A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Társasjáték

2010.02.01. 07:00 Horváth Andor Márton

Az állampolgárság olyan dolog, amelyet szabad országokban nem lehet elveszíteni. Állampolgárságot általában bizonyos kritériumoknak megfelelve lehet nyerni. A legegyszerűbb ezek közül a születés, ami minden szabad országban működik. (Bár például senki sem születhet vatikáni állampolgársággal, de hogy a Vatikán mennyire felel meg a szabad ország eszményének, arról lehetne vitatkozni.) Aztán lehet úgy is állampolgárságot kapni, hogy az ember egy csomó ideig egy adott helyen él, dolgozik, és ismeri az adott hely kultúráját, hivatalos nyelvét. Ezzel méltóvá válhat arra, hogy a társaság, azaz a köztársaság tagjává legyen. A valódi demokratikus köztársaságok - függetlenül a kialakulásuk történetétől - ilyen furcsa módon félnyílt körű részvénytársaságok. Céljuk a tagok kiszolgálása előre lefektetett szempontok és szabályok alapján. A kiszolgálás: egy játék, amelyben a tagok a játékosok. A játék, mint ahogyan a bújócska is, önszerveződő, tehát nincs szükség benne felső vezetőre. A (köz)szereplőket a játékosok maguk választják a bonyolult szabályok alapján. A szabályok pedig azért bonyolultak, mert a tét mindenkinek az élete. A társaság pedig alapvetően a nemzeti, kulturális, és persze főként gazdasági szempontoknak megfelelően irányítja a játékosok életét. A játék komolyságához mértek természetesen a büntetések is. A társasjáték-párhuzamba azonban beleillik, hogy bár lehet valakit a játék végéig kiállítani (a társadalomból, azaz börtönbe zárni), azért megölni nem szabad - a teljes szabadságnak kritériuma, hogy ne legyen halálbüntetés.

De mégis érdekes ez az állampolgárság-dolog. Az ember gyűjthet több állampolgárságot, de elveszíteni nem tudja őket? Lemondhat talán róluk, de megszűnni nem tudnak? Ráadásul mi a köze az állampolgárságnak a nemzetiséghez? Ha valaki magyar, akkor automatikusan magyar állampolgár is lesz? Természetesen ez hülyeség volna. Magyar állampolgár az legyen, aki Magyarországon született, vagy hosszú ideig itt élt, és beszállt a társasjátékunkba. Persze a mi játékunk a többi játéktáblával is szoros kapcsolatban áll, és a mi társaságunknak kötelessége például megvédeni a magyarokat, bárhol a világon, állampolgárságtól függetlenül. De egyébként minden embert kötelességünk megvédeni, ha tehetjük. De azért először az állampolgárainkat, másodszor a magyarokat, és utánuk az összes többieket. Úgyhogy Ficót ki kell utálni az európai politikából, meg el kell érni, hogy minden magyarok által sűrűn lakott helyen a világon lehessen magyar nyelven tanulni, és még sok más dolgot kell tenni.

Egy dolgot nem szabad. Nem szabad odamenni egy másik országba, és útleveleket osztogatni. Nem szabad azt mondani egy másik szabad ország állampolgárainak, hogy "gyertek ide, adunk állampolgárságot mi is, aztán választhattok, hol szeretnétek élni, vagy mit szeretnétek kezdeni ezzel". Ha valaki magyar, és itt szeretne élni, legyen könnyű számára állampolgárságot kapni. De Szlovákiától Romániáig már útlevél nélkül is bejárhatók a magyarlakta területek, és egyébként is mindenkinek lehetősége van az ország területére lépni. Viszont egy másik ország egyes részeiről a játékosokat ellátni olyan papírral, melynek használatával a mi játékunkban, a mi játékszabályainkkal is játszhatnak bármikor, ez veszélyes ügylet.

Mi lenne, ha a kettős állampolgárságot, amit a magyar állampolgárok [határozottan leszavaztak (kommentek alapján javítottam - H. A.)] nem szavaztak meg, mégis bevezetné a következő kormány?  Mi lenne, ha az összes erdélyi magyar hirtelen magyar állampolgárrá is válna? És ha egyes részek követelnék, hogy az anyaországhoz csatolják őket, arra hivatkozva, hogy az összes lakójuk magyar állampolgár? Az ilyen hirtelen népességátalakítások mindig olyan problémákat vetnek föl, mint a kitelepítések, az oda-, vissza- és elcsatolások, vagy akár a háborúk. Grúziában a háború oka az volt, hogy két megye, Abházia és Dél-Oszétia hirtelen kijelentette, hogy lakosainak 80%-a orosz állampolgár. Hogy ennek mennyi köze volt a tizenéves orosz békefenntartói jelenléthez a térségben, az nem kérdés. Az a kérdés, hogy vajon megpróbáljuk-e Európában megismételni az orosz-grúz háborút, vagy inkább élvezzük az Unió előnyeit, és találkozzunk szabadon a Románia területén élő ismerőseinkkel?

428 komment

Címkék: jog fidesz reggel kettős állampolgárság grúzia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr611718598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hapcika 2010.02.02. 23:41:01

@Bell & Sebastian: A 30 ezüstöt is ti kaptátok árulásotokért. Aki adta nem tud tisztességet adni, csak a saját mocskát.

Bell & Sebastian 2010.02.02. 23:44:34

@hapcika:

Összekeveredtél. Hófehérke szebb nálad.
Mágneses vihar van Pesten?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.02. 23:45:45

@hapcika: Na mesélj, mit kaptam? Látom jobban tudod.

hapcika 2010.02.02. 23:49:48

@Bell & Sebastian: 2006 őszén nem ti raktátok zsebre a 3000 és ötezer forintokat a "forradalmárkodásért". Miért nem Bukarestbe mentetek magyarkodni, miért itt akasztottátok a Gyurcsány és Molnár bábukat? Jó vicc volt, akkor a te nyakad következik.

hapcika 2010.02.02. 23:53:02

@Talon Karrde: Letelepedési segélyt, állampolgárságot, munkát, kedvezményesen lakást, de tudom ez járt neked és azt nem adták. Rövid itt minden áttelepültnek az emlékezete.

Bell & Sebastian 2010.02.03. 00:01:05

@hapcika:

Nem, én Karlsruhéban vettem fel a népi német 50 márkámat. Nem figyelsz eléggé, a te nyakad van hurokban, pufajkás. (vigyünk bele színvonalat)

Bell & Sebastian 2010.02.03. 00:18:59

@hapcika:

Ez az igazi!

www.youtube.com/watch?v=3GaQdzKkRQ4&feature=related

7 Zwerge - Der Wald Ist Nicht Genug - Steh Auf Wenn Du Ein Zwerg Bist
Schach!
Zwerge die sind klein und zart,
Zwerge tragen einen Bart,
Zwerge sind so dumm wie Stroh,
Zwerge geh’n zu siebt aufs Klo.
Zwerge sind zu gar nicht nutz,
Zwerge machen nichts als Schmutz,
Zwerge seh’n das anders weil,
alles nur ein Vorurteil.

Refrain:
Ein Zwerg ist größer als man glaubt.
Ein Zwerg das größte überhaupt.
Ein Zwerg sieht das, was du nicht siehst.
Ein Zwerg findet Schneewittchen süß.
Schach!
Wasser ist zum Waschen da,
Pudding ist zum Naschen da,
Türen sind zu Schließen da,
Tore sind zum Schießen da.
Ohren sind zum Hören da,
Hirsche sind zum Röhren da,
Lippen sind zum Schminken da,
Füße sind zum Stinken da.

Refrain
Ein Zwerg ist größer als man glaubt.
Ein Zwerg das größte überhaupt.
Ein Zwerg sieht das, was du nicht siehst.
Ein Zwerg findet Schneewittchen süß.
Ein Zwerg will unter Zwergen sein
Ein Zwerg kommt selten ganz allein
Ein Zwerg fühlt sich erst wohl zu siebt
Ein Zwerg ist überall beliebt .
Bäcker sind zum Backen da,
Nüsse sind zum Knacken da,
Ziegen sind zum Meckern da,
Kinder sind zum kleckern da.
Schlitten sind zum Rodeln da,
Bayern sind zum Jodeln da,
Felsen sind zum Klettern da,
Linge sind zum Schmettern da.

Refrain:
Ein Zwerg ist größer als man glaubt.
Ein Zwerg das größte überhaupt.
Ein Zwerg sieht das, was du nicht siehst.
Ein Zwerg findet Schneewittchen süß.
Ein Zwerg will unter Zwergen sein.
Ein Zwerg kommt selten ganz allein.
Ein Zwerg fühlt sich erst wohl zu siebt.
Ein Zwerg ist überall beliebt.
Bilder sind zum Gucken da,
Lamas sind zum Spucken da,
Siebe sind zum Sieben da,
Sieben sind zum Lieben da.
Bücher sind zum Lesen da,
Abfall zum Verwesen da,
Worte sind zum Sprechen da,
Spinat ist, zum Erbrechen da.

Refrain
Ein Zwerg ist größer als man glaubt.
Ein Zwerg das größte überhaupt.
Ein Zwerg sieht das, was du nicht siehst.
Ein Zwerg findet Schneewittchen süß.
Ein Zwerg will unter Zwergen sein.
Ein Zwerg kommt selten ganz allein.
Ein Zwerg fühlt sich erst wohl zu siebt.
Ein Glück das es nur sieben gibt!!!
Halt, halt, halt, halt, halt!
Schach!!!

hapcika 2010.02.03. 01:27:06

@Talon Karrde: Mint az Orbán! Szemét ember az aki a segítő kezet nem ismeri meg. Te mindent magadnak szereztél meg, amit más adott neked!!

hapcika 2010.02.03. 01:29:11

@Bell & Sebastian: Ki a fenét érdekelsz komcsi poronty?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2010.02.03. 02:11:01

@hapcika: Akinek a magyar az anyanyelve, az tud magyarul. Ebben nincs kompromisszum. Amiről ő úgy gondolja, hogy magyarul van, az magyarul van. Példa erre, hogy egyes dialektusokban teljesen rendben van, hogy "csinálnák", valamint hogy az ikes igék használata megint változik: az "eszek" lassan Pesten is megszokottá válik. Az meg, hogy eltűnik a tárgyas ragozás, szinte mellékes. Például a Lora c. film plakátján: "Csak azt látsz, amit akarsz." ahelyett, hogy "Csak azt látod, amit akarsz." Az, hogy valaki kulturáltan tud-e beszélni, írni, vagy sem, más kérdés. De Csengő & Sebestyén tud magyarul, ez nem vitás.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 06:22:10

@hapcika: Segítek, mert látom nehéz felfogni.
"Letelepedési segélyt, állampolgárságot, munkát, kedvezményesen lakást, de tudom ez járt neked és azt nem adták."
Két (2, KETTŐ) hétnél több ideig egyhuzamban soha nem tartózkodtam Mo.-on és ez is csak 2x fordult elő velem (1x tizenévesként Siófokon nyaraltam 2 hetet és 1x huszonévesként Budapesten tartózkodtam 2 hetet nyári egyetemen), ezen kívül maximum átutaztam.
A állampolgárságom román illetve EU-s.
Lakásom Románia területén található, itt is dolgozon fehéren. Mint már említettem, SOHA nem kaptam semmilyen pénzt Magyarországról.
"Rövid itt minden áttelepültnek az emlékezete."
Lehet, habár akiket én ismerek, azokra egyáltalán nem illik az a kép amit róluk festesz le már nem az első poszt kapcsán és nem az első blogon. Mind fehéren dolgoznak és eléggé sokat is keresnek lévén informatikai szakemberek, programozók, rendszergazdák, nincsenek rászorulva a könyöradományaidra. Gyakorlatilag az államvizsga után az évfolyam 60-70%-át alkalmazta egy Budapesten működő multi, lehet hogy megvolt rá az oka.
Érted?

hapcika 2010.02.03. 08:43:01

@Horváth Andor Márton: Hát, ha neked a baszki, meg az egyéb hasonló kifejezések nyerők, légy vele boldog.

Bell & Sebastian 2010.02.03. 08:55:35

@hapcika:

Bolond beszéd és nincs benne rendszer.

hapcika 2010.02.03. 09:34:26

@Talon Karrde: Én értem, de te nem érted. A multi azért alkalmazta az évfolyam 60-70%-t, mert olcsóbb munkaerő, mint a helyi. Nálunk is a gyárban 40% a határontúli munkaerő. Hiába követeljük a szakszervezettel a magasabb bért, ők beállnak dolgozni és elfogadják a kevesebb pénzt is. Túlóráznak a megengedett óraszám felett, rosszindulatú pletykák útján járatják le a helyieket, hogy állandósítsák magukat, csalnak a teljesítménnyel. Kevés embert ismersz és nem innen.Évente 120000 ember dolgozik feketén az építőiparban és 250000 a földeken a határontúlról. Látod van akinek nem jut spanyolba repülőjegy közületek és idáig jutott el. Rajtuk biztos nem gazdagodik meg az állam.
Én az áttelepültekről írtam neked, lehet te nem vagy az, de róluk igaz amit írtam. Tudtad, hogy 2006 őszén a Kossuth-téren tüntetők többsége itt dolgozó romániai magyar volt és milyen boldogok voltak, hogy adtak egy pofont Gyurcsánynak. Milyen jogon tüntettek itt nálunk, ha nem voltak érdekeltek? M. Árpi és T. Előd ügye sem ott kezdődött, hogy Boliviában lelőtték őket, hanem ott, hogy miért kellett kimenekülniük MO-ról? Tudta mindenki Rózsa-Floresről, hogy őt fogadták fel Gyurcsány ellen, akkor miért álltak be a csapatba? Bizony más dolog géppisztollyal pózolni és Gyurcsány képre lövöldözni és megint más dolog elrejtőzni Boliviában, ahol a megbizó feldobja őket, hogy szabaduljon a terhelő tanúktól.
Ne itélj onnan és ne úgy tedd, mintha MO-n élnél és jogod lenne hozzá.Trianont mi is megszenvedtük, de a többség a jövő érdekében ezt is feldolgozta. A segélyekről csak annyit, adtam 90 februárjában, adtam a székelyföldi árvizeknél vagy a tankönyvekre és egyéb alkalmakkor. 89-ben a gyárbankb 80 embert tanítottam be a gépekre és köszönetként csak annyit mondtak, "rohadt komcsi". Soha nem voltam párttag, de azt is tudom ez onnan nem látszik és a távolság mögé bújva nem is akarod meglátni.Gyere át, tájékozódj és ne hazug lózungok alapján itélj.

Eszkimó 2010.02.03. 10:08:16

Szégyeld magad ! Kár hogy ilyeneknek mint te adatott meg az hogy magyar állampolgár légy !

Öszintén meg kell valjam, hogy ekkora badarságot régen nem olvastam. Ha hasonló képen gondolkodtak volna mindig elödeink is akkor valoszinü hogy ma már az a talpalatnyi föld sem maradt volna meg Magyarország néven a mai napig amit a Trianon határhuzói ránk kényszeritettek. Isten óvjon és örizen meg minket a hasonló gondolozoktól.

Miért is nem mondunk le mindenröl, kináljuk fel magunkat a körülöttünk levö hiénáknak. Mielött valaki hasonlokat irogatna jó lenne belenézni a történelem könyvekben, vajon mi is történt a 20-ik században ? Melyik erdélyi, vajdasági, felvidéki vagy kárpátaljai magyar választotta önkéntesen hogy milyen álampolgár szeretne lenni. Talán ök maguk döntöttek a sorsukról amikor az országon kivülre taszitoták öket ? Hány országon kivülre rekesztett irta volna alá a Trianoni szégyen egyezményt ? Semmi felelösége nincs a budapesti vezetésnek ? Istenem mikor ébred már fel ez a nemzet ! Igy ása a saját sirját egy nemzet.

Még van pofád az orosz meg grúz konfliktusokkal példálozni ? Miért nem példálozol közelebbi téneyekröl ami minket is érint: hogy a románok minden moldávnak állampolgárságot adnak anélkül hogy egyáltalán megforduljon a fejükben hogy az melyi romániai parasztnak fog anyagi károkat okozni. Az egyetlen dolog a mit a szemük elött tartanak az az hogy minél többe betelepiteni a magyarlakta területekre és teljsesen kiirtani az 1100 éves magyar kulturát. Miért nem gondolkozó el azon hogy vajon miért emelnek erdély szerte nap mint nap román ortodoz templomokat településeken mint például Torockó ahol a papon és a rendörön kivül egy román sincs ! (még nincs !!! ) Ténlyleg mindenröl le kell mondanunk és bocsánat kérjünk hogy létezünk ? Hát nyisd már ki a csipás szemed és ne csak a BBC hireit böngészd és a EU -nek megfelelö politikát szivd a tüdödbe, talpnyaló. Nézz szét magad körül és nézzd hogy mi lenne a nemzeted érdeke a fenmaradáshoz. Áruló gazember !

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 10:14:12

@hapcika: Előre szólok hohu hosszú lesz.
"A multi azért alkalmazta az évfolyam 60-70%-t, mert olcsóbb munkaerő, mint a helyi."
Tedd hozzá azt is, hogy esetleg jobb és megbízhatóbb szakember. Nem egy TESCO kategóriájú multiról beszélek, hanem a General Electric-ről.

"Nálunk is a gyárban 40% a határontúli munkaerő. Hiába követeljük a szakszervezettel a magasabb bért, ők beállnak dolgozni és elfogadják a kevesebb pénzt is. Túlóráznak a megengedett óraszám felett, rosszindulatú pletykák útján járatják le a helyieket, hogy állandósítsák magukat, csalnak a teljesítménnyel."
Sorry, lehet hogy annyi pénz pont elég azért a melóért. Gondolom hogy a 40% HTM még nem épült be a gyár vezetésébe, mert akkor szívás nektek, szakszervezetiseknek.

"Kevés embert ismersz és nem innen."
Óriási tévedés. Ne állíts ilyen ostobaságokat.

"Évente 120000 ember dolgozik feketén az építőiparban és 250000 a földeken a határontúlról."
Ott van a hatóság csapjon le rájuk! Ja, hogy a munkaadónak is kurvára megéri? Sorry, szívás neked. Szar a hatóság? Sorry, szívás neked.

"Látod van akinek nem jut spanyolba repülőjegy közületek és idáig jutott el. Rajtuk biztos nem gazdagodik meg az állam."
Spanyolba' és olaszba' romániai románok szedik az epret és hazahozzák a pénzt Romániába. Nálatok a gyárban olyan emberek dolgoznak, akik ott Magyarországon költik el a megkeresett pénzt. Nem gazdagodik meg az állam rajtuk? Miért tán a cél hogy meggazdagodjon az állam? Te mivel gazdagítod a magyar államot?

"Én az áttelepültekről írtam neked, lehet te nem vagy az, de róluk igaz amit írtam."
A szűk környezetedről igaz amit írtál.

"Tudtad, hogy 2006 őszén a Kossuth-téren tüntetők többsége itt dolgozó romániai magyar volt és milyen boldogok voltak, hogy adtak egy pofont Gyurcsánynak."
Nem tudtam, de megérdemelt volna sokkal több pofont is az a patkány.

"Milyen jogon tüntettek itt nálunk, ha nem voltak érdekeltek?"
1. Bizonyítsd be hogy HTM-ek tüntettek, én erről most hallok először tőled.
2. Ha tüntettek is, gondolom úgy érezték hogy joguk van hozzá, mert hát ugye csak ott élnek, ott dolgoznak, ott költik el a megkeresett pénzt, tehát azon kívül hogy nem magyar állampolgárok, ugyanúgy szívtak Gyurcsány miatt mint a többi magyar állampolgár. Következik, hogy kurvára érdekeltek voltak.

"Ne itélj onnan és ne úgy tedd, mintha MO-n élnél és jogod lenne hozzá."
EU-s állampolgár vagyok, Magyarország is és Románia is EU-tagállamok. Szerintem jogom van ítélkezni, mert meglehetősen tájékozott vagyok.

"Trianont mi is megszenvedtük, de a többség a jövő érdekében ezt is feldolgozta."
Képzeld el, hogy én is feldolgoztam, sőt romániai magyar ismerőseim 90%-a is feldolgozta. Benned egy kurvára irreális HTM kép él és virul, sőt terjeszted is. A hatásod csak káros lehet minden magyar-HTM vita esetében.

"A segélyekről csak annyit, adtam 90 februárjában, adtam a székelyföldi árvizeknél vagy a tankönyvekre és egyéb alkalmakkor."
Megbántad, vagy mi?
Én is adtam most vasárnap, mert a templomban gyűjtöttek a haiti szenvedőknek.
Ezzel kellene majd egy haiti blogon pattogjak és felhánytorgassam állandóan?

"89-ben a gyárban kb. 80 embert tanítottam be a gépekre és köszönetként csak annyit mondtak, "rohadt komcsi"."
Szerintem hazudsz!

"Soha nem voltam párttag, de azt is tudom ez onnan nem látszik és a távolság mögé bújva nem is akarod meglátni."
LOL, nem baj, hogy a XXI.-ik században élünk és már nem lovasszekérrel járunk Magyarba'? A városomból szinte óránként indul menetrend szerinti járat Budapestre. Olyan hogy "távolság", meg "nem látszik" csak kamu.

"Gyere át, tájékozódj és ne hazug lózungok alapján itélj."
Elég sokat voltam már és még leszek is.
Milyen hazug lózungokról beszélsz?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.03. 10:25:30

@Eszkimó:
Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó húszéves politikája vezetett oda, hogy a három hónapra általa kinevezett ideiglenes kormánya a Trianoni diktátumot elfogadta.

Nagybányai.

Hogy ezért miért lenne felelős valaki Budapesten jobban, mint Erdélyben, amelynek pont annyira volt kormányzója Horthy, mint a budapestieknek,
ezt megmagyarázhatnád...

Mit tehet róla egy ötven évvel később született budapesti, hogy egy régi székely család sarja kormányzóként pont földaraboltatta az országot és a székelyek Romániához kerültek?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 10:34:29

@simonmondja.: "Nagybányai" vs. székely

Mit reggeliztél? Dilibogyót?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.02.03. 10:41:21

@Talon Karrde:
Sajnálom, mindenhol "régi székely család"-ról beszélnek a források.

Eszkimó 2010.02.03. 10:42:43

@hapcika: Ki a francót érdekelnek a te banális és nyavalyás anyagi problémaid és ki nem szarja le hogy mi van a gyárban ahol dolgozól most vagy ezelött 10-20 évvel volt. Hogy a jó büdös .... lehet enyire leereszkeni és arról vitatkozni hogy kinek hány szelet kenyér kerül az asztalára amikor a nemzet jövöjéröl és a fentmaradásunkról van szó ! És ha már a szaros anyagiakat osztod - akkor mégis mit vártál az anyaországtól elszakitott magyarságtól akik nyomorban és eltaszitva küszködtek a mindenapi megtorlásoktól félve, sokszor életüket kockáztatva (sokan éltüket áldozva)hogy magyarságukat megörizzék, hogy majd egyböl az egekbe emelnek téged és te leszel a Isten mert minimál bérért dolgoztatod öket ? Hát ébredj már fel ! Azok után amiket évtizedeken keresztül végignyögtek csak azért mert magyarok nem ezt érdemelnék. Az anyaországnak sokkal nagyobb felelösége van itt. A nemzet sorsáról van szó !Az alamizsnát a kutyáknak odahányhatod de ne várd hogy ezért téged az egekbe emeljenek majd.

Eszkimó 2010.02.03. 10:49:52

@simonmondja.: -esetleg nem az vezetett oda, hogy felszémoltatták a magyar hadsereget, a székelyhadosztályt, a románokat láttuk el fegyverekkel amit felénk forditottak ? -hadd ne soroljuk a történelmi baklövéseket és hogy kinek mi volt a hibája !

Itt arrol van szó hogy most mit lehet tenni a nemzet érdekében és probálni menteni azt ami még menthetö.

Bell & Sebastian 2010.02.03. 10:51:05

Ezúton szólok, hogy semmi bajom a betelepültekkel, sőt! Hiány pótolnak, gyorsan beilleszkednek, szívük fejük a helyén, új dolgokkal gazdagítják közösségüket.
Ez igaz a felvidékiekre, bácskaiakra, kárpátaljaiakra egyaránt. A tavalyi évben minálunk, - hála nekik -, pozitív lett a demográfiai mérleg. 30 éve először!

Nem is értem, miről hadoválnak itt a trollok.
Van az a följelentős fajta, örökké elégedetlen.
Az a magyar mintapéldánya. Metróval közlekedik.

Bell & Sebastian 2010.02.03. 11:07:07

@simonmondja.:

Megpróbállak komolyan venni. Ahány elemzést csak olvastam Trianonról, mind oda lyukadt ki, hogy reális veszély láttak a magyarokat jól ismerő franciák Magyarország megerősödésében, gazdasági, politikai és geopolitikai téren egyformán. Megdolgoztunk az ellenszenvükért.

www.mommo.hu/media/Trianon_A_szerzodes_elozmenyei_es_magyar_reszrol_torteno_elfogadasanak_okai

books.google.hu/books?id=B1-I5vAaX-oC&pg=PT137&lpg=PT137&dq=trianon+okai&source=bl&ots=Q4e97THRTy&sig=R-BbYgt9ihwJ6XW27F_3vHLN5EM&hl=hu&ei=c0ppS427EJ7CmgO-m_TBBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CCMQ6AEwCDgo#v=onepage&q=&f=false

Eszkimó 2010.02.03. 11:14:13

@hapcika: Úr Isten ! - te ténylegesen nagyon hülye vagy. Csak most olvasom a többi hozzászolásaidat. Hát ténylegesen sajnálak. -öszintén az érdekedbe mondom: -Fordulj segitségért amig még nem késö !
És én még veled állok le vitatkozni ? -ejnye bocsás meg nekem - nem tudtam hogy szellemi fogyatékossal állok szemben !

Eszkimó 2010.02.03. 11:24:35

@Horváth Andor Márton: Édes Istenem ha csak egy töredékét átélted volna át annak amit sok tízezzer megszenvedett azért mert magyar volt (és még a mai napig is) és azért mert nem adta fel a magyarságát még akkor sem ha az életébe került sem. Hányan adták volna életüket azért hogy büszkén a szivükhöz szorithassanak egy Magyar okmányt ami arról tanuskodik hogy Ö a magyar nemzethez tartozik ! Ej de hiába is magyarázom én ezt neked ! -képteln vagy arra hogy ezt felfogd ! Sajnálom - öszintén sajnálom!

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.03. 11:31:21

calam és HAM képviseli a hivatalos Sárdobáló álláspontot vagy a Sárdobáló közösség többi tagja csak ugyanolyan érdektelen az ügyben mint azok akik el se mentek szavazni? Komolyan kérdezem!
Máskor brillíroznak az ilyen-olyan liberális-emberjogi stb. dolgokkal, de itt semmi vélemény? Fura.

Bell & Sebastian 2010.02.03. 11:37:39

Itt van még egy, közérthetőbb nyelven írt elemzés, az etnikai összetétel ismertetésével:

www.magyarszemle.hu/szamok/2005/3/trianon

Bell & Sebastian 2010.02.03. 11:55:43

Horthy származása idézet innen:
konczzsuzsa2.freeblog.hu/archives/2009/11/11/Vitez_Nagybanyai_Horthy_Miklos/

A család őse, Horthy István 1635-ben kapott nemesi oklevelet II. Ferdinánd királytól. Miklós apja, Horthy István ( 1830-1904 ), a magyar főrendiház tagja, 1857-ben kötött házasságot dévaványai Halassy Paulával ( 1839-1895 ). Kilenc gyermekük született, a majdani kormányzó, Horthy Miklós ( 1868-1957 ) ötödik gyermek volt a sorban.

Horthy Miklós 1901. július 22-én Aradon kötött házasságot jószáshelyi Purgly Magdolnával, aki Purgly János és Vásárhelyi Ilona leánya volt. A házasságukból négy gyermek született: Magdolna, Paula, István és Miklós.

kolbenheyer 2010.02.03. 13:38:22

@Talon Karrde:
Sosincs hivatalos álláspont. Ez a közösség nem így működik.
Nem érek rá minden nap, de ha érdekel leírom a véleményem.
A kettős állampolgárságnak nem látom sok értelmét. Szavazati jogot és szociális juttatásokat (beleértve oktatás, eü, nyugdíj)csak itt lakóknak adnék, mást az ország nem bír el, és nem is igazságos.
Ezek nélkül pedig az állampolgárság nem jelent sokat, főleg, ha megvalósulna, amit nagyon támogatok, hogy a HTM-ek áttelepülve rögtön kapjanak állampolgárságot.
Probléma továbbá, hogy Szlovákia és Románia ágál ellene, és a viszony rontása senkinek nem érdeke, legkevésbé a HTM-eknek.
Azonban ha a HTM-ek mindezek ellenére akarják az állampolgárságot, erkölcstelennek tartom a megtagadását. Ugyan az a gyanúm, hogy az RMDSZ és a MKP állásfoglalása ebben a kérdésben rossz döntések kényszereredménye, nincs jogom kétségbe vonni. Ezért szavaztam igennel 2004-ben, és fogok igennel szavazni, ha újra felmerül és a HTM-ek szervezetei ezt kérik.

hapcika 2010.02.03. 13:53:32

@Eszkimó: Hát engem se érdekel nagyon hol fogsz dolgozni. Amit leirtam, még most is jelen van és te is rájösz, ha mindenütt drága munkaerő leszel.

hapcika 2010.02.03. 14:13:21

@Talon Karrde: Néhány észrevétel: Nem vagy magyar állampolgár így légy szíves Basescut patkányozd, ha van bátorságod.
Szerintem az általad leírt két eset, hogy itt voltál nem tartozik a sok kategóriájába.
Nem én vagyok egyedüli, aki így gondolkodik.
Nem csak a szlovákok, románok ágálnak a kettős állampolgárság ellen, hanem a szerbek, horvátok, ukránok is. A szerbek kitiltották Sólyom Lacit, Orbán is tiltólistán volt egy ideig és máris van autonómiájuk. Csak a kettős állampolgárság mellett érvelők gondolják azt felsőbbrendűségüktől vezérelve, hogy bármelyik országgal szemben ők diktálhatják a feltételeket.Így nem fog menni.

hapcika 2010.02.03. 14:20:07

@Eszkimó: Engem nagyon is érdekel, hogy milyen bunkó módón viselkednek itt MO-on a nemzetemhez tartozók. Kiábrándító a kép!!

Eszkimó 2010.02.03. 15:43:02

@hapcika: Hapcika-hapcika értsed már meg, hogy ez nem a Walt Disney világa és itt nem csak arról van szó hogy te vagy én majd melyik bányában fogunk majd dolgozni és hogy vár-e majd Hofehérke vagy sem meleg vacsorával. Itt az sem kérdés hogy éhendöglök e vagy sem ! Itt egy nemzet sorsáról, megmaradásáról és jövöjéröl van szó ! Nem lehet ezt elbagatelizálni és nem lehet minden keselyünek a kivánságát teljesiteni. Itt nagyobb a tét !!!

Bell & Sebastian 2010.02.03. 16:57:17

@Eszkimó:

Hagyd a francba, a PC-korrekt közbeszédben Inuit a neved és egyetlen sugaracska sem süthet Rád a Szentkoronából, mert nem is létezik!

Mássz csak vissza a fára és örülj, hogy nem dobált meg banánnal!

hapcika 2010.02.03. 17:01:43

@Eszkimó: Ha elmész a testvéredhez látogatóba, akkor ott azt csinálsz, amit akarsz? Ocsárolhatod őt és utána azt mondod, nem ilyen bagatell ügyről van szó, hanem a nagy családról és ez nagyon fontos, fontosabb mint az ő családja.A nemzetbe itt beletartozik minden nemzetiség, minden párt, minden vallás. Nem mazsolázhatsz, hogy a Fidesz jöhet az MSZP nem. Nem lehet a nemzetet frázisként használni, elbújni mögé, hogy utána mocskolódhass a neked nem tetsző emberekkel. 2004-ben a többség döntött így és ezt nem akarjátok elfogadni. Egy demokráciában nem csak a nekünk tetsző hangokat kell meghallgatni, mert lehet hazugságon alapul. A Fidesz csak egy párt, igéretei egy párt igéretei és nem az országé. Kérd számon a Fideszen a hazugságokat és ne másokat hibáztass a be nem teljesült álmokért. 2004-ben az akkori román miniszterelnök megmondta, mit gondol a népszavazásról. Még valami, a románok a moldávok esetében még az oroszokat is megkérdezték, mielőtt a pénzszűkében levő moldávokkal megegyeztek az állampolgárságról és az összegről. Mi ezt a lehetőséget 90 februárjában eljátszottuk, pedig akkor nem is Gyurcsány volt hatalmon.
A határontúli magyarok ügyében a kormányra kell figyelni, mert ez a hivatalos.

spielerrr2000 2010.02.04. 08:27:29

Gyönyörű vélemények hangzottak el kérem szépen.A legszomorúbb az,hogy midenki csak gyakorlati hasznot és anyagi javakat akar.Az erkölcsi jóvátétel és gesztus senkit sem érdekel.
Az az igazság,hogy ti odaát eladnátok a saját édesanyátokat is egy kis "gyakorlati haszonért" .Ha viszont valami már 2 forintotokba kerül,akkor véres szájjal nekimentek és arról hadováltok,hogy titeket csak kihasználnak és megnyomorítanak a sok teherrel.
A helyzet az,hogy gyökeres változásokra van szükség ahhoz,hogy egyáltalán reményünk legyen arra,hogy ez a szerencsétlen nemzet megérje a következő évszázadot.
Halálra vagyunk ítélve kedves barátaim,amíg az a mindennél előrébb való prioritás,hogy 1000ft-al több a havi kereset vagy kevesebb.
A kettős állampolgárság fő lényege nem gyakorlati vagy anyagi haszon,hanem erkölcsi,lelki és érzelmi támogatás,gesztus.A legtöbb külhoni magyarnak rengeteget jelent egy pecsétes,címeres papiros arról,hogy ő magyar.Ti odaát ezt nem értitek,mert ebben nőttetek fel,ez teljesen természetes számotokra.De nekünk nagy érték egy magyar utcanév,egy magyar felirat is a városban.Megszenvedtünk azért,hogy magyarok legyünk és ebből kizárólag mindig csak hátrányunk származott és most sincs szükségünk előnyökre,főleg nem tőletek,akik mindig is lenéztetek minket és tanulatlan bunkó melósokkal azonosítottatok,akik ÁTJÖNNEK ÉS ELVESZIK A MUNKÁT!!!
Távol álljon tőlem,hogy lenézzem a kétkezi munkát,de nem lehet egy népcsoportot (külhoni magyarok) azokkal a munkásokkal azonosítani,akiket csak a fizetésük érdekel s valójában nem sok fogalmuk van nemzetről,hazáról.

A baj az,hogy már régen szégyenteljes és megalázó erről egyáltalán vitatkozni is,hiszen teljesen hiábavaló a sok szöveg.Valójában annyi érvnek is bőven elégnek kéne lenni,hogy a legtöbb magára valamit is adó európai nemzet ezt már régen elintézte és vita nélkül megadta az állapolgárság gyors megszerzésének lehetőségét a határain kívüli nemzetrészeknek.

Jelen helyzetben ,én a magam részéről köszönöm szépen,de nem kérek a magyar állampolgárságból.Könyöradományt vagy kikényszerített elismerésta,amit nem szívből adnak nem fogadok el.Főleg nem úgy,hogy az anyaország inkább taszít és eltol magától,ahelyett,hogy minden eszközzel hívogatna.Hiszen fogy a magyarországi népesség,ezt valamivel kompenzálni kellene.De nagyobb a megbecslülése a kínainak,a színes bőrűnek,az arabnak,mint a külhoni magyarnak.
Szóval köszönöm,de inkább leszek másodrangú állampolgár Romániában,mint negyedrangú Magyarországon.

Vannak dolgok amiket nem csak a pénz és a haszon vetületében kell taglalni,amíg ezt nem értjük meg ,lassan de biztosan ballaguk a szakadék felé.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 08:42:11

@kolbenheyer: köszönöm a választ, kb. egyetértünk
1-2 észrevétel:
eü-juttatás most is jár bármely EU-országan bármely más EU-ország állampolgárának ha felmutatja az EU-s kártyáját. Nekem ilyen nincs, de tudok róla, hogy létezik.
Innen már nagyon sokan járnak át Mo.-ra eü-ellátásra, úgy hogy fizetnek, azért mert itt az eü-ellátásba simán belehalhatsz, Mo.-on erre kisebb az esély.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 08:52:43

@hapcika: "Nem vagy magyar állampolgár így légy szíves Basescut patkányozd, ha van bátorságod."
Ezt te légy szíves ne szabd meg nekem, mellesleg (OFF) Băsescu is egy patkány, azzal a különbséggel, hogy szereti az országát, tesz érte de nem lövetett még a tömegbe. Mekkora különbség, érzed?
"Ha elmész a testvéredhez látogatóba, akkor ott azt csinálsz, amit akarsz? Ocsárolhatod őt és utána azt mondod, nem ilyen bagatell ügyről van szó, hanem a nagy családról és ez nagyon fontos, fontosabb mint az ő családja."
Hapci b+, a testvéred családja UGYANAZ mint a te családod, nem világos? (TEST-VÉR)

"A nemzetbe itt beletartozik minden nemzetiség, minden párt, minden vallás. Nem mazsolázhatsz, hogy a Fidesz jöhet az MSZP nem."
Ha te a HTM-ekből csak annyit látsz hogy Fideszesek és utálják az MSZP-t, akkor szánalmas egy alak vagy.

"2004-ben a többség döntött így és ezt nem akarjátok elfogadni."
TE HÜLYE VAGY! ÉRTED? Tények ellenkezőjét érvként felhozni, OMG.

"Egy demokráciában nem csak a nekünk tetsző hangokat kell meghallgatni, mert lehet hazugságon alapul."
És mi van akkor ha a neked nemtetsző dolgok bebizonyított tényeken alapulnak?

"A határontúli magyarok ügyében a kormányra kell figyelni, mert ez a hivatalos."
Ha neked a HTM egy "ügy", és a HTM nem is szólalhat fel, nem is mondhatja el a véleményét, senki nem mondhatja el a véleményét, csak a KORMÁNY, akkor javaslom, hogy a következő 4 évben költözz el messze-messze, mert neked nagyon szar lesz.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 09:24:25

@spielerrr2000:
"A legszomorúbb az,hogy midenki csak gyakorlati hasznot és anyagi javakat akar.Az erkölcsi jóvátétel és gesztus senkit sem érdekel."
Én csupán felelős megoldást szeretnék. Nem csak országhatárokon kívül, hanem azon belül is. Ameddig a belső potyautasokkal nem tud (nem is akar) mit kezdeni a politika, addig egy nem megfelelően megalkotott kettős állampolgárságról szóló törvény komoly veszélyeket is hordozhat. (és igen... anyagi megfontolásból... mert Európának ezenm a részén az emberek azt hiszik nekik minden jár, de a kötelességeikről hajlamosak megfeledkezni)
Engedtessék meg nekem emlékezni Mikola 4 évvel ezelőtti elszólására, amikor a kettős állampolgárság céljaként azt jhelölte meg, hogy 20 évre bebetonozzák megukat a hatalomba.
Ezek után némi kétség felmerülhet az átlagemberben is.
Én személy szerint egy alaposan átgondolt és megtervezett kettős állampolgárságra boldogan mondanék igent, de kitöltetlen hívószóként nem tudom támogatni.

"ÁTJÖNNEK ÉS ELVESZIK A MUNKÁT!!!"
Ez konkrétan megtörtént velem, nem is egyszer.
(és akkor még sehol sem voltak a politikai szólamok... még nem volt téma)
Ha valamiért, ezért van bennem jóadag cinizmus a kettős állampolgársággal kapcsolatban.
Néhány évvel ezelőtt még bíztam benne, hogy az unió, a megszűnő határok ténylegesen szorosabbra fonhatják a kapcsolatot az országok között, hogy az emberek képesek lesznek élni ezzel a lehetőséggel, de úgy néz ki a hatalmi érdekek mindent felülírnak hergeléssel és gyűlölettel.

Jelen helyzetben indokolt a vita és gondolkodás a kettős állampolgárságról, de kizárólag alapos, átfontolt előkészítés után vezethető be.

hapcika 2010.02.04. 09:51:53

@Talon Karrde: Fideszes szólamnak, sirámnak jó, amit leírtál. Elfogultságod azt mutatja, képes vagy arra, hogy félreértelmezz mindent.
Ha az ország 2004-ben több nemmel szavazott, mint igennel, akkor tényként, hogy jön ki a kettős állampolgárság győzelme? Szerintem egy buta tökben is több logika van, mint bennetek. Nem kellene annyira kapaszkodni a Fidesz hazugságaiba, mert hazug nemzetgyalázók közé tartoztok majd.
Tartsd meg Basescunak a kritikáidat és nincs jogod MO-i politikust kritizálni, gyalázni. Ez a mi dolgunk. A te dolgod a szülőföldeden őrízni a lángot és nem a nemzeted határon belüli magyarjait (HBM) mocskolni. Kapjál már a fejedhez és jegyezd meg, nekem sincs semmi szükségem az ilyen kétkulacsos, magyarokat, nemzetet hátbatámadó hazug emberre, mint te.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 10:27:14

@hapcika: Bekopizok neked egy előző kommentet:
Csak a történelmi hűség kedvéért:

A kettős állampolgárságról szóló kérdés: Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti "Magyar igazolvánnyal" vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Az eredmény:

érvényesen szavazott az érvényes szavazólapot leadott választópolgárok 97,97 %-a, 2 949 849 fő,

érvénytelenül szavazott az érvényes szavazólapot leadott választópolgárok 2,03 %-a, 61 168 fő,

IGEN választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 51,57 %-a, 1 521 271 fő,

NEM választ adott az érvényesen szavazó választópolgárok 48,43 %-a, 1 428 578 fő,

IGEN választ adott az összes választójogosult 18,90 %-a,

NEM választ adott az összes választójogosult 17,75 %-a.

Magyarul a választás az alacsony részvétel miatt alacsony volt, de azért az igenek voltak többségben (ha csak minimálisan is).

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 10:28:48

@hapcika: "Kapjál már a fejedhez és jegyezd meg, nekem sincs semmi szükségem az ilyen kétkulacsos, magyarokat, nemzetet hátba támadó hazug emberre, mint te."
Ez egy blog, itt mi kommentelünk, de szerintem neked orvosra van szükséged.

spielerrr2000 2010.02.04. 10:32:40

@maxt: Akkor gondolják csak meg 66-szor,vigyenek bele pártérdeket,gyakorlati hasznot meg ami jólesik.Számolják ki,hogy most 40 forinttal többet keresnek emberenként vagy 10-el kevesebbet.
Máshol teljesen természetes módon,magától értetődően adták meg.De ti csak féljetek tőlünk nyugodtan,elvesszük a munkát meg a nyugdíjat meg a korházi ágyat...meg is érdemelnétek.A kínaiak biztos nem veszik el.
Bezzeg mikor megvesszük az amúgy eladhatatlan határmenti házaitokat,meg lehet jönni olcsón Erdélybe nyaralni,akkor nincs nyafogás.
A helyzet az,hogy ma már Szlovákiában és erdélyi városokban jobban élnek,mint Magyarországon vidéken.Tehát nekik nincs szükségük a segítségre meg az alamizsnára.Sőt,inkább tennének a közösbe s nem elvennének onnan.A vajdasági és kárpátaljai magyaroknak lenne ez igazán segítség.Rengeteg kárpátaljai ismerősöm van,akiknek megalázó módon hetekig kell vízumért járni,csak,hogy átmehessenek a tőlük néhány km-re lévő határon.És ők sem azért mennének ,hogy hazavigyenek amit találnak,hanem,hogy elköltsék a pénzüket.

Nekem nincs szükségem sem magyar állampolgárságra se magyar útlevélre,csak arra,hogy valóban ahhoz a nemzethez tartozzak,amelyért megszenvedtem.
De ha ezt nem kaphatom meg,akkor nem,én akkor sem bánom.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 10:58:18

@spielerrr2000:
Lóf*szt!
Nem értettél meg!
Nem pártérdek kell, meg gyakorlati haszon, hanem a buktatók és problémák elkerülése.
A pártérdek kizárása, az adózási és szociális elvárások és juttatások rendezése.

Nem félek, óvatos vagyok. Mindenkivel.
Engem már milliószor kiáltottak ki hazaárulónak. Fáj, de meg lehet szokni.
Legyen szabad kételkednem az igazolvánnyal "megvehető" szavazat normalitásában.
Én mindig is itt adóztam, dolgoztam, építettem az országot. Jelenleg is a rendszer haszonélvező eltartottjai döntenek a sorsomról, és szlovák rendszámmal rohangáló karlendítő idióták akarnak megfosztani magyarságomtól.

Nem ellenzem az állampolgárság megadását, de a határon túli magyarok helyzetének politikai kihasználását igen.

hapcika 2010.02.04. 11:12:24

@Talon Karrde: Az igen válasz, arról szól, hogy akarom a kettős állampolgárságot, a nem válasz azt jelenti elutasítom. 2004-ben el lett utasítva a kettős állampolgárság és ezért háborogtok. Írtam már, buta vagy mint a tök.
Lehet, hogy itt kommentelünk, de nem hazugságokkal próbálunk uralkodni.

hapcika 2010.02.04. 11:42:30

@hapcika: Talon Karrde: Az utána kibontakozott társadalmi vitában a Fidesz számára fájó pontott jelentett, amikor a nem szavazók közölték, ők így szavaztak nemmel. MO-on előtte és utána is voltak olyan népszavazások, amelynek a kérdéseivel nem értett egyet a többség és otthon maradásával jelezte a nemleges szavazatát. Ha jól tudom 61,3% maradt otthon, így az igen szavazataidat feldughatod. A jelenlegi választási törvény reformra szorul, meg a népszavazási is. A népszavazás azon bukott el, hogy nem lett egyeztetve a környező országokkal és egy érvényes szavazás esetén is olyan nagy problémákat vetett volna fel, amelyek a határontúli magyarokat sújtották volna nagymértékben. A Fidesz olyan elvakultan igyekezett Gyurcsányt megbuktatni, hogy semmilyen árat nem sajnált. A státusigazolvány is eredetileg állampolgárságnak indult és ott elszenvedett kudarcokat javították ki az igazolvánnyal. 2004-ben a népszavazás eredetileg az egészségügyről szólt volna,ezt fejelték meg egy előkészítetlen kettős állampolgárságról szóló résszel. Hogy mi lett volna, ha érvényes igenek győztek volna, arra jobb nem gondolni, de nézz utána a román, szlovák és többi államfő és miniszterelnök, külügyminiszter reagálásainak. Hülye ember az aki fejjel megy a falnak.

spielerrr2000 2010.02.04. 11:49:51

Nem véletlenül potenciális jobbos szavazók a külhoni magyarok.Az MSZP tudva tudta,hogy maga ellen fordít minket abban a bizonyos 2004-es kampányban.Nincs mit meglepődni azon,hogy zsigerből utáljuk azt aki megtagad minket,riogat velünk és úszít ellenünk.Beszélek itt a polgárokról és nem a (magyarországiakhoz hasonló,vagy akár annál is rosszabb) hazug,korrupt,köpönyegforgató,seggnyaló,hatalomért abszolut mindenre képes politiaki szervezeteinkről.

Tehát a pártérdek valószínűleg kihagyhatatlan.
Még ha szavazati joggal nem is járna az állampolgárság,támogatást mindenképpen kapna a FIDESZ.

De továbra is azt hangsúlyozom,hogy nem kell a nyugdíjotok,a korházaitok,az országotok (akinek kellett az már úgyis elment vagy el fog menni állampolgárság ide vagy oda),ez egy gesztus,összetartozást erősítendő.
A többi államhoz hasonlóan Magyarországnak kutya kötelessége támogatni és megvédeni a határon túli nemzetrészeket,kerük amibe kerül,ez nem pénzről szól,máshol sem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 11:56:35

@maxt: Bocsáss meg, de ki a lófasz akar szavazati jogot? Nekem még az állampolgárság sem kell, már pár kommenttel feljebb elmondtam. Még 1x. Ki beszél itt szavazati jogról?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.04. 11:57:32

@hapcika: veled többet egyenlőre nem óhajtok kommunikálni

hapcika 2010.02.04. 12:06:48

@Talon Karrde: Mi fáj, gyere mesélj? Néha fáj nekem is amikor észnélkül szidjátok a honi magyart, amikor az értelmes szót nem értitek és hazug történelem mentén elferdül az igazatok.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 12:07:25

@spielerrr2000:
Akkor én is nemmel szavaztam, és nem azért, mert elvitatnám bárki magyarságát, hanem azért, mert egyrészt vesztettem el állásomat olcsóbb impot "magyarok" miatt, másrészt az egész csak a fidesz hatalmi törekvéseiről szólt, mint ahogy ez a mai napig sok esetben így van.
Mindent képesek tönkretenni, hogy elüvölthessék magukat "elkúrtad".
(és ezzel véletlenül sem akarom kisebbíteni a jelenlegi kormánypárt és segítőik hibáit, mert ezzel szembeni ellenérzése sem kisebb, de ők nem is fognak hatalomra kerülni szerencsére úgy néz ki...)

A fidesznek semmi sem drága, hogy hatalomra kerüljön. Úgy néz ki sikerülni is fog. Ebből nem kérek. Egyikükből sem.

Az a papírfecni nem szívszeretetként jön tőlük sem, mint ahogy azt be akarod állítani.
Ez a csekk a szavazatért.

Nekem nincs beleszólásom a politikába, csak arról írhatok amit látok. Nem tetszik.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 12:11:01

@Talon Karrde:
A magyar állampolgároknak áltlában jár a szavazati jog.
Hogy oldod fel okosan azt az ellentétet, hogy állampolgár, de nem szavazhat?
Én nem tudok rá jót.
Én érezném megalázónak, ha másodrendűként adhatnám oda az igazolványt neked, mert éppen ez ellen kellene megszületnie a dolognak, de csak sazvazatért adni, mint ahogy jelenleg kampánycélzattal nyomatják... ezt szörnyűnek tartom.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 12:18:36

Még szeretném hozzá tenni a dologhoz, hogy hirtelen nem tudom összeszámolni mennyi, a környező országokból ideköltözött magyar ismerősöm van, akik mind állampolgárságot kaptak, itt élnek, itt dolgoznak, itt szavaznak.

Ha valaki itt akar élni és boldogulni, a lehetőség adott...

spielerrr2000 2010.02.04. 13:09:00

@maxt:Csakhogy nem mindegy,hogy évek alatt kapod meg azt az állampolgárságot,mint bármilyen más külfüldi,vagy pár napos-hetes intézéssel.

Nem győzöm hagsúlyozni ,hogy a legtöbb országban rég megoldották ezt a kérdést,messze nem váltott ki ekkora társadalmi vitát,magától értetődő volt.
Megalázó ez a vita,nem is akarok részt venni benne.
Undorító ez az önző,irigy,anyagias magyarország.Nem tudom mitől félnek,senki nem akarja elvenni semmilyüket,csak annyiról van szó,hogy végre hivatalosan és igazából ország világ előtt elismerjék a külhoni magyarokat.

De nincs szükségünk rátok,eddig is megvoltunk nélkületek és legalább tiszta a lelkiismeretünk.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 13:29:57

@spielerrr2000:
"Undorító ez az önző,irigy,anyagias magyarország."
Ezt sokan itthon is így látják, de engedd meg hogy Hofit idézzem:
"Ha a saját levesemet én eszem, akkor megmondhatom, ha sós! Pláne, ha nem én sóztam el!"

"De nincs szükségünk rátok,eddig is megvoltunk nélkületek és legalább tiszta a lelkiismeretünk."
Jó, hogy ilyen könnyedén kapcsolod ki magadban a magyarságot. Egy hivatalos papírnak ennél azért hosszabb az érvényessége.

Eszkimó 2010.02.04. 14:01:40

@Talon Karrde & @spielerrr2000:
Álltalános figyelmeztetés ! Hapcika nem beszámitható ! Ne bántsátok szegényt mert nem türöm, hogy szellemi fogyatékosokat bármi modon sértegesenek. :-) Aki hülye az egyszer hülye és igy kell elfogadni ! -ilyen rövidtávú terápiával ezt helyrehozni nem lehet. Én is lemondtam már erröl.

spielerrr2000 2010.02.04. 14:09:44

@maxt: "Jó, hogy ilyen könnyedén kapcsolod ki magadban a magyarságot. Egy hivatalos papírnak ennél azért hosszabb az érvényessége."
Mint mondtam,az a hivatalos papír nem nekünk,erdélyieknek lenne fontos,hanem a vajdaságiaknak,a kárpátaljaiaknak.Az oly sokat emlegetett gyakorlati haszonról beszélek.Nekünk csak elvi dolog lenne,jól esne,de ennyi.
Nem kapcsoltam ki semmit,csak elmondtam,hogy ezután is élhetünk ugyanúgy,ahogy eddig éltünk.De legalább nem vagyunk árulók.

Eszkimó 2010.02.04. 14:15:09

@spielerrr2000:
Én teljesen egyet értek veled, kivéve egy dologban. Sosem szabad feladni ! Öseink magyarok voltak, vérüket áldozták a hazért (nagyapám is honvéd volt) és azota is féltve örizzük magyarságunkat, kulturánkat, hagyományainkat ha kell a vérünk árrán is. Soha-soha lemondani a lehetöségröl hogy magyar álampolgár lehesek nem fogok ! A magyarsághoz a nemzethez való kötödésünk fölöt nem itélkezhet semiféle hitvány bitangember, ehez JOGUNK VAN és KÖTELESÉGÜNK HARCOLNI ÉRTE. OLYAN ÉRTÉKEKET KAPTUNK ÖSEINKTÖL AMIT NEM SZBAD ELPAZAROLNI ! - NEM LEHET FORINTOKBAN SZÁMOLNI ÉS KÖTELESÉGÜNK TOVÁBB ADNI !
Sajnos vannak senkiháziak akik ezt nem értik meg és soha nem fogják átérezni azt amit mi érzünk. Rinyálnak, gyarló modon csak a saját anyagi érdekeiket látják maguk elött és párforintért nem csak hazájuk de szüleiket is eladnák. NEM ILYEN EMBEREK VÉLEMÉNYÉRE KELL ADNI !

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 14:35:15

@spielerrr2000:
És mint mondtam nem is alapjaiban utasítom el a kettős állampolgárságot, és nem vitatom annak gyakorlati hasznát, illetve szükségességét, de a problémáimat azt hiszem elég részletesen leírtam fentebb.

Az árulózásból elegem van. Hogy ki az, ki nem az már kikopott, jelentés nélküli szófoszlányok. Itt aki nem irt cigányt, vagy zsidózik, az hazaáruló, aki nem gyújt kukát az hazaáruló, aki nem gyurcsányozik, az hazaáruló.... belefáradtam....

Abnormális ország ez, csak kintről jó nézni a felszínt, de elmerülni benne fájdalmas...

spielerrr2000 2010.02.04. 14:43:53

@Eszkimó: Teljesen igazad van,kutya kötelességünk megvédeni,gyarapítani és megőrizni azt az örökséget,amit az őseinktől kaptunk,még akkor is ha ez nem kényelmes, avagy neadj' Isten még pénzbe is kerül.
Mi lett volna ha annak idején Nándorfehérvárnál nem állítják meg a törököket,mert pénzbe kerül meg verejtékbe?Valszeg Mohácsnál is nagyobb csapás lett volna.
A mai korban elképzelhetetlen,hogy valaki bármit is feláldozzon a hazájáért,a nemzetéért,pedig nem is olyan régen magyarok ezrei haltak meg a csatákban.Ez a mi örökségünk.Ők még tudták mivel tartoznak őseiknek.

Sokat segítene a magyar állampolgárság azoknak,akikben nem elég erős az öntudat,főleg a szórványban.Aki inkább a többségi nyelvű iskolába adja a gyerekét,mondván,hogy majd könnyebb lesz neki...Talán ha az a gyerek kettős állampolgár,inkább magyar iskolába megy.És ez megéri,akkor is ha pénzbe kerül az államnak.

Ezzel együtt nekünk van kollektív önbecsülésünk és nem fogadunk el kényszerből vagy muszályból adott jogokat.Vagy van teljes támogatottság,vagy hagyjuk az egészet.

Már leírtam párszor: mélységes szégyen,hogy erről vita alakult/alakulhatott ki.Teljesen jellemzi a magyar nezetet és bőven a többi alá helyezi sajnos.
Egészséges (nem is feltétlenül MO-nál fejlettebb) országokban ilyen vita egyszerűen nincs.

spielerrr2000 2010.02.04. 15:00:51

@maxt: Nem beszélt senki zsidókról,se cigányokról.De ha valaki veszi a fáradtságot és szándékosan nemmel zavaz arra a kérdésre,hogy megkapják-e a magyarok az állampolgárságot....hát az nemzetáruló a szó legdurvább értelmében.

És ezt nem csak elenyésző számú,hanem 1 428 578 fő tette meg.Gusztustalan,Európa szégyene.

Sokan hozzák fel pozitív érvként,hogy as szavazás nem volt érvényes és az igenek nyertek.Hát kérem ez nem magyarázat,sőt az,hogy a magyar választópolgárok mindössze 18,9%-a szavazott igennel egyenesen undorító és kiábrándító.

De hagyjuk a múltat,megtörtént,hiba vol.A hibák arar valók,hogy jóvá tegyék őket.Hát kíváncsi vagyok.....

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 15:08:46

@spielerrr2000:
És te vagy a fajmagyar, aki engem nezetárulóz?
Elmész te a picsába!

Eszkimó 2010.02.04. 15:44:00

@maxt: Itt senki nem cigányozott, senki nem zsidozott, se kukákat nem gyújtogattunk és nem is igen gyurcsányoztunk ! Amit hansgsulyozunk az az hogy egy a vérünk, ugyanahoz a nemzethez tartozunk, egy az anyanyelvünk, egyazon a történelmünk, kulturánk, hagyományaink ami több 100 (illetve 1000) évre nyulnak vissza és EHEZ RAGASZKODUNK ! Elég nyomort hozott ránk a 20-ik század és az idegen elyomás -megszálás és NEM TÜRJÜK hogy hitvány gazemberek itélkezenek afelett hogy mihez is van jogunk, hová is tartozunk és hogy kik vagyunk !
ÉS AMIT GYÜLÖLÜNK AZ A MOEGOSZTOTSÁG ! UTÁLOM HOGY MINDEN FIDESZ ÉS MSZP-S FELFOGÁSBAN KELL TÁRGYALNI. EZ NEM PÁRT KÉRDÉS HANEM A NEMZET ÉRDEK BÁRKI LEGYEN IS KORMÁNYON ! UTÁLOM A MEGKÜLÖMBÖZTETÉSEKET ÉS FÖLEG AZ OLYAN KIJELNTÉSEKET HOGY: "MAGYAR-MAGYAR MEG HOGY ROMÁN-MAGYAR MEG UKRÁN-MAGYAR MEG SZERB-MAGYAR, SZLOVÁK-MAGYAR, HORVÁT-MAGYAR, NÉMET-MAGYAR VAGY AKÁR SVÉD-MAGYAR!" ILYEN NINCS !!! Vannak kárpátaljai, felvidéki, vajdasági, erdélyi illetve szorványságban elö magyarok. DE MIND MAGYAROK, EGYSZERÜEN CSAK MAGYAROK ÉS EGY AZON NEMZETHEZ TARTOZUNK ! Nem érdekel hogy ki mszp illetve fideszes, nem érdekel hogy ki katolikus, református vagy zsidó, az sem érdekel, hogy buzi az illetö vagy sem és föleg az nem érdekel hogy valaki budapesti, kolozsvári, dunaszerdahelyi, szabadkai, pusztinai, vereckei vagy akár göteborgi vagy washingtoni. AMI ÉRDEKEL AZ AZ, ÖSSZETARTOZÁS , AZ EGYSÉG ,LEGYEN HÜ ÉS BÜSZKE A NEMZETÉHEZ ÉS A NEMZET KÖZÖS ÉRDEKE LEGYEN AZ ELSÖDLEGES ÉS NEM HITVÁNY GYARLÓ GAZEMBER AKI PÉNZBEN MÉRI A BECSÜLETET ÉS A NEMZETI ÉRTÉKEKET !

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.02.04. 16:02:05

@Eszkimó:
Természetesen nem is rátok gondoltam a negatív példáknál, hanem azokra, akik országon belül "magyarabbak" akarnak lenni, és hogy ezt megtehessék mások magyarságát kezdik ki.
Számukra te vagy a magyar, én meg a felakasztandó bérenc. Kifordult világ!

Vannak megoldandó problémák. Igen!
De túl sok a politikai haszonleső ahhoz, hogy ilyen hiszti nélkül lehessen megoldani a problémát.
Igaz, hogy én nem a túltengő magyarságtudat, hanem egyszerű emberi tiszteletből.
Más az alappont, de a céljaink egy ponton találkoznak. Az a baj, hogy a körülményeket nem tartom érettnek...

kolbenheyer 2010.02.04. 16:02:21

@Eszkimó:
Ez egy nagyon korrekt nacionalista hitvallás volt. Nem osztom, de elfogadom.
A problémád az, hogy mit csinálsz azokkal akik megfelelnek a kritériumaidnak (nyelv, kultúra, származás), de mégsem vallják a fentieket?
Az én problémám viszont az, hogy az állampolgárság és a (kultúr)nemzethez tartozás nem azonos. Magyarországnak vannak nem magyar állampolgárai is. Az állampolgárságtól nem lesz senki magyar nemzetiségű.

Eszkimó 2010.02.04. 16:18:56

@kolbenheyer: Nacionalista ? Igen !!!! -és méghozzá büszke is vagyok rá. A tévedés az csak ott van amikor a nacionalizmust a raszizmussal keverik össze ! Amiért én büszke vagyok mivoltomra az nem automatikusan azt jellenti hogy lenéznék másokat. És hogy kinek mit jellent a magyar állampolgárság azt hagyd mindenki döntse saját maga el. Nemkem igen is azt jellenti, hogy a nemzethez tartozom és hogy nekem ez igen is fontos !

hapcika 2010.02.04. 17:10:09

@Eszkimó: Senki se tagadja, hogy a nemzethez tartozol. Engedd meg egy nem beszámíthatótól, hogy meg kérdezzem, milyen alapon gondolod a nemzethez tartozást? Kulturális, területi, politikai és a többi alapon? Kérdezted már a szembenálló román, szlovák, ukrán és a többi felet, hogy ők milyen alapon gondolják a nemzet fogalmát. Nem hiszem, kijelentesz valamit és elvárod mindenkitől, hogy igazat adjanak neked. Mint írtad feljebb te kulturális alapon gondolod. Így csak nemzethez tartozónak tekintheted magad, nem állampolgárnak. Hiszen van román, szlovák, ukrán stb nemzet is.Az állampolgárság az területhez köthető, határokon belüli és ezt kiterjeszteni egyedi esetekben is a másik ország egyetértéséval lehet. 2004-ben előbb egyeztetni kellett volna a kettős állampolgárságról a román, szlovák, ukrán, stb féllel és utána kiírni a népszavazást. A Fidesz egyszer már bukott a kettős állampolgársággal, már a kezdetén a tárgyalásoknak kijelentette a román fél, hogy nem tárgyal róla és beavatkozásnak tekint minden ilyen irányú törekvést. Akkor találták ki a státusigazolványt, ami nem jelent mást, mit azt, magyar vagy. A baj ott kezdődik, hogy összekeveredik nálatok néhány fogalom. Az erdélyi magyarok nemzetiséget alkotnak, így a magyar nemzethez tartoznak és nem a magyar államhoz, mint magyar állampolgár. Ez a hír tudom gáz neked, de ez van. Nem az MSZP, nem a Gyurcsány miatt bukott el a népszavazás, hanem amiatt, hogy a többség otthon maradásával nemmel szavazott. Tudtak az előkészítetlenségről, tudták, hogy jogokkal jár és így döntöttek.
Azt eldöntheted neked mit jelent az állampolgárság, de míg az szerepel a papíron, állampolgársága : román, nemzetisége magyar, nem dönthetsz egyedül az állampolgárságról, azt mindkét ország hozzájárulásával teheted meg.

Eszkimó 2010.02.04. 17:43:20

@hapcika: Hát igen nekünk mindig mindenkit meg kell kérdezünk nehogy valakit is megsértsünk hiszen anyira jogosan és igazságosan kezeltek minket az elmult 90 évben. Bocsánatot is kell kérnünk azért mert létezünk, fogjuk be a pofánkat, lehetöleg még véletlenül se halják meg hogy anyanyelvünket használjuk, meghamisitott történelem / irodalom könyvböl kell tanulnunk, örüljünk amikor naprol-napra tünnek el iskoláink , templomaink, szobraink, kulturánk, lehetöleg minnél hamarabb beolvadjunk, szünjünk meg létezni .... és hát igen ez lenne a megoldás ami a legegyszerübb lenne mindenki számára. Tapsi-tapsi neked, nagyon szépen megoldotad az egész konfliktust, azt amit más úgy él meg mint nemzeti katasztrofa. Ha igy folytatod még esélyel pályázol közvetitönek az izraeli-palesztin konfliktusban is, hiszen az is egy sima eset. Még szerencse hogy nem küldtél te is vissza minket "Ázsiában" hiszen mi egy barbár nemzet vagyunk akik mindenkinek csak a terhére vannak, még a saját fajtájuknak is. Most hogy felvilágositottál jövök rá arra, hogy milyen bunkó parasztok voltunk amikor kiüztük a tatárt, törököt, osztrákot -egy ilyen kötekedös fajtát mint mi vagyunk nem igen lehet találni föld kerekségen.

Bell & Sebastian 2010.02.04. 17:52:11

"Harcos nemzet átlép a halottain, kalmár nemzet állandóan a veszteségeit számolgatja!"

Eszkimó 2010.02.04. 18:06:20

@Bell & Sebastian: Ja bocsika, mi már halottak is vagyunk ? ejnye-bejnye hogy ilyen lényeges dolgokat nem vesszünk észre ! - Be jó, hogy szoltál most már tudom mi büzlik itt körülöttem!

Bell & Sebastian 2010.02.04. 19:32:55

@Eszkimó:

Nem kifejezetten a bennszülöttekre értettem a harcos jelzőt, még az elején holmi 30 ezüst dénárt emlegettem velük kapcsolatban.

A hátrafelé magas lóról még megy, de már csak nyállal.

kolbenheyer 2010.02.04. 20:39:56

@Eszkimó:
Ép ezt mondtam, hogy büszke vagy rá. És eszembe se jutott összekeverni.
Viszont, ha azt kívánod, mindenki maga dönthesse el, mit jelent az állampolgárság, akkor ne hazaárulózd le azokat, akik szerint mást jelent, mint neked.
Én ugyan senkitől nem sajnálom, de mint fent leírtam, megértem az ellenérveket.
És még egyszer, mert erre nem reagáltál: az állampolgárságtól nem leszel magyar.

hapcika 2010.02.04. 20:50:15

@Eszkimó: Hát, nagy a baj nálad! Tudod nagy különbség van az álom és a valóság közt. Az álom az, amit te írsz, a valóság meg az amit én írtam. Te román állampolgárnak születtél, én magyar állampolgárnak. Én megértettem, hogy nem lehet tárgyalások nélkül megoldani a problémát, te nem érted. Valamit azért magyarázz el nekem, miért engem akarsz meggyőzni igazadról, amikor ott vagy helyben és elmondhatnád a román kormánynak, közigazgatási képviselőnak, hogy te másként gondolod. Semmi bajod nem lesz belőle, mert ott is demokrácia van. A magyar állam is megtesz mindent és eddig is megtett. Valamit azért nem fog megtenni az állam és én se, hogy kikaparjuk nektek a gesztenyét, míg ti békésen üldögéltek a fotelben. Ha botot mindkét végén égeted, előbb-utóbb középen két oldalról ég meg a kezed, bár lehet az elején eldobod.
Munkára fel testvérem, győzd meg a többit is célod hasznosságáról és ne itt az interneten b...ogass minket a hülyeségeiddel. Remélem harcod főcím lesz. Sok sikert.

Eszkimó 2010.02.05. 09:16:08

@hapcika: Te méh hülyébb vagy mint eddig gondoltam. Elmondani a románoknak hogy igen nekem jogom van a magyar álampolgársághoz mert jogtalanul vették el nagyapáméktól és hogy jogtalanul rabolták el földeinket és tiporták a nemzetemet. Hát igen nagy a valoszinüsége hogy mindjárt megis sajnálnak, bocsika és hátralépnek ! Ez mégis csak természetes ! Igy álltak félre eddig is a törökök, osztrákok, oroszok, hogy megmagyaráztuk nekik hogy ejnye-bejnye ez még sem helyes ! No meg a magyar állam tényleg rengeteget tett a magyarság érdekében; Röhög a vakbelem! -szerzödést irt alá minden határos álammal arrol hogy lemond mindenröl, FELTÉTEL nélkül miközben körülötte nötek ki mind gomba a földböl új országok amik sosem léteztek ! Hát már nem is tudom hol folytasam mert ami marhaságot sikerült összehordanod egy pár sorban arra másnak egy élet nem elég ! Olyan hülye vagy kisfiam, hogy még a hullámvasuton is felfele menet visitasz !
Nos még egy titkot elárulok neked ! nem vagyok Erdélyben és román álampolgár sem vagyok ! És amenyi jogod neked van elmondani a marhaságaidat hát legalább anyi jogom nekem is van a véleményem kifejteni.

Eszkimó 2010.02.05. 09:19:09

@Bell & Sebastian: Bocsi, félreértettem .

Eszkimó 2010.02.05. 09:41:50

@kolbenheyer: Kedves barátom , hazaárulonak azt nevezem aki hátat fordit testvérének-nemzetének és megtagadja töle a lehetöséget hogy magyar állampolgár legyen ! Ha neked az álampolgárság nem jellent semmit az a te saját problémád. De ha nekem az állampolgárság fogalma egészen mást jellent mint neked akkor peddig ne tegyél keresztbe nekem ! A magyarságom eddig is megöriztem és ezentul is megfogom ha sikerül álampolgárnak lenem ha nem.- de sajnos ezt nem mindenki igy gondolja, és egyre fogyunk, beolvadunk, felörlödünk és megszününk ! Amikor valaki és föleg "testvérünk" a földön fekszik abban nem belerugunk hanem kezünket nyújtjuk neki. De valoszinü ez a gesztus nem ismert egyes körökben. És még egy dolog, egyáltalán nem a munka és se nem az egészségügy, se a magyar nyugdij és még csak a szavazati jog sem az a tényezö amiért én magyar álampolgár akarok lenni. Hogy miért az egy fogalom amit sajnálatos modon sokan nem értenek ! (Apropó egyes forások szerint fordult a mérce és több határközelben lakó anyaországi munkás kereset munka lehetöséget erdélyben mint forditva.) A magyar álam eddig sem adott nekem semmit és ezentúl sem fog kelleni adnia, ha álampolgár leszek ha nem ! -eddig is én tettem az ország érdekében és ezentúl is tenni fogok és nem várom el azt hogy egyetlen filér javam sem származon belöle. Én ezt köteleségemnek érzem ! És még egy doldog amit kurvára nem értek. Rengetegen szavaztak az EU-csatlakozás mellet, akkor nem vetödöt fel a téma hogy "20 millió román" + "4 milió szlovák" meg stb. ? -és hogy ezt a nagy tömeget majd neked csoró kis adófizetönek kell eltartanod ? Vagy aki egyfolytában a munkáját félti annak eddig nem jutott el az agyáig hogy ahoz hogy a "20 millió román" munkát keresen Magyarországon ahoz nem kell álampolgárnak lenni ? Úgyanúgy most is megteheti ? -és ha ugyis megteheti akkor mi a fenét féltünk ? - sok mindenen el kéne gondolkozni mielött csak itélkezünk !

Eszkimó 2010.02.05. 10:05:51

@Talon Karrde: Köszike !

- én még arra vagyok kiváncsi hogy ez a cikíro mesehös (Horváth Andor Márton)melyik álnév mögött huzodott meg! -lehet hogy ö a hapcika ?

kolbenheyer 2010.02.05. 10:06:22

@Eszkimó:
Örülnék, ha különbséget tennél aközött, amikor velem vitatkozol, és aközött, amit nem tudom, kik fejéhez vágsz.
Senkinek nem tettem keresztbe, hiszen igennel szavaztam 2004-ben, mint már írtam.
Ha az én problémám, hogy mit jelent az állampolgárság, akkor az meg a tiéd, hogy neked mit jelent. Innen lehet kezdeni beszélni róla, de hazaárulózva nem megy, sajnos.
Én értem, hogy neked érzelmi okból "kell", és meg is értem, ezért szavaztam úgy, ahogy. De azt is értem, aki úgy gondolja, hogy ezzel vissza lehet élni. Ne csúsztass: az EU-polgárokat nem illeti meg mindaz, ami a magyar állampolgárokat.
Én imádom Erdélyt, gyakran járok ott, de sosem gondolok az ottaniakra "földön fekvő"-ként. Mert nem azok, ügyes és büszke emberek.

Bell & Sebastian 2010.02.05. 10:11:58

@Eszkimó:

Szerintem rossz helyen kopogtatsz. Ha valaki, K. átérzi az általad leírtakat, nem mondta, hogy nyasgem!

A magukat kozmopolitáknak gondoló internacionalisták állnak itt szemben a nacionalizmussal, amit sovinizmusnak látnak.

Nyugaton a kettő szövetségbe forrt. (kmp. + nc)

Ennyire egyszerű. Sok a komcsi!

Eszkimó 2010.02.05. 10:18:13

@kolbenheyer: -én meg csak kifejtettem a véleményemet azokkal szemben akik "nemmel szavaztak" és mai napig is ellenzik. -no és azzal szemben hogy én miért nem értem meg öket akik igy szavaztak vagy szavaznak ! - Még akkor is amikor precedens értékü lehetne napjainnkkan történö események is. Nézd moldáv-román viszonyt !- öket nem érdekli hogy mit mond a külvilág még az sem hogy mit mond éppen a félelmetes orosz grizli és nem féltik azt sem hogy más eszi majd meg a puliszkájukat !
És hogy büszke ember az erdélyi ? -IGEN feltétlenül az de egyre kevesebb és hogy kinek mi rejtözik a leleke mélyén az egy egészen más dolog ! - Földön feküdni lehet nem csak kizárolag anyagi hiány miatt !

Eszkimó 2010.02.05. 10:27:58

@kolbenheyer: Ja és még egy dolog amit igazán szeretnék tudni. Mi az a hatalmas kincs ami nem érinti az "eu -állampolgárt" kontra "magyar állampolgárt" és amit olyan könyörtelenül kihasználna az erdélyi illetve felvidéki magyarság. Milyen irtozatos vesztesége származna az anyaorszagi magyarságnak belöle ?

kolbenheyer 2010.02.05. 10:35:21

@Eszkimó:
Tényleg ne velem gúnyolódj, mert elmegy a kedvem az egésztől.
Már millióan leírták: pl. a szavazójog. Nem féltik, hanem nem akarják, hogy olyan döntsön, akinek nem a bőrére megy. És ebben igazuk van.

Eszkimó 2010.02.05. 10:53:13

@kolbenheyer: Nem gunyolodok csak szeretném megérteni ! - Tehát az egyetlen dolog az a szavazójog. Egyesek úgy gondolják tehát hogy addig amig az erdélyi és felvidéki magyarság még a önmagát érintö (értsed helyi) választásokban is csak elenyészö számban vesz részt most hanyat-homlok rohana azért hogy a magyarországi szavazáson résztvegyen amihez több száz kilométert is kéne utazzon egyes esetekben. Vicces ! Máskülömben már felvetödött az a téma is hogy a szavazati jogot ne kössék az állampolgársághoz! Az is érdekes hogy más államok esetében ez a probléma sem merül fel ! -ettöl sem fél senki az illetö "anyaországban" . Nos szeretném megnyugtatni a kételkedöket, hogy nem a szvazati jog az amit követelünk ! (ha csak az fájna)

kolbenheyer 2010.02.05. 11:01:25

@Eszkimó:
Nem engem kell megnyugtatnod, mint már jeleztem.
És felesleges bagatellizálni. Gondolom tudod, mennyire volt szoros a 2002-es és 2006-os választás. És azt is, hogy egyéni körzetekben minden szavazat számíthat, és valahol számított is.
És azt sem mondtam, hogy egyetlen dolog, vannak szociális juttatások is állampolgársághoz kötve.

hapcika 2010.02.05. 11:17:39

@Eszkimó: Én azért javaslom beszéld meg a románokkal mi a bajod. Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Nyisd ki a szád, mond el sérelmeidet, beszéld meg milyen változtatásokat akarsz. Persze, ha ehhez nincs bátorságod, mert te magyar vagy és magyar ember nem áll szóba románnal, nem dolgozik neki és nem adózik neki. Így nem megy. Emlékszem a nálunk alakult Székely Légióra, milyen nagyszerű tetteket hajtott végre. Harcolt a MTV székház ellen, küzdött a rendőrökkel, lövöldöztek Gyurcsány képére és ti támogatátok őket, mert M.vásárhely utcáin óbégattátok, "Gyurcsány takarodj!" De mi köze ennek az autonómiához, anyanyelvi oktatáshoz, Trianonhoz? Semmi!! Minket cseszegettek, hogy ragadjunk fegyvert, mentsünk meg titeket. Ha segély kell, csak magyaroknak küldjük, ha oktatásról van szó, csak magyarul vagy hajlandó tanulni, sértve érzed magad, hogy románul kell énekelni a román himnuszt, magyar zászlót viszel román ünnepségre és elvárod, hogy hülyeségeidben támogassunk.
2000 után jött néhány fiatal dolgozni a gyárba, nem győztük őket megvédeni. Mindenkivel kötekedtek, aki nem értett egyet velük, de amikor Trianon napján lejátszottam nekik a Székely Himnuszt, egyik se tudta énekelni velem, mert nem tudta a szövegét.Nem ismertek magyarországi írókat, de Wass Albertet, Sütő Andrást sem. Rosszul tudták a történelmet és meggyőzni sem lehetett őket, mert csak azt tudták mondani, komcsi duma.
Elvakultan a mai világban nem lehet élni. Ismerd meg múltadat, az anyaországét is és akkor rájösz, hogy itt is harcoltak a török, az osztrák, az orosz ellen és több ember áldozta életét a harcokban innen, mint erdélyi. Azt is tudoma mohácsi csatát azért vesztettük el, mert az erdényi vajda Szeged alatt tivornyázott. Nem Károlyi egyezkedett a birtokai védelmében a románokkal és nem ő volt, aki elhitte Clemenceau ajánlatát és rávette Juliusz Ferencet az árulásra.Horthy hitte, hogy IV. Károly megfelelően képviseli a magyarok érdekeit és mikor rájött már késő volt. Utána hiába kergette el a magyarokon nem segített. A II. v.háború után a tárgyalásokon még tárgyalhattunk volna a bécsi döntés által visszaadott területekről, de állandóan a szemünkre hányták, Horthy végig kitartott. Ha utána olvasol rájössz, Horthy önálló, Magyarországtól független Erdélyt akart, még közösködni sem szeretett volna. Itt kormányzó csak azért lehetett, mert az antant megbízta a komcsik kiírtásával, azokat a komcsikat, akik fegyverrel keltek át a Tiszán Szolnoknál és állította meg őket Erdély felszabadításában az árulás. Voltak köztük székely zászlóaljak is és a parancsnokokat és a komiszárokat kivégeztette, mondván nem mentek haza aratni.
Sokat sírtok és hidd el nem koldus, nyomorgó, földönfekvő nemzetiség vagytok ott, lenne mire közösen büszkélkednünk, ha nem akarnátok mindent magatoknak tulajdonítani.

Eszkimó 2010.02.05. 11:21:26

@kolbenheyer: Remélhetöleg még más is olvasa aki esetleg kételkedik és azt szeretném meggyözni hamár felmerült a probléma !
Szociális juttatások ??? amit nem kapnak meg helyben (szülöföldjükön) ? -és amiért kilométereket vándorolnának ? - és amit az EU -allampolgárság nem garantál (például egézségügy) ? aki ilyesmire vágyot esetleg (ami konkrétan még mindig nem tudom mi) az letelepedést kért és Magyarországra vándorolt !
Én csak azt szeretném megértettni az emberekkel, hogy mi az amitöl akkor fobiájuk van és hogy tisztábban lássák a dolgokat ! -no és azt hogy milyen károkat okoznak a nemzetnek, a fentmaradás reményének a "nem szvazatukkal" ! -és hogy a nem szavazatukkal még lovat addnak az elnyomó magyarellenes kormányoknak (román , szlovák , ukrán, szerb stb) hogy bátran tovább folytathassák és még fokozzák a magyarság elnyomását és beolvasztását mert az anyaország nem emeli fel szavát érdekükben ! Menyivel máskép léphetne fel Magyarország is a nemzeti porondon és emelhetné fel szavát ha az álampolgárait képviselné ! Ez rengeteget jelentene az autonomia törekvésekben is ami az egyetlen esély a fentmaradásra !

Eszkimó 2010.02.05. 11:29:29

@hapcika: Jézus-Mária hapcika ! -erre most már tényleg nem találok szavakat ! De öszintén sajnálak ! Fogad részvétem ! (az elmédet temetem)

kolbenheyer 2010.02.05. 11:48:00

@Eszkimó:
Megkaphatják otthon is, meg itt is. Ezért lenne az a normális, ha a kettős állampolgárság mellett érvelők elmondanák, hogy védenék ki ezeket a jelenségeket. Akkor kevesebben idegenkednének ettől.
Amit meg akarsz értetni a többiekkel, az teljesen rendben van. Én csupán arra figyelmeztettelek, hogy ha lehazaárulózod őket, azzal nem tudod meggyőzni őket, sőt leereszkedsz ugyanarra a szintre. Kár lenne.

Eszkimó 2010.02.05. 12:42:33

@kolbenheyer: Nem állt szándékomban ! -és ugyanugy elitélek anyaországit mint erdélyit mint felvidékit vagy vajdaságit vagy akár Braziliában élö magyart aki nem az összefogást szorgalmaza és nem a nemzeti érdekeket képviseli. Nem álltalánositok egyáltalán. És nem példálozok mint egyes hapcika félék hogy hol született Horthy vagy Bethlem vagy Hunyadi vagy Rákoci vagy akár Szent-István de sem Orbán sem Gyurcsány. - és azt sem nézem hogy kinek milyen érdeme volt a történelem folyamán vagy esetleg milyen baklövései. Nem itélek meg egy több millios tömeget sem abból kiindulva hogy pár vagy akár párezer egyén hogyan viselkedik /viselkedett bizonyos alkalmakkor. Csak arra probálok rávilágitani ami a nemzed érdeke a fentmaradáshoz, a kulturánk hagyományaink megörséséhez. Mint már jópárszor emlitettem ezt nem lehet juttatásokban és forintokban mérni. Ez egyszerüen felbecsülhetettlen. Senkit nem fog 100 év mulva érdekelni az, hogy nekem vagy neked hány szelet zsiros kenyér volt az asztalunkon. -és nem ilyen érvekkel szeretném az unokáimnak magyarázni hogy miért is ásta meg saját sirját ez a nemzet és miért tünt el illetve szünt meg bizonyos régiokban a magyar szó mert hapcika féléknek nem tetszet hogy egy-két személy hogy viselkedett vagy hogy elvette a munkáját ! Ennek a két feltevésnek a sulya nem áll köszönö viszonyban sem egymással !

kolbenheyer 2010.02.05. 18:05:03

@Talon Karrde: @hapcika: @Eszkimó:
Párbeszédeteket (?) töröltem. Remélem, sejtitek, miért.
Vitatkozni bármikor lehet itt.
A többire ott a homokozó.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.06. 08:02:07

Összefoglalnám a lényeget:
Romániába szétnézve a magyar lakta vidékeken, észre lehet venni, hogy milyen jól élnek az ottani magyarok (nagy házaik vannak). Valóban nem látom értelmét annak, hogy MINDEZT feladva, a jelen pillanatban minden szempontból csak elméletben létező kettős állampolgárságot esetleg megkapva szó szerint elárasztanák Mo.-ot elvéve ezzel az ottani magyarok munkáját, előidézve azt hogy ők esetleg éhenhaljanak. Óriási tévedés, hogy "belőlük", azaz a magyarországi magyarokból élnének a romániai magyarok, akinek a fejében ilyesmi megfordul, az nem igazán van tisztában a romániai magyarok helyzetével. Tény, hogy a határ menti városokból Magyarországra járnak a romániai magyarok szülni és kórházi kezelésre, szerintem ez normális, mivel saját nagyon aktuális tapasztalatom, hogy Romániában egy banális vakbélgyulladásba bele lehet halni (apósom 61 éves korában 2009 november 23-án hajnalban halt meg úgy hogy csak a boncolásnál jöttek rá hogy mi baja volt). Hozzátenném, hogy MINDENKI aki Mo.-ra jár szülni, kezelésre vagy kórházba kemény magyar forittal FIZET érte, semmit nem kap ingyen.
Nekem mint már elmondtam semmi szükségem a magyar állampolgárságra, mivel nem igénylek semmi plusz juttatást vagy jogot ami vele járna az EU-s vagy román állampolgársághoz képest.
Remélem érdemben tudjuk folyatni az eszmecserét.