A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 11.: Oláhok

2010.01.30. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.

Dr. B. András, az irodalomtudományok doktora boldog bódulatban kortyolgatta a vörös Ursust a kolozsvári kávéházban, miközben igyekezett úgy tenni, mintha figyelné kollégája fejtegetését Valeria Koch költészetéről. A germanisztikai konferencia hivatalos része lezárult, előadása a műfordítások közvetítő szerepéről sikeresnek tűnt. Este még leisszák magukat, aztán másnap irány haza, Budapestre. Dr. B. András többször járt már Kolozsvárott, Temesváron vagy éppen Nagyszebenben germanisztikai konferencián, hiszen az ilyesmi jól mutatott a szakmai önéletrajzban, lehetett kapcsolatokat építeni, kellemes kikapcsolódás volt, sőt némi készpénzzel is járt. Egy német alapítvány finanszírozta, német, osztrák, magyar és román kutatók ismertették legújabb eredményeiket a dél-kelet-európai német irodalom témakörében. A helyszínen persze mindig kiderült, hogy a néhány magyar kivételével mindenki erdélyi szász: vagy kitelepült, vagy már azóta vissza is települt. De hát attól még, hogy sikeresen megfejték a német államot egy kis nosztalgiautazásra, más is sütögetheti a pecsenyéjét a tűz körül. A pecsenye része volt a kellemes sörözgetés. A hideg zuhany másnap következett.

Dr. B. András ebéd után még lezuhanyozott, bepakolta a kofferjét és belebújt a zakójába. Automatikusan végigsimított a belső zsebén, ahol az útlevél és a pénztárca volt. Volt. Előző este még ott volt. A kávézóban. Ahol a második sörnél már olyan melege lett, hogy levette a zakót, és maga mögé, a karfára terítette. Hát onnan nem volt nehéz kiemelni. De ez most lényegtelen is, a kérdés az, hogyan jut így haza. Szerencsére vele utazó kollégája, Dr. Sz. Zoltán kolozsvári születésű volt, és csak a rendszerváltás után kapott állást a budapesti egyetemen. András elrohant a konzulátusra, míg Zoltán megtankolt, hogy minél hamarabb indulhassanak. Mivel már nem volt félfogadási idő, egy készséges, de kissé ütődött biztonsági őrt sikerült csak előkeríteni, aki aztán nagy nehezen előcsalogatott egy ügyintézőt. Tessék elmenni a rendőrségre, addig nem tehetünk semmit. Értem, és az hol van? Ó, egész közel, gyakorlatilag srégen szembe. András kiszaladt, egyenesen Zoltánba, aki nagyon elcsodálkozott, hiszen a rendőrkapitányság tíz éve költözött el a megadott címről. De szerencsére tudta, hova, kocsival csak öt perc.

A rendőrségen senki sem értett magyarul. Zoltán képviselte az ügyet, és nagyon hamar eljutottak egy nyomozóhoz. A szobában, ahová betessékelték őket, csak egy ócska szekrény, egy kopott, rozoga asztal és három nyikorgó szék állt, de a nyomozó öltözéke kifogástalan volt, sűrű, fekete haja pedig hátra volt pomádézva. Mircea Geoana nézhetett így ki fiatal korában. Gondosan behajtotta a papírlap szélét margónak, majd Zoltán kezébe adta, és diktálta, hogy mit írjon. Zoltán egy darabig még fordított Andrásnak, de aztán abbahagyta, hiszen az egész formaság volt. Személyi adatok (Születési hely, megye. Mi az, hogy nincs megye? Budapest nem tartozik megyéhez. Romániában ilyen nincs, minden város tartozik egy megyéhez. Írja, Judetul Pest.), elvesztés vagy ellopás körülményei. Aláírás, pecsét. Udvarias mosoly, kézfogás, jókívánságok, és sajnálkozás, hogy ilyesmi érte országunkban. Mint egy európai rendőrség.

Nyomás vissza a konzulátusra, mert időközben sötétedni kezdett. Az ügyintéző nagy kelletlenül előjött, átvette a jegyzőkönyvet, majd András kezébe nyomott egy nyomtatványt: tessék kitölteni. De hát ez románul van! És? Nem tudom kitölteni, mert nem értek románul. Mit nem lehet azon érteni, hogy professia? Oké, az foglalkozás, de nem tudom románul azt, hogy tanár. Professor, mi lenne más? Nem volt értelme vitatkozni, inkább Zoltánhoz fordult, és közösen szépen kitöltöttek egy újabb értelmetlen nyomtatványt. Közben befutott egy idős pár, a bácsinak is ellopták az útlevelét. Azt legalább sikerült megakadályozni, hogy őket is rossz helyre küldjék. András már a kezében érezte a követségi igazolást, amivel beléphet Magyarországra, amikor az ügyintéző előhúzott még egy lapot: a vámnyilatkozatot is tessék kitölteni. De minek? Jó, nem kérdezem, töltöm. És akkor ezt be kell vinni a vámhivatalba. Ilyenkor? Már minden bezárt. Nagyváradon hétig nyitva vannak. De nem érünk oda hétig! Sajnálom, akkor majd holnap utazik haza. Közben visszajött sírva az idős pár, hogy a rendőrségen nagyon kedvesek, de senki nem ért magyarul, és nem tudták elmagyarázni, mit akarnak. Az ügyintéző dúltan elviharzott.

Száguldás Nagyváradon át, hazafelé. Természetesen meg sem próbálták megkeresni a vámhivatalt. Milyen vámnyilatkozatra lenne szüksége, és kinek? A román határőr unottan intett már messziről. A magyar határőröknél megálltak, mert kellett egy pecsét a követségi igazolásra, csak úgy lehet otthon majd új útlevelet igényelni. Senki sem kérdezett semmit, kicsit piszmogtak, aztán vége lett. Hazaértek. Dr. B. András, az irodalomtudományok doktora pedig még egy darabig azon merengett, hogy lehet valami igazság a dákoromán kontinuitásban. Római hatékonyság, hun arrogancia.
 

16 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr201598615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.30. 09:16:01

Ez egy nagy bullshit! Tőlem fényes nappal Budapesten a belvárosban loptak el 150K forintot és a budapesti rendőrség sem volt semmivel sem felkészültebb, sőt. Hagyjuk már ezt a román(ia)fikázást.
Szerintem Dr. B. András hasonlóan járt volna Párizsban, Londonban vagy akárhol egy európai városban. A történetben semmi sem volt romániaspecifikus.

ralf 2010.01.30. 12:18:36

Hát azon én is elgondolkodtam, miféle hírértéke van annak, hogy egy külföldi hivatalban nem tudnak magyarul. Azzal együtt is, hogy ha Kolozsváron mégis van, az kevésbé meglepő, mint Párizsban.

kolbenheyer 2010.01.30. 12:33:54

@Talon Karrde: @ralf:
Furák vagytok.
"Vigyázat, fikció!"
De ha már:
Kedves Talon! Nem jött le, hogy ebben a sztoriban nem a románok a hunyók? Olvasd már el, lécci!
Kedves ralf! Nem tudom, hallottál-e már arról, hogy Romániában magyarok is élnek. Vegyes lakosságú területeken nem lenne meglepő, ha az állami szervek esetleg a kisebbség nyelvén is működnének.

dobtaras 2010.01.30. 15:03:38

@kolbenheyer: Gratulálok, Romániába útlevél. Ennél életszerűbbet el sem tudnék képzelni. Hacsak nem azt, hogy külön pecsétet kell szerezni a határon ahhoz, hogy új útlevelet igényelhessek az ellopott (elveszett) helyett. Meglátszik rajtad az évek rutinja. Ja persze, ez is belefér a fikcióba.

De mégis ez a babérkoszorús rész:
"lehet valami igazság a dákoromán kontinuitásban. Római hatékonyság, hun arrogancia."
Én megértem, hogy Adynak jólállt a nemzet korbácsolása, de ő legalább tudta hozzá, hogy a dák és a hun populáció eléggé kevés hasonlóságot mutatott annak idején. Persze a történelem átírása Ond vezér sarjától sem állt távol, de azért mégiscsak túlzás lenne Őt hozzád hasonlítani.
Mégegyszer mondom, rendben van, hogy fikció, de akkor úgy kezdjed, hogy "réges-régen, egy messzi.messzi galaxisban...".

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.01.30. 15:16:26

@dobtaras: egyrészt: volt olyan, amikor még kellett.
Másrészt valójában nekem nem lenne szükségem arra, hogy az elején ott legyen, hogy fikció, ám már a legelső posztnál sem tiltakoztam, sejtve, hogy lesz olyan, aki nem tudja fikcióként olvasni.
Mond csak, akkor szerinted minden igaz, amit a Da Vinci kódban olvastál?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2010.01.30. 15:30:12

@calam: előző kommentem visszavonom, és idéznék dobtaras sajnos nem működő blogjáról:

"Ilyenek voltak az 1848-as forradalom alatt a konzervatív nemesek, ilyenek kerültek hatalomra a két világháború között hazánkban, őket neveztük annak idején "reakciósoknak", és ők azok, akik ma is mindent megtesznek, hogy elgáncsolják azokat a merőben progresszív lépéseket, amelyeket Gyurcsány Ferenc és az Ő kíváló szakemberekből álló Kormánya tesznek hazánk felvirágoztatása érdekében."

kolbenheyer 2010.01.30. 16:09:19

@dobtaras:
Most zavarba hoztál.
Szerinted mikor játszódik a történet? :-)

Akinek muszáj, annak magyarázom az utolsó sort:
római hatékonyság = a román hatóságok európai módon működtek
hun arrgonacia = a magyar külképviselet annál szarabbul

molaris 2010.01.30. 22:37:38

St. Margareten. Sikeresen megszabadítanak az irataimtól. Vissza Zürichbe, reggel ott találok ismerőst. Hajnalban a parkolóban rámkopog egy magyar, miért alszom a kocsiban. Elmondom. Telefon, konzulátus: foto, rendőrség- utána menjek hozzájuk. Kérdem: miből? Hát, aki segített, eztán is fog. Megtette.
St. Margarethen: kiszúrnak, eddig soha meg nem állítottak, átenged- a sógor viszont nem enged be. A két hivatal között egy folyó híddal. 4X oda- vissza, az 5. körben vittem a sajtfejűt, döntenék el, mit csináljak.

Azért hazaértem.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.31. 09:23:05

@kolbenheyer:
@calam: A fenti művet akkor lehet fikcióként olvasni, ha pl. orkok, klingonok, Mislixek, wookiek vagy esetleg Goa'uldok lettek volna a főszereplői. Így nekem nehéz elvonatkoztatni és újraolvasva sem jöttem rá hogy ki a hunyó.
"Vegyes lakosságú területeken nem lenne meglepő, ha az állami szervek esetleg a kisebbség nyelvén is működnének."
Mit szólsz ez működik, az én 120.000 lakosú szülővárosomban működik, faszául. Kolozsváron pont nem, ott elkúrták a magyarok, de még lehet rá esély ott is. Egyéb kérdés?

kolbenheyer 2010.01.31. 11:05:57

@Talon Karrde:
Sajnálom, ha nem kenyered az irodalom, de ezért nem kéne mást hibáztatnod.
A fikció, tudod, nem egyenlő a sci-fi-vel. Az Egri csillagok is fikció, hiába élt Dobó István.
De segítek: ez a sztori arról szólt, hogy a magyar külképviselet szarban hagyta a főszereplőt. Ez a hun arrogancia. Ezzel szemben a román hatóság, amitől pedig a magyarok általában tartanak, jól működött. Ez a római hatékonyság.
Én nem kérdeztem tőled semmit, ne agresszívkodj. Ralf csodálkozott, hogy miért csodálkoznak a szereplők azon, hogy Kolozsváron nem beszélnek a rendőrök magyarul. Szerintem ez nincs rendjén, ezért szerepel a sztoriban.
Egyébként meg nyugi: a mese már csak mese. KÉpzeld el, hogy csak valami hasonló történt meg egész más emberekkel, és több élményből gyúrtam történetet. Ahogy mindig is teszem ebben a sorozatban. Tudod: fikció.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.31. 21:52:20

@kolbenheyer: Elég sok irodalmat olvasok. Nem kéne megvádolj azzal, hogy műveletlen vagyok ("nem kenyered az irodalom"), csak azért, mert nem értem azt amit te írsz.
Mocsok egy kioktató stílusod van, tudod?
Szerinted Kolozsváron nem beszélnek a rendőrök magyarul és ez szerinted nincs rendjén. Hát nem tudom, szerintem ez rendjén van, ugyanis határeset, tudniillik régebben megvolt de már nincs meg a minimum 20% magyar hogy a létező törvényt alkalmazzák. Mondtam már, hogy Kolozsvár külön eset és még így is elhiheted, hogy sacc/kb. húszból egy rendőr ott is tud magyarul.

Bell & Sebastian 2010.02.01. 07:18:37

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szkizofrénia

Nonverbális terápiák

- aktív zeneterápia
- mozgás- és táncterápiák
- meditáció

A foci nem ér.

kolbenheyer 2010.02.01. 08:29:11

@Talon Karrde:
Figyelj, Talon. Én eddig kedves voltam, nem írtam, hogy baromságot beszélsz ("A fenti művet akkor lehet fikcióként olvasni, ha pl. orkok, klingonok, Mislixek, wookiek vagy esetleg Goa'uldok lettek volna a főszereplői."), pedig írhattam volna. De ha ebben a hangnemben akarsz társalogni ("Mocsok egy kioktató stílusod van, tudod?"), akkor ki foglak vágni. Nézd meg, hogy kezdted az első kommentedet. ha azt hiszed, hogy mindenre egyből agresszíven kell ugrani, akkor rossz helyen jársz.
Amikor én jártam Kolozsváron, akkor egy rendőrt sem találtam, aki beszélt volna magyarul. És ez valóban nincs rendben szerintem, attól még, hogy törvényes. De mint már többször a szádba rágtam, itt nem az volt a lényeg, hanem hogy a magyar konzulátus szart sem segített ez ügyben.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.02.01. 08:44:54

@kolbenheyer: Az általad kritizált kommentem ("A fenti művet...") szerintem lényeges mondta még 1x:
"Így nekem nehéz elvonatkoztatni."
Nem is sikerült első olvasásra, sőt másodikra sem, ezután kommenteltem az "elsőt".
A véleményemet fenntartom.
Nem gondoltam volna soha, hogy ennyire érzékeny vagy.
Ezután 3x meggondolom, hogy kommenteljek-e.

kolbenheyer 2010.02.01. 08:48:29

@Talon Karrde:
Helyes. A legjobb mindent háromszor meggondolni.
Miután te sértődtél meg az állítólagos kioktató stílusomon, ne engem vádolj, ha nem szeretem, hogy "mocskosul kioktatónak" nevezel.
Azzal, hogy nem kenyered az irodalom, pont arra utaltam, hogy nehéz elvonatkoztatnod. Próbáld meg.