A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Állambiztonságis jelen - III, Martonyi vs. ÉS

2009.01.14. 09:10 R_John

Pert nyert az Élet és Irodalom című hetilappal szemben Martonyi János. Ezért a mostani számban a következő közlemény jelent meg:

"A bíróság megállapítja, hogy az I-II. rendű alperesek azzal, hogy a II. rendű alperes által kiadott Élet és Irodalom című lap 2007. évi 17. és 23-i számában az I. rendű alperes által írt Egy polgár vallomásai, illetve Egy polgár vallomásai II című cikkben

  • azt a valós tényt, hogy 1967-1968-ban Martonyi János felperes az állambiztonsági szervek képviselőjéne zsaroló jellegű felhívására korábbi és akkor bekövetkezett külföldi útjairól megadott instrukciók alapján írásos jelentést készített, valamint

  • azt a valós tényt, hogy a Belügyminisztérium III/I-es ún. Nyilvántartó könyvében "Magasdi" fedőnévvel Martonyi János szerepelt, továbbá

  • azt a valós tényt, hogy az NBA számítógépes nyilvántartásában Martonyi János felperes "Magasdi" fedőnévvel 1989-ben, mint "élőhálózat" szerepelt

olyan hamis színben tüntették fel, mintha Martonyi János ténylegesen hálózati személy lett volna, ilyen minőségében 1969. után is végzett volna munkát a titkosszolgálatok részére megsértették a felperes jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. A bíróság az I-II. r. alpereseket eltiltja a további jogsértésektől.

A jogsértésért sajnálkozásunkat fejezzük ki."

Tehát, ugye mindeki érti? Martonyi együtt működött, de nem volt hálózati személy. A kutatásokból lehet tudni, hogy a fent leírtak alapján Martonyi esetében ez együttműküdést jelentett, de a mai cinikus törvények szerint ez nem számít annak. A mostani törvények ebben a tekintetben nem a demokráciát és a diktatúra áldozatait védik, hanem a múlt rendszer kiszolgálóit.

Ugyanis a törvény szerint a következő esetben számítana hálózati személynek, illetve esett volna az átvilágító bírák hatásköre alá:

A magyar átvilágítóbíráknak a vonatkozó törvény rendkívül szűk értelmezési lehetőségeket adott ítéleteik meghozatalában, annak során a levéltári anyagnak csak csekély részét vehették figyelembe, mérlegelési lehetőségük az érintettek tényleges hálózati tevékenységét illetően nem volt. A kritériumok, amelyek alapján elmarasztaló megállapításokat tehettek, a potenciálisan átvilágítandók kevesebb mint 0,1%-ánál álltak fenn, mivel a magyar jogszabály csak saját kézzel írt, illetve saját kezűleg aláírt hálózati jelentés (ami nem volt kötelezően előírva), vagy aláírással igazolt anyagi juttatás átvétele (ami viszonylag ritkán fordult elő), illetve aláírt beszervezési nyilatkozat esetében (amelyeket majdnem teljes körűen megsemmisítettek) tette lehetővé annak megállapítását, hogy az érintett hálózati személy, de a vizsgálandó iratok köréből eleve kivette a hírszerzés, kémelhárítás és a katonai elhárítás, illetve felderítés iratait.”(kiemelés tőlem) (Kenedi-bizottság jelentése, Ungváry, 180. oldal).

A probléma tehát az, hogy a törvény szerint nem lehet hálózati személynek nevezni azt, aki nem felel meg a fenti kritériumoknak (az összesnek), vagyis hiába jelentett ugyanúgy, mint egy sima besúgó, ha hiányzik valamelyik a törvény által elvárt dokumentumokból. Ha a meglevő dokumentumok alapján kétségtelenül bizonyítható, hogy rendszeresen jelentett, még akkor sem. (Például: ha engem beszerveztek és rendszeresen jelentettem, ezek a jelentések megvannak, azok alapján egyértelműen azonosítható vagyok, de hiányzik a 6-os kartonom, akkor aki leírja rólam, hogy besúgó voltam, azt nyugodtan beperelhetem, mert a törvény szerint nem számíoók annak, és meg is fogom nyerni a pert, mint most Martonyi.)

A Kenedi-bizottság jelentése már réges-rég megjelent, de az egészből nem lett semmi, mindösszesen egy kis hiszti volt a tévében. Az egész összesen Ungváry Krisztián, Gulyás József és Tóth Károly vitája volt, ennyivel nagyjából el is lett téve az ügy, azóta semmiről sem hallani. Rémisztő a dolog, hogy ennyire senkit nem érdekel a téma, ennyire senkit nem bánt, hogy a különböző titkosszolgálatok állományának jelentős része még ma is a Kádár-rendszerből maradt itt. Érdekes kérdés, hogy a politikát miért nem zavarja, miért van ekkora közös kussolás a kérdésben. Nekem lennének ötleteim.

És a végére még egy idézet a jelentésből, Kenedi János előszavából, Martonyi esetére is érvényes:

"Egyetlen állampolgár se érezhesse úgy, hogy a diktatúrában róla titokban gyűjtött adatokat a jogállam a „magasabb érdekekre” hivatkozva tovább rejtegeti. Egyetlen társadalomtudós se adhasson ki a kezéből tanulmányt, monográfiát úgy, hogy a forrásai ne lehetnének összevethetők az állambiztonsági szolgálat adataival, amelyek számos alkalommal megbízhatóbbaknak bizonyulhatnak, mint pl. a Statisztikai Hivatal jelentései. Egyetlen becsületes bíró se kényszerüljön a volt hálózati személyek által cinikusan megindított perben azon az alapon ítéletet hozni, hogy állambiztonsági ügyekben csak egy biztos: semmi sem biztos."

 (A fenti képen Kőszeg Ferencet üldözik az állambiztonság emberei.)

19 komment

Címkék: politika fidesz és martonyi bíróság állambiztonság állambiztonságis jelen

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr19876212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.01.14. 10:17:49

Eléggé félreviszed at éneket.
Martonyinak az akkori rendelkezések szerint külföldi útjairól jelentést kellett írni.
Ez nem ugyanaz a helyzet, mint mikor valaki besúgóként megfigyeli ismerőseit, barátait, netalántán rokonait és róluk terhelő adatokat szolgáltatva bemártja őket.
Az állambiztonsági szerveknek nem volt külön mappájuk ilyen helyzetekre, rutinjuk alapján adminisztrálták magukat.
Nem hiányzott belőle az önfényezés szándéka sem, amikor az ilyen tevékenységet is beszervezésként tüntettek fel. A magas beszervezési statisztika vállveregetést válthatott ki a főnökségből.
Szerintem a bíróság jól mérlegelte a tényeket amikor elítélte az Élet és Irodalom rágalmazó tevékenységét.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 10:56:15

@Vidéki: "azt a valós tényt, hogy a Belügyminisztérium III/I-es ún. Nyilvántartó könyvében "Magasdi" fedőnévvel Martonyi János szerepelt, továbbá
azt a valós tényt, hogy az NBA számítógépes nyilvántartásában Martonyi János felperes "Magasdi" fedőnévvel 1989-ben, mint "élőhálózat" szerepelt"
Vagyis együttműködött. Aki csak útijelentést írt, annak nem volt fedőneve.
Ja, és akkor volt beszervezés, amikor sikeres volt, ebben nem volt önfényezés.

Vidéki 2009.01.14. 11:11:50

@calam: Az ügy megítélésére a bíróság sokkal több energiát fordított, mint te vagy én.
A jogszabályokat is jobban ismeri, a rendelkezésére álló szakértők is feltehetően jobban tájékozottak a per tárgyában.
Ezért én jobban megbízom a bíróság ítéletében, mint egy egyoldalúan elfogult propaganda újság lejárató célzatú állításaiban.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 11:16:20

@Vidéki: ja, okké. Rendben van, értem.
(Úgy tűnik nem sikerült a törvényből és jelentésből idézett részeket átolvasnod)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 11:17:21

ja, a közleményt a bíróságtól veszik át, azt hiszem, ha mást írnak megint megbasszák őket.

kolbenheyer 2009.01.14. 17:20:17

Szerintem ez két probléma.
1. Botrányos módon a rendszerváltás óta nem sikerült nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat, pedig már tudjuk, hogy elég jól rekonstruálhatók. Erről szokott posztokat írni calam, ezért szeretjük. :-)
De ez rögtön azt is jelenti, hogy ha valami kiderül, az sokkal nagyobbat durran, mert egyedi, és nem az 50000 besugó egyike (a számot hasból írtam). Sőt, nem a rendszer egésze jelenik meg fenntartóival és működési mechanizmusaival, hanem egy nyomorult ember, akinek a működését nem lehet mihez-kihez hasonlítani, mert momentán ő az egyedüli besúgó.
2. Is itt térhetünk át a konkrét Martoni-ügyre. Sajnos az ÉS vonatkozó írásait nem ismerem, nem tudom vádolták-e valamivel Martonyit, vagy csak megírták a beszervezésének tényét. Ez nagy különbség, de sajnos ha csak az utóbbi, korrekt utat választották, a mai helyzetben negértem Martonyit, ha perel (lásd 1. pont gondolatmenete). És azért nyer, mert az átvilágítási törvényt nem lehet tágabbra szabni, ha nem ismerhetünk minden információt. Ha csak leleplezések vannak politikai ellenfelekről (kis túlzásal a Martonyi-ügy is az), akkor inkább ússzák meg a besúgók, mint hogy ártatlanokat bélyegezzünk meg. És itt zárul az ördögi kör.
u.i.: Calam, szerinted miért kussol a politikai elit? Én azt hittem, ez egyszerű: az MSZP-nek nagyon kínos lenne, ha kiderülne, hogy az állambiztonsági rendszer továbbél nemcsak a pártban, de az államigazgatásban és a gazdaságban is. A Fidesznek viszont az lenne kínos, ha kiderülne, köztük is vannak volt besúgók. Szerintem a kettő messze nem ugyanaz, de elég ha a Fidesz a saját szavazótábora magatartásától fél: a jobboldalon nyilván sokkal kínosabb, ha valaki komcsi besúgó volt.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.14. 18:13:50

aktákat tűntettek el a büdös állatok, ezért a megmaradt aktákban szereplők szívnának pl. szekeres mocsok imre helyett is, ha nyilvánosságra hoznák a neveket...

csehák dögöljön meg mindenki a csernobili sugárzásban judit is most kapott 900 milliót a kis alapítványa számlájára, mindenbizonnyal igen fontos ügyre..., cserébe kussol a többiekről...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 19:04:28

@kolbenheyer: én azért azt gondolom, hogy túl egyszerű lenne a dolgot a szocikra kenni. Valószínüleg a fidesz néppártosodásával a tagság is rendesen felhigult. Valószínűleg ott is nagyon sok érintett személy van, amit az igazol, hogy nem csak ügynökök vannak (ezt az Ungváry-könyvből és a Kenedi-jelentésből tudhatjuk), hanem társadalmi, alkalmi és hivatalos kapcsolatok, akik kb. ugyanazt csinálták, csak nem tudnak lebukni, mert a törvény úgy tesz, mintha ők nem lettek volna a rendszer fenntartói. Az igazán tragikus, amit talán az egyik előző posztban leírtam, hogy milyen mértékben vannak a mai titkosszolgálatok is átitatva a régi rendszer emberivel. És akkor itt jutunk oda, hogy azóta bőven ki lehetett volna őket tenni az NBH-ból, IH-ból, NBSz-ből ,de nem tették meg, pedig ez kellene, hogy legyen minden párt érdeke.
A jelentés igazán ijesztő állítása, hogy az elit 50%-a érintett volt ebben a dologban valamilyen szinten. Nehezen tudom elképzelni, hogy ez csak a szocikból állna.

Szóval kb. az SZDSZ nevetséges, sunnyogó kis sajtónyilatkozatán kívül, ami azt akarta mondani, hogy őket zavarja a dolog senki nem csinál semmit. És ez igaz Tóth Károlyra és Kövér Lászlóra is. A Fidesznek és az MSZP-nek ugyanazért nem érdeke: mert mindkét párt nagyon érintett benne.

A postom igazából nem MArtonyiról akart szólni, hanem az ítéletről, és a cinikus helyzetről. Azt hiszem, hogy a nagy pártok arra játszanak, hogy kihalnak azok akiket ez érintett és akkor megoldódik. Mondjuk lehet, hogy nekik lesz igazuk, ugyanis sikerült az egyik miniszterelnöknek nem belebuknia, az SZDSZ hathatós segítségével, valamint az 50%-os béremeléssel. Vagyis: a társadalom lassan rezisztens lesz a kérdésre, pedig úgy néz ki, hogy még ma is sokan ebből élnek (ez lassan kezd egy új poszt méretű lenni:)), illetve az akkori információikból.

Az Ungvárynak volt egy infórádiós interjúja, ahol azt mondta, hogy ami most folyik az a legigazságtalanabb, ugyanis így lehet legjobban manipulálni a közvéleményt, mert nem derül ki, hogy mit csinált. Nem nevezte meg azt a neves közéleti szereplőt, akit beszerveztek, de soha életében nem jelentett senkiről semmit, viszont ha kiderülne róla, akkor lejáratódna...a semmiért.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.14. 20:12:05

@calam: vesd össze ezt azzal, hogy sok keretlegény meg nyilaskeresztes volt az ávh-ban is...
ugyanis
nem mindenki alkalmas például emberek kínzására, ehhez kell egy kis ideg, gyomor, késztetés

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 20:22:17

@ufó: bocsánat, ezt most nem egészen értem, de a kádári állambiztonság egész más módszereket alkalmazott, mint a Rákosi-féle Pro/ÁVO/ÁVH

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.01.14. 21:15:18

@calam: ez igaz, amit írsz...

de a rákosi pajtás előbb volt, nem?

különben, érdekes, hogy a politológia úgy írja le, hogy vannak a 'fragmentált'(töredezett) társadalmak és vannak az 'organikus' (fogyamatosságon alapuló) társadalmak...

minket & a kommunizmust (nagyrészt) elszenvedő országokat a fragmentált politikai kultúra által vezérelt országokba tesznek...

na most, írhatnál egy csinos kis levelet eme naccccerű politikatudományos csákóknak (de ezt komolyan gondolom, tényleg!) és nekik feldobhatnád a labdát: íme, nálunk is van folytonosság...

nagyjából ez jutott az eszembe...

és még annyi, hogy kimegyek a közértbe, látom a vén szivart vagy az öreg 'nyanyát'..., és időnként egyszerűen csak nézem, ahogy ott guberálja ki a zsetont, vagy kidobja a pultra a 20.000-t, és nem tudnám megmondani, becsszóra, hogy ez hol állt '56-ban...?

nem ténylegesen, hiszen a többség nyilván kimaradt az egészből, de úgy agyilag kinek szurkolt ez...????

passz...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.14. 21:18:53

@ufó: de rákosi előbb volt, viszont amiről írtam, meg amiről most szólnak a tudományos művek az a kádár-kori állambiztonságot figyelik.

Azért az különbség, hogy egy valamiben van folyamatosság, mint az, hogy a társadalom rétegzettségét gyökeresen átalakítják.

molaris 2009.01.15. 00:20:07

@calam:
Az a tény, hogy 20 év eltelte után ekkora a homályzóna, egyszerűen szégyenletes. A Szadesz nyálverése legalább olyan őszinte, mint a Madöf parlament oszlatási szándéka. Azt is csak csont hülye hiszi, hogy a most ellenzéki pártok nincsnek megrakva posztkomcsikkal. Jó tükk volt a "belső ellenzék" szétzavarása annak idején. Ezek a "tapasztalt és kipróbált" emberkék az összeköttetéseik révén jó vásárnak tűntek. Jól bevásároltak velük. Sok- sok érthetetlen párthúzás írható a számlájukra. Ez a kihalásos elv az ami nekem nem tetszik. Kitermelik az utódjaikat.

Nagyon egyetértek veled, takarítani kellene és szellőztetni.

kolbenheyer 2009.01.15. 12:43:17

@calam:
Félreértesz, én nem kenem csak a szocikra. ha az aktuális joboldali kormányok akarták volna, lehetett volna rendes törvény a nyilvánosságról. De nem akarták.
Csak azt gondolom, hogy nem ugyanaz, ha a Fideszben van egy rakás volt besúgó, mint hogy ha az MSZP-ben van egy rakás volt tartótiszt stb. De mivel a Fidesznek kínos lenne a saját jobboldali szavazói előtt, hogy mennyi besúgójuk van, ezért kussolnak.
És Martonyi kapcsán én is csak annyit akartam mondani, hogy most nagyon lejáratódhat olyan is, aki nem ezt érdemli, ezért értem meg, ha perel, még ha ez rendszerszinten kontraproduktív is.
Így egytérthetünk?
(Remélem ezt heima nem olvassa, mert a végén még megzavarnám, hogy hol is állok. :-))

Vidéki 2009.01.15. 14:40:50

@molaris: Nagyon érdekes a helyzet, ha belegondolunk abba, hogy nemcsak informátorok (besúgók)léteztek, hanem voltak akik beszervezték az informátorokat, voltak tartótisztek, voltak akik kiértékelték, tárolták, rendszerezték az információt, és voltak akik ezeket valamilyen formában felhasználták.
Megmagyarázhatalan véletlen, hogy az Élet és Irodalom hatalmas ügybuzgalma megakad az első vonalban és tisztasági mániája nem hajtja tovább.
Vajon mi lehet ennek az oka?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.15. 19:05:41

@kolbenheyer: persze, egytérthetünk ,de nem kell egyetérteni, de most egyetértünk:)
Igen, a konkrét esetet meg kell nézni, csak az is jellemző, hogy itt több, mint 20 évről van szó, ennyi idő után törölték volna, ha inaktív, mert rendszeresen felülvizsgálták az állományt.
@Vidéki: az élet és irodalom rendszeresen közöl írásokat a témában és olyanokat is, ami a szociknak kínos. Pl itt írta meg ungváry a Dialógus esetét, ami GyF-nek, és Kiss László, szocik által delegált alkotmánybírónak volt kínos.
Szóval nem lehet az ÉS-t azzal vádolni, hogy ne lelkiismeretesen közölnék az újabb információkat, ezt mondjuk alátámasztja, hogy Ungváry Krisztián és Rainer M. János is itt publikál, sokszor állambiztonságot érintő kérdésekben is.
Egyébként a tavasszal megjelent Ungváry könyvben a teljes, fellelhető felsőbb vezetők életrajzát közölték

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.15. 23:38:54

Azon is gondolkoztam, hogy azt sokan nem tudják/elfelejtik, hogy hatalmas volt a fluktuáció, sok ügynök került ki a rendszerből, még a Rákosi-időkben is. Ennél még kevésbé szokták azt gondolni a Zemberek, hogy nem az ügynökök az igazán érdekesek, mert sokszor ők maguk is áldozatok voltak, hanem a rendszerfenntartók. Sokan közülük ma is vezetők...

kolbenheyer 2009.01.16. 12:15:06

@calam:
"Ennél még kevésbé szokták azt gondolni a Zemberek, hogy nem az ügynökök az igazán érdekesek, mert sokszor ők maguk is áldozatok voltak, hanem a rendszerfenntartók. Sokan közülük ma is vezetők... "
Igen, pont erre gondoltam, amikor a két nagy pártot vetettem össze. És ezen vitázhatunk is. :-)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.16. 13:07:57

@kolbenheyer: ja, persze. Igen, ennek utána lehetne nézni. Talán az Ungváry könyvben, vagy a jelentésben olvastam, hogy ez hogy is van, jövő héten megkeresem. És persze, hogy nem mindegy, hogy ki mi volt.