A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

And the Oscar goes to...

2009.02.22. 11:34 Duffman

Ideje kiosztani az idei aranyszobrocskákat. A 81. díjátadó, melyet a világ számos országában közvetítenek (köztük hazánkban is) az elmúlt pár évben bekövetkezett nézettségesés ellenére továbbra is az év egyik, ha nem legnagyobb filmes eseménye.

 

Nem mondhatjuk az Oscar kiosztóra, hogy nemzetközi esemény hiszen csak egy kategóriában indulhatnak a nem angol nyelvű alkotások (Best Foreign language Movie), de mivel a hazai mozikba eljutó filmek jó 80% amerikai vagy angol és mivel az európai filmek a hatalmas támogatások ellenére ritkán jutnak túl az EU határán (és itt most eltekintünk attól a logikai és írói hibától, hogy az Egyesült Királyság az EU része), mondhatjuk, hogy a szakma jelentős hányada képviselteti magát ezen a neves eseményen.

Nem szeretnék mély elemzésekbe bocsátkozni a filmeket illetően, hiszen a 3. kritikánál már mindenki unná és abban reménykedne, hogy hátha újraindítja magát a windows és “véletlenül“ bezáródik ez az ablak, amit soha többé nem kell megnyitni. Ezért inkább megpróbálok egy kis kedvet csinálni az idei év nagy sikereihez, és reklámozom egy kicsit az Oscart, hiszen mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a filmek, sztárok és a méregdrága estélyi ruhák iránt tudom ajánlani a ma esti díjátadót, bármilyen későn kezdődjön is.

 

2008. A gazdasági válság kezdete, mely a 2009-es évet is beárnyékolja… blablabla Ha van olyan szektor a szorosan vett gazdaságban, amelyet a válság nem érint, akkor az az amerikai filmipar. Bár az amerikai és a világ fogyasztása számottevően esett minden területen, a filmipar idén is begyűjtötte az évi 3%os növekedést, így nem mondható, hogy rossz év lett volna, főleg ha figyelembe vesszük a számokat, amiket a The Dark Knight az Iron man, vagy (hogy ne csak képregényadaptációkat mondjak) a Mamma mia! hozott. Persze ez önmagában az Oscarról nem sokat mond el. Hosszú évek óta folyik a vita, hogy az Akadémia a legnépszerűbb vagy a legjobb (a “jó“ művészi értelmében) alkotásokat díjazza. Míg ugyanis a Curious case of Benjamin Button és a Slumdog millionaire jól teljesített (főleg nemzetközi szinten), addig a The Reader című film (melyért Kate Winslet (a Titanic Kate-je) valószínűleg megkapja idén az Oscart) alig térül meg a producerek számára 30 millió dolláros bevételével. Összehasonlításképp az Iron man 582 millió dollárt hozott, komolyabb díjra mégsem jelölték. De ez ugyanígy igaz a Milk és a Frost/Nixon című filmekre. Valahogy az embereket (és most ne csak az amerikaiakat szidjuk) nem kíváncsiak egy politikai drámára, ha helyette ügyetlenkedő filmsztárokat (Trópusi Vihar) vagy menő szuperhősöket nézhet. Az a kérdés, hogy a filmek szerepe inkább a szórakoztatás, vagy hogy a vetítésről távozva érezzük a történet súlyát olyan bonyolult és megválaszolatlan kérdés, melyet nem itt fogok kifejteni. Legyen annyi elég, hogy manapság az igazán sikeres filmek nem jutnak el az arany szobrocskáig és visszasírjuk a Keresztapát. Ez alól idén kivételt jelenthet a Curious Case of Benjamin Button, amit számos kategóriában jelöltek (legjobb férfi főszereplő, legjobb forgatókönyv, legjobb rendezés, stb.), csakhogy az ilyen filmek gyűjtik be legtöbbször a legkevesebb elismerést, mert hiába jó minden téren, nem tud igazán semmiben kiemelkedni. Brad Pitt megkaphatná az Oscart, de akkor Sean Penn kimarad, lehetne a legjobb film, de jelenleg mindenki halálosan beleszeretett a Slumdog millionaire-be. Valószínűleg apróságokat azért elhoz, de nem fogja megközelíteni a Ben Hur-Titanic-LOTR trió 11 díjas sikerét.

Mit várhatunk akkor a 81. Oscar Díjkiosztótól?

Minden évben kísérletet tesznek rá, hogy az elpártoló nézőközönséget visszahódítsák a képernyők elé, ezért idén ismét színész (a női ismerőseim által jóképűnek is mondott Farkasember) Hugh Jackman fogja vezetni a showt. Tőle ne számítsunk olyan poénokra, mint Steve Martintól pár éve vagy Jon Stewarttól tavaly, de biztos lesz egy-két a republikánusokat kifigurázó vicc mert az mindig kell. Aki látta a Tökéletes trükköt, tudja mire számíthat Hugh Jackmantől szmokingban, kis szerencsével elhozza magával a cilinderét és mutat pár trükköt. (az tényleg feldobná a műsort) Persze szép ruhák is lesznek ezrével, amit persze nem modellek, hanem sztárok viselnek ezúttal, szóval azokat is láthatjuk, akik idén nem kaptak jelölést. Sajnos magyar alkotás nem kapott idén se jelölést, de európai se nagyon. Idén az indiai a menő, de erről később.

 

Nézzük a fontosabb kategóriákat:

Actor in leading Role /legjobb férfi főszereplő/

Mit is mondhatnék. Az egyik olyan kategória, amiről nem tudunk még biztosat. Sean Penn, Mickey Rourke és Brad Pitt az esélyesek. Mickey Rourke (aki a Wrestler című filmben egy kiöregedett pankrátort alakít) sokáig eltűnt a képernyőről/vászonról és csak

nemrégiben tért vissza. Az utolsó dobás kicsit erős kifejezés, de ha valamikor, most jók az esélyei a győzelemre. Sean Penn meleg politikust alakít (Harvey Milk), mégpedig elég jól, így ő Rourke fő vetélytársa ebben a csatában. Nevető harmadikként Brad Pitt is nyerhet, az ő filmje többet hozott mint Penn és Rourke filmjei együttvéve és még csak azt sem lehet rá mondani, hogy kommersz amerikai mozi. További esélyesek a Nixont alakító Frank Langella és a The Visitor című filmben bevándorlóknak menedéket nyujtó Richar Jenkins. Utóbbi kettő bár számomra nagyon érdekes, mély és elgondolkoztató kevés eséllyel pályázik. Erős a mezőny.

Actor in a supporting Role /legjobb férfi mellékszereplő/

Ez a kategória sok kérdést vet fel és azt hiszem ha az Akadémia a közönség kedvében akar járni, akkor megadja amire vágyunk: Heath Ledger kapja az Oscart a The Dark Knight című filmben nyújtott alakításáért. 

A film, mely pár nappal ezelőtt elérte a bűvös 1 milliárd dolláros határt hatalmas siker volt világszerte, melyben közrejátszott a tehetséges színész korai és tragikus halála. Mivel az amerikaiak nem félnek legendákat és hősöket létrehozni (olykor évente többet) valószínűsíthető tehát a szobrocska sorsa, amit győzelem esetén a színész három éves lánya fog átvenni. A jelöltek között szerepel a Trópusi vihar fekete/fehér színésze Robert Downey Jr., aki bár tényleg egymaga is elvinné a hátán a filmet, de ez nem az a szerep, amiért az Akadémia aranyat ad, főleg ilyen mezőnyben. (Pedig nem nyomta fullban a kretént…) The Doubt című film, melyben olyan apróbb színészek fordulnak meg, mint Meryl Streep, Amy Adams vagy Philip Seymour Hoffman szintén nem közönségkedvenc, valamiért a közönséget a vallási “krimik“ nem fogják meg annyira, kivéve persze ha semmi ralitásuk sincs. (The DaVinci code) Ez azért is szomorú, mely Hoffman remekül alakítja a pedofiliával megvádolt pap szerepét, amit viszont még az Akadémia is szívesen jutalmaz meg. De nem idén. Josh Brolin (Milk) és Michael Shannon (Revolutionary Road) az esélylatolgatás során háttérbe szorultak.

 

Actress in a leading Role /legjobb női főszereplő/

Kate Winslet. A Titanic nagy sikere után kicsit mintha eltűnt volna a szemünk elől, felbukkant olyan fimekben, mint az „Egy makulátlan elme örök ragyogása“ vagy az „Én, Pán Péter“, de reális eséllyel a győzelemre idén indul újra. Valójában nem is egy, hanem két Oscart is begyűjthetne, hiszen a The Reader és a Revolutionary Road című filmekért egyaránt megkapta a Golden Globe-t, mely általában pontosan jelzi előre az Oscar győzelmeket. Végül csak a The Reader-ben nyújtott alakítását jutalmazhatják szobrocskával, a legjobb női mellékszereplő kategóriában még csak jelölést sem kapott (ezúttal kicsit mellé nyúlt a Golden Globe…). Angelina Jolie, akit sokáig nem láttunk olyan ruhában, ami a méreténél nem két számmal kisebb, ezúttal visszatér az Akadémia látókörébe a Changeling című filmmel (elrabolták a gyerekemet, valaki segítsen). Meryel Streep-röl nem sokat mondanék, nyilvánvaló, hogy ha egy kőkonzervatív apáca szerepét ölti magára, abból minimum egy Oscar jelölést kihoz. (őt is a The Doubt-ért jelölték) A két mumus ebben a kategóriában Anne Hathaway (Rachel getting married) és Melissa Leo (Frozen river), akik nem kaptak akkora figyelmet, bár Hathawayt jó ismét komoly szerepben látni. (A Bride Wars nem hozott neki akkora sikert)

Actress is supporting Role /legjobb női mellékszereplő/

Szoros, nagyon szoros. Nem tudnék tuti befutót mondani, mert nagyon sok minden közrejátszhat. Bár a bőrszín egyre kevésbé fontos a jelölések és díjazások terén, nem nehéz észrevenni, hogy a korábbi kategóriákban egy fekete jelölés sincs, megszakítva az elmúlt évek hagyományait. (Downey Jr. nem számít) Bármilyen szörnyűen hangzik, ez Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button) és Viola Davis (The Doubt) esélyeit növeli a kategóriában, akik ettől függetlenül megérdemelten kaptak jelölést. Mint írtam, ebben a kategóriában Kate Winslet zsebelte be a Golden Globe-t, így nehéz megjósolni. Amy Adams (The Doubt) a kétkedő apáca szerepében jó esélyekkel indul (igaz én tavaly is odaadtam volna neki az Oscart a Bűbájért), de könnyen lehet, hogy Marissa Tomei (The Wrestler) beelőz, hiszen az Akadémia szereti az új feltörekvőket. Ő a kategória Seabiscuit-je.

Animated Feature Film /legjobb animációs film/

Wall-e. A sokak által bénának/gagyinak/ügyetlennek/ nyominak/ furának/esetlennek/ beszélő konzervnek tartott robotot imádta amerika és a világ, nehéz lenne elképzelni, hogy egy kung-fu panda (Kung fu Panda) vagy egy beszélő kutya (Volt) elhappolná az aranyat előle. Így tehát nagyon úgy tűnik, hogy a Pixar újabb győzelmet arat a DreamWorks ellen folytatott háborúban.

 

Best Picture /legjobb film/

Az legnagyobb esélyes a Slumdog millionaire, mely ugyan színészi teljesítményben nem kiemelkedő, de mindenképpen megható alkotás, melyet szinte mindenki szeret. Mármint ki ne szeretné egy szegény indiai fiú történetét, aki milliókat nyer a Legyen Ön is milliomos indiai adaptációjában. Nekem bejön. Ettől függetlenül természetesen mindenkinek ajánlom figyelmébe a másik négy jelöltet. Azt hiszem az Akadémia által legjobb filmnek jelölt alkotásokat minden évben érdemes megnézni, ez nem a cseresznye a hab tetején… ez az a kis pöcök a cseresznye szárának végén. Így tehát, ha érveim nem bizonyulnának megfelelő késztetésnek rá, hogy az Olvasó eltipegjen a legközelebbi moziba, álljon itt az öt legjobb film bemutatója kedvcsinálónak:

Milk

 

The Curious Case of Benjamin Button

 

Slumdog Millionaire

 

Frost/Nixon

 

The Reader

19 komment

Címkék: oscar t heath ledger milk slumdog millionaire frost/nixon the curious case of benjamin button the reader

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr56958079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2009.02.22. 12:51:29

Minden zsidó ünnep összefoglalója:

- Meg akartak ölni bennünket, de nem sikerült!
- Akkor most együnk! Nesze, egy Oscar!

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.02.22. 13:47:13

Az elmult ev ket legjobb filmje:
Slumdog Millionaire es Seven Pounds

Benjamin Button csalodas volt nagyon. Az europai filmek tenyleg szarok, kiveve az alban muveszfilmeket a koszovoi meszarlasokrol, mert azok iszonyat szarok.

lac1 2009.02.22. 13:57:43

@Bell & Sebastian:

nem, a vicc így szól:
melyik a zsidó két legnagyobb ünnepe?
-????
-hát a hanuka és az oscar-díj átadás.

lac1 2009.02.22. 14:12:13

@Lodovik Trema:

Az tudom, hogy Neked már a múltkor is kivágta a biztosítékot a zsidózós hsz.

Nem tudok mit tenni. Azt viszont nem értem, hogy miért pont az én vissem morogsz, a Bell & Sebatian-én miért nem? Csak nem vagy Te egy kirekesztő???

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.02.22. 14:42:43

@lac1: De bizony az vagyok. Cigany vert szagoltam a kornyekeden, ezert zavar, ha te zsidozol. Bell & Sebastian fele szittyaknak mindent szabad. (ez az o orszaga, nemde?)

Rasszista-e vagyok.

Pietro Stracchi 2009.02.22. 15:32:40

Csak ne lenne olyan rohadt későn. :(

lac1 2009.02.22. 15:53:58

@Lodovik Trema:

Akkor megengeded, hogy még viccelődjek?
Miért nincs a zsidóknak jogosítványuk?

Duffman 2009.02.22. 16:36:18

@Lodovik Trema: köszi a Will Smith reklámot. Tudtam, hogy vmi hiányzik. Seven pounds - great movie:)

lac1 2009.02.22. 16:55:30

@Lodovik Trema:

Akkor Te még nem jártál az Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) filmszemléin.
Én már csak tudom.

Bell & Sebastian 2009.02.23. 12:22:22

@Lodovik Trema:

Arról milyen véleményem lehet, amikor előbb írják ki a befektetőket, mint a címet és teli van mind sunyi, bújtatott reklámmal?
Vagy arról, hogy pikánsan keveredik a hírverés és az üzlet, esztétika, ízlés meg marad Cannes -nak.
Olyan amcsi izé ez is, mint a Valentájndéj.

(A szittya lovon jár még (max. motoron), de csöndben és pontosan lő. Visszafelé is.)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.02.24. 10:20:18

@Bell & Sebastian: Ha a reklámok ennyire idegesitenek, akkor internetre se járkálj. Nem kell filmet nézni, ha nem akarod, mint ahogy valentin napot sem kötelezö ünnepelni. De zsidózásra jo ürügy, az biztos.

lac1 2009.02.24. 15:37:19

@Lodovik Trema:
Azért az nem furcsa, hogy az internetes sávszélem egy részét a kéretlen reklámokra kell hogy költsem? Főleg ha letöltési korlátos a netem? Miért is kell flash alapú vagy akármilyen izgó-mozgó sávszél zabáló reklámokat nézegetnem ha nem akarom? Mert ez is egyfajta spam, ha úgy nézem. És én értem (mert érteni akarom Bell & Sebastian véleményét) nem az a baj, hogy van reklám, hanem a reklám tolakodását sérelmezi. És tulajdonképp a film alkotója saját magából csinál hülyét, amikor egy FILM (ami valamit közölni akar velem) a reklámra épül. Ha engedi az alkotó, akkor én úgy veszem, hogy szar a film ha a reklámok így munkálkodnak benne.
És akarsz zsidózást? Ja legyen. Ugyan miért volt reklámmentes a tévében a Schindler listája? Vagy éppen az oscar-díj átadása?

lac1 2009.02.24. 21:06:46

""Kate Winslet öt jelölés után végre megnyerte az Oscar-díjat. A tudatos karrierépítést figyelhetjük meg a színésznőnél, aki saját maga játszotta karakterként a Futottak még (Extras) című sorozat egyik epizódjában a filmforgatáson áhítatosan imádkozik a csapóig, majd felállva kiönti a dühét a statisztáknak. Elárulja, csak azért vállalta el A holokausztról szóló filmben az apácaszerepet, mert ha a holokausztról forgat, akkor garantált az Oscar-díj. "Négyszer jelöltek, de egyszer sem kaptam meg. Az egész világ azt kérdezi, miért nem kapott Oscart még Kate Winslet" - mondja a színésznő, aki A felolvasóban egy háborús bűnökkel terhelt volt náci nőt alakít.""

index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/2009/02/24/oscarfu/

Na. Hát így jártassa a száját, amikor azon röhigcsélünk, hogy mi a zsidóság két legnagyobb ünnepe...

lac1 2009.02.25. 21:52:59

@Bell & Sebastian:

Nem én voltam...