A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Gyurcsany goes – Magyarország az Economist szégyenfalán

2009.03.27. 17:52 Lodovik Trema

Az EU elnöki tisztét betöltö cseh kormány összeomlásának [Topolanek toppled] csak egy doboz jutott ugyanazon az oldalon. Az elmúlt két évben emlékeim szerint kétszer foglalkozott kiemelten Magyarországgal a brit hetilap, mindkét alkalommal negatív kontextusban. Ez a cikk sem jelent kivételt – Az Európa rovat szégyenfalára kerultunk. 

A kormányzó Szocialisták kétségbeesetten keresik az új miniszterelnököt. - írják, majd idézik Gyurcsány szavait arról, hogy nem kiván a változások akadálya lenni. A lemondást kikényszerítö válság legfontosabb okaként a Szocialista kormányzat az ország éveken át tartó koncepciótlan (félre)menedzselését jelöli meg, valamint, hogy a gazdasági összeomlás szélére sodorták az országot azzal, hogy nem voltak képesek a nyugdíjterheket enyhíteni, illeve kudarcot vallottak a költségvetés kiadási oldalának rendben tartásával is.

 

Lehetséges utódokról annyit írnak, hogy valószínuleg párton kivuli ember veszi át a hatalmat és három személyt név szerint is megneveznek: Surányi György, korábbi jegybank elnök és válság menedzser, Glatz Ferenc, az MTA elnöke, valamint Bokros Lajos, a 90es évek reformer pénzugyminisztere. Az útobbi két napban (de már az Economist lapzártája után) világossá vált, hogy Surányi nem vállalja a felkérést, Glatz Ferenctöl meg a madarak fanyalognak. Jelenleg úgy néz ki, hogy Bokros lesz a legkisebb közös többszörös. - Személy szerint az elörehozott választások után ezt tartom a legjobb megoldásnak. Az öreg MSZ(M)Psektöl rég nem várom el, hogy az ország érdekét a sajátjuk elé helyezzék, de a legkisebb kárt talán úgy okozzák, ha Bokros kezébe adják a gyeplöt. Sokaknak fog sokminden fájni – ugye – de legalább elkerulhetö az összeomlás.

 

Arról is megemlékeznek, hogy Gyurcsány anno még a fiatal reformer szerepében tetszelgett, majd a 2006 öszi utcai tuntetések után sosem tudott már igazán magához térni. Tett ugyan egy félénk kisérletet a magyar adóterhek könnyítésére, de ennek szinte semmilyen erdeménye nem volt. Ebben a hónapban a forint az IMF 25 milliárd dolláros mentöcsomagja ellenére is rekord alacsonyan verte a padlót, a munkanélkuliség 8.4%-ra nöt, és a kormány elörejelzéseit a 3.5%-os GDP csökkenésröl a Capital Economics think-tank erösen vitatja és 7.5%-ot jósol. Ez nagyjából 10 évet jelent visszafele az idöben, ha csak a GDP értékét nézzuk. Ha a többi makrogazdasági mutatót is, akkor egészen a 90es években érezhetjuk magunkat. A retro a divat.

 

A következö bekezdés a helyi szinten intézményesult EU pénzek köruli korrupcióval indul [mert ugye senki nem hiszi el, hogy a Zuschlag az egyetlen aki ilyenekkel szórakozott?]. A krízis ellenére – írják – realitásukat veszetett vélemények jelennek meg, föleg 'nacionalista értelmiségiek' tollából, akiknek nyelvezete erösen emlékeztet a 30as évek töke- és 'kozmopolita' ellenes hangulatára. Rögtön ezután idézik Orbán Viktort, amikor azt hozta fel, hogy a pénzugyi rendszer 80%-a "kulföldiek" kezén van.

 

Mindezek ellenére ök úgy látják, hogy Gyurcsány távozása egy jól koreografált szinjáték volt – pártelnökké választása is iszonyú simán ment. A kisebbségi kormány a két kis párt [liberális Szabad Demokraták és 'pro-business' Demokrata Fórum] támogatásától fugg – és egyik sem akar elörehozott választást. A cikk utolsó gondolata pedig: Az új miniszterelnök hagyhatja, hogy a Szocialisták eljátszák az áldozat szerepét, akiket belekényszerítettek a népszerutlen kiadáscsökkentések megszavazasába, miközben a (újra)éledezö Gyurcsány a háttérböl irányíhatja a bábjátékot.

 

9 komment · 2 trackback

Címkék: mszp orbán fidesz gyurcsány economist

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr71029675

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.28. 15:16:31

Meghal a cselszövő, dúl a rút viszály: Gyurcsánynak annyi Egy langyos-kellemes tavaszi szombaton miért is menne ki az ember kirándulni a természetbe, kit érdekelnek a bagzó nyulak, amikor nincs is annál szórakoztatóbb, mint ami zárt ajtók mögött, telefüst…

Trackback: Kifordított ország 2009.03.27. 18:46:32

A nap képe: Gyurcsány távozik...Ehhez nincs is mit hozzáfűzni :) Maximum annyit, hogy bár élőben láthatnánk már..

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arvisura · turoczi.blog.hu 2009.03.27. 19:13:47

A magyar szociális - liberális = hazug és tolvaj
Aki Bokrost ráengedi az országra, az minimum antidemokrata, terrorista beütésekkel. Viktorka a saját szimpatizáló táborát addig gyarapítja az időhúzással, hogy az egész bili a nyakába fog borulni a szarakodásuk miatt.
Így már érthető a jobbik "szárnyalása"

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.03.27. 19:38:31

@arvisura: Mi a bajod Bokrossal? Nem elég Kádárista?

Fogyasztóvédő 2009.03.27. 20:21:11

Durva ez az egész.Erről ez akis szösszenet jutott eszembe, hiszen nagyon igaz:

"Nincs karikás ostorom, nem vagyok betyár, és nem hordok bő gatyát. A világ egyik legszebb, és legnehezebb nyelvét beszélem, s rajtam kívül még több millióan értik hogy mire gondolok, amikor azt mondom, MDF privatizáció, BOKROS csomag, Öszödi beszéd, Sárazsadány, Kaja Imbrahim. A hírnevem megelőz, ha külföldre megyek, s szinte már örülök, ha a turisták összekeverik Bukarestet Budapesttel. Megvetéssel gondolok a Mónika Show-ra, a korrupt politikusokra, a sokat kereső és keveset dolgozó hivatalnoki rétegre, a mérhetetlenül nagy bürokráciára és városom egész képviselő-testületére. Nem szeretem a parlamenti közvetítést, a sárga Combinót, a négyes metrót, a szegfűt és az ibolyát és már a narancsot sem. Itt élek Európa szívében, mégis azt mondják, el lehet innen menni. Bürokráciában mi vagyunk a császárok, és igenis nálunk vannak Európa legnagyobb adóterhei. MAGYARORSZÁG, én most lelépek vagy legközelebb már a Vállalkozók Szövetségére szavazok."
www.vallalkozokszovetsege.com ADD TOVÁBB!

arvisura · turoczi.blog.hu 2009.03.27. 21:04:45

@Lodovik Trema: Semmi bajom az ilyen nemzetmegváltókkal.SAtróman itt az egész bagázs. Kádár ezekhez képest ipari tanuló volt. Úgy is halt meg - hót szegényen.

Vidéki 2009.03.27. 21:06:55

Befejező mondatod nagyon jól jellemzi a valóságot: „A cikk utolsó gondolata pedig: Az új miniszterelnök hagyhatja, hogy a Szocialisták eljátszák az áldozat szerepét, akiket belekényszerítettek a népszerutlen kiadáscsökkentések megszavazasába, miközben a (újra)éledezö Gyurcsány a háttérböl irányíhatja a bábjátékot.”
Én is úgy látom, hogy a „Szakértői Kormány” leendő miniszterelnökének a „strohman” szerepét kellene eljátszani.
Nem tartom véletlennek, hogy a kiváló intellektusú Surányi György nem vállalta el ezt a szerepet.

Bell & Sebastian 2009.03.27. 23:24:01

@kicsi piros disznó:

Link nem műxik.

@Lodovik Trema:

Kései utánlövés.

Az eco is tévedhet. De az sem mindegy, hogy egy Rothschild vagy egy Soros veszi-e a védőszárnyai alá a regnáló dinasztiákat.

Szemmel látható, hogy az SZDSZ jobban kapaszkodik még az MSZP -nél is.

Ez a valódi problémája az eco -nak! Egyben a nekünk is.

Bokros? Ugyanmá...

Corry 2009.03.28. 08:47:02

@kicsi piros disznó:
A link tényleg nem működik, de úgy meg lehet nézni a képet, ha bemásolod a böngésződ címsorába.
Ami viszont itt a miniszterelnökválasztás kapcsán zajlik, az bohózatba illő. Már egyébként nem is tisztességes, főleg a Lendvai asszonyság féle felhangokat is ide számítjuk. Én ha szocialista lennék (brr...) akkor már magam tiltakoznék ez ellen, mert ez már mindenkit lejárat.
Remélem talán az országot nem, de csak azért, mert az eddigi politizálás és a gazdaság állapota már eddig is lejáratta.