A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas XXV.: Az vagy, amit eszel

2009.07.04. 07:00 kolbenheyer

Nem, nem a Rammsteinről lesz szó. A táplálkozás európai kultúrtörténetébe pillantanánk be röviden Massimo Montanari Éhség és bőség (Atlantisz, Budapest, 1999, az olasz eredeti: La fame e l'abbondanza, Laterza & Figli, Róma-Bari, 1993) című könyve segítségével. A 3. századtól napjainkig tekintjük át az európai ember táplálkozásában bekövetkezett főbb változásokat, és ezek összefüggéseit a tágabb gazdaság, társadalom és kultúra történetével. Európán tehát nem csak egy földrajzi fogalmat értünk most, hanem egy civilizációs régiót, mely a kereszténnyé vált Római Birodalom romjaiból keletkezett a népvándorlás korában. Mint a legtöbb nyugati szerző, Montanari is hallgatólagosan a germán és latin Nyugat-Európát érti alatta elsősorban, így mi sem tehetünk mást, mint követjük a szerzőt. Végignézzük hogyan született meg a germán-római szintézis, milyen volt a középkor konyhája és asztala, mit változtattak ezen a felfedezések és a reformáció, miért éhezett a 18. század és mi változott meg végérvényesen az ipari forradalommal. Szalvétákat felkötni!

Az antik kultúra a civilizációt a földműveléssel azonosította, és a növényi étrendet tekintette alapvetőnek. A kelta és germán világ azonban húsevő volt, „civilizációs növénnyel” sem rendelkezett. A két világ integrációját egyrészt a hatalmi viszonyok (germán hódítók és római hódoltak), másrészt viszont a kereszténység kultikus előírásai (a kenyér, a bor és az olaj szakralizálása) befolyásolták. Ezzel egy vegyes étrend jött létre, ami a korabeli mezőgazdasági termelésre is kihatott: a szántóföldek mellett a táplálékszerzés fontos színtere volt az erdő is, „terra et silva”. A kettő nem is vált el élesen, a nemesített és a vadgyümölcs, a háziállat és a vad könnyen keveredett. Másrészt egyensúlyt kellett teremteni az antik-keresztény mértékletesség-eszmény és a harcos kultúrák lakomái között. Amikor Nagy Károly frank királyból római császárrá avanzsált, életrajzírója buzgón fel is jegyezte, hogy étkezése csak négy fogásból állt – a sülteket nem számítva.

A 9. századtól azonban a népességnövekedés a szántóföldi termelés kiterjesztését kényszerített ki, ezzel felborult a korábbi egyensúly. Fő táplálékká a gabona vált, a nemesség és a városok számára a drágább búza, a parasztságnak az olcsóbb köles és rozs. Így ugyan több embert lehetett ellátni, de az egysíkú termelés a katasztrófákra is érzékenyebb volt. A zsugorodó erdőterületeken való vadászat pedig a nemesség előjogává vált (emlékszünk a Robin Hoodra, ugye?). A fűszerek ekkor még rettenetesen drágák voltak, így használatuk a gazdagok presztízsfogyasztását jelentette.

A 13. századtól szaporodni kezdtek az éhínségek, ami végül a nagy pestis népesedési katasztrófájába torkollott. Ez aztán megnövelte a szabad, így legelőnek hasznosítható területeket, amit kiegészített a közép-európai élőállat-import (főleg a magyar szürke marha). A húsfogyasztás soha nem látott mértékben nőtt (egyes vidékeken elérte a 100 kg/fő/évet!). Az egyház a böjtöt szegezte ezzel szembe, ami a hús helyett a hal, a tejtermékek, a tojás és a hüvelyesek fogyasztását preferálta. Ez lendítette fel az északi országok halászatát, hiszen a sózott tengeri hal olcsó tömegáru volt. A viszonylagos jólét nagyobb társadalmi mobilitást biztosított, ami az elitből szigorúbb szabályok bevezetését váltotta ki: meghatározták, hogy ki, mikor, hogyan és mennyit ehet.

A 16. századra a népességnövekedés újra túlszárnyalta az élelemtermelés bővülését. Az Újvilág növényeit még kb. kétszáz évig nem hasznosították érzékelhető mértékben, mivel nem illettek bele a kialakult táplálkozási rendbe. Elterjedt viszont néhány déli területen a rizs, északon pedig a hajdina. A szántóföldek újra terjeszkedtek, ezzel csökkent a húsfogyasztás, helyét újra átvette a kenyér, akár napi 1 kg/fő mennyiségben is. Ugyanakkor sok helyen a földesúri malom- és kemencemonopólium miatt a parasztok inkább csak kását ettek. A már eddig is létező regionális különbségeket a reformáció felerősítette: a déli, katolikus hallal, olajjal és borral állt szemben az északi, protestáns hús, zsír és vaj, valamint sör. A 17. század újdonsága néhány luxuscikk, mint a nádcukor, a kávé, a tea, a csokoládé és az égetett szesz elterjedése.

A 18. század egy folyamatos versenyfutás a népesség növekedése és az élelemtermelés között. Ennek köszönhetően terjednek el új technikák, mint a vetésforgó, és ezzel összefüggésben az istállózó állattartás. Dél-Európában a gabona vetélytársává válik a kukorica, ami magasabb termésátlagával a szegények olcsó táplálékává vált. Ekkor született meg a puliszka. A kizárólagos kukorica-étrend viszont súlyos hiánybetegséget okozott, a pellagrát. Észak szerencsésebb volt, mivel a burgonya egészségesebbnek bizonyult. (Az egyoldalúság veszélyére figyelmeztet azonban az ír burgonyavész 1845-46-ban.) Ráadásul a krumpli a magaskultúrába is felemelkedett. Általánosnak mondható mindezek ellenére a tartós éhezés, amit a népesség testmagasságának egyenletes csökkenése bizonyít. Paradox módon a ritkábban lakott, fejletlen hegyvidékeken táplálkoztak az emberek egészségesebben.

A 19. században elinduló ipari forradalom alapjaiban változtatta meg az európai világot. Európából eltűnt a tömeges éhezés. Ennek fő oka az élelemtermelés modernizálása, a gépesítés és a műtrágyázás elterjedése. Mindez lehetővé tette, hogy a történelemben először a népesség kis töredéke képes legyen előállítani a tovább gyarapodó lakosság számára az élelmet, ráadásul bőségesen és változatosan. Új tartósítási formák alakultak ki, megszületett a konzerv és a fagyasztás. A közlekedés fejlődésével friss élelmiszert lehetett behozni a tengerentúlról. Egységesebbé vált a konyha, visszaszorultak a regionális eltérések. A biztos ellátás visszaszorította a zsiradékfogyasztást, sőt kultusszá vált az egészséges étkezés a túlsúly népbetegséggé válásával. De nem árt tudatosítani, hogy a bőség kora még nagyon fiatal, az emberiség történelme alapvetően éhezéssel telt, és sok helyen még ma is azzal telik.
 

6 komment

Címkék: történelem táplálkozás kolbenheyer olvas montanari

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr91191913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2009.07.05. 00:49:26

"Az emberiség létszáma ma, már bőven meghaladta a Föld eltartó képességét. Jelenleg is évente majd 76 millióval nő, egyes becslések szerint a század közepén, 9 milliárd lesz. Viszont a mostani ökológiai lábnyomunk már közel másfélszer nagyobb, mint amit a Föld eltartani képes. Lehet, hogy csak jelentős népességcsökkenéssel tud létrejönni egy új egyensúly."

"Népesség x fogyasztás x hatásfok = Föld eltartó képességének terhe

Az ökológiai lábnyom ezt a terhet viszonyítja a természet eltartó képességéhez. Például Magyarország lakosságának eltartása az ország területét 30 %- al túlterheli, azaz Magyarország ökológiai lábnyoma 130%-os."

Forrás: Helena N. 2008.11.24 - Ablak a világra

Ezek szerint lokálisan és globálisan éheznünk kellene. De miért nem éhezünk?

Mivel helyettünk jobban éheznek mások és felzabáljuk az unokáink örökrészét is.
A fogyasztói társadalom árnyoldala megfűszerezve egy kis baloldali progresszióval ezt adta ki az output oldalon.
(progresszió alatt most az állandó és átgondolatlan reformkényszert értem)

Minél tovább tart ez a kutyakomédia, annál inkább rábaszunk! Leginkább lokálisan, de akkor aztán generálisan!

Itt még az sem éhezik, aki nem dolgozik...

Pedig az olasz-dákóromán mondás szerint:

Fingér' nem adnak lovat a vásárba'! (a csatkai búcsúba' se)

Bell & Sebastian 2009.07.05. 01:00:00

A múlt héten olasz-, ezen orosz napokat tartottam az utódoknak (spanyol is lesz), ez nyert:

www.youtube.com/watch?v=JxtXiGR8R51&feature=related

valójábannemberci 2009.07.05. 01:09:50

Azért az antik vs. kelta-germán témába belekötnék.
A gallok a rómaiakénál jobb ekékkel dolgoztak (elsőként raktak rá kereket), és volt egy spéci "aratógépük" is, amit az állat elé fogva gyűjtötték be a gabonát, illetve ők használtak először Európában trágyázást. És hát a gabona mi, ha nem "civilizációs növény"?
A szőlőtermesztést is ismerték, már a rómaiak előtt is. Nyilván más zöldségek és gyümölcsök termesztése se volt ismeretlen számukra, tudták mely növények ehetők és melyek nem.

Az író, ha arra a megállapításra jut, amit fentebb vázolsz te is, akkor az kicsit amolyan művelt görög-római vs. barbár kelta-germán benyomást kelt.
Ami azért manapság már eléggé anakronisztikus.

Bell & Sebastian 2009.07.06. 01:10:35

@berciXcore:

Jaja, nézegetve a BMW X5 -öst, valahogy mindig a Királytigris letisztult formái jutnak az eszembe!

Az Alfa-Romeo meg szép, csak nem jó.

Így aztán inkább Honda, mint Avantipoppoló, vagy Fácianegra!