A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 90.: Lőver

2013.02.09. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

kuss.jpgHalmossy Kálmán a gesztenye miatt került az öregek otthonába. A gesztenye miatt, ami pont olyan volt, mintha a lőverben termett volna. Sokat tűnődött ezen, a gesztenyén, amikor a szobájában ült, kedvetlenül bámulva a ’70-es években modernnek számító, kopott bútorokat és a drapp mintás tapétát, no meg az egyetlen saját tárgyat, a nagy túlélő levélnehezéket. Kentaur és lapitha harca. Az íróasztal, a papírvágó kés, a réz lámpa, de persze az egész négyszobás lakás eltűnt örökre. No meg a lőver. A tárgyak java része még a háborúban tűnt el. Amikor a Mikulás-napi bombázásban összeomlott a Karcsi bácsiék háza, és az Ernesztina nénit már csak holtan tudták kiásni, Halmossy Kálmán édesanyja pánikrohamot kapott. Attól kezdve nyüstölte a férjét, Kálmán apját, hogy amíg véget nem ér a háború, költözzenek ki a lőverbe, ő nem marad itt a városban, még a fejükre omlik a ház. Hiller Ignác – mert Halmossy Kálmán apját így hívták, de erről majd később – végül beadta a derekát, a szükséges ruhát és edényeket kiskocsira pakolta, az értékeket meg lehordta a pincébe és befalazta. Jóban vannak a szomszédokkal, főleg, hogy a két szomszéd ház is Hilleréké, a szomszédok meg bérlők, de azért mégis. Aztán kiköltöztek a lőverbe. Gesztenyéskert a város feletti dombon, csend, jó levegő, biztonság.

Hiller Ignác minden nap begyalogolt a városba, megnézni a házat. Azt csak a háború után árulta el, hogy a pincét a szomszédok már másnap kibontották és kirámolták, de nem akarta a családot elkeseríteni. Amikor áprilisban vissza akartak költözni, már úgysem ez számított. Hanem a orosz katonák, akik tábori kórházat rendeztek be az üres lakásban, a szekrényeket kettéfűrészelték ágynak, a többi bútort pedig kidobták az ablakon. Miután elvonultak, Hillerék egy üres lakásba költöztek vissza, és naivan kérdezgették a szomszédokat tárgyaik holléte felől. A szomszédok persze mindent tagadtak. Aztán már lakbért se fizettek. Úgyis államosítják a házakat. Úgy is lett. Aztán jött a papír, hogy Hiller volksbundistaként B-listára került. Ezt persze könnyű volt cáfolni, de a nagy cáfolásba a Hiller név is belekopott, Kálmán már tizenöt volt, nehezen értette, miért lett egyszer csak Halmossy. Ignácot végül nyugdíjazták, állását a helyettese kapta meg, akinek a feleségéről mindenki tudta, hogy zsidó, de erre Ignác mégsem számított. Ekkor már nem csak a kommunisták gondolták úgy, hogy sok a négy szoba Hilleréknek (ilyenkor Halmossyék Hillerék maradtak), hanem Ignác is belátta, nem tudja eltartani a családot, ha ki nem adja a lakás felét. Társbérlők, közös konyha és fürdő, ez volt Kálmán gyerekkora.

A kentaurt és lapithát viszont visszaszerezte. Mindkét család rosszallása ellenére összebarátkozott ugyanis a Jencivel a hátsó udvarból. A Jenciék a szomszéd ház szuterénjében laktak, és vécéjük ugyan nem volt, de réz papírvágó késük és íróasztali lámpájuk igen. Pont mint Kálmánéké a háború előtt. Pont az. Amikor ezt Kálmán végül szóba hozta, Jenci előbb megverte, de aztán úgy érezte fairnek, ha a kentaurt és lapithát visszaadja, ami tényleg nagyon fair volt, mert ezért meg őt verte meg az apja. Ez adta meg a levélnehezék személyes flair-jét, amellett, hogy az egyetlen békebeli tárgyuk maradt. Az egész polgári múlt összeomlott, és a romok közül csak a lőver kandikált ki. Kálmán mindig használt ruhákban járt, és használt játékokkal játszott, sosem utazott a szüleivel, és végül egyetemre se ment, de nyaranta kiköltöztek a lőverbe. Ősszel meg leszedték a gesztenyét, az anyja megfőzte, Ignác és Kálmán pedig meghámozta. A héját pedig egyszerűen kidobták a kertbe, majd az állatok megeszik, vagy humusz lesz belőle.

Kálmán a technikum után az erdészetnél helyezkedett el, és igazgatóként ment nyugdíjba. A lányát, Sárát egyetemre küldte, és büszkén feszített a diplomaosztón. Továbbra is használt ruhában járt és továbbra sem utazott, de nyaranta kiköltözött a lőverbe. Mígnem egy napon Sára bejelentette, hogy terhes, és férjhez megy. Kálmán meg volt győződve arról, hogy jól leplezte a berzenkedését, de az is hamar elmúlt, ahogy a kis Dávid megszületett. Lakniuk csak kell valahol, gondolta. És eladta a lővert. Sára sírt, hogy, jaj, papa, ezt nem kellett volna, de Kálmán mosolygott, miközben majd megszakadt a szíve. Sokszor sétált arra, látta az ormótlan, újgazdag házat, ami a kis nyári lak helyére épült. És látta a földön elrohadó gesztenyét, amit senki sem szedett le. Egyre több minden jutott eszébe a gyerekkorából, de egyre gyakrabban derült ki, hogy ez senkit nem érdekel, helyette azt firtatják, hol járt aznap, evett-e, mikor mosta ki a mellényét. Sára megint sírt, hogy, jaj, papa. Aztán egyszer épp unokát látogatott, amikor Sára hozott haza egy kis gesztenyét, Kálmán megfőzte, megpucolta, közben mesélt Dávidnak a lőverről, a nagy gesztenyeszüretről, a pucolásról, meg a héjakról. Végül felállt, kinyitotta az ajtót, és a teli kötény héjat kiborította. Csak úgy kopogott a lépcsőházban. Rá egy hétre került az öregek otthonába.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr974887616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.