A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Legyen-e melegházasság?

2010.05.18. 17:30 Horváth Andor Márton

Malawiban tegnap a többhónapos előzetes letartóztatáson felül 14 év börtönbüntetésre ítéltek egy meleg párt. Steven Monjezát és Tiwonge Chimbalangát az eljegyzési ünnepségükről szállították börtönbe még tavaly decemberben. Malawiban tilos a homoszexuális kapcsolat. Az európai diplomáciának fel kellene ajánlania a politikai menedékjogot a jogtalanul bebörtönzött meleg pár számára. Jogtalanul börtönözték be ugyanis ezt a párt: az alapvető emberi jogokkal ellentétes törvények nem jogszerűek. Az ügyvéd hiába érvelt azzal, hogy a pár tettének nem volt áldozata, s hogy ez csupán két felelős felnőtt ember közös, magánéleti tevékenysége volt, a főügyész boldog volt a bírói határozattal. Szerinte Malawi lakosságának 90%-a egyet ért azzal a gyakorlattal, hogy nem engedélyezik azonos neműek házasságát.

Itt a lényege az egész melegházasság-kérdésnek. Nem számít, hány százaléknak fontos, a magánélethez mindenkinek joga van, amíg azzal mások szabadságát nem korlátozza. A szexuális élet szabadsága is éppen ilyen szempontból támadhatatlan, valamint a Bejegyzett Élettársi Kapcsolat (BÉK) is.

Viszont mi legyen a melegházassággal? Ott is a százalékok figyelmen kívül hagyása adja meg a megoldást. Mondjuk a magyar társadalom többsége nem jár templomba. Ellenben azok többsége számára, akik mégiscsak templomba járnak, a házasság szentség, a vallás része, márpedig a történelmi egyházak hite szerint a házasság férfi és nő szövetsége. Olyan megoldást kell találni, amely nem vágja pofon a hívő katolikust és a párkapcsolatban élő meleget sem.

A megoldás pedig: a törvény valóban ne nyúljon bele a magánéletbe. A BÉK elméletileg mindent megold, amihez bíróságnak, adóhivatalnak, hivatalos szerveknek közük lehet. A házasság ezen felül erkölcsi, lelki kategória, ezt tehát a hatalomtól független szervezeteknek kell definiálniuk. Egyházaknak, meleg szervezeteknek, a Pepsi Sziget szervezőinek. S hogy melyik szervezet házasságlevelét fogadja el, az kinek-kinek magánügye.

A javaslatom tehát az, a törvényből vegyük ki a polgári házasságot, és helyettesítsük bejegyzett élettársi kapcsolattal, majd utaljuk a civil szervezetek hatáskörébe a házasságlevelek kiadását. Így nem kényszerítjük a katolikus párokat, hogy pont olyan polgári házasságot kössenek, amilyet melegek is köthetnek, ugyanakkor a meleg pároknak is egyenlő joggal lesz lehetőségük a törvény előtt is teljes értékű házasságot kötni. És ha valaki véresszájú KDNP-s, akkor átfogalmazhatom neki így az ötletet: nem akarom törvénybe foglalni a melegházasságot, sőt, vissza akarom adni az egyház kezébe a házasságot. (Meg a melegek kezébe, dehát a jogállamiság már csak ilyen.)

Update: a polgári házasság eltörlését kolbenheyer már jó régen javasolta, és ezt valóban figyelmen kívül hagytam, pedig annak idején olvastam is. Dehát ahogy ő is írta, mindig a suszternak lyukas a cipője, a blogíró nem tud olvasni. Tessék tehát helyettem is újraolvasni az idevonatkozó posztot.

26 komment

Címkék: afrika kdnp meleg gay bék

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr292013415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2010.05.18. 19:31:05

Malawitol nem varhatjuk el, hogy a melegeket toleraljak amikor a lakossag donto hanyada nyomorban el.

A menedekjog csak tuneti kezeles lenne, viszont ennek a ket szerencsetlennek az eletet valoban megmenthette volna (kepzelheted, hogy mit kapnak majd a bortonben...)

A logikat kovetve - mi lenne ha az allam nem csak a privat szfera keretein belul a gazdasagi eletunket is beken hagyna. - A raszorulok sokan vannak, de ez elvekrol es nem a szamokrol szo.

dupla vé 2010.05.18. 19:39:50

ha nekem el kell fogadnom, hogy a melegek már csak ilyenek, a melegeknek miért nem kell elfogadniuk, hogy a világ már csak ilyen, és a házasság férfi és nő közt jön létre?

elfogadom, hogy valaki rossz testbe született, és a lelke ez ellentétes nemű testbe való. akkor operáltassa magát azzá, és máris nem melegházasságról beszélünk. ellenben ha egy férfi férfinak érzi magát, csak szereti szopkodni a haverja f@szát, és talál még egy ilyen barmot, aki ezt bevállalja vele ország-világ előtt, ne élhessen már ugyanazokkal a jogokkal, és például ne fogadhasson örökbe gyereket. azért, hogy egy még aberráltabb generációt hozzanak létre, majd persze azok még betegebbeket? tényleg ezt akarjuk?
a végén eljutunk oda, hogy egy kutyával is összeházasodhatunk, örökbefogadhatunk gyereket, anya(a kutya/macska/kecske/viziló) kapja két-három évig a GYES, GYED és társait, a nevére vehetünk fel lakáshitelt, ha elszökik bírósághoz fordulhatunk a gyerektartást követelni rajta... lefogadom száz éven belül meglesz.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.05.18. 19:58:11

@dupla vé: a kutya elég nehezen tud bármibe is beleegyezni.

ralf 2010.05.18. 20:25:16

Szerintem a házasságkötés alapvetően egy jogi aktus, amelyik törvényesít bizonyos együttéléssel kapcsolatos feltételeket, márpedig bármely két felnőtt ember tehet jogi nyilatkozatot a legkülönbözőbb ügyekben.

A katolikus hívő számára a házasság szentség, az ő hite szerint csak férfi és nő között köttethet, tehát jogosan botránkozna meg, ha az egyháznak kötelezővé akarnák tenni.

Arra viszont, hogy az egyháznak vagy a hívőnek nem tetszik, hogy a fennhatósága alá nem tartozó egyének nem Isten rendelése szerint élnek, nem kell tekintettel lenni. Ahogy mi együtt élünk a templomaikkal, harangjukkal, tekintettel vagyunk a szokásaikra (amit helyeslek, és ha nem így lenne, magam is felszólalnék érte), nekik is együtt kell élniük a nyitott társadalommal.

A homoszexuálisok házassága senkinek a szabadságát nem sérti, a Dupla vé-félék viszont igen.

dupla vé 2010.05.18. 20:35:09

@ralf: igazad van, a szabadságomat nem sértik, csak az egészséges társadalomhoz való jogomat. tudom a szabadság mindenek felett... végül is még érdekünk is a melegházasság, lassíthatjuk vele a túlszaporodást. hajrá buzik!

trashr5 2010.05.18. 20:38:57

1. Ne tisztelj más isteneket.
2. Ne csinálj faragott képet (bálványt) és ne imádd.
3. Isten nevét hiába ne mondd.
4. Szenteld meg a hetedik napot.
5. Tiszteld apádat és anyádat.
6. Ne ölj.
7. Ne törj házasságot (ne paráználkodj).
8. Ne lopj.
9. Ne tégy hamis tanúságot.
10. Ne kívánd, ami embertársadé.

Ezen parancsolatoknak megpróbálok megfelelni.
Miért kéne ezen túl odaadni testemet és lelkemet az egyháznak?Mondta egy meleg barátom:egyetértettem vele.A barátnőm se ellenezte e nézetet.

Walter Melone (törölt) 2010.05.18. 21:01:43

A házasság intézménye nem kizárólag a katolikus egyház privilégiuma.

A törvényes házassághoz nem is kell egyházi szentesítés, míg csak egyházi esküvő önmagában semmilyen jogi hatással nem bír.

Ezért érdemes a kettőt szétválasztani.

A polgári házasságot miért ne köthetné akár két lány egymással? Ez egy jogi kategória.

Egyházi esküvőt pedig majd ott kötnek, ahol az egyház befogadja őket. Ha ez a Jedi egyház, hát az.

Miért kell a katolicizmusnak mindenre ráerőszakolnia az elveit?

Csigorin 2010.05.18. 21:28:41

Magyar nyelvben a házasság azt jelenti hogy egy férfi és egy nő összeköti az életét. A BÉK miért nem elég? Elfogadnám hogy diszkrimináció máshogy hívni a jogi részét, de okkal van megkülönböztetve: nem lehetséges közös gyerek például stb stb... jogi vonatkozás.

Amúgy menedékjogot ám a túrót, hogy aztán majd az összes suvick buzgárkodjon menedékjogért mi? aztán amint megkapja a letelepedési engedélyt hirtelen megváltozik az irányultsága... :D

legeslegujabbkor 2010.05.18. 21:41:18

@Csigorin: Szerinted egy "suvick" akarna a közeledben élni?

Vidéki 2010.05.18. 23:03:30

A melegek bejegyzett élettársi kapcsolata és a házasság a valóságban jól elkülönülő fogalmakat takarnak.

A házasság férfi és nő kapcsolata, melyből új élet származhat és ez az emberi élet és a társadalom jövőbeli fennmaradása szempontjából rendkívül fontos.

Nem kell mindent egybemosni, ahogyan azt a meleg érdekképviseletek szeretnék és házasságnak nevezni azt, ami valójában nem az.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.19. 09:42:17

@Vidéki: "A házasság férfi és nő kapcsolata, melyből új élet származhat és ez az emberi élet és a társadalom jövőbeli fennmaradása szempontjából rendkívül fontos."
Tehát meddők illetve termékeny korukon már túl levők sem köthetnek házasságot. Igaz?

Vidéki 2010.05.19. 09:52:31

@bm613:
Ne a kivételeken lovagolj, csak azért, hogy ködösíthess.

A termékeny korral kapcsolatban is lehetnek érdekes kivételek:

A Biblia leírja, hogy Ábrahám 100 éves , felesége Sára 80 éves volt, amikor Ábrahám „nemzette Izsákot”, aki egy nagy nép ősatyjává lett a későbbiekben.

droID 2010.05.19. 10:47:15

Nem lenne hülyeség különválasztani a kettőt, mármint a bejegyzett élettársit a "házasságtól". Aki katolikus azt összeadja a katolikus pap, és a búzák meg esküdnek a "saját" templomaikban. Teszem azt az Iványi összeadja őket, de keresztény templomban nem esküdnek. Így nem keveredik a kettő, a keresztényeknek megmarad az exluzivitás feeling. Mert szerintem a katolikusoknak az a legfőbb baja, hogy az ő templomi esküvőjük holnaptól ugyanannyit érne mint a melegeké. Ha az egyházak, egyéb intézmények eldönthetik ki kit esket és kit nem akkor lesz egy szemgmentáció aminek a végén mindenki meg találja a maga helyét, nem keresztezik egymás útját azt mégis a maguk módján megkapják amit akarnak.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.05.19. 11:02:23

@Vidéki: naa, végre. eljutottunk oda, hogy a Biblia biológiai kérdésekben hivatkozási alap lett. király.

Vidéki 2010.05.19. 11:16:33

@calam:

Egy alkalommal egy jó ismerősömmel ebédeltem, aki szívesen olvasgatta a külföldi orvostudományi irodalmat.

Onnan idézett egy történetet, mi szerint a legidősebb nyilvántartott férfi, egy farmer, bizonyíthatóan 96 éves korában „gyermeket nemzett”.

Ez megközelíti Ábrahám teljesítményét, aki 100 éves korában nemzette Izsákot.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.05.19. 11:57:36

@Vidéki: aha, nekem meg azt mesélte egy ismerősöm egy ebéd közben, aki szívesen olvasgatta a külföldi biológiai irodalmat, hogy a halak angolul is beszélnek, de oroszul minimum.

Csigorin 2010.05.19. 14:53:30

@legeslegujabbkor: Szerinted EU táján nem magasabb az életszínvonal mint Csurungiföldön? Szerinted ez nem jelent motivációt emigrációs szempontból?
A "közelemben" részét meg hagyjuk, ANNYIRA azért szerencsére nem kicsi az ország )

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.19. 18:06:50

@Vidéki: Sőt, Matuzsálem meg 969 évig élt. És a Föld 6000 éves.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.05.19. 18:08:20

@droID: Az egyházak eldönthetik, semmi olyan tervezet nincs, miszerint nekik szentesíteniük kellene a melegek házasságát. Cserébe ők meg nem szólhatnak bele abba, ha az állam KÖZJOGI szempontból mégiscsak ugyanolyannak tekinti.

Vidéki 2010.05.20. 07:59:07

Shakespeare a „Szentiván éji álom”-ban jól jellemezte az akarnok színészt: „Ide nekem az oroszlánt is.”

Manapság erőszakos és túlzottan büszke melegszervezetek hasonló akarnokságot mutatnak a házasság intézményével kapcsolatban.

GiveltAway 2010.05.20. 09:53:01

1, Már a poszt címe is visszataszító.
2, A társadalom alapköve a család, amely biológiai és szociológiai-pszichológiai törvényszerűségek miatt csak férfi és nő kapcsolatára alapozható.
3, Az állam feladata a közjó szolgálata, ergo a társadalom érdekeinek szolgálata, ergo a család támogatása, amely férfi és nő kapcsolatára épül.
4, Tehát míg a homokosok együttélése a magánélet szintjén tolerálandó, a család fogalma ezzel nem keverendő össze, és a homoszexuális kapcsolat államilag nem támogatandó.

GiveltAway 2010.05.20. 09:54:05

5, Ezzel szemben a család, azaz a házasság, azaz a férfi-nő életszövetség kiemelten támogatandó.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.05.20. 10:16:42

@GiveItAway: milyen szociológiai és pszichológiai törvényszerűségek? Egyáltalán a szociológiában mik a törvényszerűségek?

Vidéki 2010.05.20. 10:56:36

A sors kemény keze megtagadott a melegektől egy, az élőlényekre jellemző fontos képességet, az élet továbbadásának képességét:

Mentálisan képtelenek arra, hogy továbbadják az életet, és biztosítsák az emberi élet fennmaradását a Föld nevű bolygón.

Ezt a fogyatékosságot próbálják eltúlzott büszkeséggel kompenzálni és népszerűsíteni a sors által rájuk kényszeritett életformát.

Lelkük rajta, ha elvesztik a racionális gondolkodás képességét, ezt értékén kell kezelni.

A józan embereknek nem kell szükségszerűen hasra esni az erőszakosan „büszke melegek” valóságtól elrugaszkodott, nyakatekert, jogászkodó csűrés-csavarással teli érvelései előtt.

flea 2010.05.20. 14:30:19

Egy másik posztban már témáztunk ezen, és azóta is az a véleményem, hogy meleg párnak gyereket ne adjanak. (Ezért aztán a vázolt javaslattal sem tudok egyetérteni: kell lennie jogi különbségnek a meleg és nem meleg párkapcsolat között.)
De hogy egy meleg párkapcsolatért börtön, hát ez tényleg durva, és ami rosszabb: ostoba és értelmetlen. Mondjuk úgy érzem, hogy bizonyos részletkérdésekről még jó lenne tájékozódni: nem hiszem, hogy ünnepség keretében próbálnék olyasmit gyakorolni, amiről tudom, hogy börtön jár érte, és kíváncsi vagyok, Monjeza és Chimbalanga urakat vajon mi késztette erre...