A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A felvilágosult tüntető

2012.01.04. 07:00 kolbenheyer

Ez egy Fülke- poszt

Én sose voltam proteszt-szavazó. Sosem kizárólag valaki/valami ellen, hanem mindig egyben valakire/valamire szavaztam. Nem egyszerűen leváltani (elzavarni?) vagy épp megőrizni (bebetonozni?) akartam a kormányt, hanem módosítani. A választásokon látható szereplők küzdenek egymással a szavazatainkért. Nem csapom be önmagam azt állítva, hogy a programjuk racionális összevetése alapján döntöttem, hanem szembenézek azzal, hogy az általuk kínált érzelmekkel azonosulva választottam. De az érzések éppúgy azonosíthatók, akár a gondolatok, még ha nem is mindig lehet őket olyan pontosan szavakba önteni, de hát ezért használnak a pártok is képet, zenét, arcokat. Az azonosítható érzelmekre mindig rá lehet, sőt rá kell kérdezni. Ezt választottad? Miért ezt választottad? Aki ezeket a kérdéseket nem teszi fel magának, és nem próbál meg válaszokat is keresni, az nem tudatos állampolgár, az nem él az alkotmányos jogával, hanem felelőtlen handabandázó, aki visszaél a demokráciával. Sose szavazz tiltakozásból. Mindig tudd, mire akarod lecserélni azt, ami nem tetszik. (Ha a felkínált választékban nincs az ízlésedhez tökéletesen passzoló, ne ess kétségbe, nyisd ki a szemed, és élvezd a megérkezést a valóságba: a krémes sosem olyan finom, mint gyerekkorodban képzelted.)

Most épp nem választunk. (Sajnos, szúrom közbe, de – és ez egy egész másik posztot is megérne, amire azonban nem most kerül sor – a demokráciát csak demokratikus szabályokkal lehet megmenteni. Ha úgysem sikerül, az nagy pech de anélkül biztos nem fog menni.) Most épp tüntetünk. Hol itt, hol ott. Alkotmánybíróságért, sajtószabadságért, közoktatásért, köztársaságért. Van miért, na. Pedig nem szeretek tüntetni. És nem a hideg, az eső, a zaj meg a tömeg miatt nem (bár ezeket sem szeretem). Hanem a kellemetlen résztvevők miatt nem. Mert az ember kimegy békésen tüntetni, aztán azt látja, hogy tele az utca ritka ellenszenves emberekkel (politikáról beszélünk, nyilván). Sőt, némelyik még beszél is, kvázi a tüntetők nevében, és hát muszáj kimondani, az esetek többségében ritka nagy marhaságokat. Legyek konkrétabb? Én nem gondolom pl., hogy a mai kormány illegitim lenne, csak azt, hogy a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb kormánya. Meg azt sem gondolom, hogy telefonkönyvszerűen fel kéne sorolni, hogy mi mindenre nem jut pénz, és követelni kéne, hanem inkább azt, hogy pénz az bizony most nem lesz, és radikális piacbarát átalakítás segíthet csak rajtunk, aminek az ára sírás-rívás, fogak csikorgatása. Na most, én ezt gondolom, de a több tüntető meg nem, vagy legalábbis ez nem derül ki, hanem csak ott ácsorgunk egymás mellett és vigyorgunk, mint a legkínosabb családi összejöveteleken.
 
És mégis tüntetünk. Proteszt-tüntetők vagyunk ugyanis. Valami ellen tüntetünk (na, ez elég nyilvánvaló, mondjuk, jól hallható volt). Mert ez a lényeg. A szavazófülkében te vagy, meg a lelkiismereted, és legjobb meggyőződésed szerint kell döntened, mert ezt kérjük tőled, mi, többiek, állampolgártársaid. Működtesd a demokráciát. De két választás között is lehet hangod. Legyen! Leírhatod, elmondhatod, sőt még kiabálhatsz is. Tiltakozz, hogy a hatalmon lévő tudják, mit csinálnak rosszul, és felkészülhessenek a következő választásra. A tüntetés nem arról szól, hogy programot hirdess, de még csak alternatív érzésvilágot sem kell kínálnia. Ne várd, hogy ott közösen megmondjátok, hogy is kell csinálni, csak azt, hogy miként nem. A felvilágosult tüntetőt nem hozza zavarba, ki mellett áll az utcán, se tüntetésen, se reggel a villamoson, sőt a nyilvános vécében sem. Ott egy dolog közös bennük: a tiltakozás, a sietség, a szükség. Ráérsz a fülkében cizellálni a véleményed, addig csak tüntess.
 

9 komment · 1 trackback

Címkék: tüntetés demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr933516134

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Százezer 2012.01.05. 18:34:29

Nagy eséllyel ez volt az utolsó békés tömegtüntetés Orbán regnálása alatt. A következőt nemigen tudja már kordában tartani sem a rendező szervezet, sem a rendőrség. És utóbbi talán nem is nagyon akarja. Hisz vezetőktől közrendőrökig sokan állnának legs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerbó 2012.01.04. 09:25:23

Ez most jól betalált. Kicsit vicces, de pont ezen a kérdésen "vitatkozom" 2 napja az FB-n egy ismerőssel. Tetszik a különbségtétel proteszt-szavazó és proteszt tüntető között. Ami a beszédeket illeti, egyetértek, javarészük egyszerűen marhaság, de belátom, hogy nehéz egyszerre valami értelmeset mondani és lelkesíteni is. A magam részéről a coubertini gondolat szellemében vallom: a részvétel a fontos, a többit majd meglátjuk!

kolbenheyer 2012.01.04. 10:54:46

@Gerbó: Örülök. De szerintem nem is vicces, hanem tök természetes, hogy mostanában "mindenki" erről beszél. Nekem is fel kellett dolgoznom, hogy Gyurcsánnyal "tüntetek együtt". :-)

kolbenheyer 2012.01.04. 16:02:27

@Őrnagy Őrnagy: Maga egyszer csúnyán meg fogja ütni a bokáját, ha folyton lenácizza a fityiszt. Én szóltam.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.01.05. 06:56:14

Miért nincs itt az ideje a szavazásnak ?

Mikor van itt az ideje, ha nem olyankor, mikor csődbe hajszolták az országot a kormányon levők,
és kipicsáznak minket az euból ?

Mégis, mikor lenne ideje megkérdezni konkrétan a szavazókat,
hogy mit akarnak ?

Mert 2010-ben nem erről kérdezték őket.

Akkor még nem tudták, hogy a fidesz X jelentése :

alsó-ázsiai pártállam,

meg csőd.

Gerbó 2012.01.05. 09:30:57

@simonmondja.: Egyrészről teljesen igazad van, másrészről meg azt hiszem, ha most megkérdeznék a választókat, még mindig megdöbbentően sokan szavaznának a Fideszre. Ettől persze megáll az ész, de azt látom magam körül, hogy rengetegen vannak, akik még mindig nem hiszik el, hogy csődközelben van az ország. Vagy elhiszik, de fogalmuk sincs, hogy az konkrétan mivel jár. Az elmúlt hetekben legalább 20 (egyébként tanult, nyelveket beszélő) embernek kellett elmondanom, hogy hogyan is néz ki pontosan az államcsőd. Mi is történik akkor. Ez van most, 320-as eurónál. Lehet, el kell mennünk 350-400-ig és akkor talán fordul a kocka. Én azt remélem,hogy ennek a kormánynak már nincs ideje lebonyolítani egy választást vagy népszavazást.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.01.05. 09:35:54

@Gerbó: Én nem várom egy agyzsugorostól sem, hogy növesszen agyat.

Én a máik 5 milliót hívnám az urnákhoz, hogy legyenek már szivesek letenni végre a voksot.

Amúgy, ahogy zuhan a forint,

mire a fülkéket felállítanák, pont már mindenki talicskával tolhatná a pénzt a közértbe.

kolbenheyer 2012.01.05. 14:48:50

@simonmondja.: Igazad van, de én sem azt mondtam, hogy ne lenne jó most szavazni, hanem csak tényként leszögeztem, hogy most épp nem szavazunk.
Ezzel arra utaltam, hogy a kormánynak demokratikus úton kell eltűnnie, ahogy feltűnt.

Gerbó 2012.01.06. 10:24:15

@kolbenheyer: Nagyon úgy tünik, erre nem lesz idő. Előbb megyünk csődbe, minthogy választásokat lehetne kiírni. Esélyesebb most, hogy csődgondnok jön, valamelyest konszolidál, és csak utána jönnek a választások. Ezzel az a baj, hogy Orbán nem bukik elég nagyot, és míg a csődgondnok megszorít, ő melegíthet a következő fordulóra, ahol a 2/3-t már nem, de a feles többséget még behúzhatja. Ezt azért valahogy el kell kerülni, és ehhez kellenek az agyzsugorosok is, mert simonmondjával ellentétben, én, a nem szavazókat is ide sorolom.