs-környéki békék - erről bővebben olvashatsz J.M. Keynes kitűnő könyvében "A béke gazdasági következményei"-ben.

Az első világháború viszont egyértelműen az előtte levő válságok következménye. Itt ajánlanám Neked Lenin (talán legjobb) munkáját, "Az imperializmus, mint a kapitalizmus legfelső foka" - ha nem lennék biztos előítéletes elutasításodban (nagyszerű alkalom, hogy bizonyítsd tévedésemet :-))

kolbenheyer 2011.04.23. 20:22:06

@nandras1951:
Hm, a valósággal te is hadilábon állsz. Hitler hatalomra jutása után tényleg meredeken zuhant a német munkanélküliség, de Rooseveltnél ez nem igaz, ott újra nőni kezdett ugyan a GDP, de a munkanélküliség magas maradt egészen 1941-ig.

Az I. vh milyen válság miatt tört volna ki? A kitörése csöppet sem volt szükségszerű, sőt.

nandras1951 2011.04.23. 22:51:10

@kolbenheyer:

Részben igazad van, utána néztem. nem csökkent néhány százezerre a munkanélküliség. Mindössze 16 millióról 7 millióra csökkent - ami persze szintén nem semmi. De amennyiben igazad van, akkor az eredeti vitapontban még inkább nekem van igazam - a válság csak az 1941-es hadba lépés nyomán számolódott fel, nem pedig a piac öntisztító hatására.

Az első világháború az 1890-es elhúzódó válság következménye volt. E válságban a "nagy halak felfalták a kis halakat", létrejöttek a piacot erősen korlátozó kartelek és trösztök (Hilferding és Lenin szerint a "monopóliumok"), amelyek felosztották maguk között a világpiacot, egyúttal harcot kezdve a piac újrafelosztásáért. E harc politikai vetülete volt a régi és új tőkés hatalmak közötti harc a világ területi újrafelosztásáért, amely harc a világháborúban csúcsosodott ki. Persze mi sem könnyebb, mint kijelenteni (érvek nélkül), hogy "a kitörése csöppet sem volt szükségszerű, sőt."

kolbenheyer 2011.04.24. 08:28:05

@nandras1951:
Erre már válaszoltam. Ez nem bizonyítéka a piac kudarcának.

Az adatok feldolgozása nélkül gyártott elméletek kora lejárt. Ez a "harc" Lenin fejében létezett csak. Én jobban hiszek annak, aki legalább valamit meg is mért az I. vh előtti gazdaságból (pl. Niall Ferguson: The Pity of War).

nandras1951 2011.04.24. 15:17:35

@kolbenheyer:
"Ez nem bizonyítéka a piac kudarcának."

Nagyanyám úgy fogalmazott: "nincs semmi baja, csak a torka véres". Úgy hogy ebben maradunk.

Ami pedig Lenint illeti, akár örülhetnék is, hogy milyen pontosan azt teszed, amire számítottam. Inkább leharapnád a kezed, mintsem, hogy belenéznél. Így azután a tudatlanok nyugalmával jelentheted ki: "ez a "harc" Lenin fejében létezett csak". Nem feszélyez az tény, hogy Lenin hatalmas statisztikai adattömeget dolgozott fel, a kb. 140 oldalas munkájának háttéranyagait egy 870 oldalas kiadvány ("Füzetek az imperializmusról" LÖM 28.) tartalmazza.

De nem örülök. Vitánkat sikerült úgy elsekélyesítened, hogy ezen a színvonalon már sem engem, sem a blog olvasóit nem érdekli. Kár ...

Tgr 2011.04.24. 15:26:13

@kolbenheyer: "Mondjuk az [a tudományosság próbája egy közgazdasági elméletnél], hogy a tapasztalat visszaigazolja?"

A tapasztalat a freudizmust igazolja vissza, meg a homeopátiát. A tudományos elméleteket ellenőrizni szokták, jól megtervezett kísérletekkel, amikben a prediktív erejük összemérhető más elméletekével. A közgazdaságban ilyesmi nincsen, vélemények csapnak össze más véleményekkel. Mitől lenne tudományosabb, mint mondjuk a filozófia vagy a (nem kísérleti) pszichológia?

"Szüksége biztos nincs [a piacnak állami szabályozásra], legfeljebb ez a kialakult szokás."

Ha abból, hogy minden jól működő társadalomban ez alakult ki, de még minden egyes komolyan vehető párt is ezt támogatja, nem lehet arra következtetni, hogy ez egy szükséges dolog, akkor mégis milyen módon szeretnél a közgazdasági szükségszerűségekről legalább sejtéseket tenni?

"Lineáris összefüggés csak akkor létezik, ha valaminek egyetlen oka van."

Ez mondjuk nem igaz, külön-külön lehetnek lineárisak az okok, és az ilyenek regressziós analízissel jól felismerhetőek, de ez igazából mindegy is, nem a linearitás volt a lényeg, hanem az, hogy a piac fölötti központosított irányítás gyengítése minden határon túl növeli-e a hatékonyságot, vagy van egy optimum, ami után már ront a helyzeten. Előbbi esetben azt várnánk, hogy a viszonylag hatékonyságorientált
hatalmi struktúrák (és azért a jól működő demokráciák ilyenek) folyamatosan az egyre nagyobb piaci szabadság irányába sodródnak, a valóság meg enyhén szólva is nem ezt mutatja.

"Aki azt gondolja hogy a kényszerből befizetett pénz újraelosztása hatékonyabb, mint a saját kontóra történő takarékoskodás, az elég ignoráns."

Mivel szemben ignoráns? Elméleti megfontolásokkal szemben? A közgazdaságtudomány elmúlt fél évszázada másról sem szólt, mint hogy milyen buktatói vannak a piaci önszabályozásnak. Még tisztán racionális aktorokat feltételezve sem működne egyrészt az információ asszimetriák, másrészt a potyautazás miatt, és még a viszonylag intelligens és művelt állampolgár sincs közelében sem a racionalitásnak (correspondence bias, scope insensitivity stb. stb.), az átlagos állampolgár pedig se nem művelt, se nem intelligens.

Vagy a tapasztalatokkal szemben? Lásd fent, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kizárólag saját kontóra történő takarékoskodást még megpróbálásra sem tartotta érdemesnek semmilyen komoly vezető, illetve még ahol nagyon korlátozott körülmények között megpróbálták, ott is teljes kudarc volt (lásd kicsiny országunk kalandját a magánnyugdíjjal).