A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Fiatal orvosok

2010.03.04. 07:00 Sárdobáló

Ez a vendégpost egy hatodéves, szigorló medikus írása.

Írásom célja, hogy röviden betekintést nyújtson az orvostanhallgatók és a rezidensek-szakorvosjelöltek jelenlegi helyzetébe. Ezen keresztül szeretném a kívülállóknak megmutatni, miért volt tüntetésünk, miért lesz még sok megnyilvánulásunk, miért hiányzik a középkorú orvosgeneráció Magyarországról és miért mennek el külföldre a fiatalok.

Általános orvosképzés

Ma Magyarországon csak úgy válhatsz orvossá, ha a négy itthoni egyetem egyikénelvégzed az általános orvosi képzést. Tévhit, hogy ha valaki orvosit végez, akkor rögtön mondjuk belgyógyász, vagy sebész lesz. Az általános orvosi diplomával hivatalosan még háziorvosnak sem lehet elmenni!

Maga a képzés 6 éves. De személyes tapasztalatom szerint egy évfolyam kb. 30%-a (ha nem több!) 7 év alatt végzi el. Nem csak bukások miatt, hanem az utolsó évet sokan végzik el 2 év alatt (van, aki ilyenkor egyéni, komoly kutatást végez, van aki külföldön tanul stb). Egyébként az utolsó évben tömbös gyakorlataink vannak, amikor felügyelet mellett orvosi feladatokat végzünk. A felügyelet persze nem azt jelenti, hogy fogják az ember kezét, hanem kiadják a munkát, elvégzed, referálsz róla. (Sokan ezt egyéves ingyen munkának tekintik. Van is benne valami, végülis sok helyen napi 8 órát kell dolgozni a gyakorlat alatt és egy fillér fizetést nem kap az ember.)

 

Szakorvosképzés

Ahhoz, hogy valaki szakorvos lehessen (sebész, szülész, gyermekgyógyász stb), 2 év rezidens-képzésen kell, hogy részt vegyen. Majd ezt követi a változó hosszúságú, de általában 3 éves szakorvos-jelölti képzés. Ezután lehet valaki szakorvos, ha leteszi a szakvizsgát. Azaz a diploma kézhezvétele után még 5 vagy 6 évet „tanul”, kötelező gyakorlatokra jár. De ezeken a gyakorlatokon is napi 8 órát dolgozik, mellette ügyelnie is kell, azaz orvosi munkát végez, bár szakorvosi ellenőrzéssel. Hivatalosan. A legtöbben szakorvos-jelöltként már a leszerződnek egy kórházzal, ahol a képzés mellett további ügyeletet vállalnak. Azaz egy átlag szakorvos-jelölt vagy rezidens heti 60 órát dolgozik. Ezért körülbelül 90 ezer forint nettó fizetést visz haza. (Csak összehasonlításként: nemrég volt a BKV sztrájk. Akkor megtudhattuk, hogy mennyit keres egy átlag buszvezető. Ha a nettó bérüket, és az étkezési utalványukat összeadjuk, kb. 160 ezer Ft fizetés jön ki. És arról még nem szóltam, hogy az egész család kap ingyen éves BKV bérletet.)

Az idén hatályba lépett „rezidens-rendelet” lényege

A 2010-ben végző fiatal orvosok szakképzésére új szabályok vonatkoznak (122/2009. kormányrendelet). Lényegében arról van szó, hogy vagy az állam, vagy egy adott kórház fizeti a fiatal orvos szakképzését. Ezért cserébe (a rezidens évek letelte után) 4 évet az adott intézményben kell dolgozni. Ez nem is hangzik rosszul. De jobban megnézve a rendeletet, az is kiderül, hogy ez 9-10 év „röghöz kötést” jelent. (Ezt a szót használja minden fiatal orvos, medikus a helyzet leírására.) Még ez sem lenne nagy baj. (Bár nem láttam még mérnököt, bölcsészt, biológust, akit a képzés, azaz az egyetem után az állam, vagy egy közintézmény kötelezett volna arra, hogy a képesítése megszerzése után 4 évig dolgozzon egy kijelölt helyen.) No de ha valaki mondjuk úgy dönt, hogy mégsem akar belgyógyász lenni, inkább elmegy szemésznek, vagy ne adj úristen inkább PhD fokozatot szerezne, vagy két gyereket szül, azaz megszakítja a képzését, melyet nem folytat 3 éven belül, akkor vissza kell fizetnie a képzés árát! Bizony itt súlyos milliókról beszélünk. Arról nem is beszélve, hogy ha dolgozol egy adott kórházban, de mondjuk nem tudsz beilleszkedni, nem tetszik a hely, akkor csak nagy nehézségek árán tudsz munkahelyet változtatni, országon belül, elvileg.

A rendelet további poénja, hogy csak 2010-ben végző orvosok léphetnek be a képzésbe. Tehát azok, akik mondjuk eddig PhD fokozatot szereztek, vagy szültek, betegek voltak, külföldi tanulmányúton voltak, vagy nem vették fel őket arra a képzésre, amit szerettek volna és mondjuk egy évet mentőztek, azok nem felvételizhetnek!

A rendelet talán egyetlen jó elképzelése, hogy a kórházak, illetve egy monitor bizottság kezébe teszi a rezidens-keretszámok javaslását. Eddig nem a tényleges igények szerint határozták meg, hogy adott évben hány szülész, fülész stb. helyet írnak ki. Idéntől (elvileg) az adott kórházaknak kellett (volna) pályáznia, a ténylegesen üres álláshelyek betöltése céljából rezidens helyekre. Természetesen nincs minden osztály minden szükséges gyakorlat oktatására felkészülve, így a rezidensüket el kell(ene) engedniük akkreditált oktatókórházakba. Ezzel lehetett volna a frissen végzett orvosokat a hiányszakmákba, illetve olyan kórházakba terelni, ahol nincs elég szakorvos. Arról nem is beszélve, hogy már az egyetem elvégzése után biztos állást szerezhet mindenki, aki szakorvosképzésben kezd tanulni. (Eddig aki elvégezte az első két évet, annak utána kellett állást keresnie.)

A rendelet eddigi alkalmazása, ld. kórházak pályázási kedvetlensége

De mi történt eddig? A Semmelweis Egyetem (SE) régiójában az Egészségügyi Minisztérium 715(!) rezidens-helyet támogatna, ha megpályáznák az adott intézmények. (Ebből egy bizonyos számot az állam, a másik részét a képző-befogadó kórházak finanszíroznának.) Ez egyébként egy hihetetlen nagy szám, ha megnézzük, hogy a SE-n kb. 300-an végzünk évente, illetve eddig kb. 300 helyet hirdettek meg. Nagyon szoros versenyek alakultak ki minden évben. Mintha újra kéne felvételizni az egyetemre. Mi történt? Ebben a régióban – hivatalosan eddig nem megerősítve – 199 helyet pályáztak meg a kórházak. Ebből 90-et Budapesten. Tehát látható, hogy a kórházak nem pályáztak! Garantált, hogy egy csomó friss diplomás orvos nem fog munkát kapni. Ennél nagyobb pazarlás nehezen képzelhető el, főleg, hogy az egész rendelet kitalálása arra ment ki, hogy a magyar orvosok ne mehessenek el külföldre (ld. „röghöz kötés”).

A rendelet hatása - eddigi és leendő tiltakozó akciók, bojkott, elvándorlás, pályaelhagyás

Ez ellen a rendelet ellen több megmozdulás is volt, köztük egy ominózus performansz is.

Annak ellenére, hogy mi a rendelet ellen akartunk tiltakozni, hála a mindenható médiának (és szerintem másoknak is) a kedves kívülálló annyit tudhatott meg, hogy a taknyos kis dokik több fizetést akarnak. Ez csak részben igaz.

Nemrég újra mozgolódás indult az egyetemen. Bojkottálni szeretné az évfolyamom a rezidens-rendeletet. Aláírásgyűjtés indult, hogy nem írjuk alá a szerződést, mi ilyen feltételekkel nem lépünk be a képzésbe. Alig 1000 fiatal próbál tenni valamit a saját érdekében.

Úgy érzem, senkit nem érdekel, mi lesz itt 5 év múlva. A kórházak kihátráltak mögülünk, mert nem pályáztak rezidens-helyeket. Pedig mindenki sír, hogy nincs elég szakorvos, aki van, az is öreg, vagy alig tud magyarul. Az Orvosi Kamarát sem nagyon látom segíteni. A Magyar Rezidens Szövetség próbálkozik, minden tiszteletem az övék, hisz a mi érdekünkben cselekszenek, az más kérdés, hogy én magam sem vagyok híve a tiltakozásoknak, inkább a tárgyalóasztalokban hiszek. De ki tudja, hogy a háttérben mi történt már.

Jelenleg a választásokra koncentrál mindenki: a nyugdíjakra, a munkanélküliségre, GDP-re, regisztrációs jegyre. Senkit nem érdekel, hogy 1000 fiatal orvossal mi lesz, pedig 10 év múlva rajtunk múlna a magyarok egészsége. 10 év múlva nekünk kéne a magyar egészségügyet a hátunkon cipelnünk. Nekünk kéne a friss diplomás orvosokat beavatni az addigra kitanult szakmánk fortélyaiba. Nekünk kéne az addigra öreg Gyurcsány, Bajnai, Orbán magas vérnyomását kezelni… De mi nem sokan leszünk itt. A többség külföldre fog menni. Ott sem Kánaán az egészségügy, de mindenképpen jobb a fizetés, nagyobb a megbecsülés és sokkal nagyobb esélye van az embernek olyan szakterületen elhelyezkednie, ami tényleg érdekli.

Akik itthon maradnak, azok között sokan mennek majd paramedicinális területekre, pl. gyógyszercégekbe, autósiskolákhoz. Aki meg itthon orvosként fog dolgozni, az keres (eleinte) 90 ezret, heti 60 óra munka után, olyan körülmények között, hogy nincs kötszer, gyógyszer, lepedő, nem működik ez, nem működik amaz. Az a legritkább, ha működik valami. Emellé jönnek az egyre gyakoribb műhibaperek is.

Mind tudjuk, hogy lehetetlen milliós fizetéseket kapnunk. De nekünk reális elvárásaink vannak. Mindenki szeretne heti 40 órát dolgozni és annyi fizetést kapni, hogy egy állás fizetéséből megélhessen. Azt sokan elfelejtik, hogy míg egy kőműves 18-19 évesen kereső lesz, addig egy orvos legjobb esetben 25 évesen kezdi meg kereső éveit.
A kormány ezzel a rendelettel azt akarta elérni, hogy ne húzza le az orvosképzésre költött milliókat a wc-n. Ehhez képest a rendelettel még több fiatal orvost űz el a pályáról. Évente körülbelül 6 milliárd forintot költ az állam az államilag finanszírzott orvosokra. (kb 1 millió fejenként és kb 1000 orvostanhallgató van évfolyamonként) Ez nem egy nagy spórolás, ha minden egyes elűzött orvos itthoni képzése 6 millióba került.

FB

514 komment · 1 trackback

Címkék: orvos rezidens vendégpost

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr741801833

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mutyiexport 2010.03.04. 10:24:01

Már megint az a kibaszott forgóajtó. Azt hiszi a magyar, amikor azt mondják rá, hogy ugyan később megy be a forgóajtón, de előbb jön ki az valami pozitív jelentéstartalommal bír. Nos, ez nincs így. Történt, hogy kicsi országunk lett a legfőbb menedék...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állítsuk meg a ......... 2010.03.04. 15:42:24

@Donor:
Volumenkorlát:)
Azt is orvosok találták ki , pl eü miniszter.
Nem a volumenkorlátról beszéltem hanem arról , hogy 3 hónapos várakozólista van , mert hamarabb fogadják a román, ukrán , vagy más megyéből származó beteget , mint a hazait.
Hálapénzért meg mindenkit soronkívűl.
Én találkoztam olyannal ,aki 200-300 kilométerről jött ide és egyből volt neki CT-je.

Levéltetű 2010.03.04. 15:43:23

@**kata**: Miért, szakmunkás vagy? Ki gátolt meg, hogy szakmunkás legyél? Akkor ráadásul nem kellett volna diákhitelt felvenned. Te nem is tudod, milyen szakmunkásnak és nem-diákhitelesnek lenni, akkor hogy lehet róla véleményed? Nem ellentmondás ez?

flea 2010.03.04. 15:46:15

@Donor: ha az itthon kiképzett, majd Angliába elhúzó orvos nem nettó veszteség, akkor akár a képzési volumen is növelhető (legalábbis amíg van elég érdeklődő és megfelelő képességű jelentkező), és eleve jobban megvannak a pénzügyi feltételei annak, hogy az itthon maradók is európai viszonylatban versenyképes fizetést kapjanak. És ott van az is, hogy a külföldre menők nagy része (jelenleg legalábbis...) vissza akar térni, a kinti megtakarításait pedig végső soron itthon fekteti be. (Addig pedig ugye fizeti vissza a diákhitelt, ami nem nagy különbség ahhoz képest, amennyi szja-t fizetne, ha maradna. Egyedül a fogyasztása, amit elveszít az állam, viszont ezzel szemben is állnak hasznok: pl. a munkanélküliség csökkenése.)
Ha Magyarországon csak néhány alapdologhoz normálisan állna hozzá az állam, kevesebben döntenének - már jóelőre, vagy néhány év elteltével - a külföldön maradás mellett. Tudna ez működni...

ebfül 2010.03.04. 15:46:21

Azt lehetlőleg senki se felejtse el, hogy a külföld nem magától gazdagabb, hanem mert jobb a foglalkoztatás és több a befizetett adó, aminek az újraelosztásakor az eü-nek is több jut.

Iovianus 2010.03.04. 15:49:28

Miért mondtok úgy véleményt, hogy nem tudjátok mi az orvosi pálya? Hogy nem kerültetek még súlyos betegséggel kórházba?Hogy csak hallotok az egészségügyről, de műtét közben aludva nem hallod, hogy nincs szike, nincs normál varrófonál, nincs ez, nincs az.
Az orvosi műszerek árát nem mi határozzuk meg, hanem a nyugati cég akitől vesszük. A képzés pedig azért ennyi, mert az orvosi egyetemnek vannak gyakorlóklinikái, ahol a betegellátás mellett gyakorolni mehetek a medikusok. Ezeket a klinikákat részben az egyetem tartja el, fizeti.

Én is elmegyek néhány év múlva ha tehetem. Mint ahogy rengeteg közgazdász, mérnök is elmegy. Nem csak a pénz miatt, hanem a meg nem becsülés miatt.

Egy orvostanhallgató gondolatai.

Harley 2010.03.04. 15:49:38

Már miért ne mennének el ? Milyen jogcimen tartsuk idehaza az okos képzett fiatalokat ,lehet az az vizvezeték szerelő ,orvos , atomfizikus ,fodrász ? Hiszen nem lehet mindenki,főleg a becsületesből , sikkasztó főtiszt , tolvaj politikus,hogy jólesően hátradőlve,tömött zsebbel, szemlélje az ország vergődését .De viszont tudnak felelősen mivel regnáló kormányfők éppen , tanácsot adni ,hogy akinek nem tetszik el lehet menni külföldre. Nos mi a gond ,hisz csupán megfogadták az ország ( akkori ) első embere ,biztosan jó hazafiként adott tanácsát,hol itt a gond ? Miért maradjon itthon a jó képességü tehetséges fiatal ,ki mondhatja hogy mazochistaként éljen egy olyan országban ,ahol kinek pédát mutani kéne ,rosszabb az utszéli haramiánál ? Nyelveket kell tanulni ,hogy ne legyenek hátrányos helyzetben a külföldi munkavégzésnél ,és azonnal el innen ! Ja hogy lesznek akiknek ez nem tetszik ,no és kit érdekel ,persze majd jönnek hogy haza ,meg hazafiasság .Persze vannak történelmi példák ,amikor Kossuth is kitartásra biztatta a hátrahagyott honvédeket ,hogy az utolsó csepp vérükig védjék meg a hazát ,amig Kossuth hazafiasan elfutott . Na és a kórus aki hibáztatta Görgelyt ,hogy nem ölette le az utolsó emberig seregét ,a sokszoros túlerő ellenében ? Nos ebben a hazában ,nem jár jutalom a kitartásért ,a küzdőket mindig cserbenhagyták ,elárulták ,most sincs másképp . Ugyhogy fiuk -lányok ne hallgassatok a huhogók kórusára ,de azt sose feledjétek ,hogy honnan származtok !
Jó példával elöljárva , megfogadtam az emlitett kormányfő szavait ,és elküldtem az egyetlen gyermekemet ,külhonba , aki közgazdász diplomával , két év után anglia egyik legnagyobb lézersebészeti klinikáján nyert ügyvezető igazgatói posztot . Kérdezem itt magyarországon mikor tölthet be egy 29 éves fiatal diplomás ilyen állást ? Választ ismerhetjük , soha .

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.04. 15:49:40

én csak azt nem értem, hogy miért verik magukat a földhöz. 6 éve is ugyanez volt a helyzet, ahogy 20 éve is. sajnos. nem ezt igérték, igen, stb, stb, blablabla, sajnos, sajnos, de akkor is ez van. ezt lehetett előre látni.. az orvosok elméletileg okos, értelmes emberek (háát.. na.. elvileg), nehezen hiszem, hogy tényleg bármelyikük is elhitte, hogy itt bármi tényleg jobb lesz..

miért nem mentek el közgazdásznak, vagy pláne mérnöknek? de ha meg hivatástudatból választották az orvosit és csinálták végig, akkor mire verik magukat most? nekik legalább lesz munkájuk. és akárki akármit mond, nem fognak éhen sem halni.

tapasztalatból mondom, hogy úgy általában az orvosok fantaszikus, hogy milyen álomvilágban élnek és milyen torzan látják a valóságot néha. elhiszem, hogy belterjes világban élnek, és idejük sincs másról akárcsak tudmást venni.. de azért nem kellene mindenki mást lenézni a magas lóról. első kézből tudom, hogy az orvosi semmivel sem nehezebb, mint egy komolyabb mérnök szak. csak más. és attól végképp nem lesz kiváló ember valaki, mert végigstréberkedi az orvosit.

mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem.

ragyoganap 2010.03.04. 15:50:40

Hali!
Kolbaszbol van-e a kerites? 4 honapja vandoroltunk ki. Nokent egyedul el tudom tartani a cssaládom, ferjem tanulgatja a nyelvet. Havi egymillat keresek, tenyleg nem sporolunk, elunk mint Marci, harmadat igy is felre tudjuk tenni.
Szakorvosi diploma nelkul jottem ki, 2 ev gyed utan. a fonokeim bizalmat szavaztak nekem. Honap elejen eloleptettek.
A betegek itt aranyosak, vegtelenul udvariasak. A kollegak legtobbjet szinten birom. Egyetlen reszeg, agressziv beteggel találkoztam itt, az is magyar volt.
Es nekem soha tobbet senki nem fogja mondani,hogy fogjam be a szam,mert milyen sok lehet a paraszolvenciam. Nekem meg egyszer egyetlen beteg sem fogja mondani, hogy "Megvettelek, mert kifizettem a vizitdijat."
3-4 havonta hazajarunk, es mostmar olyan dolgokra telik, mint azelott sose.
Fain erzes.
Itt is heti 60 orat dolgozom, de ezert egy het piheno jar. Nem kovetkezo 60 ora.
Es a fizumbol vigan visszafizetem a diakhitelem,aminek aran meg tudtam szerezni az orvosi diplomam.
Kedves kollegaim, teljesen felesleges ilyen forumokon irogatni. En is evekig csinaltam ezt a szelmalomharcot. Semmi nem fog valtozni. Senki nem fog tenni semmit. Teljesen felesleges, senki nem fog tenni semmit ertetek. Aki teheti, menjen kulfoldre. Majd jonnek Magyarorszagra a kinai orvosok :)
Bocs az ekezetek hianyaert.

ebfül 2010.03.04. 15:54:45

@Bukowszky:
"mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem."- ezek alaján sajnos te is álomvilágban élsz...

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.03.04. 15:58:14

egy pilótának teljesen természetes, hogy maga fizeti a képzése minimum 10, de akár 20-30 millió forintos költségét. és ettől még simán éhenhal, az égvilágon semmi nem garantálja, hogy valaha bárki alkalmazza. sőt.

a légitársaságok egyre inkább elmennek abba a szörnyű irányba, hogy undorító trükkökkel gyakorlatilag olyan helyzetet teremtenek, hogy a pilóták fizetnek azért, hogy dolgozhassanak. mert hát ez csupa öröm és móka és kacagás, kész vidámpark, miért is szednének érte belépőt. röhej. de ez van. sajnos sok kilátástalan helyzetben lévő munkanélküli pilóta belemegy ebbe a játékba, hogy legalább a tükörbe tudjon nézni: elmondhassa, hogy igen, nagygépes pilóta lett. még ha csak egy nyári menetrend idejére is.

természtesen nincs semmiféle rezidens rendszer, sem támogatott, sem fizetős, minden tanfolyamot, minden csepp repülőbenzint ki kell fizetni, a millió egyéb költségről nem is beszélve.

őszintén szólva én igencsak irigyelem a kezdő orvosokat!

ebfül 2010.03.04. 15:59:38

A lényeg pedig, hogy amíg az államkasszát jól kisepregették tisztelt vezetőink, addig is jól bedobták a népnek a cirkusz legújabb műsorszámát: betegek kontra orvosok. Hajrá!

Levéltetű 2010.03.04. 16:01:21

@ragyoganap: Örülök, hogy segíthettem.

papillon 2010.03.04. 16:01:33

@Parajpuding: Nem egészen tűnt el a hivatástudat, de megnyugtatlak, hogy ez már a hatvanas évek elején is kb ennyi volt. Mellesleg akkor is sokan elhúztak, pedig az még "disszidálás" volt. Jól meg is találták a számításukat,amiből arra következtetek, hogy a magyar orvosképzés mégiscsak jó volt. A fizetéshez pedig az összes eddigi kormány (rendszerváltás előtt és után) igencsak cinikusan állt hozzá. "Az orvosok úgyis jól keresnek a betegekből, minek nekik még fizetni is." Ezzel évtizedekre bebetonozták a hálapénzt. De hát ez az országra más vonatkozásokban is jellemző. Mutasson már nekem valaki valami vízvezeték szerelőt,vagy más lakásra kijövő iparost, aki számlát adna.

ebfül 2010.03.04. 16:01:52

@Bukowszky: Látod? Pedig a pilótát sem kötelezi senki, hogy pilóta legyen...

Arzén Vendel (törölt) 2010.03.04. 16:08:46

Ha az orvosokkal visszafizettetnék az oktatás költségét, akkor mindenkivel fizettessenek vissza mindent. Bölcsöde, óvoda, közoktatás, felsőoktatás, valós kezelési költségek, rendőri szolgálat településenként, tűzoltás. A nyugdíjast, rokkantat szintén nem finanszírozzuk, mert má nehogy má azzzénadómbóbazzzeg. Mindenki fizessen mindenért amit igénybe vesz, és annak a teljes valós árát, így működik a fejlett társadalom. Sőt most gyorsan fizessük vissza az államadósságot is, mert ugye azt is mi éltük fel és ugyan milyen jogon hagyunk a következő generációkra adósságtengert?

Azzzénadómbónemábazzeg polgártársakat meg műtse otthon az egyénileg finanszírozott családi Mengele.

ebfül 2010.03.04. 16:10:20

@papillon: Nem minden orvos kap hálapénzt, sőt!
Egy műtétnél pedig a vaksi főorvos úr, aki kapja a pénzt, viszont azt sem tudja már, hogy hova vág, nem osztja szét a kollégái között. Ráadásul az átlag ember azt sem tudja, hogy hány és milyen orvosok vesznek részt, sokszor "láthatatlanul", a gyógyításukban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 16:10:46

@pcr:

AZÉRT VAN EGYRE NÖVEKVŐ VÁRÓLISTA

MERT VOLUMENKORLÁT VAN!!!!!!!!!!!!!!!!

Te agyatlan barom.

flea 2010.03.04. 16:11:14

@Nödön: "a külföld se magától gazdagabb"

Ja, a britek is például a jó adópolitikájuktól gazdagabbak, annak, hogy végigrabolták évszázadokig az egész világot, csak elhanyagolható hatása van. LOL.

ebfül 2010.03.04. 16:16:55

@flea: Jaj, hagyjuk már ezt a "végigrabolták az egész világot" témát! Uncsi és demagóg.
De ha mégse hagyjuk, akkor ne felejtsd ki a sorból a németeket, hollandokat, franciákat, mongolokat, ősmagyarokat, stb. se ki a sorból.
Egy biztos, Angliában egy magyar orvos a többszörösét keresi az otthoni szakorvosi, ügyelet nélküli nettó 120 ezrének és akármilyen sz@rul áll is most a Ł, még mindig jobb a vásárlóértéke, mint a Ft-nak.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.03.04. 16:18:27

@Nödön:

Most is rabolják.

Az Észak-atlanti régió a kínai, indiai, latinamerikai nyomormunkásokból

él jól.

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:18:42

@szaboszabolcs: Az a te dolgot, hogy megy el a kommenteléstől a kedved, és mennyi időre. Az én anyakönyvezett nevem Mufurc Manó, és ha Tóth Mamlenka lennék, se tudnál rólam többet, épp elég, hogy én önazonos vagyok magammal; és látom ez itt egyedül úgyis csak téged aggaszt.

A gazdaság a nyolvanas évek óta szar helyzetben van, extrém lejtmenet volt a rendszerváltás pár mutató szempontjából, igen, közben is elmentek orvosok, de attól EZ az intézkedés NEM megoldás, hanem olaj a tűzre.

Ha megfigyelted volna ugyanis, amit a többiek írtak, látnád, hogy keresnek orvosokat szakvizsga NÉLKÜL is külföldre. (Ami nem véletlen, mert rengeteg külföldi hallgató van például a SOTÉn. Nem azért vannak itt, mert ez egy szar egyetem, hanem az ellenkezője miatt: mert külföldön is elismert diplomát szereznek vele, angol, és német diákokról beszélek most, csak azért nem mondok pontos adatot, hány százan vannak/évfolyam, mert nem tudok. Igenis, van igény szakvizsga nélküli orvosokra külföldön (ezt aláhúztam), mert a külföldiek is sokszor a klinikumot se itt töltik, és mégis megéri nekik átjönni pár évre.)

Ezek fényében kérdem én: HOGY KÖTÖD RÖGHÖZ, HA NEM IS JELENTKEZIK REZIDENSKÉPZÉSBE? Sehogy. Lelép rezidensképzés nélkül, vagy elhelyezkedik nem orvosként a szerencsétlen, ami neki meg nekünk se jó, és egy az egyben ugrott az egész pénz, ami adóban a képzésbe ment. De hangsúlyoznék neked még valamit, amit szintén sokan megtettek: ugorjon. Képezzenek annyi orvost, amennyit csak kell. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy itthon maradhassanak gyógyítani, és akkor majd itthon maradnak.

(Hogy most szarban van a gazdaság? Te hogy fogadsz el egy rendeletet egy OLYAN kormánytól, amelyik nyíltan megmondta a választások után pár hónappal, hogy csak rálapátolt erre a szarra az előző ciklusban? Most én tartsak előadást arról, hogy nem mi vagyunk a kormányért, hanem fordítva, akkor is ha jellemzően főnökösködő, kisstílű, hazug, nyomulós, hataloméhes emberek mennek politikusnak, mert ez az attitűd kell oda? (Bár személyesen egyet se ismerek, szóval az esetleges kivételektől elnézést.) ENNYIRE nyíltan ne akarják már kicsinálni az egészségem, meg az ő jövőjüket!) Vagy, ha ez egy átgondolatlan szakpolitikai döntés volt, mert én jobbat csináltam volna ennyi erővel? Akkor meg azért menjenek a halálba a rendeletükkel, mert szar az egész, úgy, ahogy van.

Csak magamat tudom ismételni - felőlem meg akár külön palotában is lakhattál eddig, ha ezt nem érted - olvasd el figyelmesebben az írást, mert bár nem a kimunkáltság csúcsa a poszt, de a lényeg benne van.

Ha valóban PhD hallgató vagy, azokra az évfolyamtársaimra hasonlítasz, akik benyomják egyik könyvet a másik után, ott feszítenek minden előadáson, de még életükben egy fél értelmes gondolatuk nem volt - akkor viszont feleslegesen vagy ott, mert az egyetemi tanárság a kutatásról, és a kérdések feltevéséről szólna. De persze ezt a kommentemet is félremagyarázod majd pusztán érzelmi alapon, amiért meg mertem kérdőjelezni a minden kommentben hangoztatott titulusodat.

Ha ennyire megpróbálod megmagyarázni, hogy a kormány intézkedése a kommentekben ezerszer elhangzottak fényében miért JÓ, akkor vagy hülye vagy teljesen, vagy kapsz érte pluszpénzt. Ez a többire is vonatkozik egyébként, akik hasítanak az ész nélkül hangoztatott üres szólamokkal, amikből nem idéznék.

A GDP pedig tényleg lószart se ér, hogy finoman fejezzem ki magam. Én meg most megyek, tartok én is egy órát... Kínai, de legalább foszforeszkálnak a mutatói, esetleg még kávét is iszok utána.

ebfül 2010.03.04. 16:23:47

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Ja, az amcsik meg kiírtották az őslakosokat és a niggerekből élnek. Az eszetekbe sem jut, hogy esetleg nem lopkodják úgy szét a saját államkasszájukat, mint itt az elvtársak. Vagy, hogy jobban létező jogállam van (még ha nem is tökéletes) és létezik az elszámoltatás?

És a svédek/norvégok? Ők kiket raboltak végig?

Levéltetű 2010.03.04. 16:26:23

@Arzén Vendel: "Ha az orvosokkal visszafizettetnék az oktatás költségét, akkor mindenkivel fizettessenek vissza mindent."

Semmi gond.

"Bölcsöde"
Oké. ha a gyerek kijárta a bölcsit, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"óvoda"
Oké. ha a gyerek kijárta az ovit, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"közoktatás"
Ez kötelező. Tudod mit jelent?

"felsőoktatás"
Oké. ha a gyerek kijárta a főiskolát vagy egyetemet, és rögtön utána külföldön akarja az ott tanultakat hasznosítani, akkor igenis fizesse vissza a rá fordított pénzt.

"valós kezelési költségek"
Hm. Ez is egy oktatási szint? Ilyennel még nem találkoztam.

"rendőri szolgálat"
Ez oktatás? Nem, ez sem. Ne keverjük a dolgokat.

"tűzoltás"
Detto. Ez is egy olyan szolgáltatás, amit az állam szervez, és senki sem ágál, ha erre költik az adóját. Vagy netán hallottál valakit erre panaszkodni?

"nyugdíjast"
A nyugdíjas lét is egy oktatási forma lett újabban? Nem. Ez Biztosítási rendszer. Tudod, olyan társadalombiztosítás, vagy minek hívják. Az nem oktatás. Nem biza.

"rokkantat szintén nem finanszírozzuk"
Ezt meg hol a túróban sikerült olvasnod?

"Sőt most gyorsan fizessük vissza az államadósságot is"
Bezony, ez lenne az optimális, mert amíg ezt nem rendeztük, kamatot kell fizetnünk, és még ráadásul gazdaságilag a külföldi befektetőktől függünk. De nem várom el, hogy a színvonalas kirohanásod után még ennek felfogására is maradjon szellemi kapacitásod.

ebfül 2010.03.04. 16:26:46

De ha tényleg azt képzeli valaki, hogy külföldön azért jobb az élet, mert végigrabolták a világot, annak javaslom, hogy menjen el az érintett országok egyikébe és keressen egy jó képzett magyar orvost, aki majd kezeli a problémáját. Fog találni, biztosan tudom.

ebfül 2010.03.04. 16:32:31

@Levéltetű:
Persze, de nem is reklámozza senki, hogy egy tűzoltó/ rendőr/ rokkant/hentes/informatikus mennyibe kerül az adófizetőknek. Csakis azok a szemét orvosok, azok viszik el a milliókat! Nem is a kedves exminiszterek szervezik ki a szolgáltatásokon keresztül az adóforintokat, élükön Hordágy Mágnes, meg Frász Jenő.

Levéltetű 2010.03.04. 16:36:41

@Nödön: Hű, lemaradtam valamiről? Rendőrök és tűzoltók is tömegesen mennek külföldre, mert ott jobban lehet keresni?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:37:08

@Parajpuding: Az a kedvencem, amelyik idejön, nem gondolkodik, bele se néz a kommentekbe, csak beszarja a válaszát. Hát szerintem csomagold össze, és vidd vissza, ahonnan hoztad, és akkor írj be, ha megnézted, mások mit gondolnak, hátha okosabb leszel.

flea 2010.03.04. 16:39:08

@Nödön: demagóg vagy nem demagóg (amúgy az), sokkal több köze van az egykori gyarmatosító országok jólétéhez, mint a gazdaságpolitikájuk bármely elemének.

Az ősmagyarokon azért már túlhaladt a történelem egy ideje, meg ők csak portyáztak, nem gyarmatosítottak. :)

Na de off félre, Angliában az orvosok kiemelkedően jól keresnek. Angliában egy pályakezdő háziorvos évi bruttó £150000-et keres (százötvenezret, nem elírás, 300-as árfolyammal számolva 45 millió forintot). Az élet is sokkal drágább persze, de távolról sem ennyivel. Az adó meg ezen a szinten kezd olyan lenni, mint Magyarországon.

Levéltetű 2010.03.04. 16:39:33

@Mufurc Manó: És minden irónia nélkül persze magadat képzeled okosnak, ugye?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:39:35

@Bukowszky: "mindenkinek azzal kellene foglalkozni, amit akkor is boldogan csinálna, ha nem kapna érte egy fillért sem. "

Ilyen kijelentéseknél kalkulálod, hogy az illetőket meg kell tanítanod fénnyel táplálkozni? Te is ezt csinálod?

ebfül 2010.03.04. 16:40:38

@Levéltetű: Még nem, de a hentesek igen, meg a vendéglátósok, fodrászok, autószerelők. Csak hogy egy párat említsek.

És ha már tömeges kimenetel: azt is megnézhetné valaki, hogy milyen sokan jönnek is vissza, mert sokan nem örökre tervezik.Így lenne korrekt a kép. Csak az én környezetmből 4 orvos is hazajött tavaly 2-4 külföld után és nyilván nem azért, mert idehaza jobb lett a helyzet.

Jaffar 2010.03.04. 16:41:03

@**kata**:
Már ne is haragudj, de amikor pl az ausztrál barátnömnek mesélte, hogy nálunk INGYÈ van a felsöoktatás, akkor nem hitte el. Ö személy szerint 100.000 ausztrál dollár hitelt vett fel az ö állatorvosi egyetemére, aztán majd, ha praktizál, akkor kezdi el törleszteni. Szó szerint fogjátok be és kussoljatok, mert nektek megadatott a lehetöség a késöbbiekben SOKKAL TÖBBET keresni, mint az ´talg. Jah, hogy sokat kell dolgozni érte meg tanulni is kell? Valamit valamiért. Sírni mindig könnyebb.

Levéltetű 2010.03.04. 16:41:57

@flea: És ezt a fizetési színvonalat nem kis mértékben köszönhetik Thatchernek. Nekünk is kéne egy hasonló kaliberű reformer.

Jaffar 2010.03.04. 16:41:59

*meséltem
`mint az átlag

ebfül 2010.03.04. 16:42:50

@Nödön: Az informatikusokat, meg a nyelvtanárokat kihagytam. Meg a mérnököket, építészeket. Csak róluk kevesebbet hallunk. Mert mindig csak ezek a szemét orvosok!

cambridge.on 2010.03.04. 16:43:15

@RAMBO: Tessék mondani,mi volt az említett hölgy másodállása(fekvése)?Nekem is volt egy hölgy ismerősöm,akiről a háta mögött suttogták,hogy nyolc hónap alatt kereste meg a vendéglővel összekötött panzió árát Floridában.
Ezt inkább elhiszem,tapasztalataim szerint a fodrásznők nem a fizetési lista tetején állnak.
Ezt olyannak lehet csak beadni,akik nem láttak még külföldet belülről!
Külföldön,értem ezalatt a világ nyugati felét,de még az arab országok egy részét is ide lehet sorolni,akinek munkája van az különösebb gond nélkül megélhet.Ez óriási különbség,a hazai viszonyokhoz képest.Nem kell rettegni a hó elejétől,amikor is jönnek a számlák.A fizetés pedig,hetente,vagy két hetente megérkezik a számládra.
Emiatt is nyugodtabbak,pl. az orvosok,nincsenek túlterhelve.Vizitdíj van a legtöbb helyen,de a hálapénz szinte ismeretlen.
Az orvos elvándorlás nem magyar sajátosság.
Kanadában rengeteg indiai orvos praktizál.A kanadai orvosok az USA-ban keresik a jobb megélhetést,a németek a skandinávoknál.
Csak nem mindegy,ki fizeti ki képzésüket!
A röghözkötöttség a jobbágyok esetében sem vált be,egyszerűen elszökdöstek.
Ennyire legalább azért illene az Eü.Minisztériumban is emlékezni a történelemben tanultakból!
Ami nem vált be a középkorban,miért lenne jobb megoldás a XXI.-ik században,orvosok esetében?

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:43:34

@Levéltetű: Nálad okosabbnak az biztos, ha még Arzén Vendel iróniáját se érted *térdét csapkodva röhög*.

Levéltetű 2010.03.04. 16:43:51

@Nödön: Ne csigázz. Akkor miért.

"entesek igen, meg a vendéglátósok, fodrászok, autószerelők."

Helyes. Legalább megtanulnak számlát adni.

sylvii 2010.03.04. 16:44:23

@Jaffar:

Nézd meg a közalkalmazotti bértáblát és mondd meg, hogy szerinted mikor fogok annyit keresni, hogy megtérüljön a befektetett pénz és energia?

Ja, és nálunk nincs paraszolvencia...

Levéltetű 2010.03.04. 16:44:58

@Mufurc Manó: Örülök, ha feldobhatom mások napját.

ebfül 2010.03.04. 16:45:08

@flea: OFF: az igaz, hogy nem gyarmatosítottak, de rabolni raboltak. KIcsit bénák voltunk már akkor is, na. ON.

Mufurc Manó 2010.03.04. 16:46:05

@Nödön: A végigrabolásra meg elméletek vannak, attól, hogy te kiforgattad és neked tetsző országokra vonatkoztattad, csak ott nem végigrabolásnak hívják, hanem centrum és perifériális országoknak, stb, stb... Majd azért néha járjál valami értelmes egyetemre, vagy gimnáziumba esetleg, ha olyanod lesz egyszer.

ebfül 2010.03.04. 16:48:02

@Levéltetű: Ezt most komolyan kérdezed? A család miatt.

flea 2010.03.04. 16:51:17

@Mufurc Manó: az ilyen tipikusan magyar, ahogy a fő témában nagy vonalakban egyetértő emberek elkezdenek személyeskedni. Ne már, ******.

(Erről is jut eszembe, ami mostanában nagyon sokszor: az "azért tart itt az ország..." c. mondat egyetlen helyes befejezése, ez ni:
www.gallup.hu/Gallup/release/zimbabwe_090605.htm
)

ebfül 2010.03.04. 16:52:46

@Mufurc Manó: SZtem te félreértesz. Nem én kezdtem a végigrablásos témát. Pont azt szeretném hangsúlyozni, hogy nem az ún. rablástól megy egy országnak úgy,ahogy megy. Azt meg tudom, hogy a magyarok nem rabolták végig Európát. Csak az irónia nem megy át kommentben mindig. Egyébként meg nem kértem a személyeskedő és kéretlen tanácsodból. Ennyi lenne az érvrendszered?

ebfül 2010.03.04. 16:56:29

@Mufurc Manó: Irígykedsz, mert neked meg csak a 8 általános van meg? Az első kettőt jártad 4-szer?

szaboszabolcs 2010.03.04. 17:07:17

@Mufurc Manó:
1, nem pdh hallgató vagyok, hanem pdh fokozatom van (persze ez nem jelent semmit, csupán a szövegértési problémákra utal. mármint a tiédre). ráadásul ezt is csak azért írtam le, hogy legyen viszonyítási alap (orvos fizetés vs. más hasonló végzettségű fizetése). az óratartásra is azért utaltam finoman, hogy nem csak az orvosoknak kell dolgozni ebben az országban, hanem azon kívül van még kb. 3,8 millió foglalkoztatott (és az átlagbér nemzetgazdasági szinten bruttó 200 ezer forint körül van – bár ez még a szuperbruttósítás előtti állapot). az egyetemi oktatók helyzetéről (na meg az oktatásról és kutatásról) most inkább nem írok részletesen, pedig láthatóan el vagy tévedve ezen a téren (is).

2, érzelmi alapú véleményalkotással vádolsz, miközben én tényeket írtam, te meg minősítesz (érvek nélkül), ráadásul minősíthetetlen stílusban. ez nem bátorság, vagy vagányság. ha még valakinek más a véleménye, akkor sem tartom bértollnoknak, hülyének, hazaárulónak stb.

3, mint bármilyen más esetben, a mindenkori kormány döntéseinek bírálatát csak tények és érvek alapján lehet elkezdeni (mint ahogy az is elég nagyvonalú állítás, hogy a magyar gazdaság az 1980-as évek óta vállságban van. a gdp lószar - sic! - minősítése meg igen komoly szakmai hiányosságokra utal) aztán vagy tetszik az embernek, vagy nem (nekem pl. többnyire nem, de attól még nem írok le blődségeket). Egy kormány sem akarja megölni (kicsinálni) az embereket. aki ilyet ír, annak üldözési mániája (Kádár szóhasználatával élve maniája) van.

4, én nem írtam azt, hogy ez a jó megoldás. mindössze azt próbáltam jelezni, hogy az éremnek van másik oldala is (magyarul nincs tele a padlás pénzzel). A jelen helyzetben tehát nincs pénz béremelésre! Ha valaki azt állítja, hogy van, az nem mond igazat.

Most én is írjam ide, hogy abcúg?

szabidoki 2010.03.04. 17:50:06

Ugyanmár, emberek, tegye mindenki a szívére a kezét, és vallja meg őszintén, ha van két lehetőséged,
a, 6 év kőkemény tanulás itthon szopok 9 évig, éhbérért, 60-70 órát dolgozok hetente, megbecsülés semmi, a főnökök szopatnak, a betegek ugatnak, követelőznek, a felszerelés ótvar;
b, elhelyezkedem külföldön, ahol 40 órás munka mellett keresek annyit, hogy abból kényelmesen elélek, korrekt csapatmunka van, mindenki udvarias, normális
Te mit választanál?
Na ugye? Akkor minek az ugatás?
Persze lehet acsarkodni, hogy "fizesse vissza a képzési díjat a szemét orvos, ha elmegy külföldre!", csak azt kell látni, hogy a külföldi fizetésből akár vissza is lehet fizetni a pénzt (nyilván nem egy összegben, de egy épkézláb hitelt simán lehet fizetni belőle, de akkor az a nagy harci helyzet, hogy lesz egy icipicivel több pénz az államkasszában, de orvos az nemigen marad. Sőt, az értelmesebbje nem a szakorvosi 9 évét fogja megszakítani a külföldi munka kedvéért, hanem rögtön az egyetem után lelécel. A vége az lesz, hogy alig marad orvos az országban, amikor meg kitör a lázadás, akkor kell majd külföldről hazacsalogatni az embereket - nyilván nem kis pénzért. Persze ha nektek ez kell...

petya.bacsi 2010.03.04. 17:54:46

@Donor: nem vagyok orvos, de azért ott ne is lehessen puskázni. mert akkor még elszaporodnak a mellbimbó levételek anyajegy helyett :S

Mufurc Manó 2010.03.04. 18:23:03

@szaboszabolcs: Kedves Szabolcs!

Arra miért nem írtál semmit, amit írtam, hogy így nincs értelme az úgynevezett "röghözkötésnek"? Ja, hogy igazam van? Ja, hogy csak azért jöttél ide, miután elég sok minden tisztázva lett, hogy neked, mint PhD-akárkinek ne csorbuljon a tekintélyed?

El vagyok tévedve az egyetemi oktatás terén? Isten mentsen meg attól, hogy több időt töltsek ott, amennyit feltétlen szükséges, az alapján, amit eddig láttam belőle... De köszönöm, hogy megelőlegezted a bizalmat egyetlen tévesztésemért: mellesleg PhD hallgatók is oktatnak, szóval nem tudom, miről beszélünk, tárgyi tévedés nem történt, csak a TE titulusodat nem használtam pontosan (ugye "doktorizás" előtt vagy után, elnézést, te bizonyítod újra és újra, hogy ez neked fontos).

Igen, minősítek és személyeskedek, ha felb*sszák az agyam azzal, hogy elkezdenek személyeskedni (én ez alatt azt is értem, hogy megpróbálsz nekem olyan véleményeket, pártállásokat tulajdonítani, amit köszönöm, nem vallok a magaménak). Mellesleg vettem a fáradtságot, hogy utánanézzek a végzettségednek. (Amennyiben te vagy az okleveles geográfus, a Google szerint, fogadd gratulációmat ahhoz, hogy társadalomkutatóként aposztrofáltad magad. Azzal a szociológia foglalkozik, a közgazdaságtan, a politológia, a szociálpszcihológia, stb. Megjegyzem, így túl az egyetemi diplomán illik megtisztelni a magyar nyelvet a nagy mondatkezdő betűk használatával, mondjuk, szerintem túl az első osztályon is.)

Amit a gazdaságról tanultam, az egyetemen tanultam, és továbbra is állítom, hogy a magyar gazdaság a nyolcvanas évek óta egy bizonyos növekedési tempónál nagyobbat nem tud felvenni, a rendszerváltás utáni (utáni) enyhülés óta pedig csak rosszabbodott a helyzet. A GDP egy módszertanilag helytelen mutató, ami azért maradt használatban, mert különben nem lenne mihez hasonlítani az eddigi adatokat. Ismeretelmélet, módszertan. GDP-vel önmagában leírni egy ország gazdaságát, költekezését, igen merész vállalkozás már csak ennek tükrében is. Szóval én fenntartom a GDP - lószar analógiát ebben a vonatkozásban mindenképp.

És végül, még mindig a gyengébbek kedvéért, fáradtan, ezért kisbetűvel: NEM béremelésről volt szó. Nézd vissza a posztot. Egyébként jó lenne ha eldöntenéd, hogy azért akarod röghöz kötni a magyar rezidenseket (ha már így beálltál a javaslat mögé, hogy ó, nézzük meg a másik oldalát is, mert tudod, vannak dolgok, amiknek csak egy oldala van, és az kellemetlen szagú, és barna, mint például annak is, hogyha pofán vernek valakit), mert nincs pénz, vagy azért, hogy ne menjenek el, mert aszerint váltakoznak a nem létező érveid, ahogy a szél jár... Innentől kezdve nem a becses végzettséged miatt, hanem azért buktál meg az érveléseddel, mert ilyen nem létezett. Javaslom, majd ha nem valaki másnak a bőrére megy (meg a tiédre), akkor kezdd el gondolkodás nélkül keresni az "érem másik oldalát".

Ende

Jaffar 2010.03.04. 18:36:30

@sylvii: Akkor válassz mást, nem kötelezö orvosnak menni. Söt, amint azt sokan ajánlják, menj ki bátran külföldre. Csak elötte fizesd vissza a tandíjadat, amit a mindenki adójából fizettek.

cambridge.on 2010.03.04. 18:53:01

@szabidoki: A szívem szakad meg a sok nyomorgó orvosról olvasva.Mindenki más dőzsöl,degeszre keresi magát,csak a szegény orvosok vannak alul fizetve!Az életben másképp tapasztaltam.
Ne legyél elszállva ,hogy nélkülözhetetlen vagy!
Olvasd vissza,jó pár hozzászólással ezelőtt írták:ukrán és román orvosoknak magyar nyelvtanfolyamot tartanak.Fenyegetés?
Nem,lehetséges megoldás egy égetővé váló problémára.
Természetesen én szeretném,ha magyar orvos látná el a gyermekeimet.
Ha marad,ha nem, akkor (vissza)csalogatás nem lesz az biztos.Jó ideig nem is lesz mivel csalogatni tömeges méretben.
Lehet másoknak csábító,ami neked nem elfogatható.Le kellene szállni a magas lóról.
Az sem feltétlenül baj,ha egy orvos világot lát.Néhány közülük,hazatérve ,értelemszerűen emelné a gyógyítás színvonalát.

szabidoki 2010.03.04. 19:31:02

@cambridge.on: erősen kétlem, hogy ide nagy számba jönnek majd ukrán meg román orvosok, egész egyszerűen azért, mert kb. ötször megtanul elfogadhatóan angolul, mire magyarul még alapfokon sem, és erre ők is hamar rá fognak jönni. Persze nem elképzelhetetlen, hogy egy-két szerencsétlen idejöjjön, főleg akinek mondjuk magyar a férje/felesége, de nem hiszem, hogy sokan lesznek. A lehetőség egyébként már évek óta rendelkezésre áll náluk is, mégsem tömegelnek errefelé a román meg ukrán orvosok (pár határon túli magyar átjött, de ők sincsenek sokan) - szerintem aki ott menni akart, az inkább megtanult angolul, aztán kiment Angliába.
Légy erős, nem hiszem, hogy én személy szerint nélkülözhetetlen lennék a magyar egészségügyben, nyilván senki nem az, a probléma inkább ott van, hogy Magyarországon egyre kevesebb az orvos, és aki marad, azok között is rengetegen a nyugdíj előtt vannak kicsivel.
Azt is fel kéne fogni lassan, hogy egy fiatal, nyelvet beszélő orvosnak nem akkora gond, hogy külföldön keressen munkát, ma már egyrészt a lehetőség is adott, kereslet is van, az egészségügyi kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amivel még küldik is az embert, ellenben ha majd kezdik bezárni a nagyobb kórházakat is, akkor már késő lesz felébredni. Már most is elég sok gond van, meg kell nézni pl. hogy a megyei kórházakon kívül melyik kórházban van kisszakmás ügyelet (szemészet, fül-orr-gége, szájsebészet, bőrgyógyászat, urológia, stb), vagy egyáltalán kisszakmás osztály. Egyre-másra zárják be őket, mert 1. a főorvos meghalt/nyugdíjba ment; 2. a kezdő orvos/fiatal szakorvos külföldre ment dolgozni, és örülnek, ha valaki heti 1x4 óra szakrendelést tart. Persze ha ez kell a magyarnak...

alszakall 2010.03.04. 19:35:33

@cambridge.on: Az esetleges ukran/roman orvos neked lesz gond: mert a piaci torvenyek alapjan marad a fanatikusok mellett az, aki nem eleg jo mashova. Ezek hianyszakmak, az en teruletemen pl. kb 50 consultant (foorvosi) allas betoltetlen az Egyesult Kiralysagban, az utolso ajanlat 5 000 euro/het volt. Svedorszag mar par eve rakapcsolt, tobb nemet korhaz is hirdet otthon. Mi lesz itt?

qaspar 2010.03.04. 20:56:18

Szisztok!

Nagyon felháborítónak tartom az orvosjelölt rinyálását, mivel ingyen, vagyis mások pénzén tanul hosszú évekig. Amikor orvosnak jelentkezett, tudta, hogy hány évig kell tanulnia, mennyi ideig kell rezidensként dolgoznia, hogy szakorvos legyen. Ő választotta. Most meg azon sír, hogy nem kap annyi fizetést a sok tanulásért mint egy buszsorőr? Miért nem annak ment? De a sok hálapénzt azt elvárja az élete végéig. Itt az országban olcsón, szinte ingyen, mert még tandíjat sem kellett fizetnie, kitanulta az orvosi ismereteket, most meg nagy hanggal, hogy nincs megfizetve, lelép külföldre! Hát én az ilyen emberekre egy nagyot köpök! Csak kihasználták az ingyenes oktatást leszarják a hazaikat és mennek a nagy pénz után. Miért nem mentél egyből Londonba, vagy Párizsba, esetleg az USA-ba tanulni horribilis tandíj fizetése mellett! Szar ember vagy!

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 21:26:36

"Adatlap

qaspar 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban"

Apám, te is jól kezded a blogos karrieredet. Olvass már bele, a bejegyzésbe, legalább az első bekezdését olvasd végig, és rájössz, hogy nem a rinyálás a célja.

szabidoki 2010.03.04. 21:26:49

@qaspar: te miért nem mentél orvosnak? Akkor most te is mehetnél külföldre "az állam pénzén" dolgozni, hiszen szerinted ingyen van a képzés. Vagy arról van esetleg szó, hogy annyira hülye vagy, hogy még a szakmunkásképzőt is alig tudtad elvégezni?
Persze ha annyira zavar, hogy most sok orvost gyakorlatilag elüldöz az állam, két dolgot is tehetsz:
egyrészt elkezdheted követelni a kormánytól, hogy lépjünk ki az EU-ból, és bontsák fel a kétoldalú szerződéseket a diplomák kölcsönös elismeréséről;
másrészt lobbizhatsz a kormánynál azért, hogy tegyenek rendet az egészségügyben - sokminden más mellett ez a bérek rendezését is jelenti. Hőbörögni teljesen felesleges, nem vezet sehová.
Esetleg el is lehetne gondolkodni, hogy miért is jutottunk el idáig, hogy alakult így a helyzet, és biztos, hogy az orvosok hibásak ebben, vagy esetleg a mindenkori kormányzatnak lett volna dolga rendberakni a problémás területeket, mint pl. az egészségügy?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2010.03.04. 21:31:32

@cambridge.on: Kb. 10 éve még elég rendszeresen voltak nálunk honosító vizsga előtt külhoni magyarok. Aztán mostanában elmaradtak, részben nyugatabbra mentek, részben rájöttek, hogy saját országuk kezdi jobban megbecsülni őket (anyagi értelemben és emberileg is, l. még 23 millió romén), mint Mo.
Amúgy vidéken elég gyakori, hogy kisebb orvosi szakmákban (fül-orr-gégészet, ideggyógyászat) az egész osztályon nincs magyar orvos, inkább arab stb. Ez első hallásra úgy hangzik, mintha igazad lenne, de abba azért gondolj bele, hogy a bevándorlók közül ki fog Mo-ra jönni a sokkal kisebb fizetés és a jóval nehezebb magyar nyelv mellett: a legjobbak, vagy mégsem.

cambridge.on 2010.03.04. 22:34:10

Az ukrán,román orvosok tömeges méretekben való magyarországi megjelenését eredetileg nem én írtam,én csak hivatkoztam rá.
Beteg szintjén volt alkalmam finn,német és kanadai egészségügyi ellátást megtapasztalni.
Nem csak a hazai állapotokról van ismeretem.
A kanadai klinikákon tömegesen jelentek meg indiai származású orvosok.A Németországban agyvérzéssel kórházba került kollégám életét szerb orvos mentette meg.
Mindenkinek lehetősége van kipróbálni magát az általa legjobbnak vélt helyen.
Amivel egyik helyen sem találkoztam,fölényes,a beteget lenéző orvossal.
Ez csak pénz kérdése lenne?Nem hiszem.
Finnországban szinte minden nővér beszél angolul,az orvosokat nem említem ,mert náluk temészetes a nyelvtudás.Ismerősöm említette itt még az utcaseprő is beszél angolul.De ez más lapra tartozik.Magyarországon sem tiltották eddig sem a nyelvtanulást. Én,ha bemennék bármilyen rendelésre csak angol nyelvismerettel,milyen ellátást kapnék?
Felelőtlenség kijelenteni,a rezidensek rossz körülményeiért csak az eü.
kormányzat a hibás!
Nagymértékben igen,de nem teljes egészben.Az osztályokon tapasztaltak,az előrelépés (anyagi és szakmai)hiánya ugyanúgy az elvándorlást segítik elő!A kényszeű röghözkötéssel nem értek egyet,ahogy írtam ez nem vált be a középkorban sem ,mint kollektív büntetés.
Nem lehet azzal sem egyetérteni,hogy a magyar adófizetők pénzén kiképzett orvos,vagy leendő orvos a lehető leghamarabb eltávozik és máshol kamatoztatja a tudását.Ott ahol egy centet (euró-dolár mindegy) sem áldoztak az orvos tanítására.
Befektetés nélkül aratják le a hasznot.
Ez sem tartható hosszútávon,magyar szempontból azt hiszem érthető.
Az nem tárgyalási alap,hogy:nélkülünk meghaltok,ezért csak nekünk lehet igazunk!
Erre írtam,le kellene szállni a magas lóról!
A megoldás nem csak az orvosok érdeke, az egész országnak érdeke fűződik hozzá.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.04. 23:35:17

Magyarországon az emberek jelentős része adócsaló. Rengeteg a táppénzcsaló. Nagy tömegek keresnek törvénytelen kiskapukat. Divatos be nem tartani a törvényeket. Ideológiát is gyártanak annak megmagyarázására, hogy miért sértik meg a törvényeket. Adót, TB-t nem fizetni sokak szerint nem bűn.

Közben pedig itt sokan felháborodnak, ha egy orvos (kőműves, építész, rézfánfütyülő bagolyöntő) elmegy küldföldre. Pedig joga van hozzá és semmilyen törvény nem tiltja, hogy ott boldoguljon a diplomájával, ahol akar. Függetlenül attól, hogy szerezte a diplomáját.

Nem éreztek itt egy kis ellentmondást?

Levéltetű 2010.03.04. 23:38:20

@ribizlifozelek: Nem, mert nem csalok adót. Senki sem mondta hogy törvénytelen lenne kimenni. Most azon megy a rinyálás, hogy az ingyenes (=más fizeti) képzést követően nem mehetnek rögtön külföldre megtömni magukat.

szabidoki 2010.03.04. 23:46:16

@cambridge.on: fordítva ülsz a lovon. Senki nem mondott olyat, hogy nélkülünk meghaltok, ezért csak nekünk lehet igazunk.
Arról beszélünk, hogy a jelen magyar valóság erősen arra ösztönzi a kezdő, vagy fiatal orvosokat, hogy külföldre menjenek dolgozni, és itt nemcsak a gazdasági válság meg az alulfinanszírozott egészségügy az oka ennek, hanem ez láthatóan szándékos kormányzati politika. Ennek előbb-utóbb az lesz a vége, hogy egyre nagyobb területek maradnak ellátatlanul, mert sem háziorvos, sem sztk, sem kórház nem lesz, csak mondjuk egy megyével arrébb.
Persze ha ez neked jó így, akkor semmi gond. Ha mégsem tökéletes ez a lehetőség, akkor olyan lehetőségeket kell teremteni, hogy megérje itthon maradni dolgozni.
Lehet persze pampogni, hogy a szemét orvosok elmennek külföldre, de látni kell, hogy ma már az orvosszakma is a munkaerőpiacon van, és az a helyzet, hogy tőlünk nyugatabbra vagy északabbra lényegesen csábítóbb ajánlatokat kínálnak, mint itt, ergo sokan el fognak menni. Ez ugyanolyan, mint amikor te a teszkóba mész bevásárolni, mert ott olcsóbb a krumpli.
Amúgy szerinted kinek a felelőssége az egészségügy jelen helyzete? Kinek kellene rendberakni? Nekem? Ki hozta és hozza a szabályokat? Én? Az orvosok elmondják, hogy szerintünk mi lenne a megoldás, de ebből semmi nem valósul meg, csak megkapjuk, hogy pénzéhesek vagyunk, mikor válságban az ország. A bérrendezés nemcsak azért lenne jó, mert akkor nekem nem kéne félni a gázóraleolvasótól, hanem akkor esetleg ki lehetne rúgni a bunkó, hálapénzt követelő kollégát, mert lenne alkalmas jelentkező a helyére.
A "fizessevissza" logika alapján meg mindenkitől vissza lehetne kérni a diplomája árát, aki nem a szakmájában dolgozik, de ezt mégsem hallom emlegetni, vajon miért?

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.05. 00:03:22

@Levéltetű:

Te nem csalsz adót. Ebben teljesen igazad van.

Viszont a cikk sem igazán arról szólt, hogy a fiatal orvosok nem mehetnek külföldre :)

Én csak arra az óriási ellentmondásra utalok, hogy rengetegen iszonyatosan felháborodnak egy törvényes dolgon, miközben törvénytelen dolgok felett szemethunynak és normálisnak tarják.

Mellesleg az én adómból is fizetik az orvosképzést (is). Üzenem mindazoknak, akiket az én pénzecskémből képeztek: tőlem mehettek ahova akartok! Jó szerencsét!

Levéltetű 2010.03.05. 00:51:30

@ribizlifozelek: "Viszont a cikk sem igazán arról szólt, hogy a fiatal orvosok nem mehetnek külföldre"

Dehogynem. Amiatt sír a szájuk, mert "röghöz kötöttek" lesznek.

"törvénytelen dolgok felett szemethunynak"

Még egyszer, ki? Én biztos hogy nem. Sőt törvénytelenség épp az orvosokkal kapcsolatban merült fel a hálapénz kapcsán.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.03.05. 01:06:33

@Levéltetű:

"Ebben a régióban – hivatalosan eddig nem megerősítve – 199 helyet pályáztak meg a kórházak. Ebből 90-et Budapesten. Tehát látható, hogy a kórházak nem pályáztak! Garantált, hogy egy csomó friss diplomás orvos nem fog munkát kapni. Ennél nagyobb pazarlás nehezen képzelhető el, főleg, hogy az egész rendelet kitalálása arra ment ki, hogy a magyar orvosok ne mehessenek el külföldre (ld. „röghöz kötés”)."

Különben nem szerencsés általánosítani a hálapénzzel kapcsolatban. Hányszor kap egy kórboncnok hálapénzt?
A hálapénzre utazó orvosok összeszorítják a szájukat és kibekkelik, amíg eljutnak a megfelelő helyre.

Maga röghözkötés vitatható, de nem egyértelműen rossz dolog - ha rendesen csinálják. De itt pont arról van szó, hogy rosszul csinálták meg.

Mellesleg milyen ócska hely lenne a világ, ha senki sem állni ki a saját (vélt vagy valós) igazáért, csak nyelne keserűen 8-)

TLR4 2010.03.05. 08:45:59

Felháborító ez a hozzáállás, hogy fizessék vissza stb. Az orvosok többsége végelkeseredésében hagyja itt az országot, nem akarnának kimenni. De mégis ki kell, ha nincsen más út(nincs hely, munka, fizetés). Mikor valaki 18 éves korában jelentkezik orvosi egyetemre, még nem tudja, hogy mi vár rá, sem az egyetemen, sem utána (megjegyzem ezt még harmadéven sem tudják, negyedéven már talán sejtik). A tudomány szeretete az, ami az elején az orvosokat a pályára viszi. De azért ez nem jelent ingyen munkaerőt. Az orvosokat az állam azért képzi ki, hogy legyen megfelelő mennyiségű orvos, aki el tudja látni a magyar lakosságot. Akik őrködnek a magyarok egészsége felett. DE ha nincs annyi rezidens hely, amint ahány embert felvettek az orvosi egyetemre, akkor miért nem vesznek fel kevesebbet? És valóban, aki elmegy PhD-zni, hogy magasabb szinten művelje azt a tudományt, amin később a gyakorlata alapszik, vajon miért kell, hogy fizessen? Vagy ha valaki gyermeket szeretne szülni (fogy az ország lakossága, ez is az ország érdeke lenne). Ezt elősegíteni kell, nem megakadályozni. Hiszen mindez az ország érdekében történik. Ha pedig azt megakadályozzák, akkor miért ne lehetne kimenni? És igenis, ez a rendelkezés tényleg nemzetellenes cselekedet. Az ország alapvető érdeke egy nagyon erős értelmiségi réteg (benne orvos, tanár, mérnök, bölcsész) és ma éppen ezzel ellentétes folyamat zajlik. Azokat a rétegeket bántják a legjobban (anyagilag, erkölcsileg), akiken a jövő Magyarországa alapszik, az értelmiségen. Magyarország a jelenlegi helyzetéből- csakis ez a réteg az egyetlen, amelynek irányításával- elmozdulhat egy szebb jövő felé. Kizárólag magasan kvalifikált emberek képesek erre, és ebben hatalmas szerepe van az egészségügynek, oktatásnak. Nézzük meg, hogy menyire becsülik meg itthon a frissen végzett orvosokat, tanárokat? Nézzük meg, hogy mennyire züllesztik le a felsőoktatást Magyarországon tudatosan? Már lassan mindenki bejuthat egyetemre (ahelyett, hogy elmenne pl. villanyszerelőnek, asztalosnak, mert abból is meg lehet élni). Sokkal többre menne ezaz ország, ha egy értelmiségi elitet képzenénk, és mindenki a képességeinek megfelelően kerülne be a felsőoktatásba. És aki bekerült a felsőoktatásba és el is végezte azt, becsüljék meg igenis! Keressen már többet egy frissen végzett orvos,tanár mint egy buszsofőr, aki egész fiatalkorában kevesebbet tett le az asztalra, mint aki végigtanulta azt! Nem a buszsofőröket, szakmunkásokat akarom bántani, keressenek ők is annyit, amiből meg tudnak élni...de a tudást fizessék meg!
Tehát csak a legjobbak lehetnének tanárok stb., utána pedig tiszteljék őket, mert megérdemlik. Úgy mint régen, kb. 20 évvel ezelőtt. A társadalomból kiveszett ez a tisztelet, és nem az értelmiség minősége miatt, hanem ezt a média és a politika generálta; hiszen a Mónika-show délután megy a TV-ben, a szülők nem foglalkoznak a gyermekeikkel, és sikerült elhitetni egyes drága politikusoknak azt az emberekkel, hogy az oktatás, egészségügy nem több, mint szolgáltatás stb (ez pedig egy hatalmas baromság, sokkal több annál). Néhányan már ezt a problémát felismerték, de mivel a médiában csakis a botrányos dolgokat mondják be, mit is várhatnánk?!Az emberek azt hiszik el, amit hallanak a híradóban, olvasnak bizonyos szennylapokban. De gondolkodni azt már nem tudnak. Sikerült ezt elérni 20 év alatt. Gratula.
Egy leendő orvos

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 10:12:31

@TLR4:
Nem attól lesz valaki értelmiség, hogy végigrinyálja a felsőoktatást, majd veri a s*ggét a földhöz.
Ha valaki elvégez egy egyetemet, azt csak magáért teszi. Nem várja ováció és vörös szőnyeg (milliomos lét, pezsgős fogadás) amikor kilép az ajtón.
Azt ugyanúgy el kell érni, mint annak, aki már fiatalon munkára kényszerül, hogy túléljen, és nincs olyan családi hátszele, hogy eltartsák a tanulmányok végéig.
Nem fer?
Honnan nézzük?
A magyar értelmiség legnagyobb része leszerepelt, mert önös anyagi érdekeit minden más elé helyezte, a valódi szellemi nagyságok szava pedig az ország sorsára nincs hatással.
(De még egyes ügyekre sem, ha csak azt nézzük Bagdy Emőke miért adta vissza igazságügyi szakértői papírjait...)

A változtatás nehéz folyamat, és nem sírni kell, hanem vállalni a terhet, ha valóban az ország sorsa érdekel.
Nem a külföldi körülményekre irigykedni, hanem megvalósítani idehaza. Nem röghöz kötöttségként megélni, hanem szolgálatként az ország számára. (ha ennyire fontos neked, mint értelmiségnek ez a romhalmaz)

És végezetül két apróság:
1. Nem attól lesz valaki értelmiségi, hogy bármilyen beszélgetést meg tud akasztani oda nem illő idegen szavak értelmetlen egymás után rakosgatásával. (az ilyen típusú egyetemet végzett eldurrant embereket rendszerint megmosolyogjuk) Értelmiségnek maximum papírjai alapján tekinthető, de valódi gondolkodásra és problémamegoldásra bármely olvasott ember képes. Hiba magas lóról beszélni.
2. Az értelmiség ismeretlen forrásból származó rózsaszín köddel veszi körül magát, ami miatt nem érti az ország működését, a társadalom felépülését és szabályait, ennélfogva képtelen olyan döntések meghozatalára, mely az országot lakóival együtt kezelve hozhatná jobb helyzetbe. Szép dolog az ország sorsa iránt aggódni, de el kell dönteni mit tudunk ezért tenni.
Becsületesen adózni, és kizárni a hálapénzt?
Sok saját gyereket csinálni? (ha már orvos inkább intézze úgy, hogy másokat megment)
Vagy elmenekül, itt hagyja az országot, de ezerrel "önigazol" hogy nem tud megélni...

Nem az elmúlt 20 évet kell szidni.
Az csak megmutatta mennyire működésképtelen a rendszer, ami a megakasztott gazdaságban és társadalomban az egészségügyi ellátást biztosította. Az ország mindent megtesz a felzárkózásért, az orvosok meg még mindig habos felhőkre képzelik magukat az intellektusukkal, és azon acsarognak (amit az ország legnagyobb hibájának tartok) hogy "mi jár" nekik ahelyett, azzal foglalkoznának "ami a kötelességük".

Jah és egy apróság:
Ha egy orvos végre felelősségre vonható lenne, és évtizedekre elzárhatnák emberölésért, akkor meglenne a tisztelet, mert nem kockáztatná, hogy épp egy zöld zászlós demonstráció alatt nyomásgyakorlásként embereket öljön továbbküldözgetéssel, meg géplekapcsolással.

Gondolkodj el az életeden, hogy miért lettél orvos? Szolgálatkészség és alázat vezetett, hogy másokat segíts, vagy csak a szellemi önkielégítés, és a jó (hála)pénz vezetett?

Jaffar 2010.03.05. 13:12:37

"DE ha nincs annyi rezidens hely, amint ahány embert felvettek az orvosi egyetemre, akkor miért nem vesznek fel kevesebbet?"

Látod ez jogos. Viszont az már qrvára nem, hogy te ingyé akarsz tanulni, de tenni érte az már smafu. Ha kimész külföldre (kivétel tanulmány, cserediák etc), akkor igenis fizesd vissza a beléd feccölt adómilliókat. Ez így van rendjén. Nyilván, ha eleve fizetös lenne a rendszer, akkor csak a tényleg odavalók kerülnének oda és nem csak azok, akik a hálapénzes buliban akarnak résztvenni. Majd akkor háborodj fel, ha saját pénzedet invesztálod a tanulmányaidba. Tuti akkor lenne minöség is, és kikopnának a léhütö tanárok a lébecoló diákokkal együtt. A maradék pénzt meg inkább fordítanák szakmunkásképzésre, vagy munkaügy által finanszírozott utánképzésre. Ugyanis diplomásból tömegtermelés van, de szart se érnek (TISZTELET A KIVÈTELEKNEK).

andaluzkutya 2010.03.05. 13:40:13

Én úgy érzem, a diploma után ledolgozott öt év a szakvizsgáig a fenti megmosolyogtató fizetéssel talán elegendő ahhoz, hogy törlesszem adósságomat az adófizetőkkel szemben. Ez alatt elláttam gyakorlatilag önállóan több, mint ezer fekvő és legalább ugyanennyi járóbeteget. A heti átlagos munkaóra jóval több volt, mint 60 óra (ami persze szabálytalan, de nem hiszem, hogy túl sok minden van az egészségügyben, ami szabályos).
Most szakorvosként kapnék kb. brutto 10e Ft-tal több fizetést. És ha szorgalmasan dolgozok, és osztályvezető főorvos leszek, akkor a hivatalos nettó fizetésem elérheti akár a 170e Ft-t is. Ha ez nem életpálya modell, akkor ugyan mi?:) (Azoknak, akik azt írták, hogy más országban is mennyit dolgozik egy rezidens: ez így igaz, ezzel nincs is bajom, abból tanulunk. De szakorvosként a munkakörülményeiben és a fizetésében is LÉNYEGES javulás lesz, itt meg semmi.) Az egyetlen lehetőségem a rendes megélhetésre itt, ha kitágítom a zsebem (ami szerintem nem etikus), vagy mindenféle másodállásokat vállalok (akkor meg a családomat nem látom, és akkor majd lehet mondani, hogy persze, hogy az orvos gyereke a leghülyébb az iskolában, mint ahogy annak idején mi is mondtuk)
Ezért nem dolgozom már itt, hanem éppen nyelvtanfolyamra járok, és elmegyek egy normális országba, ahol a fizetésemből meg tudok élni a családommal együtt. Nekem ennyi bőven elég.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 14:00:44

@andaluzkutya:
170ezer forint? Ennyit az országban dolgozók legnagyobb része életében nem kap egy havi munkáért. A szabályos munkaidő, az szintén nem nagyon létezik máshol sem, hiszen másnap már be sem kell menni,ha nincs ledolgozva a főnök által mondott (és nem a szerződésben szereplő) munkaidő.

Hogy törlesztés a gyakorlat?
Innen már csak egy lépés, hogy fizessenek a diáknak is, hogy bejár órára, elvégre az is munka...

Tanulj nyelvet, menj, légy boldog, de képmutató ez egy ilyen költséges képzés után sértődöttségből bemondani, hogy megélhetés...
Ebben az országban sokkal kevesebből is meg kell élni embereknek, akik nem tudnak nélkülözni 10ezer forintot egy orvoslátogatásért (hogy hajlandó legyen megvizsgálni), és még 10et a gyógyszerekért.
Ilyen az átlag életszinvonal határon belül.
Ne a szappanoperák milliomosainak csillogó világához mérd a kis életedet, hanem a mai magyar realitáshoz.

szabidoki 2010.03.05. 14:33:01

@Jaffar: azért kell némi zavar az ember valóságérzékelésében, ha mindenhonnan az jön, hogy kevés orvos végez, és még azok is mennek külföldre, te meg azért kiabálsz, mert sok a diplomás :)
@maxt: tegyük egyenesbe ezt a kereset dolgot, mert láthatóan nem vagy tisztában a realitásokkal. Itt megtalálod a legfrissebb KSH jelentést a magyar bérekről:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/let/let20912.pdf
Ebben szépen leírják, hogy a fizikai munkások átlagos nettó bére most havi 91 800Ft, a szellemi foglalkozásúaké 157 700 Ft. Namármost ha kezdő orvosként annyit keresek, mint egy átlagos rakodómunkás, az egészen egyszerűen nevetséges, és mindenki számára nyilvánvaló, hogy ha valakinek van lehetősége ehelyett 3-4000 eurót, vagy 2500 fontot keresni, nem fog sokat töprengeni, hogy melyiket válassza. Hiába ugatjátok a holdat, hogy "fizessevissza!!!", még ha vissza is fizetjük a költségeket, az nem fogja megoldani az egyre súlyosabb orvoshiányt, ezt tessék felfogni végre!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 14:44:15

@szabidoki:
Igazad van!
A KSH, az KSH...
Mondjuk én nem onnan tájékozódom, hanem a környezetemből. A statisztikával tényleg nem vagyok tisztában, a realitással ellenben azt hiszem igen. Hidd el, hogy ezek a számok nem közelítik a valóságot, mindegyik érték a realitás fölötti.
(Annak tartom a külföldi összegeket is, bár erre csak közvetett módon van rálátásom, a kint munkát vállaló barátaim révén)

ccke 2010.03.05. 14:47:03

A véleményem röviden, egyszerűen:
-Kell a társadalomnak orvos? ha igen, ki kell taníttatni
-Ha tanult, dolgozzon is? ha igen, ki kell fizetni(persze mindenki úgysem megy el, tehát valamilyen ellátás ezért pénzért is lesz)
-Úgy dolgozzon, hogy mind szakmailag, mind emberileg jól végezze a HIVATÁSÁT, hogy legyen ideje/energiája a gyorsan fejlődő orvostudományban eligazodni, legyen ideje/energiája meghallgatni azokat, akik hozzá fordulnak segítségért...? Ha igen, akkor bizony tisztességesen meg kell fizetni!
Ha a tisztességes fizetéséért sem végez tisztességes munkát, akkor meg el kell küldeni a vérbe!

andaluzkutya 2010.03.05. 14:54:28

@maxt: Ez nem sértődöttség, ez egy racionális közgazdagsági döntés. Itt nem tudok megélni, tehát valamit csinálnom kell annak érdekében, hogy megtudjak élni. És nem azért, mert drága a kötelező a Ferrarira, vagy az X5-re. Lakáshitel (nem Budán, nem luxusvilla), rezsi, és nem maradt pénz. Már a rezsire sem. Ennyi.
Lehetőségek:
Borítékra hajtok: mint már írtam, etikátlannak tartom, és felfordul tőle a gyomrom.
Másodállás, harmadállás, sokadállás: ezt csináltam eddig, viszont így nem ismerem meg a gyerekeimet, az meg nem olyan jó. Szerintem.
Szappanoperát nem nézek. Betegekkel annál többet beszélgetek, hidd el, ismerem a magyar szociális helyzetet. A legalját meg a legtetejét is. Tudom, hogy van, aki sokkal kevesebbet keres. Mégse én voltam nyaralni a múlt nyáron, hanem a szomszéd kőműves a Kanári-szigeteken az egész családdal.
A szakorvos képzés alatt meg DOLGOZOM, a képzés annyi, hogy havonta egyszer az ember bemegy a klinikára, és ott mondanak valamit. A többi napon ugyanolyan munkát végeztem, mint a szakorvosok. Ha valamit nagyon nem értettem, vagy nem tudtam vele mit kezdeni, akkor megkérdeztem a főorvost, hogy akkor szerinte ez hogy van. Ezzel az erővel azt is mondhatnád (bár lehet, hogy mondod is), hogy egész életemben gyakorlaton vagyok, mert az orvosnak egész életében tanulnia kell (többek között a tapasztalataiból is). Úgyhogy ne akarjak már fizetést.

A korábban emlegetett Hippokratészi esküben meg nincs benne, hogy a seggemen kell maradni, csak annyi, hogy a tudásom legjavát nyújtva gyógyítom a betegeket. Ha ennek a feltételeit nem látom biztosítottnak, azzal szegem meg az eskümet, ha itt maradok.

Rita_Bp 2010.03.05. 16:33:25

@Parajpuding:
Az első 2-3 évben azt tanulják az orvostanhallgatók, hogy ők az istenek? Tényleg? Akkor én biztos a Marsra járok egyetemre, mert én nem tanulok ilyesmit... Sőt. Elsősként ingyen(!) bejárok dolgozni egy klinikára. Ahol nagyjából semmibe vagyunk nézve, nekünk kell teperni, hogy tanulni akarunk és betegekkel szeretnénk foglalkozni. Igen, az igaz, hogy ezt hivatástudatból kell csinálni, csak éppen abba belegondoltatok már, hogy én például, mint nő esetleg gyereket is szeretnék majd valamikor? Mivel 6 év az egyetem és utána még rezidens is maradsz egy darabig, erre 30 éves korom előtt valószínűleg nem kerül sor. Ez nem is lenne baj, ha addigra sikerülne megteremtenem az egzisztenciámat... havi 90.000-ből ez nem fog sikerülni, hacsak nem lesz olyan férjem, aki ezt megteszi helyettem...

Rita_Bp 2010.03.05. 16:41:03

Annyival kiegészítenem az előző kommentemet, hogy természetesen még nem orvosi melóért teperünk, hanem az ápolóknak segítünk, de sokszor ők is úgy viselkednek velünk szemben, mintha üveges lett volna az apánk.

szabidoki 2010.03.05. 17:21:46

@maxt: nyilván neked több adatod van, mint a KSH-nak, azért tudod jobban, ki mennyit keres :)
Elég riasztó egyébként, hogy a fizikai munkások 91800 Ft-os átlagfizetése azt is jelenti, hogy mivel milliós nagyságrendben vannak emberek minimálbéren (legalábbis papíron), rengeteg fizikai melós lényegesen többet keres 91800 Ft-nál, mivel csak úgy jön ki ez az átlag.
Szerinted ez jól van így? Reális az véleményed szerint, hogy ugyanannyit keres pl. egy asztalos, meg egy orvos, aki ügyel éjszaka, hétvégén, 32 órákat melózik egyben?
Elképesztő, mennyire elvesztették sokan a valóságérzékelésüket veled együtt! Tényleg azt hiszed, hogy vonzó életkilátás egy kezdő orvosnak, hogy kicsivel kevesebbet keres, mint egy átlagos fizikai munkás? De fordítsuk meg a kérdést, ki fog szerinted orvosnak tanulni, ha ezek a kilátások? Ki fog itt gyógyítani pár év múlva? Nem tartom valószínűnek, hogy ezért az összegért tömegével jönnének ide az ukrán meg a román orvosok.

fruzinka 2010.03.05. 18:35:23

üdvözletem a sok buta kommentelőnek (na egye fene, a kevésbé butáknak is:))
én csak egy kis matematikát szeretnék csempészni a nagy szócsatába (bár bevallom, nem értek hozzá, mivel magam is csak egy semmire kellő szar kis orvosjelölt vagyok...)
na szal ugyebár állambácsi évi 1milliót szán elvileg az orvostanhallgatóknak fejenként. az ugye a 6 évre 6 millió. Mo-n laknak 10 millióan, abból kb 3 millió fizet adót (na jó lehet icipicivel több, de akkor sztem egyesek nem tudnának követni)... na szal ha viszünk bele egy kis logikát, akkor az állam rám költött 6 millió forintját 3 millió dobja össze, ami akárhogy is csűröm-csavarom 2 azaz kettő forint fejenként...(és jelzem 1-1 forinttal azért beleszállnak mondjuk a tengerbiológus képzésbe is, pedig nincs vmi sok tengerünk...)szal ha én véletlenül úgy döntenék majd a távoli jövőben h nem szeretnék éhen halni, és elhúzom a belem külföldre, akkor nálam a 2 forintokért sorba lehet állni (de vigyázat, csak 3-tól kerekítjük 5-re)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 19:19:24

@andaluzkutya:
Még mindig nem értem a problémát.
Sok a gyakorlati idő... ez van... Az én szakmám is megkövetelte a gyakorlatot, ráadásul fizetés nélkül. Csinálhattam a szakmámat felügyelet nélkül, fizetség nélkül, rossz körülmények között ingyen. Nem volt élmény, de tényleges gyakorlatot szerezem. Talán a különbség, hogy én csak magamat veszélyeztetem, ha hibázok, te nem!
Lehet kőművesként egyszerűbb életed lenne és magasabb életszínvonalad. Talán próbáld ki!
(megjegyzem ismerek olyan fizikai munkást, aki levelezőn végzett el több egyetemet, de a mai napig az eredeti szakmájában dolgozik. Van családja, van tudása, de pontosan tudja mi az amire tényleg szüksége van... ennél többet nem akar...)

@szabidoki:
Bocs, mint mondtam a valóságot ismerem, realitásérzékem megvan. Nem nekem lebeg lila köd a szemem előtt, hogy egy méregdrága egyetem mindent megold. (jah és hogy a tandíj jár... csak úgy...)
Hogy nem lehet megélni, az tény. Ezzel senki nem vitatkozik. Az is tény, hogy pocsékul fizetik az orvosokat, de ez nem tegnap óta van így. Tudtad, mikor elkezdted a tanulást.
Ez egy ilyen sz@r ország. Ez van.
Hozd ki belőle a maximumot.
Gyomor kérdése, hogy ki mire jut...

flea 2010.03.05. 19:35:46

@fruzinka: ezen az alapon bárki akár lophatna is közpénzt mindaddig, amíg max. 6 millió értékben teszi.

Matematikából jeles (talán), logikából elégtelen, leülhet.

(Pedig még egyet sem értek az orvosokat, orvoshallgatókat szidó kommentekkel.)

TLR4 2010.03.05. 21:55:55

@maxt:"Nem attól lesz valaki értelmiség, hogy végigrinyálja a felsőoktatást, majd veri a s*ggét a földhöz."

Csak tudd, hogy nem rinyálok, sosem tettem ezt, pl. köztársasági ösztöndíjas vagyok stb., de attól még lehet elkeserítő véleményem a magyar társadalomról, az orvosi fizetésekről, és a megbecsültségről, és igenis, ki kell állnom azokért az emberekért, akiket ez a rendszer sújt.

Amúgy meg nem ingyenes a felsőoktatás, ez hatalmas tévedés, mert pl. a tankönyv kb. 50-100 ezer forint volt évente, és ehhez jön hozzá a többi költség.

Azt meg, hogy mitől lesz valaki értelmiségi, azzal kapcsolatban eléggé képben vagyok, nincs szükségem magyarázatra.

Amúgy meg a képzés költsége filléres azokhoz a milliárdokhoz képest, amit a MÁV-nál, BKV-nél, útépítéseknél stb. lenyúltak az elmúlt években. És amennyi adót elcsalnak Magyarországon azok a kedves vállalkozók, ügyvédek stb.... Félreértés ne essék a hálapénz ehhez képest szintén filléres kategória. De érdekes, ezeken nem háborodik fel senki, ezt a dolgot teljes megnyugvás övezi.

"Sok saját gyereket csinálni? (ha már orvos inkább intézze úgy, hogy másokat megment)"

Erre nem válaszolok, mert ez olyan szinten elképesztő, mintha mi nem lennénk emberek?!
Amúgy tudásvágyból mentem az egyetemre, és azért, hogy a tudásomat az emberek segítésére fordítsam. De altruista és hülye nem vagyok.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.05. 22:14:40

@TLR4:
Gratulálok! (tényleg)
Bízom benne tudod kamatoztatni itthon is az összeszedett tudást.
A mávos-bkv-s gondolatmenetre reagálva:
Remélem pszichológiát is tanulsz, és tisztában vagy az önigazolás fogalmával.
Mások becstelensége nem ment fel, ezt ne feledd!

Emberségedet senki nem vonta kétségbe, bár altruizmus nélkül erre a pályára lépni....
Tapasztalataim szerint vagy másokon segítesz, vagy magadon... döntened kell mi a fontosabb...
(és ezt a döntést az orvosok nagyrésze rég letudta, és nem a betegek javára :/)

andaluzkutya 2010.03.05. 22:41:15

@maxt: azt várod, hogy az orvos áldozza fel magát az "egészségügy oltárán?"

Tapasztalataim szerint, aki magával nincs rendben, az másokkal is csak maszatol. A gyógyításhoz egészséges orvosra van szükség. Az általad említett két dolog pont hogy nem zárja ki egymást, hanem az első feltételezi, hogy a másodikon már túl vagy.

fruzinka 2010.03.06. 11:37:57

@flea: "ezen az alapon bárki akár lophatna is közpénzt mindaddig, amíg max. 6 millió értékben teszi."
azt a milliót javítsuk ki milliárdra, és stimmel, h van aki annyi közpénzt lop...(+ még 1-2 0)

flea 2010.03.06. 12:25:30

@fruzinka: Tudom. És? Helyeseljük?

fruzinka 2010.03.06. 12:36:39

@flea: és tudtok ellene tenni?(na ugye h nem)
(amúgy nem értem h mért csinálnak úgy az emberek, mintha csak az orvosi lenne államilag finanszírozott és csak az orvosok mennének ki külföldre...)

Pampogo 2010.03.07. 00:07:00

Orvostanhallgató volnék. Először a "fizessétek vissza szemét orvosok" táborához szólnék. Nos akkor számoljunk először egy kicsit: egy kezdő orvos fizetését az állam 95-100 e Ft körül tartja havonta (netto), a kezdő orvosként minimum megérdemelt 150000-200000-hez képest. Igen, ki merem így mondani, mivel a MINIMUM MEGÉRDEMELT ennél még magasabb lenne, ilyen béren, mint itthon még afrikai országokban tartanak orvost (pl. Szudánban)!! (Valamelyikőtök tartott már el családot 95000-ből? Biztos érdekes élmény lehet, hogy nincs pénz a gyereknek kaját venni hó végén.) Na visszatérve: a kezdő orvost az állam felé ilyen módon ért hátralék évente legalább 1 milliió forint-a szakképzés ideje (ami kb 5 év) ez az összeg 5 millió forintra rúg. Pontosan ennyibe kerül, vagy ennél kevesebbe a SZAKORVOSKÉPZÉS egyetemi diploma átvétele után. Vagyis vissza is fizetjük ezzel a képzés összegét, mire szakorvosok leszünk. Ha mégis ezen felül "vissza kéne valamit is fizetnünk", csak úgy menne, hogy a többi szakma képviselői is megteszik távozás esetén? És mi lesz, ha visszafizeti az orvos? Mert részletekben nagyon szépen vissza is lehet nyugati fizetésből téríteni, tegyük fel meg is tesszük. Fejenként 5 Ft-ot jelentene nektek minden orvos. De attól még nem itt fog gyógyítani. A pénz itt lesz, az orvos nem. Az orvos kiment, hogy eltartsa a családját, és megkapja az erkölcsi megbecsülést. Ilyenkor, kedves fröcsögők, ha megbetegszetek, orvos híján foghatjátok a kis ötforintosotokat, és seggetekből anusperselyt alkotva felküldhetitek az érméket a barna barlangba. Meg hőböröghettek is mellé, hogy nincs aki ellássa a hozzátartozótokat. Egyébként sajnálatos látni, hogy segítségetekkel is célt ért a politika és a média: sikerült az orvosok ellen fordítani a társadalmat. Másrészt itt is látszik, hogy igen keveset értetek legtöbben ahhoz, amiről nagyon okosakat írtok. Ezzel a hozzáállással csakis kizárólag magatokat szivatjátok meg, ti maradtok orvos nélkül körülbelül 2 éven belül. Úgyis megmondta qrcsnyferi: el lehet menni, tessék...mi csak megfogadjuk. Hirtelen nem jut eszembe olyan évfolyamtársam, aki itthon marad majd 90000-ért heti 60 órát, heti 4 ügyeletet és másodállást végezve őket lenéző és ócsárló betegeket gyógyítani, és 50 évesen feldobni a pacskert. Ami még szomorú hírem számotokra: mivel alkotmányellenesnek lesz nyilvánítva a röghöz kötő rezidensrendelet, még a visszatérítéstől is elestek. Szóval kívánom, hogy éljetek egészségesen és minél tovább, sose legyetek betegek, mivel nem lesz nemsokára, aki ellásson titeket. Akkor lesz majd nagy meglepi és huhu és észbekapás. De hogy tiszta vizet is öntsek a pohárba: mi sem akarjuk ezt így, hátrahagyva barátokat és családot külhonba távozni, de a kényszer nagy úr. Itthon érezhetően nincsen ránk szükség.

ui.: a kommentezők normálisabbjának írom: Minden vágyam lenne itthon maradni, de ilyen körülmények között nem fog menni.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 11:54:43

@Pampogo:
Gyilkoskám menjél csak! Szeretném, ha tényleg az maradna itt, aki akar és tud gyógyítani, nem az, aki ilyen ótvar hozzáállással rinyál.
Semmi köze a médiának az orvosok gyűlöletéhez.

Gyerekként nem is volt bajom. Megbetegedtem, elmentünk, elláttak, meggyógyultam.

Az utóbbi két évben 5 rokonom és barátom esett a gyilkosságaitok áldozatául. Rosz diagnózis, rossz kezelés, leszart kórlap, csak a rinyálás, meg a szemtől szembe megmondott százezres igények....
Nem a média, hanem a szándékos gyilkosságok ami miatt az emberek gyűlölik az ovosokat!
Normális, hogy valakit kitolnak a folyosóra meghalni, mert nem érkezéskor kapta a doki a borítékot? (mert épp nem volt miből?)

Rosszabbak vagytok mint a politikusok, csak még a pofátok is nagy hozzá....
Erkölcs, értelmiség? Eskü?

Majd ha képesek lesztek elvégezni a munkátokat lesz megbecsülése. A hála-pénz is kisebb probléma, ha a hála adatja, és nem a kényszer, előre, bizonytalan ellátásért, gyilkosságért.

Pampogo 2010.03.07. 14:13:12

@maxt: akkor te meg tartsd el a családodat 95000-ből légyszives. Fog szerinted sikerülni, barátom? Elárulom, még magadat sem fogod tudni. Szóval dolgozz annyiért orvosként, mint egy szorgalmasabb takarítónő. Hidd el, kurvára demoralizáló lesz. Az ilyenek miatt, mint te, nagyon jó kedvvel fogok elmenni, ha nem javul a rendszer semmit, mire végzek. Egyébként meg gondolkozz el, miért fordult az eü. ellátás "gyilkosságba". A huszonötödik munkóra után éppen nem olyan biztonságos egy műtétet elvégezni, demoralizáló munkakörülmények között, másodállás mellett. Amikor "gyerek voltál" és "semmi gond nem volt", de már akkor is basztak megbecsülni az orvosokat. Azóta még a pohár is betelt sokaknál. Nem vitatom, vannak nem a pályára való orvosok, de sok olyan is, aki ebben a rendszerben kiégett és tönkrement, akiből egy jobb rendszerben kitűnő orvos lehetett volna. Ez már sok évtizede így megy, és nem is lesz előreláthatólag másképpen. A média meg nagyon is játszik. Az a politika eszköze, hogy ahelyett, hogy javítának a körülményeken, és rendeznék az egészségügyet, kialakítják az orvosok vs. betegek mocskolódó harcot. Ez ennél csak rosszabb lesz, készülj fel. Ez az, amiben én biztosan nem kívánok részt venni.

Pampogo 2010.03.07. 14:32:55

@maxt: Még valami. Honnan tudjuk, mi az egyes történeteid valósságtartalma? Ha meg ez történt, amit leírtál: "Normális, hogy valakit kitolnak a folyosóra meghalni, mert nem érkezéskor kapta a doki a borítékot? (mert épp nem volt miből?"...miért nem történt büntetőjogi feljelentés? Van betegjogi képviselő a világon, ahhoz kell fordulni, vagy egyenesen a bírósághoz/rendőrséghez. Még én is így tettem volna ilyen esetben. Miért nem történt meg? Neveket és konkrétumokat is megtudhatnánk a történetről? Mert addig lehet kitaláció is akár, amit hallottál valahol, és közel sem így történt. Nem kételkedem, vannak ronda dolgok, de a hálapénzt is a politikának köszönd. Én nem abból akarok élni. Ha meg gyűlölöd az orvosokat, akkor élj egészségesen, vagy lásd el magad, ha mégis megbetegszel.

Pampogo 2010.03.07. 14:44:21

@maxt: Szóval akár hogy is nem tetszik, hivatástudatért és altruizmusért még nem adnak kenyeret és tejet a boltban, és még a lakáshitelt sem lehet törleszteni belőle.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 14:45:59

@Pampogo:
Képzeld magamat lárom el, ha megbetegszem. Nem megyek orvoshoz, mert veszélyesebbnek tartom, mint amit egy betegség tehet velem. Kezelem magam, nagyjából kitapasztaltam, és utánnaolvastam milyen esetben mit tehetek magamért, mert a hozzád hasonlók számára közömbös, hogy mi történik velem.

Apropo hazugság:
Ha orvosnak tanulsz, akkor nyilván tisztában vagy vele, hogy hogy lehet kellemetlen dolgokat némi papírmunkával elsikálni. Igen! Hamisítás!
És hamisított eredményekkel és eltüntetett leletekkel hogy jelent fel az ember?
Persze tipikus netes (és politikus) taktika:
Ha nincs érv, nincs mentség, akkor a másik hazudik.
Kösz a bizonyítványt magadról!
Befejeztem!

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2010.03.07. 14:47:29

@Pampogo:
Jah és egy apróság:
Tavaly éltam havi 80ból is, csak miheztartás végett.
Nem könnyű, de lehetséges!

Pampogo 2010.03.07. 15:07:58

Nem azért mentem orvosnak, mert közömbös, hogy kivel mi történik. Nem azért rágom át magam néha a 3000.ik oldalon mert úgy szeretek a szobámban ülni. És hiszed vagy sem, ITTHON szeretnék dolgozni, HÁLAPÉNZ NÉLKÜL. De ez nem fog teljesülni, ahogy a dolgok most állnak. Sajnálom, hogy az elmenekülésben látom az alternatívát. Magadat lehet el tudod nagyon-nagyon szűkösen tartani 80ból, de a családodat nem. Az orvosi hivatás meg lehet, neked 80-at sem ér, nekem viszont többet. Neked hiába magyarázom: az eü. rendszer rendezésésvel gatyába lehetne rázni ezt a szarhalmot, ami itt megy. De még nem volt kormány, aki ezt kötelességének érezte volna. Ezért fogok kimenni, ha ez addig sem változik. Téged is bánt, ami itt megy, és engem is. Én utálom, hogy már most utálnak azért, mert ORVOS leszek. Más országban megbecsülnek ezért. Utálom, hogy szarba nézik a hivatásomat. Próbálj meg így eredményesen dolgozni, hibák nélkül. Ezért kéne nagyon a változás! Nem mi okoztuk ezt, nem mi kértük. Jó egészséget kívánok!

gumo 2010.03.07. 15:47:54

@maxt: Abba belegondoltál már esetleg, hogy miért alakult ez így?

Elég egyszerű a magyarázata: Magyarországon orvosként lassanként már csak az tud megmaradni, akinek van mellékes bevétele. Ez pedig többnyire a hálapénz vagy az állami rendelőben folyó magánrendelés. Ők viszont mennyiség után kapják a pénzt, értsd: az eredmény másodlagos.

Azok az orvosok, akik nem fogadnak el hálapénzt, vagy szakosodásukból kifolyólag nem kapnak, esetleg nem fizetőképes térségben dolgoznak, azok nem sokáig fognak a helyükön maradni, mert hát enni nekik is kell.

Ha nagyon nem akarnak kivándorolni, akkor maradnak Magyarországon, csak éppen gyógyszerügynökként, titkárként, szakfordítóként, vagy akár hómunkásként, mert az is jobban fizet kevesebb munkával, mint az orvosi pálya.

A másik lehetőség pedig a kivándorlás. Ettől persze legtöbben ódzkodnak, senkinek nincs kedve otthagyni a családját/barátait, ezért sokan halogatják. De akik túl vannak rajta, azok tudják, hogy igazából nem olyan nagy ügy. Pár hét alatt jobb egzisztenciát lehet teremteni, mint otthon évek alatt, és sokkal könnyebb az élet. Kapcsolattartáshoz meg van telefon, van repülő, van pénz a repülőre, és van idő meglátogatni a barátokat. Erre egyre többen rájönnek, és egyre kevesebben maradnak otthon.

Aki pedig orvosként otthon marad és a pályán marad, azon ne lepődj meg, ha tartja a markát és/vagy nincs ideje a betegre. Ez több évtizedes kontraszelekció eredménye. Tetszettek volna rendes fizetést adni az orvosoknak és normális munkakörülményeket teremteni...

oprhan_annie 2010.03.08. 21:40:24

@Parajpuding: Mégis milyen pénzedet, te szarházi?
Ki kényszerít, hogy orvos legyek? ÚÚÚÚÚÚ, öregem, csak legyen az ilyen egyszer beteg, mint Te vagy bazmeg, el is játszom az istent! Akkor aztán megnézheted magad!

Szarházi köcsögláda hogy rahadnál meg redvás aljanép!
Tudod ki gyógyítsa ezeket a szemétládákat!

oprhan_annie 2010.03.08. 21:47:24

Ne haragudjatok, elnézést, begurultam és ide nem illő modorban reagáltam egy hozzászólásra, és igaz, a többit nem nagyon olvastam, de ez nagyon megütötte a szemem.
Csak annyit szerettem volna, hogy egyszerűen elképesztő, hogy ez a sztereotípia él és táplálkozik rólunk a köztudatban. És hogy a kórházban meg mindenki a képembe vigyorog, ez a nevetséges.

Pampogo 2010.03.09. 01:49:55

@oprhan_annie: Hát, valahol érthető...de inkább finomabban egy fokkal, mert még ez is adja a lovat alájuk;-) Ez a rendszer nagyon elhibázott, de egyszer remélem eljön a "nagy ébredés napja", méghozzá minél hamarabb. Ha meg a kórházban a képedbe vigyorognak, vigyorogj bátran vissza...legjobb fegyver. Bár lekopogom, eddig csak normális beteggel találkoztam. A legtöbb ember ha abba a helyzetbe kerül, hogy orvoshoz fordul, azért összeszedi a modorát. Sőt, vannak nagyon pozitív tapasztalatok is, pedig még nem vagyok orvos. Én ezeket a betegeket sajnálom, ők sem ezt érdemlik.

flea 2010.03.09. 11:18:06

@Pampogo: kilógsz te ebből az országból az empátiáddal, sok bajod lesz még belőle. ;)