A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas X.: Boszorkányok pedig vannak

2009.03.09. 22:23 kolbenheyer

Európán 1450 és 1750 között különös járvány söpört végig: a boszorkányüldözéseké. Ennek a sajátosan európai, és egy adott korszakhoz kötődő jelenségnek járt utána Brian P. Levack  The Witch-Hunt in Early Modern Europe (Boszorkányüldözés a koraújkori Európában, Longman, London, 1987, magyar fordítása sajnos nincsen, de német van: Hexenlagd, Beck, München, 1995) című könyvében. Mi is a boszorkányság? Nem egyszerűen a malefícia, azaz a természetfeletti erők segítségével véghezvitt gonosztett, ebben ugyanis mindig is hitt az emberiség. A koraújkori boszorkánysághoz szorosan hozzátartozik a sátánkultusz is. Az az elképzelés, hogy maga az Ördög köt paktumot a boszorkánnyal, hogy Krisztus megtagadásáért cserébe természetfeletti képességekkel ruházza fel. A paktum megerősítésére aztán a boszorkányok állati alakban és repülve érkeznek a boszorkányszombatra, erre a kannibalizmussal és szexuális aberrációkkal fűszerezett kollektív ördögimádásra. Hogyan és miért alakult ki ez az egységes boszorkányhit? Kik és hogyan folytatták le a boszorkánypereket? Milyen társadalmi igény volt ezekre a perekre és miért? Ezeket a kérdéseket járjuk körül a következőkben.

A boszorkányhit egyes elemi több száz vagy akár ezer éves múltra tekintenek vissza. Egységes egésszé azonban csak a kora újkor elejére állnak össze, mégpedig elsősorban a büntetőjogi eljárás modernizációja következtében. A 13. századig a középkorban ún. akkuzációs eljárásrend működött: a sértett maga volt a vádló, akinek igen korlátozott lehetősége volt csak a vád bizonyítására, míg a bíró csak moderálta a tárgyalást. Ekkoriban elevenítették fel a római jogból az inkvizíciós eljárást, amelynek során megjelenik az intézményi vádló (a mai ügyész elődje), aki kikérdezéses nyomozást folytat, mindent írásban rögzít, végül pedig a bíró dönt a bizonyítékok mérlegelése után. Ezzel párhuzamosan újra bevezették a kínzást, mint a vallomások kicsikarásának eszközét a felségárulás, ill. az istentagadás vádja esetén. Az eredménye elképesztő lett. A nem létező bűnökkel vádolt szerencsétlenek, hogy kínjaiktól szabaduljanak, bevallották a hallomásból ismert legszörnyűbb bűnöket. Ezzel összekovácsolták az ördögi kört, hiszen az írásban rögzített peranyagot a többi inkvizítor is megismerte, legközelebb már még célzottabban kérdezett, a vádlott pedig azt vallotta, amit kínzója hallani akart. Az állandó pozitív visszacsatolás hihetetlenül egységessé és szilárddá tette a boszorkányság és a sátánkultusz kánonját: egy valódi esemény sosem lett volna ilyen egyöntetű az autonóm szereplők különböző perspektívái miatt.

A boszorkányperek a közhiedelemmel ellentétben nem az egyházi, hanem a világi bíróságokra tartoztak, hiszen elindításuk valamilyen malefícia vádja volt: jégeső vagy tűz okozta kár a termésben, állatok elhullása vagy gyerekhalál. A pápaság tekintélye és az egyház szervezeti egysége a 16. században, a reformáció korában amúgy is a mélyponton volt. A világi bíróságok színvonala viszont jóval alatta maradt az egyháziakénak: újabbak voltak, alig voltak alávetve a hierarchiának, tagjaik általában nem voltak képzett jogászok. Különösen igaz ez az olyan területekre, ahol a világi állam központosítása sem sikerült, mint pl. Németországban. Az összes boszorkánypereknek kb. a fele zajlott a Német-Római Császárság területén. Az esetek többségében megelégedtek az eredeti vádlottak megbüntetésével. Ha azonban elkezdtek tettestársak után kutatni, bevetve a kínzás eszközét is, megindult a lavina-effektus. A vádlottak kérésre újabb vádlottakat produkáltak, majd azok még újabbakat, és így tovább. A folyamatot csak külső hatás állíthatta le, valamilyen felső hatóság beavatkozása, vagy a helyi lakosságnak a bíróság ellen fordulása, ha látták, hogy nyilvánvalóan ártatlan ismerőseiket is máglyára hurcolják. A katolikus egyház, sőt maga az inkvizíció is, kezdeti habozás után egyértelműen a boszorkányperek hisztériája ellen fordult. A protestáns területek azonban ekkorra már kívül estek hatókörén.

A tipikus boszorkány városi, szegény, egyedülálló, idősebb nő volt. Milyen lelki és társadalmi folyamatok céltábláivá váltak az áldozatok? A kora újkor gazdasági átalakulása ugyan hosszú távon elindította Európát a kapitalizmus és a világkereskedelem felé, megalapozva a többi kontinens feletti dominanciáját, rövid távon azonban veszteseket is teremtett, növekvő jövedelmi különbségeket és szociális feszültséget. A lecsúszó rétegek a még alattuk elhelyezkedőkön vezették le státusuk elvesztésétől való félelmüket, a gazdagodók pedig lelkiismeretük „megnyugtatására” üldözték a szegényeket. Ráadásul a korszak a nagy vallási megújulás ideje is volt, az ún. belső térítésé. A bűn és a bűntudat átjárta az európai emberek lelkét, kivetítésükkel folyamatossá vált a bűnbakok képzése. Ráadásul egyre többen várták el az államtól, hogy váljon az erkölcsi megújulás eszközévé, és ha kell, kegyetlenül irtsa ki a bűnt.

Ha tehát vannak levezetendő lelki és társadalmi feszültségek, van ezt kiszolgáló „igazságszolgáltató” intézményrendszer és van önmagát folyamatosan megerősítő ideológia, akkor virágozni fognak a boszorkányperek. Ezek elmúltával a perek intenzitása is csökkent, és a 18. században szépen kimúltak. Ugyan malefíciában továbbra is hittek sokan, de a sátánkultuszban már nem, a kínzás eltűnt a nyomozások gyakorlatából, a világi bíróságok szervezettsége és szakmai színvonala megnőtt, a gazdasági hullámzások és a vallási rajongás is enyhült. Úgy tűnt, mintha boszorkányok sem lennének már.

P.S.: Mindig kényes dolog az aktualizálás, de az ember néha kénytelen rágyalogolni az aknamezőre. Képzeljünk el egy olyan országot, ahol gazdasági válság van és az addig uralkodó értékek és ideológiák is válságba kerülnek. Képzeljünk el egy olyan országot, ahol a bűnüldöző és igazságszolgáltató szervek demoralizáltak, korruptak és sem az állami bürokrácia, sem pedig a civil társadalom kontrolljához nincsenek hozzászokva. Képzeljünk el egy olyan országot, ahol kialakul az előítéleteknek valamiféle kánonja, amit a sajátos szerkezetű nyilvánosság folyamatosan, újra és újra megerősít. Ha sikerült, talán már el sem kell képzelnünk a fellobbanó tüzeket …

15 komment

Címkék: történelem egyház társadalom boszorkány kolbenheyer olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr49992464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.03.09. 23:45:51

boszorkányok márpedig vannak, én mondom! az aknamezőhöz meg annyit, hogy az analógia érdekes, de így kb. 65 évvel a 2. VH legszörnyűbb eseményei után, talán van rálátásunk arra, hogy milyen eseményláncolatot kéne elkerülni...

asmodean 2009.03.09. 23:51:27

Képzeljük még oda, hogy a boszorkány perek áldozatainak a száma 60000 - 900000 skálán mozog Európában.
Magyarországon 1000 per nagyjából 200 halálos ítélet ismert.
Rohadt egy nép vagyunk.

Bell & Sebastian 2009.03.10. 00:59:15

Gépház!

Csak én vagyok eltiltva a Viktoros cikktől? Egyetlen hsz.-t sem mutat a megjelenése óta!

(tudok élni nélküle, csak nem érdemes...)

Bell & Sebastian 2009.03.10. 02:00:52

@kolbenheyer

Kezdem azt hinni, Te szándékosan provokálsz.
Belógatsz egy kukacot, várod, ki harap.
Valami húsevő-rabló...
Aki aztán nem a levesben végzi, hanem valaki diplomamunkájában, szárazon, laposra taposva.

Azokat a gombokat Te nyomkodod, amelyek zsidózást, cigányozást váltanak ki!
Ha meg találsz egyet (barnát), elkábítod, a barlangodba hurcolod, és étlen-szomjan tartva felolvasod neki Cion bölcseinek jegyzőkönyvét. Csak hogy tudja, mihez tartsa magát, mielőtt a pennádra húzod. (várod, hogy élvezze is, de nem...)

Ez a perverzió általam eddig ismeretlen fajtája.
("Subidubi, ég a budi!" -ideidézvén Móricz veretes mondását jelenünk (v)álságos helyzetére és a pol.korrekt recsitálás antagonisztikus viszonyulására célozva)

molaris 2009.03.10. 02:23:50

Ebben a témában sokkal magasabb színvonalon írt Ráth- Vég István.

lac1 2009.03.10. 07:38:29

@Bell & Sebastian:

Ne bántsad. Direkt kifelejti, hogy utolsó mondatokban közölt gondolatokból ahol az "előítéletekről" értekezik, szándékosan kihagyta a "tények" nevű változót...
A tapasztalati ismereteket nem is említve.

Azért kedves kolbenheyer, a boszorkányüldözést ráerőltetni a zsid... nem mondhatom ki... ajjaj... négiscsak nagy felelőtlenség.

Ja, kihagytam azokat az áldott jó cigányokat, akiket mi mmogyorók Molotov koktéllal égő áldozat...

...jaj, már megint zsid... nah...

ááááá...!

asmodean 2009.03.10. 09:01:18

@Bell & Sebastian:
Gépház helyett válaszolok.
A viktoros cikk lényegében csak firefoxal (ie, opera, chrome nem vitte safarit nem próbáltam) olvasható, feltehetőleg rosszul van a videó beillesztve.

kolbenheyer 2009.03.10. 09:11:28

@molaris:
Ebben a témában sokkal magasabb színvonalon kommentelt Vörös BLORóka.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.10. 10:49:11

@Bell & Sebastian: elméletileg tudnod kell oda kommentelni, ott sem volt moderálás, bannolás meg pláne nem. Lehet, hogy asmodeannál van a megoldás, ilyenekhez nem nagyon értek. Én firefoxot használok, lehet, hogy tényleg a videóval van a gond, más is szólt, hogy az akasztja meg a dolgot.

asmodean 2009.03.10. 10:58:41

@calam:
A videótól kezdődően (már a videó sem látszik), "nincs meg" az oldal az fck meta tagek erősen kifogásoltak. Ha kicseréled a yotubon található embed -re szvsz jó lesz.

Bell & Sebastian 2009.03.10. 14:52:54

@kolbenheyer:

Akkor most nézzük a boszikat:

Közös kiindulási pontként vegyük a megszűnt politikai és társadalmi mobilitást.
A rendszer elmerevedett, szakorvos-dinasztiák, jogász-dinasztiák, politikus-dinasztiák kezében van sorsunk, és ez nem jó.

A ballib értelmiség túlreprezentált, a fölső és alsó (gyalogcigány) réteg kibillenthetetlen már egy jó ideje.

Találó a sorstalanok kifejezés. (megállt az idő)

A megoldás egyszerű lenne, gyurcsányi jelszóval élve kapaszkodjanak végre össze, oszt oldják meg! Lehetőleg a magukéból (erőforrásaikból), bátran szurkolok érte, de a pénzemet ne kérjék, véremet ne vegyék, stb...
(megjegyzem, USA mintára nem megy, az ide juttat)

Az igazi sötétbarnák most léptek kamaszkorba, annyi idő maradt, amíg nincs választójoguk. 2 - 3 év. Igazából csak a túlfejlett igazságérzetüket és az anarchista szívüket kellene jobb belátásra téríteni. De mivel is?

Azzal, hogy fölzabálták a jövőjüket?
Hogy rossz az újraelosztás?
Hogy kilátástalan az életük a startvonalon?
Hogy rendületlen megy a maszatolás tovább?
Hogy terítik a felelősséget?
Hogy rák ellen tapaszt javallanak?
Hogy az Egyházakba marnak veszett kutyaként?

Lesz autodafé?
Persze hogy lesz, nem alám gyújtanak, nem én gyújtom meg, csak nézem, mint eddig, mivel ezt a szerepet osztották rám egyszer 's mindenkorra! Jöjjön, ami elrendeltetett, Amen.

Most pedig könyörögjünk, hogy ne csak az ajvékolás csapjon fel a Trón oroszlános lábaiig.

A cselekvési terv origója: most vissza a kormányrudat jobbra, és imához! Ha nem, az nagyon rossz lesz mindenkinek.

lac1 2009.03.10. 15:02:14

@Bell & Sebastian:

Szerintem te olvasol engem, mert valahol (lehet hogy itt csak régebben?) én már kijelentettem, hogy a jövőben nekem nem lesz más dolgom, csak KARBA FONT kézzel a kertkapunak támaszkodva kell figyelnem az eseményeket.

És akiket te igazi sötétbarnáknak nevezel - ha azok valójában - éppen pont a választásokkal való megoldás nem lesz az erősségük. Mert miért is legyenek? vagy én fogjam vissza, ha az enyémet is köztük látom? Hiszen a maga életéért, az enyémért harcol - na.
És a menekülök még meg is köszönhetik nekem, hogy csak nézek...
És nem én lac1, hanem én a meglopott és megcsalt, és lefasisztázott...

Számtalanszor kijelentettem, hogy a történelem nem ismerete azzal büntet, hogy újra kell élni azt.

Bell & Sebastian 2009.03.10. 16:05:39

@lac1:

Próbáljunk demokratikus keretek közt maradni.
(Bár a szirénhangok oly csábítóak: a háború és öldöklés csak az önszabályozó mechanizmusok egy radikálisabb megjelenülései evolúciós értelemben?)

A Társadalmi Szerződés összefoglalása az Alkotmány. Az antalli bon-motot kiforgatva:

Tetszettek volna nem leszarni!

lac1 2009.03.10. 18:01:21

@Bell & Sebastian:

Köszönöm a figyelmeztetésedet, de én pontosan a tőlem elvárható legnagyobb önuralommal fogom ölbe tett kézzel nézni a történelmet.
Azzal tisztában vagyok, hogy a szólásoknak MINDIG igazuk van, és így nem felejtem el azt, (többek között), hogy aki kardot ragad, kard által vész el.

Hogy mi lesz a jövő, azt nem tudom, csak egyet: így nem megy tovább. Ha másért nem, akkor azért, mert elfogy az elajándékozható vagyon.

A Társadalmi Szerződést én mélyebben értelmezem, mert az állam is egyfajta szerződés: a közös célt kitűző, a földrajzilag egy helyen élő emberek szövetsége egy bizonyos feladatra: na ez maga az állam.
És most úgy van, ahogy a terminátorban: az állam önjáróvá vált és a készítői ellen fordult.
Ez már maga a háború.

Ráadásul kéretik tudomásul venni, az emberiség története nem más, mint a folyamatos háború, kisebb-nagyobb megszakításokkal.

Maradok tisztelettel.

lac1 2009.03.11. 20:33:57

...
A zsidó magyarok vagyonának zár alá vételét az immár függetlenségét elvesztett, katonai megszállás alatt álló országban született 1600/1944. ME sz. rendelet (1944. április 16) mondja ki, államosítását pedig Szálasi Ferenc foganatosította a Veesenmayer által gründolt nemzeti koncentrációs kormány élén [3840/1944 ME sz. rendelet (1944 november 3)].

Ezek az intézkedések minden létező jogelvnek ellentmondanak, illegitim, a megszálló hatalom által mozgatott kormány hozta őket és teljességgel nélkülözték a parlamenti jóváhagyást.

Következésképp az ország függetlenségének helyreállítása és új választások után az Országgyűlésnek visszamenőleges hatállyal meg kellett volna őket semmisítenie. Azaz a háború után vissza kellett volna adni az államosított zsidó tulajdont haladéktalanul. Veszteség még így is lett volna, mert a nemzet vagyonának jelentős része odalett a háborúban, de ez olyan körülmény, ami mindenkit sújtott, megkülönböztetés nélkül.

Ehhez képest szinte mindent széthordtak az oroszok, a kommunisták és a csőcselék. Nem a nyilasok, azoknak alig volt idejük bármire.

Dálnoki Miklós Béla amúgy szintén illegitim, Moszkvában összeállított névsor alapján 1944 december 22.-én kinevezett Ideiglenes Nemzeti Kormányának 200/1945 ME sz. rendelete eltörölte a zsidókat sújtó intézkedéseket. Jellemző a katyvaszra, hogy a rendeletet február 6.-án adták ki, de a Kormány csak március 17.én hagyta jóvá.

Akkor elvileg vissza kellett volna adni a lopott cuccot, de aki kapott is vissza valamit, azt újraállamosították hamar. Úgy látszik, a nyilas kormánynak ez az intézkedése tetszett az elvtársaknak (mi az hogy, nagyon is!).

Persze ezzel párhuzamosan kifosztottak mindenki mást is. A magyar polgárságnak kb. 20%-a volt zsidó, tehát az 1948-ig, a nyílt kommunista hatalomátvételig tartó folyamatot úgy írhatjuk le, mint a magyar polgárság felszámolásának, kifosztásának teljessé tételét. Vagyonjogi szempontból annyi történt, hogy amit a nemzeti szocialisták elkezdtek, azt bevégezték a nemzetközi szocialisták: a maradék 80%-ot is kiforgatták mindenéből (miközben véglegesítették a korábban kisemmizettek állapotát).

Ebben a folyamatban volt egy különös momentum, az 1946. évi XXV. törvény 2. §-a. Ezt - az amúgy szintén illegitim, de akkor éppen többé-kevésbé demokratikusan választott - Kisgazda többségű Nemzetgyűlés emelte törvényerőre. A paragrafus felülírja azt az általános szabályt, hogy az örökös nélkül elhaltak javai az államra szállnak, helyette létrehoz egy alapot, ami az 1941 június 26 - 1946 december 31 között az üldözés következtében örökös nélkül elhalt zsidó személyek vagyonának örököse, s aminek célja a korábban üldözött zsidók megsegítése valamint erre szolgáló intézmények létesítése és fenntartása.

Az intézkedés nem egészen példátlan. Az 1949-ben Haynau által a magyarországi zsidó hitközségektől beszedett horribilis hadisarcot (amit azért vetett ki rájuk, mert támogatták a Szabadságharcot), szóval ezt az összeget az 1867-es kiegyezés után visszaadták az osztrákok a zsidóknak mint alapítványi vagyont. Ebből lett pl. a budapesti Országos Rabbiképző is.

A gazdátlan zsidó vagyon kezelésére 1947-ben létre is jött az Országos Zsidó Helyreállítási Alap. Ezt a komcsik 1948-ban csendesen beolvasztották az Állami Egyházügyi Hivatalba, természetesen az összes zsozsót lenyúlták. Majd pont ezt ne nyúlták volna le.

Aztán később, az 1997. évi X. törvény az Alapot jogutód nélkül megszüntette, vagyonát pedig (ami nem volt) a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak juttatta.

A Mazsök fölött ugyanaz a Zoltai Gusztáv Munkásőr elvtárs gyakorolja az ellenőrzést, mint a Mazsihisz fölött. Amúgy a szervezet 2007-ben kapott húszmillió dollárt az adófizetők pénzéből (valójában csak 12,6-ot, további 8,4-et csak 2011/12-ben). Ez olyan 4 milliárd HUF körül van, árfolyamtól függően, de igazából 50-70 milliárdot szeretnének, mert számításaik szerint annyi jár.

Az eredeti alább megjelölt helyen:

Múlt és Jövő, Új folyam, 98/4