A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 73.: Körbe-körbe

2012.06.16. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


Viola óvatosan bekukkantott a nyitott ajtón. Már egy hete tartott a felújítás, de még egyszer sem látta a leendő szomszédokat, és épp csak köszönni akart nekik. Érdeklődve nézte a mezuzát az ajtófélfán, csak azon csodálkozott, hogy már most kirakták, amikor még festeni is fognak. Szerencséje volt, épp kilépett a fürdőből egy srác, lilás pólóban, festékfoltokkal a kezén és az arcán. – Helló! Csak be akartam köszönni! Mi lakunk itt szemben. Ha bármiben segíthetünk, csak szóljatok …– mondta mosolyogva, és az idegen is viszonozta a mosolyt. – Helló! Köszi! Nem tudsz itt a környéken egy jó kóser éttermet, mert tegnap hiába kerestünk. – Öööö, hát nem,  azt nem, itt nem igazán … – Na ja, sejtettem, Jeruzsálemben persze más volt, két évig ott éltünk, kutatói ösztöndíjjal, na mindegy. Figyelj csak, kivel érdemes még megismerkedni a házban? – Hát, az elsőn a Kareszék, nekik is három gyerekük … – Akik a Magyar Nemzetet járatják? Na, ne! Ezt nem gondolod komolyan, ugye? – a srác az orrán fújta ki gúnyosan a levegőt, kicsit ingatta a fejét, ciccegett, majd hátat fordítva bement a lakásba, és lábával hátrafelé rúgva csukta be az ajtót. Viola egy pillanatig még döbbenten nézte a fehérséget, aztán gyorsan megfordult, előkapta a kulcsot és bement a saját lakásába.

A vízvezeték szerelő másnap délutánra ígérte magát. Csak öt után tud jönni, mondta a telefonban, addig az építkezésen dolgozik, munka után erre kanyarodik, és megnézi azt a csapot. Viola ezért is hálás volt, nehéz valakit kihívni egy csöpögő csapért, de Fazekas úr – a szerelőt mindenki csak így emlegette, nagy tisztelettel – általában egy-két napon belül kijött. Az időpont különben ideális, Viola is hazaért, gyorsan eltüntette a szennyes ruhákat a fürdőből, kicsit kiszellőztetett, még egy kávét is feltett, hátha. Csöngettek, leszólt a kaputelefonon, és kinyitotta a gombbal Fazekas úrnak a házkaput. A lakás ajtaját is résre nyitotta, ott már ne kelljen csöngetni, de tudta, jó pár percbe telik, amíg a százkilós mester fújtatva feljön a harmadikra. Pedig a cuccot sosem ő hozta, mindig segéddel jött, aki a hatalmas szerszámos ládát cipelte, és szükség esetén leszaladt a kocsihoz alkatrészért. Most is így volt, egyszer csak megjelent a lépcsőfordulóban a vörös képű Fazekas úr, ömlött róla az izzadtság, mögötte meg egy szőkített, Bundesliga.frizurás, fülbevalós srác lépkedett, kezében a kopott, kék fémláda. – Jól bevágtam ám a kaput. – mosolygott Fazekas az értetlenül bámuló Violára – Be akart jönni mögöttünk, de én mondtam, hogy csöngess csak fiacskám, ha ismersz itt bárkit is. Teljesen elszemtelenedtek ezek a cigányok. – csóválta rosszallóan a fejét, miközben Viola a szegény Janira gondolt, aki a szuterénben lakik, és a saját házában is a pofájába vágják az ajtót.

Kedden Viola csak délben kezdett a suliban, ilyenkor reggelre szokta hívni a magántanítványát, Józsit, aki a HP-nél dolgozott, és tárgyalásokra kellett neki az angol. Éppen hallgatási anyagot vettek, amikor becsöngettek. Viola összerezzent, nem számított látogatóra, ráadásul nem a kaputelefon szólalt meg, hanem a lakásajtó csengője, valaki tehát már ott áll a lépcsőházban. Kinyitotta az ajtót és csodálkozva nézett az ismeretlen, kreol bőrű srácra. – Csókolom! – mondta az elég fals vigyorral – Oláh Bendzsi vagyok a Jókaiból, és az iskola könyvtárának gyűjtünk könyveket. Nem tetszene tudni adni legalább egy könyvet, ami már nem kell a néninek? – Violának a hideg futkosott a hátán, ha valaki lenénizte, de ettől függetlenül gyorsan végigpörgette, van-e felesleges könyve, kicsit el is fordult, hátranézve a könyvespolcra, de aztán arra jutott, hogy év elején kiválogatta a felesleget és levitte a kerületi könyvtárba. – Sajnálom, de most épp nincs … – mondta vontatottan. A köpés a lába mellett loccsant a kőre. – Mocskos zsidó! – horkantotta Bendzsi, és lerohant a lépcsőn.

Kolbenheyer kommentpolitikája
 

1 komment

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr364352194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerbó 2012.06.18. 10:08:10

Jó írás! Realista. Csak a világ rémes, amiben élünk!