A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CCXXXVI.: A közgazdaságtan védelmében

2020.04.25. 09:00 kolbenheyer

Good Economics for Hard Times (Banerjee and Duflo book).pngHa egy házaspár marha jó könyvet ír közösen, az nagyon jót mond róluk. Ha pedig ezt megismétlik nyolc év múlva, akkor végképp ők a hőseim. Esther Duflo és Abhijit Banerjee ráadásul másodjára messzebbre merészkedett. Nem szűkebb kutatási területükről, a szegények gazdasági viselkedéséről, a szegénység elleni küzdelem lehetőségeiről írtak, mint előző könyvükben, hanem úgy általában arról, mit tud a közgazdaságtan mondani korunk nagy kérdéseiről. A Good Economics for Hard Times (Jó közgazdaságtan nehéz időkre; New York, PublicAffairs, 2019) nem csak azért született, mert nehéz időket élünk, hanem azért, mert a szerzők szomorúan látják, hogy tudományterületük megítélése negatív. Ennek oka részben félreértés: a nagyközönség nemigazán tesz különbséget a cégük profitját növelni akaró üzletemberek és a közgazdaságtudomány művelői között. (Nálunk is az ún. közgazdasági egyetemeken és karokon inkább business-t tanítanak, ami nem baj, csak épp az nem economics.) A másik viszont, hogy minden társadalomtudomány ki van téve a világnézeti vitáknak. Ha valaki támogatja vagy ellenzi az abortuszt, akkor valószínűleg ugyanígy a bevándorlást is: nem valószínű, hogy külön-külön és racionálisan alakította volna ki véleményét. De Esther és Abhijit feltűrik az ingujjukat, és megpróbálják elmagyarázni, mit tudhatunk és mit nem a világról. 

Könyvük egy sor aktuális kérdést boncolgat a klímaváltozástól az automatizáláson és az alapjövedelmen át a jó kormányzásig. Itt most csak hármat emelek ki, kettőt azért, hogy az olvasó orra alá dörgölhessem, hogy ez „bonyolultabb, mint gondoltad volna” – na jó, igazából azért, mert szépen illusztrálja, mire való a tudomány, miért nem elég a megérzés. A harmadik pedig mindennek az alfája és omegája, de erről később. Szóval kezdjük a bevándorlással. A migránsokkal, ha úgy tetszik. És ha most nem foglalkozunk a kulturális különbözőségből fakadó lehetséges konfliktusokkal – megjegyzem Dufloék azért azokra is kitérnek –, akkor is, szimplán gazdasági szempontból is látható, hogy a bevándorlás káros. Mert növeli a munkaerőkínálatot, ezzel lenyomja annak árát, a munkabért, sőt munkanélküliséget okoz. Vagy ha finomabban akarjuk megragadni, akkor a kevésbé képzett hazai munkavállalók versenytársai lesznek a bevándorlók, tehát őket károsítja a bevándorlás. Ez jól hangzik, csak éppen az adatok nem bizonyítják. Mondhatni cáfolják. A bevándorlók valóban növelik a munkaerőkínálatot, de ennek rengeteg előnye van. A rájuk építő vállalkozások hazaiakat is foglalkoztatnak, jellemzően magasabb pozíciókban. Elhelyezkedésük a szolgáltató szektorban megkönnyíti a nők munkába állását. És persze fogyasztóként a keresletet is növelik. 

Mielőtt továbblépnénk, érdemes leszögezni az egyik visszatérő tanulságot. A valóság a közgazdasági elméletekhez képest „ragadós”. Nem az a furcsa, hogy miért van olyan sok bevándorló (amúgy nincs sok, pont annyi, mint 30 vagy 60 éve). Az a furcsa, hogy az emberek elsöprő többsége miért nem mozdul el onnan, ahol él. Emiatt bonyolult ugyanis a szabad kereskedelem kérdése. A közgazdaságtan alaptétele, hogy a szabad kereskedelem jó, mégpedig mindenkinek. Az adatok itt azonban a „másik oldalt” igazolják: egy-egy nagy nyitás a szabad kereskedelem irányába nem csak gazdasági fellendülést, de iparágak leépülését és elszegényedést is okoztak. Mert a valóság, és nem csak a munkaerő, de a tőke is „ragadós”. Az olcsó versenytársak miatt tönkrement vállalatok elbocsátott dolgozói nem költöznek máshova, ahol lenne munka, és át sem képzik magukat – legalábbis egyiket sem eléggé. De maguk a vállalatok sem váltanak gyorsan profilt vagy költöztetik át a termelést. A megoldás ugyanakkor nem új vámháború (azzal csak más ágazatokat teszünk tönkre), hanem a hatások vizsgálata és az állami segítségnyújtás: a piac nem old meg mindent. 

És akkor eljutottunk a harmadik kérdéshez, amit azért választottam, mert a legőszintébb és megválaszolása a leginkább rímel a szerzők hitvallására. Ez pedig a gazdasági növekedés kérdése. A fejezet drámaian kezdődik: a gazdasági növekedés 1973-ban megállt, és sosem indult be újra. Igen, az olajválsággal. És nem, nem amiatt. Mert nem az a furcsa, hogy azóta a fejlett, nyugati világ lassan növekszik, hanem az, hogy előtte gyorsan növekedett. Az ipari forradalomig gyakorlatilag ismeretlen volt a gazdasági növekedés. Utána bő száz évig zakatolt, sőt a második világháború után harminc évig dübörgött. És mi azóta is ehhez mérünk mindent. De hiába, nem növekszünk. És a legrosszabb, hogy fogalmunk sincs, miért nem, pontosabban, hogy előtte miért igen. Az világos, hogy az oktatás bővülése, illetve az elektromos áram és a robbanómotor nagy szerepet játszott ebben, de a növekedés többi eleme annyira ismeretlen, hogy még szakszó is van rá: teljes tényezőtermelékenység (TFP), a termelékenység azon növekedési mutatója, amiről nem tudjuk, miért van. Persze, Kína nő. Vagy inkább csak nőtt. De lassul, ahogy közelít a fejlett országok szintjéhez. Amelyeknek nem azzal kellene foglalkozniuk, hogy indítsák be úgy általában a növekedést, mert az nem megy. Hanem kísérletileg igazolt módszerekkel próbáljanak megoldani konkrét problémákat. Hallgassanak a közgazdászokra, főleg, ha azok nem instant válaszokat adnak, hanem elmagyarázzák, mit honnan tudnak, és mit egyáltalán nem.

Szólj hozzá!

Címkék: közgazdaságtan kereskedelem szegénység migráció duflo banerjee

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8415612848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.