A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer olvas CX.: Az Amerikai Birodalom tündöklése és hanyatlása

2012.09.15. 07:00 kolbenheyer

friedman.jpgHa valaki a címből arra következtetne, hogy a folyamat végén járunk, akkor téved. George Friedman szerint legalábbis biztosan, hiszen The Next 100 Years (A következő száz év; New York, Anchor, 2010) című könyvében a 21. századra jósolja az USA fénykorát és világuralmát. De hogyan lehet bármit is megjósolni egy évszázadra előre? Erről nem meglepően keveset árul el Friedman, ő ugyanis ebből él: cége, a Stratfor hírszerzéssel és előrejelzéssel foglalkozik. Alapelve, hogy legyél realista, és várd a lehetetlent. A közvélekedés ugyanis szerinte szinte mindig téved: a két világháború, a Szovjetunió felemelkedése és bukása mind-mind döbbenetesen váratlan események voltak. A jó megfigyelők azonban előre látták mindezt. A nemzetállamok viselkedése ugyanis kiszámítható, lehetőségeiket pedig adottságaik határozzák meg a szerző szerint – ez lenne a geopolitika. A könyv ugyanis elsősorban politikatörténet, még pontosabban a nemzetközi kapcsolatok története, már amennyire a jövőnek története lehet. Érintőlegesen foglalkozik csak társadalmi és gazdasági kérdésekkel, és csakis azokkal, amik a nemzetállamok sakkjátszmáját befolyásolják. Nézzük meg tehát milyen lesz a jövő Amerikája, mi történik a 21. században és milyen lesz a jövő háborúja.

Az Egyesült Államok ma a világ legnagyobb gazdasága, melynek mérete felülmúlja a következő négy országét (Japán, Németország, Kína és Nagy-Britannia) együtt. Szokás az amerikai ipar hanyatlásáról, Kínába költözéséről beszélni. Valóban, az ipar aránya csökken a gazdaságban, most már csak alig kétszer akkora, mint Japáné, de így is nagyobb, mint Japáné és Kínáé együtt. Az USA hatalmas energiafogyasztó, de egyben az egyik legnagyobb olaj- és gázkitermelő is. Az amerikai haditengerészet ellenőrzi a világ összes (!) tengerét, ereje nagyobb, mint a világ összes többi haditengerészetéé együttvéve. Ekkora erőfölény még sosem volt a világtörténelemben, ezen alapszik Amerika eljövendő százada. Ráadásul a jövő egyik nagy válsága a népességrobbanás leállása, pontosabban a fejlett országok rohamos elöregedése lesz, ami a bevándorlási politika átgondolását fogja eredményezni (fizetni fognak a bevándorlóknak!). Az USA hagyományai révén a legalkalmasabb a válság megoldására, relatív súlya tehát nőni fog fogyó vetélytársaival szemben. És mit akar az USA? Uralni Észak-Amerikát, uralni az odavezető tengeri utakat, és nem tűrni a vetélytársak felemelkedését. Lássuk, hogyan!

Jelenleg Kínát szokás a nagy riválisnak tartani. Friedman szerint Kína papírtigris: a tengerpart fejlődése és a belső területek nyomora szét fogja vetni, a kapitalizmus pedig teljesen korrodálja a kommunista rezsimet: Kína tartományokra hullik de facto, melyek külső támogatókat keresnek Pekinggel szemben. Veszélyesebb az energiaexportból újrafegyverkező Oroszország, vele vívja hamarosan az USA az újabb hidegháborút. 2020 után azonban Oroszország újra összeomlik, és darabjaira is hullik. Kína és Oroszország kiesése nyitja meg az utat a jövő új nagyhatalmainak. Ázsiában újra a nyersanyag- és még inkább munkaerőhiánnyal küszködő Japán emelkedik fel, és hatol be Kínába. Európában Lengyelország szervez ütőképes koalíciót a közép-európai országokból, és uralja a nyugati orosz területeket. (Az EU a 2. hidegháborúban széthullik, mivel nyugati tagjai nem lesznek szolidárisak a lengyelekkel és társaikkal.) Végül az iszlám világ tartós káoszát Törökország kezdi új birodalommá rendezni. Japán és Törökország lesz az USA kihívója, míg Lengyelország a szövetségese. A III. világháborúban aratott győzelem megerősíti az USA világhatalmát. Mígnem a bevándorlás által megváltoztatott etnikai arányok állandósítják a határvitákat Mexikóval, az új kihívóval: ezzel ér véget a jövő évszázad.

2050 végén török csapatok foglalják el Budapestet. De nagyon előreszaladtunk. A jövő háborúja részben már űrháború. Az USA rendelkezni fog földi célpontok elleni csapásmérést lehetővé tevő űrbázisokkal: 2050. november 24-én ezeket fogja megsemmisíteni egy, a Holdról indított japán támadás. Ezután a japánok és a törökök megpróbálják megsemmisíteni a repülőtereken az amerikai hiperszonikus gépparkot. Az USA azonban képes lesz visszavágni az űrben, és megkezdeni a veszteségek pótlását hatalmas ipari kapacitásának köszönhetően. A „megvakult” japánok és törökök kénytelenek lesznek megpróbálni szárazföldön kész helyzetet teremteni: Japán megtámadja Kínát, Törökország Lengyelországot és szövetségeseit. A háborút apró seregek high-tech katonái vívják, elektronikus páncélzatukban. Ez ösztönzi majd az űrben napkollektorral gyűjtött energiának mikrohullámon a felszínre sugárzását lehetővé tevő technika kifejlesztését – amerikai oldalon. Az USA fegyverezni és pénzelni fogja szövetségeseit 2052 nyaráig (addigra a németek a törökök, a britek pedig az amerikaiak oldalán szállnak be), ekkor felszáll az új amerikai légierő, és a háborúnak vége lesz. És beköszönt az USA totális uralma az űrben is.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: jövő történelem usa kolbenheyer olvas george friedman

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr904589136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.