A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Reggel – a félelemről – 2009. december 4.

2009.12.04. 09:00 Horváth Andor Márton

Egy korábbi cikk megvitatásánál felmerült a kérdés: miért mondjuk, hogy a Hamasz terrorszervezet? A kérdés persze nem volt komoly: törzskommentelőink tisztában vannak azzal, hogy mi biztosak vagyunk benne, hogy helyesen ítéljük meg a Hamaszt ebből a szempontból. Sőt - egy ízben a Jobbik és a Hamasz közötti párhuzamokat is említettem. Nem is véletlenül.

A nemzetközi "terror" a nagy francia forradalmat követő "jakobinus terror" fogalmából ered. Maga a szó félelmet jelent. És bár mostanában igen gyakran olvassuk ezt a szót, a félelem fogalma még most is meghatározó a terrorizmus tanulmányozásánál.

A terrorizmus félelemkeltéssel kíván elérni célokat. A célok lehetnek pénzügyi vagy politikai természetűek. Az első csoportba a váltságdíjat követelő túszejtők tartoznak, a másodikba pedig mindenki más - az ideológiai alapon cselekvőktől a "szabadságharcosokig".

A félelemkeltés az első csoportban egészen egyértelmű. A túszejtő brutalitásától tart az, akitől váltságdíjat követelnek. A második csoport sokkal bonyolultabb módszereket ismer. Itt van például a Jobbik. A "Magyar Gárda" nem vert meg senkit. Rendőröket egyszer megpróbált, de az sem sikerült. A "Gárda" csupán felvonulgatott itt-ott. A fővárosban néhány idősnek eszébe juttatta a nyilaskeresztesek uralmát, vidéken pedig egy reguláris kinézetű, cigányokkal szemben "nem elnéző" hadsereg képét mutatta. Ám ettől nem csak a zsidókban és cigányokban - részben Auschwitz-túlélőkben - nőtt meg a félelem.

A felvonulgatást meg kellett indokolni: erre alkalmas volt a "cigánybűnözés" és a "nemzethalál" két remek fogalma. Márpedig igen sokan tartunk a bűnözés minden új válfajáról, a nemzet pedig még többünknek fontos. A korrupt és követendő irányt soha nem mutató magyar parlamenti élet mellett nem volt nehéz elérni, hogy sokan megkérdőjelezzék biztonságukat, nemzeti értékeik védelmét. Elkezdtek félni attól, hogy talán valami alapvetően romlik el körülöttük. Ezt persze nem kizárólag a "Gárda" érte el, de kétségtelen, hogy nagy hatása lehetett. Amellett, hogy mindenhol a bizonytalanság-érzetet erősítette, a szilárdság alternatívájával kecsegtette a "magyarokat". Amíg be nem tiltották. A szervezet feloszlatásának indoka pedig pontosan a félelemkeltés volt.

A Jobbik - mint politikai szárny - megmaradt, és ha kormányzásra nem is, de a kormányzás megnehezítésére készül. Amikor a Jobbik bekerül az Országgyűlésbe - hiszen valószínűleg bekerül -, akkor a magyar parlamenti politika szókészletébe belekerül a cionizmusról, idegen földvásárlókról, cigánybűnözésről, csendőrségről való beszéd. Nem mondok párbeszédet, mert bízom a jelenlegi parlamenti pártok demokratikus elkötelezettségében - még ha ez a legtöbbször alá is van rendelve a hatalom- és pénzsóvárságnak.

A Hamasz azért lő ki számottevő harcérték nélküli rakétákat Izraelre, hogy a környéken élők ne érezzék magukat teljes biztonságban. Azért vegyíti saját militáns terroristáit civilek közé, hogy a civileket is lője Izrael, mikor terroristákat akar lőni. Ezen egyrészt a nyugati közvélemény felháborodik, másrészt a gázai civilek is felháborodnak, hiszen őket lövi Izrael. Mit érdekli őket, hogy az izraeli hadsereg nem rájuk céloz, hanem a terroristákra: az ember nem érzi, hogy a mellette állóra céloztak, ha az egész ház ráomlik a bombától.

A fentiek miatt a közvélemény hajlamos azt hinni, hogy az egésznek Izrael az oka. Hiszen a palesztinok milyen kevés halálesetet okoztak az elmúlt években, és a tavaly szilveszteri gázai háború milyen rengeteg civil áldozattal járt! De tévednek. A gépkocsis robbantásokat is a Hamasz szervezi. Ha Izrael politikája nem volna elég kemény, a Hamasz átjutna Ciszjordániába, és onnan is kiűzné a politikai párttá átalakult Fatahot, mint a Gázai-övezetből. A Hamasz politikája Izrael legkisebb hibáját, gyengeségét is felerősíti. Ha egy határt nem tudnak elég alaposan őrizni, rögtön alagutakon keresztül csempészik be a rakétákat a Gázai-övezetbe. Ha a hadsereg megtorpan a Hamasz teljes megsemmisítése előtt, mint egy éve tette, akkor győzelem nélkül kellett meghalnia többezer civilnek. De ha kivívták volna a győzelmet, akkor még kétszer ennyi ártatlan áldozat lett volna. A cél, hogy bármerre lépjen is Izrael, akadályba ütközzön.

Ez persze nem kisebbíti Izrael hibáit. De például a civil áldozatok halálát nem a saját polgárait védő Izrael, hanem az iskolákat és mecseteket fegyverraktárnak használó Hamasz számlájára kell írni. A fegyvereket, melyeket a Hamasz használ, pedig Irán számlájára. Azt pedig, hogy a fegyverek eljutnak a Gázai-övezetbe, Szaúd-Arábia és Egyiptom nézi tétlenül.

És itt van nekünk a Jobbik, a maga iráni kapcsolataival; itt van nekünk Vona Gábor, aki az iráni Forradalmi Gárdát akarja Magyarországra importálni.Irán Izrael legnagyobb ellensége, de nem csak Izraelé. Irán iszlámista ország. Náluk nincs olyan könnyű élete a nőknek, zsidóknak, melegeknek, demokratáknak, utazni, menekülni vágyóknak, mint itthon. Ha itt lett volna a Forradalmi Gárda 2006-ban, és felügyelte volna a rendet az utcán, nem hiszem, hogy Révész Mártíriusz eljutott volna élve a Parlamentbe. Azok a gárdisták nem tarsolyt használnak, de nem is gumilövedéket. És nem a szólásszabadság védelmében szokták használni a fegyvereiket. Biztos, hogy Közel-Keletet akarunk csinálni Magyarországból?

8 komment

Címkék: politika magyarország izrael irán terror reggel jobbik magyar gárda gáza

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr501555524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2009.12.04. 10:07:54

"Mit érdekli őket, hogy az izraeli hadsereg nem rájuk céloz, hanem a terroristákra"

Izrael ezt mondja, de erre nincs bizonyíték, csupán magyarázkodás a külföld felé. Ha mégis igaz lenne, szerinted shotgunnal kell vadászni légyre?

És amikor a felmérések szerint a közvélemény több, mint fele etnikai tisztogatást szeretne látni, akkor a szélsőjobbal tarkított kormány szerinted véletlenül sem céloz a civilekre?

Goldstone a valóságot, jelentésében Izrael számára előnyösebben írta le, de még így is elég negatív volt, hogy kiutáljanak egy zsidót maguk közül. Háborús bűnök tömege. Tagadhatatlan.

"Vona Gábor, aki az iráni Forradalmi Gárdát akarja Magyarországra importálni."

Ezt el is hitted neki?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.04. 10:22:37

@m.logic: Az a shotgun precíziós bomba. És sajnos megintcsak előáll a Hiroshima-probléma. Ott (becsléstől függően) 150-300 ezer amerikai katona életét mentette meg az atombomba. Az utólagos sugárzásról meg akkor még nem tudtak. Izrael hagyományos bombákat használ, és így nem kell házról házra haladnia. Sajnos nem nagyon lehet ennél pontosabb bombákat használni: ezek gyakorlatilag egy ablakon betalálnak, és igen ritka az eltévesztett találat. (A koszovói NATO-beavatkozás során például volt egy, lett is belőle hatalmas balhé. Meg tavaly is talán volt egy ilyen, nem emlékszem.)

Ne feledd azonban, hogy akkor a kormányban még nem volt bent a szélsőjobb, és hogy Netanjahu eredetileg nem akart a szélsőjobbal koalícióra lépni. Ez a háború ugyan választás előtti erőfitogtatásnak bizonyult, de azért nyilvánvaló volt, hogy a civil áldozatok számát minimalizálni akarják.

Vona elment az iráni nagykövetségre, Morvai Krisztina pedig Teheránba ment. Nem tudjuk, mit akarnak; de az ilyesfajta kapcsolat nem kizárt. Nyilván nem akarják idehozni a Forradalmi Gárdát; éppenhogy inkább ugyanazt csinálnák meg magyar változatban, és alkalmaznák a saját ideológiájukra. A lényeg a fegyveres erőszak kedvelése. Két változat is volt az ötletre: a "Magyar Gárda", és a csendőrség felállításának gondolata.

Goldstone-nak utánanézek rendesebben, aztán majd írok belőle posztot.

Bell & Sebastian 2009.12.04. 12:18:37

Én úgy láttam, RM megverésekor Forradalmi Gárda garázdálkodott a belvárosban precíziós nagyöblű puskákkal és nem sörétes flintával, ami egyébként csak annak "precíziós", aki sosem volt katona.

Egy tojásról vérnősző killer-chickenre képzettársítani több mint merészség.
Különösen akkor, ha a baloldal SZDSZ-telenítő projektje - szigorúan jobboldali (látens) támogatással.

Kinek hiányzik itt új szereplő a húsosfazék mellé?
Még felrúgná az agyalágyult, nem?

De.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.04. 12:25:36

Ez az írás nagyon elfogult, feltételezem érintettség révén.

Végül is, aki érintett, lehet egy irányban elfogult, ezzel semmi gond.

A gond azzal van, ezeket a dolgokat dogmaként rá akarják erőltetni mindenkire.

Miért ne lehetne mindenkinek saját kialakított véleménye?

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.04. 12:42:36

@anti_troll: Lehet véleménye mindenkinek! Személyes érintettségem annyi, hogy vannak izraeli ismerőseim, sőt, a legutóbbi időben kiderült, hogy távoli rokonaim is. De a véleményem azelőtt is természetesen ugyanez volt, hogy kiderült volna ez az "érintettség". És ne feledjük: Izraelben nagyon erős a baloldali-liberális tábor is, amelyik ellenzi a telepépítést, ellenezte a tavalyi háborút stb.

Mindenkinek lehet saját véleménye, ez nem vitás. Nekem az a véleményem, amit a cikkben leírtam.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.04. 12:46:34

@Bell & Sebastian: Egyre nehezebb kikódolni a kommentjeidet. Egyébként a sörétről és a flintákról: itthon gumilövedéket használtak RM esetében, amiről Tölgyessy Péter azt mondta: "ez azért Gázai-övezet-szintű fegyver, ilyet nem szabad városban használni". Ebben igaza volt, a gumilövedék oszlatásnál túlzás. Ha bazaltkockák röpködnek, akkor nem túlzás. Egyébként pedig a Gázai-övezetben nem sörétes puskák voltak, hanem az előkészítésben infravörös vagy optikai célzású levegő-föld rakéták, a közvetlen támadásban pedig könnyűpáncélosok és közelharcban természetesen lőfegyverek. De a közelharcokban sokkal kevesebben haltak meg, mint előtte, a bombázásokban.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.12.04. 12:49:59

@Bell & Sebastian: Ja, bocs, látom már, félreértés volt ez a sörétes dolog. Én m.logic "shotgun" kifejezésére reagáltam, amikor megmondtam, mit használtak a "légy" ellen. Egy percig sem gondoltam ezt összevetni 2006. október 23-ával; egyébként az utóbbi esetben súlyosan elítélem a rendőri szereplést, elsősorban a letépett azonosítószámok miatt.

Bell & Sebastian 2009.12.04. 14:37:56

@Horváth Andor Márton:

Nem nehéz a dekódolás. A kódolás, az.