A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Visszatapsolás

2009.11.15. 13:30 dzsumbuj

1989. november végén a Román Kommunista Párt XIV. kongresszusán hiányzó  fő nélkül töltötték meg a párttagok az aula padsorait. Csak azok beszéltek, akik feltétlen szükségét látták. Egyesek inkább az asztaluk széleit rajzolták át ujjaikkal többször is, különbözőképpen. Mások, pedig nyelvükkel a fogsoraikat túrták. Csak elvétve akadt olyan ember, aki az aula falának támaszkodó Securitate tisztek szuggesztív tekintetét magára irányította, rövid időnyi farkasszemnézésre.

Minden előzmény nélkül csapódtak neki az ülőkék a háttámláknak. Noha csak páran vették észre Ceausescu elvtárs bejövetelét, a maradék több száz ember mégis biztos volt benne, ők is meg fogják látni vezetőjüket, amint kiegyenesednek. A padsorok közé szorított emberek mindegyike őrült hangú tapsba kezdett. Kézfejük félelmetes dühvel vergődött egymáson. Az aula falára szegelt lambériának támaszkodó Securitate tisztek félni kezdtek, talán a mérhetetlen erejű taps nem is az ország első emberének tiszteletére szól, hanem elterelésként szolgál, egy a párt tagjai által felbérelt mesterlövész számára, aki könnyen merényletet követhet el Ceausescu elvtárs ellen, anélkül, hogy kiléte kitudódna. A párttagok kezei vöröslöttek az erőszakos tapsolástól, ezért mosolyuk némileg ellenőrizhetetlen vicsorgásba fordult. Gyanússá váltak, ha politikai gyilkosságra készültek volna, már rég elkövették volna, nem izzasztják magukat ilyen sokáig.

Végül az ott lévő Securitate tisztek vezetője szemkontaktussal közölte az embereivel, nem azért tapsolnak olyan embertelen harciassággal a párttagok, mert merénylet készül, hanem egyszerűen csak félnek abbahagyni a tapsot. Ugyanis Magyarországon már kikiáltották a köztársaságot, Lengyelországban pedig, demokratikus választásokra készülnek. Ez a kongresszus viszont várhatóan ezeket az eseményeket fogja elítélni.

A Securitate tagokat a saját maguk által kiagyalt összeesküvés elmélet, olyan félelemmel töltötte el, hogy hiába derült ki gyanújuk alaptalansága, bosszút kívántak állni a párttagokon. A tisztek szemkontaktussal megbeszélték, hogy megpróbálják kihasználni a helyzetet. A terv a következő volt: megvárják, míg egy párttag befejezi a tapsot, és mielőtt ezt utánozhatná a mellette álló ember, odamegy hozzá a legközelebb álló tiszt, hogy karon fogja és kivezesse. Miután egy ilyen incidens lezajlott, majd mindegyik padsor közé kényszeríttet ember, felvetve fejét és magasabbra emelve karját, tapsolt tovább. A párttagok is szemkontaktussal jelezték egymásnak a Securitate tisztjeinek akcióját.

Iliescu megyei pártbizottsági elnök-helyettes megkísérelte megoldani a problémát. A galambhátú, töpörödött emberke a tüdejéből felkrákogott hangon énekelni kezdett:


Ceausescu elvtársnak bizony vajból van a szíve;

Az első  sor végétől már több tíz méteres sugarú körben daloltak boldogan. Mert az énekléshez, muszáj volt abbahagyniuk a tapsolást, hogy érvényesülhessen a hangjuk

Román munkásasszony köpülte azt neki össze.

Mivel ő, velünk együtt Ceausescu elvtárs híve!

Mire a harmadik sorig jutottak, már majdnem mindenki énekelt, de ahhoz még épp elegen tapsoltak, hogy csak a dal végéhez érve szűnjön meg mindenféle taps. Ceausescu elvtárs és a többi vezető elvtárs értetlenül figyelték az eseményeket. Eluralkodott a félelem. Minden padsor közé szorított ember nagyra nyitotta a száját, mintha csak a saját vezetőit akarná bekapni, és újra énekelni kezdte ugyanazt a dalt.

Bekapcsolódtak a Securitate tisztjei is. Arcbőrük hiába nyúlt vagy lötyögött a szájmozgásuk miatt, mégis képesek voltak érdektelen arcot vágni.

A dal utolsó  soránál már mindenki megkönnyebbülve engedte el magát. 

Mivel ő, velünk együtt Ceausescu elvtárs műve!

Szerencsére mindenkit az utolsó szó ilyen nagy erejű kiéneklése dermesztett meg, így nem kellett félbehagyni az éneket. A párttagok úgy érezték végleg beszorultak a padsorok közé. A Securitate tisztjeinek megdöbbent tekintetéről nem tudták eldönteni, hogy valódiak-e.

Mielőtt Ceausescu és a többi vezető elvtárs agyába ivódhatott volna az utóbbi szövegváltozat, minden párttag, kivétel nélkül óriási lelkesedéssel átitatott tapsolásba kezdett. 

1 komment

Címkék: kultúra novella irodalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr281525909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.11.15. 22:48:52

nekem tetszik és annak nagyon örülök, hogy már a második olyan szerző vagy, aki fikciót is kirak a blogra. Ez csak jót tesz mindenkinek - nagyon jót.