A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Kolbenheyer ír 106.: Mindez nem véletlen

2013.09.21. 07:00 kolbenheyer

Néha az ember kényszert érez arra, hogy írjon. Az eredményt látva aztán a józan ész, valamint a család és a barátok lebeszélik róla, hogy túl komolyan vegye. De arról már nem sikerül, hogy közzé is tegye. Íme.
Vigyázat, fikció! A kitalált történet szereplői is kitaláltak, mindennemű hasonlóság a valósággal a véletlen műve.


P1050759.JPGMindez nem véletlen. Oka van. – mondta Annamari, és a kávéscsészével széles mozdulatot tette a Duna, vagy úgy általában a világmindenség irányában. A nagy árvíz már levonult a homokzsákokat is általában eltakarították. A bicikliúton itt-ott még víz állt, de simán áttekertek rajta, csak a cipőjük lett vizes. Annamari, Klári és Imola a szentendrei bicikliúton álltak meg egy kávéra. A gyerekeik iskolai táborban voltak, biciklivel mentek oda és vissza, és Kriszti néni megkért néhány szülőt, hogy segítsen a gyerekek kísérésében. Az odaút hétfőn elég borongós volt, visszafelé az anyukák fáztak is, pedig a gyerekek nélkül gyorsabban haladtak. Most, vasárnap, a tábor utolsó napján gyönyörűen sütött a nap, de nem volt kánikula sem, ideális túraidő. Reggel indultak a Margit-hídtól, majd a gyerekekkel ebédelnek, és délután együtt jönnek vissza. Közben beszélgettek. Imola nem igazán ismerte a mási kettőt, ezért csendesebb volt, figyelt, merre kanyarodik a beszélgetés fonala. Leginkább a gyerekekről volt szó, kinek nem ment a helyesírás, vagy ki hogyan mutatta be első szerelmét a szüleinek. Imola kíváncsian hallgatott. Abban biztos volt, hogy Annamari és Klári nagyon mások, mint ő, de azt csak most kezdte sejteni, hogy a felszín és a mély mennyire különbözik.

Igazából Annamari miatt vállalta ezt a biciklizést. Először tornán találkoztak, rögtön lenyűgözte, hogy a nála jó tízessel idősebb nő milyen keményen edz. Aztán az év végi gálaműsoron tudta meg, hogy nagyszerűen énekel, a néptáncosokat kísérő zenekarnak ő volt a szólistája. Amikor ide költöztek, kicsit aggódott, hogy a sok jómódú, otthon unatkozó, háziasszony anyuka milyen unalmas lesz, és végre megnyugodott, hogy Annamari pont olyan önálló és vagány, ahogy Imola magát szerette látni. A gála utáni beszélgetés már furcsa volt. Imola azt nem szerette a néptáncban, hogy a fiúk ugráltak és csapkodtak, a lányok meg közben körbe tipegtek énekelgetve. Amikor ezt Annamarinak is elmondta, biztos volt benne, hogy egyetértenek, de a válasz az volt hogy de hát az életben is így van, a férfiak cselekszenek, vezetnek, a nők meg kísérik és támogatják őket. Most már nem lepődött meg Annamari újabb történetén: amikor a fiának Zolikának nem ment a helyesírás, minden este, edzésből hazajövet, ott várta az asztalon a meleg vacsora és utána az apjával leültek tollbamondani. A meleg vacsora azóta is minden este várja, ha éjféle jön haza, akkor, és hát ezért nem lesz jó az a kislány a Zolikának, mert abban nincs meg ez, tőle nem kapja meg minden este a meleg vacsorát, mint otthon.

Klári lelkesen egyetértett Annamarival, maga is tanár volt, és örült, hogy kifejtheti, bizony ha a szülő nem ül oda a gyerekkel, akkor az hogyan is tanulhatná meg. Csak nem azt várják az iskolától, hogy mindent megtanítson?! Nevetséges, mondta és idegesítően kacarászott. Aztán rögtön áttért a másik kedvenc témájára, hogy milyen szörnyű, hogy egyesek milye iszonyú gazdagok azt sem tudják, mire költsék a pénzüket, míg mondjuk egy egyszerű tanár milye megalázóan keveset keres. Imola világosan látta maga előtt Klári férjét a hatalmas terepjáróban, odafele ő is kísérte őket, vitte a csomagokat, megjavította a defektes bringákat. Aztán Klári a gazdagok ócsárlásában erkölcsi magasságokba is emelkedett, ebben a mai világban nem az jár jól, aki megérdemelné, nem is tudja, hova jutunk így, hova lehet még zülleni. Annamari jelentőségteljesen bólogatott, majd ekkor következett a széles mozdulat a kávéscsészével és a két mondat: – Mindez nem véletlen. Oka van. – Klári és Imola is meghökkenve néztek. – Hát mindennek, ennek a sok árvíznek, ezeknek a katasztrófáknak. Ezek jelek. – Annamari nem mondott többet, nyilván ennyiből is érteni kelet volna.

Imolánál ekkor szakadt el a cérna. – Hülyeség. És még nagyobb hülyeség, ahogy hazudni próbáltok, főleg magatoknak. Ki akarsz becsapni Annamari? A férfi vezet, a nő engedelmeskedik, meg meleg vacsora minden nap, micsoda baromság ez? Olyan önálló nő vagy, és annyira papucs alatt tartod a szerencsétlen férjed és a Zolikát! Klári, te meg ne rinyálj itt szegénységről, akkor az autótok, hogy lakhatnátok benne! – Azzal dühösen hátradőlt, mert tudta, mindez értelmetlen, csak megbántotta őket, de nem megjavította. Nem az a dolga, hogy mindenki élethazugságát nyilvánosságra tárja. Nem erre való a képessége. De ha már van, legalább használja. Bal kezével kis kört írt le az asztal alatt, és visszaforgatta az időt pontosan két perccel. – Mindez nem véletlen – mondta Annamari, és a kávéscsészével széles mozdulatot tette a Duna, vagy úgy általában a világmindenség irányában. Imola bólogatott, elnézett a Duna felé, miközben hümmögött: ¬– Nem bizony, nem bizony. Oka van.

Kolbenheyer kommentpolitikája

Szólj hozzá!

Címkék: kolbenheyer ír

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr705394682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.