A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Vox populi

2009.06.06. 07:00 kolbenheyer

Egyre gyakrabban botlok abba a véleménybe, hogy most már hamarosan „ezek” buknak, ahogy érdemlik, „azok” viszont még annál is több szavazatot kapnak, mint ami egyesek rémálmában előjön. És persze mindezt kéjes örömmel szokás ki- és bejelenteni, mint egy örök igazságot, ahogy a nép hangja és haragja lesújt. Ráadásul mindig szigorúan a „mi” és a „ti” szemantikai keretben hangzik el, azaz mi jövünk megállíthatatlanul, ti meg húzzatok. Rendszerezzük picit ezt a gondolatfolyamot. 1. Demokrácia van, azaz a nép szava Isten szava. 2. Van egy az igazság és erkölcs birtokában lévő többség, és egy hazug és gaz kisebbség. 3. A többség győzelme nem csak elkerülhetetlen, de egyben igazságos és végleges is. Mi a baj ezzel a gondolatsorral? Hát azon túl, hogy nem igaz, még logikátlan is. Hátulról fejteném fel.

Nézzük először a gyakorlat próbáját. Itt két eset van. Vagy először következik be a világtörténelemben az igazság pillanata, vagy nem. Első esetben eszmefuttatásunk véget ért, a paruszia nem elemezhető. Második esetben viszont feszeng az ember a kérdéstől: kik győztek eddig? Konkrétabban: miért győzött 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban a baloldal? Lehet, hogy ezek a győzelmek mégsem véglegesek? Hogy a legyőzött ellenfél, nem „bukik” és „elhúz”, hanem négy évre kisebbségbe, szakszóval: ellenzékbe kerül? Vajon nem ugyanazok az emberek szavaztak az összes választáson? Netán egyszer ide, egyszer oda? Akkor most ez hogy van: mindig igazuk volt, és jogos volt a baloldal kormányzása, vagy csak most lesz igazuk, tehát a nép szava mégsem Isten szava? Akkor viszont honnan tudjuk, hogy pont most döntenek jól? A Fidesz 1994-ben bukott (kedvenc újmagyar kifejezésemmel: szopóágra került), és el is kellett volna húznia? Akkor most mégis jó, hogy nem tette? Esetleg a mostaniaknak sem kéne rögtön kivándorolni?

Lehet, hogy az okozza a gondolati zavart, hogy valaki két monolit tömböt, egy igazságos többséget, és egy gaz kisebbséget vizionál. Ha ugyebár ez igaz lenne, akkor jutunk a fenti tömény kétségbe, tehát inkább lépjünk vissza. Ha viszont nem igaz, akkor megint lenne néhány kérdésünk. Mi van, ha az emberek nem egy az egyben jók és rosszak? Hány százalék jóság (jobboldaliság) elegendő az üdvösséghez? Mi van azokkal, akik megváltoznak? Nem lehet-e, hogy az emberek nem monokróm jobb- vagy baloldaliak, hanem ilyen meg olyan kérdésekben ilyen meg olyan véleményük van, vagy épp nincs? Mi van, ha valaki vallásos patrióta, de nem bírja a gyomra a zsidózást és cigányozást? Mi van, ha valaki nem csak a segélyeknek nem híve, de kifejezetten piacpárti? Akkor ő most „ez” vagy „az”? Nem úgy van-e inkább, hogy a mostani többség épp olyan tarka konglomerátum, mint bármelyik eddigi, így tartósságába is épp oly kevéssé van okunk hinni? Nem lehet-e, hogy ez a többség pusztán egy konkrét kormány leváltására, és egy másik konkrét kormány beiktatására állt össze többséggé, de nem áll szándékában új embert és világot alkotni?

Talán az is lehet, hogy valaki félreérti a demokrácia lényegét. Ugyanis két okunk lehet arra, hogy a többség véleményét vegyük alapul. Az egyik, hogy mindig igaza van. Ha valakit a fentiek nem győztek meg arról, hogy ez sehova sem vezető feltételezés, akkor nem próbálkozom tovább. Ha meggyőzték, akkor kifejteném, szerintem miért is a többség dönt. Azért, mert objektív igazság ugyan létezhet, de a Jóisten nem mellékelt hozzá számunkra egyértelműen használható célszerszámot. Azaz nem tudjuk, melyik is az objektív igazság a versengő javaslatok között. Célunk tehát a tévedés esélyének minimalizálása lehet, erre jó a demokrácia. De egyrészt csak bizonyos korlátok között működik: ha az emberi egyenlőséget és az alapvető jogokat (élet, szabadság, tulajdon) szavazásra tennénk fel, felrúgnánk a keretet (szavazni csak akkor van értelme, ha a szavazatok egyenlőek; ha ezt felrúgjuk, magát a szavazást semmisítjük meg). Másrészt a többség csak konkrét kérdések feltétele esetén válaszol valósághűen. Mézet kérsz, vagy lekvárt? Ez alternatíva, azaz eldönthető. Legyen-e ingyen a méz? Ez hülyeség, ilyen nincs; ugyan a válasz igen lesz, csak nem vezet sehova, mert a potyautas mentalitásra épít.

Lássunk tisztán. A demokráciában versengő javaslatoknak kell lenniük. Rajtunk is múlik, hogy tényleg azok vannak, vagy csak maszlag. Ha valami mögött többség képződik, akkor az úgy lesz. De ettől még ez nem az igazság, és még kevésbé „igazak” a rá szavazók.
 

11 komment

Címkék: politika választások demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr401157713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2009.06.06. 08:53:17

Mivel Magyarországon a politika élet-halál harc, minnden esetben bukásnak tekintik és a médiában is bukásként kommunikálják, ha az addigi kormány ellenzékbe kerül.
Sajnos a két monolit tömböt nem kell vizionálni, az van, csak nem a Jó és a Rossz, hanem két egymásra hasonlító és főként egymás ellen küzdő tömbről van szó. Mivel pedig mindkettő a lehető legszélesebb spektrumot akarja átfogni, nehéz köztül ideológiai különbséget találni, ezért nem egyszerűen szavazóik vannak, hanem szurkolótáborok. Az emberek nem alkotnak monokróm tömeget, de gyakran saját érdeküket háttérbe szorítják a pártjuk érdekében.

Demokráciánk alulfejlettségét bizonyítja, hogy nem a pártok szolgálják az embereket, ahogy ez normális lenne, hanem az emberek a pártokat. Ezért a pártok nem megkérdezik a szavazóikat, mit akarnak, hanem megmondják nekik.

Bell & Sebastian 2009.06.06. 12:58:46

@ralf:

Induljunk ki abból, hogy a gazdaság határozza meg (vetíti ki/előre) a politikát (ezzel együtt a bonvivánt és a dívát), és mindjárt minden a helyére kerül.

Háborúban fordul a szereposztás.

Marx, Engels, Lenin, Kádár jól tudta ezt, ezért viselkedett úgy a kommunizmus, mintha permanens háborúban állna.

Az EU egyenlőre csak parafrázisa a célként kitűzött Úniónak, minőségüket tekintve másodvonalbeli bábokat küld ki minden tagállam.

A Nagy Bábjátékos a paraván mögött marad, de a sziluettje sejtetni engedi a kilétét...

Blondie kutya csóválja a farkát örömében!

DeMarco 2009.06.07. 08:42:28

Ez a fejtegetés nem állja meg teljesen a helyét. A "mi" mindig is létezett, ahogy a "ti" is. A "mi" mindegyik szavazásnál "mi" a "ti" mindegyik szavazásnál a "ti". A változás a halálozási statisztikákban keresendő. Szép lassan fogynak a szent tehenek és a meghülyített "dolgozó" apukák is. Bár néha sikerül nekik befolyásolni az alattuk lévő generációt, ha felnéznek apucira, de többnyire hamarosan felnyílik a szemük. Ezt számtalan családon belüli szétszavazás bizonyítja. Ezt még megfejeli, hogy a "ti" nagyon elqrták és még a szent tehenek is szívnak, ezért néhányan elvileg átszavaznak a "mi"-re. De én szkeptikus vagyok e tekintetben, inkább megvárnám az eredményt. Az elmúlt 20 évben már sokszor kellett csalódnom. Sajnos még mindig sokan vannak a "ti"-k. Csak reménykedni lehet, h tényleg megnőtt a "mi" és végre elhúztok "ti".

kolbenheyer 2009.06.08. 12:35:21

@ralf:
A tegnapi eredmény mintha mégsem a két monolit tömböt mutatná.

@DeMarco:
Két kérdés. Hogy határoznád meg a "mi"-t és a "ti"-t? Ha az emberekenek már 1990-ben, majd 1998-ban kinyílt a szeme, miért csukódott be 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban? (feltámadtak a halottak?)

DeMarco 2009.06.08. 12:43:38

Mi: Jobboldal, Ti: Baloldal
90': Csodavárás
98': Bokros kiverte a biztosítékot

valójábannemberci 2009.06.08. 20:21:41

@DeMarco: És 1994, 2002 és 2006? Ezekre nem sikerült válaszolni. ;)

DeMarco 2009.06.08. 21:02:07

@berciXcore: Mert arra nem kellett válaszolni, azt írtam először. Az előző rendszerben "jól" élő rétegek "szent tehenek" tartották fent hűen pártjukat. Cserébe számtalan olyan intézkedést hoztak ami egyértelműen nekik kedvezett, még akkor is amikor nyilvánvalóan ezzel a fizető, dolgozó rétegeket és velük együtt az országot hozták lehetetlen helyzetbe. És mit mondott tegnap Lendvai para Ildikó: Meg fogjuk emelni 40.000 nyugdíjas nyugdíját és támogatjuk a lecsúszott rétegeket!!! És még csodálkoznak, hogy kinyílnak az emberek kezében a bicskák és elmennek a Jobbikra szavazni...
Csak két esetben inogtak meg a szent tehenek, a rendszerváltáskor, amikor hittek a csodában és 98-ban amikor a fideszhez menekültek a Bokros-horrorból, ugyanis az rajtuk is húzott egyet. De fogynak, egyre jobban és ezzel fogy a maszop is rendesen. Bár még most sem lenne késő olyan törvényt hozni, hogy akik az előző rendszerben bármilyen posztot betöltöttek, azok mostantól ne tehessék. Plusz feltenni a netre az ügynöklistákat nyilvánosan.

kolbenheyer 2009.06.10. 22:21:36

@DeMarco:
Ez játék a szavakkal. Mi az a jobboldal? A 13. havi nyugdíj baloldali, de a 14. havi jobboldali?
Ha az előző renszerben az emeberek többsége jól élt, akkor mi volt azzal a baj? Ha nem a többsége élt jól, akkor kik szavazták meg a komcsikat 1994-ben, 2002-ben és 2006-ban?
Ilyen egyszerű: most már kihalnak a komcsik? És négy év alatt a fele elhullott?
Na mindegy, legközelebb csak akkor válaszolok, ha komolyan veszed.

DeMarco 2009.06.11. 10:01:27

@kolbenheyer: A "jól élt"-et ahogy most is, idézőjelbe tettem. Pontosan azért, mert a rendszerhez és önmagukhoz képest látszatra jól éltek, de a nyugati világhoz képest egyáltalán nem éltek jól és az illuzórikus jólétet is hitelekből finanszírozták. Ugye te is emlékszel az Osztrákoktól trabantokon hazahozott hűtőkre?
Egyrészt a hiánygazdaság megszüntetése, a nyugati árukhoz való hozzájutás, az oroszok hazazavarása stb. vezetett a rendszerváltáshoz, ami valljuk be egy nagy csodavárással jelentkezett. Aztán a csoda elmaradt és sokan még lejjebb is csúsztak, mint ahogy előtte a hitelekből fenntartott álomvilágukban éltek. Kik szavazták meg a komcsikat 94', 02' 06'-ban? Az őrültek. Akik azt hitték, hogy újra álomvilágban élhetnek majd. Bizonyos értelemben abban is éltek/élnek, mert az államadósság már 85%-ot súrolja a rengeteg felvett hitel miatt, amit már megint az illuzórikus álomra költenek. Négy év alatt nem hullott el az összes komcsi, erre kell még várni vagy húsz évet biztosan, de azért szerencsére évről évre csökken a számuk. Most csak arról van szó, h a sz*rkupac őket is elérte és ez már fáj nekik is...

kolbenheyer 2009.06.11. 11:39:03

@DeMarco:
Igen, és pontosan ugyanezért szavaztak az emberek néha Fideszre (emlékszem a 98-as kampányra: most már az emberek is részesüljenek a jólétből). És ugyanezért szavaznak most néhányan a Jobbikra: álomvilág elzárva a gyarmatosító Nyugattól, megszabadítva a zsidóktól és a cigányoktól.
Nincs nagyobb önbecsapás annál, mint azt hinni, hogy a derék jobbosok az adófizetők, míg a genya balosok a segélyesek.
Egyébként meg nagyon vicces, ahogy a másik posztnál az árokbetemetést reklamálod, míg itt kifejted, hogy öröktől fogva van jobb és bal, és a bal húzzon el. (Ja megnéztem, ott is küldenéd a szocikat és a libeket a levesbe. Igazad van, az nem árok.)

DeMarco 2009.06.11. 22:41:17

@kolbenheyer: ööö... izé, én is nehezen kattanok le az árokásó témáról.. :))) Pontosabban nem tudom megállni, hogy ne mondjam el a véleményemet, ha nem értek egyet vmivel. Talán éppen ezért preferálom, hogy olyasmiről beszéljünk amiben esetleg egyet tudnánk érteni, vagy legalább megindulna egyfajta közeledés az álláspontokban.