A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rükverc (11) rukverc (15) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

Bastille

2009.07.14. 11:00 Horváth Andor Márton

220 évvel ezelőtt történt, hogy vagy ezer ember összegyűlt azelőtt a párizsi börtön előtt, ahol a királyság legveszedelmesebb ellenségeit tartották fogva. Az egész hatalmas erődítményben mindössze félszáz rabot tartottak fogva, részben vallási okokból vagy például illegális röpiratok terjesztéséért.

A Bastille elfoglalása a népfelség elvének szimbóluma lett. Az ezután következő forradalom nem pusztán államformaváltás volt: teljes tabula rasa, a társadalmi emlékezet jóformán teljes törlése. Hogy ezt hogyan kell csinálni, azt senki sem tudta, és a viták hatalmi harcokat eredményeztek, a hatalom pedig terrort. Azóta egyetlen demokráciának sem kell a nulláról indulnia, mind a francia forradalom értékeihez nyúlik vissza végső soron.

Pedig a demokrácia nem volt rögtön sikeres. Többször visszaesett az egyeduralom kényelmes stabilitásába, és a francia nemzet máig büszkén emlékszik Napóleonra, de még III. Napóleonra is, akit a "kicsi" jelzővel illet. Franciaországban az első sikeres és tartós demokrácia a Harmadik Köztársaság volt, amelyet csak Hitler Harmadik Birodalma tudott leigázni.

Magyarországon most van harmadszor köztársaság. Húsz éve előttünk volt a kérdés: tetszünk-e forradalmat csinálni? A forradalomnak sokan áldozatul estek volna, és a korábban biztosnak hitt jövő helyett sokkal többen csúsztak volna le, vagy emelkedtek volna fel a társadalmi hierarchiában. És talán a demokráciánk sem lett volna hosszúéletű, bár a demokratikus Európa stabilizáló ereje biztosan hatott volna.

Magyarországon békés átmenettel kezdődött a Harmadik Köztársaság, több mint egy évszázaddal a francia Harmadik Köztársaság kezdete után. Most, húsz évvel a rendszerváltozás után ott tartunk, ahol a francia Harmadik Köztársaság, amikor körülbelül ennyi idős volt. 1894-ben Alfred Dreyfus-t árulás vádjával letartóztatták, és kezdetét vette az a per, amely az egész világ szellemi életét felborította. A per, amely az antiszemitizmust, az elitizmust és a nacionalizmust  egyszerre kérdőjelezte meg, kitörölhetetlen nyomot hagyott a művészetben, de a köztársaságban is.

Most nálunk is hasonló módon színt kell vallani. Aki rasszista, gyűlöletkeltő, az ki fog tartani most már a nézetei mellett, amíg az egész társadalomnak elege nem lesz azokból, akik az emberiességgel szemben foglalnak állást. A társadalomnak pedig ki kell nevelnie magából az előítéletet, amely ártatlanokra fogja a bűnösök tetteit. Alfred Dreyfus lehetett volna áruló attól még, hogy zsidó volt. De nem volt áruló, ellentétben Ferdinand Walsin-Esterhazy őrnaggyal.

A Bastille helyén ma operaház áll. Mi félúton vagyunk az igazi, működő demokrácia felé. Amíg odáig elérünk, érdemes július 14-én ránézni a sárgacsillagos kék zászlóra, amely azt jelképezi: Magyarország nincs egyedül, a mi Harmadik Köztársaságunk is hamarosan beérik. Aki pedig a közös Európa kék zászlajában is csak a Parlamenten lobogó piros-fehér-zöldet látja, az a múltban él - Bourbonok és hamis Esterházy-grófok múltjában. Az ilyenekkel szemben következzen Franciaország himnusza:

A Marseille-i önkéntesek indulója

Előre ország népe, harcra
Ma győzelem vár, hív hazánk!
Ellenünk tört a kény uralma,
Vérben áztatja zászlaját,
Vérben áztatja rút zászlaját.
Halljátok! Már küldi a zsarnok
Vad, bősz ölni kész rab hadát,
Letörnek népet és hazát,
Bosszút állnak ifjon gyönge lányon,

(Refrén:)

Hajrá, fegyverbe hát!
Ma harcra hív hazád!
Csak jöjj, csak jöjj, öntözze hát
rút vérük a határt!
Fegyverbe hát!

Nem ül a zsarnok kénye rajtunk,
pokolra mind, a hitszegőt!
Boldog országot vív a harcunk,
boldog országban a jövőt,
Boldog országban a szebb jövőt!
És hogy ha kell, mind sorban állunk,
bár hív a dicső, hős halál,
Lesz újra majd ki sorba ál,
ellened, zord önkény úgy csatázunk!

(Refrén)

Érintsd a kardunk, ősi szent lány,
ma győzni minden ellenen!
Szállj közénk drága szent szabadság,
várva várt harci győzelem,
Várva várt harci nagy győzelem!
Csatákkal írd föl zászlainkra,
írd föl századunk jelszavát,
Hadd lebegjen a világon át:
„Győz a lélek, s győz a hősi munka!”!

(Refrén)


 

17 komment · 2 trackback

Címkék: történelem demokrácia forradalom

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr381245100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 20 éves a köztársaság... 2009.07.18. 01:36:52

A minap hihetetlen intellektuális bátorságról téve tanúbizonyságot leültem tévézni céltalanul, csak így unaloműzésképpen. Ebben igazából a mondat második fele a meglepő, mert nem leszek álszent, néha célzottan – célzott helyeken és célzo...

Trackback: Konzervatórium 2009.07.14. 11:01:43

„XVI. Lajos kivégzése koncepciós perben elkövetett közönséges gyilkosság volt" - Interjú Botos Mátéval a francia forradalomrólA Bourbonok ugyan nem felejtettek, de tanultak - ellentétben az európai civilizáció generációival, akik újra és újra próbálkoznak…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.07.14. 14:09:14

Le fogjuk verni a patkánylázadást!
Ellenforradalmat!

Viva la Roi!!!

Win Elen 2009.07.14. 15:39:38

Irtam tok sokat. Aztan kitoroltem. Igy is kurva off leszek :)

@Bell & Sebastian: az a rasszizmusos video szerintem el van baszva cimugyileg. Demagogia a helyes cime nem?

Nyilvan az ott ucsorgo gyerek az illuminatusok es a bankrendszer, valamint a moszad feje. Nyilvan nem az az erdekes amit mond, hanem hogy ugyis csak hulyeseget mondhat. Nyilvan minden ellentmondas ami a zsidosaggal kapcsolatban felmerul, itt most egyertelmuen bizonyitva lett. Ugyanmar. Ez demagogia. Es ami azt mozgatja lehet rasszizmus. Vagy ezert is szerepel itt? Mar bocs hogy igy ezt kiragadom, de ennel Te nyitottabbnak tuntel eddig nekem.

Felre ertes ne essek nekem is megvan a bajom a zsidosag egy reszevel. De az a resz am igen kurva szuk - es csak kozvetetten ismerem akkor is. Ez a video pedig pont az altalanositast, tamasztja ala. A mechanizmus amiert ez kikerult. Epp azt tamasztja ala, amit cafolni kivan.

Ja. Hogy errol szo sincs, csak egy link... ok. Akkor csak altalanossagban irtam. :)

(a demokraciaban pedig azt kell mondjam nem hiszek,(elismerem az erdemeit) mint ahogy abban sem, hogy a vilag lakossaganak 6,8 milliardnak kellene lenni - de ez legyen az en radikalizmusom :) - a termeszet majd ugyis itel felettunk)

Bell & Sebastian 2009.07.14. 16:25:26

@TaTa86.:

Mondá XVI. Bush, az anti-antiterrorista, kárpátiai helytartójának, felmelegített-tőtöttkáposzta Lajosnak, a népnyúzatónak, ki bokréta az EU _kalapján_ is, -olyan vereses-forma-, bérgyilkos-honoráriummal.

Oppardon, pénzről egy szót se, manapság az csak egy verébszökkenés a cianid vegyületek összetétel-elemzésének irányába.

Az meg, hogy nettó befizetők vagyunk és a német-francia határon válik köddé az aranyvonatunk újra meg újra, nem csak a masiniszta hibája ám!
Az indóház megtámadásához minimum egy óceánt kellene átúsznunk, de addig még csak Censusildi jutott el -gondolatban-, aztán még paróka osztogatás sem lett az egészből, náci Unterseeboot veszély kiáltásának okán, ő meg jól elhitte, a balga. (vagy nem)

Hát ezért büdösek a franciák, meg nem is fürdenek rendesen, a bort is direkt az aranyháromszögben hamisíttatják két libatömés-tollfosztás közt.

- Tömés mikor lesz már? Mindig csak a -fosztás!
- Kussójjá vazze, /rasszista/antiszemita/fasiszta, jóhogynem má mekkérgyed miből van a mycream? Nem is gall kakasbú, magyar apróbarombú lö!
- Na, má lassan úgy beszélek, mint Szodoma és Gonnorhea királya. -gondolta lassan tagolva.

Bell & Sebastian 2009.07.14. 16:54:20

@Win Elen:

Hát ez az! Ki megy a levesbe, ez itt a kérdés.

Azt kellene látnod, hogy egy genocídium-light van akkora bűn, mint egy polgárháború, ahol a fehérzsabósokat küldik guillotine alá.

Ráadásul a liberalizmus + nacionalizmus nagy szent nevében, ami megszülte a napóleoni háborúkat és ömlött a zsákmány Párizsba.

Ettől lettek a franciák sovének, csak ez a szó kikopott mára a köztudatból.

Nem mellesleg most éppen a vérünket szívják! Vagy ez nem baj?

DeMarco 2009.07.14. 17:12:03

Nahát! 210 évet kellett visszamenni az időben, h találjatok egy ártatlanul elítélt zsidót?!
Nem tom' ti hogy voltatok vele, de Bastille és Andor egymás alatt kicsit furi volt. Ott nem volt a harcokban se zsidó, se cigó... hogy lesznek akkor mártírok?? De csak sikerült egy nagy vargabetűvel odatalálni. :)) Az már csak hab a tortán, hogy egy magyar nemesi család oldal-oldalági leszármazottja miatt lett elítélve...
Nos akkor lássuk, hogyan ünnepelték a franciák 2006-ban a Dreyfuss-ügy 100. évfordulóját: "Az antiszemitizmus keltette nyugtalanság kíséri Franciaországban a zsidógyűlölet légkörében hazaárulás vádjával ártatlanul elítélt Alfred Dreyfus rehabilitálásának 100-ik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket. Februárban nyílt utcán halálra kínoztak egy zsidó fiatalembert. Az antiszemita kilengések következtében napjainkban a zsidók félnek kippával megjelenni az utcákon."

Fúújj, ezek az antiszemita franciák mennyire utálják a zsidókat... Fújjj, hogy képzelik, hogy ők ténylegesen bántalmazzák őket és nem csak verbálisan megy a morgolódás...
Egy ilyen kedves, toleráns, nyíltszívű, barátságos nép, mint a francia... A demokrácia hazája.. akik pedig mennyire imádják a külföldieket és a bevándorlókat... fújjj...

2009.07.14. 18:07:49

@DeMarco: hát igen, a csodálatos Franciaország, ahol a hátrányos helyzetűek több száz autót gyújtottak fel az ünnep előestéjén:

index.hu/kulfold/2009/07/14/autokat_gyujtogattak_franciaorszagban/

Ez a poszt már MEGINT telitalálat :DDD

Bell & Sebastian 2009.07.14. 18:09:23

@imperial:

Kellett nekik füldugó nélkül lövöldözni! :)

DeMarco 2009.07.14. 18:14:10

@Bell & Sebastian: Köszi a linket, tökéletes volt. :))

berthier 2009.07.15. 12:49:23

@DeMarco: "A" franciák igenis barátságos és nyilt emberek, legalább is többségükben.Ahogy más kulturált országokban is. Személyes tapasztalatom: 1943-ban Grenobleban a Hotel de Marseille szálló tulajdonosa "sale meteque!" (piszkos idegen)kiáltással zavart el a szállójából.Ugyanakkor az egyetem-ahová jártam- rektora megengedte hogy az egyetem padlásán aludjak, amig találok másik szállást.Találtam. Egy munkás család családi házában ,kiadták a manzardot,tudva hogy már illegalitásban vagyok és hamisak a papirjaim, és ezzel nem kis kockázatot vállalva.A fegyveres ellenállási csoportban,ahová tartoztam a franciák mellett voltak spanyolok, lengyelek, olaszok és köztük zsidók, mint én is. Ezeknél az embereknél soha ne merült fel az antiszemitizmus.A külföldiek részvételét az ellenállásban a háború után elismerték, engem például a Becsületrend lovagi fokozatával tüntettek ki.Ne itéljünk meg egy népet "en bloque", mert a n"nép" is emberekből áll, akik egyének, ki ilyen, ki olyan.Honnan tudjuk kik szervezik és csinálják a párizsi rasszsta tüntetéseket? A francia törvények szerint aki francia állampolgár, az francia, függetlenül attól, honnét származik és úgy gondolom ez így helyes.

berthier 2009.07.15. 13:06:49

De Marco, figyelmedbe ajánlom az ez alatti hozzászólást "kivégezték mert zsidó" cimmel. Ebból véletlenül kiderül, kik voltak a gyilkosság elkövetői.Bevándorló muzlim fanatikusok. Arra célzol hogy a franciák nem szeretik a bevándorlókat, ami persze igy hogy "a" franciák,és "a" bevándorlók nem igaz.Nem szeretik a gyilkos terroristákat, mint ez esetbe is ,és el is itélik őket,akár franciák, akár nem.

DeMarco 2009.07.15. 20:11:40

@berthier: Tökéletesen igazad van. Nem is szándékozom vitatkozni veled. De ugyanakkor tény, hogy egyre erősödnek európában a szélsőségesek, az únióellenes pártok. Amit írtam annak se az volt a valós lényege, hogy a francia emberek milyenek. Mindössze arra céloztam, hogy ott se mindenki ért egyet, ahogy nálunk sem. És bizony ott is vannak radikálisok, sőt éppen párizsi videókon látni randalírozó fiatalokat és felgyújtott autókat, kukákat. Hol vagyunk mi hozzájuk? Egy idő után senki nem hisz azoknak akik folyton farkast kiáltanak. Még akkor se ha aztán véletlenül tényleg arra jön egy farkas...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.16. 02:07:14

felejtsétek már el ezt az analfabéta rasszistázást, a tény az h egyes romák nem élnek emberként amikor nyírmihálydon v hol nemkívánatos zacskókat dobálnak át, és máshol se,
ezek mind romák
ezek tények.
az amerikai galerik meg mind négerekből álltak. tények. és ti azért mondjátok a többségi társadalomra, h rasszista mert kimondja, h az usa galerik négerekből állnak. ti betegek vagytok! szedjétek össze magadotak.

egyébként jellemző, az idegenszívű libsik most se tudnak magyar kultúrkörrel jönni
kkbk.blog.hu/2009/07/16/dozsa_gyorgy_unokaja_vagyok_en

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.16. 02:29:30

"Aki pedig a közös Európa kék zászlajában is csak a Parlamenten lobogó piros-fehér-zöldet látja, az a múltban él "

tehát a hazaszeretet elavult?
sose csalódok az idegenszívű zsidókban.

[Lombroso] · http://archiregnum.blog.hu 2009.08.10. 15:14:37

Hát ez egy eléggé szar poszt a "nagy francia forradalomról". Egy quasi éhséglázadás élére sikeresen odaálltak a felforgató eszméket valló terroristák, akik megvalósították a maguk kis diktatúráját, majd pedig az egyenlőség, testvériség és szabadság nevében gyermek(ek)et végeztek ki, egy egész megye lakosságát (girond) ki akarták irtani a kollektív bűnösség jegyében, és nem mellesleg puszta kézzel téptek szét apácákat majd ettek a húsukból. Na AZ volt a csőcselék. Viva la revolution? Pföj.