A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 4.: Kecsöp

2009.10.24. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Mindenről a Marci tehet. Mondta, hogy szerez kamerát az operatőr haverjától. Aztán csak a táborban derült ki, hogy az állványt otthon hagyta, így végig kézből kellett venni mindent, amitől az összes kép beremegett. Az viszont csak még később derült ki, hogy a kamera LCD-jén nem látszik a felvett kép széle. De ez tényleg csak a kecsöpnél derült ki. Pedig már a kecsöppel is elég gond volt.

A nyári tábort Marci a barátaival szervezte a volt iskolája diákjainak. Idén filmezés volt a program, ehhez kellettek a kamerák. Azt találta ki, hogy a gyerekek újraforgathatnák néhány népszerű film híres jelenetét. Vagy paródiát csinálhatnának belőlük. Vagy akármit, csak filmet. A Peti persze rögtön megmondta, hogy ez nem fog menni, mert nincsenek olyan jó kameráik, kevés az idő, nincs jelmez és díszlet, nem fogják tudni megvágni, nem lesznek jó ötleteik, egyszóval az egész nem lesz vicces. Ő mindig megmondja. Így aztán a többiek meg is szavazták a filmezést.

Az első valódi nehézségre nem is számítottak. Meglepően nehéz volt olyan filmeket találni, amit sokan láttak és szeretnek. Végül nagy nehezen kiválasztottak hatot, beosztották a csapatokat és kiosztották a kamerákat. Peti csoportja a Sin City-t kapta. A Sin City-t. Forgass újra egy fekete-fehér képregényadaptációt, amiben tócsákban áll a vér és röpködnek a levágott végtagok. De Peti hiába mondta meg előre, a gyerekek találékonyabbak voltak. A főhős tele van sérülésekkel? Egy tekercs leukoplaszt megteszi. Kell egy hosszú bőrkabát? Az esőkabát tökéletes. Kell néhány daraboló szerszám? A kempingestől kölcsönkérték a fúrót és a fűrészt. Folyjon a vér? Vesznek kecsöpöt. Hát igen, a kecsöp.

Addigra összeállt a forgatókönyv. Isti még csak kilencedikes volt, de elég magas és marcona, hogy ő játssza a főszereplő bérgyilkost. Meg akarja bosszulni egy korábbi sérelmét a szerencsétlen kocsmároson. Bemegy, kirángatja, megveri, majd feldarabolja. Ütős sztori. Akkor vegyük fel először a bunyót. Isti széles mozdulattal bevisz egy jobbegyenest, Dávid pedig oldalra vágva a fejét vért köp. Mármint kecsöpöt. Kecsöp a szájba, felvétel indul, üt, fordul, köp. Állj! Mi ez?! Halvány narancssárga vér? Milyen kecsöp ez? A legolcsóbb, saját márkás. Szuper. Kidobjuk, és veszünk egy drágábbat. Vörös színű vért akarok.

A bunyós jelenet iszonyúan jól sikerült. Jöhet a darabolás. Az volt az ötlet, hogy Dávid fog egy vastag ágat, Isti húzkodja a fűrészt, majd „kitépi” az ágat és eldobja: és az egésznek csak az árnyékát veszi a kamera. Egész élethű lett. De a végére kéne egy kis vér. Dávid behúzta a karját a pólójába, majd a vállára öntötték a kecsöpöt: kész a karcsonk. De mire beállították a kamerát és felvették, már tényleg üvöltött, hogy csíp a kecsöp. A drága kecsöp egyszerűen marja a bőrt. Zuhany, testápoló, kuka (utóbbi a kecsöpnek). De vér kell, vegyük meg a legdrágábbat.

Jöhet a legutolsó jelenet. Dávid eszméletlenül a földön, Isti pedig a fúróval dolgozik a fején. Két kameraállás lesz. Az egyikben leöntik Dávid arcát kecsöppel és felette mutatják a fúrót Isti kezében. És a szuperkecsöp működött. Vörös és nem mar. Jöhet a második kameraállás. Istit mutatják, amint őrjöngve fúr és fröcsög rá a vér. A kecsöp. Kamera beáll, Isti fölé hajol és őrjöng, a stáb pedig a kamera körül guggol és ujjaival szórja a kecsöpöt. Fontos, hogy ne sugárban jöjjön, így kitöltötték egy tálba, abba mártogatták a kezüket és fröcsköltek.

Az utolsó estén mutatták be a filmeket. Először kerültek ki projektorral a falra. Pörög az egyik a másik után. Végre a Sin City következik. Fergeteges siker, hihetetlenül jól megcsinálták. Jön a finálé, Isti fúr. A közönség fuldoklik a röhögéstől. A falon óriásiban Isti arca, amint eltorzulva üvölt és fröcsög rá a vér. És a kép négy szélén sajátos ritmusban bevillanó ujjak, amint fröcskölik a kecsöpöt.
Mindenről a Marci tehet.
 

6 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr691366962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eastern sugar 2009.10.24. 11:59:58

nohát, ez kurva jó, és tök aranyos is lett:)

Bell & Sebastian 2009.10.25. 02:12:19

Az egésznek az oka (technikailag) a kézremegést kiküszöbölő áramkör.

A kamera "nagyobb" képet vesz, ezen a mezőn mozogva választ ki az algoritmus 600x480 képpontot aszerint, hogy hol talál mozdulatlan képrészletet.
Az egész képet nehéz előcsalni, a televíziós képnek is csak a közepét látjuk, a szélét ritkán.

Most sikerült, a projektor az oka.
A filmművészet _nagyon_ kedves az én szívemnek, már a félprofi kamerán is F/F a kereső a könnyebb képszerkesztés elősegítésére. A tábort meg kell ismételni a hiányos és elégtelen technikai feltételek miatt!
Éljen minden nyári tábor és a szervező tanarak!

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.25. 09:33:57

"A tábort meg kell ismételni a hiányos és elégtelen technikai feltételek miatt!
Éljen minden nyári tábor és a szervező tanarak!"

Nem a kis gimnazistákat kell itt táboroztatni legközelebb, hanem a kommentelőket.
:)

eastern sugar 2009.10.25. 12:17:19

ez az, legyen sárdobáló tábor! azt szeretném, ha calam-heima közös szervezés lenne

Bell & Sebastian 2009.10.25. 16:26:44

Nézd Lacoste, a kinnfelejtett büdös zoknit ott jobban üldözik mint az egyéb perverziókat, add be újra a jelentkezési lapod, meglátom hogy mit tehetek.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.10.28. 02:30:04

egyszer a reakció próbálkozott tábor szervezéssel, de szerintem nekik sem jött össze. pedig ott még elszántság is volt.
esetleg elmennék heimával oda, ahol most voltam, és kíváncsi lennék arra, hogy a semmibe, hogyan tenne be munkát:)