A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

D-Day

2009.06.20. 07:00 kolbenheyer

Ez most egy hasonlat lesz. Durva és túlzó, hogy mindenki értse. A második front megnyitásával a hitleri Németország már nem csak a sztálinista Szovjetunióval, hanem a liberális demokrata angolszászokkal is közvetlenül hadban állt. Az angolszászok ugyanis látták, hogy Hitler nem keresztes háborút vív a barbarizmus ellen a civilizáció védelmében. És az is természetes volt, hogy a harc a nácik ellen nem jelenti a kommunisták elfogadását.
Eddig a történelemlecke. Hogy jön ez ide? Az európai parlamenti választások óta az történik, amit sokan megjósoltak: A Fidesz nyíltan szembefordult a Jobbikkal. Mielőtt valaki a hasonlattal akarna kötözködni, és nem a mondandóm lényegével, leszögezem: Vona Gábor épp annyira nem Hitler, mint amennyire Lendvai Ildikó sem Sztálin. A fordulat viszont nyilvánvaló és jelentős, ezért hasonlítottam a partraszálláshoz.

Épelméjű ember eddig sem vádolta Orbánt és a Fideszt antiszemitizmussal, rasszizmussal, diktatórikus hajlamokkal. De azzal már sokszor, hogy nem határolódnak el a szélsőségektől. És valóban. Én nem várom el, hogy egy vezető politikus minden marginális figura és csoport megnyilvánulása után bejelentse, hogy ő ezzel nem ért egyet. Miért tenné? Ki feltételezi és miért, hogy egyetért velük? De az már nem tetszik, hogy a Fidesz rendezvényein sokszor megjelennek olyan személyek, vagy árusítanak olyan könyveket, tárgyakat, akik és amik átlépik a jó ízlés határát. Ez nem fog gyökeresen megváltozni. De az már megváltozott, hogy az utóbbi napokban igen határozott megszólalásokat hallottunk Orbántól, Pokornitól, Kósától. Egyértelművé tették, hogy bár a Jobbik valós problémákra mutat rá, válaszai elfogadhatatlanok.

A választások eredményéből talán túlzó következtetéseket vonunk le. Mivel a részvétel nagyon alacsony volt, érhetnek még minket meglepetések. A baloldali szavazótábor valószínűleg jóval passzívabb volt, hiszen egy tét nélküli választástól való távolmaradással üzenhetett a minisztériumi fiúknak, hogy ez így tényleg nem fog menni. De ha a Parlamentbe választunk, akkor talán többen elmennek. De ez csak találgatás. Ha tartósnak tekintjük a kialakult eredményt, akkor a Fidesz a centrumba tolódott, és a Jobbik egyértelműen sikeresen elhódította a szélsőjobbot. Ebben a helyzetben nem lehet a jobboldal egyesítésének eddigi taktikáját alkalmazni. A baloldali szavazók akkor nyerhetők meg (vagy legalább tarthatók tartósan otthon), ha a Fidesz hiteles demokratának látszik. (Még egyszer: szerintem eddig is az volt, de nem engem kell meggyőzni.)

A folyamatnak van egy sajátosan magyar, abszurd vonulata is. Egy angol „művész” műkezet dugott a lebontásra ítélt XII. kerületi turul-szobor csőrébe. Erre válaszul „jópofa magyarok” (copyright kuruc.info) disznólábakat dugtak a Duna-parti holokauszt-emlékmű bronzcipőibe. Mivel ép ésszel nem lehet felfogni, hogy mi vezet valakit arra, hogy egy baromságot így bosszuljon meg, sokan háborodtak fel. A Heti Válaszban Borókai Gábor, ahogy az várható volt. Igen ám, de a Magyar Hírlapban meg Bayer Zsolt, amit azért nem hiszem, hogy mindenki várt volna. És hogy mit kapott ezért a kurucoktól Zsolti! Bár magam is inkább kétkedő vagyok nevezett újságíró szellemi és morális integritását illetőleg, most azt kell mondanom: szép volt, Zsolti, és ezt még te sem érdemelted meg. Persze a kurucoktól hosszú az út a Jobbikig, de azért annyira nem is rögös, ha felidézzük a közelmúltbeli nagy nemzeti összeborulást a vármegyésekkel, betyárokkal, hídfoglalókkal és más válogatott szegénylegényekkel.

Ha csak a politika virtuális terében elfoglalt pozíciókat nézzük, akkor persze inkább I. világháborús hasonlatot kellett volna használni. Még nem fejeződött be a franciák (baloldal) térdre kényszerítése, de már át kell dobni a csapatok egy részét keletre, mert a Mazuri-tavaknál betörtek az oroszok (Jobbik). De ez a hasonlat nem tetszik: ebből állóháború lett, és a centrumban lévő Németország felőrlődött. Úgyhogy mégiscsak legyen partraszállás. Omaha Beach már a miénk, de én azt mondom, ne álljunk meg az Elbánál sem.

 

19 komment

Címkék: politika orbán fidesz jobbik vona gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr401195748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeMarco 2009.06.20. 09:47:26

Hát ez eléggé képzavaros lett és értelmezhetetlen. Tegnap buli volt?? :))
A fő motívum ez akart lenni ugye: Divide et impera!!! (Oszd meg és uralkodj!) De sztem ez jobban illene ide: A malis vituperari laus est. (A gonoszok gyalázkodása dicséretnek számít.) :))
Képzavar: Ha Vona Hitler (ami tényleg erős és túlzó hasonlat) és Lendvai Sztálin, akkor ebből ugye két dolog is következik: A Jobbik náci és a maszop komcsi. Bár az utóbbi legalább valóban.
De ebből az is következik, hogy a Fidesz az angol demokrata (de hogy nem liberális az fix, tehát már ez is csúsztatás). Aztán a végén az első vh-t emlegetve már a Mazuri-tavaknál betörő ruszkik a Jobbik??? és a franciák a baloldal... ebből persze az következik, hogy németek a fidesz. Aha, szal ők lesznek a nácik?? Hát ez elég gyenge lett. A ruszki barbárok ugye itt is a maszop lenne helyesen. (Bár tudom, h az állóháborúra akartál célozni, de nincs állóháború, pusztító lerohanás van.)
A Jobbik elvett egy csomó szavazót a baloldaltól. Természetes, hogy a nagy pártokban megindult a harc az elveszett szavazatokért. A maszop kezdte, szinte rögtön jöttek a látványos és hazug bejelentések arról, hogy "minden faluba rendőr lesz", meg "növelni fogjuk a büntetési tételeket", stb. Ezt folytatta a Fidesz, rendet és biztonságot ígérve. Mindegyik hajaz a Jobbik szavazókra. Nincs ebben semmi különös. De ku*va nagyot tévedtek, ha azt gondoljátok, hogy meg lehet osztani a fidesz - jobbik szavazókat és majd rohannak a maszopra szavazni. Két dolog miatt sem. Egyrészt a Jobbikra sokan a maszoptól szavaztak át. (Erről ne is nyissatok vitát, tessék megnézni a statisztikákat.) Másrészt a Jobbikosok nem igazán szeretik a fideszt sem, vagy még inkább Viktort nem kedvelik, ezért ő sem fog túl sokat tudni elszívni. Így minden ezt megcélzó írás eleve kudarcra van ítélve. Az meg megint csak álom, hogy akik nem mentek el, azok velünk vannak... Ha-ha.. szép álmokat kiscserkészek.
Ebbe a cikkbe beletekerni a turulos meggyalázást, pedig plusz pontot ér, mert akkora magas labda, amit keményen le fognak ütni. Az indexes cikkben már kivesézték ezt a kommentekben, akit érdekel nézze meg ott. Mindenesetre a csaj pontosan tudta, hogy nemzeti jelképpel szórakozik és ezért elítélendő amit tett, mert ez pont olyan lenne, mintha a trafalgar téren mi szórakoznánk Nelson szobrával és az oroszlánokkal. (Bár én speciel felmásztam az egyik oroszlán hátára és a fejemet is beledugtam a szájába, de ez régen volt és ne feszegessük... :))) )

Bell & Sebastian 2009.06.20. 13:40:09

@DeMarco:

Szép szép, de ha még magadévá is tetted volna...

Amúgy egész jó írás.
A Jobbik-térnyerésnek két tanulsága van, ami három:

- Egy választó ostoba, de ha sokan vannak, az már jogos igénynek minősül és kielégítendő.
- Tudat alatt senki sem akar 2/3 -os Fidesz többséget. (na jó, kevesen)
- A progresszív és improvizatív finánctőkével van tele a töke a népnek elsősorban (SZDSZ). (MSZP járulékos veszteség)

Nagy ész nem kell annak megjóslásához, hogy a Jobbik kikerülhetetlen erővé válik, de az MDF elsüllyed. Megfésülködnek, stylistot, logopédust, illemtanárt fogadnak, katalizátorként gyorsul fel a nemzeti felemelkedés.

Ezt meg -ki az a barom-, aki ne akarná?

Bell & Sebastian 2009.06.20. 13:44:03

Utógondozás:

A "müködnek, általuk" kimaradt töredéket ki-ki illessze a helyére, kérem.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.20. 13:55:16

azért szerintem lehet azt állítani, hogy Orbán játszik a rasszizmussal és az antiszemitizmussal:

sardobalo.blog.hu/2009/02/25/cspa

sajnos már nincs fenn azaz interjú, de Orbán Tusnádfürdői beszéde, ahol azt mondja, hogy a pénznek nincs szaga, de a gazdájának igen, erősen vitatható, hogy vajon ott mire is gondolhatott...

kolbenheyer 2009.06.20. 14:00:53

@calam:
Abban, hogy játszik, nincs vitánk: szerintem is mindig is a taktika része volt, hogy kétértelmű üzenetekkel szól szélre is.
De talán abban sincs vitánk, hogy részéről ez taktika (nem ízléses, persze), de nem meggyőződés.
Tkp. ezt írtam meg a posztban

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.06.20. 14:31:45

@kolbenheyer: okké, de a taktika, hogy ezzel játszik, sőt időnként zsidózik az már kérdésessé teszi azt, hogy mennyire kell/lehet őt elfogadni olyan politikusként, aki nem cseszteti a kisebbségeket

Bell & Sebastian 2009.06.20. 14:48:31

@calam:

Kisebbség?

Gazdasági, politikai vagy evolúciós értelemben?

Csesztesse csak nyugodtan, de ne ebet mondjon, hanem Buksit!
Buksi nem halt meg, csak reinkarnálódik, mert más politika is lehetséges.

kolbenheyer 2009.06.20. 14:58:14

@calam:
Szerintem ebben inkább a kormányzása az irányadó. E tekintetben nem emlékszem semmi problémára, sőt a holokauszt-emléknapot Pokorni vezette be.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.06.20. 16:47:46

@kolbenheyer: Azt írod: a Fidesz hiteles demokrata. Nem az. Nincs kétségem, és nem is volt, afelől, hogy igazi demokrata párt volna, de ezt nem képviseli hitelesen. Arra, hogy nem demokráciaellenes, bizonyos kiszólások (rasszizmus-kétértelműség, a kormány legitimációjának megkérdőjelezése) esetében csupán a Fidesz múltjából és érdekeiből lehetett következtetni. De az ilyen következtetések megalapozottak voltak, úgyhogy annyi tényleg igaz, hogy a Fidesszel nem a Gonosz birodalma jön el Magyarországon. De hitelességről szó sincsen.

kolbenheyer 2009.06.20. 16:56:43

@Horváth Andor:
Ez definíciós kérdés. Az a fajta hitelesség, amit te elvársz, szerintem a politikában nem létezik. Nem jó, hogy nem létezik, de tényszerűen nem létezik. Én nem ismerek olyan pártot (bármely országban is), amelyik megfelel egy abszolút hitelességi kritériumnak.
Én azt vallom, hogy a Fidesz nem tett olyat, ami veszélyeztetné a demokráciát, és nem látom okát, hogy a jövőben ilyet tegyen. Ezt értem hiteles demokrataságon. (És pl. ez alapján hitelesebb számomra az MSZP-nél, hiszen ott a múltra vonatkoztatva ilyet nem állíthatok.)

schnee 2009.06.20. 20:54:57

"Épelméjű ember eddig sem vádolta Orbánt és a Fideszt antiszemitizmussal, rasszizmussal, diktatórikus hajlamokkal." - Ebből is látható, hogy a MASZOPban nincs épelméjű ember

A Turul meggyalázása meg igenis gyalázat. "Véletlenül" arra jár egy angliában élő német és véletlenül van a nála egy műkéz, ami bekerül a csőrébe. Na nehogymár ezt valaki elhigyje. Amit meg egyébként művel ez a liba (megnézte a képeket amiket csinál), az minden csak nem művészet.

kolbenheyer 2009.06.20. 21:04:36

@schnee:
Persze, hogy gyalázat, hiszen ez a turul halottaknak állít emléket. És persze, hogy nem véletlen: ennek ez a mániája.
De én nem is írtam ennek az ellenkezőjét. Csak azt, hogy aki szerint erre jogos bosszú disznólábakat dugdosni egy holokauszt-emlékműbe, az beteg és gonosz.

DeMarco 2009.06.20. 21:16:56

@kolbenheyer: Sztem meg vicces, mégha kissé morbid is... azért vicces, mert oda csaptak vissza ahol fájt... maga a tett persze elítélendő is, pont annyira mint a turulos csajszi. Engem nem zavart a kéz a turulban, de a disznólábak a cipőkben sem. Egyformán értékelem mind a kettőt. Ha a nemzeti értékkel lehet performance-kodni, akkor a másikkal is. Az egyik is sokakat bánt, meg a másik is, nincs semmi különbség köztük, ráadásul mindegyik halottaknak állít emléket.

Bell & Sebastian 2009.06.20. 22:04:44

@DeMarco:

Nem tehetek róla (talán túlfejlett a beleérző-képességem) de a disznólábas "tréfa" nagyobb bűn, az egészen biztos.

Primitív, ízléstelen, szemétkedés.
A "művésznő", ha megússza csak egy újabb bizonyíték arra, hogy rosszak a törvényeink és impotens a rendőrség.

Horváth Andor Márton · http://mitszabad.blog.hu 2009.06.20. 23:37:32

@kolbenheyer: Veszélyeztetni talán nem veszélyeztette a Fidesz a demokráciát, de gyengítette a működését. Nem abszolút hitelességet várnék el tőle, hanem alapvető hitelességet. Ezt a világon másutt megtalálom: a régebbi demokratikus hagyományú országokban jellemző. Magyarországon nem - és szerintem az MSZP ilyen szempontból talán még rosszabb is, mint a Fidesz. Hiszen a Fidesz-kormányzás alatt nem volt példa a 2006-os rendőri brutalitáshoz hasonlóra, amely pedig erősen megkérdőjelezte a hatalmi ágak megfelelő szétválasztását.

De abban egyetértünk, hogy ez definíciós kérdés. És persze a többi kérdésben teljesen egyetértek az írással. Ezt be is írtam calam múltkori posztjánál: az ellentét a Jobbik és a Fidesz között erősödik, és ez jól is van így. Elég nagy gáz, hogy az MSZP össze próbálja mosni a Fideszt és a Jobbikot a 2006-os koalíció alapján.

molaris 2009.06.21. 07:12:24

A kényszer nagy úr. A múltban, kényszerkoalíciócskákat kötöttek önkormányzati szinten. Mostanra, a kormány áldozatos munkájának köszönhetően, tényezővé nőtte magát a Jobbik. Radikálisabb a Fidesznél, de ez nem okvetlen baj. Az agya ment összemosási kísérlet, bumerángként üt vissza a szocikra. És ha most megjelenik egy demokratikus és támogatott bal, mármint a Civil Mozgalom, akkor a szocik nyugodtan lehúzhatják a redőnyt. Élég mély csapdában kínlódnak, mert ezzel a vezérkarral már az indulás is bukta, viszont tíz hónap alatt, nem lehet felépíteni a romjaikból egy hiteles, új és fiatalok vezette pártot. Szóval van bajuk elég. Az egyéni ambíciókról nem is beszéltünk. Talán egyéniben Warvasovszki, Karsai esélyes, de a PÁRT mint olyan esélytelen.
És az, hogy kihívó támadt nem baj. A Fidesz is elkényelmesedett, és kell a kritika, akár jobbról is, mert azért ne feledjük a Fidesz gőzerővel lapátolt a centrum felé.

kolbenheyer 2009.06.21. 12:35:00

@Horváth Andor:
Mivel gyengítette és mihez képest?
És talán a nyugat hiteleségét is túlértékeled. Kiről nem derültek ki szennyes ügyek? Kohl? Mitterand? Thatcher?

berthier 2009.06.21. 13:45:38

A Fidesz persze nem a Jobbik, de itt nemcsak az elhatárolódásról van szó. Az önkormányzati választásoknál ugyanis helyi választási szövetségeket kötöttek a Jobbikkal és ez azért több mint az elhatárolódás elmulasztása. E mögött eszmei azonosúlás is áll! Berthier

kolbenheyer 2009.06.21. 14:40:15

@berthier:
Szerintem csupán gyakorlati bulizás áll mögötte. Az eszméhez annyi köze, hogy a választók jobban megorrolnának egy szadeszes vagy maszopos koalicionálásra.
Ráadásul a helyi szinten egészen más emberek egészen más ügyekben birkóznak. Nem függ össze az országos politikával.