A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

ANTI-HUNGARY

2010.05.20. 11:00 Krokodil

Mint minden rendes egyetemista a vizsgaidőszakban, így én is facebookozással töltöttem a mai estém. Az oldal pedig, amibe most belebotlottam egy magyar csoport, akik arra bíztatnak, hogy jelentsük a Facebook adminisztrátorainak azt a szlovák oldalt, ami a magyarellenességre szerveződött, egy anti Magyarország oldal. 

Vajon megszüntethető-e egy oldal?

Nézzük meg, mire elég a felhasználók ereje!

A következő oldal eléggé elítélendő magatartást tanúsít, tudom van más, több, nekünk magyaroknak is, de most ezen próbáljuk ki:

http://www.facebook.com/pages/ANTI-HUNGARY/172997555748

Nyisd meg a linket, majd a bal oldalt legalul találsz egy "Oldal jelentése" feliratot. A legördülő menüben válaszd ki a Rasszizmus / Gyűlöletbeszéd lehetőséget, majd küldd el a jelentést.

És az oldal:

 

 Én meg is tettem, amit a magyar oldal javasolt, jelentettem, hogy ez a szovák oldal rasszista és gyűlöletet kelt. Igazából csak az zavar még, hogy a szlovák oldalnak milyen muníciója van a magyarok ellen. Jópár videó, ami arról szól, hogy vannak magyarok, akik visszafoglalnák szlovákiát, vannak magyarok, akik gyűlölik a szlovákokat, kifejezik, hogy szarnak a szlovákokra, az államukra. Remek képeket lehet bevágni a magyar gárdáról, hogy lám a magyar szélsőségesek, és számos szlovák cikk szól arról, hogy a magyar EP képviselő, Szegedi Csanád gárdaegyenruhában volt az Európai Parlamentben.

Számomra, és biztos vagyok benne, hogy a kedves olvasók nagy részének a számára is fontos a határon túli magyarság sorsa. Azt gondolom, hogy a magyar állam felelősséggel tartozik irántuk. Szerencsére ezt nem csak én gondolom így, hanem az alkotmány is.

Ehhez azonban nagyon fontos az, hogy megfékezzük a magyarországi rasszizmust, a magyarországi szlovákgyűlöletet. Nagyon nehéz úgy fellépni a szlovákiai magyargyűlölet ellen, ha közben ők is visszamutogathatnak ránk, hogy lám mi is. Ha esetleg valakinek az nem lenne alapvető, hogy a magyarországi kisebbségek jogait biztosítani kell, akkor gondoljon a praktikus indokra. Ha mi nem biztosítjuk az itt élő kisebbségek jogait, akkor például a román kormány semmibe fogja venni az erdélyi magyar kisebbség érdekeit, és arra mutogat majd, hogy lám a magyarok is semmibe veszik a méhkeréki románokat.

Modorosan megfogalmazva: figyeljünk arra, hogy a saját portánk tiszta legyen, és söprögessünk időnként, de addig is: vegyük a fáradtságot, és jelentsük a magyarellenes oldalt!

171 komment · 1 trackback

Címkék: magyarország szlovákia románia külpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr162016733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarellenes csoport a Facebook-on 2010.05.20. 15:10:07

A nacionalizmusban az a szar, hogy a saját nemzeted ellen is irányulhat másokon keresztül. Én nem teszek különbséget szlovák magyar, szerb, zürjén, osztják vagy piréz nacionalizmus között. Mindegyiket gyökérségnek tartom. Ugyanúgy elítélem a zsidó- és ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spanish VVax 2010.05.20. 16:21:30

Azért utálnak bennünket mert a nagy magyarországot követő időszakban sokat basztattuk őket. Ne csodálkozzon senki ha az ottani szélsőségesek ezt sérelmi politizálásként újra és újra felemlegetik.

68 sem volt szerencsés amikor testvéri szolidáris tankjainkkal bevonultunk.

A szlovákoik frusztráltak mert amig a nagy magyarország területén kisebbség voltak, állandóan a magyarok mondták meg nekik mi legyen meg mi ne. Főleg ez utóbbit diktálták nekik a magyar urak nagy szeretettel. Mire fel szeressenek minet a lokál "szlávákabbik"-osok ? A nyiltan idegenellenes és revizionista jobbik 17%-os parlamenti eredményeitől ?

Ha empatikusan gondolkodna a többség - na meg Zorbán kétharmadistái- akkor egy kicsit több érzékenységgel kellene megközeliteni ezt a kérdést. Most orbán megint diktál, kijelent, kinyilatkoztat. Igy lesz , úgy lesz. A szlovákok egy része meg összef*ssa magát mert deja vu-ja van. Amit inperzonálisan nem csodálok. Kiment már az EU-ban divatból ez a diktátum jelelgű törvényalkotósdi, nálunk meg a dölyfösségből ki sem látszik az új törvényhozás.
Empátia ? Kompromisszumkészség ? Tárgyalási hajlandóság ? Minek az ? 2/3 van, oszt' jónapot !

panteon 2010.05.20. 16:21:49

Itt a jó példa, hogy gyűlöletkeltéssel milyen nagy sikereket lehet elérni, már egymást is ütitek..

Dorelle 2010.05.20. 16:24:44

@salsa kapitány: ember...még ha mondjuk Glamourt olvasnál is jobban járnál, de ezt...fail.

evighed 2010.05.20. 16:25:40

@dupla vé: egyetértek. Csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy hála istennek még nem folyt annyi vér a két nép között hogy ezt a viszály ne lehetne rendbetenni. Persze ehhez az is kéne hogy az atyafiak egy picit felnőjjenek a feladathoz. Azt amúgy nem látom hogy az elmúlt 60 évben mit ártottunk Szlovákiának, de ha valaki tudja írja meg.

noire jack 2010.05.20. 16:32:18

Igen igaz, hogy előbb a saját portánk előtt kell rendet rakni, ezzel egyetértek (és nyilván van is mit).
Azonban a Magyar Gárda soha nem szlovákozott, soha nem fenyegette a szlovákokat, de egyáltalán senkit (talán csak azokat a helyi cigányokat, akik nem hagyták élni magyar szomszédaikat, de azokat is csak demonstrációval, nem tettlegesen). Ellenben most ők vannak a gátakon, ők segítik az árvízkárosultakat, ingyen, saját idejükben, nem ritkán romákkal közösen. Csak erről nem számol be a kedves TV-tek.. Ha itthon nem kezdtek volna a ballibek fasiztázni, meg nácizni (csak azért, mert tudták, hogy ha hagyják a MG-t megerősödni, akkor a jobboldal erősödik), akkor a felvidéki szlovákok nagyjából azt sem tudnák, hogy mi az a Magyar Gárda.

Anselmo 2010.05.20. 16:35:11

Igazából nem értem.
Mindig is lesznek magyarok, akik utálják a szlovákokat, és szlovákok, akik utálják a magyarokat. Ez mindenkinek a személyes véleménye.
De ez nem jogosítja fel a szlovák államot, hogy másodrangúként kezelje a magyar nemzetiséget.

Méghogy a saját portánkon sepregetni... talán üldözzük a szlovákokat, vagy a cigányokat? Törvényt hozunk a nyelvhansználatuk ellen? Mi van? Mi van? Mi van?

gulasZuppe 2010.05.20. 16:36:18

Felnőtt (felnő) egy szlovák generáció amely azt látja hogy nacionalistának kell lennie mert a magyarok veszelyt(!) jelentenek rá nézve. Ezt sulykoljak az agyukba 20 éve. Meglett az eredmény. Mi nem bántottuk őket, nem vettük el a földjeiket, nem taszítottuk ki őket, nem voltunk korabban ellenségesek sem. Magyaroszágon több tót település is létezik, úgy élünk együtt velük mintha magyarok lennének, valószinüleg annak is vallják magukat (korábban betelepültek leszármazottai), és még vannak ilyen németek, szerbek stb. Itt ebből gond nem volt. A gond akkor kezdődött amikor a háború után vérszemet kapva a szlávok meg akarták szerezni a magyar területeket. Olyan mértékű túlkapásokat hajtottak végre etéren, hogy a mai napig bennük van a szálka, a magyar meg azóta is meg van nyomorítva. És ha egy kérdést is fel mer tenni a multtal kapcsolatban akkor lassan ott tartunk, hogy legszívesebben nyilvános botozásra itélnének bennünket. Pedig a vak is látja, ez a helyzet magától nem fog megoldódni, aki magyarnak született annak is hal meg, és még a fia sem lesz szlovák...

Ráadásul itt vagyunk ebben a szuper unióban, ahol azt gondolná az ember, hogy olyan zaszlót tesz a házára amilyet szeretne, de a bergyók elkezdtek szó szerint náci kirekesztő törvényeket hozni ami konkrétan diszkriminálja a magyarokat. Nem érdekel mivel magyarázzák, a 21.században az európai unióban en nem ezt képzeltem el baráti együttélés alatt.

Kitiltják a köztársasági elnökünket mert koszorúzni szeretett volna egy emlékhelyen?
Utána meg tárgyalni akarnak?
Miez rapportra jarunk oda vagy mi?????
Hol pofont adnak, hol berendelnek?
Mondhatnam azt hogy elment a józan eszük de nem, mert DIREKT CSINÁLJÁK A STRÉBERSÉGET.

Aki ott szlovákiai magyar azt azért nézik le a szlovákok, ha meg idejön itt meg szlováknak nézik és azért nézik le, mindez a román és szerb részről is hasonlóan elmondható.

Ráadásul a szlovákok ismét begyujtották a nemzetközi rágalomhadjáratukat, amit már oly sokszor vetettek be ellenünk.

Lassan ott tartunk, hogy minket európa egy maradi, buta őstulok, sehonnani népnek tart.
Mi vagyunk az euro-balkán mongol idióták.

Mégis, az lenne a megoldás, hogy akkor csendben maradunk, nem szólalunk meg, mindent csak elismerunk, mindent tűrünk, igényünk nincs semmire, a torténelmet megtagadjuk, őseiket elfeledjük?

Ha a két országot össze kéne hasonlítani melyik nacionalistább és kirekesztőbb, szlovákia toronymagasan vezetne. De nem verik nagydobra az ottani cigany ügyeket (mert minden partjuk nacionalista) nalunk sajnos ez nincs meg es tele vagyunk hazaárulókkal, akik a vészterhes időkben lovat adnak az ellenfeleink alá.

Az a megoldás, hogy mindent elviselünk, és szótlanul elfogadjuk az ellenünk felhozott hamis vádakat? Mi lett az eredménye az elmult 20 év hallgatásának?? EZ!

Szertném látni, hogy a kettős állampolgárság tekintetében izraeli barátaink kiállnak mellettünk, segítenek törekvéseinkben, mi sem bizonytja jobban velük szoros együttműködsében régóta alkalmazzuk ezt a módszert.

t a m á s 2010.05.20. 16:40:46

Jut eszembe egy régi buta vicc; Mi a házasság? Szövetség olyan problémák közös megoldására....amik egyébként nem is lennének!
Ki gondolja komolyan hogy a buta szlovák nacionalisták, a román Vatra Româneascã nacionalistái, a vad szerb nacionalisták "véleményét" megváltoztatja majd az ott élők "kettős állampolgársága"
Aki primitív és a nacionalizmust önmagában értéknek tartja, annak hiába beszélsz.
Már bocsánat; olyan ez mintha a Magyarországon élő zsidó honfitársainknak izraeli állampolgárságot adnának.....És, akkor nem lenne antiszemitizmus?

2lkedő 2010.05.20. 16:42:02

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de Trianon kapcsán úgy tűnik a többség szereti elfelejteni, hogy ezt megelőzte egy olyan háború, amit a Monarchia kezdeményezett és elvesztett.
Magyarul játszottuk a vagánycsávót, de nem sikerült és elpicsáztak minket, majd elvették a játékainkat.
Tudom, ez így nagyon leegyszerűsítés, meg cinikus, de sajnos ilyen az élet.
Vagy nem kellett volna háborút kezdeni, vagy meg kellett volna nyerni, ilyen egyszerű. Akkor nem lett volna Trianon, vagy legalábbis nem így.
Ettől még persze a trianoni döntés végtelenül igazságtalan és a szlovákok meg paranoiások (nem mintha nem adnánk némi okot rá).

noire jack 2010.05.20. 16:42:59

@pokesz70: ez a talán mert vesztes oldalon álltunk érdekes:

Románia is a vesztes oldalon állt, kb. a háború vége előtt "két nappal" átállt, majd megkapta Erdélyt...

Az a I. világháborúban mint Osztrák-Magyar monarchia vettünk rész, vesztesként Ausztria megkapta Burgenlandot...

folytassam?

evighed 2010.05.20. 16:53:54

@2lkedő: a Monarchiának a lényege volt hogy a külügy és a hadügy az osztrák félhez tartozott, ugyhogy nem értem ezt a "játszottuk a vagánycsávót" megjegyzést. Mellesleg az I. vh-ban a szlovákok a románok meg a horvátok velünk együtt, ugyanazon a vesztes oldalon játszották a ezt a hálátlan szerepet, mégis jobban jártak. A probléma pont az hogy a mai napig senki sem tudta kielégítően elmagyarázni nekünk hogy miért.

gulasZuppe 2010.05.20. 16:54:09

Nekem is egy vicc ugrott be:

Úgy hiányzik nekünk ez a szlovák ügy
mint üveges tótnak a hanyattesés :)

pokesz70 2010.05.20. 17:00:15

@noire jack:

Trianon miatt szövetkeztünk az ördöggel, küldtünk százezrével embereket a halálba. Erre nem lehetett mást lépni, mint hogy vissza az egész. Az egy teljesen más kérdés, hogy Trianon mennyire volt igazságtalan (naná, hogy az volt). De Trianonból is csak annyit tanultunk meg, mint amennyit mi magyarok általában szoktunk: semmit. Mindig mindenért más a hibás.

gulasZuppe 2010.05.20. 17:00:58

@2lkedő: olyannyira leegszerűsítés hogy az már vicc. A bűntetés meg végképp nem volt a cselekedetekhez fogható mérétkű. A probléma az, hogy azóna nincs orvosolva a helyzet...és amíg nem lesz téma is lesz. Ráadásul magyarország vesztett mindent, az osztrákok köszönik jól vannak. Minket bűntettek mindeki bűneiért. 90 év telet el, ezt nem lehet elfelejteni.

gulasZuppe 2010.05.20. 17:03:00

@pokesz70: te milyen megoldást javasolsz, mia következtetésed, mi a helyes megoldás magyar szemszögből?

dupla vé 2010.05.20. 17:03:21

@2lkedő: "...nacionalisták "véleményét" megváltoztatja majd az ott élők "kettős állampolgársága""

nem, viszont ha valakit a magyarsága miatt vernek meg, mint már oly sok esetben, a magyar állam felléphet az állampolgárát ért sérelem ellen, jelen esetben nem.

"olyan ez mintha a Magyarországon élő zsidó honfitársainknak izraeli állampolgárságot adnának"

hát nem, mert a zsidó vallás nem izrael államot takarja. és ha jól tudom a magyar zsidók nem izraeltől elszakított területen élnek.

dupla vé 2010.05.20. 17:06:07

@pokesz70: "üldtünk százezrével embereket a halálba" ami a mai napig nincs bizonyítva, csak a kételkedés büntetve...

pokesz70 2010.05.20. 17:10:05

A szlovákok és a horvátok nem csatlakoztak Hitlerhez, hanem Hitler közvetlen irányítása alatt voltak. A lényeg, hogy a győztes európai hatalmak nem ismerték el soha a bécsi döntéseket, ezért számukra nyílvánvaló volt, hogy a háború után visszaállították ez eredeti (vagyis a trianoni) állapotokat.

freebiker 2010.05.20. 17:13:53

1 Magyarországon senki sem bántotta a szlovákokat a településeken( kesztölc stb.)
2 Nem mi vettünk el területet mástól.
3 Az itteni szlovákok jelentős része kettős állampolgár.- Itt semmi kockázatot se jelent érdekes módon.
4 Az alkotmány, bármi rossz is, rögzíti a határon túliak védelmét. Mégis minden komcsi libsi ez ellen tett.
5 Slotát Ficot ne említsük együtt a Jobbikkal. Nem kormányzó erő, ugyebár. A szlovákoknál intézményesített a magyargyűlölet.

Kedves idióta komcsi liberális posztíró. Ha egyetemre jársz facebookozás helyett tanulhatnál inkább. Vagy a tanulmányaid finanszírozzák a balos vezérek, hogy cserébe hülyeségeket írogass ide? Mindegy is, mert az agyatlanságod meglátszik.

A határon túliakat ti sértettétek meg a népszavazással. Megérdemelnétek hogy leköpjenek.

Ugyanis nem neked kell ott élned. Nekik igen...

evighed 2010.05.20. 17:14:38

@pokesz70: nekem az a saját meglátásom, hogy a győztes európai hatalmak magasról leszarták hogy mi történik a szovjet megszállás alatt, ergó Rákosiék símán kinyalhatták volna a bécsi határokat (vagy valami hasonlót) Sztálintól. Csak nem akarták, és erről nyilatkozatot is adtak.

molaris 2010.05.20. 17:14:48

@newtehen:
Gondolom a történelmi Felvidékre gondolsz. Mert az a lánykori neve a területnek.XD

pokesz70 2010.05.20. 17:16:18

@gulasZuppe:

Mármint mire? Trianonra vagy a szlovák helyzetre?

Trianonra nincs megoldás, ill. az Európai Unió egy kicsit az.

A magyar kisebbségek jogaiért minden diplomáciai követ meg kell mozgatni, de az ellenségeskedés, a gyűlölködés roppant kontraproduktív. A határontúli magyaroknak ártunk vele a legjobban.

A szlovák vagy mások hülyeségeit meg szépen el kéne engednünk a fülünk mellett, sőt jókat kéne röhögnünk rajtuk ahelyett, hogy megmutatjuk országnak-világnak: mi is tudunk legalább ennyire röhejesek lenni.

És észre kéne venni, hogy együtt, közösen sokkal többet érhetnénk el, mint egymással szembefordulva. Addíg, amíg a visegrádi országok egymást gyalulják, mit várjunk Nyugat-Európától?

pokesz70 2010.05.20. 17:19:26

@evighed:

Mivel Prágában is Moszkva emberei ültek (meg Belgrádban). Kijev meg ugyebár akkor még Szovjetúnió volt. Miért mászott volna bele Sztálin ezeknek a képébe, Rákosi két szép szeméért?

pokesz70 2010.05.20. 17:21:34

Bukarestet valamiért kihagytam, nem kellett volna -- ott is szovjet uralom volt.

Dr Kangörény 2010.05.20. 17:22:47

Szlovákgyűlőlet Magyarországon? Milyen idióta állíthat ilyen sületlenséget?

A magyarországi szlovák nemzetiséget senki a világon nem bántja, nem okolja semmiért, milyen alapon mered azt leírni, hogy "szlovákgyűlölet"????

evighed 2010.05.20. 17:30:49

@pokesz70: elvégre Rákosi elvtárs volt Sztálin legjobb tanítványa. Legalább egy pipát felajánlhatott volna :)
Még mindig a magánvéleményemként mondom hogy a magyar lakta területekért azért kicsit aktívabban is lehetett volna politizálni abban az időben amikor határokat gyakorlatilag íróasztalon huzogatták az elvtársak. Szóval akinek vannak ismeretei a kommunista kormányaink határontúli magyarokért tett nyílt vagy burkolt politikai lépéseiről, az nyugodtan írja meg, mert ez a wikipédiáról is hiányzik.

attila1 (törölt) 2010.05.20. 17:46:32

"idősebb vagyok, mint Szlovákia", "nincs történelmük", "tőlünk rabolták" stb.

Most nem azért, de a legnyugodtabb Szlovák is kedvet kap egy kis "antimagyarkodásra" ha ilyet röfögnek az arcába.

Hogy mivel lehetne meggyőzni a Slota féle szarkavarókat? Miért, a "nagymagyarországozó" eszelőst mivel lehet? Na, pont azzal Slotáékat is.

Az itt a probléma, hogy azok hangoskodnak ilyen kérdésekben a legjobban, akiknek az agya 2010 Európájához képest vagy 100 évvel van lemaradva. És sajnos nem csak Szlovákiában vagy Romániában, hanem nálunk is.

Teru 2010.05.20. 17:46:44

Nézzétek meg azért a topikokat is a csoportban, amiket magyarok hoztak létre. Utána mondjátok, hogy nincs is idehaza szlovákutálat.

Undorító ez az egész. Ha beszólnak neked, nem az a válasz, hogy a "a te anyád, és különben is mi voltunk itt előbb blah blah ezeréves nemzet blah blah" tízezer felkiáltójellel és capslockkal.

Ilyenkor szégyellem, hogy magyar vagyok. Legalább mi ne viselkedjünk így...

cseresznyeberkenye 2010.05.20. 17:48:04

Mivelhogy gondolom Szlovákiának is feltűnt hogy egész ifjú ország tetszenek (vagy nem tetszenek) lenni ezért simán nem viccnek, hanem fenyegetésnek veszik a nagymagyarországosdit - ha valóra válna sok honfitársunk álma a matricák és társaik alapján, akkor a szlovákok élnének magyar területen. Ez provokáció - nem Trianont kéne visszacsinálni - hanem talán a jelenben lehetne keresni valami szép, nagy, magyar értéket. Ja, hogy nincs? Na, ez itt a probléma...

Norbi27 2010.05.20. 17:50:52

Amit a szlovák facebook oldal csinál "Anti-Hungary", az teljességgel elfogadhatatlan.
De ne tegyünk úgy, mint akik nem tanultunk történelmet, visszafelé haladok:

1968, Prágai tavasz : "A megszállásban 13 ezer magyar vett részt, valamilyen formában összesen mintegy 20 ezren voltak érintve. A magyar csapatok 11 ezer négyzetkilométernyi területet szálltak meg. A bevonulásának nem volt magyar áldozata. A bevonulás augusztus 20. éjszaka kezdődött."
Köztársasági elnökünk, akit különben nagyra becsülök érzéketlen módon ennek az eseménynek a 32. évfordulóján szeretett volna Szent István szobrot avatni. Lehettünk volna körültekintőbbek.

Első bécsi döntés 1938. november: Magyarország, az I. világháborút lezáró trianoni béke által elvett területeiből visszakapott 11 927 km²-t, zömében Csehszlovákia (pontosabban az akkor már autonóm Szlovákia) déli részét (lásd: Felvidék), benne Kárpátalja déli részével (Ungvár, Munkács, Beregszász környéke). Az 1941-es magyar népszámlálás szerint az átkerült 1 millió 62 ezer lakosnak 84%-a volt magyar és kb. 10%-a szlovák. 85 391 szlovák került át a magyar oldalra és kb. 67 000 magyar maradt a szlovák oldalon. Emellett, a Szlovákiánál maradt 89 000 főnyi zsidók többsége is magyar anyanyelvűnek vallotta magát. (Csak zárójelben teszem hozzá, hogy az ottani nagyszámú zsidóság MAGYARNAK vallotta magát, ami NAGYON NAGY SÚLYT JELENTHETETT VOLNA a területi követeléseinket illetően, de a magyar államigazgatás készséggel segítve a német követeléseknek a halálba küldte őket.)
A második világháború utáni békeszerződésekben a győztes hatalmak a két bécsi döntésben foglaltakat nem ismerték el, sőt, a pozsonyi hídfő területével Magyarország területét még csökkentették is. Mindez összefüggésben állt a nemzetiszocialista Németország által vagy közreműködésével kötött valamennyi nemzetközi megállapodás semmissé nyilvánításával (egy kivétellel: az 1940-es craiovai megállapodás Románia és Bulgária között nem lett semmissé nyilvánítva a háború után sem).
Ebből az a tanulság vonható le, hogy aki végletekig kiállt a nácik mellett, annak szava nem lehet. A románok is az utolsó pillanatban álltak át a és a magyaroknak is meg kellett volna tenni ezt a lépést (Horthy próbálkozott is a kiugrással), de a nyilasok átvették az irányítást és mikor már minden elveszett, akkor is az utolsó percig harcoltak, míg rommá nem lett az ország.

Magyar-szlovák kis háború: 1939. március 23-án hajnalban, Magyarország váratlanul lerohanta Szlovákiát Kárpátalja felől nyugati irányba előrehaladva, olyan messze, amennyire csak lehetséges.

A csekély cseh támogatásal megerősített szlovák hadsereget váratlanul érte a háború. Északon Takcsánnyal szemben Matjka őrnagy egybegyűjtött két gyalogsági zászlóaljat és két tüzérségi egységet, délen pedig Štefan Haššik (tartalékos tiszt és helyi Hlinka Szlovák Néppárti titkár) összegyűjtött egy körübelül négy gyalogsági zászlóaljnak megfelelő tüzérekkel kiegészített csapatot. Nyugatabbra Kassa és Eperjes között, a magyarok egy gyalogsági dandárával, Šivica őrnagy csapata állt szemben. A szlovák hátország védelmében egy lovassági csapatot és néhány tankot mozgósítottak Turócszentmártonnál és tüzérségi különítmények álltak készültségben Trencsénben, Besztercebányán és Pozsonyban. Azonban a német beavatkozás szétzüllesztette vagy megbénította az ő lendületüket, különösen érintve az V. hadtestet.

A szlovákokat lekötötte a védekezés, miután a magyarok elfoglalták a Homonnába és Nagymihályba vezető vasútvonalat, ezáltal késleltetve az ő utánpótlásukat. A magyar csapatok gyors kelet-felvidéki előrenyomulása meglepte mind a szlovákokat, mind a németeket. A szörnyű zűrzavarban sietve mozgósított szlovák erők, a képzett katonatisztek hiányának ellenére Nagymihálynál gyülekezve ellentámadást kíséreltek meg a következő nap. A helyzetet jobban átlátó hivatásos katonatiszt Kubícek őrnagy átvette a parancsnokságot Haššiktól. Az utánpótlás (széleskörűen elérhető polgári szállításon alapuló tartalékai miatt, 30 eperjesi páncélozott harckocsi segítségével) hamarosan helyreállt és március 24-én reggel elérte Nagymihályt. A leghevesebb tűzharcok a levegőben voltak, miután a magyar előrenyomulás megállt. A csehek és a szlovákok közti együttműködés talán a légierőben volt a legjobb, mivel ott nem voltak rendszeresek a szabotázs-akciók. Amikor a magyar légierő március 25-én váratlanul megtámadta a szlovák légvédelem iglói bázisát, 13 személy az életét vesztette, amely heves magyarellenes megmozdulásokat váltott ki a helyi lakosok körében.

Nagy Magyarország:
1541-ben az ország három részre szakadt: középső részét az Oszmán Birodalom foglalta el, Erdély török hűbéresként elszakadt az országtól, az északi és nyugati területsávra korlátozódó királyság trónja pedig a Habsburgoké lett. A török hódoltság alatti országrész a 17. század második felére a háborús pusztítások miatt gyakorlatilag elnéptelenedett. Zrínyi Miklós kísérletét a törökök magyar vezetéssel történő kiűzésére az udvar megakadályozta, és a Wesselényi-féle összeesküvés, majd a Thököly-felkelés kudarca után a 17. század végére a királyi vezetés alatt álló keresztény seregek foglalták vissza a törökök által uralt területeket.

Ettől az időtől Magyarország a Habsburg Birodalom része volt. A Habsburgok a „rebellisnek” tekintett magyarok mellé más népeket (elsősorban németeket és szerbeket) költöztettek a gyéren lakott területekre. A függetlenség kivívására két jelentősebb kísérlet történt, a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc a 18. század elején, valamint az 1848–49-es forradalom és szabadságharc.
Az Habsburg uralkodóval történt kiegyezésre végül 1867-ben került sor. Ezután Magyarország az Osztrák–Magyar Monarchia társországa lett. Az ország a következő évtizedekben az ipar, kereskedelem, a tudományok, művészetek, a társadalmi élet minden területén hatalmas mértékben fejlődött. 1873-ban három város (Pest, Buda és Óbuda) egyesítésével létrejött az új főváros, Budapest.
A mai Magyarország és az egykori Osztrák–Magyar Monarchia

Az I. világháborúban Magyarország a Monarchia részeként, Németország szövetségeseként vett részt, mely több százezer polgár életét követelte. 1918-ban kitört az őszirózsás forradalom, és Károlyi Mihály vezetésével polgári demokratikus kormány alakult, amely kikiáltotta a köztársaságot. A volt Magyar Királyság területét azonban nem sikerült egyben tartani, mert a szomszédos államok francia-brit támogatással az ország jelentős részét megszállták. Ez 1919-ben a polgári kormány bukásához és a kommunista Tanácsköztársaság 133 napos uralmához vezetett. A katonai túlerővel szemben azonban a részsikerek ellenére végül a kommunista hadvezetés is vereséget szenvedett.

A trianoni békeszerződés (1920. június 4.) értelmében a volt Magyar Királyság területének kétharmada és lakosságának csaknem kétharmada a környező országokhoz került. A két világháború között Magyarországot (amelynek államformája újból királyság lett) Horthy Miklós kormányzó vezette. Az úgynevezett Horthy-korszak fő célja a gazdaság és a kultúra föllendítése, továbbá az elveszett területek visszaszerzése volt.

A II. világháborút megelőző revíziós politikának is köszönhetően, Magyarország visszacsatolhatta a szomszédos országok magyarlakta területeit. 1941-ben a náci Németország oldalán hadba lépett Magyarország. 1944–45-ben a polgári lakosság áldozatainak száma rohamosan emelkedett melynek több oka volt: politikai és a származás miatti üldöztetés, háborús front, az ország német, majd később szovjet megszállása. Magyarország, még Teleki Pál miniszterelnöksége alatt, 12 ún. zsidótörvényt vezetett be, mely alapvetően korlátozta a zsidók jogait. Ezt követően fokozatosan a társadalom perifériájára szorult a zsidó származású lakosság. Az 1944-ben bekövetkezett német megszállás idején a magyar csendőrség 56 nap alatt – május 15. és július 9. között – sok százezer magyar zsidót deportált. A háború Magyarország számára mintegy 900 ezer fős emberveszteséggel és hatalmas anyagi károkkal fejeződött be.

Nagy Magyarország, mint önálló magyar "birodalom" a középkor óta nem létezett. Legjobb esetben is a kiegyezés utáni Osztrák.Magyar Monarchiáról beszélhetünk -véleményem szerint 1867-től az I.vh-ig volt a legjobb világ hazánkban. Fejlődés, kultúra, lényegében önrendelkezés, de a kárpát-medencei magyar lakosság aránya sosem volt nagyobb 45%-nál. A 17. század végére a Habsburg vezetés alatt álló keresztény seregek a Temesköz kivételével visszafoglalták a középkori Magyar Királyság törökök által elfoglalt területeit, amit az 1699-es karlócai béke szentesített. A 17. század végén Erdélyt visszacsatolaták Magyarországhoz (a Magyar Királysághoz), de közigazgatásilag különállt az ország további területeitől, és az uralkodó által kinevezett kormányzó irányította. Ettől az időtől a teljes Magyar Királyság a Habsburg Birodalom része volt, A függetlenség kivívására tett kísérletet a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc a 18. század elején, amely a kompromisszumos szatmári békével zárult 1711-ben.

A 18. század folyamán a Habsburgok németajkúak jelentős betelepítésével szilárdították meg magyarországi uralmukat. Olyan szintű keveredés ment végbe az elmúlt 3 évszázadban németekkel, szerbekkel, stb.

Mindent összevéve: Szlovákiában bár most az utóbbi években komoly provokáció zajlik hazánkkal szemben, nem mondhatjuk, hogy nincs történelmi alapjuk tartani tőlünk. Szerintem OV állampolgársággal kapcsolatos politikája nagyon is felelős ezeknek a hangoknak a felerősödésében. Ha állampolgárságot akarunk adni (márpedig akarunk) határon túli testvéreinknek, azt csakis kétoldali megállapodással lehet kulturáltan rendezni. Biztosítani kellene a szlovák felet, hogy nincsenek területi igényeink, hanem a magyarság egységét szeretnénk erősíteni. Szerintem be vannak kakilva, hogy 1. lépés az állampolgárság megadása, 2. lépés a területek "visszafoglalása" lesz.
Tehát azt mondom, hogy a felháborító szlovák orgánumra nem megoldás, amit itt a legtöbben tesznek/mondanak. Tiszta, egyenes beszédre lenne szükség a részünkről, tárgyalásokra. És empatikusabbnak kellene lennünk, hisz a szlovák népnek is megvan a nyelve, kultúrája, joga egy önálló államhoz.
A területek elcsatolása Szálasiék örökségeként visszafordíthatatlanul maradt ránk. Ezt el kell fogadni, és higgadtan, a történelmi sérelmek (oda.vissza) szemmel tartásával és megértésével kell tárgyalni. Minden más út csak elmérgesedéshez vezet.
És ha nem megy elsőre,, próbálni kell újra és újra. És higgadtan, mert, ha azt mondod, hogy "büdös szlovák", stb., amit itt a legtöbb IQ bajnok hangoztat, akkor mivel is vagy te jobb náluk? Mert a határnak erre az oldalára születtél? Ez kevés indok....
Amíg nem tudunk (természetesen oda-vissza) hozzáállni egymás sérelmeihez, félelmeihez, és érzelemből megy a csinnadratta, addig az egész sz*rt sem ér!

Norbi27 2010.05.20. 17:52:57

Hosszú lett, de szerintem érdemes elolvasni.
Remélem, hogy gondolatébresztő tudtam lenni.
üdv

evighed 2010.05.20. 17:58:53

@cseresznyeberkenye: ha Szlovákiában és Romániában hivatalos nyelv lenne a magyar ahogy az illene, akkor máris beljebb lennénk. A probléma továbbra is az hogy nem hajlandók tudomásul venni hogy a magyarokat az országgal nyerték és együtt kell velük élni. Ez azzal jár hogy az emberek magyarul beszélnek Szlovákián, mert az az anyanyelvük. Teccikérteni?
Magánvéleményem szerint a nagymagyarország térkép használata (amellett hogy történelmi tény) egyfajta tiltakozás a Trianon kibeszélését tiltók ellen.

evighed 2010.05.20. 18:08:27

@Norbi27: végre egy tájékozott, tárgyilagos hang. kösz.

pokesz70 2010.05.20. 18:16:08

@evighed:

"Magánvéleményem szerint a nagymagyarország térkép használata (amellett hogy történelmi tény) egyfajta tiltakozás a Trianon kibeszélését tiltók ellen."

Erre azért ne végy mérget. Esetleg, ha kibeszélésnek nevezed a "vesszen trianon" mantrákat.

sz! 2010.05.20. 18:21:29

Az adekvát válasz az ANTI-HUNGARY kezdeményezésre:

http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=122118444477495&ref=mf

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2010.05.20. 18:21:56

sztem csak közeledik a választás és azért viszket a p*csája pár hülyeszlováknak. ha vége a kampány és eltűnik a szlovák médiából a magyarellenes hangulatkeltés akkor az ilyen csoportok/videók száma és népszerűsége is csökkenni fog. pont úgy mint ahogy az magyarországon is megfigyelhető.

evighed 2010.05.20. 18:23:24

@pokesz70: csak személyes tapasztalat, hogy a "vesszen trianon"-ozó ismerőseim sem csatolnák vissza Horvátországot, meg a románok millióit Bánátban meg Partiumban, nem beszélve a legvadabb hegyiszlovákokról a Tátrában.

gulasZuppe 2010.05.20. 18:59:19

@varangyos diszkó:
hát ezaz...ez itt a bökkenő
mi mindig előre elnézés kérünk
utána meg csodálkozunk hogy levegőnek néznek
korul vagyunk vége ultra nacionlista gondolkodásu allamokkal mi meg csak alkalmazkodunk, és ettől vagyuk európaiak - mondjuk..persze el nem érünk semmit, lassan már magyarul levegőt se lehet majd venni. Ezt meg fejlődésnek nevezzük. Mi kérünk elnézést, sőt már fieztünk is...

gabmoz 2010.05.20. 19:07:13

@gulasZuppe: Azok a nacionalista államok meg velünk voltak körül véve évszázadokon keresztül és sok jó élményük nem fűződhet hozzá. Tán meg lehetne érteni az ő érzékenységüket is. Kinek jó, ha mindkét oldal felkorbácsolja az érzelmeket? Nem inkább a közös, mindenki számára hasznos előre jutáson kéne ügyködni?

Nzoltan 2010.05.20. 19:19:46

@gabmoz: Hülyeség. Ez volt a külpolitika az elmúlt nyolc évben. Most, hogy van egy olyan vezetés aki nem úgy ugrál ahogy mások fütyülnek, nagyon fáj a szlovákoknak.

gabmoz 2010.05.20. 19:24:27

@Nzoltan: Hülyeség? Legyünk már reálisak? Vajon miért van az, hogy szavazás útján adták meg a legitimitást Ficoéknak, ha a szlovákok többsége nem úgy gondolja, ahogy? Azt pedig ne várjuk el, hogy a politikus öngyilkosságot követ el, mert pl autonómiáról szóló tvtervezetet terjeszt a saját tvhozói elé. Akkor lehet ilyesmiben reménykedni, ha a többség úgy érzi majd, hogy az autonómia megadása nem jelent veszélyt önmagára. Azt pedig pont nem a hőbörgéssel és a követelődzéssel fogjuk elérni.

SnowFighter 2010.05.20. 19:32:16

A cikk írója hol él? Melyik országban? Ha a Felvidéken a tótok részéről csak annyi magyargyűlölet lenne, mint Magyarországon szlovákgyűlölet, akkor még a Jobbik is tapsikolva táncolna.

Ne hozzunk már egy szintre egy Magyar Gárdát (aminek amúgy mi köze is a szlovákgyűlölethez, kérdem én?), a Felvidéken állami szinten intézményesült magyarok ellen uszítással, ahol állami vezetők, miniszterek nyilatkoznak úgy, hogy magyarul még gondolkozni se lenne szabad(!) Ezzel szemben a magyar állam egy rakás pénzt fizet a magyarországi tótoknak a "kultúrájuk" őrzésére.

A másik, hogy a jelenlegi szlovák vezetés (Fico, Slota kaliberű emberek), ne higgyük már, hogy majd megenyhülnek, ha mi a keblünkre öleljük a tótokat és hatalmas barátság lesz itt. Az elmúlt 8 évben a magyar kormány folyamatosan engedékeny, előzékeny volt a tótokkal. Mi lett az eredmény? Vérszemet kaptak és egyre erőszakosabbak, egyre bunkóbbak. Ez az út mint látjuk nem járható a jelenlegi szlovák vezetéssel. Ellenük határozott, kemény, megfontolt fellépés kell. A kompromisszumért nem mindig csak mi engedjünk, hanem végre ők is!

El nem tudom képzelni még mindig hol élt eddig a cikk írója...

gabmoz 2010.05.20. 19:38:47

@SnowFighter: Ne is Fico meg Slota enyhüljön meg, hanem az egyelőre általuk állítottakat benxaló szavazó lakosság. Ám ha ők is azt látják, hogy izmozunk, akkor vsznű a reakciójuk a még nagyobb ellenállás lesz. Nem? Egyébként milyen kemény lépésekre gondolsz? Menjünk a határra és kollektíven fenyegessük meg őket az ujjunkkal?:)

SnowFighter 2010.05.20. 19:44:33

Ja és miközben a cikk burkoltan a Jobbikot és a Magyar Gárdát teszi felelőssé a kialakult helyzetért magyar részről, ne felejtsük már el, hogy a választások előtt a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat úgy nyilatkozott, hogy a Jobbiknak van a legjobb kisebbségi programja. (jobbik.hu/rovatok/orszagos_hirek/szlovak_ujsag_a_jobibknak_van_a_legjobb_nemzetisegi_programja)

Ja, hogy ez és a hasonló hírek a liberális médiában el van hallgatva a rosszat vagy semmit alapon? Mily meglepő...

SnowFighter 2010.05.20. 19:52:04

@gabmoz: a szlovákoknak kisebbségi komplexusuk van, mivel nincsenek gyökereik, történelmük, stb. Akár milyen kedves leszel velük, ez így fog maradni még sokáig. És ebből ered az agressziójuk is. Ezért tud egy Slota kaliberű ember pártja a parlamentbe bejutni, amikor még saját koalíciós partnerei is egy részeges pitiáner autótolvajnak írják le, aki ha kivételesen józan, akkor a két témája a szlovákiai magyarok szlovákosítása és magyar katonai fenyegetés. Slussz.

A kemény fellépést nem fizikailag értettem, érdekes mentalitásod lehet, hogy egyből erre asszociáltál. Hanem, hogy a magyar kormány következetesen védje a magyarok jogait és szolgálja érdekeit és ne úgy ugráljon, ahogy a szlovákok diktálják. Ne mint valami rossz diák, ha ránk szólnak, akkor haptákba vágjunk magunkat és bocsánatot kérünk. És nagyon úgy tűnik, hogy a magyarság védelme a jelenlegi viszonyok között nem lesz könnyű, konfrontálódni is kell érte.

SnowFighter 2010.05.20. 19:54:03

@Norbi27: gonosz Magyar Gárda, tüntetni mert az ellen, hogy a magyarokat ott próbálják eltaposni, ahol tudják. Ki merte nyitni a száját és kimondani azt, amit a lakosság többsége amúgy is gondolt. Hujj!

Norbi27 2010.05.20. 20:06:10

Magyar Gárdának nincs helye sehol! Bíróság betiltotta. érdekes az ott élő magyarok (megnyilatkozottak, ismerőseim) nem így éátják. Pedig ők élnek ott.

Norbi27 2010.05.20. 20:07:28

OV amúgy nyilatkozataival, arroganciájával szerintem min + 10%-ot szerzett Slotának a most júniusi választásokra. A Gárdásról nem is beszélve! Gratulálok!

Norbi27 2010.05.20. 20:08:44

@SnowFighter: www.youtube.com/watch?v=JdbIgTvJ1zs az emberiség szennye a Gárda. Sosem lesz ezzel így megoldás. Fafejüek!

t a m á s 2010.05.20. 20:10:37

Kedves Norbi 27@Norbi27:

Nagyon szép és kerek történelmi összeállítást írtál.
Na nem pontosan, csak úgy kb. leszámoltam, mintegy 194 sort írtál, egy sorban majdnem 80 leütést. Ez összesen (space-ek és soremelések nélkül) mintegy 15.520 karakter.
Na már most mind a „hivatalból” itt író jobboldali agit-proposok mind az amúgy agy mosott magyar nacionalisták(irredenta, soviniszta) befogadó készsége 3 sor;

rohadt kommunisták
büdös zsidók
szemét buzik

Ez 39 karakter.

Amit kommented ...” De ne tegyünk úgy”... kezdetű második sora után írtál - az már meghaladva ezt a befogadni képes küszöbértéket - felesleges.

De azért írjunk, csak írjunk mert mint most már a legújabb Semjén Zsolt által jegyzett Parlamenti tervezetből tudjuk...Isten a történelem ura... és hátha elszégyelli magát hogy elcseszte ezt a Trianoni dolgot... és visszacsinálja az egészet

Norbi27 2010.05.20. 20:10:58

A Gárda egy ritka primitív, velejéig romlot szennyláda: www.youtube.com/watch?v=JdbIgTvJ1zs

dover 2010.05.20. 20:15:49

lesz@rom mindkét ovis országot.
azt azért sajnálom, hogy a fidesz szavazók helyett a határontúli magyarok szívnak majd..
bár még semmi nincs kizárva..

Bozdurgán 2010.05.20. 20:20:49

Szégyen ez a blog, szélsőséges, és ostoba írókkal.
Az elmúlt 20 év semmi másról sem szólt,mint arról hogy megalázkodva gsztusokat tettünk nekik.
Változott a magyargyűlölet? igen, növekdett mert a szánalmas gyenge partnert még gyűlölni is könnyeb, tisztelet nélkül.

Az a baja ennek blognak, hogy elmúlt hatástalan stratégiákat szajkóz saját gondolatok nélkül, úgy hogy az index szerkesztőkön, és a néhány maradék elvbarátukon kívül mindenki látja,hogy értelmetlen amit összefirkál.

okostojgli (törölt) 2010.05.20. 20:21:40

Óvónéni, azok a csúnya szlovákok...

Tóth Jocó 2010.05.20. 20:30:44

@Norbi27: Jó összefoglaló. Tényleg hosszú, és tényleg érdemes elolvasni.
A végső megállapításaival nem mindenben értek egyet.
Nem vagyok biztos abban, hogy tényleg kell egyeztetnünk Szlovákiával a magyar állampolgársági szabályok megváltoztatása előtt. Az összes többi országgal is kell, ahol élnek magyarok?
Igaz, tényleg van szokatlan eleme a mostani javaslatnak: általában nem szoktak állampolgárságot kérni (és kapni sem) olyanok, akik nem élnek abban az országban, aminek az állampolgárságát meg akarják szerezni. Én úgy látom, hogy itt és most egy jelképes, a nemzeti összetartozást kifejező gesztusról van szó. Valószínű, hogy kis arányban folyamodnak majd állampolgárságért olyanok, akik nem akarnak az országban élni. Előnyük nem nagyon lesz belőle - hátrányt voszont kockáztatnak.
Azok, akik kérik és megkapják ettől nem lesznek veszélyesek Szlovákiára nézve. Ha eddig akartak volna ártani az országnak, ami a hazájuk, megtehették volna, és ezután se lesz több lehetőségük. Sőt, talán kevesebb, hiszen ismert lesz magyarságuk.
Miért is kell ez az egész? Furcsa lenne, ha nem lépnének, hiszen ez már sok éve a FIDESZ egyik alapvető politikai célja. Most megadta nekik a választás eredménye a lehetőséget. Meg kell lépniük, ha nem akarnak szégyenben maradni.
Árt ez majd nekünk? Nem hiszem. Lesz egy kis szájtépés, azután szépen feledésbe merül a probléma - kiderül, hogy nincs is probléma.
Visszakozzunk? Ne! Ne csináljunk segget a szánkból!

Thulsa Doom (törölt) 2010.05.20. 20:31:53

Szánalmas hígfos írás, hígfos embereknek. Ki nem szarja le, hogy mit brekegnek a kecskebaszók? Semmi jelentősége.

A cikkírónak meg szívesen a szájába szarnék, gondolom utána bocsánatot kérne tőlem, amiért nem nyitotta elég tágra a pofáját. Aki nyolcvan év után még mindig a porban akar fetrengeni, megalázkodva mindenki előtt, az felőlem megteheti, de számítson rá, hogy most már a tótok mellett mi magyarok is le fogjuk köpni.
Az ilyen pondrók nem is érdemelnek mást.

Tóth Jocó 2010.05.20. 20:33:34

@Thulsa Doom: Gratulálok, sikerült kb. Slota úr színvonala környékén megnyilvánulnia!

Tóth Jocó 2010.05.20. 20:41:24

@Mária: Igaz. Valóban nem kell nagyon mellre szívni, ha valami hülyeség megjelenik az internet világában.

Tóth Jocó 2010.05.20. 20:46:09

@Norbi27: Nem biztos, hogy rossz politika, amit Orbán most csinál. Egyetértek, hogy udvariatlanul kemény (vszleg nagyon szokatlan a diplomácia világában) azt válaszolni egy kormány tárgyalási javaslatára, hogy mindjárt mentek, majd a választás után az újakkal beszélek, de addig is megcsinálom, amit elterveztem.
Vajon kell-e udvariasnak lenni? Mi lenne az eredménye? Azt hiszem, hogy semmi. (A politikában a tetteket és a nyilatkozatokat az eredményük alapján érdemes értékelni.)

Tóth Jocó 2010.05.20. 20:49:35

"Modorosan megfogalmazva: figyeljünk arra, hogy a saját portánk tiszta legyen, és söprögessünk időnként, de addig is: vegyük a fáradtságot, és jelentsük a magyarellenes oldalt!"

Egyetértek, legyen tiszta a saját portánk. Viszont nem hiszem, hogy úgy általában nekünk magyaroknak kellene szégyenkeznünk a szlovákokkal kapcsolatban. Van itt is néhány vadbarom, de nem ők Magyarország. (Mint ahogy az ottani vadbarmokat sem azonosítom Szlovákiával. Sajnálatos, hogy a szlovák kormány szeret azzal szórakozni, hogy a magyarokat bántja.)

Jelenteni? Lehet... Sok haszna nem lesz.

Bozdurgán 2010.05.20. 21:20:11

@Norbi27:

Szép összeállíás,csak a lényeg maradt ki.

Magyar királyság, a Habsburg-ház uralkodása alatt is jól meghatározható határokkal létezett.A magyar szent koronát az összes Habsburg uralkodó a fejére tette(kivéve II.Józsefet), ezzel kiáltva ki magát Magyarország királyának.(és erdély nagyfejedelmnek)
Magyar Nemesség, és magyar közigazgatás mindig létezett.
Magyarország állításodal szöges elletétben, a török hódoltságon kívül mindvégig létezett.
Szerintem a dulaizmus alatt milyen hasraütészerű határok mentén különült el a két örszág?

ÖtletElek 2010.05.20. 22:02:00

Van egy sztorim, mindenki gondoljon amit akar:

Faiparban dolgozom, tervezek és gyárttatok mindenfélét, ami fából van. A tömör fából készülő termékekre van egy Szlovákia területén /Esztergomtól 15km/ élő gyártóm, gyakorlatilag egy család, apuka meg a két fia. Elég sokszor jöttek hozzám Budapestre dolgozni, az Árpád hídig vagy a Nyugati térig bekötött szemmel is eltalálnak. Tavaly nyár környékén történt, hogy a nagyobbik gyerek a haverjaival az egyik vasárnapon ellátogatott a Westendbe, vásárolni, nézelődni. A XIII. kerületben parkoltak volna, ahol ugye minden egyirányú, minden kereszteződés "jobbkezes". Közvetlenül az egyik saroknál parkolt egy kisbusz, amitől nem volt belátható a kereszteződés. A srác megállt, és lassan tolta ki a kocsi orrát, hogy be tudjon nézni, mehet e, mikor egy jobbról jövő autó legyalulta az ő kocsija elejét, majd ahogy lepattant róla, elvitt egy másik autót, majd kidöntött egy fát /nem hiszem hogy nagyon lassan ment volna.../. Szlovák rendszám, rendőrség, helyszínelés, stb... Na most volt pár hete az ügy tárgyalása, találjátok ki az ítéletet. Ha ez velem történik, akkor gondolom legrosszabb esetben kapok valami pénzbírságot, amin felháborodok, és kihozzák hogy az én biztosítóm fizet, annak ellenére hogy szerintem semennyire nem tehetek az esetről. Na nem én voltam a bíróságon, hanem a "szlovák" srác /megjegyzem szlovákul nem is tud/, az ítélet a következő:

-Az ő biztosítója fizet mindent
-Magyarországon nem vezethet 1 évig
-110.000,- Ft pénzbírság
-6 hónap letöltendő, egy évre felfüggesztve.

Mi van? A szlovákok a magyarellenesek? Mélységesen fel vagyok háborodva, a srácon amikor mesélte, éreztem hogy meg van bántva, elárulva érzi magát, nem hiszem hogy jön még ide költeni a pénzét...

SnowFighter 2010.05.21. 00:05:11

@Norbi27: ajánlok egy olvasmányt. Egészen konkrétan az ügyészi vádiratot a Magyar Gárda ellen. Ebben benne szerepel az az érvelés, hogy a Magyar Gárda társadalmi veszélyességét kitűnően mutatja, hogy amikor tüntetéseket tart (libsiknek: végigmasírozik) falvakban, kisvárosokban, akkor általában a lakosság igen jelentős hányada kivonul és éljenzi, tapsolja őket. Ezzel az ügyész azt próbálta alátámasztani, hogy a társadalom nem zárja ki magából e szerinte káros szervezetet, ezért kell betiltani.

Szóval ennyit arról, hogy azok az emberek, akik találkoztak is a gárdistákkal, és nem csak a TV hazugságait hallgatták, na ők mit gondoltak/gondolnak róla.

SnowFighter 2010.05.21. 00:16:26

A kettős állampolgárság témára reagálva pedig azt hiszem elég körbenézni: ki pattog? Románok, szerbek nem, hisz náluk kb. olyan kettős állampolgársági törvény van, mint amit most akar a Fidesz bevezetni, így kicsit fura lenne, ha bármi rossz szavuk lenne. Nincs is. Ukrajnában tilos a kettős állampolgárság, ennek ellenére az ottani románok szinte mind kettős állampolgárok, szóval érdekes arrafelé a helyzet. Marad Szlovákia, csak ők ugrálnak.

Szánalmas ahogy össze-vissza hisztiznek, hogy majd az összes EU-s szervnél bepanaszolnak minket kb., mikor az Európai Tanács máig hatályos, 1997-es döntése értelmében a tagállamok saját jogon rendezhetik az állampolgárság kérdését. Mehetnek sírni az EU-ba, nem lesz belőle semmi.

Szerintem teljesen jól teszik Orbánék, hogy nem hajlandók most leállni tárgyalgatni, mert ez az Európai Tanács döntése értelmében is magyar belügy, a tótoknak semmi beleszólásuk.

És az én saját véleményem az, hogy amíg a jelenlegi, kritikán aluli, alpári stílusban kommunikálnak velünk és fenyegetnek, addig nem szabad velük semmi tárgyalást folytatni. Majd ha letörölték a szájuk széléről a szart és tudnak normálisan megszólalni, akkor lehet beszélgetni a közös ügyekről.

SnowFighter 2010.05.21. 00:25:56

@ÖtletElek: a leírtak alapján elég nehéz meghatározni mi is történt pontosan. Biztosan mindent szabályosan csinált és ennek ellenére hozták őt ki felelősnek? És azért hozták ki felelősnek, mert ő szlovák?

A másik: nem lehet, hogy azért kapott felfüggesztett, mert sérülés történt a balesetben? Ha jól értem, volt ott csattanás rendesen, dőltek a fák. Ha egy általad okozott balesetben emberek sérülnek meg, pláne ha súlyosan, azt nem szokás pénzbírsággal megúszni magyaroknak sem.

---

Én egy másik ítéletet nem értek. A múltkori esetre gondolok, amikor átjött az a rakat magyarbarát szlovák törni-zúzni hozzánk. Ők miért csak felfüggesztett kaptak? Ha kaptak volna legalább pár hónap letöltendőt, abból tanulnának talán, így röhögtek egy jót.
Sőt, egyből vihették is volna őket dolgozni a gátakra, legalább valami hasznuk legyen.

SnowFighter 2010.05.21. 00:39:49

@calam: húha, ezt kifejtenéd? Miért is nem rakhat ki valaki Nagy-Magyarország zászlót? Tudod ezt még nem tiltották be, se itthon, se Felvidéken. Ha valakinek ez a személyes meggyőződése, (akár történelmi büszkeségből, akár hiú revizionista ábrándok kergetése miatt), akkor tegye ki a Nagy-Magyarország zászlót.
Nehogy már a szlovákoknak legyen igazuk azzal, hogy összeverik a magyarokat azért, mert nekik nem tetsző, de egyáltalán nem tiltott szimbólumokat mutogatnak.

Én inkább azt hiányoltam az elmúlt 8 évben a magyar politikusoktól (és elsősorban a kormánytól), hogy amikor a tót vezetés hetente sértegette a magyarokat, arra semmi reakció nem volt. (Gondolok itt arra, hogy Szent István = lovas bohóc, turul = ronda papagáj, stb. Feltételezem te "modernkori" asszociációk miatt nem kedveled a turult, de ez ettől még az egyik legősibb magyar jelkép és szerintem nem sok nemzet tűrné szó nélkül, hogy jelképeit, leginkább tisztelt elődeit így gyalázza a szomszéd ország vezetése.)

SnowFighter 2010.05.21. 01:26:55

@Norbi27: elolvastam nagyjából a hosszabb történelmi összefoglalód, jó anyag, egy kiegészítést azért tennék:

A II. VH alatt szerintem nagyon éles elválasztása szükséges a Horthy-korszaknak és Szálasi uralmának. Utóbbi röviden lezárva a nácik kiszolgálója volt, ezért is támogatta a Gestapo őt Horthy megpuccsolásában.

Ellenben a Horthy-korszak világháborús évei alapvetően mások voltak. A Harmadik Magyar Köztársaságban aktuálpolitikai okokból nagyon negatívan próbálják őt feltüntetni, például a zsidókérdéssel. Ami alapvető hazugság, Horthy nagyon nem értett egyet a náci Németország ilyen jellegű politikájával. Csak pár tény:
- Horthy kormányzósága alatt egyetlen egy zsidót sem deportáltak, ez még köztudottabb.
- a nácik már Horthy kormányzósága alatt is próbálkoztak a zsidók deportáltatásával, amit Horthy parancsára Koszorús Ferenc vezérkari ezredes fegyverrel akadályozott meg. Sehol máshol nem volt példa arra, hogy a németek deportálást így megakadályozták volna. Ez már kevésbé köztudottabb.
- alatta számos zsidótörvény született (mondjuk ezekből csak az utolsók voltak faji alapúak), ezek meghozását Horthy mindig próbálta halogatni (megjegyzem sikeresen), de voltak német elvárások, aminek meg "kellett" felelni.

Horthynak Trianon után kb. életcélja lett az akár fegyveres revízió, legalább az elsősorban az akkor még magyar-lakta területek visszaszerzése, aminek megvalósíthatóságában emlékiratai alapján nagyon hitt. Erre akkor történelmi esély is volt, és hatalmas társadalmi támogatottság; kb. mindenki revizionista párti volt, elég arra gondolni, hogy a Tanácsköztársaságot csak azért tudták a kommunisták létrehozni Trianon után, mert ők voltak akkor az egyedüli párt, amelyik a további fegyveres harcot felvállalta.

Horthy kezdetben úgy látta, Hitler lesz a győztes a háborúban, ezért ment bele pl. német-barát törvények meghozatalába, de rengeteg konfrontációja volt Hitlerrel, mert alapvetően más elveket vallottak, pl. a zsidókról is.

A kiugrás sem akármilyen volt. Horthy nem volt hülye, időben rájött, hogy Hitler el fogja veszíteni a háborút. Kezdetben úgy volt, hogy a szövetségesek Görögországban szállnak partra és északra nyomulnak. Horthy felajánlotta az angoloknak, hogy amint elérik Magyarország határait, átállunk, ez lett volna az eredeti kiugrási terv. (Erről írásos bizonyítékok vannak.)

Aztán az amerikaiak kitalálták, hogy így nagyon sok emberveszteségük lenne, mert össze kéne csapniuk a fő német erőkkel. Ezért Normandiánál szálltak a szövetségesek partra, így a szovjeteknek jutott a fő német sereg. Ebből következett, hogy Magyarországot a szovjetek érték el hamarabb, nem a nyugatiak. Horthy kb. "szovjetfób" volt, semmiképpen nem akarta nekik letenni a fegyvert. (A szovjetek azt már korábban egyértelművé tették, hogy ők átállásosdit nem játszanak, a magyar honvédségnek le kell tennie a fegyvert.) Sőt, azt is megüzenték, hogy mindkét Bécsi döntés érvénytelen lesz, amit Horthy nyilván nem vett jó néven. Sajnos ekkor hibázott óriásit, még mindig jobb lett volna megadnunk magunkat, mert ezzel a későbbi kommunista uralom valószínűleg elkerülhető lett volna.

Végül meggyőzték Horthy-t, hogy mégiscsak meg kéne adnunk a szovjeteknek magunkat, mert nincs más jobb út. Ebbe ő bele is ment, de ekkor már késő volt. A kapkodás miatt a kiugrási terv a Gestapo tudomására jutott, akik megszervezték a puccsot.

Külön érdekesség, hogy Horthy ugyebár Portugáliába emigrált és itt élt igen szerény anyagi körülmények között haláláig. Megélhetését az elsősorban zsidók által fenntartott Weiss Manfréd alapítvány biztosította, ugyanis rendkívül hálásak voltak neki, hogy többször Hitlerrel is szembe menve védte a zsidókat. Nem, nem rótták fel neki a zsidó törvényeket, tudták, hogy arra Magyarország kb. kényszerítve volt.

És az azért igen érdekes "sztori" szerintem, mert míg a kommunizmusban és manapság politikai megfontolásból Horthy-t össze-vissza antiszemitázzák, valójában a zsidók nagyon hálásak voltak neki.
És itt mutatkozik meg az emberi hiszékenység, nagyon sokan el is hiszik, hogy Horthy kb. zsidókat evett vacsorára, mert ez hallják a tévében, a politikusoktól és mert a megfelelő történelmi ismereteik nincsenek meg.

Nzoltan 2010.05.21. 07:39:05

@gabmoz: Itt aki hőbörög és követelődzik, az a szlovák kormány. Csak most nem tetszik, hogy luftot rúgnak. Már sokat rúgtak belénk. Nem tartozunk magyarázattal. Főleg az EU-ban nem.

Nzoltan 2010.05.21. 07:47:44

@Norbi27: Szerinted Orbán arrogáns volt. Nyisd ki a szemed és a füled. Talán akkor többet értesz az aktuálpolitikából és nem ülsz fel neki.

Sajnos a külpolitikánkban ücsörgő ugyanilyen majmok miatt lett szlovák nyelvtörvény.

dupla vé 2010.05.21. 09:21:27

"
Szlovákia számára semmiféle veszélyt nem jelent a magyarok kettős állampolgársága - írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap csütörtökön.

Az újság úgy vélekedik: a magyar kormány most ugyanolyan arrogánsan és provokatív módon viselkedik, mint a nyelvtörvény ügyében a szlovák viselkedett. "És most meglepődtünk a reakciókon? A szlovák kormány megsértheti az alapszerződést, de a magyar nem?" - teszi fel a kérdést a lap véleményoldalán közölt írásában Martin Kugla politológus.

"Kulcsfontossága azonban egy más tényezőnek van: ma nem létezik egyetlen értelmes érv sem amellett, hogy egy szlovákiai magyar magyarországi állampolgársága veszélyt jelentene Szlovákia számára. Egyetlen egy sem" - szögezi le a szerző. Hozzáteszi: sem a szerbeknek, sem a horvátoknak, sem a románoknak nincs ezzel gondjuk, holott náluk is él magyar kisebbség, csak a szlovákoknak.

"Az az irracionális hisztéria, amely most uralmába kerítette a szlovák politikusokat, abszolút módon indokolatlan, s az egész nem más, mint a szlovák társadalom legsötétebb ösztöneinek felélesztése a választások előtti időszakban" - állítja Kugla.
Szerinte Fico, ahelyett hogy államférfi módjára válaszolna Orbán Viktor populizmusára, hihetetlen módon hazudik. Például akkor, amikor etnicizmussal vádolta a magyarokat, holott az etnikai alapú állampolgárság megadását az európai uniós Németország és Románia jogrendje is ismeri.

Az pedig, hogy a szlovákiai magyarokat szlovák állampolgárságuk elvesztésével fenyegeti, ha felveszik a magyart, "mindennek a teteje". A kormányfőnek nem célja Szlovákia érdekeinek védelme, illetve problémáinak megoldása, csupán politikai pontokat akar szerezni azon, hogy a veszélyeztetettség érzését kelti a szlovákokban. Az, hogy ebbe a szellemi mocsárba a Kereszténydemokrata Mozgalom is beszállt, nem más, mint bizonyítéka a szlovák politika abszolút éretlenségének - zárja írását a szlovák politológus.

"

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 17:47:35

@pokesz70:

Az a poén, hogy ők is a vesztes oldalon álltak. Meg is szűnt a független Szlovákia létezni, de ennyivel, meg Tisoék felakasztásával pont megúszták.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 17:59:41

@pokesz70:

"Trianon miatt szövetkeztünk az ördöggel, küldtünk százezrével embereket a halálba."

Sztálin is az "ördöggel" szövetkezett, aztán meghódított minket is, miközben milliókat küldött a halálba. Igen, zsidókat is.

"Erre nem lehetett mást lépni, mint hogy vissza az egész."

Az I. világháború utáni viszonyokat összekeverni a II. világháború utániakkal több mint anakronisztikus. Egyébként pedig éppen a franciák és britek tanulhattak volna abból, amit Trianonnál a saját kárukra is elkövettek. De ez is gyakorlatilag teljesen lényegtelen, hiszen Sztálin úgyis bekebelezte Európa keleti felét.

"Az egy teljesen más kérdés, hogy Trianon mennyire volt igazságtalan (naná, hogy az volt). De Trianonból is csak annyit tanultunk meg, mint amennyit mi magyarok általában szoktunk: semmit. Mindig mindenért más a hibás."

Miért, hoztunk még egy Lex Apponyit, vagy micsoda?:D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 18:04:01

@pokesz70:

A győztes európai államokat éppen eléggé minősíti, hogy 1938-ban és 1940-ben az ő tudtukkal és beleegyezésükkel hozták meg a bécsi döntéseket.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 18:09:26

@evighed:

Ha jól emlékszem, 1947-ig Észak-Erdély külön közigazgatás alá tartozott, tehát a fegyverszünettel nem kapták vissza automatikusan a románok. A kommunisták nálunk pedig azzal voltak elfoglalva, hogy átvegyék a hatalmat abban az országban, ami maradt nekik. Revízióról meg szó sem lehetett, még beszélni sem lehetett róla.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 20:13:54

@Norbi27:

"Szlovákiában bár most az utóbbi években komoly provokáció zajlik hazánkkal szemben, nem mondhatjuk, hogy nincs történelmi alapjuk tartani tőlünk."

Ennyi erővel soha, semmilyen szlovákiai magyar érdeket ne próbáljunk meg figyelembe venni, mert jaj, a szlovákok megijedhetnek tőlünk. A szlovákok többsége teljesen békében él a magyarokkal, akiknek az ősei között szintén nem egy tót fordult már elő. A sajtó viszont azoktól szokott hangos lenni, akik kaphatók a Slota-féle gyűlöletkeltésre, és kb. sosem láttak még felvidéki magyart, mert ennek van hírértéke.

"Szerintem OV állampolgársággal kapcsolatos politikája nagyon is felelős ezeknek a hangoknak a felerősödésében."

Bármit teszünk, ami kapcsolatba hozható Szlovákiával, Slotáék 100%, hogy hörögni fognak.

"Ha állampolgárságot akarunk adni (márpedig akarunk) határon túli testvéreinknek, azt csakis kétoldali megállapodással lehet kulturáltan rendezni. Biztosítani kellene a szlovák felet, hogy nincsenek területi igényeink, hanem a magyarság egységét szeretnénk erősíteni."

Benne van a törvényben, tessék elolvasni. A románoknak, az ukránoknak, a szerbeknek, a horvátoknak és az osztrákoknak miért nincsen bajuk vele? Pedig van ám Nagy-Románia Párt, vannak magyarverő szerbek, és bizony léteznek olyan ukránok is, akik megrongálják a vereckei emlékművet.

"Szerintem be vannak kakilva, hogy 1. lépés az állampolgárság megadása, 2. lépés a területek "visszafoglalása" lesz."

Ennyi erővel nálunk mindenki úszik a matériában attól, hogy a Jobbik a Szent Koronára tett esküt, mert utoljára ilyet Szálasi csinált. Politikai hangulatkeltés egy választási kampány közepén, mi pedig üljünk föl neki, és ismét szórjunk hamut a fejünkre, mint az eddigi 8 év alatt?

"Tehát azt mondom, hogy a felháborító szlovák orgánumra nem megoldás, amit itt a legtöbben tesznek/mondanak. Tiszta, egyenes beszédre lenne szükség a részünkről, tárgyalásokra. És empatikusabbnak kellene lennünk, hisz a szlovák népnek is megvan a nyelve, kultúrája, joga egy önálló államhoz."

Van is önálló államuk, és bizony kormányzati szinten eddig nagyon nem jött be az empátia, mert úgy rúgtak belénk, ahogy akartak. Szerintem következetesen ki kell jelenteni, hogy a Kárpát-medencei magyarság határokon átívelően összetartozik, ami nem jár azzal, hogy lerohanjuk a szomszédainkat. És láss csodát, pont ezt van benne a törvényben is. Amíg pedig a szlovákok magasról tojnak ránk a nyelvtörvény kapcsán, addig miért várják el, hogy mi megint fülünket-farkunkat behúzva meghunyászkodjunk? Az állampolgárság elvételével persze zsarolhatnak, csak az a probléma, hogy nemzetközi szerződéseket rúgnának föl ezzel.

"A területek elcsatolása Szálasiék örökségeként visszafordíthatatlanul maradt ránk."

A területek elcsatolása nem függött Szálasitól. Bulgária úgy veszített el területeket és úgy került szovjet megszállás alá, hogy hadba sem lépett a Szovjetunióval, és a keleti fronton végig semleges maradt. Ráadásul már 1944 őszén kommunista puccsal álltak a szovjetek mellé. És mi maradt nekik a területi revízióból? Egyedül Dél-Dobrudzsa. A Rákosi által hajtogatott "utolsó csatlós" voltak? Nem. Na ennyit erről.

"Ezt el kell fogadni, és higgadtan, a történelmi sérelmek (oda.vissza) szemmel tartásával és megértésével kell tárgyalni. Minden más út csak elmérgesedéshez vezet.
És ha nem megy elsőre,, próbálni kell újra és újra."

1994 óta a szlovákok rendszeresen belénk rúgnak, állami szinten, akár igyekszünk úriemberek lenni, akár nem. Akkor már inkább próbáljuk jogszerűen és békésen képviselni az összmagyarság érdekeit, mint hogy azért is bocsánatot kérünk, hogy egyáltalán a Duna vonalán túl mertünk letelepedni 895-től kezdve.

"És higgadtan, mert, ha azt mondod, hogy "büdös szlovák", stb., amit itt a legtöbb IQ bajnok hangoztat, akkor mivel is vagy te jobb náluk? Mert a határnak erre az oldalára születtél? Ez kevés indok...."

Ugyan már, a diplomáciát nem a facebook-bajnokok csinálják, ott csak két nemzeti radikális oldal anyázza egymást.

"Amíg nem tudunk (természetesen oda-vissza) hozzáállni egymás sérelmeihez, félelmeihez, és érzelemből megy a csinnadratta, addig az egész sz*rt sem ér!"

Én abszolút empatikus vagyok a szlovákok nagy többségével, akik szintén nem magyargyűlöletre építik fel az életüket. De válasszuk már szét a kormányzati szintű diplomáciát az internetes hőbörgésektől...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 20:19:23

@gulasZuppe:

Erről Károlyiék jutnak eszembe, akik koncra éhes tótokkal, rácokkal és oláhokkal körülvéve akartak megegyezni úgy az antant hatalmakkal, hogy majd ha úriember módra viselkedünk, a javunkra ítélnek. Persze harcolni nem tudtunk volna úgy, mint a törökök, viszont többek közt Prónayék miatt van egy Civitas Fidelissimánk és a hősiesen ellenálló magyar lakosok miatt egy Civitas Fortissimánk.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 20:24:06

@gabmoz:

Miféle követelődzés? Alkottunk egy szép, szimbolikus értékű törvényt a kettős állampolgárságról, ami 2004. december 5. után minden határontúli magyar számára egyfajta bocsánatkérésként is értelmezhető, ráadásul mindenfajta EU-s normával összhangban is van. Csak a szlovákoknak fáj ez az egész Kárpát-medencében, másik 5 államnak nem, pedig nálunk is él egy csomó szlovák kettős állampolgár. Na akkor kivel is van itt a probléma?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.24. 23:59:46

@t a m á s:

Az illető kb. az egészet a Wikipédiáról ollózta össze, de sebaj, valahol el kell kezdeni annak, aki nem egyetemen tanulja.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 00:03:32

@Norbi27:

Sok szempontból nem szeretném, hogy a Magyar Gárda létezzen, viszont a sokak által emlegetett empátiát velük szemben is használhatnád.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 00:10:50

@Bozdurgán:

Az Erdélyi fejedelemség hivatalosan 1570-től a Diploma Leopoldinumig állt fenn a Habsburgok szerint, és sosem voltak annak fejedelmei. A koronázás alkalmával pedig az acclamatio mindig a királyválasztó nemesség köréből hangzott el, a király csak esküt tett.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 00:19:54

@SnowFighter:

Majdnem minden kommenteddel egyetértek, viszont azt le kell szögezni, hogy Horthy kormányzósága alatt is elkezdték már deportálni a vidéki zsidókat - március 19-től német megszállás volt, és már májusban indultak a vonatok -, illetve nem csak Horthy mentett meg zsidókat, hanem a bulgárok, a románok vagy a dánok is.

gulasZuppe 2010.05.25. 13:19:12

@gabmoz: ez a felfogás vezetett ide, hogy "értsük meg őket". Ja ugy voltak velünk körülvéve hogy nem is léteztek mint államok (persze mert mi nagyon elnyomtuk őket bizonyára ezért aztán még az ötletig se jutottak akkora terrorban éltek...).

Mit értsünk meg? A mi kisebbségeink élnek az ő területeiken. Önekik kellene toleranciát és elfogadást mutatni irántunk!

Közös előrejutás akkor lehet ha ők nem ellenséget látnának bennünk (avagy az ott élő kisebbségekben) ha ezt csak asszimiláció útján képzelik el semmiféle együttműködés nem lehetséges. Ti is tudjátok, mi is tudjuk, pontosan ez a cél, a gyökreket elvágni, agyat mosni. És meglesz az a generáció aki már inkább ellnszeveznesnek fogja találni a magyart holott maga is az (volt). Ez egy ilyen játtszma. És ezt felsőfokon űzik a totok 20 éve. Magyarországnak egyetlenegy válasza lehet erre, ami pont ugyan olyan mintha bármely más országot képzelnénk a helyünkbe.
Nem nekünk kell vezekelni, nagyon nem.

gabmoz 2010.05.25. 13:22:29

@SnowFighter: Kisebbségi komplexus? Nincs múlt, nincs nyelv, stb? és akkor ez hivatkozási alap 21. században? Nem vagyok sem történész, sem etnográfus, de azért azon elgondolkodnék, hogy hogyan, mikor, honnan kerültek arra a területre, ahol élnek. Vmelyik magyar király betelepítette őket vmikor? Mert nekem ilyen nem dereng. Az is figyelembe vehető, hogy már a 940-es években az augsburgi püspök templomfelszentelést tartott arrafelé. Az ő történelemkönyveik meg vmi 600 körüli birodalmat emlegetnek. Ez olyan ovis módszer, én voltam előbb a homokozóban, neked itt semmi keresnivalód. Szóval talán ne ezek legyenek az érvek!:) Nem azt vonom kétségbe, hogy egyes politikusaik idióták, de akkor azokat ne szeressük és ne a "tótokat" kiáltsuk már ki ellenfélnek. Nem hiszem, hogy az évszázadok óta együttélő szomszédok között lenne ez az ellentét, hanem a szélsőségesek szítják. És a szlovákok is vannak olyan büszkék, mint mi, ahogy a kemény hang nálunk is ellenállást szül, ne higyjük, hogy náluk ez másképp lesz. Izmozással nem fogjuk elérni, hogy az átlag szlovák ne adjon hitelt, a hülye politikusiknak, mert a mi reakcióinkból épp azt szűri le, amivel a hülyeséget igazolni tudja. Szóval szerintem pont ellenkezőleg haladunk, mnt jó lenne.
A gondolkodásmódom lehet, hogy számodra érdekes, de biztos lehetsz benne, hogy a mosolyjellel írtak nem az én álláspontomat jelzik, csupán utalás volt. Ugye a különböző fórumokon a fegyverrel Felvidéket vissza, lesztek még a rabszogáink típusú kommentelőknek is megírod, hogy furcsállod a nézetüket?

gabmoz 2010.05.25. 13:46:25

@gulasZuppe: Valóban. Nem létezett Románia, Horvátország, Szerbia. Ezt írod: "A mi kisebbségeink élnek az ő területeiken. Önekik kellene toleranciát és elfogadást mutatni irántunk!" Igazad van. De ezt kellett volna írnia a magyar arisztokráciának is a múlt században és előtte. Akkor talán jobb hírünk lenne a környéken, és talán Trianon is másképp végződött volna.
De nem ezen kéne rugóznunk. Inkább azon, hogy erőszakossággal semmire sem fogunk menni, csak az egyszerű ember esetleg még jobban tart majd tőlünk, és a közelgő választásokon plusz szavazatokat szerzünk az elvetemült fajtájú politikusauknak. Egyezkedni, tárgyalni kéne. Előbb-utóbb csak elhiszik, hogy nem vérfarkasok vagyunk és akkor a hitelüket is elveszti a Slota félék, és vmikor jöhet a normális gárda. Én csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a múltban bőven követtünk el hibákat, ne legyünk már ártatlan bárányok. Lássuk ezt be, és ne akarjuk feegyverrel elfoglalni őket:), ne lenézzük őket, és ne az erőszakosság, megbántottság lépcsőin haladjunk felfelé - mert ők is ott mennek, igyekszünk leelőzni egymást - hanem tárgyaljunk és békéljünk már meg a helyzettel!!!!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 22:14:09

@gabmoz:

"már a 940-es években az augsburgi püspök templomfelszentelést tartott arrafelé"

Bocs, de ez az adat honnan származik? Másrészt még ha történt is ilyen, akkor az mennyiben igazolja azt, hogy ott - pontosan hol is? - szlovákok éltek? Mintha az avarok utódai vagy a gótok leszármazottai nem lettek volna keresztények, és mintha nem lett volna Szombathelynek római kontinuus keresztény lakossága, meg mintha Zalaváron nem lett volna Nagy Károly kora óta folyamatos szerzetesi élet...
Másrészt az Árpád-kor óta valóban együtt éltünk, teljesen békésen, gyakorlatilag a 20. század legelejéig, tehát tényleg fölösleges anonymusi "ki volt itt előbb" kérdésekbe belemenni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.25. 22:18:21

@gabmoz:

"De ezt kellett volna írnia a magyar arisztokráciának is a múlt században és előtte."

Már korábban is írtam, hogy borzasztó káros visszavetíteni a jelenkori gondolkodásunkat az elmúlt korokéba. Az 1868-as nemzetiségi törvény egyébként korának egyik legliberálisabb törvénye volt, és bizony az 1907-es Lex Apponyira sem szisszentek föl sehol Európában. Trianont valószínűleg semmilyen nemzetiségi politikával nem kerülhettük volna el, de erről egy fél évig gondolkoztunk szemináriumon, úgyhogy mind a hely, mind az idő szűkös arra, hogy akár csak az alapokat kifejtsem.:-/

Egyébként ajánlom az erről szóló bejegyzést, tanulságos:

archiregnum.blog.hu/2010/05/25/egyszer_volt_a_nemzetkozi_kozjog_igaz_mese_szlovak_politikusoknak

Tóth Jocó 2010.05.25. 22:29:36

@dupla vé: Örülök, hogy van szlovák politológus is, aki így látja!

gabmoz 2010.05.26. 10:02:22

@Mj: Üde színfolt, végre vki tud jelzők nélkül eszmecserét folytatni!
Sajnos konkrét iratmegnevezést nem tudok mondani, de azt olvastam vhol, hogy a IX. századból származó írásos források tesznek említést Nitrawa (Nyitra) helyiségről, ahol (bocsánat) salzburgi érsek 828 táján templomot szentelt fel.A Ix. század végi Nagy-Morávia többsége szláv nemzetiségű volt. Na most hogy ők a szlovákok elődei, vagy sem, azt gondolom nézet kérdése miként magyarázzuk, de az vitathatatlan, hogy azért vhogy, vmikor a szlávok idekerültek. Anonymus krónikáiban is előfordul a nyitrai szlávok elnevezés.
De igazad van, nem bizonyít semmit. Abban viszont segít, hogy megértsük, nem velünk kezdődött a Kárpát-medence történelme. Mert nem kevesen vannak, akik a honfoglalástól és Istvántól kezdik a múltra való hivatkozást. Amiket mi írunk egymásnak, azok egymást kisegítő, kiegészítő dolgok, melyeken vitatkozni-mint apróságokon-lehet, de a lényeget te is úgy látod, mint én: évszázadok óta együtt élünk, a kisemberek közösen szenvedtek, fölösleges a ki volt itt előbb kérdése. De akkor ha ezt belátjuk, akkor az ő esetleges hülyeségeikre nem az lenne az adekvát válasz, hogy rabszolgázunk, hazátlanozunk, tolvajozunk. Mire fog vezetni? Széchenyit idézve: " nekik is mosolygott a nemzetiség angyala". Ők is vannak, élnek, léteznek. Ha magunknak fenntartjuk a jogot a létezésre, akkor azt el kell ismernünk feléjük is. A mi közhangulatunk sem szeretné, ha belső-külső nyomásnak lenne kitéve, már csak dacból is ellenállna. Miért képzeljük, hogy ők nem ilyenek? És ha ezt belátjuk, akkor tán közelebb jutunk ahhoz, hogy engedmények, egyezkedések árán megoldódjon idővel a kérdés. Mint ahogy a franciák és a németek küzdöttek Elzász-Lotaringiáért, aztán rájöttek, hogy sokra nem jutottak. Kiegyeztek és nem lett kevesebb egyik nemzet sem ezáltal.

gabmoz 2010.05.26. 10:25:47

@Mj: Liberális tv volt? Lehet. De a tv-ek annyit érnek, amenyit betartanak belőlük. Az nem a nemzetiségi kérdés megfelelő rendezése, hogy Tisza Kálmán becsukatta az egyetlen tót középiskolát, ez nem a legmegengedőbb, türelmet tanusító tett. Széll Kálmán minelnökként 1908-ban mondta: " Egyetlen kategórikus imperatívusz vezérel minket, a magyar állameszme. Mo-nak megvan az ősi, szent és törvényes joga egy ilyen állam eszméjének az erősítésére. A magyarok a magyarok számára foglalták el az országot és nem másnak (ismerős gondolkodás?). A magyar szupremácia és hegemónia teljesen jogos." Na most képzeljük el, ha a mi fejünk felett megegyezik 2 nép és hasonlókat mondanak. Hogy reagáltunk volna? Az ilyen gondolkodásmód vezetett oda, hogy annyira nem szerettek minket a végeken, és ennek hangot adtak, ahol tudtak. És vallom, hogy Trianonban ezeknek a hangoknak volt súlya, mert veszélyt láttak bennünk a térségre nézve és a szándékos büntetésünkben, gyengítésünkben ez igen nagy szerepet játszott.
Káros visszavetíteni a mai gondolkodást az akkorira, vagy nem káros, azért elgondolkodtató, hogy voltak neves nagyjaink, akik már a 19. században felhívták a figyelmet az erőszakos magyarosításra (Széchenyi, Eötvös). Ahogy a kiegyezés megtörtént, fokozatosan teret nyert a dualizmus ellenzéke. Maguk ellen irányulónak látták. Azt is látták sokan, hogy a jelentős szláv kisebbség előbb-utóbb bajt hoz a Monarchiára.A kiútnak a dualizmust vmiféle föderalista berendezkedésben látták. A császár 1871-ben az ilyen szemléletű Hohenwart grófot nevezte ki min.elnöknek. A kormányprogramot fogalmazónak határozott elképzeléseivoltak a szövetségi állammá alakításról.Szóval voltak azért gondolkodók is a birodalomban, akik előre láttak. Az más kérdés, hogy az előjogaikat féltő osztrák és magyar elit heves ellenállása miatt menesztve lett az a kabinet. Rövidtávú volt a dolog, mert bár átmenetileg biztosítva lett Mo kedvezményezett helyzete a Monarchiában, de hosszú távon végzetesen szembefordította a szláv népeket a 2 uralkodó nemzettel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.26. 17:21:01

@gabmoz:

"Üde színfolt, végre vki tud jelzők nélkül eszmecserét folytatni!"

Elég sajnálatos, ha a te környezetedben ez a kivétel.:(

"Sajnos konkrét iratmegnevezést nem tudok mondani, de azt olvastam vhol, hogy a IX. századból származó írásos források tesznek említést Nitrawa (Nyitra) helyiségről, ahol (bocsánat) salzburgi érsek 828 táján templomot szentelt fel."

Akkor ez ugye nem 940, hanem 828, Nagy Károlyék után alig három évtizeddel. Ez pedig ugyanúgy igazodik a Kárpát-medencében elterjedt kereszténységhez, mint Zalavár vagy Szombathely.

"A Ix. század végi Nagy-Morávia többsége szláv nemzetiségű volt."

Nagy-Morávia nem létező fogalom. Csakúgy, mint a középkori szlovák állam. Viszont létezett egy rövid ideig morva fejedelemség, aminek éppen a honfoglalásunk vetett véget.

"Na most hogy ők a szlovákok elődei, vagy sem, azt gondolom nézet kérdése miként magyarázzuk, de az vitathatatlan, hogy azért vhogy, vmikor a szlávok idekerültek."

A morva népet magyarul marótnak hívtuk - Anonymusnál is megjelenik Ménmarót király öszvér szerkesztésű nevében -, ők pedig bizony beolvadtak a magyarságba, ahogy az avarok utódai, a bolgárok, vagy a gepidák a Tisza-mentén. Ezért is van annyi Marót vagy Maróth személynév, amiből később öröklődő vezetéknév is lett, illetve helynévként is megjelenik, például Pilismarótként. (Külön érdekesség, hogy a kommunista Marót-csoport robbantotta fel Gömbös Gyula Döbrentei téri szobrát még 1944. október 6-án.)

"Anonymus krónikáiban is előfordul a nyitrai szlávok elnevezés."

Anonymusnak csak egy gestája van, másrészt nála szerepelnek már az oláhok is, ami azt bizonyítja, hogy korának népeit emelte át 895-re, mást nem. Tehát 1210 körül már éltek Nyitra környékén szlávok - Zobor vezért is a szláv sobor, sabor (gyűlés jelentésű) szóból alkotta meg, amit helynévként ismerhetett az első szent remetéink, Zoerard (Szórád) és Benedek kapcsán -, és bizony a Kárpátok déli lejtőin is ekkor kapaszkodtak fel a legeltető oláh pásztorok. Egyébként a mai szlovákok ősei valószínűleg azok a cseh, lengyel és ruszin keverékből létrejövő földművesek lehettek, akik olcsó és szorgalmas munkaerőként törték fel a Felvidék Árpád-korban még lakatlan erdőségeit, hogy ott irtványföldeken gazdálkodhassanak. (Nem véletlen, hogy nem volt szlovák nemesség, csak jobbágyság.) Így tettek egyébként ekkoriban a vendégjogú szászok és a latinok vagy gallusok is, akik franciák, vallonok és itáliai latinajkú népek is lehettek. (Innen van a Tállya helynév is a francia taille, azaz irtvány szóból.)

"De igazad van, nem bizonyít semmit. Abban viszont segít, hogy megértsük, nem velünk kezdődött a Kárpát-medence történelme."

Te még nem jártál Vértesszőlősön, a Suba-lyukban, Rudabányán, vagy az Istállós-kőnél?:) A Kárpát-medence története az ősemberrel kezdődött.:P

"Mert nem kevesen vannak, akik a honfoglalástól és Istvántól kezdik a múltra való hivatkozást."

A magyar államiságra való hivatkozásnál ez abszolút helyes. Ebbe illeszkedik bele a szlovák nép története is, egészen a monarchia felbomlásáig. Ezt ők sem tagadják, és bizony az ő történelemkönyveik is számon tartják, hogy 895 és 1918 között a magyar állam részei voltak. (Amennyiben 895 és az Árpád-házi királyok kora közötti részben ők folyamatos szlovák népességgel számolnak, azonosítva őket az asszimilálódott morvákkal.) Magyarul is kapható a Dušan Kováč-féle könyv, érdemes lapozgatni.

"Amiket mi írunk egymásnak, azok egymást kisegítő, kiegészítő dolgok, melyeken vitatkozni-mint apróságokon-lehet, de a lényeget te is úgy látod, mint én: évszázadok óta együtt élünk, a kisemberek közösen szenvedtek, fölösleges a ki volt itt előbb kérdése. De akkor ha ezt belátjuk, akkor az ő esetleges hülyeségeikre nem az lenne az adekvát válasz, hogy rabszolgázunk, hazátlanozunk, tolvajozunk. Mire fog vezetni?"

Én sosem hazátlanoztam, és sosem skandáltam, hogy "szar Szlovákia, utálunk szar Szlovákia", pedig voltam a dunaszerdahelyi magyarverés utáni tüntetéseken és focimeccseken is, és bizony keményen odamondtam annak, aki egy szlovák zászlót akart felgyújtani. (Nem mellesleg bűncselekmény.) Viszont diplomáciailag és jogilag is teljesen abszurd a szlovák hisztéria, és bizony itt az ideje, hogy újra megszokja a szlovák vezetés, hogy a magyarok ismét magyar érdekeket akarnak majd képviselni, az örökké meghunyászkodó és szánalmas Göncz-korszaknak pedig vége.

"Széchenyit idézve: " nekik is mosolygott a nemzetiség angyala". Ők is vannak, élnek, léteznek. Ha magunknak fenntartjuk a jogot a létezésre, akkor azt el kell ismernünk feléjük is."

Senki sem vonja kétségbe a létezésüket, aki valamit is számít a politikában. Hőbörgők meg mindig lesznek a neten. Én pedig szeretettel gondolok vissza a drótos vagy üveges tót atyafiakra, Alsósztregovára, Szklabonyára, vagy a szegény Mravucsánnéra. És 6 éves korom óta azokhoz a Puškášékhoz járok síelni, akik már csak szlovákul tudnak.

"A mi közhangulatunk sem szeretné, ha belső-külső nyomásnak lenne kitéve, már csak dacból is ellenállna."

Miért, milyen külső vagy belső nyomás éri a szlovákokat? Csak nem a Slota-Fico-féle hisztériakeltésre gondolsz?;-)

"Miért képzeljük, hogy ők nem ilyenek? És ha ezt belátjuk, akkor tán közelebb jutunk ahhoz, hogy engedmények, egyezkedések árán megoldódjon idővel a kérdés."

Eddig semmilyen eredményre nem vezetett semmifajta egyeztetés, kivéve azt, hogy a szlovák vezetés megtanulta: gyakorlatilag bárhogyan megalázhat minket a legmagasabb szinteken is, hiszen úgyis mindig mi engedünk. Ellenben '98-ban sem szűnt meg Szlovákia államisága, most viszont azt hiszik Ficoék, hogy erre a hisztériára akár még kampányt is lehet építeni, nemhogy általuk abszolút kivitelezhetetlen jogszabályokat.

"Mint ahogy a franciák és a németek küzdöttek Elzász-Lotaringiáért, aztán rájöttek, hogy sokra nem jutottak. Kiegyeztek és nem lett kevesebb egyik nemzet sem ezáltal."

A Délvidékről kivándorolt unokanővérem pont Elzász francia részén él, és ott most inkább az arab bevándorlókkal van a gond. Viszont Elzászból vagy Lotharingiából nem lett külön állam, amelynek nagy számú kisebbséggel kellene állandóan szembenéznie. A szlovákok viszont most építenek ki egy olyan nemzetállamot, aminek a keretén belül asszimilálni szeretnék a magyarságot. Ez viszont semelyik normával sincs összhangban, ellentétben a kettős állampolgárság törvényével. Tehát még mindig úgy fest a dolog, hogy nekik kellene visszább kapcsolni eggyel.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2010.05.26. 21:38:30

@gabmoz:

"Liberális tv volt? Lehet. De a tv-ek annyit érnek, amenyit betartanak belőlük. Az nem a nemzetiségi kérdés megfelelő rendezése, hogy Tisza Kálmán becsukatta az egyetlen tót középiskolát, ez nem a legmegengedőbb, türelmet tanusító tett. Széll Kálmán minelnökként 1908-ban mondta: " Egyetlen kategórikus imperatívusz vezérel minket, a magyar állameszme. Mo-nak megvan az ősi, szent és törvényes joga egy ilyen állam eszméjének az erősítésére. A magyarok a magyarok számára foglalták el az országot és nem másnak (ismerős gondolkodás?). A magyar szupremácia és hegemónia teljesen jogos.""

Kicsit csúnya a dupla idézőjel, de muszáj itt megszakítanom a kommentet. Széll Kálmán 1899-től 1903-ig volt miniszterelnök, és abba a korba bizony minden belefért eötvösi gondolattól turáni magyar birodalom hagymázos álmaiig. A probléma éppen az volt nálunk, hogy a Szent Korona-eszme jegyében mi senkit sem akartunk erőszakosan asszimilálni, de ugyanez például nem volt elmondható a "felvilágosult" franciákról, akik szívós munkával asszimiláltak a bretonoktól az oc nyelvű népen át a provanszálokig mindenkit. Mi nem tettük, a polgári nemzettudat megjelenése után tehát gyakorlatilag bármit is lépünk asszimilációs törekvésektől elkezdve Ferenc Ferdinánd-féle föderalizálásig, ha csak a nemzetiségi kérdésen múlik, Trianon megtörténik.

"Na most képzeljük el, ha a mi fejünk felett megegyezik 2 nép és hasonlókat mondanak. Hogy reagáltunk volna?"

Teljesen mindegy, mert annak a 2 népnek hasonló körülmények között nem lett volna elég ideje a teljes asszimilációra.

"Az ilyen gondolkodásmód vezetett oda, hogy annyira nem szerettek minket a végeken, és ennek hangot adtak, ahol tudtak."

A nemzetiségi kérdés csak egyetlen parányi mozaik az egész Trianon-kérdésből. 1848-ban is volt nemzetiségi probléma, mégis úgy gondolták a nagyhatalmak, hogy jó egyben a Magyar királyság. A századfordulón kezdtek ötletelni azon, hogy mi lenne, ha föderatív módon osztanák fel az egész birodalmat, ezzel egyrészt aláásva a dualizmuson alapuló magyar érdekképviseletet - még 1861-ben is történt erre kísérlet, csak más keretek között -, másrészt teljesen széttagolva a monarchiát és szétszakítva a történelmileg és földrajzilag is összetartozó területeket. A magyargyűlölő Ferenc Ferdinánd - a terv legfőbb támogatója - azonban meghalt, így a Monarchia szétesése is máshogy, más okok miatt következett be.

"És vallom, hogy Trianonban ezeknek a hangoknak volt súlya, mert veszélyt láttak bennünk a térségre nézve és a szándékos büntetésünkben, gyengítésünkben ez igen nagy szerepet játszott."

A nagy nemzetiségi konferenciák, amelyeket még az I. világháború alatt rendeztek, csak egyetlen kis szólam voltak a békekonferencia csinnadrattájából, a valós veszély magvát pedig Trianonnal hintették el. Ha a franciák döntéshozói között nem Clemenceau-stílusú újságírók a hangadók, hanem diplomaták, akkor tudták volna, hogy ők maguk vetették meg ezzel egy második világháború alapjait, és nagyobb nemzetiségi problémákat generálnak, mint az addigiak együttvéve. Ha Lenint nem viszi haza a német titkosszolgálat, akkor Oroszország továbbra is offenzív maradhat, amit csak egy egységes monarchia állíthat meg Nyugaton. Ha IV. Károly különbéke-kísérletét nem kotyogja ki Czernin külügyminiszter, a németek nem sértődnek meg ránk, és nem vonják kétségbe nagyhatalmi létünket azzal, hogy az utolsó őrmesterünket is ellenőrzésük alá vonják. Ha Tisza István meg tudja győzni a német vezetést, hogy minden kedvező feltétel ellenére se üzenjünk hadat, akkor majdnem ugyanaz a forgatókönyv maradt volna, mint az 1913-as válság idején. És még sorolhatnám, hogy milyen sok tényezőből állt össze végül mindaz, ami Trianon mozaikját alkotja.

"Káros visszavetíteni a mai gondolkodást az akkorira, vagy nem káros,"

De, káros, legfőképpen pedig történelmietlen, rossz értelemben koncepciózus és hatásvadász. Persze ez egy blog, de én sohasem fogok igénytelenebbül hozzáállni sem a tanulmányaimhoz, sem pedig az anyanyelvemhez azért, mert mondjuk a felület, amelyet használni lehet, éppen igénytelenebb.

"azért elgondolkodtató, hogy voltak neves nagyjaink, akik már a 19. században felhívták a figyelmet az erőszakos magyarosításra (Széchenyi, Eötvös)."

(Miért, voltak névtelen nagyjaink is?:) Még Anonymust is hívjuk valahogy.:) Erre ne válaszolj.:P) Az erőszakos magyarosításnak a hungarus-tudat létéig kellett volna bekövetkeznie, a polgári nemzettudat megjelenésével ugyanis átértelmeződött a nemzetiségi identitás alapja is, ami már nem azon nyugodott, hogy az illető a magyar király alattvalójának vagy kereszténynek vallja-e magát.

"Ahogy a kiegyezés megtörtént, fokozatosan teret nyert a dualizmus ellenzéke. Maguk ellen irányulónak látták."

A dualizmus alatt az ellenzék sosem válhatott kormánypárttá, nem is ők voltak az érdemi döntéshozók.

"Azt is látták sokan, hogy a jelentős szláv kisebbség előbb-utóbb bajt hoz a Monarchiára.A kiútnak a dualizmust vmiféle föderalista berendezkedésben látták. A császár 1871-ben az ilyen szemléletű Hohenwart grófot nevezte ki min.elnöknek."

Erről nagyjából már én is beszéltem, viszont nálunk király volt, és Andrássy Gyulának hívták a miniszterelnököt.

"A kormányprogramot fogalmazónak határozott elképzeléseivoltak a szövetségi állammá alakításról.Szóval voltak azért gondolkodók is a birodalomban, akik előre láttak."

A föderatív átalakítástól egyébként nagyon félt Ferenc József, mert szerinte abban a pillanatban kormányozhatatlanná hullott volna szét a birodalma. (Központosított államot azonban 1860/61-ben is megpróbált létrehozni a történelmi régiók felülírásával, de azt ne keverjük a századvégi föderatív tervekkel.) 1867 után pedig hiába tapogatózott a csehek felé is, a dualizmus rendszere adta meg a szilárd alapot. Egyébként pedig fogalmunk sem lehet arról, hogy bármit is láttak-e előre a föderalisták, ugyanis lehet, hogy pont ők váltották volna ki a szakadást. Ez az átalakítás engem egy kicsit Kossuth dunai konföderációs modelljére emlékeztet, ami abszolút kivitelezhetetlen lett volna.

"Az más kérdés, hogy az előjogaikat féltő osztrák és magyar elit heves ellenállása miatt menesztve lett az a kabinet. Rövidtávú volt a dolog, mert bár átmenetileg biztosítva lett Mo kedvezményezett helyzete a Monarchiában, de hosszú távon végzetesen szembefordította a szláv népeket a 2 uralkodó nemzettel."

A Magyar királyság kb. 50%-os súlya abszolút jogos volt az adott korban, és bizony azt is fontos leszögezni, hogy a kiegyezés Ferenc József Habsburg uralkodó és Deákék között köttetett, nem pedig az osztrák és magyar nép kiegyezése volt mindenki mással szemben. Másrészt nem szabad elfeledkeznünk a korban hódító pánszlávizmusról sem, ami miatt éppen nekünk, a szláv tenger közepén lévő magyaroknak lehetett félnivalónk.