A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A kétharmad bűvöletében

2009.05.19. 07:00 kolbenheyer

A Fidesz alkotmányozni fog. Már persze, ha lesz kétharmados többsége, ami a pécsi polgármester-választás után nem is tűnik lehetetlennek. Ráadásul Orbán Viktor sem hessegeti már el ezt a gondolatot, hanem arra emlékeztet, hogy Horn Gyula idején az MSZP és az SZDSZ sem fogta vissza magát. Szerintem három kérdés merül fel. Jogos-e a hivatkozás az 1994-es eseményekre? Milyen változtatásokat akar a Fidesz az alkotmányban? Miért beszél most erről Orbán?

1994-ben az akkori koalíció tényleg belenyúlt az Alkotmányba, lehetővé tette, hogy képviselők is lehessenek polgármesterek, illetve az utóbbiakat közvetlenül válasszák. Egyik sem tragikus változás, utóbbival egyet is értek, előbbivel nem, de mindegyik párt kihasználja a helyzetet. A gond az, hogy a kétharmad úgy jött létre, hogy a választási rendszer sajátosságai miatt magát túlnyerő MSZP mellé hirtelen odaállt a szövetségeseit faképnél hagyó SZDSZ, és így módosították akkor a saját javukra az erőviszonyokat. Ez a Fidesznek akkora pofon volt, amit nem tudott máig sem kiheverni. Akkor ismerte fel Orbán, hogy nincs háromosztatú tér, az MSZP ellen az egész jobboldalt fel kell sorakoztatni. Történetileg tehát valóban az MSZP rúgta fel először az íratlan megegyezést (bár ők inkább az ezutáni önmegtartóztatásra hivatkoznak, azaz hogy több változtatást nem tettek). Ez azonban erkölcsileg nem mentség. Ha Orbán erre hivatkozva fog alkotmányozni, csupán annyit mond: pont olyan vagyok, mint ti. Lelke rajta …

De mit is akar megváltoztatni a Fidesz? Erről keveset hallani. Szokás hivatkozni Stumpf Istvánra, aki szerint megerősítenék a köztársasági elnök jogköreit, és ezek után esetleg maga Orbán lenne az elnök. Felmerült az is, hogy a Fidesz a kormány alá rendelné az ügyészséget. Egyik sem antidemokratikus önmagában, Európában mindegyikre van példa. Természetesen tudom, hogy a magyar alkotmányosság fiatalabb és sérülékenyebb az európai átlagnál, ezért óvatosabbnak kell lennünk, illetve nem alakult még ki a valóban független intézmények egymást kiegyensúlyozó rendszere. Azaz, ha nem is tűnnek veszélyesnek ezek a változtatások, nem is szükségesek, sőt inkább kerülendők. De vajon tényleg tesz-e ilyet a Fidesz? Magyarország az EU tagja, és láttunk már arra példát, hogy az Unió hogyan bánik a szerinte renitenskedő tagokkal. Orbánnak elég sok baja van a rossz külföldi megítéléssel, kormányon nem akarja ezt tovább növelni. Valószínűbbnek tartok egy szimbolikus alkotmányozást: a jobboldalt kezdettől fogva zavarja, hogy jogtechnikailag még mindig az 1949-es alkotmány van érvényben, még ha szinte minden sorát ki is cserélték.

De miért beszél erről most Orbán? Ha nem akar alkotmányozni, akkor azért furcsa, ha meg akar, akkor is többet veszthet evvel, mint nyerhet, hiszen az MSZP és az SZDSZ szájába adja: ránk szavazzatok, ha meg akarjátok akadályozni Orbán alkotmánymódosítását. Szerintem Orbán három problémát akar megoldani. Egyrészt ígérni kell valamit azoknak a híveknek, akik Pécs után még többre várnak. Másrészt viszont fenn kell tartani azoknak az aktivitását, akik már annyira biztosak a Fidesz-győzelemben, hogy úgy gondolják, el sem kell menni szavazni. És harmadszor: Orbán nem szeretné benn látni a Parlamentben a Jobbikot. Erre akkor van esély, ha a bizonytalan jobboldaliak a kétharmad reményében inkább a Fideszre szavaznak, illetve ha minél magasabb a részvételi arány. A csekély részvétel tudvalevőleg a kisebb pártoknak kedvez, mert fegyelmezett szavazótáboruk súlya megnő. A nagy részvételnél viszont a nagy néppártok lazábban kötődő választói döntenek, így a kicsik az öt százalékos küszöb alá süllyedhetnek. Ezért beszél Orbán az alkotmányozásról.

36 komment

Címkék: politika fidesz alkotmány kétharmados többség

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr361130392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.05.19. 09:42:38

Az alkotmánynál szerintem jóval fontosabb lehet, hogy különféle egyéb 2/3-os törvényekbe is belenyúlhatnak. Aminek persze megint két oldala van, de ha véletlenül megszállja őket a szentlélek (és azért semjén zsolti osztja nekik...), akkor egész jó és fontos reformokat is megvalósíthatnak 2/3-dal.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.19. 11:39:14

Amikor szóba kerül a Fidesz lehetséges 2/3-os többsége, meg a minősített többséggel módosítható törvények köre, a legtöbb médiában az jön le, hogy van egy óramű pontossággal működő mechanikus szerkezet, amibe csúnyán bele akar mászni a gaz ZoRRRRRbán Viktor.


Pedig a helyzet az, hogy rengeteg olyan 2/3-os törvényünk van, ami elavult, önellentmondásos, vagy egyszerűen hibás.

Az egyik legjobb példa erre többek között az MNB elnökének rendeletalkotási joga. Az uniós csatlakozás egyik vívmánya, hogy a nemzeti bank elnöke meghatározott tárgykörben rendeletet bocsáthat ki, és ez a rendelet a jogforrási hierarchiában egyenrangú a kormányrendelettel. A nemzeti bankról szóló törvény a rendeletalkotás kapcsán utal a jogalkotásról szóló törvényre, hogy egyebekben annak a rendelkezéseit kell alkalmazni. A probléma ott van, hogy a jogalkotási törvényt ennek megfelelően nem változtatták meg, az nem rendelkezik az MNB-rendeletről, viszont még benne van a hatályon kívül helyezett jegybanki rendelkezés, sokkal alacsonyabb jogforrási szinttel.

Rengeteg ilyen és ehhez hasonló gikszer van a joganyagban. Ezek nem okoznak akut problémákat, de többek között az ilyen jogi hiányosságok miatt is nehezebb az ország irányítása.


Az ügyészség kormány alá rendelése, illetve összességében az ügyészség elhelyezése a három hatalmi ág viszonylatában régóta vita tárgya. Ezzel együtt nem gondolom, hogy változtatnának a mostani szabályozáson. Az ügyészséget az Alkotmánybírósághoz hasonlóan önálló entitásként definiálták a hatalmi ágak rendszerében; inkább az várható, hogy több közjogi szervezet kap még ilyen független státuszt.


A köztársasági elnök jogkörét pedig érdemes lenne fejleszteni. Nem az önálló jogköreit, hanem az ellenőrző jogosítványait. Tehát ha az országgyűlés valahol gebaszt csinál, legyen joga kijavítani.


Természetesen nincsenek illúzióim. Amint a Fidesz felveti a 2/3-os törvények módosítását, kitör a szoclib hiszti. Majd talán Vadai Ágnes lesz az, aki bőrönddel jelenik meg a sajtótájékoztatón, majd visítva bejelenti, hogy az Fidesz kitörölte a demokratikus jegybanki rendelkezést a jogalkotási törvényből, és a helyére ültette a vérnáci MNB elnöki rendelkezést, és ez a fasiszta hatalomátvétel első jelen, ez már Weimar, és MINDENKI MENEKÜLJÖN!!!!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.19. 14:25:17

Mondjuk a budapesti önkormányzati rendszeren is volna mit módosítani, tudtommal az is kétharmados.

A kulturált megoldás az lenne, ha a Fidesz programban benne lenne, hogy milyen kétharmados törvényt akarnának módosítani és hogyan. De mire ezt a mondatot leírtam, már fel is ébredtem.

café 2009.05.19. 15:05:09

Ez így nem pontos. Az MSZP és az SZDSZ a ciklusuk elején hozzányúlt az alkotmányhoz, de éppen a felzúdulás miatt (ami jegyzem meg elsősorban a saját értelmsiégüktől jött, vö: fideszes értelmiség "kritikái" a saját pártjukkal szemben) eldöntötték, hogy azontúl csak 4/5-el változtanak az alkotmányon. És ezt betartották.

Az a bizonyos ciklus eleji malackodás az önkormányzatokat érintette, szerintem elhibázott módon, de a közjogi szerkezetet nem alakította át. Ehhez képest Stumpf beszélt másról is, kétkamarás parlamentről stb.

A 2/3-os szabály éppen arra való, hogy alapkérdésekben az ellenzékkel is meg kelljen egyezni. Ez fontos dolog. Ez a rendszerváltás utáni berendezkedés egyik lényegi eleme, nagyon rossz lenne ezt felrugni.

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.05.19. 15:22:01

@promontor: igen, ez a probléma, hogy Balatonőszöd, államcsőd kopogtatása után még mindig úgy fognak menni a választások, hogy nem szabad megmondani előre, hogy mit fogunk csinálni, mert akkor nem szavaznak meg minket. Bár úgy látom, hogy Orbán, ha nem is következetesen, de néha igyekszik máshogy cselekedni, de nem egészen jól. Mindegy bonyolult :) majd egyszer leírok ezt rendesen

Vidéki 2009.05.19. 16:00:59

@mefisto:
Írod:
„ Pedig a helyzet az, hogy rengeteg olyan 2/3-os törvényünk van, ami elavult, önellentmondásos, vagy egyszerűen hibás.”
„Rengeteg ilyen és ehhez hasonló gikszer van a joganyagban. Ezek nem okoznak akut problémákat, de többek között az ilyen jogi hiányosságok miatt is nehezebb az ország irányítása.”

Ennek oka , hogy a rendszerváltáskor az „alapító atyák” nem bíztak meg egymásban, ezért hatalmas fékeket építettek be, amelyek később az országot kormányozhatatlanná tették.
Az MDF-SZDSZ paktum annak idején sokat enyhített a helyzeten, de amelyek bennmaradtak azok is nagyon megnehezítik az ország irányítását.
A helyzetet jellemzi, hogy a választási törvények ésszerű módosításában, a képviselői létszám ésszerű csökkentésében az elmúlt 20 évben képtelenek voltak megegyezésre jutni a pártok.

Egyetértek veled, amikor ezt jósolod: „Természetesen nincsenek illúzióim. Amint a Fidesz felveti a 2/3-os törvények módosítását, kitör a szoclib hiszti.”

café 2009.05.19. 16:15:58

Azért soroljátok fel már, melyik 2/3-os törtvény teszi kormányozhatatlanná az országot?

A képviselői létszám nyilván nem tartozik ide, az talán nem teszi kormányozhatatlanná az országot, hogy 200, 250 vagy 380 képviselő van. (Ők ugyanis nem kormányoznak, hanem törvénythoznak - hatalmi ágak ugye).

Mindenki akar létszámot csökkenteni, de a hogyan évtizedekre döntheti el a pártstruktúraát. Lehet olyan szabály, amelyik a kicsiket eleve kizárja (elég megemelni az induláshoz szükséges kopogtatócédulák számát, vagy növelni az egyéni helyek súlyát), és lehet olyan, amelyik azt segíti, hogy ne kétpárti parlament legyen (pl a bekerülési küszöb lejebb mehet).

Egy rossz csökkentés sokkal több bajt csinálhat, mint az hogy most kicsit több a képviselő, mint lehetne. Na most, nem az a fair, hogy a pártokat, a többpártrendszert fundamentálisan érintő szabályok (mint a választási törvény) megváltoztatásához a kormányoldal és az ellenzék megegyezése szükséges. Ha nem megy, akkror nem megy. Nem ez a fő baj Magyarországon. Az sokka lrosszabb, ha az egyik oldal saját képére alakítja át a rendszert.

café 2009.05.19. 16:17:31

Na most, nem az a fair, hogy a pártokat, a többpártrendszert fundamentálisan érintő szabályok (mint a választási törvény) megváltoztatásához a kormányoldal és az ellenzék megegyezése szükséges? - ez persze kérdés nem kijelentés

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.19. 16:36:19

@café: Ezt nekem céloztad?

Én azt mondtam, hogy "Ezek nem okoznak akut problémákat, de többek között az ilyen jogi hiányosságok miatt is NEHEZEBB az ország irányítása."

Természetesen az alkotmányos normák módosításához a leendő kormányerő és a leendő ellenzék alapszintű egyetértésére lenne szükség. A probléma az, hogy a leendő ellenzék semmi érdemleges választ nem tud adni, momentán a tevékenységük kimerül a visítozásban, hogy fel kell venni a harcot a "sötétség seregeinek vezénylő tábornoka" ellen. Szóval ha rájuk várunk, akkor itt fogunk ülni még egy darabig.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.05.19. 17:55:39

@mefisto: jól mondod.
Én nem tartok ettől,az alkotámyozós-orbános érától.
Nagyon sok jogszabályon pedig tényleg módosítani kellene.

Azért nagyobb módosítás nem volt az alkotmanyányban, én úgy emlékezem. Igaz, volt vagy 23 az elmúlt 60 évben.
A sok 2/3-os törvények is az Antall -Tölgyessy paktumnak köszönhető. Amit annyira nem bánok.

"Kormány alá rendelni az ügyészséget."
Ez vicc lehet.

Bell & Sebastian 2009.05.19. 19:28:46

@BálnaUhr:

Egyáltalán nem vicc, ha komolyan veszik a szervezett bűnözés elleni harcot. (levitézlett szadesz-korifeusok, regnáló szocio-hercegek)

A legnagyobb számlagyár a mai napig a Veres-famíliáé, és lám-lám érinthetetlenek!

Az más kérdés, hogyha fordul a kerék, lehet, helyet cserélnek. Csahos és róka koma.

Az olasz belpolitikai viszonyokhoz hasonultunk mára. Ott a minta.

Kolbenheyer
gondolatai nagyon jók, de arra nem hozott példát, hogy az Únió büntetné a különutasokat, mert nincs. Ez egy gyenge Únió, III. Birodalom-light. Azaz IV.
Jobban ismeri a belső mechanizmusát, most látta közelről.

café 2009.05.19. 19:33:21

mefisto "A probléma az, hogy a leendő ellenzék semmi érdemleges választ nem tud adni, momentán a tevékenységük kimerül a visítozásban, "

Azért ennél kicsit összetettebb a dolog. Momentán éppen szavazzák meg azokat a fontos szabályokat, amelyek nélkülözhetetlenek, és a következő kormánynak is szolgálatot tesznek velük, úgy is mint 13. havi nyugdíj eltörlése, ingatlanadó stb. Ezt azért semmi érdemlegesnek nem nevezném, ippög ezeken múlik a csöd vagy a talpon maradás.

Ezzel persze a saját szavazóbázisukat támadják meg, és igen elfogultnak kell lenni ahhoz, hogy valaki azt feltételezze, hogy ezt (1) ne tudnák, (2) kéjjel tennék. Azért teszik mert nem tehetnek mást. És ahhoz is elfogultnak kell lenni nem kicsit, hogy valaki a jelenlegi ellenzéket viszont úgy lássa, mint akik bármi értelmes javaslatot tettek az elmúlt években.
Ők meg arról visítoznak, hogy a kormány direkte tönkreteszi, kiárusítja, szétrombolja, nyomorba dönti stb.

Önkormányzati reform, parlamenti létszám ügyében sem igaz az amit írsz, volt ott javaslat, ellenzéki támogatás híjján nem mentek át. Lehetne kevesebb önkormányzat, de a Fidesz nem szavazta meg. "érdemleges" okot nem mondot, csak annyit, hogy öszöd, öszöd.

Szóval kicsit lehetne elfogulatlanbbul nézni a meccset.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.19. 20:18:02

@café: A 13. havi nyugdíj eltörlése alapszintű válságkezelési aktus, ezért talán ne törjünk ki tapsviharban.

Az ingatlanadót talán hagyjuk! Mindössze négy olyan alapvető törvényt lehet felsorolni, amivel ellentétes (polgári törvénykönyv, polgári perrendtartás, közigazgatási eljárási törvény, ingatlan-nyilvántartási törvény). Nem akarom szétoffolni Kolbenheyert, bővebben itt:

http://archiregnum.blog.hu/2009/05/15/toketlenek#comments

Sajnos drága kormányunk többi törvényjavaslata is ezt a szintet veri.

Ez nem elfogultság kérdése. Egy törvény vagy alkalmazható, vagy nem.

(Zárójelben jegyezném meg, hogy az MNB elnöki rendelettel kapcsolatos apró kis mellébasztást ez a kormány követte el.)

café 2009.05.19. 20:34:30

mefisto A 13. havi nyugdíj eltörlése alapszintű válságkezelési aktus, ezért talán ne törjünk ki tapsviharban

Nem török ki tapsviharban, azt mondom, hogy nem igaz, hogy nem csinálnak semmit, mellesleg a Fidesz ezt az alapszintű válságkezelési aktust ellenzi.
Azt is mondja, hogy ez brutális megszorítás, amire nincs szükség. Ingatlan adóra sincs, bár az pontosan beleiilene a Fidesz táradalompolitikájába, hogy az inaktívak körében növelik az adóterhelést, ezért cserébe az aktívak terheit csökkentik. De a Fidesz nem technikai, szabályozási aggályokat vet fel, hanem a priori ellenzi. De miért? Miért rossz az neki, hogy ez a nyilván verséget szenvedő kormány megcsinálja, aztán többek között ezzel valóban teret nyit a munkaterhek csökkentése előtt. Ezt a gólt már a Fidesz rúgná be, ami nem fog menni, ha betarthák azt, hogy az ingatlanadót eltrölik, a 13. havikat visszaállítják. Vagy nem tartják be, de akkor hazudnak, ami viszont metafizikailag lehetetlen.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.05.19. 20:40:53

@Bell & Sebastian: Láttuk már informálisan a kormány alá rendelt ügyészséget. Aztán meg az ellenzék alá rendeltet. Polt Péter nagyon derekasan megszolgált urának és parancsolójának. Milyen szép is lesz, ha ez hivatalossá válhat... Abban igazad van, hogy Olaszországra emlékeztet a helyzet. Orbán ugyan legszebb álmaiban sem fog tudni olyan hihetetlenül hatékony üzleti-politikai maffiabirodalmat létrehozni, mint öreg haverja, de törekszik rá, és ezt mi még iszonyatosan megszívjuk.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.19. 21:12:45

@café: "Miért rossz az neki, hogy ez a nyilván verséget szenvedő kormány megcsinálja, aztán többek között ezzel valóban teret nyit a munkaterhek csökkentése előtt."

Azért ellenzi, mert

1.) a minden lakóingatlanra kiterjedő értékbecslési eljárás lefolytatásához az önkormányzatoknak nincs meg a megfelelő szakapparátusa;

2.) az önkormányzati bérlakások bérleti díjának megállapításához kialakított övezeti besorolási rendszer az ingatlanadóra alkalmazhatatlan;

3.) az ingatlan-nyilvántartás nem tartalmaz olyan adatokat, amelyekből közvetlenül következtetni lehetne az ingatlan értékére, illetve ennek módosítása esetén visszamenőlegesen bővíteni kellene a teljes adatbázist;

4.) a koncepció a megállapított adóalap felülbírálata esetén kizárólag az állam által kijelölt ingatlan értékbecslő alkalmazását teszi lehetővé, de akár szerződéskötési kötelezettséget írnak elő, akár közigazgatási határozati formában állapítják meg az ingatlan értékét, a polgári peres eljárás keretében a bíróság úgyis független értékbecslőt rendel ki szakértőként és az ítéletében az ő szakvéleménye alapján állapítja meg az ingatlan értékét;

5.) az adóalap közigazgatási határozat formájában való megállapítása esetén ki kellene alakítani azt a felettes közigazgatási szervet, aki a megfelelő infrastruktúra formájában végzi a közigazgatási felülvizsgálati eljárásokat;

6.) szociálisan rászorultak esetében amennyiben a meg nem fizetett adót jelzálogjog formájában ráterhelik az ingatlanra, akkor nem tud felvenni bankhitelt;

7.) jelzálogjog feljegyzése esetében, ha túlzottan nagy a teher, az elhunyt kedvezményezett halála után az örökös kénytelen egyből eladni az ingatlant;

és

8.) amennyiben az adóterhekkel és jelzálogjoggal túlterhelt ingatlant, mint örökséget az örökös visszautasítja, akkor az állam örökli az ingatlanra felvett kölcsönt és a saját magának fizetendő adófizetési kötelezettséget is.

Röviden ennyi.

Bell & Sebastian 2009.05.19. 21:16:51

@bm613:

Két kérdésem maradt:

- "Ezek" és "azok" sem tudnak soha jóllakni?
- Az "élni hagyni" elvről még nem hallottak?

Egyre tágabb köröket leírva ez megy a településeken, a körzetekben, Európában és a világban. A mi külön tragédiánk, hogy különleges idomítást élünk meg. (a fegyvertörvénnyel felkészültek jó előre a bajra a szocik)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.20. 02:05:38

@mefisto: Mondjuk ez az ingatlanadó téma kicsit off, de ha már:

1) Nem kéne minden ingatlanra értékbecslést lefolytatni, szerintemilyesmiről nem volt szó.

3) Az ingatlannyilvántartás tartalmazza az adásvételi szerződéseket. Abból azért lehet következtetni.

6) Aki szociálisan annyira rászorult, hogy nem bírja kifizetni az ingatlanadót, az talán hitelt sem akar felvenni, (legalábbis szerintem ne akarjon, mert azt se fogja tudni fizetni), szóval szerintem ez nem valós probléma.

7) Ha jól tudom, a tervek >=0,5% éves teherről szólnak, ha mondjuk összegyűlik 10 év, akkor még mindig az örökösödési illeték nagyságrendjében vagyunk. Ez persze jelentős teher, de kibírható.

Nem mondom, hogy a mostani kampány nem amatőr (csak a szokásos, már megszoktuk), a visszatáncolás meg jól mutatja, mennyire "erős" ez a kormány, de önmagában az ingatlanadó, mint lehetőség szerintem megfontolandó lenne. Feltéve, hogy a ellentételezésként más adókat csökkentenek, pl. levonható lenne a jövedelemadóból.

Hoppá, már megint felébredtem...

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 09:24:20

@promontor: Az ingatlanadó példája is mutatja, hogy a jelenlegi kormány fizikailag képtelen a kormányzásra. Nem értenek hozzá. (:P)

1.) Nem kellene minden ingatlanra külön értékbecslést folytatni? Akkor Karakószörcsög Önkormányzatában Mancika az Építési Osztályon behozza a térinformatikai rendszert, ránéz a térképre, és hasra ütve beír egy számot egy Excell táblázatba, hogy a Kossuth utcában mennyi lesz a négyzetméterre vetített adóalap?

3.) Az ingatlan-nyilvántartás mellékletként tartalmazza az adásvételi szerződést, ha tartalmazza. De: lehet, hogy egy ideje nem volt eladva a ház, a nagymamám utoljára Horthy alatt költözött. Akkor pengőben kell fizetni? Aztán az a vételi ár nincs benne magában az adatbázisban, mert a törvény taxatíve sorolja fel, hogy mi lehet benne. Bővíthetjük, belevehetjük a tulaj névnapját, meg kedvenc autómárkáját is, csak a nyilvántartás bővítése kicsit macerás lesz.

6.) A szociálisan rászoruló nem akar hitelt felvenni? Láttál már szociálisan rászorulót?

7.) Az adó mértéke még nagyon nem végleges, bármikor bármelyik elvtárs telefonjára változhat. Azonban ha a feljegyzett ingatlanadó a feljegyzett kölcsönösszeggel párosul, az már túlterhelheti az ingatlant.


Nem új adókat kell kivetni! Le kell állítani a korrupciót, racionalizálni a költségvetés pénzügyi műveleteit, törölni a felesleges kiadásokat, és nem a nyilvánosság elé állni olyan bődületes marhaságokkal, amiről három kilométerről ordít, hogy megvalósíthatatlan.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.20. 10:25:36

@mefisto:

"...a jelenlegi kormány fizikailag képtelen a kormányzásra. Nem értenek hozzá."

Ebben egyetértünk.

Amiben viszont nem (és légyszi vonatkoztass el a konkrét kormánytól, ez egy általános kérdés):

1,3) A mancikázás jól hangzik, de szerintem az a Mancika az önkormányzatnál nem hasra üt, hanem nagyon is jól tudja, hogy az adott helyen mennyi az ingatlanok értéke. Már csak azért is, mert lehet, hogy a Te nagyid Horthy alatt költözött, de a szomszéd nagyi házát tavaly vették meg, abból elég jól lehet megbecsülni a te nagyid ingatlanát is.

6,7) Ha az a szociálisan rászoruló valaki nem képes mondjuk az éves százezer forintos (20milliós lakás, 0,5%) ingatlanadót kifizetni (amire biztos ad részletfizetést az APEH, ha megkéri), akkor hogyan fogja bármilyen jelzáloghitel mondjuk havi ötvenezer forintos részletét kifizetni? Persze, tudom, hogy sok szociálisan rászoruló ember vett fel hitelt, meg venne fel most is, csakhogy ez szerintem felelőtlenség és vagyonfelélés. (Persze a bankok is sárosak, sőt, ők sokkal inkább...)

"és nem a nyilvánosság elé állni olyan bődületes marhaságokkal, amiről három kilométerről ordít, hogy megvalósíthatatlan."

Lehet, hogy három kilométernél közelebb kéne menned, megvizsgálni a részleteket, és akkor kiderülne, hogy a dolog nem is olyan bődületes marhaság.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 11:14:35

Elvonatkoztatok.

A Mancikázás szerintem is jól hangzik. :) Ezzel együtt az önkormányzat a rendelkezésére álló eszközök (ingatlan-nyilvántartás, térinformatika, övezeti besorolás) alapján nem tudja megállapítani egy ingatlan értékét.

A szomszéd ház alapján lehet próbálkozni, azaz hogy megnézzük, hogy mennyiért adtak egy földszintes, hatvan négyzetméteres, sárgára festett házat; és akkor az összes földszintes, hatvan négyzetméteres, sárgára festett háznak évi 60.000 lesz az adója. Csak mondjuk nem mindegy, hogy az egyik sárga házban kombi fűtés van, a másikban meg cserépkályha. A különbségeket még sorolhatnám.

A szociálisan rászoruló úgy tudja kifizetni a jelzáloghitelt, hogy kigazdálkodja. Átlag egymillió kölcsönre tízezer a havi részlet, nem egy akkora kunszt kiszámolni, hogy ki mennyit bír. Az viszont nem megoldás, ha azt mondjuk, hogy ha fizeted a részletet, fizesd az adót is! Mert esélyes, hogy nem fogja kifizetni.

Három kilométernél jóval közelebb mentem. Remélem feltűnt, hogy az ellenérveim valamivel cizelláltabbak, mint az átlag sajtóközlemények pro vagy kontra. Ha nem, akkor én kérek elnézést! :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.20. 12:37:26

Talán azért félnek sokan a FIDESZ alkotmányozástól, mert még emlékeznek rá, hogy miket műveltek sima tö9bbséggel... És erre nem válasz az, hogy de hát a másik oldal meg gazdaságilag leszerepelt: igaz, de ettől még nem lesz automatikusan jó a másik oldal is. Magyarországon ma nincs jó választási lehetőség, a töketlenek állnak szemben a gátlástalanokkal. És minél töketlenebb az egyik, annál gátlástalanabb a másik.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 12:45:34

@Fedor: Ez egy egydimenziós álláspont. (Bocs!)

Mi olyat művelt a Fidesz, ami a közigazgatási mechanizmusok szempontjából olyan hű de nagyon tragikus lett volna?

Itt szokás ugye megemlíteni az Országgyűlés kéthetente ülésezését. Csakhogy az országgyűlési munka nemcsak a plenáris ülésekből áll, hanem a képviselői munkából és az egyéni választókerületekben végzett munkából is. Amikor a szocik ezen vekengtek, mindig az ugrott be, hogy sokkal egyszerűbb napi x órát ülni az ülésteremben és hallgatni a Lendvai Ildit, mint beülni egy bizottsági ülésre, elolvasni azokat a fárasztó előterjesztéseket, és ami még fárasztóbb: érdemben csinálni is valamit.

Egyébként a Fidesz hét éve ellenzékben van. Az Mszp meg hét éve kormányon van.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 12:47:58

Ja, és ezek az a minore ad maius következtetések, hogy ha a jelenlegi kormányzat töketlen, akkor biztos az ellenzéke is töketlen, lehangolóan szuicid hangulatúak.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.20. 12:48:04

Közelebb mentél, persze, de szerintem én is elég közel mentem (már amennyire egy blogfórumon ez lehetséges), és jópár érvedet cáfoltam. Nyilván nem értünk egyet, de a "bődületes marhaság" kifejezés használata szerintem semmiképpen nem indokolt.

Zárásként csak egy dolog, mert nagyon szúrja a szemem:

"Az viszont nem megoldás, ha azt mondjuk, hogy ha fizeted a részletet, fizesd az adót is! Mert esélyes, hogy nem fogja kifizetni."

A sorrend úgy van, hogy előbb fizesd ki az adódat, aztán utána vegyél fel kölcsönt. Szerintem egy állam se tolerálja, ha azt mondod, hogy bocs, de nem tudom kifizetni az adómat, mert most éppen másra kell a pénz.

Egyébként, ez hány éves kölcsön, ez a 10ezer részlet/1millió tartozás szerinted? És ha valakinek most az a 10 ezer ekkora gond, akkor mennyire felelős magatartás hosszú évekre belemenni egy ilyen kölcsönbe?

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 15:23:13

@promontor:

"A sorrend úgy van, hogy előbb fizesd ki az adódat, aztán utána vegyél fel kölcsönt."

Egyértelmű. A gond az, hogy a jelzálog-kölcsönök futamideje döntően tíz év felett van, az ingatlanadóról érdemben meg három hete beszélünk.

Azaz amikor egy ház tulaja felvette a kölcsönt, még nem számolhatott az ingatlanadóval.

A "bődületes marhaság" kitételt az olyan szépségek miatt tartom indokoltnak, hogy a polgári peres eljárásban a bíróság olyan bizonyítási eljárást alkalmaz, ami a magánszemély számára egyébként tiltott (azaz a független értékbecslő igénybevétele).

P.S. Szerintem erősen offra mentünk. Tényleg nem akarom a posztot szétoffolni, ha gondolod, folytathatjuk nálam (link fent).

kolbenheyer 2009.05.20. 16:35:39

@mefisto:
Engem nem zavartok, nyugodtan folytathatjátok. :-)

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.05.20. 22:29:50

@kolbenheyer: Most hogy visszanéztem, annyit írtam mint mindenki más összesen. Azért ha túl sokat pofázok, nyugodtan lőjetek le! :D

Bell & Sebastian 2009.05.20. 23:42:53

@mefisto:

A Maná együttes megvolt? Tedd a füledre, megéri!

Kivlov 2009.05.21. 20:44:19

hornt is főbe kellett volna lőni, mikor bevezette a képviselők polgármesteri lehetőségét. meg akkor is, amikor kitalálta a 65 feletti ingyen utazgatást. meg még egy jó párszor.

is 2009.05.26. 12:46:04

"Azért soroljátok fel már, melyik 2/3-os törtvény teszi kormányozhatatlanná az országot?"

- közigazgatási törvény
- sztrájktörvény
- Budapest-törvény
- választási törvény
- alkotmánybírósági törvény
- népszavazási törvény
- gyülekezési törvény
- rendőrségi törvény

persze nem mindegyik explicite. a legtöbb azzal, hogy lehetővé teszi, hogy hülyeségre lehessen használni, ezzel az embereket hergelni, ezzel népszavazási káoszt előidézni. mert 2008 március 9-nél nagyobb kormányozhatatlansági aktust nehéz mondani. egyáltaln: az elmúlt három év után nem tudom kinek merül fel egyáltalán a fejében, hogy itt kormányozhatóságról beszéljen.

az ingatlanadó és a forgalomcsillapítás megmutatta, hogy itt már mindenki elvesztette a józan eszét, mindenre hisztérkius tömegjeleneteket vetnek be.

@mefisto: "Egyébként a Fidesz hét éve ellenzékben van. Az Mszp meg hét éve kormányon van. "

sajnos ez is egy 80IQ-ra kihegyezett brossúra szöveg. 2006 óta nem nagyon hagyják kormányozni a kormányt. nem lehet regionalizálni, nem lehet vizitdíjat bevezetni (mindegy, hogy tetszik-e, most arról beszélünk, hogy kormányozhat-e), nem lehet tandíjat bevezetni, nem lehet a képviselői költségtérítést rendbe rakni ("nem urizálunk"), nem lehet az egészségügyet finanszírozhatóvá tenni. nemlehet az országot rendbe tenni, mert az emberek tudatlanságára és kádári nosztalgiájára ráépítette magát a FIDESZ. biztosan tudod, mi az a blokkoló kisebbség. ha nem, irány a cégjog. 25%-nál van meghúzva.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.05.26. 13:15:56

@is: '"Egyébként a Fidesz hét éve ellenzékben van. Az Mszp meg hét éve kormányon van. "

sajnos ez is egy 80IQ-ra kihegyezett brossúra szöveg.'

Tényleg? A francba, azt hittem, hogy ez tény. Egyébként igen, a vizitdíjról és tandíjról szóló népszavazás baromság volt (személy szerint a vizitdíjjal nem értek egyet, a tandíjjal igen), mivel maga a népszavazás 16,7 milliónyi vizitdíjba került. Arról pedig megegyezhetünk, hogy a Seres Mária kezdeményezte népszavazásnak a parlament egységesen állt ellen (legalábbis annak, hogy az EU választással egyszerre tartsák).
Az egészségügy piaci alapú finanszírozása pedig az egészségügy tompa kiskanállal történő kasztrációjával egyenlő, ld USA.

Visszatérve az elejére: ha valaki bármilyen okból képtelen ellátni a feladatát, azt normális helyzetben lemondatják, esetleg lemond - persze, a lemondott megélhetési politikusok hosszú sora végül nem kapott külön appendixet a 'Betartott választási ígéretek ie. 476-tól napjainkig' c. monográfia sorozatban.

Végső soron, a lényeget George Carlin ragadta meg a legjobban, ld utolsó előtti idézet itt: politicalhumor.about.com/od/funnyquotes/a/george-carlin.htm

kolbenheyer 2009.05.26. 21:50:52

@is:
Szerintem ne vagdalkozz. Ezt is nevezhetném brossúra-szövegnek: "2006 óta nem nagyon hagyják kormányozni a kormányt".
Nem csak kétharmados törvényekkel lehet kormányozni, már többeknek sikerült előtte anélkül is.
A vizitdíjat eltörölte a jónép, de az eü-reformot ezután a beszart kormány vonta vissza. A tandíjat is eltörölték, de ettől még átjárhatóvá tehették volna a költségtérítéses és az állami finanszírozású rendszert, hogy közben is legyen motiváció a tanulásra, ill. átalakíthatták volna az egyetemk finanszírozását, hogy ne csak a tömegben legyenek érdekeltek.
A nép hülye, de nem lehet leváltani. Meg kéne próbálni meggyőzni. Sajnos ilyen macerás a demokrácia.

lanyi 2009.05.29. 12:55:41

@promontor:

Te nagyon sötét vagy öcsi...

lanyi 2009.05.29. 13:03:52

@promontor:
Na te hülyegyerek tovább olvastam és berágtam!!!

Figyu te hány éves vagy 4 ????

Tudod kisöcsi az úgy megy a nagyoknál, hogy apa meg anya meg a gyrekek vannak.
Apa meg anya pénzt keres.
Mindig osztanak szoroznak, hogy mire telik.
Kiszámolják, hogy lakás kocsi kaja tévé plésztésün meg ilyenek.

Na ti kis faszfej mszp-s az a baj, hogy egyik hónapban még kijöttek a pénzből, aztán egy hangszer nevű idióta kitalálja hogy még erre meg erre fizessenek.
Arra pedig nincs pénz, mert előtte a hangszernevű idióta barátja azzal traktálta őket hogy úgy dübörög a gazdaság mint a picsa..
Csak annak a rohadék hangszernevűnek van pénze meg a rohadék barátainak.

Eh...