A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Miért lesz Obama jó elnök? - 75 days to go

2008.11.07. 11:40 Duffman

A bejegyzés párja 'Miért lesz Obama rossz elnök' címmel itt olvasható el. 

 

Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke. A világ minden újsága címlapon közli a negyvenhét éves fekete politikus arcképét, a világ megkapta a szuperhősét, az amerikaiak megszavazták. Jó, hogy ezt a szöveget nem tegnapra kellett megírnom, mert legalább volt egy pici időm végiggondolni mi is történt. Egy fekete politikus amerika élén. Azt hiszem mi innen távolról sosem fogjuk igazán megérteni mit is jelent ez pontosan, próbálunk a történelem tudásunkra építeni, de lássuk be, az sem az amerikai történelem körül forog. Azt mondják ez nagy dolog. Elhisszük, mert valószínűleg így van. Bár talán inkább hatalmas dolog. Úgy hiszem mi európaiak, mi magyarok ezt nehezen dolgozzuk fel a XXI. század elején, hogy valaki a semmiből tényleg képes eljutni a Fehér Házba, hogy a pocsolya túloldalán ez lehetséges. Persze nekünk is van Megasztárunk, de talán ez mégsem ugyanaz.

Barack Obama az elnök, január 20-án beiktatják. Szerintem senki sem számított rá. Ez így nem igaz. Sokan remélték, hogy meglesz, de sokakban ott volt a kétség. Én is reméltem, hogy ő lesz a befutó, de sok érdekes és értelmes ellenérvet hallottam (és sok butát is persze), hogy miért nem lehet mégsem elnök. Amikor szerda hajnalban vagy mikor Virginia is átállt már biztos volt. Talán előtte is, talán már a viták során biztossá vált, de utólag könnyű okosnak lenni, akkor mindannyiunk csak sejtette.

4 év. Általában elmondható, hogy az egyes kormányok 4 évenként váltják egymást. Miért pont 4? Nem tudom. De jól működik, jól ki van találva. Minden választás lehetőség a változtatásra, hogy kifejezzük nem tetszik amit az országunkkal művelnek. Az, hogy történik e változás tényleg, vagy csak új nevek kerülnek a történelemkönyvekbe nem lehet előre tudni, függ az országtól és a politikusoktól akiket kitermel. Mert igen, Barack Obama azért elnök, mert az amerikai nép bizonyos időközönként kitermel el nagy vezetőt, ha már tényleg para van. Ilyen volt Roosevelt, JFK, Reagen is. Mind-mind nagy emberek, nagy koponyák, akik hatalmas akadályokkal kerültek szembe mégis jó irányba terelték az országot és közvetve a világot is. Barack Obama egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy felkerüljön erre a  listára. Már önmagában az, hogy idáig eljutott elismerendő, hatalmas dolog és a nevére hosszú ideig emlékezni fognak/fogunk ígyis-úgyis, mert ő a tökéletes elnökjelölt, vagy ha nem is tökéletes, de olyan akiről 20-30 év múlva filmet fognak készíteni. De ezen már túl vagyunk. Elnök lett, a világ legnagyobb hadseregének parancsnoka, a világ leggazdagabb országának vezetője és ez felelősséggel jár, nem is kevéssel.

Tapasztalata? Az nem nagyon van. Ismerettségi köre? Hááát, ott is vannak problémák. Ezek bizony fontos hiányosságok, de a történelem számos példát felhozott rá, hogy a tapasztalat mit sem ér, ha nincs meg hozzá a vezetői képesség. Obamának van olyan? Nem tudjuk, nem lehetünk benne biztosak. Sok a kérdőjel, nagyon sok. Érthető, hogy sokan McCain mellé álltak, hisz bármit is mondjunk, Obama nem tökéletes és épp azért hatalmas dolog a győzelme, mert olyannyira ő az anti-elnökjelölt, hogy sokáig nem is számoltak vele igazán.

Nagyjából tudjuk milyen programot készített magának. Ha McCain a szabad piac élharcosa, Mr. Change egyértelműen a jóléti állam védelmezője. Ez két felfogás, mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek, mindkettőnek voltak sikerei és  kudarcai is. Obama inkább a megújuló energiák felé nyitna, McCain inkább atompárti. Valószínűleg mindkettő ugyanolyan áramot állít elő, akkor nem tök mindegy? Sorolhatnám még az ellentéteket, de mind tudjuk, hogy a politikusok hajlamosak olyan dolgokat megígérni, amiket nem biztos, hogy be tudnak tartani. (vagy biztos, hogy nem tudják betartani…) Reagen mondta valamikor, hogy „Az első napomon a Fehér Házban meglepődve szembesültem vele, hogy tényleg olyan rossz a helyzet, mint amilyennek a kampány során beállítottuk“ Amerika és a világ bajban van és ezt mindenki tudja, nem szükséges hozzá belső, titkosított forrásokat olvasni. Obamának nem lesz könnyű, de lássuk be, eddig sem volt. (igaz ettől sokan nem érzik jobban magukat) Szóval ha ennyi a kérdőjel, ennyi a bizonytalanság, miért reméli mindenki, hogy jó elnök lesz? Én csak a saját válaszomat tudom.

Azt hiszem van valami, ami túlmutat minden tapasztalaton, kapcsolaton, előre megírt programon és ez nem más, mint az ember maga. Obama nem azért nyert, mert olyan tökéletes dolgokat állított össze magának 2012-ig, hanem mert magát az embert késznek és alkalmasnak látták az amerikaiak rá, hogy az elnökük legyen. Félretettek bőrszínt, tapasztalatot, mert látták, hogy olyan jelképet, szimbólumot kapnak, ami erősebb a legtapasztaltabb elnöknél is. Obamában az USA meglátta önmagát, azt amivé válni szeretne, ami erőt ad neki rá, hogy szembenézzen válsággal, terrorizmussal és ha kell az egész világgal. Mert a 44. elnöknek sem volt könnyű, és az, hogy neki sikerült, reményt ad nekik, és nekünk is. November 4-én nem biztosan jó elnököt választottak, annál sokkal sokkal többet, olyasmit ami mögé azok is fel tudnak sorakozni, akik nem támogatták, mert egy országot nem csak a gazdasági mutatók tesznek naggyá és erőssé, hanem az emberek, akik képesek összefogni, hogy változtassanak és nyomot hagyjanak a világban. Remélem a történelem igazolja majd e soraimat, mert ha Barack Obama elbukik és az USA igazán megroppan, senkiben ne legyen kétség, hogy azt mi is megszenvedjük, mert az EU ahogy ma ismerjük (hadsereg és befolyás nélkül) nem lesz képes rá, hogy fenntartsa a nyugati kultúrkör dominanciáját, és akkor tényleg minden megváltozik.

That’s not the kind of change I want…

De most mind bizakodunk, és minden okunk meg van rá. Amerikának sok tanulnivalója van még, de bármennyire nehezen nyeljük is le, azt nem tőlünk európaiaktól fogják megtanulni, mert nekünk lehet hogy mégtöbb. Ha valamikor, akkor most beindíthatjuk, be kell indítanunk az Európa Express-t, mert nem csak az USA változik, a világ is változik körülötte, és mondjuk úgy a gőzmozdony már kiment a divatból…

Szólj hozzá!

Címkék: usa eu választások obama mccain fehérház

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr18755467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.