A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A Linux arca sminkben

2009.12.11. 14:00 Horváth Andor Márton

A KDE mindig sokkal csicsásabb volt, mint a korabeli Windows. Már a neve is a Kool szóval kezdődik (cool: zsír, patent, oltás).  Az első, stabil változat, amely 1998-ban készült el, a Windows 98 megszokott funkcióin kívül máris tudott néhányat: el lehetett helyezni mappákat is a tálcákon, és azok kibomlottak, ha az ember rájuk kattintott. Aztán grafikus effektek terén akkoriban újításnak számított, hogy a KDE háttere nem egyszínű, hanem átmenetes volt. És persze a több munkaasztalos működés, mint minden linuxos munkakörnyezetben, itt is alapértelmezés volt.

A második változat rövid életű volt, nem is volt túl stabil egy darabig; ám ebben már megjelentek az appletek (részben a GNOME hatására), azaz a tálcán lakó kis alkalmazások. Ezek tulajdonképpen a widgetek elődei voltak, csak még nem lehetett őket egészen kihúzni az asztalra; bár még ez sem igaz: már akkor létezett a kis cetlis tálcaalkalmazás, amellyel a munkaasztalon lehetett hagyni figyelmeztető üzeneteket. Ez azóta is népszerű Linuxon és Mac-en egyaránt.

A harmadik verzió a második tökéletesítése volt. Az ablakok már áttetszővé tudtak válni, persze minden pattogott, mintha gumiból lett volna, hiszen a Compiz ekkor már működött; a legtöbb szempontból ez már egy Windows 7-eshez hasonló szintű formaterv volt. Ráadásul a KDE egyre inkább kezdett átalakulni grafikus környezetből komplett felhasználói felületté: lett irodai programcsomagja, iTunes-klón zenelejátszója (Amarok), MSN-kliense és ezer egyéb programja. A linuxos MSN-kliensek egyébként főleg abban különböznek a Windows Live-tól, hogy támogatják a GoogleTalk!, AIM, IRC és egyéb csevegőszolgáltatásokat is.

És persze ott volt a KMail. Ez a szoftver már régen részét képezi a KDE-összeállításnak, és több szempontból a világ legjobb levelezőkliense. Egyrészt import/export szempontjából teljesen univerzális, még a Thunderbird-nél is jobb. Másrészt a szűrőkezelési rendszere verhetetlen. A címjegyzékben létre lehet hozni kategóriákat, majd azokba beosztani a kapcsolatokat. Ezután az ember megadhat olyan szűrőket, amelyek bizonyos kategóriába tartozó feladók leveleit megadott mappákba osztályoznak. Így például a munkalevelezést és a családi üzeneteket soha nem kell szétválogatni: a válogatás magától megtörténik, és végül könnyebb megtalálni, áttekinteni az üzeneteket, mint mondjuk a GMail és az Opera "don't sort, search!" jelmondatával. Ugyanis ehhez hasonló, tehát a címjegyzékkel összekapcsolt szűrővel az Opera sem rendelkezik.

Most a negyedik generációnál tartunk. A vadiúj KDE továbbra is stabil. Eltűnt belőle a munkaasztal, a háttéren szétdobált milliónyi ikonnal; ezentúl a munkaasztal is csak egy widget, olyan, mint a Vistában a vekker vagy az időjárás-jelentés. Persze sok minden változott még, ahogyan rengeteg különbséget most nem soroltam fel, amely végképp eldönti, melyik grafikus felület az innovatívabb. Ha a KDE az innováció felől közelíti meg az ideális felhasználói élményt, akkor az OS X a letisztult ergonómia, míg a Windows az egyszerű, lebutított felület élharcosa.

Én nem használom a KDE munkaasztalát. A GNOME is éppen elég szép, hasonló funkciókkal, de gyorsabb, egyszerűbb, szerényebb. És persze együttműködik a KDE összes alkalmazásával, így a levelezővel is. És miután a KDE létezik Windows-ra is az utóbbi időben, a felület és az alkalmazások előnyeit ott is ki lehet használni.

4 komment

Címkék: tech linux kde

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr951587495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.11. 16:12:43

A gnomeos transmissionnel nekem anno meggyult a bajom es elkezdtem ktorrentet hasznalni, mint ahogy zene lejatszasra is amarokot. Akkoriben elgondolkodtam azon, h KDEre kene valtani, ha mar annyi kdes alkalmazast hasznalok, aztan utananeztem a neten, h mit gondolnak a linux guruk, es kb az jott le, amit te is irsz: gyors, egyszeru, szereny.

Ha majd egyszer nagyon unom magam, fel fogok pakolni egy kde-s disztrot a gepre egy hetre, h probalgassam.

Azt viszont nem ertem, h ki az, aki windowsra pakolna a kde-t. Aki egyaltalan tudja, h mi az, annak ahhoz is van eleg esze, h ne hasznaljon windowst.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.12.11. 16:13:43

Ez kicsit off lesz, de ma meselte hugom, h az izlandi kozepiskolakban ubuntut hasznalnak.

A valsagnak volt jo oldala is - az oktatasi miniszteriumnak nincs penze windowsra. :)

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.12.11. 16:48:48

Jól időzített amúgy a cikk, épp ma 3 db KDE-vel kapcsolatos biztonsági frissítés jött ki Ubuntura :)

@Lodovik Trema: Követendő példa, az "edubuntu" egy remek oktatási szoftvercsomag. Sajnos Magyarország még mindig évente sok-sok milliárdot töm Bill Gates zsebébe. Majd talán a Fidesz! :)