A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Global regression...or what?

2009.02.23. 08:48 Duffman

Nagy baj van akkor, amikor már egy jogász hallgató ír a gazdasági válságról, de egy országban/világban, ahol már a péknek vagy a vízvezeték szerelőnek is megvan az elképzelése róla, hogy hogyan kéne helyrerakni a gazdaságot, talán megbocsátjátok nekem, ha megpróbálok megküzdeni ezzel a feladattal.

Előszöris egy összeesküvésre szeretném felhívni az Olvasók figyelmét. 5-6 hónappal ezelőtt a világ összes újságának, internetes portáljának és televíziós csatornájának elnöke leült egy nagy (valószínűleg elég nagy) kerekasztal köré és megállapodtak, hogy a világ népét ingyenes felsőfokú közgazdasági képzésben részesítik, megköszönve ezzel hosszú évek óta óta tartó hűségüket. 

Miután ebben megállapodtak, elkezdték feltölteni a híradásokat a válság híreivel, először csak aprólékosan, hogy senkinek se legyen túl nagy falat elsőre, majd megjelent egyre több szakkifejezés és amitől igazán hitelesnek tűnik egy cikk, megjelent egy csomó szám. Az első (őszi) félévet sikeresen zárta az emberiség, így minden “diák“ felvehette a Közgazdaságtan Válság Idejére Haladóknak (HVIK) című tantárgyat, ahol előbukkannak már a svájci indexálás vagy ERM2 kifejezések. Erre a képzésre minden bizonnyal szükségünk van, hiszen az ember élete végéig tanul, igazán elvárható az óvónőtől vagy kertésztől, hogy tisztában legyen ezekkel a fogalmakkal.

Vagy várjunk csak? Lehet, hogy mégiscsak az lenne a jobb, ha mindenki elsősorban a szakmájával foglalkozna és a húzósabb gazdasági kérdéseit ráhagynánk azokra, akiknek papírjuk van róla, hogy elvileg értenek hozzá? Oké. Azt hiszem a szarkazmusnak is megvan a maga határa, ahonnan már nem vicces. Mondjuk lehet, hogy ez az… Akinél már 3 sorral ezelőtt kiverte a biztosítékot, attól elnézést kérek. De amire utalni próbáltam, azt komolyan gondolom. Jópár hónapja indult be teljesen ez a folyamat, amelynek elsősorban a tájékoztatás a célja, de olykor-olykor (sajnos igen gyakran) a sajtó hajlamos túlzásokba esni, és elvárja az Olvasóktól, hogy megfelelően értelmezzen olyan szövegeket is, melyet szaknyelven írtak, elsősorban szakembereknek (vagy legalábbis nekik kéne). Csakhogy az esetek jelentős részében a cikkek önmagukban sem állnak meg, hiszen a szerzők sem állnak sokkal közelebb a témához, mint az átlagos Olvasó. Ilyenkor szoktak mindenféle banki szakembereket idézni vagy egy külföldi lap szövegét bizonos nyelvi és helyesírási hibákkal lefordítani. Az eredmény: teljes, inkoherens káosz. 

Azt hiszem mindannyian rendelkezünk olyan szakmával, tudással, hobbival, amiben igazán jók vagyunk. Szerintem nem csak velem esik meg olykor miközben híradót nézek vagy újságot olvasok, hogy számomra hihetetlen és értelmezhetetlen dolgokat hallok/olvasok. 

Természetesen egy újságírótól vagy egy hírműsor szerkesztőjétől (aki adott esetben 15 perc alatt rakja össze az anyagot) nem várató el, hogy minden téren kiemelkedő tudású legyen, de vannak olyan bakik, amiket azért nem lenne szabad elkövetni. Különösen kínos, mikor az R*L K*ub és a T*2 párhuzamosan futó hírműsorában azonos témában eltérő számok hangzanak el. Persze, hibák becsúszhatnak. De vannak olyan csatornák, mint a H*r Tv, ahol a tények kerülnek háttérbe a csúsztatásokkal szemben. Ez az igénytelenség és káosz ha olyan témával találkozik, mint a gazdasági válság, könnyen elszabadulhat és oda vezethet, ahol most tartunk. Persze a hiteltelenség egy másik forrás, hogy természetesen minden pártnak minden problémára van megoldása, mely még csak véletlenül sem egyezik, és ami igazán mókássá és zavarossá teszi az egészet, hogy ugyanaz az ember egy órával később vagy egy km-rel arrébb ugyanarról a kérdésről teljesen másképp nyilatkozik.

Sajnos politikusaink/szakembereink/forrásaink nyilatkozatával több probléma is van, ugyanis két eset fordulhat elő. 1. Tudja, de nem mondja el, vagy csak burkoltan mondja el az igazságot. 2. Vagy ami még veszélyesebb: nem tudja, de megpróbál úgy tenni, mintha tudná. És persze van a titkos 3. lehetőség, a politika és a média nyomást gyakorol és nyilvánossára kerül az igazság egy formája, melyre azt mondjuk, hogy OK, csak hogy ne kelljen többet foglalkozni vele. Persze ezek azonnal nyomtatásba/adásba kerülnek a feljebb említett, apró becsúszó hibákkal, és így jutunk el oda, hogy hét nappal a Miniszterelnök parlamenti felszólalása után, még fogalmunk sincs róla mi valósulhat meg az általa meghírdetett reformokból, de még igazán konkrétumokat sem ismerünk. Persze ez nem az SZDSZ/MDF féle „konkrétumokat még most sem tudunk“ blabla, hanem mi tényleg nem tudjuk, mert nekünk nincsenek olyan politikai kapcsolataink, ahonnan 100%ig (90%ig) pontos információkat szerezhetnénk.

Mindent összevetve azt hiszem, egy ország lakóinak a XXI. században rendelkezniük kell valamilyen szintű gazdasági és jogi ismeretekkel, különben nehezen tudnak boldogulni az életben. Ezért van az, hogy a legtöbb karon indul valamilyen jogi vagy közgazdaságtani képzés, amit ugyan senki sem kedvel, hiszen nem véletlenül nem a jogra vagy a közgázra jár, de olykor-olykor olyan tudást ad, amit később egy cikk olvasásakor vagy egy biztosítási ügyben könnyen felhasználhat. Viszont azt irreális szituációnak tartom, hogy a média pontatlan és bonyolult (és nagy részben fölösleges) információkkal bombáz bennünket és elvárja hogy mindig up-to-datek legyünk. Akik tehát nem szakmabeliek, de szeretnék tudni, hogy mi történik az országban, és szeretnének objektív információkat kapni nekik azt ajánlom, hogy vessék össze azt, amit a magyar médián keresztül hallanak azzal, amit a külföldi sajtó (NYTimes/Economist/Reuters/stb.) rólunk ír. Megrázó érzés, hogy egész oldalas cikket egy-két bekezdésben le lehet írni úgy, hogy még érthető is legyen.

21 komment

Címkék: média politika világ válság global recession

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr47959952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.02.23. 10:23:02

He-he. Amugy ez jellemzö. Mindenki sír, hogy válság van, és ha az okára kérdezel rá, akkor az amerikai (zsidó) bankárok mohóságát nevezik meg. :) Egyébként engem érdekelne, hogy hány magyar újságíró tudja, hogy mi az a másodlagos jelzáloghitel-piac. Utána már annyira nem meglepö, hogy az sem érti, hogy mi van, aki magyarázza.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.23. 10:25:40

@Lodovik Trema: azért szerintem a másodlagos jelzáloghitel-piacot tudják a gazdasági újságírók.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.02.23. 11:35:28

duffman, olyan dolgokat magyarázz el nekem, aki nem közgazdász, hogy hogyan lehetséges, hogy a itelminősítők a derivált termékek kockázatát némi kenőpénz fejében meghamisították, illetve hogy a kezességet vállaló cégeknek eszük ágában se volt a tranzakciókat biztosítani, mert pár millió dollár tényleges tőkével vállaltak felelősséget milliárdos ügyletekért? kevesebb kockázatot tudtak bebiztosítani, mint amennyi havonta kaptak érte!
hogyhogy a média az obama csomagtól hangos, és nem a letartóztatásokról? a hírcsinálás külföldön is pénzért megy, korrupt bankárokat leleplezni meg ingyér van, de gyurcsány csomagot szemlesütve támogatni már állami hirdetést generál.

Bell & Sebastian 2009.02.23. 12:09:30

Ezútom szeretném szóvátenni (mint amatőr jogász, jogelszenvedő), hogy a jogalkotás-jogszolgáltatás legalább annyira romokban hever ma Magyarországon, mint a gazdaság.

Akinek nem tetszik a basic zsidózás, cincálhatná ezt is, de sajnos ennek is zsidózás-komcsizás lenne a vége. (joggal)

Mindenki ahhoz szólhat hozzá, aminek a hatásait a bőrén érzi.
Ennyi okos közgazda, de a restrikciós politikán kívül mást sem tudnak minálunk. (ezt tanulták)

Van egy javaslatom: baxtassuk az oktatást! A sok hülye mind annak a terméke, nem? Esetleg Te is... (én is)

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.23. 13:47:24

@bs395: jó meglátások :)
amúgy ez az egész securitisation, meg hitelminősítés dolog megér egy misét, illetve egy postot, majd lesz is. általam.
az viszont, hogy a média miért nem a bankárok lecsukásával foglalkozik, hanem obama dicsőítésével, annak nem az az oka, hogy obama jól fizet a bankárlecsukások bemutatása meg nem. hanem egyszerűen azon nincs mit mutatni, mert nem követtel el törvénytelenségeket, minden legális volt, mert suta volt a szabályozás. beleértve azt, hogy a befektetési bankok fgizettek a hitelminősítőknek, illetve azt, hogy derivatíva, vagy option piacon 1 dollárral a klíringházak bemennek a bankohoz, és az ad nekik még 99 dollárt, és így 1 dollár saját tőkével 100 dollárért játszanak.
amúgy a bankárok kongresszusi, bizottsági, stb meghallgatásainak van sajtóvisszhangja. azt nagyon is szeretik mutatni, ahogy a suttyó bunkó tapló képviselők a pulpitusról felelősségre vonják a bankárokat, meg beszólogatnak nekik.
mindig mutatja külföldön a híradó, meg az újság

lac1 2009.02.23. 14:43:48

@Lodovik Trema:

mert szerinted ha magyar, akkor már nem is hallott a fanni mae, vagy a freddie mac-ról?
Látom én a filoszemita bujkálását ama sorok között, hiszen mennyi sok okos zsidó ember kapott már nobel-díjat, és az nem semmi, tökre hazugság a nobel-díj és zsidó díjazottak közötti nácista összefüggés keresés, és különben is a közgaz az egy tök nehéz tudomány, persze a sötétben bujkáló nácik miatt van mégiscsak "világgazdasági" válság, nem pedig a tök okos és hozzáértő "bankárok" miatt.
kedvencem a persona non grata soros.

Sorosról van egy tök érdekes híremlékem, mely szerint Lovas Istvánt lenácizták (vagy a náci valamelyik szinonimájával illették), mert az egyik cikkében george sorosnak nevezte, és a zsidók szerint azért nem soros györgynek, mert Lovas a george névvel az "idegenszerűségét" akarta kihangsúlyozni, mert különben egy magyart (ha-ha-ha) a rendes nevén györgynek nevezné.

asmodean 2009.02.23. 16:55:07

Itt nem csak az a gond szerintem, hogy az emberek nem értenek a közgadasági HBR-khez, vagy rohadtul nem tudják értelmezni az ilyen-olyan mutatókat, meg hogy nem kapnak korrekt tájékoztatást a kialakult helyzetről. A gond az, hogy hetente változik a kialakult helyezetről alkotott képe azoknak is, akiknek pedig értene illene hozzá.
Másrészt az emberek alapvető fogalmakkal sincsennek tisztában. Teszem azt fogalmuk nincs róla, hogy mi áll a pénz mögött, mi az a pénz, pedig nem egy olyan bonyolult dolog, csak éppen nem túl "emberbarát" a pénz keletkezésénk folyamata. Nem, nem titkolják a folyamatot, csak éppen középiskolai szintig nem sokan részesülnek ennek az alaptudásnak az oktatásában sem. Vajon miért nem forszírozzák ezt, hiszen a pénz része az ember mindennapi életének?
Az egész úgy hat inkább, mint valami modernkori adósrabszolgaság és mintha senkinek nem lenne érdeke, hogy az emberek egyáltalán értsék mi megy körölöttük végbe. Jöhetnek hát a HBR-k, mutatók és ezeknek valami katyvasza, amit a média még jobban megkutyul.

Corry 2009.02.23. 17:18:58

A válságot én két külön fejezetre szoktam magamban bontani: az egyik az amerikai "opciót veszek az opcióra és továbbadom jó haszonnal" jellegű piac bedőlése, továbbá annak a felszínre törése, hogy most már minden a Földön anyagiasult dolgot legalább egyszer egy kínai ember a gyártás során megfogott és mégis az amerikai él jól.
Itthon más a helyzet. Itt kialakult egy olyan államháztartás, mely alanyi jogon eltart egy jó csomó embert akár rászorul akár nem. És emellett fenntartja a "kapun belüli munkanélküliség" -et, ami ugye anno a cócalizmusban, most meg a közszférában divat. Emellett azért van/volt korrupció, de ehhez a rendszerhez az Isten pénze nem volt elég.
Na, ekkor jött a válság, és a pénz elfogyott.

Ráadásul itthon szemmel láthatóan arra rendelkezett be a mi Ferink és kiváló csapata, hogy ezt is ki lehet dumálni, mint a többi dolgot, eddig. Lassan most már rájönnek, hogy ezt nem lehet. Csak addigra már lassan késő lesz, reménykedjünk, hogy csak a mi Ferinknek lesz késő és nem Magyarországnak...

Corry 2009.02.23. 17:21:05

A "frankhiteleseket" kifelejtettem, kisebb részüket (akik lakást vettek), sajnálom.

lac1 2009.02.23. 18:16:37

@Corry:
Nana. Normális ember csak a saját nemzeti valutájában vesz fel hitelt. Persze szabad másban is, örülhet az árfolyamnyereségnek is, de akkor sírjon is az árfolyamveszteség miatt is.
Amíg a nyereségből nem adózik a nemzetnek, addig ne várjon segítséget a nemzettől sem. Tök gonosz dolog tudom, de hát ez van. Eléggé egyszerű gondolkodásra vall, amikor csak azt nézem, hogy kinél kisebb a havi törlesztőrészlet. Tudom, hogy a megélhetés is nagy úr, jó tanácsom nemigen van, de az abszurdumnak érzem, hogy a külföldiek lenyelik a hasznot, ha meg gáz van, akkor a hitelesek megsegítése az én adóforintomat apasztja.

Corry 2009.02.23. 19:14:20

@lac1: Én pedig szeretném ha megsegítenék a frankhiteleseket. A forint árfolyamának normalizálásával gondoltam. Egyéb értelmes eszköz tényleg nincs, a többire a Te verziód vonatkozik és igazad van.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.23. 20:00:18

Én válság okai közü csak az egyik szegmenshez értek. A magas olajár miatt mindenki termelni akart, függetlenek is óriási hiteleket kaptak kutatásra. A hitelek nagyrésze ide áramlott, s a jövedelem is ebben az iparágban volt a legnagyobb. Ez elszívta a befektethető pénzek nagy részét. Túltermelés következett be, ami miatt drasztikusan lecsökkent az olajár, s a vélség egyéb hatásai miatt a kereslet is csökkent. Ami még lejjebb vitte az árat. A hitel, a befektetések nagy része elveszett, értéktelenné vált. Jelenleg csak a nagyoknak éri meg termelni.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.23. 23:07:19

Nálam egy kicsit kiverte a biztosítékot a rengeteg hadovájával a poszt, ez egy kicsit gyengébbé is teszi az állításod, de egyébként igazad van. Aki közérthető közgázt akar olvasni annak javaslom az eltecon.blog.hu/ -t.

@Bell & Sebastian: Még szerencse, hogy te máshoz is értesz, amivel ki tudnás húzni az országot a slamasztikából. Megosztanád velünk? :P

Valaki pedig azt mondja meg nekem, hogy hogyan lehet könyörületesen, vagy alattomas kvégezni áldozatokat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.02.24. 00:24:28

@Yusolein: ejnye de csúnya reklám volt ez:) egyébként érdekesnek tűnik a blog.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.24. 08:46:49

@Yusolein: Én köszönöm a blog címét. Sosem késő tanulni.
Én viszont ezt a blogot is élvezettel olvastam. Minden értelmes blogbejegyzéssel, gondolattal mi is gazdagodunk.

lac1 2009.02.24. 15:29:19

@Corry:

én meg inkább a multik és a bankok extraprofitjának a megadóztatásával próbálkoznék.
Maximum.
Amúgy még a államapparátusnak is csinálnék egy bankot, mert az furcsa a számomra, hogy amikor befizetem az adómat, akkor is kaszál a valamelyik bank, aztán az állam visszaoszt belőle nekem vagy az iskolának, vagy a polgármesternek akkor is a bank kaszál. Az állami bank csak és kizárólag az állami pénzek mozgatásával lenne elfoglalva szigorúan működési költséggel. Ha a példa okának feltételezem, hogy 20 ezer milliárd megy az államnak, és ugyanazt vissza is osztja, akkor az már 40 ezer millárdnyi pénzmozgás. Mekkora kezelési költséget számíthatnak fel ekkora mennyiségű pénzért a bankok? Ráadásul ha az egyik polgármesternek teszem azt a Raff. banknál van a számlája vezetve, akkor még a Raff. bank még jól is jár azzal, hogy az én adóforintom egy része a Raff. bankon keresztül kerül a polgármesteri hivatalba, ami nekem nonszensz.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.24. 16:39:01

Érdekes módon a bankok a válságig mind óriási méretű profitot könyveltek Azután mind veszteséget. Vagyis, ha extraprofit megadóztatásáról lenne szó, akkor csak könyvelési trükk kérdése, hogy éppen nyereséges egy bank, vagy veszteséges. Így ennek megadóztatásából nem sok pénz jönne be.
A második felvetésed jó. Bár szerintem nehéz megoldani. Egyik megoldása a készpénz. De ezen már túlhaladtunk. Annak is vannak felesleges költségei.

asmodean 2009.02.24. 16:43:53

@nanena:

Valójában a pénzrendszer mint olyan globálisan szar, minden összeesküvés elmélet nélkül.

lac1 2009.02.24. 17:56:44

@nanena:
ha az amerikai "bankok" a pc kölcsönök miatt nem kényszerültek volna lehetetlen helyzetbe, valószínűleg ez a válság is másképp alakult volna.
és ha a könyvelési trükk is halálbüntetés terhe mellett volna csak lehetséges, az is másképp alakult volna.
nem beszélve a bankok és a képviselők közti kapcsolatrendszerről, de ez már idealista világszemlélet, ami mint mesetörténet...

másrészt - bár nem értek hozzá - veszek egy épületet, kiírom rá nagy betűkkel hogy "Állami Bank" felveszek bele megfelelő számú tisztviselőt, és a régi államszocializmusban is megcsinált otp mintájára működtetem.
Az ember leszált a Holdra és marsjárót küldött a Marsra, nem hinném, hogy egy bank (-szerűség) létrehozása olyan bonyolult lenn.
Csak hát ebben az esetben a bankok nem adnának autókat meg nyaralókat meg párttámogatásokat a trógereknek.

Thorwald 2009.02.25. 15:20:03

Hehe... Ugyan mit lehet 100%osnak venni?
Melyik nyugati ujsag cimlapjan volt Magyarorszag fovarosa Bukarest?:)

A masik meg, ha azok akik beszelnek rola ertenenek hozza nem tartanank itt es a pek kenyersutessel es nem a gazdasagi helyzet elemzesevel foglalkozna... (Valsagban ki nem foglalkozik amugy a gazdasagi helyzettel?)

Bell & Sebastian 2009.02.25. 19:31:52

@Yusolein:

Vissza a gyökerekhez:

Kiskert, disznó, készpénz, bicikli, napkollektor, szélkerék, törpekút, esővízgyűjtő, kandalló, jégergatya, usánka, vályog... & no hitel!