A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Jobb napot, Kongó!

2008.11.10. 12:14 Tintahal Kombájn

 Bár ez év januárjában a tutszi fenegyerek, Laurent Nkunda, és lázadó csapata, a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CDNP), rövidebb csiki-csuki után békét kötött a Kongói Demokratikus Köztársasággal (később KDK), ám a kivui béke nem tarthatott sokáig. Október vége óta újra kitörtek a harcok, Nkunda az ENSZ békefenntartó csapatok (MONUC) ellen Molotov-koktélokkal felszerelkezett elégedetlen lakosok „segítségére sietett”, és megkezdődtek a gomai (Észak-Kivu fővárosa) csaták.

   Nkunda nem új ember a palettán. Az 1994-95ös ruandai népirtás idején a tutszi Ruandai Hazafias Front tagjaként szétverték az akkori népirtó hutu kormány által irányított Ruandai Fegyveres Erőket. A KDK-ba menvén bekapcsolódott az első kongói háborúba (1997-1998), ahol Laurent-Désiré Kabila (hatalmon 1997-2001 a jelenlegi elnök, Joseph Kabila (2001-) apja) mellett harcolt, aki aztán sikeresen megdöntötte Mobutu Sese Seko diktatúráját, de 4 évvel utána meggyilkolták. A második kongói háborúban (a második világháború után történt legtöbb áldozatot követelő háború volt ez) Nkunda a Kongói Gyülekezés a Demokráciáért oldalán, azaz Ruanda oldalán harcolt, és őrnaggyá lett. 2003-ban a harcok végeztével a KDK Átmeneti Kormányában ezredesi rangot kapot, majd miután Joseph Kabila pozíciója stabilizálódott, 2004-ben megalapította a lázadó, leginkább tutszi etnikumú CDNP-t. 

    Azóta Nkunda kiskirályi rangban működik az ásványi kincsekben és kínai pénzekben gazdag területen. Saját államot is vizionál, hatalomkiépítése hasonlít idősebb Kabila miniállamához, egyesek szerint azonban vagy csak ifjabb Kabila elnöki címére pályázik, vagy pedig a ruandai államfő, Kagame egyik embere. Számos falura rátette a kezét, egyes források szerint gyermekeket rabol el, hogy a fiúkból katonát, a lányokból szex-rabszolgát csináljon.
 
 
    
A konfliktus a CDNP-n kívül több ok miatt lett ilyen méretű. Az egyik a KDK tehetetlensége. Hadserege elég gyorsan kivonult Gomából, kifosztva és megerőszakolva hagyva azt. Katonái gyakran hagyják el a sereget, és csatlakoznak Nkunda csoportjához hasonló militarista csoportokhoz. A második ok az ilyen helyi csoportok léte, melyek úgymond legitimmé teszik a tutszi felkelő csoport létét (tutszik KDK-ban nagyobb számban csupán Észak-Kivu keleti részén élnek). Ilyen például a hutu (ők leginkább mint mekeültek vannak csak KDK-ban) Ruandai Fegyveres Erőkből a KDK-ba átszökött mészárosok csoportja, a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR), vagy a Mai-Mai gerillák. Harmadik ok a MONUC tehetetlensége. Az országban 17 ezer békefenntartó állomásozik, ebből 6 ezer Észak-Kivuban. Aktívan részt kellene venniük a harcokban, hogy meg tudják védeni a civil lakosságot, akiket Nkunda emberei Mai-Mai milíciába való besorolásuk következtében megölhetnének. A MONUC azonban erre képtelen. Egyrészt sok mindenre (pl. támadásra) nincsen jogosítványa, másrészt kevesen vannak. Az ENSZ szokásos tökölése sem tesz jót a krízisnek, amit részben az USA Ruanda kapcsolatai még tetéznek is. Ezzel pedig több százezer ember életét kockáztatják. További faktor a MONUC helyi korruptsága, számos békefenntartó látványosan jobban él egyes segélyek kisajátítása által. A negyedik ok furcsa módon a lakosság, aminek már elege van a lázadók állandó tevékenységéből, és az ENSZ-t is egyre kevésbé szeretik. További „probléma” vele annak mérete: bár igyekeztek százezreket áttolni egyik helyről a másikra, ez rengeteg idővel jár, rengeteg embert taszítva ezzel (még mélyebb) nyomorba.
    A megoldás nem lesz egyszerű. A helyzetet további békefenntartók beküldésével (Irak-szindróma) kell stabilizálni. Mivel tárgyalásos módon nem lehet, ezért erőszakkal kell feloszlatni a helyi milíciákat. Törekedni kell a demokratikus jogrend helyreállítására, és a többi. Innentől már tudjuk a bejáratott mesét. Már csak a világ válaszára, lépésére várunk.
 
(a felső kép az index.hu-ról, az alsó a nytimes.com-ról származik)
 
Felhasznált, ajánlott bejegyzések a következő oldalakról:

10 komment

Címkék: afrika ensz világ ruanda kongói demokratikus köztársaság nkunda

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr36760603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.11.10. 17:26:54

fú, nagyon alapos kis írás lett, kérés, hogy fog-e valami történni

markoferko 2008.11.11. 00:02:52

eszemben sincs vedeni Nkundat, de van par kiigazitani es atgondolni valo a cikkben

"Átmeneti Kormányában ezredesi rangot kapot, majd miután Joseph Kabila pozíciója stabilizálódott, 2004-ben megalapította a lázadó, leginkább tutszi etnikumú CDNP-t. "

Ez igy igaz, de a CDNP eleinte a kongoi kormany tudtaval es tamogatasaval uzemelt, de Kabilanak Kinshasaban valasztania kellett es a korabban vele szovetseges (es szerinte politikailag nehezen kezelheto) tutszikat lecserelte a hutukra (valszeg ugy gondolta, hogy a 17000 ensz katona elegendo lesz eszak kivu megszerzesere, illetve hogy egy kis hatalommegosztas kereteben majd szimplan kiegyezik nkundaval. nem igy lett)

"egyes források szerint gyermekeket rabol el, hogy a fiúkból katonát, a lányokból szex-rabszolgát csináljon."

hat a gyermekkatonak jelenletet a cdnp-ben essig meg senki sem erositette meg, sot, amennyire en kovetem, meg csak vizsgalat sem indult. rengeteg emberi jogi visszaelest (eroszak, tomegygilkossag) jelentettek mar nemzetkozi szervezetek (amnesty, refugee int), de ugyanezek a szervezetek a kongoi hadsereget is folyton megvadoljak ugyanezen cselekmenyekkel (goma kiuritesekor a kormanycsapatok fosztogattak, eroszakoskodtak es gyilkoltak, sok helyen az ensz csapatokkal is konfliktusba keveredtek)

kulonben a kongoi kormany es az ensz oldalan (jelenleg )harcolo mai-mai milicia sokak szerint szornyubb, mint a cndp. pl okgyilkoltak le a vadoroket es a gorillakat a virunga NP-ban


"Mivel tárgyalásos módon nem lehet, ezért erőszakkal kell feloszlatni a helyi milíciákat"

hat, ez nem fog menni. a kornyek legkorszerubb hadserege a CNDP, messze szervezetebb es jobban felszerelt, mint a kongoi hadsereg. masfelol nkunda fegyverszuntetet hirdetett es egyelore ugy tunik betartja. a segelyeket is nagyjabol atengedik.
a megoldas resze kell, h legyen a ruanda elnok (kagame) nyugati tamogatasanak megszuntetese is. ertem en, h 1994-95 ben megmentett par szazezer tuszit a tovabbi nepirtastol, de talan nem kene mindent elnezni neki es hadseregenek sem.

bonyolult ugy.

en ezeket a linkeket kovetem az esettel kapcs:
allafrica.com/congo_kinshasa/
cndp-congo.org/index-en.php

Tintahal Kombájn 2008.11.11. 01:17:40

markoferko: A kiegészítéseid helyesek, ezért köszönöm is őket.
Hasonló adatokat azért nem írtam bele, mert nem lehet az olvasót a végtelenségig terhelni adatokkal, ahogyan nem lehet kismillió forrást sem megadni. A három, amit én megadtam inkább azért van kirakva, hogy az esetleges további érdeklődőknek támpontokat adjon. Rengeteg más forrásból is dolgoztam, az általad említetteket is ismerem.
A CDNP és ifjabb Kabila viszonya pont a 2004es történések miatt ilyen pikáns, gondolom ismered a CDNP, illetve Nkunda vélekedését önmagáról és a KDK-ról. A gyermekkatonák említése egy általam elkövetett pikantéria, részint olvasócsalogató, részint pedig a média sokrétű (ami hol nem az?) értékelésére hivított felhívni a figyelmet. Lám, az indexen pont e mondat átfogalmazásával hirdettek. A gorillás eset miatt is raktam ki az első képet (a másodikon természetesen természetesen Laurent Nkunda van, annak, aki esetleg nem ismerné őt arcra).
Igazából még egy válasz elképzelhető: hagyni az egészet a búsba. De az ENSZ felelősségét nézve, azt hiszem törekednie kell a stabilizálásra. Nem kevésbé az általános KDK-s helyzet (lásd hadsereg), meg önmaguk csúnyasága miatt. Igazad van, Kagamét sem kevertem be nagyon: szintén helyszűke. A CDNP fejlettségi szintjét pedig nem tartom egy nagyon erős érvnek politikai szempontból nézve. Akárhogy is nézzük a helyzet kialakulásáért a CDNP felelős, ki a nagyobb gazember ide vagy oda. Természetesen KDK politikai struktúrája is "hibás" benne, de azt nehezebb kezelni, ugye, alapjáratban erre kéne megoldás...

markoferko 2008.11.11. 01:50:39

tintahal: az OK, hogy olvasocsalogató dolog gyerekkatonakkal nyomulni, de szerintem nem etikus. mind1, eleve fontos, hogy egy olyan esetrol irsz, ami nagyon feluletesen jon csak at a magyar sajtoba (lasd darfur), kivetelt kepez a magyar narancs jo cikke (-kovácsy- ujfent)

a cdnp egy elmevesztett tarsasag, szo se rola. persze meg se kozelitik oruletfaktor tekinteteben a lords resistance army nevu kepzodmenyt, ok a kedvenceim a kornyeken.

(kulonben zarojeles megjegyzes, nkunda a napszemuveges, fiatal, egyenruhas neger diktator prototipusa, tavolrol nezve ijesztoen mulatsagos. bokassza, idi amin es mobutu egyivasu gyermeke)

a szitu mar sokkal tobbrol szol, mint eszak-kivu. nkunda teljes felkelest hirdetett a kongoi kormany ellen
(lasd: riport BBC riport 5-6 napja vele:
www.youtube.com/watch?v=ucUsOSfBxHs
(erdemes megfigyelni nkunda predikator gyonyoru ezustfeju palcajat!)

itt egy kicsit korabbi, 3 reszes nbc interju, ebbol sok minden kiderul nkunda szemelyisegerol.
www.youtube.com/watch?v=0TZVzlVGNZY


hagyni nem lehet. ha kelet-kongo is osszeomlik, akkor jo esellyel burundi sem nyugszik le, a LRA ugandabol (illetve del-szudanbol) atteheti szekhelyet kivuba (erre mar most is vannak jelek), tehat eszak-uganda tovabbra is bizonytalan marad. egyedul ruanda profital, persze csak akkor, ha a hutu miliciak nem epp arra probalkoznak a tulelessel. kozben meg a katonai megoldas sem latszik kivitelezhetonek. afrikaban egyszeruen se politikai akarat, se megfeleloen kepzett hadsereg, se elegendo penz nem all rendelkezesre, hogy megallitsak nkundat. persze oda lehet kuldeni meg par ezer benini vagy ghanai katonat, de abbol meszarlas lesz. amerika le van kotve, a franciak alig birtak osszekalapozni azt a par ezer katonat, akiket csadba es a kozep-afr.-kozt.-ba vezenyeltek es szerintem az irakbol mostansag kivonult masodvonalbeli orszagok (pl magyaroszag, ukrajna, gruzia, dominika, spanyolok) sem lelkesednenek egy ilyen misszioert (hogy goncz kinga tisztaban van-e vele, hogy kicsoda is a mi laurent baratunk, vagy hol van goma, abban nem vagyok biztos):)

nem vagyok tul derus. a kiegyezes nkundaval sem kecsegtet tul sok joval. talan belemegy egy kvazifuggetlen orszagba, de szinte masnap elkezdodne a hutuk uldozese/irtasa. sajnos a megoldas a meg tobb katona (honnan?), meg tobb penz, jobb kongoi hadsereg, ruanda leszabalyozasa es lassu katonai gyozelem.

attica 2008.11.11. 08:49:55

A MUNOC az valójában MONUC.

Tintahal Kombájn 2008.11.11. 13:21:24

markoferko: Na most már dupla-enterekkel választom el a bekezdséeket, valamiért nem tetszett neki a négy space.

Az etikátlansággal csak részben van igazad, hiszen, amint például az interjúban is láthattad, a butuska interjúnéni teljesen belelovallta magát ebbe is (az agyamra ment rendesen). Magyarázhatnám tovább is a bizonyítványom, de igazad van.

További kiegészítéseidet pedig újból köszönöm, ezekben egyet is értünk.


attica: Köszönöm, javítottam. Ezek a betűfelcserélések üldöznek engem :)

markoferko 2008.11.13. 18:51:30

egy jo interju egy helyszinen dolgozo NGO-stol:

allafrica.com/stories/200811130534.html