A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Csend

2009.08.22. 16:45 Duffman

Egyik reggel, miközben épp a 7es busz fedélzetén a Blaha Lujza téren “haladtam“ át, utolért az erre a hónapra esedékes megvilágosodásom. Korábban keltem, mint mikor egy átlagos hétköznap az egyetem felé veszem az irányt (pedig becsületesen bejárok) (de tényleg…), mégis jobb hangulatom volt és nyugodtabb voltam, pedig épp egy dugó közepén araszoltunk.

 

Kis gondolkodás után rájöttem, hogy nyugodtságom oka nem csak a kvázi tehermentes nyári egyetemista élet, hanem a csend, ami az Országgyűlés üléstermét is hatalmába kerítette. Persze nem kell a Parlamentnek üléseznie hozzá, hogy fizetett politikusaink baromságokat beszéljenek, de ilyenkor nyáron szerencsére kevesebbet kerülök újság közelébe, mert igen, van jobb dolgom is, mint hogy ezzel foglalkozzak. És ez jó. Kimondhatatlanul jó. De most komolyan. Miért érdekli az embereket annyira a politika? A standard válasz erre a kérdésre, hogy szeretnénk ha az ország jó irányba haladna, gyorsan fejlődne. Persze, ennek is van igazság tartalma, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez legalább 80%-ban baromság… Az embereket többnyire csak addig érdekli az ország sorsa, amíg azt a saját pénztárcájuk nem bánja, ameddig nem igényel több energiabefektetést, mint félévente elmenni valamelyik párt tömegdemonstrációjára/majálisára. Ez egy érthető és elfogadható álláspont, hiszen vannak családos emberek, nyugdíjasok és még sokan, akiknek nem az a legfontosabb problémája, hogy Budapesten mennyi bicikli út épül, vagy mennyire szennyezett a környezetünk, hol leszünk tíz-húsz-ötven év múlva.

Nagyon sokan ma Magyarországon a létminimum közelében élnek, és senkitől nem kaphatnak segítséget, csak az államtól, így ha egy párt plusz támogatást, kedvezőbb hiteleket ígér már gyárthatja is a névtáblákat a képviselői irodába. Mégegyszer mondom, ezzel nincs semmi baj. Azokkal van baj, akik nem értik meg ezek az emberek miért szavaznak NEMmel a tandíjra, vizitdíjra és hasonlókra. A gazdasági válság ezekkel az emberekkel is szembesítette a tényt: nincs több pénz, az állam nem tud többet adni. Nem tud, mert nincs több. Persze igen, képviselői költségtérítés, BKV végkielégítések, szolgálati autó cserék, sok-sok baki és szemétség, amiért egy halálbüntetés centrikus középkori országban vagy akár ma Kínában minimum halálbüntetés jár. De meg kell értenünk, hogy egy több ezer milliárdos költségvetésben ez annyira kicsi összeg, hogy az szavakkal legfeljebb így fejezhető ki: ici-pici. Szóval ha hajlandóak vagytok elhinni nekem, hogy pénz miatt nem érdemes politizálni most (legalábbis egy darabig), akkor miért? Mi oka lenne, hogy napról napra stresszeljük magunkat olyan állítások miatt, aminek a valóságtartalma gyakorlatilag 0.

Sokáig azt hittem van hiteles újságírás Magyarországon, hogy vannak jó újságírók, akik objektíven gondolkoznak, utánamennek az eseményeknek és kicsit megkapirgálják a felszínt. De az az igazság, hogy ahogy nincs ma Magyarországon egyetlen hiteles párt vagy akár politikus, ugyanúgy nincs hiteles sajtó orgánum, amit érdemes lenne komolyan venni. Persze valószínűleg a hiba bennem van, hiszen állandóan próbálok végletekben gondolkodni. Ezt bocsássátok meg nekem, végre egy bizonyíték rá, hogy énis ember vagyok. Azt hiszem az emberek általában hajlamosak rá, hogy valamit vagy csak feketének, vagy csak fehérnek lássanak. Ez azért van így, mert másképp nem lehet. Ha elismernénk, hogy minden rendkívül összetett, bonyolult és meghatározhatatlan, akkor képtelenek lennénk még egy igaz tőmondat produkálására is. Ugyanakkor látni kell ennek a csapdáját is, mert ez vezet oda, hogy minden cigány bűnöző, minden szlovák magyarellenes, minden szoci komcsi és minden jobbikos fasiszta/náci. Sokan a demokráciát is úgy kezelik, mintha az csak jó lenne, és amerikai barátaink is talán épp ezért terjesztik mindenfelé messiásként a demokráciát. Nem. A demokrácia a ma létező legjobb, legtisztességesebb államforma, azonban távol áll a tökéletestől. Nézzetek körül, de tényleg. Nem csak Magyarországon, az összes demokratikus berendezkedésű országban időnként jönnek hullámvölgyek, amikor hirtelen nem tűnik olyan jónak ez az egész demokratikus hókuspókusz. Aki kételkedne szavaimban, annak csak ennyit mondanék: M0-ás körgyűrű. Az, hogy demokratikus országban élünk bizony áldozatokkal jár, már maga az állam fenntartása is jóval költségesebb, mint egy diktatúrában. Azt hiszem a demokrácia instabilitása és fogyatékossága abból ered, hogy emberekből épül fel, akik (nyilvánvalóan) ősi emberi tulajdonságokkal rendelkeznek, amin a modern kor csak keveset finomított. Az embereket relatíve könnyű manipulálni, és ezzel politikusaink rendszeresen vissza is élnek.

Az elmúlt 20 évben elérték, hogy ma ugyannyira vagyok fideszes, mint mdf-es, jobbikos, szoci vagy “liberális“. (=semennyire) Ezeknek a szavaznak már értelmük se nagyon van, hiszen ideológia nem, inkább gazdasági lobbi csoportok bújnak meg a pártok mögött. Az egész színjáték, amit a Parlamentben összehoznak nekünk, gyenge, kiszámítható és gyerekes, még csak nem is izgalmas. Amikor pedig kicsit megszorongatjuk őket (képviselői költségtérítés), rögtön összezárnak. Ők jól elszórakoznak, 4-8 évente váltják egymást, mi pedig állandóan csak parázunk, hogy az általuk megalkotott 3ad osztályú törvények milyen hatással lesznek az életünkre. Baromság. Viszont sajnos a rossz híreknek nincs vége: a Jobbik sem jobb. (értitek…) Ha nem hallanám Morvai Krisztináról, hogy egész jó tanár azt hinném, hogy őrült, de nem az. Épp ez a humoros az egészben. Egyik sem őrült vagy fogyatékos, hanem a maga módján zseniális stratéga, korlátozott szónoki képességekkel. Ha idáig elolvastátok a cikkemet, akkor talán adtok 1% esélyt rá, hogy legalább itt-ott igazat mondok. Bizalmatokat kérem és kérlek higyjétek el nekem: ma Magyarországnak nincs az EU-n kívül jövője, Európának pedig nincs az EU nélkül jövője, bármilyen fogytékos is az. Hiába EU ellenes vki, attól még jobbat nem tud mondani. Zsidózni pedig nem csak azért nem szabad, mert nem erkölcsös. Fejlett országban azért nem zsidóznak és gyilkolják a romákat, mert az az ország igen hamar a New York Times vagy a Herald címlapjára kerül, amit igen befolyásos emberek is olvasnak, akiknek a Csányi akár az inasa is lehetne. A szlovákokon pedig nem tudunk bosszút állni, akkor sem ha épp letartóztatják a teljes magyar kormányt. Jelenleg nekünk magyaroknak 0 nemzetközi mozgásterünk van, a Sólyom elleni bemutatással sem tudunk sehova fordulni, mint ahogy a nyelvtörvényt sem tudjuk megfuratni az ENSZnél, hiszen az ENSZ még csak nem is foglalkozik ilyesmivel. (ilyesmi= kisebbségi, nemzetiségi ügyek) Jó lenne, ha legalább ezeket az alapvető tényeket nem hallgatnák el az állampolgárok elől politikusaink, talán komolyabban vennénk őket.

Bármekkora szívás, Magyarország nem számottevő hatalom jelenleg sem az EU-ban, sem a NATO-ban a világon pedig végképp nem, szóval ha szeretnénk Fico-t Luxembourgba (bíróság elé) ráncigálni, akkor ezeken változtatni kell. Jó lenne, ha nem a Bajnai – Orbán – Morvai trió szerepelne állandóan a külföldi lapokban, hanem olyan magyarok, akik tényleg önzetlenül tesznek valamit az országunkért. Azt hiszem ez kicsit hosszúra sikeredett, de csak azt akartam mondani, hogy bármilyen nehéz is, azért nézzünk néha a dolgok mélyére és olykor-olykor kérdőjelezzük meg, amit hallunk/látunk. És ne hagyjuk paráztatni magunkat. Azt ne.

17 komment

Címkék: politika orbán magyarország eu szlovákia demokrácia jobbik sólyom lászló bajnai gordon morvai krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr911331001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heima (törölt) 2009.08.22. 19:16:45

bölcsészhallgatónkat hallották, szokásos "mindegyikegyforma" sablonpanellal, mondjuk ki tehát a végkövetkeztetést: ne szavazz a Patásra, egyforma mind, így jó lesz neked az is ami most van. Mert azt hiszed hogy most szar, de csak parázol, meg hülye gyökér vagy, aki nem láthatja át ezeket a rendkívül összetett, bonyolult és meghatározhatatlan dolgokat.

A balfasz-o-meter tízes skálán gyenge hármast ad, a hosszú rizsért, és a túlságosan elrejtett Lényegért!

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.08.22. 21:03:12

@heima: pedig néha tényleg érdemes átgondolni a dolgokat úgy ahogy van cakkonpakk, van-e értelme stb... de hát ez olyan lenen neked, mint jegesmedének a szörfözés, nem testhez álló. Nem úgy a hörgés...

heima (törölt) 2009.08.22. 21:07:00

@Pierre (Bezuhov): És valahol megint felsír egy gyerek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.08.22. 21:11:37

@Pierre (Bezuhov): van, akivel nincs értelme vitatkozni, tényleg. Azért mert nem lehet. Érted, a Vastagbőrön sem tudsz semmit megmagyarázni senkinek, mert nem lehet, nem?

heima (törölt) 2009.08.22. 21:14:31

@calam: meg van olyan is, aki mindig szereti félbehagyni a vitát, ha épp kellemetlenné válik a szituáció.

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.08.22. 21:22:55

@calam: megmagyarázni? ja, persze, már az is eredmény LENNE, ha elfogadnák, hogy ugyanarról a dologról lehet másképp is gondolkodni.

Csak azt a pár gumicsontot ismerik, azt viszont nem engedik el, az tuti.
--------------

de offolást befejezve a poszthoz is:

kb 1-2 hónapig úgy ahogy, sikerült magam elzárni a teljes napi posványtól (közpolitikai picsogástól) és marha jó, ajánlom mindenkinek... egyszer az egséz ország kipróbálhatná

heima (törölt) 2009.08.22. 21:26:55

@Pierre (Bezuhov): "hogy ugyanarról a dologról lehet másképp is gondolkodni. "

és ebbe beletartozhat az is, hogy ha a másképp gondolkodás éppen dilettáns balfasz gondolatokat takar, akkor arról kimondjuk hogy dilettáns balfasz gondolatok, vagy azt nem szabad a véleményszabadság nevében?

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.08.22. 21:39:07

@heima: nos, hát igen. a dilettáns balfasszal lepattintani, sokkal könnyebb, mint megérteni, revidiálni, beépíteni...

heima (törölt) 2009.08.22. 21:45:04

@Pierre (Bezuhov): lepattintani? egy mezei kérdést tettem fel. ennyire nem megy ez?

asmodean 2009.08.22. 22:26:25

Már csak azt nem értem, hogyan mi az összefüggés Magyarország és a demokrácia között.

DeMarco 2009.08.22. 23:57:48

@calam: Megyünk lefelé az M7-en pénteken délután a Balaton felé, tele a pálya. Egyszer csak egy autós dudát nyomva, villogtatva jön szembe a tömeggel. Kint a feje az ablakon és üvölt, hogy félre idióták, miért jöttök szembe?! Miért jön mindenki szembe? Mutogat, még erősebben nyomja a dudát, kiabál veszettül. A lefelé haladó forgalomban sokan kiabálnak neki, hogy hé meg huzatva, miért közlekedsz szemben a forgalommal? De csak üvölt tovább és nyomja a gázt, kerülgeti az autókat, hogy de hát ő jó felé halad, a többiek mennek rossz irányba...
Hát persze, hogy nem lehet vitatkozni, ha teljesen más irányba akar haladni az ember...
Annyira eltérnek a vélemények, hogy képtelenség közelíteni azokat. Nem fekete-grafit-szürke szín van. Fekete és Fehér van, nincs átmenet.
A legalapabb dolgokban is eltérnek a gondolatok és kétfelé szakadnak. Régen volt egy kockás ahol a pirosak voltak a brühühük és a narancsok a bruhahák. Éles volt a határvonal, de aztán valahogy a brühühük elkapták a bruhahák tulajdonságait és onnantól ők is bruhahák lettek. Reméljük itt is hasonló lesz a helyzet és nem a bruhahák kapják el a brühühüktől a bajt...

ralf 2009.08.23. 10:38:05

Nem csak fekete és fehér van. Nemcsak "a ballib" meg "a jobb" van, hanem azon belül árnyalatok. Bizonyos kérdésben tűnhet úgy, hogy az egyiknek van igaza, máskor meg a másiknak. A párthűség és a fekete-fehér látásmód arra jó, hogy az ember spóroljon az energiával. De a csökkentett energiabefektetés egyben csökkent tájékozódásképességet is jelent.

A különböző fórumokon egymást váltják azok, akik minél több véleményt akarnak hallani, és minél szélesebb körben tájékozódni és vannak azok, akik mindenütt terjeszteni akarják az igét. A saját igéjüket.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.08.23. 12:23:01

@ralf: jajj, ralf olyan vagy. Tudhatnád, hogy csak fekete-fehér van, nincs más. Nincs kétely, nincs kérdés, csak az igazság van. Más nincs.

heima (törölt) 2009.08.23. 13:35:41

@DeMarco: felesleges koptereknek magyarázni, ha érvekkel találkoznak és a dilettáns véleményüket nem tudják megvédeni, mindig az a pár hisztipanel kerül elő:

-nekem is van véleményem, ami ugyanannyit ér mint a tiéd, és te ezt nem bírod elfogadni

-fekete-fehérben látod a világot, mert nem osztod a véleményemet

-pártkatona vagy etc.

Jellemgyenge gerinctelenek mentsvárai ezek, akik képtelenek logikusan érvelni, vitázni. Nem véletlenül ballibek ezek az arcok, arrafelé kötelező a gerinceltávolító műtét.

DeMarco 2009.08.23. 16:52:00

@ralf: @calam: Fekete és fehér van, mert a többi szín csak elenyésző. Statisztikailag kimutathatatlan. Ritka az átmeneti hozzászólás. Csak igazán ritkán fedik egymást a gondolatok, mint most a szlovákok esetében. De még itt is vannak különbségek, szerintem például a maszop és a szadesz hibája a határontúli magyarokkal szembeni látványos ellenpolitika és ezzel párhuzamosan a külpolitika leértékelődése és a katonaság leépítése ami ezekhez az állapotokhoz vezetett. A tájékozódó képességet ez nem csökkenti. Calam is téved, van kétely, van kérdés és nincs igazság. Példának okáért erősen rossz érzésem van amiatt, hogy Pintér már bejelentkezett belügyminiszternek... 5 pont annak aki megmondja, hogy mi az az egy szó, ami összeköti drazsét, pintért és kupát (meg még jó pár másik embert).
Ami a pártkatonát illeti, nincs közöm egyik párthoz, szervezethez sem. Jellemem van, életvitelem van, gondolataim, ismereteim vannak amiket az egyik párt képvisel a legjobban. Nem, nem tökéletesen dehogy. De a lehető legközelebb vannak hozzá.
Ami az igét illeti, bár vitát nem generál többnyire, mert az árok másik oldalán van, de mégis fontos megjeleníteni, mert különben úgy tűnne, hogy csak egyféle gondolatvilág létezik, pedig ez nem így van. Akkor lesüllyedne mindenki a népszabi szintjére. Azért kedvelem ezeket a blogokat, mert teljesebb képet adnak a társadalomról és nem csak az egyik-vagy a másik oldalt mutatják be, ahogy az országos médiumok nagy része. Ez így sokkal hitelesebb. Bár titkon reménykedem benne, hogy lesz még olyan eset ahol némileg közelebb kerülnek az álláspontok. Legkésőbb jövőre... :))))

Bell & Sebastian 2009.08.23. 23:16:00

Hadsereg csak arra kell, hogy külföldön (esküjükhöz híven), szolgálják hős honvédeink Sam bácsi érdekeit a levetett orosz technikával, biztosítsák a zavartalan máktermesztést és a szállítási útvonalakat, csak annyira keressék, hogy sohase' találják a Laden-family tékozló gyermekét, nem utolsó sorban gondoskodjanak arról is, hogy reggel pont annyi olajszivattyú bólogasson mint este, egyben válaszolva is arra a kérdésre:

- Hát zsidók vagytok ti, hogy ennyit ütitek az arabokat?

molaris 2009.08.24. 07:10:24

@heima:- val kell egyetértenem.
Picsogás&kenegetés.