A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Vesszőfutás a Kalóz-öbölben II: Szauron Szája

2009.04.22. 15:03 Vörös BLORóka

Tudom, hogy szemét dolog a hírhozót lelőni, de most mégis ezt teszem. Lehet, hogy szakmabeli. Lehet, hogy nálam százszor jobb rálátása van a témára. Ez mégsem jogosítja fel arra, hogy bődületes baromságokat írjon. És mivel "szeretem", ha az Index szája íze szerint alakul a napi média, muszáj egyet odarúgnom nekem is.

Mai megmondóemberünk: Jeszenszky Zsolt (a hivatkozott írását itt lehet elolvasni), aki a Magyar Lemezlovas Egyesület elnöke is egy személyben (aki az egyesület nevét olvasva elröhögte magát, annak ajánlom, hogy olvassa el ezt is). Kompetenciáját ezért valóban nem kérdőjelezhetem meg, már ami a szerzői jogi kérdéseket illeti, de a cikkének értelmét igen. (Az általam e témában írt előző cikket itt találhatják meg)

Két bevezető bekezdés után, amelyben semmi jelentékenyet nem ír azon túl, hogy elismeri a torrentezés létjogosultságát a mai világban, jön a nagy bumm: mégsem. Ahogy mondatról mondatra egyre jobban belelovalja magát a demagógiába, egyre szórakoztatóbb hasonlatokat szed elő, mint például hogy a lemezkiadók, akik olyan szerződéseket kötnek a feltörekvő fiatal zenészekkel, hogy azok még 5 év múlva is csak töredékét kapják annak, amit közben a cég keres velük, csupán azért teszik ezt, mert a "szomszéd üzletben ugyanazt az árut ingyen osztogatják", és ebből jön a nagy következtetés: "bármit jobb ingyen megkapni, mint pénzért". Az egész harmadik bekezdés csúcspontja, amikor többek közt a Radiohead-et vagy a Nine Inch Nails-t a következőképp írja le: "renitens, »csakazértisbezzeg« zenész, aki a saját rövidtávú népszerűsége, néhány olcsó »rajongói jópont« érdekében harsányan kiáll a zenekalózok mellett". Mondjuk rendben, én sem vagyok oda a Radiohead-ért, de azért így beszólni nekik... A bekezdés vége hű marad eddigi stílusához, és itt még meg is villantja a szerző a benne rejlő alkotói vénát: "Akik számára lassan értelmetlen alkotni, új zenéket készíteni, hiszen senki nem akar ezekért fizetni" - látszik, hogy ő tényleg érti a művészetek lényegét. Egy hozzáfűzést azért mégis: ha valaki azt gondolja, hogy az rendben van, hogy csak azért, mert ő megírt egy zenét, ahhoz nekem annyit kell fizetnem a boltban, hogy álljam a kiadócég ilyen-olyan költségeit és egyéb marhaságokat, akkor az nagyon téved. A szellemi termék érték, csak éppen nem lehet bármi pénzt elkérni érte. Ajánlom figyelmébe az ily módon gondolkodóknak azokat a zenegyűjteményeket, ahol 1$-ért akár egész albumokat lehet letölteni. 230 forint, nem pedig sokezer, amiket egy-egy CD-ért elkérnek néha.

A fikázott hivatkozott cikk innentől továbblép, és írója elkezdi a Pirate Bay tulajdonosait ostorozni kétágú nyelvével. Erkölcsi bűnösségük melletti fő érve az, hogy nagyképűek. O-ó. Majd kiosztja őket azért, hogy nem állnak ki az elveik mellett. Most akkor mi a nagyobb baj? Az, hogy az elveik rosszak, vagy az, hogy amikor az amerikai cégek igazságszolgáltatás utoléri őket, akkor próbálják menteni a menthetőt? Tisztelt szerző úr valószínűleg nem tud eleget a koncepciós perekről, de merem állítani, hogy ha őt citálnák a bíróság elé olyan okokkal, amiket az észérvek gond nélkül eltipornak, ő is próbálná menteni a menthetőt.

Az egyébként retorikai szempontból eddig is remek cikk írója végül egy jól bevált húzással még gyorsan el is idegeníti az olvasóit a bűnbakoktól: "saját bőrük mentése érdekében akár mind a 22 millió felhasználó is mehetett volna börtönbe". Remek! Tényleg, ez nagyon betalált! Aki valaha használt Pirate Bay-t, az most érezze magát igazán fenyegetve, hiszen mindenki ellene van, illetve persze a bíróság nem is: sőt, az védi meg a szegény ártatlan illegális fájlmegosztót a gonosz üzemeltetők mocskolódásától.

Mi a tanulság? Indítsuk újra a torrentklienst, és nyugodtan dőljünk hátra: amíg ilyen marhák állnak a jogvédők oldalán, sosem kell fizetni a zenékért.

 

UPDATE (20:00): Számomra csak most derült ki, hogy a cikk lopás. Az eredetit itt találhatják meg. (a linkért köszönet Geri:dzsííí -nek). Ezúton szeretnék Jeszenszky Zsolttól elnézést kérni, amiért a fentebb kivesézett cikket az ő alkotásának hittem. Természetesen sértő, becsmérlő megjegyzéseim így nem rá, hanem az eredeti íróra vonatkoznak. Jeszenszky úrra nem tudok megfelelő jelzőket találni, magam részéről fel vagyok háborodva ezen az arcátlanságon. Remélem soha többet nem látjuk az index címoldalán "írását".

10 komment · 1 trackback

Címkék: index vélemény internet torrent pirate bay

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr401080051

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RE:blog 2009.04.22. 18:35:11

L, mint lopásjeszenszy "dj-vizsga" zsolt parades cikkere (amit, mint kiderult, ironikus modon lenyegeben egy-az-egyben nyult le a wiredtol) valszleg szamtalan reakcio szuletik majd. ime az egyik.figyelem: a cikk lenyegeben egy levelezolistara ir…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.22. 15:09:54

ez nagyon jól esett. Jeszenszky Zsolt már máskor is ugatott. Akkor volt legutoljára népszerű, amikor DJ vizsgát akart bevezetni. Akkor is hasonlóan vele szimpatizáló posztok születtek:
konzervatorium.blog.hu/2009/01/11/dj_vizsga_es_a_szopas

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.22. 17:06:35

A Radioheadért én odavagyok és ezzel a fizess amennyit akarsz dologgal tobbet kerestek ossze az elso honapban, mint elotte barmelyik lemezukkel.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.22. 17:10:00

Meg egy dolog: Nyugaton a legtobbek nem a zene megvasarlasa helyett, hanem amellett hasznalnak torrenteket. Ha nincs torrent, akkor en sosem fizettem volna ki sok sok fontot egy Bloc Party koncertért és a polójukat valamint a legutobbi lemezuket sem vettem volna meg.

ügyfélszolgálatos 2009.04.22. 17:36:27

A legviccesebb az, hogy ő a nulla elismertségű zenész szól be a Radiohead-nek... Ez olyan mintha egy anyátokköztben játszó "színész" szólna be mondjuk Jack Nicholsonnak. Szánalmas.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.04.22. 18:25:37

Szily blogja szerint a szöveg is lopott :)

wice 2009.04.22. 19:13:57

igen, az valami brillians, ahogy a radioheadet meg a nin-t osztja. hat bazmeg zsolti, nehogymar te akard megmondani a zeneszeknek, h mennyit kerhetnek a felveteleikert! azert az mar vicces lenne.

illetve hat... mi is van most? ha egy (jo ertelemben vett) amator zenekar keszit nehany felvetelt a garazsban egy negysavos keverovel, es azokat kirakja a sajat homepage-ere mp3-ban, ingyen letolthetoen, a "szerzoi jogvedok" pillanatokon belul a nyakukon vannak, es kovetelik toluk a _jogdijat_, amibol majd, valamikor, ha tortenetesen a slagerlista kozelebe kerulnek, visszacsepegtetnek nekik. marmint ha marad belole vmi egyaltalan, miutan kifizettek a komplett szerzoi jogvedo apparatust, a takaritonoig es a kokszos kurvakig bezarolag.

es ez nem vicc.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.04.22. 19:56:11

@Lodovik Trema: hát igen, asszem ez rám is igaz gyakorlatilag minden általam hallgatott és szeretett zenekar esetében
@wice: hát igen, a jogvédők megérnének még egy misét...

@Geri:dzsííí: Köszi a belinkelt cikket!

valójábannemberci 2009.04.22. 19:59:00

Hmmm...
A Radiohead-NIN vonalon elindulva mutatnám be a nagyérdeműnek (remélem főlemezlovászunk is látja majd) a Come&Live nevű keresztény missziós kiadót, amelyik szintén a "pay as you like" modellt követi.
A lényege, hogy aki náluk szerződik, az vállalja, hogy a lemez- és koncertbevételek 100%-át egy-egy nonprofit jótékonysági partnernek adományozza.
A zenékért kapott pénz helyett adományokkal (tárgyi és pénzbeli), a fellépésekért kapott összegek helyett pedig fuvarozással, koszttal és kvártéllyal lehet őket segíteni. A merch eladás viszont a saját dolguk, tehát az abból szerzett bevétellel maguk gazdálkodhatnak.

A kiadó MySpace profilján megtalálható a két alapdokumentumuk:
www.myspace.com/comeandlive

Na erre varrjon gombot a lemezlovász.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.04.22. 20:02:16

Az új infók tudatában frissítettem az írásomat.