A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Miért (nem) szavaznék a Fideszre?

2010.03.29. 07:00 kolbenheyer

A poszt egy hatrészes sorozat első darabja, a folytatás szerdán jelenik meg.

Az ötlet a következő. Fogom az öt, érdemi országos listát állított pártot, és programjukat két alapvető üzenetre csupaszítom: egy tartalmira és egy hitelességire. Ezek alapján érvelek amellett, hogy miért érdemes rá szavazni, és miért nem. Aztán a hatodik részben ismertetem a saját álláspontomat.
Mire jó ez? Kötve hiszem, hogy tömegek olvasták mind az öt párt programját, és azok pontjainak összevetése után döntenek, hogy hova ikszeljenek. Maradjunk ezért annál, ami a plakátokról, a vezetők beszédeiből, a kampányszlogenekből sugárzik. A pártok üzeneteit természetesen többen máshogy dekódolják, mint én: nem tagadom, hogy az érvelés szubjektív lesz. De hátha sokan fogják úgy érezni, hogy ők is így értik, amit a pártok mondanak.
A pártokat ábécérendben vizsgálom: Fidesz, Jobbik, LMP, MDF, MSZP.

A Fidesz üzenetei
Tartalom: Munka, munka, munka
Hitelesség: Kétharmaddal mindent lehet

Miért szavaznék a Fideszre?
Mert munkahelyeket teremt.
Ma Magyarországon egymillióval kevesebb munkahely van, mint a rendszerváltáskor. A munkanélküliség ugyan nem magas, de az aktivitási ráta tragikusan alacsony. Magyarul: nálunk kiugróan rossz a kereső/eltartott arány. Ez kevesebb adófizetőt, emiatt pedig magas adókat jelent. Ugyanakkor nagyon sokakat tart el a jóléti rendszer. A finanszírozhatatlanság mellett ennek további súlyos következményei vannak. Igazolhatónak tűnik, ezért gyakori az adóelkerülés, ami a közerkölcsöt rombolja. Az eltartottak tömege az állami függést, az egyéni felelősség és szabadság szűkülését eredményezi.
Kiutat csak az jelenthet, ha jelentősen nő a munkahelyek száma. Ezzel többen fizetnének kevesebb adót, és kevesebbeket kellene eltartani. Ez lehetne a gyógyír a regionális, a társadalmi és az etnikai törésvonalakra: ha munkához jutnának a kelet-magyarországiak, a kevésbé képzettek és a cigányok is.
A Fidesz a közterhek komoly csökkentésével akarja ezt elsősorban elérni, de nincs szándékában a jóléti rendszerek nagyszabású lebontása. Ez csak akkor nem ellentmondás, ha utóbbin az oktatásügyben, egészségügyben, szociális szférában meglévő munkahelyek megtartását érti. Ezek ugyan pénzbe kerülnek, de egyben keresletet is teremtenek.

Mert biztos többsége lesz.
A Fidesz biztosan képes lesz egyedül kormányt alakítani, sőt annak is van esélye, hogy megszerzi a mandátumok kétharmadát. Az egyedüli kormányzás esélye azt jelenti, hogy semelyik másik párt programjához nem kell alkalmazkodni. Pontosan tudható: Orbán Viktor lesz a miniszterelnök és a Fidesz programját hajtja végre. Ilyen utoljára a Horn-kormány idején lett volna, de akkor még kellett fügefalevélnek az SZDSZ.
A kétharmados győzelem esélyt teremthet arra, hogy olyan reformokat is véghez lehessen vinni (pl. regionalizáció), melyeket a mai feszült légkörben a mindenkori ellenzék eleve blokkolna. A kényelmes többség bátrabbá teheti a kormánypártot: népszerűségvesztést okozó reformokba is bele lehet kezdeni, ugyanis van miből szavazatot veszíteni.
Mivel szinte közmegegyezés van abban, hogy „mindent máshogy” kell csinálni, a legegyszerűbb erre az egyetlen valóban kormányképes erőt felhatalmazni. A Fidesznek van kormányzati tapasztalata és agytrösztje: tényleg készen áll a feladatra.

Miért nem szavaznék a Fideszre?
Mert túl sokat ígért.
A szlogen még nem program. A munkahelyteremtés igénye nem azonos a képességgel. Honnan és miből teremtene a Fidesz munkahelyeket? Miként pótolná az adócsökkentésből keletkező költségvetési hiányt? Újabb adósságokból? A jóléti rendszer radikális leépítéséből? Ezek a kérdések merülnek fel a Fidesz kormányzása kapcsán.
A Fidesz úgy vált a legnagyobb párttá, hogy minden elégedetlen szavazatot igyekezett begyűjteni, ennek érdekében azt ígérte, senki érdekét nem sérti, sőt minden terhet csökkent és minden támogatást növel. Ez nyilvánvalóan abszurd, de egyáltalán nem biztos, hogy józanul belátva ezt, a Fidesz szigorú költségvetési politikát folytatva is tud fellendülést teremteni. Könnyen elképzelhető, hogy újabb adósságspirált, vagy inflációt szabadít el. Vagy pedig szabadpiaci fordulatot hajt végre, de azt nagyon agresszív imázskampánnyal kell ellensúlyoznia: csak úgy tudja lenyeletni híveivel pl. az egészségügy privatizációját, ha enged szimbolikus vagy rendészeti kérdésekben a radikális jobboldalnak.

Mert túl nagy lesz a hatalma.
És pont ez a hitelességi probléma. A Fidesz beszél a legkevésbé világosan arról, mit is akar tenni kormányon. A felhatalmazása majdnem biankó csekk. Sem kormányzati periódusa, sem ellenzéki szereplése alapján nem dönthető el egyértelműen, merre tartana.
Az „egy a tábor, egy a zászló” elv érdekében már így is túl sok gesztust tett a szélsőjobb felé. A Fidesz táborának jobbszárnya és a Jobbik sem témáiban, sem szimbólumaiban, de még radikalizmusában sem különbözik, az egyetlen vízválasztó az Orbánba vetett hit. Ez pedig kevés.
Ebből is következik, hogy a kétharmados győzelem veszélyes is lehet. A Fidesz nem fogja felszámolni a demokráciát, de az a valóságban egyáltalán nem olyan, mint a terhesség (vagy van, vagy nincs), hanem a minősége a fontos. Azon pedig sokat ronthat a hatalmi ágak egyensúlyának megbontásával, a független intézmények vezetőinek lecserélésével, a szimbolikus háború erősítésével.

Kolbenheyer kommentpolitikája

166 komment · 3 trackback

Címkék: politika fidesz választások választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr111863809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Javulást vár a Fidesztől a szavazók többsége 2010.03.31. 11:10:01

A Tárki februári felmérése szerint a Fidesz kétharmados győzelme esetén a szavazók 50%-a javulást, 31%-a romlást prognosztizálna az ország helyzetének változásában.

Trackback: Limuzin 2010.03.30. 11:16:28

Emlékeztek még, hogy mennyit zrikálta a FIDESZ Gyurcsányt a 2006-os kampányfilmjéért? Hát ezek után a fene gondolta volna, hogy pont Orbán fogja szállítani a párját a legfrissebb videójával (amiben mellesleg a FIDESZ neve csak az utolsó képkockán jelen...

Trackback: A Fidesz legnagyobb hibája 2010.03.29. 09:43:29

Vona ott támadja a Fideszt, ahol az a legjobban fáj: mert az elmúlt két évtizedben a Fidesz valóban része lett a magyar posztkommunista valóságnak.  (Fotó: fidesz.hu) Vona Gábor tollat ragadott és levelet írt Orbán Viktornak. A levél apropója a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zetek 2010.03.29. 11:33:02

Aligha lehet ezt komolyan venni. Eddig nem nagyon merte azt senki sem állítani, hogy a Fidesznek ne lett volna határozott kormányzati célja. Aki vitázott velük az is legfeljebb, azért tette mert nem értett egyet velük. Másrészt kicsit vicces azon háborogni, hogy a jelenlegi pénzügyi helyzetben nincs ígéret cunami. Amúgy mit szeretnél tudni? Adókulcsok már meggyőznének?

Arcturus 2010.03.29. 11:34:10

@tölgyes: Alkotmányozó nemzetgyűlés és hasonló infantilis baromságok. Már akkor meneszteni kellett volna az összeset, amikor be sem mentek a parlamenti ülésekre. Kérdés és indoklás nélkül. Mi az, hogy Gyurcsány miatt nem mennek be? Ha nekem van egy kollégám, aki nem szimpatikus, akkor jogom van nem dolgozni? Ah.

sorokinV 2010.03.29. 11:35:09

@Arcturus:

Komolyra fordítva a szót, a kivonulás a legszebb és legrégebbi parlamenti hagyományok egyike! Ebben találni meg hirtelen minden búnak bajnak az okát enyhe fideszfóbia!

Amúgy, ha valaki a kormányt és annak programját támogatja, akkor kormánypártnak szokás nevezni. Ha meg kivonulgat, meg obstruál, meg leszavaz, akkor ellenzéknek. Nincs olyan, hogy jó ellenzék támogat a rossz ellenzék gonoszkodik! Az a politikai dedó.

Arcturus 2010.03.29. 11:37:51

@tölgyes: Védtem én az MSZP-SZDSZ-t? Szerintem nem.

Az egész bandát elküldeném a búsba és olyasmi embereket tennék a helyükre, mint mondjuk Perelmann. Akik szakmát akarnak csinálni, akik akkor is ezzel foglalkoznak, ha a szabadidejüket töltik. Akik öngyilkosok lennének, ha valamit nagyon elkúrnának. A lelkiismeretük miatt. Akik MÁS szakmában is eredményeket értek el, hogy legyen szakmai tartásuk és elismerésük a politikától függetlenül.

Sokat agyalok ám ezen, de még nem jutottam megoldásra. De így sem jó, csak egyelőre működni tud.

Winston Smith 2010.03.29. 11:40:04

@Aszi: "A Horn-kormány alatt is csökkent az államadósság, 88-ról 61%-ra."

Ennek a fedezete az volt, hogy eladtuk majdnem az összes stratégiai vállalatot. Nem kell hasraesni. (Ettől függetlenül 95-ben sok más választásunk nem volt, tehát Horn Gyulát nem szidom, a 94-98 közötti szoci kormányzás nagyjából vállalható volt.)

"És a Medgyessy-kormány alatt is nőtt a GDP minden évben több mint 4%-kal."

Hogy utána meg kipukkadjon a hitelből felfújt lufi. Naköszi. Jó lenne a 2002-2010 közötti hazai GDP-növekedést összehasonlíani a cseh, szlovák, lengyel, román adattal, és akkor eldönthetnénk, hogy mennyire volt jó a 2002-2010 közötti gazdaságpolitika.

sorokinV 2010.03.29. 11:40:06

@Arcturus:

1, Az Alkotmányozó Nemzetgyűlést a ködevő széljobb nyomatja nem a Fidesz
2, Mivel parlamenti demoban élünk, ezért nincs ki menessze őket. ;)
3, Gyurcsány felszólalásai alatt hagyták el az üléstermet, nem általánosságban negligálták a parlamenti munkát - mást állítani hazugság
4, Gyurcsány alatt kimenni indokolt és jogos volt
5, Egy miniszterelnöki felszólalás végig nem hallgatásába nem szoktak országol belerokkanni. Gyaníthatóan nálunk sem ez volt az oka

Arcturus 2010.03.29. 11:43:49

@sorokinV: Teljesen mindegy. Semmi, de semmi racionalitást nem látok egyik oldalon sem. Mellesleg Gyurcsány felszólalása alatt sem volt indokolt kivonulni. Na ez a baj, látod. Hogy ilyen lényegtelen baromságokon megy mindig a vita. Mint a gyerekek, akik egymásra mutogatnak sértődötten. Ahelyett, hogy inkább a számítógépeknél szorgoskodnának és táplálnák be az adatokat az optimalizáló algoritmusok számára.

AnnaKarenina 2010.03.29. 11:44:50

@eszkep: A munkahelyteremtéshez: Azt szeretném hozzátenni, hogy ez nagyon nagy mértékben függ a külső gazdasági környezet állapotától. Mindaddig, amíg Magyarországra áramlott be a nyugati tőke, nem volt különösebb gond. Amint lejárnak az adókedvezmények, vagy más kelet-európai országokban, vagy éppen Ázsiában olcsóbb a munkaerő, a multik mennek tovább. És egyelőre még nincs vége a gazdasági válságnak sem. (Szlovákiát szokták bezzegországként emlegetni, de azt sosem teszik hozzá, hogy ők egy más fázisban kapcsolódtak be ebbe a folyamatba, és pl. még a fellendülési időszakukban vezették be az eurót.)
Szóval nagy kérdés lesz, hogy milyen nagy beruházásokat lehet idevonzani, vagy milyen új lehetőségeket lehet találni a magyar vállalkozásoknak a gazdasági válság miatt inkább protekcionistává váló más országok felé.

tölgyes 2010.03.29. 11:45:00

@Arcturus: Nem az MSZP-t védi, hanem a politikájukat. Gyurcsány pedig sorozatban felrúgta a demokratikus játékszabályok alapjait is és nem volt hajlandó levonni a következtetéseket. .. tehát akkor nem kell bemenni..Ez nem zavarja demokratikus működést. Az igen, ha minden ellenzéki kezdeményezést lesöpörnek, mert csak.. Én tanácsolom tekintse át az elmúlt 8 év jogalkotási munkáját és elmélkedjen a kormánypártok munkájának színvonalán.

azekezetnelkulitelseolvasom 2010.03.29. 11:45:56

Újabb 4 év vegetálás, ha ők győznek, és sajnos nincs más alternatíva. Ott folytatják majd, ahol abbahagyták. Abba (is) buktak bele anno, hogy túl mohók voltak; senki sem figyelmeztette őket, hogy 4 év alatt nem lehet annyit lopni, mint a szocik 40 év alatt...
Orbán és csapata tényleg megöregedett, sunyi, bujtatott diktatúra az amit művelnek. Soha nem találkoztam még azelőtt annyi humortalan fapin@val, mint az apparátusukban. Ezek később szétszéledtek, (pl. a MOL-ba is menekültek sokan) és szerintem ők szaporították ele ezeket az arcokat:((

Winston Smith 2010.03.29. 11:46:30

@kukko: "Te nem emlékszel olyanokra, hogy száz nap vagy száz lépés? Ezek mennyibe kerültek? Lehet, hogy az Orbán-kormány utolsó évében egy kicsit túlköltekeztek. Ez rossz. Elítélendő! Fújj, választási kölcségvetés! De ne varrjunk mindent a Fidesz nyakába!"

Orbánék osztogató 16 hónapját spórolós 2,5 év előzte meg. (5 % körüli GDP-növekedés mellett 0,5 %-os reálkereset-növekedéssel, a Horn-féle választási nyugdíjelemés visszavonásával, a 4-es metró behalasztásával.) Ennek köszönhetően Orbánéknak volt_miből_osztogatni, a Fidesz rendesen bespájzolt arra, hogy legyen tartalék a választási költségvetésre.

Utána meg jöhetett volna újabb 2,5 év spórolás és 1,5 év osztogatás. Így nem kerültünk volna az államcsőd szélére. Sajnos nem ez történt.

trocadero 2010.03.29. 11:46:35

Nézzük, mit tettek korábban:
Munkanélküliség 1998: 7.8%
Munkanélküliség 2001: 5.7%
Államadósság GDP-hez képest 1998: 61.1%
Államadósság GDP-hez képest 2001: 53.6%
GDP növekedés 1999-2002: régióban legnagyobb (Szlovákia, Csehország, Lengyelországhoz képest)
Infláció 1998: 14.3%
Infláció 2001: 9.2% (2002: 5.3%)
És mindezt megszorítócsomag nélkül, 2000-től kedveződtlenebb nemzetközi gazdasági viszonyok mellett.

tölgyes 2010.03.29. 11:47:55

@Arcturus: Ez a mindegyik egyforma az MSZP propagandája volt már úgy 4 éve... Ettől remélték, hogy nem nő túl nagyra a különbség.. ha a másik se jobb, akkor tehát az is felelős, még ha én hozom is a döntéseket...:)Tipikusan maszopista álláspont..:::))

sorokinV 2010.03.29. 11:50:33

@Arcturus:

1, De, indokolt volt. Öszödi beszéd után tisztességes ember nem tartózkodott Fletóval egy légtérben. A magyar demokrácia minősége fontosabb, mint az ostoba posztkádári "fogjunk össze minden jobb lesz" elvárás. Ez nem lényegtelen baromság!
2, Én is hiszek abban, hogy megfelelő ismeretek birtokában egyszer az egész univerzumot le lehet majd írni egy algoritmussal, de egyelőre még nem tartunk ott! Az a távoli jövő, mikor a matematikusok lesznek az "élcsapat", akik különös képességeik birtokában elhozzák a boldogságot a munkásosztály számára.

tölgyes 2010.03.29. 11:55:29

@trocadero: A lelkemből beszél! Ezekre az adatokra nagyon haragszanak az elvtársak. Nem lehet velük vitázni.

Arcturus 2010.03.29. 11:55:39

@tölgyes: Nem védem az mszp politikáját. Azt hiszem, ezt biztosan állíthatom. De ha már előjött ez, akkor elmondom az egyébként általában rendkívül népszerűtlen véleményemet: én a matematikában és a tudományos módszertanban hiszek. Most, a 21.században, köszönhetően a fogyasztói társadalom és globalizáció uniformizáló hatásának, nyugodtan lehetne hagyni a nagy ideológiákat a fenébe és használni az információs társadalom előnyeit, ha már viselni kell a hátrányait. Több kutatás, több mérés, több optimalizálás kellene. Több közvetlen vélemény nyilvánítás. Dolgozzanak a szerverek és számoljanak. Ha egy szárnyvonal veszteséges, akkor be kell zárni és helyettesíteni kell valami mással. A méltányosság megvalósítása sem jó úgy, ha közben lenne jobb alternatíva. Engem az ilyen irracionális marhaságok idegesítenek csak. Lopni meg lop úgyis mind. Az egyik oldal megszorításokról beszél, de nem ott szorít meg, ahol kellene, a másik meg ingyen ebédet osztogatna. Speciel a vizitdíj rossz, a kórházi napidíj jó ötlet volt. A kórházi széf meg minősíthetetlen baromság. Elég lett volna osztályonként egy négy rekeszes széf. Nem tudott volna egy, azaz egyetlen egy ember végigmenni egy kórházon és megkérdezni, hogy kinek kellene igazán széf? Nyugodtan ki lehetett volna küldeni egyetemistákat nyári gyakorlatra: elemezzenek, számoljanak, készítsenek statisztikát.

Na, de hát egyértelmű, hogy nem is racionális alapja volt, hanem közbeszerzési pénz elhappolása. DE, HA lenne szakmailag elfogadható kimutatás, mérés, akkor legalább lenne indok, hogy miért csapjuk arcon azt a minisztert, aki ezt megrendeli.

Unommáazegészet 2010.03.29. 11:55:58

Más címet ajánlanék, miszerint miért nem szavaznék az MSZP-re? És ezt órákig tudnám indokolni!

Aszi 2010.03.29. 11:57:44

@Winston Smith: A helyzet az, hogy az, hogy bizonyos években hogyan alakul a gazdaság, nem egyszerűen azon múlik, hogy épp milyen kormány van hatalmon.

Az Orbán-kormány ideje alatt a külső feltételek nagyon kedvezőek voltak, és nagyon sok külföldi tőke áramlott be, utóbbi főleg azért, mert a Bokros-csomag megnyugtatta a külföldi befektetőket.

Orbánék 2000-ig gyakorlatilag folytatták a Horn-kormány gazdaságpolitikáját, nem rontották el a növekedést.

2000-től viszont átkapcsoltak a saját gazdaságpolitikájukra, és ezzel megkezdték az elkúrást: jelentős béremelés az államháztartásból finanszírozva, sok milliárd szétosztogatása haveri vállalkozásoknak "Széchenyi-terv" címén, stb. 2001-től ugyan még volt GDP-növekedés, de ez már rossz szerkezetű volt, mert a fogyasztás húzta.

Bővebben Petschnig Mária Zita tanulmányában: www.mozgovilag.hu/2003/05/11%20Petsching.html

Arcturus 2010.03.29. 12:00:41

@sorokinV: "De, indokolt volt. Öszödi beszéd után tisztességes ember nem tartózkodott Fletóval egy légtérben. A magyar demokrácia minősége fontosabb, mint az ostoba posztkádári "fogjunk össze minden jobb lesz" elvárás. Ez nem lényegtelen baromság!"

Látom, még mindig itt vagy leragadva. Nem érted, hogy ez a probléma? Ez történik ebben az országban már évtizedek óta.

"Én is hiszek abban, hogy megfelelő ismeretek birtokában egyszer az egész univerzumot le lehet majd írni egy algoritmussal, de egyelőre még nem tartunk ott!"

Én meg nem hiszek ebben. De abban hiszek, hogy nem az univerzumot kell itt megmagyarázni, hanem x darab ember boldogulását biztosítani. A semmit nem tudunk és mindent tudunk között van átmenet. De meg kell tennünk minden jelenleg rendelkezésre álló ismeretünkkel azt, amit tudunk. Nem pedig kakaskodni. Ne nagyot mondással, hanem értelmes, adatokkal alátámasztott érvekkel kellene operálni.

fda 2010.03.29. 12:01:58

@ParadiseLost: "Munkahelyet teremteni a kormány egyféleképp tud: ha embereket vesz fel. "

Egy másik fontos módszert kihagytál: ha olyan jogi-gazdasági környezetet teremt, hogy a vállalkozásoknak feketemunkások tartása és folyamatos adókerülés helyett érdeke legyen rendes bejelentett emberekkel, minél többet dolgoznia. Ezt ezerszer elmondták már, hihetetlen, hogy páran képtelenek meghallani és megérteni.

sorokinV 2010.03.29. 12:02:27

@Aszi:

Bruhaha!
Petsching Zita Mária és a Mozgó Világ....
Ő a közgazdászok örök Arany Málna díjas alkotója! A közgazdaságtan Vásárhelyi Máriája

Zsola777 2010.03.29. 12:05:08

@a címre válaszolva:: Ja, egy ideig poén volt, de aztán országos baromsággá nőtte ki magát. Ilyen nem egy önkormányzati ülésen is előfordult.
Engem a titkosítás mégis jobban zavar, mert azt jogom lenne megtudni, mi hogyan működik. Vagy működött. A titkosítással éppen azt mutatják: nem bízunk benned (sem).

Krokodil · http://sardobalo.blog.hu 2010.03.29. 12:06:40

@Unommáazegészet: mint a post minibetűs bevezetőjében olvashattad (volna?) erre sor fog kerülni. Visszavárunk!

histar007 2010.03.29. 12:08:47

A kérdés mindig az, hogy van-e más választás? Érvényesülhet-e a szavazatom, ha másra adom? Aligha.
A Fidesz eddigiekhaz képest nem igért sokminndent, csak keveset de abból hatalmasat.
Munkahelyeket, rögötön 1 milliót.
A jelenlegi adóprés se nem vállalkozásbarát, de még annak is ellentmond, hogy bárki felvegyen bárkit dolgozni. Minden %pontos adóemelés ennél drágább bürokráciát hoz magával, mivel jobban nő az elkerülők száma, és ezáltal jobban csökken a bevétel.

Amúgy pedig, ha sikerül a BKV és hasonó pénzcsapokat elzárni, akkor már lehet hogy kapásból javul az egyensúly. Csak gondoljuk végig, hhogyha az összes felülárezott megrendelés piaci áron ment volna, évente mennyivel maradt volna több? 100 milliárdokkal, abból meg futja némi adó és járulékcsökkentésre, ami pedig javuló adózói fegyelmet és több bevételt hoz. Máshol ez így megy. Igaz ott az elvtársak nem a haver zsebét tömik gusztustalanul...

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.29. 12:09:39

Nem hiszem el, hogy a politikusok által a választási ciklusban tett ígéretei valóra válnak.
Ez eddig nem következett be, és tartok tőle nem is fog bekövetkezni a jövőben sem.
Nem áltatom magam, hogy van korrupció mentes ország, különös tekintettel arra, hogy a sokáig példaként emlegetett skandinávoknál is kiborult a bili, pedig...
Nem hiszek a politikusoknak, még azt sem, amit kérdeznek, nemhogy amit állítanak, teljesen mindegy melyik oldalról jöttek. Egy politikus - mint általában egy ember - a tettei alapján ítéltessék meg.
Nem tartom a Fideszt "megváltó" pártnak, de a Jobbikot még annyira sem, különös tekintettel arra, hogy ez a stílus és hangnem, amit "nemzeti radikalizmus" címszó alatt megengednek maguknak, igencsak kellemetlen emlékeket idéznek fel, ha valaki tisztában van a történelemmel. Úgy gondolom, azokra a problémákra, melyek megoldásra várnak, nem a hungarizmus a recept, sőt ez a szemlélet csak újabb akadályokat gördít az értelmes párbeszéd, és megegyezés elé, mert azokat az érzéseket, melyek amúgy is jellemzően befolyásolják a jelenlegi közhangulatot, nem erősíteni, mintsem simítani kellene. Erre pedig a Jobbik a jelenlegi retorikáját tekintve alkalmatlan.
Viszont 2002-ben sem éltem mag az életemet tragédiaként befolyásoló tényezőként, hogy az MSZP nyert. Pedig....
Mivel tisztában vagyok a jelenlegi magyar politikai helyzet lehetőségeivel, a gazdasági helyzet határaival, ennek megfelelően nem fogom megélni tragédiaként a Fidesz győzelmét, mely egyébként borítékolható, ennek megfelelően nem értékelem ezt a posztot sem, csak mint a többi a témával foglalkozót a virtuális maszturbáció szintje fölé.
Április 11-ig elhokizgatunk itt, ki jobbról veri, ki balról. Aztán jön a puding, melynek elfogyasztása kizárólagos privilégiumunk, így azzal leszünk elfoglalva, hogy csemegézünk.

Egy dolog biztos: ha szívni kell, azt nem bízzák másra.

sorokinV 2010.03.29. 12:09:42

@Arcturus:

Hmm.. Ne kezdjünk el személyeskedni az érvek hiányában! Rendben?

Amúgy a semmit sem tudunk és a mindent tudunk közötti átmenet mellett sokkal rosszabb, mikor azt hisszük, hogy "eleget" tudunk és alapvetően erkölcsi, morális döntéseket bizonytalan adatok és ismeretlen változok figyelmen kívül hagyása mellett hozunk meg!

kukko 2010.03.29. 12:10:32

@Aszi: Még szerencse, hogy van egy olyan párt, ami újra Bokros-csomagot akar. Csak rájuk kell szavaznod!

Arcturus 2010.03.29. 12:16:12

@sorokinV: Hol személyeskedtem?

Milyen meghozandó erkölcsi és morális döntések vannak most épp? Vagy úgy általában?

Luighi 2010.03.29. 12:16:59

A Fidesz (is) úgy hiteltelen mint az Mszp!
Még mindíg nem jöttek rá, hogy a hazudtunk éjjel nappal RÁJUK IS VONATKOZIK, még akkor is ha nem "Szpigot ezredes" diktátor fővezérük mondta ki, hanem az "ellenfelük"!

Dolgozni kellett volna a 8 év alatt is nem kivonulgatni, meg a parlament létszámcsökkentést NEM MEGSZAVAZNI, mikor az Mszp előterjesztette!!!!!

Akkor valamennyire hinnénk nektek!!!!!!!!!!

sorokinV 2010.03.29. 12:20:31

@Arcturus:

Úgy általában a közjót érintő kérdések alapvetően erkölcsi és morális kérdések! ;)

ÁkiBáki (törölt) 2010.03.29. 12:21:53

@Luighi: Ha a Fidesz is úgy dolgozott volna az elmúlt nyolc évben, mint az MSZP, akkor most BKV helyett max. csónakok úszkálnának a Dunán:-)

dr. Trebitsch 2010.03.29. 12:24:53

Nálunk mindent elkúrtak az utóbbi 60 évben. Mivel ebből a 60 évből 4 évig volt hatlamon a Fidesz, 4 évig az MDF, és kettőjük közül a Fidesz tud reálisan nyerni, én rájuk szavazok, nem arra, aki 52 évig volt részese az elbaszásoknak. Persze, ha egy fiatal Thatcherre is lehetne szavazni, akkor Őt választanám. Az igaz, hogy minden magyar párt szar, de én ilyen esetben a legkisebb rosszat választom. Persze, viselkedhetünk úgy is, mint az az idióta megrendelő, akinek az iparos jól elcseszte megrendelt munkáját, ő mégis mindig ugyanazt az iparost hívja, mert hátha egy másik is elcseszné. Mellesleg, mikor az ellenzéki pártok felelősségéről beszélnek nálunk, nekem úgy tűnik, mintha a magyar választók többsége úgy képzelné, hogy az ellenzék az a kormánypárt helyettese, és ezért mindenért ugyanúgy felel. Nem veszik tudomásul, hopgy az ellenzék CSAK POFÁZHAT, más eszköze nincs. Persze, lehet az MSZP nem így gondolja, mert egy prominens személyisége kjelentett, hogy az ellenzék csak pofázik, míg a kormánypárt cselekszik tevékenyen. Nos, én olyan országban szeretnék élni, ahol az ellenzék csak pofázik, és cselekedni csak a demokratikusan megválasztott kormánynak van joga. De majd a Jobbik megmutatja nemsokára, milyen az, ha kisebbség cselekszik a kormány helyett...

Arcturus 2010.03.29. 12:26:37

@sorokinV: Tudnál akkor esetleg konkrétumot is mondani? Általánosságok definiálása esetén szükséges az általánosítás létjogosultságának bizonyítása és az általánosítás határainak kijelölése.

De mondhatok én is példát a két szélsőségre:
Pl. az abortusszal kapcsolatos kérdések tisztán morálisak/erkölcsiek, a szárnyvonalak bezárása meg tisztán gazdasági, technikai kérdés.

Csatmar (törölt) 2010.03.29. 12:30:05

Furcsa, de látta valaki a tegnapi TV2-s riportot Orbánnal? Eléggé furcsán tálalta a dolgokat kifejezni, mint pl. "vesztettem már el...", "megnyerem", meg a társai. Végig egyes szám első személyben fogalmazta meg a párt ügyes-bajos dolgait. De...

A: ...ettől még nem biztos, hogy egoista.
B: ...vagy valószínűleg egoista, de attól még hozhat jó döntéseket(?)
C:...ez már nem-szeretem kategória, és az eredménye csakis negatív lehet(?)

Kiváncsi leszek, hogy mi lesz a felelősségrevonás eredménye - megint egy újabb bizottság, ami nem talál semmit.

Régebben túl sokat igértek, most meg semmit. Szavazzatok szimpatikus emberekre, mert program úgy sincs. Vagyis itt-ott van, de az megint más kategória.

dr. Trebitsch 2010.03.29. 12:32:41

eyendomhain: számomra jó bemutatkozó, amit írtál. Megvan a véleményem azokról, akik annyira önhittek, hogy mindenki mást idiótának tartanak, csak a saját ostobaságaikat hirdetik, ahelyett, hogy észérveket sorakoztatnának fel. Normális ember nem tart ostobának milliókat csak azért, mert más a politikai nézetük, akár jobboldalial, akár baloldaliak legyenek. Hidd el, akárki nyeri a választást, semmi nagy változás nem lesz, kismértékű korrekciók és kész. Az ijesztgetést próbálta már Gyurcsány, egy-kettő kiderült, hogy alaptalan hülyeségeket hozott fel....

sorokinV 2010.03.29. 12:33:11

@Arcturus:

Na, látom nálad általánosságban jött elő a régi vágy a "politika és a gazdaság tervezésére", amit tervgazdaságnak is szoktak becézni és régi baloldali hagyomány.

Ezzel alapvetően két probléma van:
1, Nem lehetséges
2, A megpróbálása mindig kárt okoz

Jó példa erre a szárnyvonalak bezárása. Egy-egy szárnyvonal több funkciót is ellát, azontúl hogy a zembereket A pontból a B pontba szállítja. A megszüntetése mellett vagy ellene így hát nem lehet pusztán a fizetővendégek száma alapján dönteni.
Persze ez bonyolultabb és holisztikus szemléletet igényel, ahelyett hogy a teljes valóságot beleszuszakoljuk a "veszteséges - nyereséges" ellentétpárba!

dr. Trebitsch 2010.03.29. 12:37:22

Csatmar: nincs értelme ígérgetni a választás megnyerése érdekében, ha a gyakorlat azt bizonyítja, hogy az ellenfél gátlástalanul megígéri a dupláját, úgysem áll szándékában teljesíteni, mert mestersége a hazudozás... egyébként nem tiltja a választási törvény, hogy valaki azzal álljon ki, hogy becsületesen fogom vezetni az országot, aki elhiszi, szavazzon rám! És hogy így meg lehet nyerni a választást, az nem csak a pártokat, hanem a népet, országot, Magyarisztánt is minősíti...

sorokinV 2010.03.29. 12:38:52

@Arcturus:

Kiegészítés:
A szárnyvonalakat pont a "szép legyen az egyenlet" alapján már fel is számolták. Aztán a veszteség mégis maradt, bizonyos térségek meg még inkább leszakadtak. Remek példája a racionalitás és a tervezhetőség "győzelmének"!

Lásd még ebben a témakörben a magas ÁhH-t! Ilyenkor mit mond a jakobinus közgazdász? Vessünk ki több adót és szűkítsük a szolgáltatásokat és rögtön lesz egyensúly és boldogság. Aztán mégsem, de azóta sem értik hogy a köcsög valóság miért nem igazodott a gyönyörű elméletez és a papíron remekül mutató számokhoz.

tölgyes 2010.03.29. 12:41:18

@Arcturus: Nézze! Én nem tudom, hogy Ön mennyire járatos a világ közgazdaság-tudományban, de azt el kell árulnom Önnek, hogy ma Magyarországon 10-15 olyan közgazdász van, aki rendelkezik az Ön által óhajtott ismeretek alapjaival,aki ha elolvassa érti is nagyjából azt amit a modern közgazdaságtan produkál... Ők viszont nincsenek a politika közelében. Még az Önmagával kitüntetett Bokros se tudna megbirkózni a legújabb matematikai közgazdasági modellezéssel vagy a fuzzy logika közgazdaság alkalmazásával.
Tehát a probléma az, hogy nagy a lemaradásunk és az ország még mindig a marxizált közgazdaság meghaladásával bajlódik.. és ezt nem nagyon pártolja ma még a közgazdászaink elitképzése se. (Tanárok persze volnának..de lehetőségeik nincsenek) Ez tehát nem a politika, hanem a tudomány baja.

Aztán ott van az USA. Ott aztán vannak tudós elmék, meg racionalitás oszt mire mentek vele.. Vagyis sajnos ma még a tudomány jó ha utólag le tudja írni azt ami a közgazdasági folyamatokban történt..A FED elnöke érvelt az alacsony kamatok mellett évekig.. aztán utólag azt mondta: hiba volt...Pedig mindenki eldőlt a meghatottságtól akkora elmének tartotta...::)) Ez a realitás. A többi amolyan hókusz-pókusz.Persze ha kevesebbet költünk mint megtermelünk az jó, kivéve ha nem.. de ez nem a racionalitásnak mond ellent, hanem a meglévő tudásunknak.Ezzel a döntéseink esetén tisztában kell lennünk..Tehát több alázat.., megértés kell nem csak képlet.

Szárnyvonal. No itt már megmutatkozik a racionalitás hiánya.. mert mikor gazdaságos a szárnyvonal? Mitől gazdaságos? Kevés az utas, tehát zárjuk be... mondja Ön. No de akkor hogyan kerül el onnan az árú meg az ember? Vagy az árúra sincsen szükség?..MOndják kamion.. Mondják busz.. de ahhoz az utakat meg kéne csinálni, a busz meg drága, és a csak azokba a falvakba megy be, ahol ezrét fizetnek.. aztán pl. Somogyban 2009-ben meg akartak szüntetni ha jól emlékszem 130 járatot.. aztán vagy 90-et meg is szüntetek, mert nem gazdaságos..:( Akkor marad az autó.. de az aztán végképp nem gazdaságos és ráadásul mit csináljon az akinek nincsen.. tehát akkor ne éljen ott..mert az államnak sokba kerül a vidéki lét fenntartása.. de ha eljönnek az emberek a faluról, akkor leromlik a kultúrtáj.. gaz, dudva, szemét mindenütt.. Az nem érték???Tehát megindul a gettósodás. iskola nincs, óvoda nincs, a bolt bezár, a pap elmegy, a postát bezárják,, munka nincsen.. de emberek élnek ottan.. és képesek lennének értéket termelni.. Menjenek el ők is mondják az Önhöz hasonló racionálisok.. No de hová?? Jó Jöjjenek a városba..No de hová jöjjenek??? de ha jönnek nekik lakni kell, munka kell...és vagy latin-amerikai bodegavárosok épülnek, vagy ha azt nekünk kell megteremteni akkor nagyon drága miközben az ország épületkincse-értéke veszendőbe megy.. úgy 10-12.000 milliárd értékben..Vajon belekerülne 10-12.000 milliárdba egy racionálisan megőrzött, fejlesztett és védett vasút, vidéki lét???
És akkor itt állunk megint.. mi éri meg s mi nem??Mit kell-lehet bezárni s mit nem? Ha kívánja mondok konkrét példát is. Miért van az, hogy Svájc még mindig építi-korszerűsíti és nem bezárja..vasútjait??Miért teszi a kamionokat a határon vasútra?..Mert 1 km út ott tényleg belekerül 3-4 milliárdba és azokat a kamionok szétrázzák, a jó levegőt szennyezik.. tehát menjenek vasúton...és akkor még nem beszéltem arról, hogy talán előbb utóbb a vasút melletti földeken ismét értéket fognak termelni.....hogy magának legyen mivel megtömni a pociját.

Arcturus 2010.03.29. 12:51:18

@sorokinV: Észrevételed jogos és tagadhatatlanul egyenesági következtetése az általam írottaknak, azonban nem tartom igaznak a rám tett megállapítást, csak hát itt nincs elég idő részletekbe menően kifejteni az ezzel kapcsolatos gondolataimat.

Azonban én úgy látom, hogy a tisztán tervgazdasági működés és a tisztán szabadpiaci működés sem működőképes. A határok meghúzása az, ami a probléma valódi támadási pontja. A gazdasági szereplők mindennapi tevékenységeik során nem csak lokális, hanem globális hatást is kiváltanak, amiket viszont az egyéni érdekek összege nem tud megoldani. Az egész több, mint a részek összessége és az egésznek (v. rendszernek) is vannak olyan tulajdonságai, amiknek még nyoma sincs meg egyik részben sem. Tudom, távoli asszociáció, de az emberi test sem működhet központi idegrendszer nélkül (szabadpiac), viszont a sebgyógyulás sem működne, ha neked arra kellene odafigyelned, hogy minden egyes sejted a megfelelő helyre kerüljön (tervgazdálkodás). A szárnyvonalak esetében én azt a kérdést is megvizsgálnám, hogy vajon jó-e egyáltalán, hogy a több funkciót is ellátnak. A közlekedésnek alapvetően AZ a funkciója, hogy A-ból B-be eljuttasson objektumokat. NEM szabadna szociális tényezőket belemosni. Viszont egy esetleges bezáráskor, ettől függetlenül LEHET érvényesíteni a szociális szempontokat is, pl. buszjárat indításával. Hasonlóan: a nem effektív falusi iskolákat (felső tagozattól) nyugodtan ki lehetne egészíteni jobb oktatást biztosító, kevesebb, de nagyobb iskola + iskolabuszok konstrukcióval. (Nem akarok ebbe a vitába belemenni, mert szakmai kérdés, ezért nem vagyok hivatott ebben vitázni. Itt az a hozzáállás lenne a lényeg, hogy igen, meg kell vizsgálni a dolgokat és fel kell vetni a változás szükségességét is.)

De más irracionális v. kontraintuitív vélemények is vannak, ld. forgalomszabályozás. Ez nem megy központi irányítás nélkül, ad-hoc módon. Sok autós nem fogja föl, hogy egy plusz sáv megnyitása paradox módon akár növelheti is a dugót, a közlekedési környezet függvényében.

Arcturus 2010.03.29. 12:52:44

@sorokinV: "A szárnyvonalakat pont a "szép legyen az egyenlet" alapján már fel is számolták. Aztán a veszteség mégis maradt, bizonyos térségek meg még inkább leszakadtak. Remek példája a racionalitás és a tervezhetőség "győzelmének"!"

Ha odaégetem a pörköltet, az nem feltétlenül a recept hibája. Tehát a minta és az implementáció minősége két külön dolog.

Arcturus 2010.03.29. 12:53:54

@sorokinV: A közgazdászok döntő többségét én nem tekintem tudósoknak. Alkalmazott hivatalnokok.

marklovassy 2010.03.29. 13:12:58

@Trebitsch: az logikus erveles, hogy nem arra szavazol, aki az elmult 60 evbol 52 evig a hatalmon volt, hanem arra aki maximum a fennmarado 8 evben vett reszt.

Viszont mutass egy ilyen csoportosulast, ugyanis se az Fidesz, se az MSZP, se az MDF (..) nem felel meg ennek.

Nezz mar utana kik alkotjak a Fidesz-t, MSZP-t, MDF-et. Mindegyikben vannak olyan emberek boven akik a rendszervaltas elott is mar aktiv politikai eletet eltek a vezeto hatalomban.

Elvakultsag azt allitani, hogy a nagy partok valamelyike is tiszta lenne, mindegyik tele van elvtelen hatalomehes emberekkel, akik mindig azon az oldalon allnak ahonnan valamire szamithatnak.

phaidros 2010.03.29. 13:13:45

@ParadiseLost: van még az adócsökkentés/egyszerűsítés és a bürökratikus dolgok egyszerűsítése, az átláthatóság, amivel lehet munkahelyet teremteni.

Szándék kérdése csak. De a gond az, hogy a hatás nem azonnali, pontosabban az adócsökkentésé igen - rögtön kevés bevétel van.

Viszont 3000 milliárd Ft vár az EU-ban, amit meg lehet pályázni, munkahelyteremtésre.

Arcturus 2010.03.29. 13:15:40

"Még az Önmagával kitüntetett Bokros se tudna megbirkózni a legújabb matematikai közgazdasági modellezéssel vagy a fuzzy logika közgazdaság alkalmazásával."

Igen, talán nem a divatból és pénzéhségből százezrével odaáramló fiatalságból kellene dilettáns közgazdászokat képezni. Most mondanám, hogy ez a tervszerűtlenség tipikus eredménye. Nem akarok teljesen más témába belemenni, de a közgazdászok többsége azt hiszi, hogy (képletesen) a radiátor forinttal fűt és nem kilojoule-lal.

"A FED elnöke érvelt az alacsony kamatok mellett évekig.. aztán utólag azt mondta: hiba volt."

Azt nem tudhatjuk, hogy milyen érdekekből és miért döntöttek úgy, ahogy. Másrészt csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. De ha semmit sem csinálunk, akkor ennek a világnak nem sok jót jósolok. Van pl. egy új irányzat, a biophysical economics, ami teljesen szembe megy a modern, növekedésre épülő közgazdaságtannal, de hát a politika és az emberek kényelme evolúciós okokból nem teszi lehetővé. Mindenki kényelmes és mindenki kapni szeret.

"Tehát több alázat.., megértés kell nem csak képlet."

Olyan emberek kellenek, akik alázatból, szeretetből, hivatástudatból és tudományos igényességgel, széles látókörrel gondolkodnak globális problémákon.

"No de akkor hogyan kerül el onnan az árú meg az ember? Vagy az árúra sincsen szükség?."

Közúton.

"de ahhoz az utakat meg kéne csinálni, a busz meg drága, és a csak azokba a falvakba megy be, ahol ezrét fizetnek"

A sínt is fenn kell tartani, az állomásépületeket, minden állomáson személyzetet.

"Akkor marad az autó.. de az aztán végképp nem gazdaságos és ráadásul mit csináljon az akinek nincsen."

Most mondanám, hogy ott van akkor a szabályozó, láthatatlan kéz. C'est la vie. Ugye, hogy csak kell itt-ott tervezés? Valami kényelemetlenséget sajnos mindenkinek el kell viselnie: a városiaknak a zajt, a bűzt, a tömeget, a vidékieknek meg a drága és több utazást. Így a városiaknak meg a falun lakó autóval bejáró emberek által kibocsátott szennyezést is nyelni kell. Ez a fizikai valóság. Kb. annyira érdemes ez ellen ágálni, mint amennyire azon, hogy mekkora a Föld kerülete.

"de ha eljönnek az emberek a faluról, akkor leromlik a kultúrtáj.. gaz, dudva, szemét mindenütt."

Már szemét miért is lenne? A gaz, dudva meg egy idő után eltűnik, amikor átveszi a helyét a természetes, éghajlatnak megfelelő flóra. De nem ez a kérdés.

"Miért van az, hogy Svájc még mindig építi-korszerűsíti és nem bezárja..vasútjait?"

Azért, mert a vasút arra jó, amire való: nagy központok (városok) és ipari létesítmények közötti szállításra. A szárnyvonalak azonban nem ilyenek. Ágyúval verébre.

"előbb utóbb a vasút melletti földeken ismét értéket fognak termelni.....hogy magának legyen mivel megtömni a pociját."

De azért kell a traktor is, hogy aztán ne kelljen mindenkinek kézzel kapálnia a saját pocijának tartalmáért és ugye az sem rossz, amikor kattog a CT és kiderül, hogy mi bajának tetszik lenni? Itt a városiak és a vidékiek problémáinak kompromisszumos megoldása szükséges, mert mindenkinek szüksége van a másikra. A városiaknak az élelmiszer kell, a falusiaknak meg a civilizáció vívmányai és a középkorinál jobb életminőség. Mert ugye az áram azért nem rossz. Már pedig erőművet falusi körülmények és civilizációs vívmányok nélkül nem igen lehet építeni...

sorokinV 2010.03.29. 13:16:53

@Arcturus:

Az, hogy a szárnyvonalak több funkciót is ellátnak/betöltenek nem a "helyesség-helytelenség" kérdésköre, hanem tény. És ezt mind figyelembe kell venni a szárnyvonalakat érintő döntéseknél, ellenkező esetben ostobaságot csinálunk. Ugyanez a logika érvényes az összes többi közjót érintő döntésre is és onnantól erkölcsi/morális döntés ez, hogy más-más fontossági hierarchiát állítunk fel a különböző funkciókat tekintve, Ekkor a tudomány már nem képes segíteni, ami amúgy is deskriptív jellegű....

A minta és az implementáció minősége valóban két külön dolog, de azok a fránya változók. Annyi van belőlük, mint a nyű és akkor megint erkölcsi/morális döntést kell hozni, hogy melyiket milyen arányban vegyem figyelembe! :)

Szal' közhely, de itt a sein-sollen továbbra sem meghaladott dolog...

nyafnyaff 2010.03.29. 13:17:02

Miért (nem) szavaznék a Fideszre?
Miért (nem) szavaznék a MSZPre?
Miért (nem) szavaznék a LMPre?
Miért (nem) szavaznék.....?
A többiek a tőkéjükkel melyik pártokba szívódtak fel? Hiszen ahol a tőke ott a hatalom is. De maid kiderül az őszi választásokon.

nyafnyaff 2010.03.29. 13:17:50

Alibaba mindegy milyen párt mögé van bújva.

Arcturus 2010.03.29. 13:18:18

@Arcturus: A végén úgy értem városi körülmények nélkül.

sorokinV 2010.03.29. 13:20:27

"de a közgazdászok többsége azt hiszi, hogy (képletesen) a radiátor forinttal fűt és nem kilojoule-lal"

A matematikusok meg azt hiszik, hogy kilojoule-lal fűtünk.

Boccs', nem bírtam kihagyni!

stratez 2010.03.29. 13:23:29

A kérdés nem az, hogy miért szavazok a Fideszre, hanem, hogy miért nem a szocikra. És ezt így látja jelenleg az ország 80 százaléka. Nincs ezen mit túlbeszélni, és főleg nem kell hozzá pártprogramokat olvasni...

Arcturus 2010.03.29. 13:23:30

@sorokinV: Rendben. Konkrétan milyen más funkciót töltenek be a szárnyvonalak?

A sokváltozós véleménnyel egyetértek. Ismétlem: nem minden, hanem minél több probléma esetén kellene racionalizálni. Azok a kérdések, amik végül morális kérdések válaszaira vezethetők vissza, hát ott valóban az alapján is kell dönteni.

"Ekkor a tudomány már nem képes segíteni, ami amúgy is deskriptív jellegű...."

Értem, tehát a tranzisztor, az erőmű és a EKG pusztán deszkripció?

Arcturus 2010.03.29. 13:24:27

@sorokinV: Szerintem elírtál valamit, mert a radiátor valóban kilojoule-lal fűt, bármily meglepő.

dr. Trebitsch 2010.03.29. 13:32:00

@marklovassy: mindig vannak szélmalomemberek, de a számok törvénye általában működik. A %-os arány a lényeg, ezenkívül, akik a politikában meghatározó, döntéshozói szerepben voltak, azok a a volt állampártban vannak MEGHATÁROZÓAN nagy arányban, és a módszerek is ugyanazok. Még illúzió teljesen új erőt keresni, a Kádár rendszernek szinte mindenki cinkostársa volt...

Toporodottordog 2010.03.29. 13:33:14

Hú.. elég sok volt mind végigolvasni. A következtetés amit levontam: Fideszre lehet csak egyedül szavazni. És ez nem is baj, mert legalább előre fele haladunk.

MSZP-re szavazni annyit jelent, hogy azért eszünk szart, mert nem bízunk benne, hogy a borsófőzelék finomabb lesz.

Aki azzal érvel, hogy a Fidesz sem lesz jobb mint az MSZP az gondolja át mégegyszer a saját hülyeségét.

sorokinV 2010.03.29. 13:35:41

@Arcturus:

Fűtünk ezzel meg azzal, de a fűtőértékét kilojoule-lal számoljuk, ahogyan a cserearányértékét meg forintban!

marklovassy 2010.03.29. 13:40:28

@Trebitsch: az az igazan szomoru hogy ez illuzio marad Magyarorszagon. Nem itt kellene tartanunk.

Arcturus 2010.03.29. 13:45:57

@sorokinV: Jól mondod. Az a baj, hogy a cserearányérték az a pont, ahonnan elszabadul minden és önálló életet él, egészen addig, amíg a magas absztrakciós és közvetett szinteken már elfelejtődnek az alapvető összefüggések és kialakul olyan dolgokhoz való hozzászokás, ami gyökereiben nem tartható.

dr. Trebitsch 2010.03.29. 13:46:54

@marklovassy: ez így van, de van több ide illő mondás: minden népnek olyan a vezetése, amilyent megérdemel, vagy birka népnek nincs hazája. A Jobbik kardcsörtetéséről még annyit, hogy eddig a történelemben minden esetben, amikor a katonai és politikai helyzetet figyelembe nem vevő "hazafiak" vették át a hatalmat, az eredmény román dísszemle volt a Hősök terén...

ParadiseLost 2010.03.29. 13:48:20

@kolbenheyer: Nem olyan ördöngösség egyik sem. Hosszú távon nézhet kis másképp egy hatékony állam. De rövid (?) távon, ami főleg azt jelenti, mit tudunk csinálni az iskolából már kikerültekkel, nem fog a közszféra segíteni.

Én nem mondom, hogy egy bushista gazdaság a nirvána, közel sem. De Orbán Viktor nem teremt munkát, ez egy demagóg hazugság. Tudod, ki teremt munkát? Larry Page, Sergey Brin, Steve Jobs, neadjisten Bojár Gábor vagy Csányi Sándor.

Ezek az emberek sem fognak tudni munkát adni annak a borsodinak, de még csak az amúgy értéktelen tökölődést folytató vasutasoknak sem, akit talán kereshetne magának érdemi munkát. Akiknek az állása szerintem ugyanannira lehet morális/etikai probléma, minthogy valakinek meg nincs.

Sok ember munkája csak 10-20 ezer forintot élne meg egy munkaadónak. Ezek az emberek nem azért nem dolgoznak, mert a minimálbéren lenne adó. Ezek az emberek nem dolgozhatnak legálisan, mert van minimálbér. És lehet, hogy nélküle sem dolgoznának, mert 20 ezer forintot sokunk nem dolgozna (őszintén nézzünk magunkba). Így sem érthető, amit írtam?

Nem tudom, miért kell a "munkahelyteremtéshez" (sic) bekavarni, hogy Amerikában szarok az iskolák, Svédországban meg jók. Az egy teljesen más kérdés, szerintem egyértelmű, melyiket kéne lekopizni, 2030-ra talán már lenne is hatása.

Amúgy jó sok svéd Amerikába megy dolgozni, mert úgy érzi, jár neki, amit megteremt.

És a skandinávok nem a magyar munkát végző hivatalnokokra és vasutasokra költenek. Brilliáns elméjű, olvasott, középiskolai német-történelem tanárokat nem rúgnék ki soha, sőt, tolnám beléjük a pénzt, ahogy a főnökeiknek (pl. miniszter) szót fogadó orvosokba is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.29. 13:52:06

Engem Wittner Mária 4. listás helye tart vissza attól, hogy a Fideszre szavazzak.
Azért remélem, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lesz és jó lenne ha a 2/3 is összejönne.

sorokinV 2010.03.29. 13:54:14

@Arcturus:

Te is jól mondod általánosságban, csak mikor a tudományos mérést fetisizálod, akkor esel túlzásba egy picinykét, szvsz. :)

Szal' szerintem is minden mérhető, csak éppeg' még nem megfelelőek a "műszereink" hozzá, hogy csak azokra hagyatkozva hozzunk döntéseket! Megértem én a vágyat, hogy ezt a féltudású elitet valamivel helyettesítsük, ami képes megalapozott és logikus döntéseket hozni, de a 42 még kevés hozzá!

sorokinV 2010.03.29. 13:55:52

@Jobb híján MDF-es:

Megoldás, hogy az országos listára nem szavazol! :DDD
Csak az egyénire meg a területire!

Arcturus 2010.03.29. 14:00:40

@sorokinV: Ez nem fetisizálás. Egyszerűen nem tudunk jobbat. De ha tudsz, akkor mondd. Nem szeretem a "tudományos" szót sem, azért mondom, hogy "racionális". Ebbe belefér az is, hogy az emberek puha (soft) igényeit is beleszámítsuk a dologba.

Megértem én a vágyat, hogy emberekről van szó és nem gépekről, fontos a szabadság is, meg az erkölcs, de egy bonyolult rendszer irányításához nem elég csak érezni és hinni a dolgokat. :) Szvsz.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.03.29. 14:03:16

Tököm kivan hogy 8 éve hallom és nem csak cső hülye emberek hanem maguket értelmesnek tartó emberek szájából hogy "Most azért szar mert a viktor 2000-ben..." - Persze. 8 éve szoci hatalom van és olyan az életben nincs most azért lennénk sz*ban mert anni 10 éve elkúrták. 8 év alatt kúrták el nem kicvsit nagyon... Azért nem szokott 10 évig tartani ha valamit alcse3sznek. Hányszor lehetett hallani a hírekben... XY-országban az új kormány megválasztása után példátlan gazdasági fellendülés stb... Ha jól csinálták volna akkor most jól élnénk. De mivel nem sz*rban vagyunk ez a lényeg.
Az emberek nagy része még azt a normális sázmítást se tudja elvégezni hogy... Fidesz=4 év. MSZ(M)P = 8 + 45+ év. Pedig ez alapján nem nehéz levonni a végeredményt.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.29. 14:05:14

@sorokinV:

Az országos listára, ha akarsz, akkor sem tudsz szavazni! Onnan a töredék szavazatokból keletkező mandátumok kerülnek ki.

tölgyes 2010.03.29. 14:05:29

@Arcturus: Az a baj, hogy az Ön racionalitása megrekedt ifj. Szilvásy szintjén aki egy kormányzati megrendelésre leírta, hogy a 2006. augusztusi, halálesetekkel végződő viharnak Orbán volt az oka, aki összpontosította a negatív kisugárzást, ami olyan légköri folyamatokat indított be, amelyik a kormánynak ártani tud..:::(((És ezért fizettek neki!!!!!!!!!!! Lehet, hogy Ön meg tud oldani egy másodfokú egyenletet (kötelező középiskolai feladat 2. gimiben) de sajnos Ön ostoba! Már bocsásson meg a minősítésért.

Egy hete olvasom a Népszabadságban: Nem hozott hasznot a szárnyvonalak bezárása..:)) Vagy olyan szárnyvonalakat akarnak (zárnak be mint mondjuk Balatonszentgyörgy-Marcali-Nagyatád- Somogyszob...Vagyis városokat összekötő vasútvonalakat zárbak be.. ami meg is felel az Ön tyúkeszű racionalitásának..
A közúti szállítás ha valamennyi költségtényezőt számítjuk drágább mint a vasúti.. de ha már itt tartunk, akkor a legolcsóbb folyami szállítást lényegében teljesen felszámolták!!Szintén racionálisan...Már az Ön racionalitásának szintjén:)

sorokinV 2010.03.29. 14:08:12

@Jobb híján MDF-es:

Ohh! Ön nem érzékelte a tréfát! Kevés DDD etimont raktam talán vagy hiányzott az aljáról a zárójeles magyarázat?

Többiek értették?

ParadiseLost 2010.03.29. 14:08:20

@ParadiseLost: Nem az én tisztem az amerikaiakat fényezni. De azért lássunk tisztán. Legtöbbünk használ Amerikában feltalált és kifejlesztett termékeket (számítógép, szoftver, gyógyszer stb.), sőt, a legtöbb dolog, ami megkülönbözteti 2010-es életünket az 1930-astól, "amerikai." A gazdasági növekedés ezt jelenti, nem azt, hogy a karvalytőke fiolákban gyűjti a kizsigerelt munkások verejtékét, csak a hecc kedvéért. És az amerikaiak (en bloc?) nagyon jól teszik a dolgukat, céllal és értelmesen élnek. Csak úgy alakult, hogy nem akarnak vagy nem tudnak mit kezdeni egy régesrég leszakadt réteggel. Ez politikai ügy, szerintem is hiba és szomorú. De a munkaerőpiacuk, a gazdaságuk ettől még príma. Az oktatásuk fele is príma. Hogy miért hagyták, hogy az oktatásuk másik fele ilyen szar legyen, hát egyszer majd elmélkedjünk arról is.

dr. Trebitsch 2010.03.29. 14:08:23

@Prof. William: gratulálok, ez a tömör és frappáns megfogalmazása a helyzetnek, amit én túlbonyolítva és több hozzászólásban próbáltam megfogalmazni:)

Alex3000 2010.03.29. 14:08:50

@ktotti: Egyetértek, a felső szinteken úgy is összefolyik minden. Tök mindegy ki van hatalmon, mindegyik kiveszi a részét a lopásban. Az egészet úgy ahogy van ki kellene söpörni, egy igazi rendszerváltás kéne!

City of Troy 2010.03.29. 14:09:24

Alapvetően azt KELL tudomásul venni, hogy minden pártnak, minden vezetőnek, minden nagyhatalmú cég elnökének az az elsődleges célja, hogy degeszre keresse magát.

Amíg nem tudjuk őket leváltani és/vagy a vagyonukat visszatenni az államkasszába, ahonnan származik, addig tökmindegy ki áll az országunk élén és mit ígér négy évre.

Amíg nyiltan ki lehet jelenteni, hogy az adott cég vagy párt vezetőjének semmije nincs csak a családja és újszülött gyermeke dúsgazdag, addig itt súlyos problémák vannak.

Ha az éppen hatalmon lévő kormány a megszorítást nem úgy értelmezné, hogy mi keressünk kevesebbet és adózzunk többet, ők pedig havonta 800.000-1.000.000 vesznek fel fizetés és juttatásként, akkor kijutnánk ebből a szarból.

Miért nem próbálnak (csak a látszat kedvéért, ha másért nem) 250.000-ből etetni három embert, autót tartani és fizetni, adózni, gyereket nevelni és iskoláztatni, a munkára költeni (esetemben), rezsit és lakáshitelt fizetni, és esetleg néha szórakozni vagy nyaralni menni.

sanyix 2010.03.29. 14:11:56

@Kala Pál: azért bukták el, mert a hülye magyar válaszópolgár jelmondatai: "ingyen pézt!" "4 év alatt nem került svájci szintre az ország(lett kolbászból a kerítés)? ellenzééééék!!!"

Arcturus 2010.03.29. 14:13:54

@tölgyes: Nem látom be, hogy a személyem minősítése miért bír bármilyen érvelő erővel.

"hogy a 2006. augusztusi, halálesetekkel végződő viharnak Orbán volt az oka, aki összpontosította a negatív kisugárzást, ami olyan légköri folyamatokat indított be, amelyik a kormánynak ártani tud."

Ebben mi a racionális? Mert én nem látom.

"Nem hozott hasznot a szárnyvonalak bezárása..:)) Vagy olyan szárnyvonalakat akarnak (zárnak be mint mondjuk Balatonszentgyörgy-Marcali-Nagyatád- Somogyszob...Vagyis városokat összekötő vasútvonalakat zárbak be."

Tehát a döntés és implementáció szintjén nem volt racionalitás. Most Ön is a racionalitás talaján próbálja ezt bizonygatni, holott baja van a racionalitással. Ez több, mint érdekes.

"A közúti szállítás ha valamennyi költségtényezőt számítjuk drágább mint a vasúti."

Ezt erősen kétlem, de Ön minden bizonnyal tud nekem referenciát adni olyan kimutatásra, ami ezt az állítást alá is támasztja, így kíváncsian várom. Egyszerűen műszaki képtelenség, hogy mondjuk egy 10 állomásból (amit fűteni, világítani, személyzettel üzemeltetni kell) álló vasútvonal gazdaságosabb, mint egy amúgy is meglévő közút, passzív buszmegállókkal. A vasúti szállítás adott árumennyiség és utasszám fölött gazdaságos. Napi egy-két száz utast kiszolgálni szerintem nem éri meg vonattal.

tölgyes 2010.03.29. 14:14:57

@Arcturus: Azt kérdi, hogy mi a szárnyvonal funkciója.
1./Vannak a gerinc vagyis fő vonalak. Ezkre a fő vonalakra szállítja be az utasokat és az árút. illetve szállítja az árút és az utasokat a kisebb településekre a központokból. Igaz ez csak akkor működik, ha minimális racionalitással képesek összekapcsolni időben a menetrendeket.
2.Ezek a mellék és szárnyvonalak megvannak, karbantartásuk és üzemeltetésük költsége racionalizálható, csak együtt kell látni a közutat, és vasutat.
3./ Időnként fel kéne ülnie egy egy vonatra és járnia kéne az országot, oszt akkor megértené, hogy miért is van rájuk szükség.
4. A gabona cukorrépa, kukorica vágó állat meg menjen gyalog..:)

sorokinV 2010.03.29. 14:15:12

@City of Troy:

Meg lehet élni kevesebből is csak az olyan egyéni luxuskiadásokat kell elfelejteni, mint a gyerek, ház, autó, melegétel!
Ön és az Önhöz hasonló telhetetlenek miatt adósodott el az ország, mert nyakra-főre vették fel a hiteleket, ahelyett, hogy a minimálbér feléért dolgoznának napi 12 órában!

Szégyellje magát!

tölgyes 2010.03.29. 14:17:50

@Arcturus:
A 2006-os eseményben pedig az a racionalitás, hogy önnek nem volt elég irracionális ahhoz, hogy az MSZP-ben felfedezze az irracionalitást, vagy a racionalitás teljes hiányát...:::)))
Mert jelezni akartam: van egy szint ami alatt nem érdemes vitázni.

Kalmár 2010.03.29. 14:18:11

@tölgyes: Hozzátehetjük, hogy az államnak nem csak nyereséget hozó feladatia vannak. Sőt.
A távolsági tömegközlekedésnél szintén tarthatatlan, hogy bezárják a kis iskolákat, leállítják a veszteséges buszjáratokat, de kötelezik a tanyán, falun élőket, hogy taníttassák a gyereket.
Igenis költeni kell a tömegközlekedésre, mégha veszteséget termel is, mert nem a középkorban élünk. Különösen tetszik így, hogy eladják az áruszállítási részleget így lecsupaszítva meg erőltetik a bezárásokat. Biztosan lehet észerűsíteni, de így, hogy azt zárták be amelyik mellett nincs erős szoci képviselő, nem csoda az eredménytelenség.

sorokinV 2010.03.29. 14:20:33

@tölgyes:

1, Térinformatika és network analysis. Ért vagy hozzá 5 ember az országban. Sokkal egyszerűbb kiszámolni, hogy napi 34 90%-os jegy alatt mínuszos a vonal! Ehhez valóban elég az Ön által említett másodikos matek :)
2, Szintén
3, A döntéshozó nem keveredik a büdös plebsel, mert azok amúgy sem fogják fel a történelmi szükségszerűséget, meg képtelenek felismerni az önérdeküket - erre való az élcsapat
4, Ezek mind trágyaszagú dolgok, amivel a városlakó magasabb rendű nem foglalkozik! Étel a mekiben van, nem a földeken!

City of Troy 2010.03.29. 14:22:44

@sorokinV: na ne viccelj.
nem vagyok felelőtlen. tudatosan vettem fel hitelt és nem magyarországon. tudom fizetni, mert van munkám ami fedezi. de ha a gyerekem luxus, vagy a 60nm-es házam luxus akkor hajlandó vagyok az után is luxusadót fizetni, ha orbán is visszafizeti az államkasszába amit eddig összelopott :)

sorokinV 2010.03.29. 14:25:58

@City of Troy:

Ma rossz napom van, mert senki nem érti az iróniát...
Az imént a kompenzációs listára való voksolást vette valaki komolyan, most meg Ön javít ki!

Az óra visszaállítása az oka?

sorokinV 2010.03.29. 14:29:15

@Kalmár:

Ez nem más, mint a dereguláció szándékos félreértése! Minden egyes állami feladatot, tevékenységet olyan szintig bontanak le, amíg felfűzhető a nyereséges-veszteséges ellentétpárra, majd jól felszámolják!
Hogy ennek mi az oka: a szándékosság vagy az ostobaság, arra én nem tudom a választ.

Arcturus 2010.03.29. 14:31:34

"Időnként fel kéne ülnie egy egy vonatra és járnia kéne az országot, oszt akkor megértené, hogy miért is van rájuk szükség."

Vidéki voltam közel 20 évig.

"A gabona cukorrépa, kukorica vágó állat meg menjen gyalog.."

De gondolom, nem is kézben fogja a zsákot, amikor felszáll a délutáni gyorsra. Senki nem mondja, hogy az állomásokat nem lehet "lebutítani" csak áruszállításra felkészített megállókká, így spórolva az egyébként értelmetlen módon szervezett személyszállításhoz szükséges erőforrásokon. Biztos hallott már ipari vasútról.

@sorokinV: Térinformatika és network analysis. Ért vagy hozzá 5 ember az országban.

Na, hát ezért nehéz itt bármit is mondani.

dr. Trebitsch 2010.03.29. 14:38:57

@City of Troy: Na azoktól a politkusoktól mentsen meg az Isten, akik 250 ezerért bevállalják az ország vezetését. Tudomásul kellene venni, hogy aki képes vezetni az országot, azt meg kell fizetni, akik meg ezeken a posztokon lopna, azokat börtönbe kell csukni. Aki azt várja, hogy ennyiért dolgozzon valaki, mikor a magánszférában 10-szer ennyit kereshet, az hülye és megérdemli, hogy olyan az ország, amilyen.

City of Troy 2010.03.29. 14:50:18

@sorokinV: csak vicceltem pajtás. nyugi. értettem az iróniát :)

City of Troy 2010.03.29. 15:05:09

"Tudomásul kellene venni, hogy aki képes vezetni az országot, azt meg kell fizetni, akik meg ezeken a posztokon lopnak, azokat börtönbe kell csukni. " - 1. probléma

"Aki azt várja, hogy ennyiért dolgozzon valaki, mikor a magánszférában 10-szer ennyit kereshet," - 2. probléma

1. OK. ha képes vezetni. de nem képes. ez a baj. a pénz csak másodlagos gond. fizessük... legyen..., de akkor kurvára értsen az országunk rendbetételéhez és vegyen benne Ő is részt. mondja meg mit tegyünk, mire fizessünk, és számoljon el vele mire költötte el, nem ám lenyúljuk és röhögünk a sok hülyén....

ha Én 100000-et keresek és fizetek 50000-et adóba. ha Ő keres 1000000-t akkor fizessen 500000-et adóba. NEM? sok politikus és volt politikus lakásában dolgoztam és hidd el nem úgy élnek mint azt mutatják, ez a a baj.

2. én nem magamat sajnáltatom hanem a problémát ecsetelem. sajnálom ha félreérted.
keressen 1000000-t vagy 100.000.000-t nem az a lényeg. de ne akarjon mártírkodni és megmondani, hogy "most nehéz idők jönnek és még jobban össze kell húznunk a nadrágszíjat" mikor ŐK nem ezt teszik. miért nem vonatkozik rájuk is az általuk hozott szabály. mért kell nekünk(neked is) az ő rezsijüket fizetni, mikor ők is megtehetnék.
Ennyi. szólj ha rosszul látom. nem sértődöm meg.

bolomba (törölt) 2010.03.29. 15:05:14

@Arcturus: 12 eve amikor kerdeztek a kornyezetemben, hogy miert nem megyek szavazni, pontrol-pontra ezeket hoztam fel. habar nekem volt meg 1 pontja, ami az volt hogy a szavazati korhatart 16-ra csokkenteni.
az internet akkori hianyanak koszonhetoen en meg kihelyezett terminalokkal kepzeltem el a heti, napi "rutinos" szavazast.
azota is varom eme utopiat.

City of Troy 2010.03.29. 15:15:07

@Trebitsch: Olvasd el még egyszer L.A.S.S.A.N.: "Miért nem próbálnak (csak a látszat kedvéért, ha másért nem) 250.000-ből etetni három embert, autót tartani és fizetni, adózni, gyereket nevelni és iskoláztatni, a munkára költeni (esetemben), rezsit és lakáshitelt fizetni, és esetleg néha szórakozni vagy nyaralni menni."
Ha ODAFIGYELTÉL volna, nem azt mondtam, hogy ennyit keressen, hanem hogy "próbáljon meg ennyiből..." ennyit tenni. .....én marha meg hagyom magam cukkolni.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.03.29. 22:32:55

"A felhatalmazása majdnem biankó csekk. "

Pont emiatt? Oldalakon keresztül írhatnám a gondolataimat ezzel kapcsolatban, de mondj nekem egyetlen egy kampányt, amiben az ígéretek jelentették az irányt!

"Nulla adó programja"?
"Nem lesz gyógszerfelírási díj, nem lesz kórházi napidíj"? "a legőszintébb becsületszavamra mondom"

"Ezer milliárd forintból építünk vasutat, vasútfejlesztésre fordítjuk azt az ezer milliárdot, amit az EU-tól kapunk"

"nem lesz gázáremelés"

"megvalósítjuk a kolbászból lesz a kerítés programunkat"

"Ez az adócsökkentés, az adócsökkentés, az adócsökkentés kormánya"

Ne már...

Én legalábbis már rég nem azt nézem, hogy ki mit ígér, az hetente változik, a válasz abban van, hogy ki és mit csinált eddig...

marselluswallace 2010.03.30. 09:45:48

@Félkupica_Fehér_Főnök:
Maximálisan eyget értek Veled, és pont ezért nem támadnám a fideszt azzal, h nem igazán mond semmit! A nagy szavakat, ígéreteket - amik számomra üresek - már elhintette a politikai paletta többi képviselője. A kérdés csak az, h mennyire hitelesek ezek?

kovacssteve 2010.03.30. 09:48:52

Hitelesség? Az Mszp-t sztem leírhatjuk egy pár kormányzási ciklusra, a Jobbik meg semmivel nem bizonyított eddig, csak azt szajkózta, amit az emberek hallani akarnak...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2010.03.30. 13:56:50

kommunista rémuralom 1949 és 1953 között,
+ 1957-61 között. Utána gulyáskommunizmus, legvidámabb barak.

hegyilany 2010.03.31. 10:11:29

@Arcturus: Na mert az MSZP meg az SZDSZ olyan veszettül konstruktív ellenzéke volt a Fidesznek...

karlmax 2010.03.31. 10:37:18

Én csak azt kérdezném, hogy miből teremtenek munkahelyeket? Mert mondani könnyű, de megvalósítani ebben az országban??

Advocatus_Diaboli 2010.03.31. 11:25:30

@Arcturus: Ajánlom nézd meg a Sicko című dokumentumfilmet. Nagy-Britanniában ingyenes az egészségügy. Nem fizetsz TB-t sem és még csak nem is állampolgári jogon jár, hanem bárkinek aki, ott tartózkodik. Ja és ezt ki tudják gazdálkodni a nálunk százalékosan sokkal alacsony adójukból. :-)

kékszemű...34 2010.04.01. 13:38:52

@Advocatus_Diaboli:

van egy barátnőm kint él 10 éve már (ő mondja), nincs orvos a közkórházban, ha van is olyan, akihez nem szívesen kerülnél...
vagy ha jó orvost akarsz, fizetsz(igaz kapsz számlát is).

erhnn 2010.04.07. 14:07:07

A Fidesz már megmutatta mit tud! Remek kormányzást láthattunk tőlük!
Itt az idő, hogy újra megmutathassák, hogy mit tudnak!

Mosolyra fel! :-D 2010.04.07. 15:53:35

@Advocatus_Diaboli: Én Angliában élek és dolgozok és természetesen havonta vonják a fizetésemből a kötelező TB-t, nem is keveset. szóval nem tudom, honnan hallottad az ingyenenes NHS-ről szóló pletykát, de legnagyobb sajnálatomra, meg kell cáfoljam.

sanyisanyi 2010.04.07. 15:54:13

www.youtube.com/watch?v=zDPGrkvTmKc
Ezt tudja a Fidesz!?! Mert ebből én nem kérek!!

Mosolyra fel! :-D 2010.04.07. 16:02:42

Melyik az a párt?

Amely miután megigérte 1998-ban a választóinak, hogy nem köt megállapodást az FKGP-vel, a kampánycsend előtt egy órával mégis megállapodott velük.

Amely eltörölte, hogy a kormányülésekről jegyzőkönyvet kelljen vezetni.

Amely emberei túlóráztak az APEH-nél.

Amelynek a vezetői a szocializmusban Soros ösztöndíjjal Angliában tanulhattak.

Amelynek soraiban legalább annyi volt kommunista megélhetési pártfunkcionárius van, mint az MSZP-ben.

Amelynek vezetői soha, semmilyen rendes polgári foglalkozást nem űztek mégis meggazdagodtak a politikából. (Ide több válasz is jó :-D)

Nos kellemes találgatást... és ez nem azt jelenti, hogy én a szocialistákra vagy a Jobbikra szavazok. Csak ébresztőnek szántam...