A legfrissebb cikkek

Nincs megjeleníthető elem

Kapcsolat


Friss topikok

Statisztikák

Címkék

alkotmány (20) állam (6) állambiztonság (10) állambiztonságis jelen (6) arab (9) atom (7) a mennyei birodalomban (6) bajnai gordon (10) biológia (16) bíróság (6) bkv (7) budapest (10) cigány (86) demokrácia (87) diszkrimináció (6) egyház (6) ensz (8) erkölcs (6) eu (28) európa (7) evolúció (10) fantasy (9) fasizmus (6) fidesz (148) foci (6) gay (17) gay pride (12) gáza (14) gazdaság (19) google (6) gyász (7) gyurcsány (49) hamasz (13) hitler (8) holokauszt (12) hülyeség (6) humor (9) index (10) internet (9) irán (21) iszlám (6) izrael (39) jared diamond (6) jézus (10) jobbik (73) jog (8) kádár (7) katolikus egyház (7) kdnp (10) keresztény (12) kereszténység (11) kína (11) kolbenheyer ír (162) kolbenheyer olvas (233) kommunizmus (14) környezetvédelem (6) közélet (9) közgazdaságtan (26) krimi (17) külpolitika (20) kultúra (25) liberalizmus (13) lmp (9) magyar (15) magyarország (140) magyar gárda (9) magyar hírlap (6) martin (6) mdf (12) meleg (13) mongol (18) mszp (62) náci (51) nacionalizmus (10) németország (11) nemzet (32) nemzetbiztonság (8) nyelvészet (6) obama (21) oktatás (11) orbán (56) oroszország (8) összeesküvés (6) őstörténet (6) palesztin (15) politika (215) pszichológia (14) rasszizmus (19) regény (27) reggel (67) rendőr (7) rendszerváltás (24) rowling (7) rukverc (15) rükverc (11) sci fi (11) sólyom lászló (11) szabadság (17) szdsz (20) szeretet (6) szlovákia (11) társadalom (69) tech (7) terrorizmus (8) több fényt a kdnp be (8) történelem (155) tudomány (8) tüntetés (6) usa (47) választások (34) választás 2010 (44) vallás (14) válság (11) varga e tamás (6) vendégpost (11) világ (14) voks10 (26) vona gábor (7) zene (12) zsidó (48) Címkefelhő

Designerünk

Legutolsó kommentek

Nincs megjeleníthető elem

A király visszatér

2009.10.19. 20:10 kolbenheyer

Gerő András is azon történészek egyike, akik rendszeresen hallatják a szavukat közpolitikai kérdésekben. Nem rejti véka alá liberális meggyőződését sem, amivel nem kell egyetérteni, de azt kár lenne tagadni, hogy amit ír, az általában érdekes, és ahogy ír, az mindig szórakoztató. Nincs ez máshogy a legutóbbi Népszabadság-beli publicisztikájával sem, melyben a húszéves Alkotmányunk néhány neuralgikus pontját veszi számba, és néha várható, néha meglepő javaslatokkal áll elő. Az pl. nem meglepő, hogy szerinte a magyar államnak hivatalból üldöznie kellene a rasszista beszédet (és nem csak a konkrét személyek ellen irányulót), az már érdekesebb, hogy ezekben az esetekben esküdtbíróságot szeretne, azaz bevonná a közvéleményt annak eldöntésébe, mi is rasszista. Még érdekesebb és vitára ingerlőbb az, hogy bár az általános választójogot sérthetetlennek tartja, a választáson való részvételt előzetes regisztrációhoz kötné, ezzel kiszűrve azokat, akik nem veszik a fáradtságot arra, hogy át is gondolják döntésüket. Ehhez kapcsolódik az is, hogy az adóhátralékosoktól és –csalóktól megvonná a szavazati jogot, ezzel erősítve a közteherviselést: az szavazzon, aki adózik. De a legérdekesebbet hagytam a legvégére, mert erről szeretnék bővebben írni: állítsuk vissza a monarchiát!

Nézzük először Gerő érveit. A problémát abban látja, hogy a parlament (végső soron) feles többsége által választott elnök valójában nem áll a politika felett, mint azt az Alkotmányból levezethető szerepe megkövetelné: ezt nevezi ő autoritás-hiánynak. A monarchia azzal, hogy a királyt nem kell megválasztani, kivonná ezt a pozíciót a politikai harcból, ugyanakkor „történelmi patinával ellátott spiritualitást” is adna. A restauráció nem példa nélküli, az EU számos állama monarchia, Spanyolországban ráadásul nem is annyira régen állították helyre. Személy szerint nem ellenzem a monarchia helyreállítását, de úgy látom Gerő nem a valódi problémára tapintott rá, és nem is nézett szembe javaslatának valamennyi hátulütőjével.

Gerőre amúgy nem jellemző az a politika-ellenes attitűd, ami annyira divatos ma Magyarországon. Én elsősorban ezzel magyarázom, hogy a köztársasági elnök politikai szerepét sokan egyfajta bemocskolódásnak tartják. Valóban van ellentmondás a „nemzeti egység kifejezése” és a politikai választás között, de mégsem ez a probléma gyökere. Ha ugyanis az államfőnek valódi politikai szerepet szánunk, és az Alkotmány a halasztó vétóval (megfontolásra visszaküldés, ill. alkotmánybírósági normakontroll) ezt teszi, akkor mindenképpen politikai véleményt fog nyilvánítani, akár választjuk, akár nem. Másrészről az ellenoldalról érkezett jelölt totális elutasítása olyan rákfenéje a magyar politikának, ami az egészet megmérgezi, ha ez alól az államfőt kivonnánk is, attól még a rendszer nem fog működni.

De mi lehet a gond egy királlyal? Sok minden. Magyarországon él még a szakértelem-sznobizmus: a politikusoktól is elvárjuk a diplomát. Mi lesz, ha a trónörökös kevésbé eszes? Nagyon fura a közvélemény viszonya a celebekhez, és egy király mindenképpen az lenne. Nem kívánok olyanfajta botrányokat, mint amiket az angol királyi családról olvashatunk lépten-nyomon. Nincs Magyarországon semekkora egyetértés a kulturális elvárásokban. Milyen lenne a mi királyunk? Biciklizős skandináv típusú, vagy inkább hintós brit? Egyiket sem fogadná jól a közvélemény: egyik ciki, másik rongyrázó. És amint az előbb írtam: ha a király is rendelkezne a halasztó vétó jogával, ez a szerep is át fog politizálódni, azaz elkezdődik a találgatás, hogy a király fideszes vagy szoci-e.

Mindez természetesen oda fut ki, hogy ki is lenne a magyar király? A helyzet az, hogy egyetlen dinasztiának vannak komolyan vehető nexusai: a Habsburgoknak. A magyar közvélemény azonban, hála kitűnő történelem-oktatásunknak, mélyen Habsburg-ellenes (lásd az MDF-kampány fogadtatását). Ha őket elutasítjuk, honnan veszünk másikat? Magyar arisztokrácia gyakorlatilag nincs (vagy legyen Esterházy Péter a király?). Az idegen dinasztiák nem tudnak magyarul, amit kis hazánk azért elég fontosnak tart. És egy ennyire bizonytalan jövőjű posztot ugyan ki fogadna el? Már úgy értem, lenne olyan ember, aki elfogadná, és ez nem minősítené automatikusan kalandornak vagy futóbolondnak? Pedig a monarchia restaurációja valamennyi olyan volt szocialista országban felmerült, ahol van ennek történelmi hagyománya. És persze sehol sem valósult meg, hiszen egy ilyen döntés lényege pont a hosszútávúság. És melyik elit merne a nyakába venni „örök időkre” egy királyt? Pedig rájuk férne. Ránk férne. Hiszen a helytartók csak a király nevében kormányoznak, és azt is csak addig, amíg a király vissza nem tér …
 

15 komment

Címkék: politika király köztársasági elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://sardobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr471461528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2009.10.19. 21:10:37

Anarcho-szindikalista csoportoknak királyt?
Törzsszövetség és vérszerződés megkötése nélkül, rögtön durrbele a közepébe? Minő progresszív gondolat!
Ez már megint valami _kereskedelmi_ átverés lehet csak, az tuti!

Nem csodálkoznék azon, ha Fico megjelenne az esztergomi hídon kantárszáron vezetve 1 white (horse)powert - felnyergelve.

Remélem van még felvétel a kijevi textilgyárba fogatosi állásban nagyapám (drámai hirtelenséggel) megüresedett helyére anélkül, hogy az akkori bárisnyáknak segédkeznem kelleni kiskertjük rendszeres megművelésében.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.19. 21:21:40

már csak a királyság hiányzik itten nekünk.
miért nem inkább a közvetlen elnökválasztással kampányol?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.19. 22:55:19

Magyar-sváziföldi perszonáluniót kell létrehozni és akkor megoldódik az uralkodó kérdése. Nagyon rokonszenves az a svázi hagyomány is, hogy a király évente egyszer új – további – feleséget választ. Ez úgy történik, hogy félmeztelen csajok táncolnak előtte tömegesen és ő a látottakat mérlegelve választ. Jelentkezőkben nálunk sem valószínű, hogy hiány lenne, és biztos vagyok benne, hogy sokakat vonzana az esemény megtekintése. Mégiscsak színesebb tartalmasabb mint a virslizabálás május 1-én.

Bell & Sebastian 2009.10.19. 23:06:05

@A Nép - Te vagy!:

Kalap előny vagy hátrány a noví cián? (oldschool)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.19. 23:57:31

Wazze!!!!

Pedig milyen jót akartam zsidózni!
De nem tudok! A végén még embernek fogom tekinteni Gerőt... Mik vannak? Mik vannak!?

Viva la Roi!

@Bell & Sebastian: Fehér ló nincs. :D

@bs395: A királyban pont az a lényeg, hogy senkinek nem kell megfelelnie, és hosszútávra tud gondolni. Egy közvetlenül választott közt elnök egyrészt populista lenne, másrészt a kormányzó párt adná, így semmivel nem lenne több mint a miniszterelnök, harmadszor 4/5 évre szólna a megbízatása.

Az egyetlen kérdés valóban az, hogy ki lenne ez a király?

DeMarco 2009.10.19. 23:58:56

Hogy lehet egy eszement hülye ötletét, amit egy viccújságban meg is jelentetnek a javunkra fordítani? Egyszerűen. Majd én leszek király! Egy csomó gond megoldódna. Például nem kellene tovább keresni...

kolbenheyer 2009.10.20. 13:07:07

@DeMarco: Hát ha összevetem a cikket, meg a te kommentedet, nem Gerőt nevezném eszement hülyének ...
Melyik nem vicclap? Az elfogulatlan, kiegyensúlyozott, minőségi, és főleg hatalmas példányszámú Hírlap, vagy a hasonló Nemzet?

DeMarco 2009.10.20. 13:19:08

@kolbenheyer: Jah, csak amíg én poénkodok, a másik komolyan gondolta...
Egyébként egyetértünk, a többi is vicclap. :))

DeMarco 2009.10.20. 13:20:28

@kolbenheyer: Egyébként a többi is "hatalmas" példányszámú, majd figyeld meg jövőre amikor a minisztériumokban és az állami cégeknél lecserélik a Hírlapra meg a Nemzetre őket... :))))

Bell & Sebastian 2009.10.21. 00:31:28

@DeMarco:

Lesznek nagy pofára esések, a célközönségnek az újság drága, számítógéphez meg nem ért.

TV -k háborúja.
A celeb kiveri, közben narrátor suttogja:
- Dániel most a nemzetközi szociáldemokrata összefogásra gondol...

DeMarco 2009.10.21. 00:49:31

@Bell & Sebastian: Azzal, h fletó kidobatta a Nemzetet a minisztériumokból remek mintát fog szolgáltatni a Fidesznek... Meg lennék lepve, ha haboznának kihajítani a másik oldalt... akkor aztán mindjárt meredeken fog zuhanni az olvasótábor...
TV-k háborúja: Nem hiszem, ha sokáig hagyják szabadon garázdálkodni a gyökér ORTT-t, akkor minden adó külföldre menekül...

Bell & Sebastian 2009.10.21. 01:28:40

@DeMarco:

De lehet választani: kikapcs.
Diafilm, könyv, mjuzik, love, aranyfácán...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.10.21. 21:07:25

@TaTa86.:
egy társadalomnak (országnak, népnek, nemzetnek, közözsségnek, lakosságnak, ahogy tetszik) a túlélés szempontjából alapvető érdeke, hogy a képességekkel és a lehetőségekkel rendelkezők csoportjai a lehető legnagyobb mértékben fedjék egymást, és hogy vertikálisan nyitott legyen.
ezt a privilégiumok kizárólagos öröklési rendszere nem adja meg.
ahogy nem adja meg egy király trónra ültetése az érdekeknek a tartós egyensúly irányába mutató egyeztetését, még ha jó király is.
most komolyan, mi beleszólása van a belga, holland, angol, spanyol vagy norvég uralkodónak a gazdaság- vagy népességpolitikába? max. véleményt alkothat, annyi joga meg a mi elnökünknek is van.

Bell & Sebastian 2009.10.21. 23:35:26

@DeMarco:

Akármilyen kormány alatt csak az ellenzéki lapot érdemes olvasni. :)
Vagy a helyi Economist -ot.

DeMarco 2009.10.22. 00:49:42

@Bell & Sebastian: Á, egy fenét. Mindegyik ferdít, ki ezért, ki azért... Pártlapokat nem érdemes olvasni egyet sem. Kérdezd meg manci nénit a takarítót, pirit a büfést, meg gizikét a titkárságon és minden fontos infó a birtokodban lesz... :)))