A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Miniszterelnökök az autópályán

2009.03.25. 07:00 kolbenheyer

Választások lesznek és a Fidesz fog nyerni. Hogy mikor, az még kérdés, de minél előbb, annál jobb. Nem értek egyet Duffman-nal: a választás és kormányalakítás ugyan időt igényel, de egyrészt már többször ennyi időt eltökölt a mostani kormány, másrészt vagy van olyan parlamenti többség, ami keresztül tud vinni bármit is, vagy nincs. Mivel nincs, új választások kellenek. Ilyen egyszerű. De ki legyen a miniszterelnök, ha a Fidesz nyer? Milyen stratégiát követhet a Fidesz és elnöke, Orbán Viktor? Végezzünk el néhány gondolatkísérletet. Mivel Magyarország nagyhatalom autópálya-építési ígéretekben, írjuk le autós metaforákkal az egyes stratégiákat.

A legkézenfekvőbb természetesen az lenne, ha maga Orbán Viktor lenne a miniszterelnök. Mivel (főleg hallgatásával) könnyű száguldást ígér, nevezzük ezt a lehetőséget sportkocsi-stratégiának. Nyilvánvalóak az előnyei. Van már tapasztalata, ráadásul olyan, amit ma már mértékletesebb ellenfelei is részben elismernek (az 1998-2002-es ciklus első felének szakszerű kormányzása). Nagyon biztos a helyzete pártjában, azaz várható, hogy a fájdalmas és/vagy váratlan törvényjavaslatokat is át tudja vinni a parlamenten (ez nem mondható el a jelenlegi kormányfőről, és nehezen tételezhető fel bármilyen konszenzusos szakértőről is). A szimpatizánsok istenítik, ami egyben kényszert is jelent, nehezen vagy sehogy sem fogadnák el, ha mégsem ő vezetné őket. Végül jelenleg országos népszerűsége is nagy, így a többség könnyebben nyelné le a keserű pirulát az ő kezéből, mint azéból, aki eddig cukrot osztogatott, most viszont az orrukat tekergeti (igen, Gyurcsány Ferencre gondolok). Hátránya viszont ennek a stratégiának, hogy az új kormány nem tud olyat tenni, ami ne okozna érdeksérelmet (sőt: egyenesen olyat kell tennie), Orbán mai népszerűségét viszont az okozza, hogy elkerül minden konfrontatív konkrétumot (semmi nem fog változni, csak minden jobb lesz). A másik hátrány pedig maga a személyiség: Orbán kevéssé mértékletes ellenfelei számára maga a patás ördög. De ez aligha befolyásolja a Fideszt.

Ha mégsem Orbán, akkor kicsoda, és miért pont ő? Ha a Fidesz mégis komolyan venné a legutolsó szempontot, vagy ha … (erről még később), szóval akkor a sportos száguldás helyett valami „normálisabb” jöhetne: a sedan-stratégia. Azaz olyan jelölt, aki egyértelmű Fidesz-programot visz, de csak egyszerűen gurul. Erre a legkézenfekvőbb jelölt Navracsics Tibor lenne. Bár frakcióvezetőként üt-vág, azért még mindig van valamilyen konszenzusos, értelmiségi imázsa, de legalábbis semmiképpen nem az a nemzeti vizionárius típus. Ez persze a hátránya is, hiszen a tábor nem igazán fogadná el, legfeljebb a főnök kifejezett és indokolt kérésére. Hogy ez mi lenne, arról, mint már említettem, később.

Ha viszont a választások tényleg csak egy év múlva lesznek, és addig történik valami (pl. Orbán súlyos hibát ejt, vagy újra tapintható lesz a Fideszen belül valamilyen törésvonal), akkor az is előfordulhat, hogy mérsékelten újítani kell. Olyan Fidesz-jelöltre van szükség, aki nem csak egyszerűen nem Orbán Viktor, hanem kifejezetten eltér tőle. Ez lenne a cabrio-stratégia, ami friss levegőt ereszt a rendszerbe. Na, nem teljesen frisset, de mondjuk olyan politikust, aki letett már valamit az asztalra, mégis komolyan eltér az eddigi vonaltól és személye kifejezetten gesztus a törzsközönségen kívüli szavazóknak. Ilyen lehetne Kósa Lajos debreceni, vagy Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester. Ez persze már egy másik Fidesz lenne. Vagy mégsem?

A két utóbbi lehetőség ugyanis Orbán kifejezett egyetértésével is megvalósulhat, ha az ő célja nem a miniszterelnökség, hanem valami más. Ez a limuzin-stratégia: 2010-ben köztársasági elnököt is kell választani, és ha a Fidesz nyer, ezt is megteheti. Sólyom László jó volt arra, hogy kiüsse Szili Katit, és borsot törjön az MSZP-SZDSZ-koalíció orra alá, de senki sem szagolgatja önként a borsot. 2010-től lehetne Orbán a köztársasági elnök, a konfliktusos miniszterelnökséget pedig átengedheti másnak. Ez akár a törzsgárdát is kielégítené, de kérdés, hogy Orbán már most meg akarja-e koronázni pályafutását, hiszen ez egyben lezárása is lenne. Persze elvileg kitölthetne két ciklust, de ha elveszti a Fidesz irányítását (ami elnöksége esetén biztos így történne), akkor a második ciklus fennmaradó jobboldali többség esetén sem biztos.

De az is elképzelhető, hogy mire a Fidesz kormányra kerül, sokkal rázósabb lesz a terep: azaz a kormány nagyon gyorsan, nagyon fájdalmas intézkedéseket kényszerül hozni (vagy mondjuk úgy: ez már ma is igaz, de esetleg a Fidesz is úgy ítéli meg, hogy ez sürgős és veszélyes). Ez a terepjáró-stratégia. Amíg a sáron átevickélünk, használjunk célszerszámot. Egyszer-használatos szakértői kormány és miniszterelnök. Ez szinte bárki lehet, akit neves közgazdásznak kiáltanak ki. Ezért spórolok a nevekkel.

Ennek egy másik változata az, ha olyan valakit bíz meg a Fidesz, aki már bevált (többször-használatos szakértő), bár ez azt is jelentheti, hogy annyira azért mégsem szakért. Ezt nevezzük suv-stratégiának, ránézésre terepjáró, de csak a benzinfogyasztása egyezik vele, értelme semmi. Reméljük, ez nem következik be, és nem lesz miniszterelnök Matolcsy György vagy Járai Zsigmond.

Végül tényleg csak a játék kedvéért azt is elképzelhetjük, hogy a Fidesz kénytelen úgy tenni, mintha nemzeti egységkormányt alakítana (pl. a többsége nem stabil, vagy nincs is, mert a következő egy évben valaki csodát tesz). Akkor szükség lehet arra, hogy egy nagyon mérsékelt, úriemberesen konzervatív öregurat húzzanak elő a kalapból. Boros Péter valószínűleg már nem jöhet szóba, de Mádl Ferenc vagy Solymosi Frigyes esetleg használható. Oldtimer-stratégia.

A válságból a Fidesznek kell kivezetnie az országot, mert a jelenlegi támogatottság mellett csak a Fidesz képes rá. És a válság most van. A kérdés, hogy milyen autón jutunk ki az alagútból.
 

22 komment · 3 trackback

Címkék: orbán fidesz kormány választások válság

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr581023513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.03.25. 10:03:04

192 +1 igaz demokrata Gyurcsányért, a Köztársaságért Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - a Hármak, Akikre A Szocialisták Rábíznák Az Ország Szekerét. A Gyurcsány politikai hibernálását szolgáló konstruktív bizalmatlansági indítvány sikeréhe…

Trackback: Tudtad? 2009.03.25. 09:43:26

Mi a baj a jelöltekkel? Van itt ez a három férfi. Surányi, Glatz és Vértes. Mindhárman nagyszerű emberek. A saját szakterületükön elismert tekintélynek számítanak. Ez azonban közel sem azt jelenti , hogy miniszterelnököt lehet/kell belőlük csinálni.…

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.03.25. 09:31:07

192 +1 igaz demokrata Gyurcsányért, a Köztársaságért Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András - a Hármak, Akikre A Szocialisták Rábíznák Az Ország Szekerét. A Gyurcsány politikai hibernálását szolgáló konstruktív bizalmatlansági indítvány sikeréhe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.03.25. 09:08:31

kedvem támadt autót venni... :) amúgy én már évek óta a limuzinstratégiában hiszek, de valamiért viktor eddig mindig elhárította, hogy felszenteljük... talán majd jövőre

Pumukli28 2009.03.25. 10:01:34

Kétségtelen, hogy a FIDESZ-ben kapásból van 5-6
potenciális min.elnöknek alkalmas személy. Viktor mindent kibír és mindent végig tud vinni.
Viktort min.elnöknek, közt. elnöknek pedig
Fodor G. a legalkalmasabb. Viktor szeret és tud sokat dolgozni. F.Gábor pedig egy igazi liberális. Nem olyan, mint párttársai. Ezt én már 15 évvel ezelőtt kigondoltam, s érik a gyümölcs. Szeretném, ha így lenne 2010 után.

kolbenheyer 2009.03.25. 11:46:52

@Pumukli28:
15, sőt inkább 18 éve én is ezt gondoltam. De azóta nem csak én változtam, hanem ők is (vagy csak kiderült egysmás). Szóval OV-ből még akár hasznos miniszterelnök is lehet (legyen! nmármint hasznos), de FG köztársasági elnöknek? Még ahhoz is határozatlan.

Morgó Muki 2009.03.25. 12:11:41

Mindegyik stratégiának egy baja van. Ki kell állni a nép elé és azt kell mondani, hogy amit az elmúlt X évben mondtam az hazugság! Autós stratégiába helyezve Öszödre kell menni valamennyi autónak szervizbe.

Sajnos ez ennek az országnak a legnagyobb baja, hogy nincs választási lehetőséged. Nem is járok szavazni!

X-polgártárs · http://graffitik.blog.hu 2009.03.25. 12:41:20

Orbánnak is csak addig lesz ilyen "nagy" támogatottsága,amig a nép bele nem ül abba a sport autóba és kiderül, hogy még szarabb motor van benne,mint az MSZP autójába.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.03.25. 13:03:02

@calam: nem feltétlen koalíció, az szdsz egyszer már kibulizta magának a közt. elnököt koalíció nélkül, akár most is kitalálhatnának valamit...

Morgó Muki 2009.03.25. 14:11:58

@X-polgártárs: Tényleg azért szavazzak, hogy eldöntsem melyik szar büdösebb?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.25. 14:34:33

@Vörös BLORóka: a szadesz nem akarta Sólyomot, de nem volt más, mivel a hülye szocik, a teljesen alkalmatlan Szili Katit akarták. Nincs itt buli, csak szopás.

Vörös BLORóka · http://fulke.blog.hu 2009.03.25. 15:21:54

@calam: ez igaz. a buli göncz-göncz-göncz-göncz göncz árpád volt, bár lehet, hogy őt már elfelejtette mindenki.

Bell & Sebastian 2009.03.25. 15:55:42

Kevés az autentikus infóm, csak talágatni lehet.

A FIDESZ belül már takarít, az tény.
Orbán nem igényel koronát magának, inkább az EU poszt.szoc. szárnyát vezetné informálisan. (mint Feri)
Fodor identitászavaros. Bármikor beáll Orbán mögé, az érdek meg közös.
MSZP osztódni fog végre szocikra és szocdemekre.

Az első lépéseket is könnyű kitalálni:

2/3 -os többség, autokrata vezetés, gyorsított törvénygyár...
De a harc csak egyfrontos lesz: szemben az EU old-szárnyával, (USA támogatással?).

Izraellel, oroszokkal nem jósolnék felhőtlen jóviszonyt.

Ja, hogy ki lesz az utód, a ténylegesen operatív hatalomgyakorló itthon? Navracsics. Kósa belügy és önkormányzat.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.25. 15:58:53

@Vörös BLORóka: igen, de a Göncz jó is volt, meg az nagyon más helyzet volt.

Bell & Sebastian 2009.03.25. 17:53:42

@calam:

A Nemzet nagypapija? Már akinek... Köszönjük is az SZDSZ máig ható mindenhatóságát Neki!

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.03.31. 14:16:07

@calam: Kozt.elnökök rendszerint jol teljesitenek, oldaltol fuggetlenul. Madl is jo elnok volt es Solyom is az. Szili felol nem vagyok annyira biztos.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 19:55:30

@Lodovik Trema: Mádllel kapcsolatban ezt még senkitől nem hallottam ilyen kontextusban

Szili szar lett volna

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.04.01. 17:40:17

@calam: Sólyomnál is vitatkoznék Lodovikkal... tény, hogy Árpi bácsi nagyon magasra tette a mércét (amit egyébként akkor még a szélsőjobbon is elismertek, csak a kollektív amnézia jött be azóta; én emléxem olyan közvélemény-kutatásra a politikusok népszerűségéről, ahol ő úgy vezetett 80 %-kal, hogy persze az SZDSZ-szavazóktól 90-et kapott, de a miépesektől is 66-ot... most már a sajátjai körében sem sok politikus tud ennyit elérni) de Mádl és Sólyom az átlagoshoz képest is a béka segge alatti színvonalon teljesít(ett). A nemzet egységét megjelenítő elnökként mindkettőről ténykedése teljes időszakában húsz kilométerről hátszélben is érződött/érződik, hogy melyik oldalhoz tartoznak. No persze még mindig jobbak, mint Klaus vagy a vallási fanatikus Kaczynski, de ez kb. olyan, mint mikor azt mondjuk, hogy a futballválogatottunk jobb, mint San Marinoé.

kolbenheyer 2009.04.01. 22:16:43

@bm613:
Szerintem meg ez a kollektív amnézia. Akkoriban az átlag pontszámok is sokkal magasabbak voltak (még megvolt a rendszerváltó eufória). Másrészt Göncz Árpádról a taxisblokád óta azt állítani, hogy nem látszik, hova húz ... hát húzós. Én bírtam az öreget, de azzal nem vádolnám, hogy semleges. De miért kéne egy elnöknek annak lennie, aki politikus, a parlamenti többség választja saját szája íze szerint, és akinek az a dolga, hogy megnyilvánuljon, ha szükségét érzi, hisz mást úgysem tehet.
És milyen átlaghoz képest béka segge? Göncz maga az átlag?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.04.01. 22:39:08

@kolbenheyer: ismerek egy embert, aki szerint, ha a jófejségnek lenne SI mértékegysége, akkor ő lenne az etalon. Ez biztos valami ilyesmi lehet:)

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.02. 17:23:44

@kolbenheyer: Nemetorszagban is gyakran volt tema, hogy para, hogy az elnok milyen oldalrol jott, aztan a vegen meg a veres szaju SDPs arcokbol is kivalo es kiegyensulyozott elnok lett. Horst Kohlerrol ki tudna megmondani, h CDUs kozgazdasz volt?

Itt persze meg nem tartunk, a rendszervaltas ota messze a legjobb teljesitmenyt az elnokeink nyujtottak [persze igazi hatalom nem volt a kezukben, igy nem nehez]

kolbenheyer 2009.04.02. 19:08:24

@Lodovik Trema:
Most egyetértünk? Az meglepő, bár kellemes újdonság lenne.
Vagy félreértesz valamit és vitatkozunk? Mert én pont ugyanígy gondolom.

Lodovik Trema · http://lodovik.blog.hu 2009.04.03. 02:04:40

@kolbenheyer: "De miért kéne egy elnöknek annak [semlegesnek] lennie?"

Itt van egy apró kulonbség csak. Németországban az elnökök már felnöttek a hivatalhoz és a politikai elit nem várja el töluk, hogy hazafelé itéljenek, mig odahaza arról szól a dolog, hogy kinek sikerul a saját emberét betolni.

Szerintem egy elnöknek illene semlegesnek lennie, de legalabb megprobalni fenntartani a latszatot. A szava csak ekkor erne igazan sokat. Persze az sem katasztrofa, ha nem igy van, de az erkölcs [es az alkotmany] ezt várná el.

kolbenheyer 2009.04.03. 07:58:04

@Lodovik Trema:
Értem. Az én gondom, hogy nálunk a semlegességen azt értik, hogy se színe, se szaga, azaz semmit se mondjon. Szerintem viszont egy jó elnöknek kell, hogy legyenek olyan értékei, gondolatai, amik kimondhatók. Ez nem lehet direkt pártpolitizálás, de szerintem ez nálunk is ritka. Viszont minden elnököt a másik oldal eleve elfogultnak feltételez, és minden mondatában az őt megválasztó pártok érdekeit kutatja. Ez rossz. Sólyom nyilatkozata az előrehozott választásokról egy legitim vélemény, nem pártpolitikai kommüniké.