A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 145.: Mongol 1. Kékfarkas

2015.10.31. 07:00 kolbenheyer

Előre szólok, hogy hosszú lesz. Tizennyolc részes poszt-sorozat. Történelmi regény lenne, ha tudnék olyat írni. És bár továbbra is vigyázat, mert fikció, történelmet nem csak nyomokban tartalmaz.

1.jpg1871-ben, a Tung Cse Császár uralmának tízedik évében későn érkezett meg a tavasz Szecsuánba. A márciusi nap hűvösen sütött és a fű még alig dugta ki a fejét a vöröslő domboldalakon. A Dadu vize barnásan csordogált a jéghideg, fekete kövek között. Donggo hala-i Ajan rosszkedvűen nézett véresre horzsolt, megkötözött csuklójára, a lukas talpú bőrcsizmájából szivárgó jeges vízre és a folyóra, aminek a rosszabbik partján kötött ki. Hadifogolynak lenni mindig rossz, de ennyire közel a sajátjaihoz és mégis a folyó másik partján, még rosszabb. A császári előőrsöt meglepték a tajping felkelők, Ajan még szerencsés volt, nem kapott nyilat vagy puskagolyót a testébe, mint legtöbb társa, de elfogták, megkötözték, és a lemenő nap puha fényénél áthajtották a Dadu-folyón. A Nagy Béke Mennyei Királyságának hadserege, ahogy a lázadók magukat még mindig nevezték, menekült, királya hét éve meghalt, fővárosa elesett. Si Dakai, a költő és hadvezér azonban még kitartott, seregének romjait nyugatra vezette, Szecsuán vöröslő földjeire. A császári erők közeledtek, Si Dakai mielőbb át akart kelni a folyón. A tajping tábor még a túlparton volt, de az egymás után befutó csapatokat gyors ütemben zavarták át a Dadun. Donggo hala-i Ajan foglyul ejtői most is az első vonalakhoz tartoztak, átkeltek, és megkezdték a környék felderítését. A császáriakat megkötözték, és a parton őrizték.

Ajant felébresztette a hideg. Éppen elbújt a hold a felhők mögött, a folyón kialudt az ezüstös csillogás. A csizmája nem száradt meg, a lábujjait már alig érezte. Az erdőből bagolyhuhogás hallatszott. A tajping katonák hirtelen felugráltak. Valaki átjött a túloldalról, kétségbeesett ordítozás kezdődött. Ajan nem értette, a lázadók szinte mind fucsieniek voltak, ő pedig csak a pekingi kínait beszélte. Talpra rángatták a többi fogollyal együtt, és elkezdték felfelé hajtani a domboldalon. Az erdőben farkas vonyított. Hátranézett és megértette. A Dadu vize zúgott, kavargott. Jön a tavaszi áradás a hegyekből, késve, de hirtelen. A tajping főerők még odaát vannak, az átkelés lehetetlenné válik. A káröröm csak egy pillanatra suhant át Ajan agyán: ha ők ott ragadtak is, attól ő még fogoly, és a jeges ár végleg elválasztja a császári seregtől. A farkas újra felvonyított. Kékfarkas, gondolta Ajan, maga sem tudta miért, de amikor az első fütyülő nyílvesszőt meghallotta, rájött. Az apja mesélt a kékfarkas játékról, a nomádok lovas erőpróbájáról, és vonyított hozzá, ahogy gyerekkorában hallotta. Emberi hang volt, nem valódi farkasüvöltés. Mongolok. Most már a tajpingok is tudták, hiszen zuhogtak a nyilak, a fütyülők kijelölte célokra. Ajan a földre vetette magát, és az ősöket kérte, hogy védjék meg a vágtató lovak patáitól.

Hamar vége lett. A tajpingok nyilakkal borítva haldokoltak, vagy elmenekültek az erdőbe. A támadók leszálltak a lovaikról, hogy kisebb célpontot mutassanak, és a haldoklókhoz lopakodtak, hogy megöljék és kifosszák őket. „Naiz” – suttogta Ajan, és mutatta összekötözött kezét, barát ő, nem ellenség. A mongol válaszát már nem értette, utoljára nagyanyja beszélt vele mongolul, de a kés a köteleit vágta át, nem a torkát. Aztán felültették egy vezetéklóra, és nekilódultak a folyónak. Megőrültek, át akarnak kelni? De nem volt ereje tiltakozni, aztán már semmi másra sem, csak hogy kapaszkodjon apró lova sörényébe, aki minden erejét megfeszítve úszott a jeges árban. Nem tudta, hogy ért át, de túlélte. Mérhetetlen hálát érzett, nemrég még az örök fogság vagy lassú halál, most meg a szabadság. Huszonhat mongol lovast számolt, de csak két kiszabadított foglyot. Megismerte a másikat, a szakállas félvért. Homlokán sebhely, szeme zavarodottan keresett ismerős arcot a mongolok között, és mintha elmosolyodott volna, amikor meglátta Ajan szakadt egyenruháját. Kiszabadítóik egy különösen alacsony, görbe lábú, ritkás bajszú idősebb harcos elé lökdösték őket. Ezüsttel volt kiverve a mellvértje, és vállán a kékfarkas bundája. Az Altan urag jele, Dzsingisz utódaié. „Barcaan” – mondta, aztán türelmetlenül megismételte – „Barcaan”. Ajan megértette, zálogot kér, hogy majd egyszer figyelmeztethesse a neki tett szívességre. Hogy megmentette az életét.

Kislexikon

Folytatása következik november 7-én.

Szólj hozzá!

Címkék: mongol kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr757869758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.