A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Reggel – 2009. december 9.

2009.12.09. 09:00 Horváth Andor Márton

Egy napra elég egy kommerverés, úgyhogy calam reggeli posztja után én más téma után néztem: a Munkásőrségről fogok írni. Ja, hülyeséget beszélek: azok is kommerek. Akkor hát üssük, amíg mozog.

 

Az RTL Klub XXI. század című ismeretterjesztő sorozatában tegnap éjjel a Kádár-korszak párthadseregéről volt szó. Sok érdekes dolgot megtudtunk róla, régi munkásőrök, vezetők szólaltak meg archív és friss felvételeken is. Egy dologban minden vélemény egyezett: azért nem szabad szidni a munkásőröket, mert egyszer sem használták a fegyverüket a szervezet jó harmincéves fennállása során. Nézzük meg csak ezt az állítást. Valóban nem használták? Ha valaki ki akart volna ragasztani egy olyan plakátot, hogy "Tovarisi, konyec!", de közben ott állt az utcasarkon egy munkásőr, vajon nem ment el a bátorsága a ragasztgatástól? Az a dobtáras gépfegyver a munkásőr kezében vajon nem volt része ennek az elbátortalanításnak? Ha része volt, ha a munkásőr nem csak a társadalmi megbecsülésért állt ott az utcasarkon, akkor igenis használta a fegyverét. Ahogyan az Egyesült Államok is használta az atomfegyvereit a Szovjetúnió elrettentésére, és fordítva, a Szovjetúnió is használta a sajátjait, anélkül, hogy bárki is rálőtt volna az ellenségére.

Egyébként nem sokra tartom a volt munkásőröket. Nem ismerek személyesen ilyet, de a hozzáállást ennél a szervezetnél gyönyörűen jelképezik a testület fennállásának 20. évfordulójára készített archív film során megszólaló munkásőr szavai:

"Bízom benne, hogy ez nem fordul elő, hogy komolyan kell ezeket a harci feladatokat végrehajtani. Már olyan komolyan, hogy éles helyzetben. Éles helyzetnek azt nevezem, amikor vissza is lőnek, nem csak mi lövünk."

Bízott benne, hogy nem lőnek vissza, milyen kedves. Ilyen szempontból hasonló bátorsági fokot képzelek egy volt "Magyar Gárda"-tag esetében is. De az utóbbi szervezet amellett, hogy tűrhetetlen, neonyilas terroristacsapat volt, kétségkívül kevésbé volt veszélyes, mint annak idején a Munkásőrség. Az MSZMP által közvetlenül irányított félkatonai szervezetnek ugyanis értelemszerűen állami jóváhagyása volt.

Most már szerencsére vége van. Már senki nem jöhet szembe dobtáras gépfegyverrel az utcán, és akármit mondanak az összeesküvés-elméletek gyártói, az In-Kal-őröknek sincsen Uzijuk. Most már csak az kéne, hogy legyen egy normális rendőrségünk.

Szolgálati közlemény: a Humanitás szabadkőműves páholy elnökével készített interjút felvettem; most szerkesztem, és várhatóan egy-két napon belül publikáljuk. Természetesen az olvasói kérdések közül is feltettem a normálisakat, illetve beleépítettem őket a már meglévő kérdésekbe. Addig is köszönjük a türelmet!

 

19 komment

Címkék: mszmp munkásőrség

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr821584920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vincemate 2009.12.09. 10:40:16

"De az utóbbi szervezet amellett, hogy tűrhetetlen, neonyilas terroristacsapat volt, kétségkívül kevésbé volt veszélyes, mint annak idején a Munkásőrség." Két hipotetikus eseményről hogy döntöd el, hogy melyik a veszélyesebb??? És mit jelent az, hogy veszélyesebb?

Értem én, hogy a lényeg a következő mondatod (az állami jóváhagyás), ezt mindig fontos is hangsúlyozni a diktatúra szervezeteivel kapcsolatban, de az összehasonlítás szerintem akkor is képtelenség. A különbség, hogy az egyik ellen fel lehet lépni az adott államforma keretei között, a másik ellen meg nem (mert az állam része), de ez még keveset mond a veszélyességéről.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.09. 10:55:29

Ne haragudj nem akarlak én megbántani, de hány éves vagy?

Mit tudsz te a Munkásőrségről, a Magyar Gárdáról azon kívül amit a Népszabadságban olvasol, vagy az állami kommunikáció keretében hallasz?

Ismersz Te embereket tehát élő hús vér lényeket, akik tagjai (voltak) a MG-nak, vagy a Munkásőrségnek?

Dolgoztál már közösségben valaha? Olyan közösségre gondolok ahol nem kizárólag hozzád hasonlóakkal találkozol.

Végeztél valaha fizikai munkát?

Voltál katona?

Még egyszer, nem bántani akarlak, tisztelem a szorgalmadat (még ha kevés tárgyi tudást, és tapasztalatot is sejtek mögötte), de tényleg kíváncsi volnék ezekre a dolgokra.

m.logic 2009.12.09. 11:10:08

"...volt "Magyar Gárda"-tag esetében is. De az utóbbi szervezet amellett, hogy tűrhetetlen, neonyilas terroristacsapat volt..."

Magyar Gárda, neonyilas, terroristacsapat - ez itt magyarozás (az elvileg tiltott cigányozás és a zsidózás megfelelője - kettős mérce!!!)

Ne keltsd a gyűlöletet, főleg ilyen tényekkel megalapozott állításokkal!

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.09. 11:36:15

@vincemate: Nem gondolom, hogy a "Gárda" kevésbé lett volna veszélyesebb, ha állami jóváhagyással üzemel. De kevésbé bizonyult veszélyesebbnek: alig pár év után feloszlatták a szervezetét. Történelmileg bizonyult kevésbé veszélyesnek. Ugyanez mondjuk nem mondható el a nyilaskeresztesekről, akikkel szemben a Horthy-rendszer nem lépett fel úgy, mint a mostani, néhol velejéig romlott (lásd calam mai írását) igazságszolgáltatás a "Gárdával" szemben. Szóval van némi pozitív fejlődés talán. A Munkásőrség harminc évig bírta, a "Gárda" háromig. Ezért mondtam, hogy kevésbé veszélyesebb. Nem tudott annyi ideig félelmet kelteni - és nem olyan támogatással.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.09. 11:46:16

@anti_troll: Egyáltalán nem haragszom, jogosak a kérdéseid. Végzős egyetemista vagyok. Néha beleolvasok a Népszabadságba, de olyankor általában itt meg is jelenik egy-egy poszt arról, mennyire felháborítónak tartom azt a napilapot. Nem mintha a többi jobb lenne. Az állami kommunikáció például a "Magyar Gárdával" és általában, a szélsőjobbos "randalírozókkal" szembeni fellépés esetében kimondottan részrehajló volt. Történelmi tanulmányaimra és a két szememre hagyatkoztam; az állami kommunikációt kritikával kezelem. Az a kérdés, hogy dolgoztam-e már közösségben valaha, furcsa, mert már volt munkám, munkahelyem, és ott kulturálisan és akár világnézetileg is meglehetősen különböző emberekkel kellett együttműködnöm. Sikerült. Katona pedig nem voltam: nyilvántartásba vettek, és a következő évben, amikor érettségiztem, már nem volt sorkötelesség.

Valóban tapasztalatlan vagyok. Annak alapján azonban, amit akár archív felvételek, akár filmek, irodalmi alkotások, történelmi munkák, ismerősök és ismeretlenek elbeszélései alapján le tudok szűrni, önmagában azt a közösségi, katonás munkát nem tartom megbecsülendőnek, amiről kérdeztél. Például ha embertelen célt szolgál. A gyávaság feltétlezése valóban nem volt megalapozott, ezt elismerem. Hiszen soha nem lőttek rá a Munkásőrségre.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.09. 11:52:57

@m.logic: Azért is írom mindig idézőjelbe a "Magyar Gárdát", mert jelezni akarom, hogy nem tartom semmilyen szinten a magyar nemzeti értékek megtestesítőjének - ha úgy tetszik, azok megcsúfolásának tartom. A nyilaskeresztes mozgalomról ugyanez mondható el, a terrorizmussal kapcsolatban meg te sem gondolhatod, hogy a magyar nemzeti értékek részét képezi. Mondhatod, hogy ebben nincs igazam, de annyi bizonyos, hogy ez nem "magyarozás". Fura is volna az egy magyar szájából. Én tisztelem a magyarságot, büszke is vagyok rá, na de nem _minden_ magyart, _akármit_ mond vagy csinál. Azt, aki más magyarokat a származásuk miatt terrorizál, nem tisztelem.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.09. 12:04:43

@Horváth Andor Márton:
Igen sejtettem kb hogy így áll a helyzet, és még egyszer mondom, nem bántani, vagy fikázni akarlak de:

Én 40-hez közelítek,
érettségi után dolgoznom kellett. Egy utolsó melós voltam szinte gyerekfejjel.
Katona is voltam, 1 évig szívtam a brokit, úgy hogy nem voltak biztosítva az emberhez méltó körülmények.

Rengeteg embert, nagyon sokfélét ismertem meg:

Az idiótát, a simlist, az alkoholistát, a cigányt, a bunkót, a tipikus munkahelyi komcsi kádert, és még nagyon sokáig folytathatnám.

A seregben az a sok alkoholista tiszthelyettes és tiszt, egy ezredes aki rászállt a zászlóaljunkra, fegyverlopással vádolt minket, aztán amikor meglett a tettes azt mondta, csak azért nem mi loptunk, mert ellopták előlünk :D

A dandárparancsnok, aki kijelentette hogy lecsukat 10 napra, ha nem elég, akkor akár egy hétre...

Kamaszfejjel még beszélgettem munkásőrökkel, ( 1987 szakközép, valami majális) sőt lőttünk a fegyverükkel ( AMD, ezért mosolyogtam a dobtáras dolgon), később ittam együtt kocsmában volt munkásőrrel, vitatkoztam megrögzött mszp-sel, megrögzött fidesz hívővel, miép-essel is.

Találkoztam diszkókban cigányokkal, láttam ahogy láda sörökben szkanderoztak az asztalnál, és MINDIG verekedés volt a vége, láttam cigányokat, és nem cigányokat falkában támadni másokra.

Most is van olyan munkatársam aki Gárda tag, megmosolyogtatóak az elvei, és a célok amit megfogalmaz, dehát ettől még nem lehet rá farkast meg vérnácit kiáltani.

Száz szónak is egy a vége, az zavar engem nagyon, hogy képes vagy kikiáltani valakiket neonyilasnak, fasisztának anélkül hogy lenne mögötte egy kis emberismeret, tapasztalat, vagy olyan világnézet, ami nem csak egy szemszögből nézi a dolgokat.

Mindezek mellett bántó, hogy képes vagy kikiáltani szélsőjobbernek olyan embereket, akik itt, ezen a fórumon ellent mernek mondani az általad leírt szentenciáknak szánt dolgokkal.

Miből gondolod hogy Te tudod a tutit? A nagybetűs igazságot?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.09. 12:37:42

@anti_troll: A "Magyar Gárda" - ebben azt gondolom, tudom a tutit - neonyilas szervezet volt. Erre utalt az egyenruhájuk, a nyilasok által megcsúfolt árpádsávos zászló nyilas-szerű hordozása, a mélyen rasszista beszédmód, amelyet a vezetők, a partner Jobbik és a kiszólongató tagok részéről tapasztalhattunk. Egyértelmű, hogy a mozgalom a nyilaskeresztesek eszmeiségéből származott.

Ez természetesen nem feltétlenül igaz minden tagra; ahogyan a Jobbik szavazóbázisának többsége sincs - remélem - tisztában azzal, milyen szörnyűek azok az eszmék, amelyeket ez a párt támogat. Nem mondom, hogy mindenki feltétlenül neonyilas meggyőződésű volt a "Gárdában". De nincs is időm minden emberrel külön-külön foglalkozni. És aki ilyen szervezetbe belép, kénytelen elszenvedni az általánosítást. Ugyanis az a dolog, ami az ő részvételéből kikerekedik: a cigányok, zsidók, antirasszisták félelmének növekedése, az már neonyilas "érték".

Szélsőjobbernak azokat szoktam hívni itt, akik cigányoznak, zsidóznak, buziznak, akármi. Nem azt, aki a magyar nemzeti értékeket méltatja, vagy a katolicizmust, vagy akármit. Az jobbos, konzervatív, keresztény, akármi.

Nem emlékszem a te korábbi kommentjeidre, de annak alapján, amit most leírtál, nem gondolom, hogy szélsőjobboldali beállítottságú lennél. Belefér, hiszen nem ismerlek, de nem gondolom. Pedig, ami azt illeti, igencsak ellentmondasz nekem :)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.09. 13:00:25

@Horváth Andor Márton:

Nem értek egyet azzal hogy működjön egy Magyar Gárda szerű intézmény. Se az egyik, se a másik oldalon. Az én demokrácia értelmezésembe ez nem fér bele.

Viszont:

Egyszerűen nem igaz amit írsz, hiszen a Gárda egyenruha, egyáltalán nem emlékeztet a nyilasokéra.

Amire gondolhatsz, az a Nemzeti Őrsereg nevű képződmény, na igen, rájuk lehet azt mondani hogy kiköpött nyilasok.

Az hogy a tagok mit szóltak ki, és mit nem, azt nem tudhatom.
Ha a "kiszólások" alapján rasszistázod meg nyilasozod a Jobbikot, Molnár Oszkár szerencsétlen balfék kijelentése alapján ugyan úgy a fidesz is náci párt lenne.

Vona Gábort hallottam beszélni (egyszer), az ő szavaiban nem volt semmi ami rasszista lett volna. Ha azt állítod igen, légy szíves idézd, linkeld be, győzz meg.

Én úgy érzem, hogy sokan tudatosan összemosnak dolgokat:

Az Árpád sávos zászlónak, semmi köze a nyilas jelvényekhez. Sávok vannak itt is, ott is, de ha csak ezt nézzük, akkor ilyet az USA zászlóban is találunk.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rp%C3%A1ds%C3%A1v

Sokan összemossák a két Vh MAgyarországát és a magyar fasizmust, ill. a Horthy rendszert a nyilasokkal. Oda vissza befutóra, kinek, mi éppen a pillanatnyi érdeke.

A magyar oktatás nem tette szerintem helyére a Horthy rendszert, és magát Horthy Miklóst, nem tudom mi ennek az oka.

Olvastad Horthy emlékiratait, vagy ennek az időszaknak a kapcsán is a Népszabadságból tájékozódsz?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.09. 13:01:43

Bocsi, termászetesen a két vh közti Magyarországról volt szó.

kolbenheyer 2009.12.09. 16:58:02

@anti_troll:
Bocs, hogy beleszólok a vitába, de nagyon örülnék, ha végre kialakulna a nézőpontok összemérése anélkül, hogy egymás taknyos gerincét és fitymáját emlegetnénk. És ennek az esélyét látom a hozzászólásodban. Másrészt pedig én a te korosztályod vagyok, azaz talán rendelkezem az Andornál hiányolt élettapasztalattal.

Én sem értem, miért mondják, hogy a Gárda egyenruhája nyilas (illetve persze értem, ez a baj). Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ne lenne baj. Szerintem egy fekete egyenruhás párthoz köthető kvázi-fegyveres erő semmilyen egyenruhában nem engedhető meg a 21. századi Európában. Túl sok a szomorú történelmi tapsztalat.

Molnár Oszkár periferiális tagja a Fidesznek, akit a botrány után nem is indítanak újra. Vona a Jobbik vezetője, Morvai az EP képviselője. Ez más szint. Nem fogok linkelni, de talán emlékszel az EP választás eredményhirdetésére. Vona az izraeli tankok ellen kővel támadó palesztinokról, Morvai pedig arról beszélt, hogy nem leszünk második Palesztina. Hogyan magyarázod ezt? Miért ne lenne ez antiszemitizmus, annak ma divatos, pc-re kódolt változata?

Az árpádsáv nem nyilaszászló. Csakhogy az árpádsávot két kontextusban használják: katonai és egyházi (pl. NBH, ill. katolikus templomok). Ha másra használják, kérdés, miért? Mit fejeznek ki vele? Én az alapján ítélek, amit halllok. Árpádsávos tüntetésen csupa kireksztést, mocskolódást.

A Horthy-rendszert a történettudomány helyre tette, nem tudom, mit hiányolsz. Korlátozottan parlametáris, tekintélyelvű rendszer volt, leválthatatlan kormánypárttal, a végrehajtó hatalom primátusával, de független igazságszolgáltatással és szabad sajtóval. Ugyanakkor áthatotta az antiszemita légkör, antiszemita törvényeket hozott, a német megszállás után pedig részt vette a holokauszt lebonyolításában. Horthy az emlékirataiban mentegeti magát, néha elég szánalmas módon.

m.logic 2009.12.09. 18:44:14

Javasolnám, ha van valamilyen kommunikáció a blog.hu közéleti bloggerei között, hirdessen mindenki egy közös szavazólapot az alábbi kérdésekkel:

Kitől félsz legjobban?
a. cigányoktól
b. gárdistáktól
c. posztkommunista hatalomgyakorlóktól
d. Moszadtól, In-Kaltól
e. Zorbántól
f. egyébtől

Melyik külföldi néppel áll legszorosabb gazdasági és politikai kapcsolatban a parlamenti elit?
a. zsidóság
b. oroszok
c. amcsik
d. németek
e. egyéb

A parlamenti elit számára melyik nép jóléte a legfontosabb?
a. magyarság
b. zsidóság
c. cigányság
d. egyéb

Ha vannak, melyik népnek vannak előjogai a többségi társadalomhoz képest Mo-n?
a. zsidóság
b. cigányság
c. mindenki egyenlő
d. egyéb népnek

Colargol 2009.12.09. 21:44:54

Teljesen jogos a gárda=munkásőrség hasonlat. A birka népnek semmi nem fájt úgy, mint a szabadság, nem tudott élni vele. Azt a viselkedésformát éli újra, amit jól megszokott. A demokratákból, helyi és országos pártképviselőkből kiskirályt csinált a seggnyalásával és a törleszkedésével, amit az átkosban megtanult. És a hátuk mögött köpköd. Kell egy közös ellenségkép, amit a fejükbe vernek, ezek újabban a zsidók lettek, meg a cigányok. Ezekről rosszat, vagy semmit. Izrael a láncos kutya, ugassuk hangosan. És kell egy fegyveres testület is, meg még sok minden, ami olyan jó volt a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években. A rabszolga csak rabszolgamód tud gondolkozni, és a gyermekit is erre tanítja.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.09. 22:17:13

@kolbenheyer: @anti_troll: A "Gárda" egyenruhája némi változáson ment át: volt az teljesen fekete is, úgy emlékszem. Ha nem, akkor is fekete volt az egyenruha alapvetően, márpedig ez a nyilasokra emlékeztetett sokakat.

Vannak archív felvételek, melyeken nyilasok nyilaskeresztes szimbólum nélküli piros-fehér-csíkos zászlókkal menetelnek. Emiatt lehet bizonyos kontextusban neonyilas szimbólumnak tekinteni ezt a fajta zászlót. Egyházi, katonai használat esetében természetesen erről szó sincs.

A Jobbik szórólapjain ott volt, hogy a "cigánybűnözés" ellensúlyozására vissza kellene állítani a csendőrséget. Ha nem is beszélünk a csendőrök szerepéről a deportálások lebonyolításában, a "cigánybűnözés" szó eléggé rasszistán hangzik. A Jobbik valóban rasszista párt. Hasonló szimbólumokkal, némileg hasonló retorikával kommunikál, mint a régi nyilaskeresztes mozgalom. És képviselői az EP-be egy Magyarországon betiltott, félkatonai szervezet egyenruhájában mennek be. A Jobbikot nem érdemes menteni.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.12.09. 22:40:38

@anti_troll: Vona nemrég a cigányság 80-90 %-át bűnözőnek nevezte. Ez nem rasszizmus?

kolbenheyer 2009.12.10. 23:02:13

@Horváth Andor Márton:
Nem a szakterületem, de nem ugrik be fekete nyilas egyenruha.
Az árpádsáv a két vh között egy rakás revizionista, turáni, fajvédő stb. (ezek persze messze nem ugyanzok) csoport jelképe volt. Utcán masírozni alatta nem vall jó ízlésre. Azt akartam pont tisztázni, hogy elméletileg nem azonos a nyilaszászlóval, vannak kontextusok, amikor hazsnálata semleges vagy jóindulatú, de a mai szélsőjobb mindent megtesz, hogy ne így értelmezzük.
A Rosszabbikról pont ugyanazt mondtam én is, gondolom, nem nekem szól.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.10. 23:10:43

@kolbenheyer: Naná, hogy nem neked szól. És elfogadom azt is, amit az egyenruháról, árpádsávos-zászlóról mondasz, de el ám!